Μπόλιασμα-Εμβολιασμός δέντρων και φυτών!


tsakalos

Moderator







Τα έβαλα τέλος Μαρτίου φρανκετι
Φαίνεται να τις έχεις φυτέψει σωστά Νικόλα προσέχοντας το σημείο εμβολιασμού να είναι πάνω από το έδαφος και να μην βρέχεται. Φρόντισε αυτό να διατηρηθεί και στα επόμενα χρόνια αλλιώς εκεί μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια και να χάσεις τα δέντρα. Για καλό και για κακό πέρνα με χαλκό το σημείο από το έδαφος ώς το σημείο εμβολιασμού και μελλοντικά βάψε το σημείο με πάστα που θα το ανανεώνεις ετήσια ώστε να ξέρεις πάντα πού είναι αυτό το σημείο (όταν θα μεγαλώσουν με το καλό τα δέντρα αυτό δεν θα είναι πια ορατό και πρέπει να ξέρεις αν υπάρχει ασθένεια ή κάποιο σπασιμο αν αυτό είναι πάνω ή κάτω από το εμβόλιο).

Πόσο νερό τους ρίχνεις και κάθε πότε; Στις αρχικές φωτογραφίες τα δέντρακια φαίνονται ζορισμένα από δίψα... Η καρυδιά είναι απαιτητική σε νερό και κάθε χρόνο θα γίνεται και πιο έντονο αυτό. Επίσης ένα φαίνεται να του έχουν φάει τις κορφές. Κάποιο ζώο ή έντομο υπάρχει στο χώρο. Στη φάση αυτή που φαίνεται τα δεντράκια να έχουν πιάσει, αλλά να μην είναι ζωηρά σε ανάπτυξη μπορείς σε κάθε πότισμα να τους δίνεις και λίγο άζωτο (ένα κουταλάκι του γλυκού στο δέντρο). Αλλά αυτό θα τα κάνει να διψάνε και πιο γρήγορα και πιο πολύ. Για το τι λίπασμα χρειάζεσαι κανονικά θα πρέπει να κάνεις εδαφολογική εξέταση, αλλιώς θα πρέπει μετά το 5ο έτος που θα μπουν στην καρποφορία να βάζεις αντί για άζωτο, ένα καλό σύνθετο λίπασμα και να δεις ανάλογα την ανταπόκριση των δέντρων τι θα γίνει.

Έχουν άλλοι franquette εκεί γύρω που καρπίζουν; Γιατί αν δεν έχουν και πήρες μόνο εσύ 12 δέντρα και δεν πήρες επικονιαστή μπορεί τα δέντρα να μην μπορούν να δέσουν. Εγώ πριν φυτέψω τις πρώτες έβαλα 1 δοκιμαστικά και είδα ότι γονιμοποιείται από κάποιες ντόπιες και μετά έβαλα και επικονιαστή για να εξασφαλίσω την καρποφορία όταν θα κεντρώσω/κόψω/διώξω όλες τις ντόπιες.
 
Φαίνεται να τις έχεις φυτέψει σωστά Νικόλα προσέχοντας το σημείο εμβολιασμού να είναι πάνω από το έδαφος και να μην βρέχεται. Φρόντισε αυτό να διατηρηθεί και στα επόμενα χρόνια αλλιώς εκεί μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια και να χάσεις τα δέντρα. Για καλό και για κακό πέρνα με χαλκό το σημείο από το έδαφος ώς το σημείο εμβολιασμού και μελλοντικά βάψε το σημείο με πάστα που θα το ανανεώνεις ετήσια ώστε να ξέρεις πάντα πού είναι αυτό το σημείο (όταν θα μεγαλώσουν με το καλό τα δέντρα αυτό δεν θα είναι πια ορατό και πρέπει να ξέρεις αν υπάρχει ασθένεια ή κάποιο σπασιμο αν αυτό είναι πάνω ή κάτω από το εμβόλιο).

Πόσο νερό τους ρίχνεις και κάθε πότε; Στις αρχικές φωτογραφίες τα δέντρακια φαίνονται ζορισμένα από δίψα... Η καρυδιά είναι απαιτητική σε νερό και κάθε χρόνο θα γίνεται και πιο έντονο αυτό. Επίσης ένα φαίνεται να του έχουν φάει τις κορφές. Κάποιο ζώο ή έντομο υπάρχει στο χώρο. Στη φάση αυτή που φαίνεται τα δεντράκια να έχουν πιάσει, αλλά να μην είναι ζωηρά σε ανάπτυξη μπορείς σε κάθε πότισμα να τους δίνεις και λίγο άζωτο (ένα κουταλάκι του γλυκού στο δέντρο). Αλλά αυτό θα τα κάνει να διψάνε και πιο γρήγορα και πιο πολύ. Για το τι λίπασμα χρειάζεσαι κανονικά θα πρέπει να κάνεις εδαφολογική εξέταση, αλλιώς θα πρέπει μετά το 5ο έτος που θα μπουν στην καρποφορία να βάζεις αντί για άζωτο, ένα καλό σύνθετο λίπασμα και να δεις ανάλογα την ανταπόκριση των δέντρων τι θα γίνει.

Έχουν άλλοι franquette εκεί γύρω που καρπίζουν; Γιατί αν δεν έχουν και πήρες μόνο εσύ 12 δέντρα και δεν πήρες επικονιαστή μπορεί τα δέντρα να μην μπορούν να δέσουν. Εγώ πριν φυτέψω τις πρώτες έβαλα 1 δοκιμαστικά και είδα ότι γονιμοποιείται από κάποιες ντόπιες και μετά έβαλα και επικονιαστή για να εξασφαλίσω την καρποφορία όταν θα κεντρώσω/κόψω/διώξω όλες τις ντόπιες.
Νερό 1 τενεκέ λαδιού στο κάθε ενα κάθε 8-10 μέρες τους ριχνω... έχει γύρω γύρω πολλές καρυδιές αλλά είναι πολύ μεγάλα δέντρα τα λογικά είναι τα παλιά τα ελληνικά... ανθίζουν νωρίς την άνοιξη.. ευχαριστώ!
 

tsakalos

Moderator
Νερό 1 τενεκέ λαδιού στο κάθε ενα κάθε 8-10 μέρες τους ριχνω... έχει γύρω γύρω πολλές καρυδιές αλλά είναι πολύ μεγάλα δέντρα τα λογικά είναι τα παλιά τα ελληνικά... ανθίζουν νωρίς την άνοιξη.. ευχαριστώ!
Λογικά Νικόλα θέλουν το διπλάσιο νερό από όσο τους δίνεις τώρα και θα το χρειαστούν ως τα πρωτοβρόχια δηλαδή σχεδόν μέχρι τις αρχές Οκτώβρη. Κάνε μέριμνα για να έχεις παροχή νερού με μπεκ από του χρόνου καθώς κάθε χρόνο όπως σου είπα η απαίτηση για νερό θα αυξάνει και τα παγούρια, οι ντενεκέδες και τα βυτία δεν θα φτάνουν...
 
Λογικά Νικόλα θέλουν το διπλάσιο νερό από όσο τους δίνεις τώρα και θα το χρειαστούν ως τα πρωτοβρόχια δηλαδή σχεδόν μέχρι τις αρχές Οκτώβρη. Κάνε μέριμνα για να έχεις παροχή νερού με μπεκ από του χρόνου καθώς κάθε χρόνο όπως σου είπα η απαίτηση για νερό θα αυξάνει και τα παγούρια, οι ντενεκέδες και τα βυτία δεν θα φτάνουν...
Ελα που δεν φτάνει το νερό με τόσα γιδοπροβατα παλι καλα που γεμίζω ένα βυτίο την άνοιξη θα δω τι θα κάνω για του χρόνου..
 

tsakalos

Moderator
Ελα που δεν φτάνει το νερό με τόσα γιδοπροβατα παλι καλα που γεμίζω ένα βυτίο την άνοιξη θα δω τι θα κάνω για του χρόνου..
Νικόλα δυστυχώς η έλλειψη νερού είναι η Νο1 απειλή για ολόκληρη την Ανατολική Πελοπόννησο. Η καλλιέργεια καρυδιάς δυστυχώς είναι ιδιαίτερης έντασης σε άδρευση. Αν σε ενδιαφέρει η καλλιέργεια, αλλά και η εξασφάλιση των αιγοπροβάτων μάλλον πρέπει με κάποιο τρόπο να φτιάξεις ταμιευτήρες νερού (στέρνες) και να μαζεύεις τα επιφανειακά νερά του χειμώνα και αυτά που δεν χρησιμοποιείς την άνοιξη και το καλοκαίρι για να μην χάνεται σταγόνα...

εγω σε κάθε χωριό έχω αναγκαστεί να έχω 2-3 ταμιευτήρες έως και 1000 κυβικών ο καθένας...
1659973325785.png
1659974481434.png
 
Φίλε Γρήγορη ,

Εάν ήθελες να κεντρωσεις μια άγρια μουριά σε ήμερη , πως ακριβώς θα το έκανες ?

Εννοώ εποχή, τρόπο εμβολιασμού, κλπ

Παλεύω με μια μουριά στην αυλή του χωριού εδώ και 4 χρόνια και είμαι ακόμα στη μέση ...

Έχω εξημερώσει την μισή .... από την πρώτη προσπάθεια έπιασαν 7/15 κέντραδια, από τη δεύτερη 1/6 και τώρα είμαι στην Τρίτη προσπάθεια με αλλά 10 κεντραδια ... όλα αυτά από τον ντόπιο μάστορα του χωριού ..!





 
Last edited:

tsakalos

Moderator
Φίλε Γρήγορη ,

Εάν ήθελες να κεντρωσεις μια άγρια μουριά σε ήμερη , πως ακριβώς θα το έκανες ?

Εννοώ εποχή, τρόπο εμβολιασμού, κλπ

Παλεύω με μια μουριά στην αυλή του χωριού εδώ και 4 χρόνια και είμαι ακόμα στη μέση ...

Έχω εξημερώσει την μισή .... από την πρώτη προσπάθεια έπιασαν 7/15 κέντραδια, από τη δεύτερη 1/6 και τώρα είμαι στην Τρίτη προσπάθεια με αλλά 10 κεντραδια ... όλα αυτά από τον ντόπιο μάστορα του χωριού ..!





Καλησπέρα,

Για να έχει επιτυχία το κέντρωμα πρέπει να υπάρχει έντονη κυκλοφορία των χυμών του φυτού ώστε να μπορέσει να κολλήσει το μόσχευμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως την άνοιξη και δευτερευόντως στο τέλος του καλοκαιριού (Αύγουστος καλύτερα μετά τις 10-15, όποτε έκανα πάντα ήταν καλύτερα μετά τις 20). Επειδή το καλόκαίρι είναι μια εποχή που ο καιρός στρεσάρει πολύ τα δέντρα και υπάρχουν πιο πολλά μικρόβια και έντομα, προσωπικά αποφεύγω τα καλοκαιρινά κεντρώματα.

θα προσπαθούσα να την κεντρώσω άνοιξη λοιπόν. σχετικά με τον τρόπο εξαρτάται από το πάχος των κλαδιών. Βλέπω πως έχει γίνει με μάτι, αλλά θεωρώ τα κλαριά σχετικά χοντρά για να έχει μεγάλη επιτυχία κάτι τέτοιο. Θα τους έβαζα την άνοιξη παλούκια. Επίσης έχουν γίνει μεγάλες τομές που θα πρέπει να καλυφθούν με κάποιο μονωτικό/προστατευτικό γιατί το φυτό θα χάνει πολλούς χυμούς από εκεί και μπορεί να πάρει μικρόβια...
 
Καλησπέρα,

Για να έχει επιτυχία το κέντρωμα πρέπει να υπάρχει έντονη κυκλοφορία των χυμών του φυτού ώστε να μπορέσει να κολλήσει το μόσχευμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως την άνοιξη και δευτερευόντως στο τέλος του καλοκαιριού (Αύγουστος καλύτερα μετά τις 10-15, όποτε έκανα πάντα ήταν καλύτερα μετά τις 20). Επειδή το καλόκαίρι είναι μια εποχή που ο καιρός στρεσάρει πολύ τα δέντρα και υπάρχουν πιο πολλά μικρόβια και έντομα, προσωπικά αποφεύγω τα καλοκαιρινά κεντρώματα.

θα προσπαθούσα να την κεντρώσω άνοιξη λοιπόν. σχετικά με τον τρόπο εξαρτάται από το πάχος των κλαδιών. Βλέπω πως έχει γίνει με μάτι, αλλά θεωρώ τα κλαριά σχετικά χοντρά για να έχει μεγάλη επιτυχία κάτι τέτοιο. Θα τους έβαζα την άνοιξη παλούκια. Επίσης έχουν γίνει μεγάλες τομές που θα πρέπει να καλυφθούν με κάποιο μονωτικό/προστατευτικό γιατί το φυτό θα χάνει πολλούς χυμούς από εκεί και μπορεί να πάρει μικρόβια...

Σ ευχαριστώ …. Έχω διαβάσει πολύ και έχω δει πολλά βιντεάκια , όποτε αισθάνομαι έτοιμος για τις δικές μου προσπάθειες …

Παρεπιπτόντως , από την πρόσφατη προσπάθεια δυο μάτια έχουν ήδη φουσκώσει και αλλά δυο παραμένουν πράσινα με πιθανότητα επιτυχίας …





 
Γειά σας φίλοι, εργατικοί και προκομένοι. Ξεράθηκε η καλή μας η συκιά στο νησί. Θέλω να φυτέψω άλλες. Μια από την ιδια περιοχή και άλλη από την Ακαρνανία, πιό ψηλό και λιγότερο υγρό τόπο. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεταφέρω "ρίζα"? Διάβασα αυτό,
https://www.mistikakipou.gr/sikia-pollaplasiasmos/

Τι λέτε, ιδιαίτερα για το Ξηρομερήτικο φυτό?
 
Κατεβασμα στο χωριό για δουλειές...
Κεράσια βυσιννα πολλα παντού και πολύ καλά όλα από κεντραδες μου πάνω σε αγριοκερασιες...

View attachment 52703View attachment 52704View attachment 52705View attachment 52706
...αγριοκέρασα!...τα αγαπημένα μου!.love.

Μπράβο φίλε μου, αυτή η δουλειά που κάνεις είναι ευλογία!...(γενικά οχι μόνο για τα κεράσια!);).sarcastic.

Ο Θεός να σε έχει καλά!.shake hands.:)
 

tsakalos

Moderator
Γειά σας φίλοι, εργατικοί και προκομένοι. Ξεράθηκε η καλή μας η συκιά στο νησί. Θέλω να φυτέψω άλλες. Μια από την ιδια περιοχή και άλλη από την Ακαρνανία, πιό ψηλό και λιγότερο υγρό τόπο. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεταφέρω "ρίζα"? Διάβασα αυτό,
https://www.mistikakipou.gr/sikia-pollaplasiasmos/

Τι λέτε, ιδιαίτερα για το Ξηρομερήτικο φυτό?
Καταρχήν πρέπει να διερευνηθεί γιατί ξεράθηκε το προηγούμενο φυτό... Αν υπάρχει δηλαδή κάποιο μικρόβιο στο χώμα η στην περιοχή... Αν υπάρχει τότε δεν έχει νόημα να φυτεύτει νέο φυτό καθώς θα έχει την ίδια τύχη αργά ή γρήγορα. Επίσης σίγουρα δεν θα φυτευα τις νέες συκιές ακριβώς εκεί που ήταν η παλιά... Και το έδαφος θα ήταν πολύ φτωχό σε ουσίες αφού τόσα χρόνια θα ήταν εκεί ήδη και θα το απομυζουσε το παλιό φυτό και πολύ πιθανό είναι να υπάρχουν μικρόβια... Αν ήθελα να βάλω τα φυτά ξανά στον ίδιο χώρο (γιατί δεν έχω αλλού, γιατί είναι βολικό κτλ κτλ) θα έκανα καλή απολύμανση με χαλκό και ασβεστη για αγροτική χρήση, θα το οργωνα καλά και βαθιά, θα έφερνα καλό νέο χώμα να ανακατευτεί και θα το φυτευα μετά από 1 χρόνο τουλάχιστον. Στο μεσοδιάστημα μπορει να φυτεύουν οι νέες συκιές σε γλάστρες να πιάσουν, να δυναμώσουν και να φυτεύουν όταν θα είναι όλα έτοιμα...

Σχετικά με τους τρόπους πολλαπλασιασμου αφου δεν υπάρχει άλλη εκεί άγρια για να κεντρωθει, ο αμέσως καλύτερος είναι λίγο πριν βγάλουν φύλλα, την άνοιξη να κοπούν μύτες από τα μητρικα φυτά μήκους περίπου 15 πόντων και αφού τους βάλουμε ορμόνη ριζοβολιας να τις φυτέψουμε σε γλάστρα σε μέρος με αρκετό ήλιο και αφού ποτιζουμε συχνά για να ρίξουν ρίζα... Ο ίδιος τρόπος είναι πολύ αποτελεσματικός και για να πολλαασιασουμε κληματα.
 

tsakalos

Moderator
Εδώ παραθέτω μερικά παραδείγματα από φυτώρια συκιάς, κλημάτων, φουντουκιάς και τριανταφυλλιάς που είχα φτιάξει παλία όταν έφτιαξα τους αμπελώνες, τους κήπους και τα περιβόλια μου χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο πολλαπλασιασμού που περιγράφω επάνω

DSC09608.JPGDSC09609.JPGDSC09610.JPGDSC09611.JPGDSC09612.JPG
 

tsakalos

Moderator
Μπράβο ρε Γρηγόρη, σε θαυμάζω για τις γνώσεις σου στο αντικείμενο! Τσάκαλος όνομα και πράμα!
Μου κάνει εντύπωση ότι οι συκιές έχουν ήδη καρπούς, αλήθεια αυτά τα φυτά τι ηλικία έχουν;
Οι συκιές στις γλάστρες ήταν τότε στο δεύτερο χρόνο, φαίνεται από τον κορμο που έχει διακλαδισει ψηλά και έχουν κοπεί τα χαμηλά κλαριά της πρώτης χρονιάς. Αυτές στα σακουλάκια ήταν αμέσως μόλις έπιασαν. Επειδή η συκιά είναι ακροκαρπη (τα καρποφόρα ματιά είναι μπροστά μπροστά) αν κόψει κάποιος μύτες για να φυτέψει θα είχει καρπό αμέσως μόλις πέταξει και θα φάει αμέσως σύκα αν το φυτό μόλις πιάσει έχει σωστή τροφή και νερό.

Το ίδιο ισχύει και με τα κεντρωματα σε αρκετά φυλλοβόλα (ακροκαρπες ποικιλιες σε καρυδιές, κερασιές, αχλαδιές, μηλιές, κορομηλιες). Αν πιάσει σωστά το φυτό θα ανθισει, θα δέσει και θα καρπισει αμέσως.
 

tsakalos

Moderator





Είχα πάει εκπαιδευτικό προχθές και βρήκα αυτά σιλιβδες τα λέμε στο χωριό.. δαμασκηνα άγρια είναι η άγριο κορομηλα ;;;
Άγριο δαμάσκηνο. Σε εμάς τα λένε σέρδελα. Ξινουτσικος καρπός. Κάνουν πολυ ωραία μαρμελάδα και μόνα τους, ή και σε συνδυασμό με βατόμουρο ή συκο ή μυρτιλο... Λένε πως έχει πολύ καλές αντιοξειδωτικες ιδιότητες, βιταμίνες και βοηθά το βλενογονο σε βλάβες του εντέρου... Πάνω τους μπορεί να κεντεωθει ήμερη δαμάσκηνια, κορομηλπ, βανίλια κτλ
 
Άγριο δαμάσκηνο. Σε εμάς τα λένε σέρδελα. Ξινουτσικος καρπός. Κάνουν πολυ ωραία μαρμελάδα και μόνα τους, ή και σε συνδυασμό με βατόμουρο ή συκο ή μυρτιλο... Λένε πως έχει πολύ καλές αντιοξειδωτικες ιδιότητες, βιταμίνες και βοηθά το βλενογονο σε βλάβες του εντέρου... Πάνω τους μπορεί να κεντεωθει ήμερη δαμάσκηνια, κορομηλπ, βανίλια κτλ
Αυτό είναι γλυκιά γεύση με λίγο ξινό στο τέλος...
Τα αλλα που είναι ίδια και έχει πολλά σε εμάς τα κίτρινα πορτοκαλί είναι αρκετά ξινά..
 
Άγριο δαμάσκηνο. Σε εμάς τα λένε σέρδελα. Ξινουτσικος καρπός. Κάνουν πολυ ωραία μαρμελάδα και μόνα τους, ή και σε συνδυασμό με βατόμουρο ή συκο ή μυρτιλο... Λένε πως έχει πολύ καλές αντιοξειδωτικες ιδιότητες, βιταμίνες και βοηθά το βλενογονο σε βλάβες του εντέρου... Πάνω τους μπορεί να κεντεωθει ήμερη δαμάσκηνια, κορομηλπ, βανίλια κτλ
Έφτιαξα φέτος 2 βάζα.
 
Top