Μπόλιασμα-Εμβολιασμός δέντρων και φυτών!

Αν και οπως το περιγράφεις δείχνει να ειναι μεγάλο δέντρο οπότε δύσκολα θα πιασει μετα τη μεταφορά ,πόσο μεγάλη είναι αυτή η καρυδιά Θοδωρα ; Τι διαμετρο εχει ο κορμος και τι υψος ;
Να σου θυμίσω οτι περα απο την αμελεια και αλλα πολλά ,το μονότοξο γεφυρι της Πλάκας υψους 20 μετρων ,επεσε απο εναν πλατανο ,οχι κατι τεραστιο ,που ειχε φυτρωσει στο ανατολικο βάθρο.
 
Αντέγραψα όσα μηνυματα βρήκα σχετικά με το κέντρωμα και στο εξειδικευμένο θέμα που άνοιξε ο Χρήστος @PredatoZ ...
Πολύ ωραία, πιστεύω άξιζε τον κόπο! Όποτε βρω χρόνο θα τα ξαναδώ όλα από αρχή!
.shake hands.
Υ.Γ να δοκιμάσου και το μπόλιασμα ελιάς πάνω σε φιλλύκι τώρα τον Αύγουστο, ή καλύτερα την άνοιξη! Να δούμε τι θα γίνει!
 
Αυτό φαντάζομαι θα αφήσει έναν τεράστιο λάκκο και τα θεμέλια "ξέσκεπα", που σημαίνει πως ταυτόχρονα με το ξερίζωμα θα πρέπει να γίνουν υποστηρικτικά έργα για το σπίτι. Βλέπω τα έξοδα να απογειώνονται... και υπάρχει η πιθανότητα το δέντρο να μην πιάσει στο νέο τόπο του.
Φτιάξε πισίνα.
 
Φτιάξε πισίνα.
Έχω, δύο!

... στέρνες, δίπλα ακριβώς σε δυό πηγές! Άλλοι κλαίνε για την ξηρασία και λειψυδρία, και οι μέχρι τώρα διαχειριστές των χωραφιών αφήνουν το νερό ανεξέλεγκτο να σκορπίζει στα χωράφια - για να βγει χορτάρι για κάποιου πρόβατα:confused:. Και τα χωράφια γίνονται σιγα-σιγά βούρκος:mad:
 
Last edited:
Κάποτε ηταν δασος οι καρυδιές στα μέρη μου και τωρα δυστυχώς εχουν μείνει ελάχιστες .
Σίγουρα έπαιξε ρόλο η εγκατάλειψη της καλλιέργειας αλλά σε σημαντικό βαθμό έπαιξε ρόλο και η κοπή των δέντρων από συνεργεία τα οποία τη δεκαετία του 90 έκοψαν όλα τα μεγάλα και παλιά δέντρα με σκοπό το εμπόριο της ξυλείας ακόμη και η κατασκευή καπλαμά.
Θέλω κάποια στιγμή να πειραματιστώ και εγώ με το κέντρωμα της καρυδιάς αλλά θα πρέπει να βρεθώ εκεί την κατάλληλη εποχή οπότε θα χρειαστώ τις συμβουλές σου κάποια στιγμή.
Η καρυδιά σε αντίθεση με τις καστανιές, δεν είναι άγριο δασικό δέντρο. Θέλει πότισμα, όργωμα, λίπανση, ραντίσματα... Δεν υπάρχουν ξερικές καρυδιές... Και αν υπάρχουν πουθενά μόνες τους είναι σαν το πλατανι, είναι κάπου που βαστά υγρασία και υπάρχει υπόγει νερό... Ο κυριότερος λόγος της εξαφάνισής τους είναι η εγκατάλειψη... Και να μην είχαν κοπεί τα μεγάλα δέντρα θα είχαν ξεραθεί ή θα φυτοζωούσαν... Η καρυδιά επίσης δεν είνα αιωνόβιο δέντρο και δεν είναι παραγωγική για όλο το διάστημα της ζωής της. Ορθώς κόπηκαν τότε... Η αξία της ξυλείας τους δεν πρόκειται ποτέ να ισοσταθμιζόταν από τους καρπούς που θα έδιναν στο υπόλοιπο διάστημα της ζωής τους. Το πρόβλημα που υφίσταται είναι ότι αφού έφυγε μια φουρνιά από δέντρα, δεν ήρθε η επόμενη. Υπάρχουν πολλά νέα κτήματα καρυδιάς αλλά όχι στα παραδοσιακά ορεινά μέρη όπως παλιά που αποδεδειγμένα δίνουν καλύτερο καρύδι σε ποσότητα και ποιότητα και καλύτερη ξυλεία.

Αν χρειαστείς το οτιδήποτε ή εμβόλια για ορεινά κατάλληλες ποικιλίες μη διστάσεις να μου πεις... Πάντως και μετά τον εμβολιασμό η ανάγκη για φροντίδα είναι συνεχής... τα πιασμένα εμβολιασμένα δέντρα θέλουν πότισμα, άσπρισμα και χάλκωμα οι κορμοί και φύλλα για να μην προσβληθούν από βακτήρια, λύσιμο τα δεσίματα και δέσιμο υποστηρικτικά παλούκια δίπλα και κορφολόγημα για να μην σπάσουν από την απότομη ανάπτυξη...
1659542092583.png

1659542142967.png

1659542191041.png
 
Οι μουριές αλλάζουν?
Να την αλλάξεις σε αλλο ειδος μουριάς ναι.
Εχω κατι μουριες που ειχε κεντρωσει ο πατέρας μου απο μπολι που πηρε καπου κοντα στο Αγρίνιο. Τα φύλλα τους ειναι οσο μια κόλλα Α4Απίστευτος ισκιος και χωρις ιχνος μούρου.
Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε μπορούν να αλλάξουν σε οποιοδήποτε είδος μουριάς και φυσικά όπως σε όλα τα είδη δέντρων μπορούν να συνυπάρξουν πολλές ποικιλίες στο ίδιο δέντρο. Η βασική ερώτηση είναι αν θέλουμε να κάνει μούρα ή όχι... Οι ποικιλίες που κάνουν μούρα είναι πιο "άγριες" με μικρά φύλλα και καρπό είτε άσπρο, είτε κόκκινο είτε μαύρο/μωβ. Οι ποικιλίες που δεν κάνουν μούρα είναι σαφώς πιο πλατύφυλλες με καλύτερες την μουριά την πλατύφυλλη και τη μουριά την πλατανόφυλλη.
 
IMG_20220803_191327.jpgΟταν έφτιαχνα το σπίτι θέλανε να τη βγάλουν. Θα χαλάσει ούτως ή άλλως μου λέγανε. 22 χρόνια μετά στέκει αγέρωχη με τη σκιά της το καλοκαίρι και γυμνή το χειμώνα.
Το καρύδι είναι νόστιμο αλλά μικρό και θρυματιζει. Τι και αν λερώνει την αυλή, εδώ τη βρήκα εδώ θα μείνει.
 
Υπάρχει είδος καρυδιάς που να θεωρείται "ελληνικό", δηλ. είναι εξοικειωμένο με το ελληνικό κλίμα (ορεινό);
Εχω ακούσει για την "βασιλική" καρυδιά και για την "αμερικάνικη", αλλά προσωρινά έχω ελάχιστο χρόνο για να ψάξω. Κάθε πληροφορία, ευπρόσδεκτη.
Η μόνη σταθεροποιημένη ελληνική ποικιλία που ξέρω είναι η ελληνική βασιλική καρυδιά. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή είναι πολύ γνωστή πολλά φυτώρια λένε ότι πουλάνε τέτοιες και στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση (όπως και με άλλες ποικιλίας καρυδιάς ή με τις τραγανές κερασιές βοδενών κτλ). Οι πιο πολλές "καλές ντόπιες" ποικιλίες που έχουμε σαν αυτές που περιγράφετε είναι τούρκικες ή υβρίδια αυτών...
1659547228141.png

Τώρα η φράση "εξοικειωμένο με το ελληνικό κλίμα (ορεινό)" δεν ισχύει πια για τις ελληνικές/τουρκικές ποικιλίες. Έχουμε πολλούς όψιμους πάγους, χαλάζια και τρομερή εναλλαγή θερμοκρασιών εν μέσω υγρασίας που κάνει αυτές τις καρυδιές τρομερά ευάλωτες σε ασθένειες όπως η ανθράκωση και η καρπόκαψα και αντιπαραγωγικές καθώς καίγονται από το πάγο ή καταστρέφονται λουλούδια, καρποί και βλαστοί από το χαλάζι..

Για περιοχές έως 800 υψόμετρο είναι πιο καλές οι καλιφόρνιας chandler ή οι pekan που είναι τρομερά παραγωγικές αλλά σχετικά άνοστες

1659546175671.png

Για ορεινά μέρη είναι πολυ καλύτερες οι γαλλικές franquette και fernor καθώς είναι: α) υπερόψιμες άρα αποφεύγονται οι ζημιές από παγετό και χαλάζι, β) τρομερά ανθεκτικές στην ανθράκωση και τις βακτηριώσεις, γ) με λογική παραγωγικότητα από μικρή ηλικία, δ) πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από τα ντόπια και άσπρη καθαρή ψίχα με νορμάλ όσο πρέπει λεπτό τσόφλι και ε) καμία γευστική και οργανοληπτική διαφορά σε σχέση με τις ντόπιες σε όσα δείγματα και ελέγχους έχω κάνει.

1659546471241.png
1659547125451.png
1659547144979.png
 
Αυτες που φυτρώνουν απο μόνες τους έστω κιαν ο καρπος προέρχεται απο το ιδιο δέντρο θα δώσουν διαφορετικούς καρπούς,οχι μονο ως προς τη γευση ,αλλα και στο σχήμα ή δεν θα καθαριζονται ευκολα κλπ,οποτε αν υπαρχουν τετοιες ,κάποιες δεν εχει νοημα να τις κρατάμε.
πάρα πολύ σωστά, οι καρυδιές είναι τρομερά ποικιλόμορφες όταν είναι σπορόφυτα και σχεδόν πάντα οι κόρες βγαίνουν τρομερά χειρότερες από τις μανάδες τους σε ποσότητα, ποιότητα και σχήμα καρπού. Για αυτό κανένα φυτώρειο δεν πουλά φυτά από σπορείο, αλλά είναι όλα κεντρωμένα. Προσοχή πάντως γιατί και πολλά φυτώρια πουλάνε καρυδιές ό,τι ναναι κυρίως φερμένες από Τουρκία...
 
Παντως ηταν δεντρα μεγάλα με εξαιρετικά καρύδια ,τέτοιας νοστιμιάς που απ οσα εχω αγοράζω απο νεες ποικιλίες είναι μερα με τη νύχτα .
Αν είναι οι κανονικές νέες ποικιλίες και από ορεινό μέρος (800+) κανονικά δεν έχουν διαφορά με τα παλιά... "Καμπίσια" καρύδια ή ορεινά από ποικιλίες μαϊμού εννοείται θα έχουν διαφορά... Πολλά είναι επίσης εισαγωγής (Μολδαβίας ή Ουκρανίας) και ελληνοποιούνται ακόμα και από "παραγωγούς"... Στην ψίχα αυτό είναι ακόμα πιο έντονο.

Μην βλέπουμε πολύ ρομαντικά τις παλιές ποικιλίες καρυδιάς (όπως τα παλιά όπλα, τα παλιά φυσίγγια, τα παλιά σκυλιά) γιατί δεν ισχύει πάντα η ανωτερότητά τους σε επι ίσοις όροις σύγκριση με τις "καινουργιες" ποικιλίες...
 
ΥΓ: μιά καρυδιά που έχει φυτρώσει από μόνη της δίπλα στον τοίχο του σπιτιού στο χωριό, και σύμφωνα με τον μηχανικό που έκανε κάποια τοπογραφικά, πρέπει να την κόψω γιατί επηρεάζει ή θα επηρεάσει τα θεμέλια του σπιτιού (παλιό πέτρινο). Εγώ πάντως το αναβάλω συνέχεια.

Εχει ήδη έναν κορμό διαμέτρου 30-35 εκατοστών, ύψος περίπου 5 μέτρα. Το έδαφος είναι επικλινές και το σπίτι είναι θεμελιωμένο πάνω σε βράχο, τον οποίο εν μέρει σιγοτρώνε οι ρίζες τις καρυδιάς. Τώρα που θα πάω στο χωριό, θα προσπαθήσω να βρω λύση, γιατί δεν μου αρέσει να κόβω δένδρα, αν δεν τα έχω φυτέψει για ξυλεία. Λόγω της πρότινης εγκατάληψης και του επικλινούς εδάφους, έχει ξεπλυθεί αρκετό από το χώμα και τα θεμέλια από την μία πλευρά του σπιτιού είναι πλέον ορατά - τα θεμέλια των σπιτιών του 1884 δεν ήσαν και πολύ βαθιά:oops:.
Ασχετο με την καρυδιά, άλλα μιας και μηχανικός είμαι, και χωρίς καν να έχω δει αυτό που περιγράφεις, θα σου έλεγα και εγώ να το κόψεις το δέντρο να σώσεις το σπίτι.
Αν και οπως το περιγράφεις δείχνει να ειναι μεγάλο δέντρο οπότε δύσκολα θα πιασει μετα τη μεταφορά ,πόσο μεγάλη είναι αυτή η καρυδιά Θοδωρα ; Τι διαμετρο εχει ο κορμος και τι υψος ;
Να σου θυμίσω οτι περα απο την αμελεια και αλλα πολλά ,το μονότοξο γεφυρι της Πλάκας υψους 20 μετρων ,επεσε απο εναν πλατανο ,οχι κατι τεραστιο ,που ειχε φυτρωσει στο ανατολικο βάθρο.
Συμφωνώ απόλυτα με όσα ειπώθηκαν... Η διατήρηση της καρυδιάς εκεί μόνο κακό θα κάνει, και η προσπάθεια μεταφύτευσής της με βάση το μέγεθος και την ηλικία της θα είναι τουλάχιστον αποτυχημένη. Πολλές από τις ρίζες της θα είναι ήδη μέσα ή προς το σπίτι άρα ή θα κοπούν, και το φυτό δεν θα πιάσει ή θα γίνει τεράστιο σκάμα για να μην κοπούν που θα θέσει σε κίνδυνο το σπίτι και δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την επιτυχία της μεταφύτευσης...
 
Η πλάκα είναι, πως μέσα στην αυλή σε μέρος με πλακόστρωτο, φύτρωσε "αυθόρμητα" πρόπερσι πάλι μια καρυδιά. Σκίουρους μέχρι στιγμής δεν έχω δει, νομίζω πως δίποδοι αρουραίοι θα έχασαν κάποιο καρύδι από αυτά που είχαν μαζέψει από την άλλη καρυδιά.
Φέτος θα την μεταφυτέψω, αλλά οι καρυδιές απ' ότι ξέρω, κάνουν κατάληψη του χώρου γύρω τους, σαν τον Ελληνα στο καφενείο που δεν του φτάνει μία μόνο καρέκλα για να κάτσει, αλλά απλώνεται σε 3-4 καρέκλες:D. Ακόμα δεν ξέρω πού ακριβώς θα την μεταφυτεψω.
Μεγάλο μέρος από τις καρυδιές που φυτρώνουν σε διάφορα μέρη είναι από καρύδια που πέφτουν από κουρούνες ή μεταφέρονται από ποντίκια... Μια καρυδιά θέλει ιδανικά χώρο 10Χ10 και ο ίσκιος της είναι δηλητήριο, δεν φυτρώνει σχεδόν τίποτα από κάτω....
 
Παραθέτω ελληνική βασιλικη καρυδιά μου που έχει α;κριβώς την ίδια περιποίηση με τις γαλλικές ποικιλίες μου... Είναι εμφανή τα σημάδια απο ανθρακώσεις και χαλάζι σε καρπούς και φύλλα λογω τις μικρότερης ανθεκτικότητας... Κανενα από τα άλλα φυτά που έχω βάλει κατά καιρούς δεν έχει όχι απλώς τέτοιο πρόβλημα, ούτε καν στίγμα...

1659551355344.png
 
Περσινά μπολιάσματα ελιάς με μάτι, είναι και άλλα πόσα με πολύ καλή ανάπτυξη.Αν προλάβω θα τα βγάλω.Στέκομαι και στο σημείο του κάλλου που πάει να το αγκαλιάσει τα οποία δεν τα κόψαμε φέτος και θα κοπούν είτε φθινόπωρο είτε άνοιξη!20220804_164301.jpg20220804_164358.jpgIMG_20220804_103418.jpgIMG_20220804_103410.jpg
 
IMG_20220804_103444.jpgIMG_20220804_103436.jpgIMG_20220804_103500.jpg
Αυτή εδώ είναι μέσα στις πέτρες και στα πουρνάρια κτλ.Τους λέω θα την μπολιάσω, ρε άστην μου λέγανε δεν θα πιάσει ο κορμός δεν είναι ο καλός,λείος και ωραίος.Τελοσπάντων την μπολιάζω με 2 φόλες, που το είχα ξανανεβάσει τότε το μπόλιασμα,πιάνουν και οι 2.Η μία φόλα με 3 μάτια και η άλλη με 2.Αυτή με τα 3 πέταξαν όλα αλλα το ένα πιο ζωηρό και γρήγορη ανάπτυξη.Τελικά ξεμοχαλίστηκε( έσπασε από κανένα αέρα δηλαδή) ή καταλάθος κάποιος πιάστηκε γιατί είναι και κατηφόρα και το έσπασε.Η άλλη φόλα δε πετάνε και τα 2 και τα τρώνε κάτι έντομα τότε το λέγαμε και με τσάκαλο.Τελικά δεν είχαν φαγωθεί μέχρι μέσα και ξαναέσκασαν.Πάει πολύ καλά, δείτε πόσο έχει πετάξει!
Αν την καταφέρουμε μπορεί και να μεταφυτευτεί αλλιώς ό,τι πάρουμε και οι υπόλοιπες για τα πουλάκια!
 
Back
Top