Μπόλιασμα-Εμβολιασμός δέντρων και φυτών!

tsakalos

Moderator
Λοιπόν σχετικά με τις δενδοκαλλιέργειες ασχολούμαι πολύ με καρυδιές, καστανιές και κερασιές στα πολύ ορεινα (Κυνουρία) και ελιές, ξινά και αμπέλια στα πιο πεδινά (Τριφυλία).

Θεωρώ το κλάδεμά tην πιο βασική εργασία σε κάθε είδος δέντρο, αειθαλές και φυλλοβόλο, ώστε να υπάρξει ισορροπημένη και υγιής ανάπτυξη και καρποφορία ακόμα και με περιορισμένη περιποίηση και τροφή. Είναι γνωστό άλλωστε το ρητό των παλιών που έλεγαν "απότιστο άστο, αλιπάριστο άστο, ακλάδευτο μην το αφήσεις".

Επίσης με αφορμή τους καταστρεπτικούς πάγους του 2004 και 2008 στα πεδινά και σαφώς την οικονομική κρίση που δεν επιτρέπει τις πολυδάπανες αγορές από φυτώρια πολλών δέντρων, ασχολούμαι πολύ εδώ και 10 χρόνια με τον αγενή πολλαπλασιασμό των φυτών με τη μεταμόσχευση φυτικού ιστού, το πιο γνωστό ως μπόλιασμα/κέντρωμα...

Είναι όμως μια διαδικασία που επιτρέπει να δημιουργηθούν γρήγορα και οικονομικά, νέα, παραγωγικά και ανθεκτικά δέντρα από μέχρι πρότινος άγρια ή άχρηστα και μη παραγωγικά δέντρα που έτσι και αλλιώς βρίσκονται στο κτήμα.

Λυπάμαι γιατί διαπιστώνω πως με τους γηραιότερους να φεύγουν, βασικές γνώσεις και φυτικό κεφάλαιο χάνονται για πάντα... Η ήπαιθρος ερημώνει και δεν ξέρουμε πώς να την ημερέψουμε ακόμα και αν θέλουμε...

Παραθέτω στη συνέχεια μερικά παραδείγματα από φετινούς και πιο παλιούς πλάγιους υποφλοιους εκκεντρισμούς (με παλούκι), που είναι και ο αγαπημένος μου λόγω της υψηλής επιτυχίας και γρήγορης ανάπτυξης και καρποφορίας που προσφέρει (προσοχή όμως σε μολύνσεις για αυτό χρειάζεται η χρήση αποστειρωτικής κόλλας κεντρώματος), ευελπιστώντας να λειτουργήσει ως παρότρυνση για πολλούς να ασχοληθούν...

Σημειώνω πως δεν είμαι γεωπόνος, δεν έχω σπουδάσει σχετικό αντικείμενο, ούτε η δουλειά μου έχει σχέση με την ύπαιθρο. Έμαθα μόνος μου με ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, βίντεο στο youtube και πολλές δοκιμές και λάθος (trial and error).... Απλά αγαπάω τη γη, τα δέντρα και τα χωράφια. Το μπόρεσα εγώ, το μπορείτε και εσείς.

Να μην γίνουμε σα τα σκυλιά που χωρίς αφεντικό να τα ταίσει θα πεθάνουν από ασιτία... Αυτό θα ήθελαν πολλοί... Για αυτό πολεμούν και το κυνήγι...
 
Ντόπια καρυδιά με περιορισμένη παραγωγικότητα και καρύδια που δεν ξεχωρίζει η ψίχα από το τσόφλι (ξυλοκαρυδιά) σε ποικιλία Franquette
Κέντρωμα-Μέσα Απρίλη


Μέσα Ιουνίου

Περσινό πιασμένο κέντρωμα καρυδιάς ποικιλία Franquette πολύ ζωηρό


Γκορτσιά σε αχλαδιά κρυστάλλι

Αχλαδιά κεντρωμένη μετά από 5 χρόνια
Δέντρο

Καρποί φέτος



Ελιές
Στο κέντρωμα τον Απρίλη


Ένα μήνα μετά

Σήμερα (άλλο κεντράδι που κεντρώθηκαν μαζί καθώς δεν πήγα στο χωράφι το συγκεκριμένο, αλλά δεν περιμένω αποκλίσεις)


Κεντράδια 3 ετών πλήρως παραγωγικά



 
Γρήγορη είσαι ωραίος και μερακλης. Σε παραδέχομαι και στα γραφόμενα και στις φωτογραφίες σου. Μια ιδέα θα σου πω, που διαφερουμε στο μπολιασμα. Να προτιμάς καλύτερα σπαγκο-τριχια φυσικό και όχι πλαστικό ή με το αλουμινοφυλλο, αεριζεται το μπόλι καλύτερα και δεν καίγεται τους θερινους μήνες, αυτό κάνουμε τουλάχιστον στα μέρη μου!
 
Γρήγορη είσαι ωραίος και μερακλης. Σε παραδέχομαι και στα γραφόμενα και στις φωτογραφίες σου. Μια ιδέα θα σου πω, που διαφερουμε στο μπολιασμα. Να προτιμάς καλύτερα σπαγκο-τριχια φυσικό και όχι πλαστικό ή με το αλουμινοφυλλο, αεριζεται το μπόλι καλύτερα και δεν καίγεται τους θερινους μήνες, αυτό κάνουμε τουλάχιστον στα μέρη μου!

Φίλε Βασίλη σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για τη συμβουλή.

Ο σπάγγος/τριχιά/βούρλο ήταν από τα αρχικά μου υλικά στην πορεία του μπολιάσματος. Όμως ακριβώς επειδή είναι διαπνέον υλικό, αν υπάρχουν πρώιμοι καύσωνες ή πολλές βροχές (όπως φέτος) και το μπόλι δεν έχει πιάσει ακόμα καλά, μπορεί να το ξεράνει αυτή η αλληλεπίδραση με τα στοιχεία της φύσης που θα μπουν μέσα από τόσο νωρίς. Για αυτό το λόγο αφού μπει το παλουκάκι του μοσχέυματος υπόφλοια, όλος ο κορμός εκεί και στο πάνω μέρος που έχει καρατομηθεί το δέντρο περνιέται σφιχτά με χαρτοταινία (προσοχή μόνο χαρτοταινία και όχι μονωτική, γιατί η μονωτική έχει τοξική κόλα που χαλαει το φυτικό ιστό τόσο του υποκειμένου και του μοσχεύματος με απλή επαφή [άλλο πάθημα και μάθημα του παρελθόντος]) ώστε να μην υπάρχει καθόλου φλοιός εκτεθειμένος (είναι εμφανής η χαρτοταινιά στο πάνω μέρος στο κέντρωμα της γκοτσιάς που δεν το έχω κλείσει ακόμα με το αλουμινόχαρτο), αυτό όλο περνιέται με κόλλα κεντρώματος για προστασία από μολύνσεις και για μόνωση, μετά δένεται με το ναίλον πλατύ σπάγγο σφιχτά και πολλαπλά για να μην υπάρχει διαπνοή, ξεναπερνιεται με κόλλα για δεύτερη άμυνα από μολύνσεις και μόνωση απέξω και μπαίνει το αλουμινόφυλλο στο τέλος για αντανάκλαση του ήλιου.

Μέχρι στιγμής αυτή η πολλαπλή μόνωση έχω δει πως είναι αποτελεσματική καθώς κρατάει ζέστη και υγρασία εσωτερικά στην αρχή που είναι απαραίτητη για τη συγκόληση χωρίς να μπαίνει μέσα υγρασία, ζέστη, κρύο ή έντομα και μικρόβια (πολλοί καπελώνουν όλο το κέντρωμα με σακούλα αεροστεγώς στην αρχή για να δημιουργήσουν ένα τεχνητό θερμοκήπιο για τον ίδιο λογο) ενώ μετά μέσα το κρατά δροσερό στο καλοκαίρι, αφού υπάρχει μια τριπλή γραμμή άμυνας. Για έξτρα δροσιά, χυμούς στο κεντράδι και αποτελεσματικότητα, πρόσθετο τρικ είναι να ασβεστώνεται ο κορμός του υποκειμένου από κάτω ώς πριν το αλουμινόφυλλο/δέσιμο/κέντρωμα ώστε να μην χάνονται χυμοί, το δέντρο να μένει δροσερό σε όλο το μήκος του κορμού και το κέντρωμα και το δέντρο να μην στρεσάρονται.

Θα σκεφτόμουν φυσικό σπάγγο που αναπνέει αν το φυτό εχει πολλούς χυμούς (είναι σύνηθες στα φυλλοβόλα στην αρχή της άνοιξης και όχι στα αειθαλή και κυρίως στις αγριλιές που είναι ξερικές) και η μεγάλη μόνωση οδηγήσει στο να "πνιγεί"/σαπίσει το μπόλι από το ίδιο το μητρικό δέντρο και χρειάζεται μια μορφή παροχέτευσης... Για αυτό αν δεις τόσο στην καρυδιά όσο και στην γκορτσιά αφήνω και κάποια κλαδιά του μητρικού δέντρου (τα οποία σταδιακά αφαιρώ όσο μεγαλώνουν τα κεντράδια) για να απορροφήσουν μέρος των χυμών και να ισορροπήσουν τη συγκόληση.

Δοκιμάστε την τεχνική μου στα μέρη σου να δείτε αν είναι πιο αποτελεσματική και σε εσάς. Αλλά σίγουρα κάθε τόπος είναι διαφορετικός... Για αυτό πάντα σε κέντρωμα, φύτεμα και κλάδεμα το χρυσό ρητό είναι " t hink globally, act locally";)
 
Φίλε Βασίλη σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για τη συμβουλή.

Ο σπάγγος/τριχιά/βούρλο ήταν από τα αρχικά μου υλικά στην πορεία του μπολιάσματος. Όμως ακριβώς επειδή είναι διαπνέον υλικό, αν υπάρχουν πρώιμοι καύσωνες ή πολλές βροχές (όπως φέτος) και το μπόλι δεν έχει πιάσει ακόμα καλά, μπορεί να το ξεράνει αυτή η αλληλεπίδραση με τα στοιχεία της φύσης που θα μπουν μέσα από τόσο νωρίς. Για αυτό το λόγο αφού μπει το παλουκάκι του μοσχέυματος υπόφλοια, όλος ο κορμός εκεί και στο πάνω μέρος που έχει καρατομηθεί το δέντρο περνιέται σφιχτά με χαρτοταινία (προσοχή μόνο χαρτοταινία και όχι μονωτική, γιατί η μονωτική έχει τοξική κόλα που χαλαει το φυτικό ιστό τόσο του υποκειμένου και του μοσχεύματος με απλή επαφή [άλλο πάθημα και μάθημα του παρελθόντος]) ώστε να μην υπάρχει καθόλου φλοιός εκτεθειμένος (είναι εμφανής η χαρτοταινιά στο πάνω μέρος στο κέντρωμα της γκοτσιάς που δεν το έχω κλείσει ακόμα με το αλουμινόχαρτο), αυτό όλο περνιέται με κόλλα κεντρώματος για προστασία από μολύνσεις και για μόνωση, μετά δένεται με το ναίλον πλατύ σπάγγο σφιχτά και πολλαπλά για να μην υπάρχει διαπνοή, ξεναπερνιεται με κόλλα για δεύτερη άμυνα από μολύνσεις και μόνωση απέξω και μπαίνει το αλουμινόφυλλο στο τέλος για αντανάκλαση του ήλιου.

Μέχρι στιγμής αυτή η πολλαπλή μόνωση έχω δει πως είναι αποτελεσματική καθώς κρατάει ζέστη και υγρασία εσωτερικά στην αρχή που είναι απαραίτητη για τη συγκόληση χωρίς να μπαίνει μέσα υγρασία, ζέστη, κρύο ή έντομα και μικρόβια (πολλοί καπελώνουν όλο το κέντρωμα με σακούλα αεροστεγώς στην αρχή για να δημιουργήσουν ένα τεχνητό θερμοκήπιο για τον ίδιο λογο) ενώ μετά μέσα το κρατά δροσερό στο καλοκαίρι, αφού υπάρχει μια τριπλή γραμμή άμυνας. Για έξτρα δροσιά, χυμούς στο κεντράδι και αποτελεσματικότητα, πρόσθετο τρικ είναι να ασβεστώνεται ο κορμός του υποκειμένου από κάτω ώς πριν το αλουμινόφυλλο/δέσιμο/κέντρωμα ώστε να μην χάνονται χυμοί, το δέντρο να μένει δροσερό σε όλο το μήκος του κορμού και το κέντρωμα και το δέντρο να μην στρεσάρονται.

Θα σκεφτόμουν φυσικό σπάγγο που αναπνέει αν το φυτό εχει πολλούς χυμούς (είναι σύνηθες στα φυλλοβόλα στην αρχή της άνοιξης και όχι στα αειθαλή και κυρίως στις αγριλιές που είναι ξερικές) και η μεγάλη μόνωση οδηγήσει στο να "πνιγεί"/σαπίσει το μπόλι από το ίδιο το μητρικό δέντρο και χρειάζεται μια μορφή παροχέτευσης... Για αυτό αν δεις τόσο στην καρυδιά όσο και στην γκορτσιά αφήνω και κάποια κλαδιά του μητρικού δέντρου (τα οποία σταδιακά αφαιρώ όσο μεγαλώνουν τα κεντράδια) για να απορροφήσουν μέρος των χυμών και να ισορροπήσουν τη συγκόληση.

Δοκιμάστε την τεχνική μου στα μέρη σου να δείτε αν είναι πιο αποτελεσματική και σε εσάς. Αλλά σίγουρα κάθε τόπος είναι διαφορετικός... Για αυτό πάντα σε κέντρωμα, φύτεμα και κλάδεμα το χρυσό ρητό είναι " think globally, act locally";)
Το "act locally" τελικά μπορεί να έχει μεγάλες διαφορές από τόπο σε τόπο!
Βέβαια επειδή μπόλιασμα εμείς κάνουμε κυρίως σε αγριλιές και γκορτσιές κι εκεί χρησιμοποιούμε φυσικό σπάγγο, που ουσιαστικά το ίδιο λες και εσύ!
Έχει δοκιμάσει ο πατέρας μου από όσο θυμάμαι και με τον πλαστικό σπάγγο (όπως και το κόλπο με τη σακούλα που ανέφερες - νομίζω) αλλά σίγουρα όσον αφορά το σπάγκο θυμάμαι χαρακτηριστικά που μου είχε πει ότι δεν του πετύχαινε το μπόλιασμα! Ίσως να απαιτεί την πολλαπλή μόνωση που κάνεις στο δέντρο και γι' αυτό να μην πετύχαινε!!
Και μιας και πιάσαμε τα μονωτικά και τις μονώσεις:D:D αλουνιμόφυλλο με υαλοβάμβακα έχεις δοκιμάσει, τώρα μου ήρθε σαν ιδέα, δεν ξέρω αν στέκει για το μπόλιασμαthink
 
Καλησπέρα σε όλους τους συναγωνιστές!

Ευτυχώς βλέπω ο @Kostas Winchester SX κράτησε ψηλά τη σημαία του πολύ ενδιαφέροντος θέματος γιατί θα αράχνιαζε...

Λοιπόν, είχα πει σήμερα να πάω για κορακοειδή, αλλά αρχίσαν αμέσως οι γκρίνιες σπίτι ότι έχουν μείνει πίσω οι δουλειές στα κτήματα και υπέκυψα...

Και έτσι ξεκίνησα...

Αρχικά μάζεψα όλα τα ξύλα που είχαν μείνει σε όχτους στα χωράφια και έκοψα και κάμποσα κυπαρίσσια που σκέπαζαν τις ελιές και τις είχαν κατσιάσει και γεμίσει λεκάνιο και βαμβακάδα λόγω σκίασης... Φυσικά πάντα ο καλύτερος φίλος μου μαζί σε ρόλο βοηθού, επιστάτη και αφεντικού που ποζάρει περήφανο...



Μετά έπρεπε να φράξω όλες τις ελιές που κέντρωσα γιατί ζώα ήμερα και άγρια (και αναφέρομαι σε ανθρώπους περισσότερο με αυτό το χαρακτηρισμό) δεν θέλουν να τις αφήσουν να γίνουν...






Τέλος τα σταφύλια αρχίζουν να γίνονται και για να μείνει κάτι μέχρι τον τρύγο, πρέπει να καταπολεμήσουμε τα επιβλαβή... Και ενώ για τα κορακοειδή υπάρχει το τουφέκι, τι γίνεται με τα έντομα; σφήκες και σκούρκοι τα έχουν ρημάξει... Οπότε ώρα να φτιάξουμε αυτοσχέδιες παγίδες...
150 από δαύτες, σε 3 κύματα, 1 μπουκάλι ανά 3 πρέμνα...

Και δουλέψαν από την πρώτη ώρα...

Αύριο το ξημέρωμα θα μας βρει στην Κυνουρία πάλι για αγροτικές εργασίες... Πολυβασανισμένο μου κορμί που έλεγε και μια ψυχή...
 
Καλησπέρα σε όλους τους συναγωνιστές!

Ευτυχώς βλέπω ο @Kostas Winchester SX κράτησε ψηλά τη σημαία του πολύ ενδιαφέροντος θέματος γιατί θα αράχνιαζε...

Λοιπόν, είχα πει σήμερα να πάω για κορακοειδή, αλλά αρχίσαν αμέσως οι γκρίνιες σπίτι ότι έχουν μείνει πίσω οι δουλειές στα κτήματα και υπέκυψα...

Και έτσι ξεκίνησα...

Αρχικά μάζεψα όλα τα ξύλα που είχαν μείνει σε όχτους στα χωράφια και έκοψα και κάμποσα κυπαρίσσια που σκέπαζαν τις ελιές και τις είχαν κατσιάσει και γεμίσει λεκάνιο και βαμβακάδα λόγω σκίασης... Φυσικά πάντα ο καλύτερος φίλος μου μαζί σε ρόλο βοηθού, επιστάτη και αφεντικού που ποζάρει περήφανο...



Μετά έπρεπε να φράξω όλες τις ελιές που κέντρωσα γιατί ζώα ήμερα και άγρια (και αναφέρομαι σε ανθρώπους περισσότερο με αυτό το χαρακτηρισμό) δεν θέλουν να τις αφήσουν να γίνουν...






Τέλος τα σταφύλια αρχίζουν να γίνονται και για να μείνει κάτι μέχρι τον τρύγο, πρέπει να καταπολεμήσουμε τα επιβλαβή... Και ενώ για τα κορακοειδή υπάρχει το τουφέκι, τι γίνεται με τα έντομα; σφήκες και σκούρκοι τα έχουν ρημάξει... Οπότε ώρα να φτιάξουμε αυτοσχέδιες παγίδες...
150 από δαύτες, σε 3 κύματα, 1 μπουκάλι ανά 3 πρέμνα...

Και δουλέψαν από την πρώτη ώρα...

Αύριο το ξημέρωμα θα μας βρει στην Κυνουρία πάλι για αγροτικές εργασίες... Πολυβασανισμένο μου κορμί που έλεγε και μια ψυχή...
Ωραίος ο παίχτης......Ωραία τα κεντράδια αγορίνα.....Προσπαθώ κι εγώ να κεντρώσω αλλά δν τα έχω καταφέρει ακόμη.
Θέλω να μάθω γιατί είναι ωραίο πράμα.

Ο πατέρας μου κέντρωνε και με αυτό τν τρόπο και σχίζοντας το φλοιό π.χ. της ελιάς τοποθετόντας "μάτι" σε σχήμα "Τ" ή σχήμα "Η" ..αν ξέρεις.... ;)
Το κέντρωμα είναι επάγγελμα τελικά...δν το κάνει όποιος να'ναι.
 
Ωραίος ο παίχτης......Ωραία τα κεντράδια αγορίνα.....Προσπαθώ κι εγώ να κεντρώσω αλλά δν τα έχω καταφέρει ακόμη.
Θέλω να μάθω γιατί είναι ωραίο πράμα.

Ο πατέρας μου κέντρωνε και με αυτό τν τρόπο και σχίζοντας το φλοιό π.χ. της ελιάς τοποθετόντας "μάτι" σε σχήμα "Τ" ή σχήμα "Η" ..αν ξέρεις.... ;)
Το κέντρωμα είναι επάγγελμα τελικά...δν το κάνει όποιος να'ναι.

Καλησπέρα Κώστα,

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το κέντρωμα είναι πρωτίστως αγάπη για το δέντρο και συγκεκριμένες βασικές τεχνικές και γνώσεις. Και το 'Τ' (ανάποδο μάλιστα την άνοιξη γιατί αναπνέει καλύτερα το μπόλι και κάνει απορροή την περίσσεια των χυμών που είναι πολύ άφθονοι, ώστε να μη σαπίσει ενώ όρθιο τώρα τον Αύγουστο που τα δέντρα είναι πιο σφιχτά και ταλαιπωρημένα και ο ήλιος τα ξεραίνει γρήγορα) και το 'Η' είναι οι λεγόμενοι ενοφθαλμισμοί, μπόλιασμα με μάτι, είναι καλοί για πιο μικρά δέντρα που τα κλαριά έχουν μικρό πάχος. Μόλις το πάχος ξεπεράσει τα 4-5 εκατοστά δεν κολλάει τόσο καλά. Για πιο ψωμωμένα είναι ο εγκεντρισμός, το μπόλιασμα με καλέμι ή παλούκι.

Το παλούκι είναι πιο παρεμβατικό (άρα μολύνσεις και χάσιμο χυμών αν δεν παρθούν μέτρα) και αν δεν πιάσει μπορεί να δημιουργήσει θέμα στο δέντρο (να ξεραθεί αν είναι αδύναμο ή να σκάσει από τους χυμούς του αν είναι πολύ φορτσάτο, όχι η ελιά που έχει μάτια και πετάει από παντού, αλλά η κερασιά, η καρυδιά είναι μυστήρια φυτά) καθώς απαιτεί καρατόμηση, αλλά δίνει άμεση ανάπτυξη και καρποφορία (σε 4 χρόνια μπορεί και να ραβδίζεις). Το μάτι αργεί αρκετά και αν σπάσει ή το φάει κάτι, τέρμα, μένει τυφλό και άχρηστο... Δίνω κάποιες οδηγίες στη σελίδα 28 του θέματος αυτού και σε κάποιες επόμενες από αυτήν.

Πάντως κανένας δικός μου δεν κέντρωνε και κανένας δεν μου έδειξε (βλέπεις οι 'γνώστες' το έχουν επαγγελματικό μυστικό, αλλά μάλλον καλύτερα γιατί βλέπω τώρα πώς κεντρώνουν αυτοί οι 'ειδήμονες΄ και γελάω)... Καλύτερα μόνος σου, Υoutube και ένα πολύ καλό αρχείο pdf από το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου (δεν ξέρω αν είναι ακόμα διαθέσιμο, μπορώ να το ανεβάσω, το έχω). Γενικά σύνθεση πολλών τεχνικών και δοκιμή και λάθος! Δεν τα λέω όλα αυτά για να το παίξω έξυπνος, αλλά για να δείξω ότι μπορεί ο καθένας!!! Για μένα όντως είναι από τα ωραιότερα πράγματα το κέντρωμα! αν νιώθεις μια φορά σπουδαίος όταν φυτεύεις κάτι, όταν το έχεις κεντρώσει είσαι διπλά χαρούμενος και δεμένος μαζί του!

Και επίσης όπως έχω ξαναπεί με το κέντρωμα μπορούν να δημιουργηθούν γρήγορα και οικονομικά, νέα, παραγωγικά και ανθεκτικά δέντρα από μέχρι πρότινος άγρια ή άχρηστα και μη παραγωγικά δέντρα που έτσι και αλλιώς βρίσκονται στο κτήμα.

Για όποιον ενδιαφέρεται ίσως προτείνω κάποια βίντεο κάποια στιγμή επισημαίνοντας τι έχω πάρει από το καθένα ή φτιάξω ένα την επόμενη άνοιξη....
 
Καλησπέρα Κώστα,

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το κέντρωμα είναι πρωτίστως αγάπη για το δέντρο και συγκεκριμένες βασικές τεχνικές και γνώσεις. Και το 'Τ' (ανάποδο μάλιστα την άνοιξη γιατί αναπνέει καλύτερα το μπόλι και κάνει απορροή την περίσσεια των χυμών που είναι πολύ άφθονοι, ώστε να μη σαπίσει ενώ όρθιο τώρα τον Αύγουστο που τα δέντρα είναι πιο σφιχτά και ταλαιπωρημένα και ο ήλιος τα ξεραίνει γρήγορα) και το 'Η' είναι οι λεγόμενοι ενοφθαλμισμοί, μπόλιασμα με μάτι, είναι καλοί για πιο μικρά δέντρα που τα κλαριά έχουν μικρό πάχος. Μόλις το πάχος ξεπεράσει τα 4-5 εκατοστά δεν κολλάει τόσο καλά. Για πιο ψωμωμένα είναι ο εγκεντρισμός, το μπόλιασμα με καλέμι ή παλούκι.

Το παλούκι είναι πιο παρεμβατικό (άρα μολύνσεις και χάσιμο χυμών αν δεν παρθούν μέτρα) και αν δεν πιάσει μπορεί να δημιουργήσει θέμα στο δέντρο (να ξεραθεί αν είναι αδύναμο ή να σκάσει από τους χυμούς του αν είναι πολύ φορτσάτο, όχι η ελιά που έχει μάτια και πετάει από παντού, αλλά η κερασιά, η καρυδιά είναι μυστήρια φυτά) καθώς απαιτεί καρατόμηση, αλλά δίνει άμεση ανάπτυξη και καρποφορία (σε 4 χρόνια μπορεί και να ραβδίζεις). Το μάτι αργεί αρκετά και αν σπάσει ή το φάει κάτι, τέρμα, μένει τυφλό και άχρηστο... Δίνω κάποιες οδηγίες στη σελίδα 28 του θέματος αυτού και σε κάποιες επόμενες από αυτήν.

Πάντως κανένας δικός μου δεν κέντρωνε και κανένας δεν μου έδειξε (βλέπεις οι 'γνώστες' το έχουν επαγγελματικό μυστικό, αλλά μάλλον καλύτερα γιατί βλέπω τώρα πώς κεντρώνουν αυτοί οι 'ειδήμονες΄ και γελάω)... Καλύτερα μόνος σου, Υoutube και ένα πολύ καλό αρχείο pdf από το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου (δεν ξέρω αν είναι ακόμα διαθέσιμο, μπορώ να το ανεβάσω, το έχω). Γενικά σύνθεση πολλών τεχνικών και δοκιμή και λάθος! Δεν τα λέω όλα αυτά για να το παίξω έξυπνος, αλλά για να δείξω ότι μπορεί ο καθένας!!! Για μένα όντως είναι από τα ωραιότερα πράγματα το κέντρωμα! αν νιώθεις μια φορά σπουδαίος όταν φυτεύεις κάτι, όταν το έχεις κεντρώσει είσαι διπλά χαρούμενος και δεμένος μαζί του!

Και επίσης όπως έχω ξαναπεί με το κέντρωμα μπορούν να δημιουργηθούν γρήγορα και οικονομικά, νέα, παραγωγικά και ανθεκτικά δέντρα από μέχρι πρότινος άγρια ή άχρηστα και μη παραγωγικά δέντρα που έτσι και αλλιώς βρίσκονται στο κτήμα.

Για όποιον ενδιαφέρεται ίσως προτείνω κάποια βίντεο κάποια στιγμή επισημαίνοντας τι έχω πάρει από το καθένα ή φτιάξω ένα την επόμενη άνοιξη....
Συγχαρητήρια για την πολύ ωραία δουλειά που κάνεις. Σίγουρα είναι αρκετοί οι φίλοι εδώ που θα τους ενδιέφερε όπως κι εμένα και θα θέλαμε να δούμε την διαδικασία αυτή. Η σκέψη σου να φτιάξεις ένα βίντεο είναι μία πολύ καλή ιδέα.
 
Καλησπέρα Κώστα,

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το κέντρωμα είναι πρωτίστως αγάπη για το δέντρο και συγκεκριμένες βασικές τεχνικές και γνώσεις. Και το 'Τ' (ανάποδο μάλιστα την άνοιξη γιατί αναπνέει καλύτερα το μπόλι και κάνει απορροή την περίσσεια των χυμών που είναι πολύ άφθονοι, ώστε να μη σαπίσει ενώ όρθιο τώρα τον Αύγουστο που τα δέντρα είναι πιο σφιχτά και ταλαιπωρημένα και ο ήλιος τα ξεραίνει γρήγορα) και το 'Η' είναι οι λεγόμενοι ενοφθαλμισμοί, μπόλιασμα με μάτι, είναι καλοί για πιο μικρά δέντρα που τα κλαριά έχουν μικρό πάχος. Μόλις το πάχος ξεπεράσει τα 4-5 εκατοστά δεν κολλάει τόσο καλά. Για πιο ψωμωμένα είναι ο εγκεντρισμός, το μπόλιασμα με καλέμι ή παλούκι.

Το παλούκι είναι πιο παρεμβατικό (άρα μολύνσεις και χάσιμο χυμών αν δεν παρθούν μέτρα) και αν δεν πιάσει μπορεί να δημιουργήσει θέμα στο δέντρο (να ξεραθεί αν είναι αδύναμο ή να σκάσει από τους χυμούς του αν είναι πολύ φορτσάτο, όχι η ελιά που έχει μάτια και πετάει από παντού, αλλά η κερασιά, η καρυδιά είναι μυστήρια φυτά) καθώς απαιτεί καρατόμηση, αλλά δίνει άμεση ανάπτυξη και καρποφορία (σε 4 χρόνια μπορεί και να ραβδίζεις). Το μάτι αργεί αρκετά και αν σπάσει ή το φάει κάτι, τέρμα, μένει τυφλό και άχρηστο... Δίνω κάποιες οδηγίες στη σελίδα 28 του θέματος αυτού και σε κάποιες επόμενες από αυτήν.

Πάντως κανένας δικός μου δεν κέντρωνε και κανένας δεν μου έδειξε (βλέπεις οι 'γνώστες' το έχουν επαγγελματικό μυστικό, αλλά μάλλον καλύτερα γιατί βλέπω τώρα πώς κεντρώνουν αυτοί οι 'ειδήμονες΄ και γελάω)... Καλύτερα μόνος σου, Υoutube και ένα πολύ καλό αρχείο pdf από το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου (δεν ξέρω αν είναι ακόμα διαθέσιμο, μπορώ να το ανεβάσω, το έχω). Γενικά σύνθεση πολλών τεχνικών και δοκιμή και λάθος! Δεν τα λέω όλα αυτά για να το παίξω έξυπνος, αλλά για να δείξω ότι μπορεί ο καθένας!!! Για μένα όντως είναι από τα ωραιότερα πράγματα το κέντρωμα! αν νιώθεις μια φορά σπουδαίος όταν φυτεύεις κάτι, όταν το έχεις κεντρώσει είσαι διπλά χαρούμενος και δεμένος μαζί του!

Και επίσης όπως έχω ξαναπεί με το κέντρωμα μπορούν να δημιουργηθούν γρήγορα και οικονομικά, νέα, παραγωγικά και ανθεκτικά δέντρα από μέχρι πρότινος άγρια ή άχρηστα και μη παραγωγικά δέντρα που έτσι και αλλιώς βρίσκονται στο κτήμα.

Για όποιον ενδιαφέρεται ίσως προτείνω κάποια βίντεο κάποια στιγμή επισημαίνοντας τι έχω πάρει από το καθένα ή φτιάξω ένα την επόμενη άνοιξη....

Έτσι είναι φίλε Τσάκαλε!
Η χαρά όταν κεντρώνεις ένα άγριο κλαρί και το βλέπεις να μετατρέπεται σε ένα ήμερο και παραγωγικό δέντρο είναι μεγάλη!

Ανεβάζω 2-3 φωτογραφίες σημερινές:

Φετινό μπολιασμα σε αγκορτσά άνυδρη σε ξερότοπο (αγριοαχλαδιά - ίσως το πιο δεκτικό δέντρο για εμβολιασμό και από τα πιο σκληρά στην επιβίωση). Τα 2 κεντράδια έπιασαν, το τρίτο όχι.
2855

2856

Φετινό μπολιασμα σε αγκορτσά που ποτίζεται

2857

Αχλαδιά 3 ετών μπολιασμένη σε γκορτσά (αριστερά - φέτος έκανε 4 αχλάδια κρυστάλλια!) και φετινό μπόλι Μαρτίου δεξιά με το μπλε
2858


Διπλό αγριλίδι μπολιασμένο λαδοελιά 2 ετών

2859

όλα ερασιτεχνικά και χωρίς τη δέουσα γνώση και περιποίηση :)
 
Έτσι είναι φίλε Τσάκαλε!
Η χαρά όταν κεντρώνεις ένα άγριο κλαρί και το βλέπεις να μετατρέπεται σε ένα ήμερο και παραγωγικό δέντρο είναι μεγάλη!

Ανεβάζω 2-3 φωτογραφίες σημερινές:

Φετινό μπολιασμα σε αγκορτσά άνυδρη σε ξερότοπο (αγριοαχλαδιά - ίσως το πιο δεκτικό δέντρο για εμβολιασμό και από τα πιο σκληρά στην επιβίωση). Τα 2 κεντράδια έπιασαν, το τρίτο όχι.
View attachment 2855

View attachment 2856

Φετινό μπολιασμα σε αγκορτσά που ποτίζεται

View attachment 2857

Αχλαδιά 3 ετών μπολιασμένη σε γκορτσά (αριστερά - φέτος έκανε 4 αχλάδια κρυστάλλια!) και φετινό μπόλι Μαρτίου δεξιά με το μπλε
View attachment 2858


Διπλό αγριλίδι μπολιασμένο λαδοελιά 2 ετών

View attachment 2859

όλα ερασιτεχνικά και χωρίς τη δέουσα γνώση και περιποίηση :)
Μπράβο Γιαννάρα....Οι (αγραπιδιά) όπως τη λέμε εμείς εδώ είναι στην ουσία ένα δέντρο που τα συναντάς ακόμη και στις άκρες δρόμων κ όχι μόνο....Είναι δέντρο όπως είπες,που δέχεται εύκολα το κέντρωμα και είναι ιδανικό για την εκμάθηση του κεντρώματος.....;)
Όπως και οι μουριές είναι εύκολες...έχω μια την οποία θα πειραματιστώ το Μάρτιο να την κεντρώσω με άγρια πλατήφυλη ......my man.
 
Αν στα πεζοδρόμια της Αττικής αντί για νεραντζιες υπήρχαν λεμονιές, θα έτρωγε όλη η Αθήνα τζάμπα λεμόνια και δεν θα χρειαζόμασταν εισαγωγή από Αργεντινή.
Κεντρώνεται η νεραντζιά λεμονιά;
 
Αν στα πεζοδρόμια της Αττικής αντί για νεραντζιες υπήρχαν λεμονιές, θα έτρωγε όλη η Αθήνα τζάμπα λεμόνια και δεν θα χρειαζόμασταν εισαγωγή από Αργεντινή.
Κεντρώνεται η νεραντζιά λεμονιά;
Άνετα Γιώργο.....Μα όλα τα εσπεριδοειδή τη νερατζιά έχουν για μάνα.... ;)
Γενικά κεντρώνωνται όλα τα εσπεριδοειδή μεταξύ τους....Έχω στην αυλή μου ένα μικρό δεντράκι νερατζιά με 3 μπράτσα......Το 1ο μπράτσο κεντρώθεικε με πορτοκάλι Navalina, το 2ο μπράτσο λεμόνι και το 3ο μπράτσο μανταρίνι Clementina.....;)

Έργα του συγχωρεμένου του πατέρα μου.... .sarcastic.
 
1ον) Η ελιά δν χρειάζεται και πολύ ντάντεμα. Θέλει λιγότερο νερό όπως λέει ο Μάκης....

2ον) Οι ελιά φένεται να'ναι "αγριλιά"....Δν πειράζει όμως....Μόλις μεγαλώσει θα την κεντρώσεις σε ότι είδους ποικιλία ελιάς θες.....ακόμη και βρώσιμη.... ;) Το κέντρωμα ξεκινά συνήθως από τέλοι φεβρουάριου ως 15 Μαΐου το αργότερο.

Οι αγριελιές έχουν τεράστια ποικιλομορφία και είναι αποτελέσματα περίεργων διασταυρώσεων και μεταλλάξεων. Αρχή μου είναι να τις αφήνω να καρπίσουν και μετά να τις κεντρώνω (για αυτό και το κάνω με παλούκια, αφού έχουν μεγαλώσει πολύ πια).

Έχω αγριλιές στα κτήματά μου, λίγες όμως ίσως 5 ή 6 μόνο από τις 50-60 που έχω επισημάνει, που είναι πιο παραγωγικές από ήμερες, ενώ η αντοχή τους είναι παροιμιώδης σε δίψα και προσβολές πάσης φύσεως. Επίσης μόνο αυτές περιέχουν σκουαλένιο, ουσία μοναδική σε αντικαρκινική δράση, και υψηλότερες πολυφαινόλες, ουσίες μοναδικά αντιοξειδωτικές με μοναδικά οφέλη και για το καρδιαγγειακό, ενώ και η απόδοσή τους στο εργοστάσιο είναι πολύ καλύτερη από τις ήμερες (σχεδόν 50% πάνω). Γενικά οι άγριες είναι τρομερές για μια αγορά που παραμελείται και έχει μεγάλο μέλλον, και είναι το λάδι ως φάρμακο με πιστοποιήσεις και health claim...

Το πρόβλημα είναι το ότι δεν είναι όλες φουλ καρποφόρες, κάποιες μάλιστα είναι απελπιστικά 'τεμπέλες', δεν πετάνε στρωτά ώστε να κλαδευτούν και να έρθουν σε λογαριασμό (θαμνοφέρνουν μόνιμα) ενώ το λάδι τους σε γεύση είναι δηλητήριο σε γεύση πικρό πέρα από κάθε φαντασία, οι αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν τρομερό τίμημα βλέπετε... Για αυτό και η δοσολογία είναι μια κουταλιά της σούπας κάθε πρωί με πολύ θάρρος και κλείσιμο των ματιών...
 
Έτσι είναι φίλε Τσάκαλε!
Η χαρά όταν κεντρώνεις ένα άγριο κλαρί και το βλέπεις να μετατρέπεται σε ένα ήμερο και παραγωγικό δέντρο είναι μεγάλη!

Ανεβάζω 2-3 φωτογραφίες σημερινές:

Φετινό μπολιασμα σε αγκορτσά άνυδρη σε ξερότοπο (αγριοαχλαδιά - ίσως το πιο δεκτικό δέντρο για εμβολιασμό και από τα πιο σκληρά στην επιβίωση). Τα 2 κεντράδια έπιασαν, το τρίτο όχι.
View attachment 2855

View attachment 2856

Φετινό μπολιασμα σε αγκορτσά που ποτίζεται

View attachment 2857

Αχλαδιά 3 ετών μπολιασμένη σε γκορτσά (αριστερά - φέτος έκανε 4 αχλάδια κρυστάλλια!) και φετινό μπόλι Μαρτίου δεξιά με το μπλε
View attachment 2858


Διπλό αγριλίδι μπολιασμένο λαδοελιά 2 ετών

View attachment 2859

όλα ερασιτεχνικά και χωρίς τη δέουσα γνώση και περιποίηση :)

Φίλε Γιάννη μπράβο για την αγάπη σου και τη δουλειά σου! Μακάρι να γίνουμε περισσότεροι!

Τα κεντρώματά σου είναι πολύ καλά και αυτό φαίνεται από την επιτυχία σου και την ανάπτυξη των φυτών! Μια φιλική συμβουλή μόνο για τις αχλαδιές.... Βλέπω πως σου έχουν φύγει πολύ ψηλά χωρίς να διακλαδίζονται σωστά... Αυτό είναι τριπλά κακό και επικίνδυνο...

Πρώτον, μεγάλο κάθετο ύψος και πυκνό φύλλωμα χωρίς αερισμό δημιουργεί τρομερή αντίσταση και υπάρχει κίνδυνος με ένα δυνατό αέρα να σου σπάσει από την ένωση όλο το μόσχευμα ακόμα και 4 χρόνια μετά...

Δεύτερον, επειδή κάποια στιγμή πρέπει να διαμορφωθεί το δέντρο, έχοντας τόσες μεγάλες κλάρες θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις πριόνι, και άρα θα έχεις μεγαλύτερη τομή και κίνδυνο προσβολής για το δέντρο, συν τόσους χαμένους χυμούς και ουσίες για το δέντρο που θα είχαν γίνει καρποφόροι οφθαλμοί... Ένας γέρος μου είχε πει, αν βάλεις πριόνι σε κεντράδι, ξεχάστηκες στο κλάδεμα και θα το ξεράνεις το ρημάδι...

Τρίτον, αργείς την καρποφορία όπως εξηγήσα παραπάνω...

Γενικά μη φοβάσαι να ψαλιδίζεις τις κορφές οποιαδήποτε στιγμή και κάθε άνοιξη να διώχνεις τα κλαριά που δεν χρειάζονται όσο είναι μικρά... Προσπάθησε να κάνεις τα κεντράδια να μπορούν να στηρίζονται μόνα τους και να ψωμώνουν φυσιολογικά και να μην χρειάζονται στηρίγματα.

Πάντα εντελώς φιλικά και συμβουλευτικά από έναν πικρά παθόντα....
 
Φίλε Γιάννη μπράβο για την αγάπη σου και τη δουλειά σου! Μακάρι να γίνουμε περισσότεροι!

Τα κεντρώματά σου είναι πολύ καλά και αυτό φαίνεται από την επιτυχία σου και την ανάπτυξη των φυτών! Μια φιλική συμβουλή μόνο για τις αχλαδιές.... Βλέπω πως σου έχουν φύγει πολύ ψηλά χωρίς να διακλαδίζονται σωστά... Αυτό είναι τριπλά κακό και επικίνδυνο...

Πρώτον, μεγάλο κάθετο ύψος και πυκνό φύλλωμα χωρίς αερισμό δημιουργεί τρομερή αντίσταση και υπάρχει κίνδυνος με ένα δυνατό αέρα να σου σπάσει από την ένωση όλο το μόσχευμα ακόμα και 4 χρόνια μετά...

Δεύτερον, επειδή κάποια στιγμή πρέπει να διαμορφωθεί το δέντρο, έχοντας τόσες μεγάλες κλάρες θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις πριόνι, και άρα θα έχεις μεγαλύτερη τομή και κίνδυνο προσβολής για το δέντρο, συν τόσους χαμένους χυμούς και ουσίες για το δέντρο που θα είχαν γίνει καρποφόροι οφθαλμοί... Ένας γέρος μου είχε πει, αν βάλεις πριόνι σε κεντράδι, ξεχάστηκες στο κλάδεμα και θα το ξεράνεις το ρημάδι...

Τρίτον, αργείς την καρποφορία όπως εξηγήσα παραπάνω...

Γενικά μη φοβάσαι να ψαλιδίζεις τις κορφές οποιαδήποτε στιγμή και κάθε άνοιξη να διώχνεις τα κλαριά που δεν χρειάζονται όσο είναι μικρά... Προσπάθησε να κάνεις τα κεντράδια να μπορούν να στηρίζονται μόνα τους και να ψωμώνουν φυσιολογικά και να μην χρειάζονται στηρίγματα.

Πάντα εντελώς φιλικά και συμβουλευτικά από έναν πικρά παθόντα....
.RESPECT.
 
Άνετα Γιώργο.....Μα όλα τα εσπεριδοειδή τη νερατζιά έχουν για μάνα.... ;)
Γενικά κεντρώνωνται όλα τα εσπεριδοειδή μεταξύ τους....Έχω στην αυλή μου ένα μικρό δεντράκι νερατζιά με 3 μπράτσα......Το 1ο μπράτσο κεντρώθεικε με πορτοκάλι Navalina, το 2ο μπράτσο λεμόνι και το 3ο μπράτσο μανταρίνι Clementina.....;)

Έργα του συγχωρεμένου του πατέρα μου.... .sarcastic.

Φίλε Κώστα είναι η μεγάλη μου αγάπη να φτιάχνω πολλαπλά δέντρα στον ίδιο κορμό, και είναι και μια μεγάλη χρησιμότητα του κεντρώματος όταν έχεις λίγο χώρο σε κήπο, αλλά θες να έχεις όλα τα φρούτα! Έχω κυδωνιά και αχλαδιά και μηλιά μαζί, όπως και ήμερο και άγριο βύσσινο με κεράσι. Για να καταλάβουν όλοι τι λέμε δείχνω τα παρακάτω επισημαίνοντας που είναι το κέντρωμα και πού η κώμη του δέντρου, όπου φαίνεται και τα κλαριά του ενός δεν πλακώνουν το άλλο:

Τρία δέντρα σε διαφορετικό πόδι νερατζιάς της ίδιας ρίζας το κάθε ένα. Πίσω αριστερά, χωρίς επισήμανση, άλλο πολλαπλό εσπεριδοειδές όπου κάθε πόδι της ίδιας ρίζας νερατζιάς είναι πάλι άλλο δέντρο, είναι εμφανής η κούρμπα-σκαλοπάτι του κεντρώματος στο μέσο του κορμού...



4 δέντρα στην ίδια ρίζα νερατζιάς με τα τρια να είναι στο ίδιο πόδι



6 διαφορετικές ποικιλίες λεμονιάς (φράπα, στρογγυλό, σταγονοειδές πρώιμη, όψιμη, πολύφορη, με κουκούτσι, χωρίς κουκούτσι, με αγκάθι, χωρίς αγκάθι κτλ) στο ίδιο δέντρο νερατζιάς σε διάφορα πόδια και πολλαπλές στο ίδιο πόδι:




Γενικά αν μάθεις να κεντρώνεις, το μόνο όριο είναι η φαντασία σου, γιατί η φύση δίνει άπειρες δυνατότητες...
 
Φίλε Κώστα είναι η μεγάλη μου αγάπη να φτιάχνω πολλαπλά δέντρα στον ίδιο κορμό, και είναι και μια μεγάλη χρησιμότητα του κεντρώματος όταν έχεις λίγο χώρο σε κήπο, αλλά θες να έχεις όλα τα φρούτα! Έχω κυδωνιά και αχλαδιά και μηλιά μαζί, όπως και ήμερο και άγριο βύσσινο με κεράσι. Για να καταλάβουν όλοι τι λέμε δείχνω τα παρακάτω επισημαίνοντας που είναι το κέντρωμα και πού η κώμη του δέντρου, όπου φαίνεται και τα κλαριά του ενός δεν πλακώνουν το άλλο:

Τρία δέντρα σε διαφορετικό πόδι νερατζιάς της ίδιας ρίζας το κάθε ένα. Πίσω αριστερά, χωρίς επισήμανση, άλλο πολλαπλό εσπεριδοειδές όπου κάθε πόδι της ίδιας ρίζας νερατζιάς είναι πάλι άλλο δέντρο, είναι εμφανής η κούρμπα-σκαλοπάτι του κεντρώματος στο μέσο του κορμού...



4 δέντρα στην ίδια ρίζα νερατζιάς με τα τρια να είναι στο ίδιο πόδι



6 διαφορετικές ποικιλίες λεμονιάς (φράπα, στρογγυλό, σταγονοειδές πρώιμη, όψιμη, πολύφορη, με κουκούτσι, χωρίς κουκούτσι, με αγκάθι, χωρίς αγκάθι κτλ) στο ίδιο δέντρο νερατζιάς σε διάφορα πόδια και πολλαπλές στο ίδιο πόδι:




Γενικά αν μάθεις να κεντρώνεις, το μόνο όριο είναι η φαντασία σου, γιατί η φύση δίνει άπειρες δυνατότητες...
Τα αποτέλεσμα στον καρπό ποιο είναι;
 
Τα αποτέλεσμα στον καρπό ποιο είναι;


Βασίλη δεν έχει καμία επίδραση. Ό,τι ποικιλία βάλεις θα φας γευστικά. Η νερατζιά (το υποκείμενο όπως λέγεται) επηρεάζει λόγω της ρίζας της τη ποσότητα της βλάστησης και της καρποφορίας, όχι όμως το σχήμα και τον καρπό, τουλάχιστον σε αντιληπτό βαθμό...
 
Back
Top