Τα πρώτα βήματα

Φυσικό και επιθυμητό να υπάρχουν διάφορες απόψεις για τα κυνηγόσκυλα. Όπως είναι και απολύτως φυσικό να επιλέγει ο καθένας τον τρόπο που θα μεγαλώσει τα σκυλιά του.
Τα τροπάρια με τα "χαρτιά που δεν κυνηγούν" με το "δεν χρειάζεται εκπαίδευση" ή τα ημίαιμα τα βρήκα προ μισού αιώνα να συζητούνται από ανθρώπους που είχαν από ελάχιστες έως μηδαμινές απαιτήσεις από τα πουλόσκυλα γιατί απλά τα πουλιά ήσαν τόσα που τα ξεσήκωναν με τα πόδια ή όποιο σκύλο σουλατσάριζε πέρα δώθε. Οι δε γνώσεις... χάος. Διέκρινα, τότε, στα τέλει του 60, πως οι αντιλήψεις αυτές ήταν παλιές και πως άρχιζε να φυσά ένας νέος άνεμος. Τα τότε περιοδικά (Κυνηγητικά Νέα, Κυνήγι Ψάρεμα κλπ) ανέφεραν τα προτερήματα της καθαροαιμίας και την εξειδίκευση των λίγων, τότε, γνωστών φυλών. Διαπιστώνω πως και σήμερα, αν και έχουν αλλάξει πολλά, καλά κρατούν από λίγος αλλά ένθερμους υποστηριχτές.
Δυστυχώς στα χρόνια μας τα θηράματα λιγόστεψαν και "πονήρεψαν", στην αρχή τη διαφορά την έκαναν οι κάτοχοι σκύλων, μετά οι κάτοχοι σωστών σκύλων, πιο μετά οι κάτοχοι συγκεκριμένων φυλών για τα κυνήγια που κάνουν και προσφάτως οι "ηλεκτρονικοί" σκύλοι καλωδιωμένοι και συνδεδεμένοι με δορυφόρους. Τσιπαρισμένοι και με πιστοποιητικά DNA για την γονιδιακή τους ταυτότητα και για τις συνήθης κληρονομικές ασθένειες κάθε φυλής.
Τα πάντα είναι αποδεκτά, όλες οι απόψεις είναι σεβαστές.
Ένα πράγμα δεν αποδέχομαι από τα κατά τα άλλα ωραία που ανέφερε ο συνάδεφος, έγραψε: "Δεν με νιαζει το εμποριο επομενως δεν με νιαζουν και τα χαρτια" από πότε τα pedigree έγιναν συναφή με το εμπόριο;
 
Εκπαιδευση ενοω οτιδηποτε αναγκαζουμε να κανει ο σκυλος κατω,μεινε ,φυγε ,σταματα ξεκινα δεν θελω να στρεσαρω τα ζωα μου αδικα. Αν εχω 1 ωρα περιθωρειο την ημερα να περασω μαζι τους θα την περασω με χαδια και παιχνιδι αν εχω 2 θα βγω για κυνηγι με οπλο η χωρις.
Ολα τα χρονια ακουω για 2 τιμες στα κουταβια με χαρτια η χωρις οταν τους ρωτουσα γιατι;; μου ελεγαν οτι με τα χαρτια μπορω να κανω ζευγαρωμα και να πουλησω κουταβια. Κανενας ποτε δεν μου ειπε οτι μπορω να τα χρησιμοποιησω σαν οδηγο στην εκτροφη μου κανενας!!
Ολα τα προβληματικα ζωα που εχω δει πισω τους ειχαν πρωταθλητες, οποτε ειτε οι πρωταθλητες ειναι σικε ειτε τα χαρτια πλαστα οπως και να εχει δεν τα εμπιστευομαι και προτιμο να κρινω 1 σκυλο απο αυτα που μπορω να δω και οχι απο αυτα που μου υποσχεται 1 κοματι χαρτι. Αν ο σκυλος ειναι σωστος το πεντιγκρι του εχει αξια το αναποδο ποτε.
Ολες οι λαμογιες στον κυνοφυλικο κοσμο εγιναν με την καλυψη του ειδικου τυπου θεωρω αδυνατον να μην ηξεραν τι γινεται κατω απο τις μυτες τους. Οπως γινεται και σε ολα τα σκανδαλα της πολιτικης η της οικονομιας υπαρχει συγκαληψη απο τον τυπο. Δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να θεωρησω οτι ο ειδικος κυνηγετικος τυπος να ειναι η εξαιρεση του κανονα.
Δεν θελω να τα μηδενιζω ολα αλλα δεν μπορω παρα να ειμαι καχυποπτος με τοσα που ειδα. :(

Φιλε kurtzhaar τα ημιαιμα δινουν καλους κυνηγετικους απογονους, οχι λιγοτερο τουλαχιστον απο τα καθαροαιμα ,αρκει να ειναι και αυτα αριστα κυνηγοσκυλα απλα δεν μιαζουν μεταξη τους και δεν εχουν το στιλ και την κυνηση των καθαροαιμων. Εχω δει 5 ως τωρα αξια κυνηγοσκυλα φερμες ,ολα διασταυρωσεις αναμεσα στις διαφορες φυλες φερμας και ολα προιοντα ατυχηματος. Οταν βλεπεις κατι τετοιο μοιραια αναθεωρεις πραγματα που τα θεωρουσες δεδομενα απλα και μονο γιατι ετσι το διαβασες.;)
 
Η εκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν σήμαινει στρεσαρισμα των σκύλων,αυτό είναι η κακή εκπαίδευση η λάθος όχι η σωστή εκπαίδευση! Το ότι όλα τα χρόνια σας έλεγαν άλλες τιμές με χαρτιά και άλλες χωρίς δεν σημαίνει ότι τα χαρτιά είναι για εμπόριο αλλά ότι εσείς έχετε απευθυνθεί όλα τα χρόνια σε εμπόρους,σε λάθος εκτροφεις αν μπορεί κανείς να τους χαρακτηρίσει έτσι.Επρεπε κάποιος να σας πει ότι τα χαρτιά είναι οδηγός στην εκτροφή;;;;Προφανώς υπάρχουν σικε χαρτιά και σικε πρωταθλητές όπως και πλαστά διπλώματα οδήγησης και σικε πρωταθλητές στίβου,θα έπρεπε να καταργηθούν η οδήγηση και ο στίβος;;;;Όσο για τα ημιαιμα,ασχολίαστο γιατι προφανως έχετε άγνοια στο θέμα γενετικη!Αν δεν αναγνωριζετε τον κόπο που έχουν κάνει κάποιοι για αιώνες ίσως για την έννοια καθαρόαιμα και εμείς τώρα με απίστευτη ελαφρότητα την μηδενιζουμε τι να πω!!!Αναλογιστειτε ακόμα και το ατύχημα ανάμεσα σε δύο διαφορετικής φυλής καθαρόαιμα που αναφέρετε ότι κυνηγαει δικός τους κόπος ειναι.....Δεν θεωρώ δεδομένα τα πράγματα "επειδή απλά έτσι το διάβασα"....αλλά επειδή απλά έτσι είναι και για να το εξακριβωσω ότι έτσι είναι δεν αρκεστηκα μονο σε διάβασμα πιστέψτε με. Ότι ζητάμε από τον σκύλο το σκύλο είναι κληρονομικο.....οσφρηση,μυς,μυαλό κλπ κλπ άρα τα πεντιγκρι αν ξέρει κάποιος να τα χρησιμοποιεί είναι πολύ χρήσιμα.Οπως γράφτηκε πιο πάνω σεβαστες όλες οι απόψεις....αλλά να μην διαστρεβλωνουν την αλήθεια....
 
Σακη σεβαστή η άποψή σου φιλε αλλα να πω κ γω την δικη μου έχοντας κ ημιαιμα απο καθαρούς γονεις κ καθαροαιμα.

Η εκπαιδευση ειναι το καλύτερο δωρο γθα ενα σκυλι οταν ξερεις να την κάνεις.
Είναι ''αναγκη'' για την συμπληρωση του.
Ειναι αγελαιο ζωο κ εχει αναγκη να εχει αρχηγο που σεβετε κ οχι να φοβάται όπως κ το να εχει ιεραρχία κ τάξη κ κανονες στην ζωη του.
Με την εκπαίδευση αυτο κανουμε.
Ενα σκυλί εκπαιδευμενο ειναι πολυ πιο ευτιχισμενο απι καποιο που αφηνετε ανεκπαιδευτο στην μοιρα του.
Κ αυτό γιατί θα κάνει αυτό οτι τοθ γουσταρει οπωε υου γουσταρει κ για τον εαυτό του βαζοντας τον κυνηγο πιο κατω σπο αυτό ιεραρχικά.
Καποιοι ισως να μπορουν να λειτούργησουν έτσι κ το σκυλι να είναι ευτιχισμενο.
Οι περισσότεροι ομως θα χασουν την ψυχραιμία τους ενεργοντας λαθος κ ασχημα κ δεν θα φταίει καθολου γιαυτό το σκυλι.
Τα σκυλιά εχιυν χαρακτήρες ακομη κ σε ατομα ιδιας γεννας συχνα διαφορετικους.
Ενας ισορροπημένος χαρακτηρας μπορει να λειτουργήσει με ισορροπημένο χαρακτηρσ ιδιοκτητη.
Τι γίνετε εαν εχουμε ομως ενα απίστευτα παθιασμένο κ συνάμα πολυ νευρικό κουταβι που δεν θα εκπαυδευσουμε ουτε καν στοιχειωδη βασική υοακοη?
Λιγο δύσκολο ετσι?
Επομενως πιστευω οτι εκπαυδευοντας το σκυλι ενας σωστός εκπαιδευτης κ το τονίζω αυτό νομίζω οτι το ολοκληρώνει το ''γεμιζει'' του δίνει σκοπό κ νοημα κ συναμα τα αναπτύσσει δινοντας του την δυνατότητα να αναδειξει κ να ξεδιπλώσει τα ταλεντα του.

Στα ημιαιμα τωρα.
Κατεχω σκυλα απο καθαρα κουρτσχααρ κ ντεΝτχααρ.
Λιγοι ξεχωριζουν την ημιαιμια της.
Το σκυλί αυτο μεγαλουργησε πριν αρρωστησει.
Κανεις δεν λεει οτι δεν θα κυνηγάει το ημιαιμο.
Μωρε είναι ημιαιμα που εβαλαν κατω τα καθαρα οπως το χτυπας το κταποδι.
Ομως δυστυχως δεν ξερεις πόσες γεννες υα χρειαστει ...μια η πολλες....κ πως να ζευγαρωσεις για να παρεις κάτι ιδιο κ αντάξιο.
Μπορει να σου βγει μπορει κ οχι.
Μπορεί να κανει 8 κ να βγουν κ τα 8 ..
Μπορει να βγει ενα....μπορει κανενα.....δεν ξέρει κανεις το μετα....
Επιλεγεις ενα τετοιο σκυλι που δείχνει οτι θσ βγει.....βγαινει...το χαίρεσε οσο δεν παει αλλα ξερεις οτι μαζί με το ''δωρο' πηρες κ το ρισκο οταμ τελειωσει να μην μπορέσεις να το χεις ξανα.

Τα χαρτια δεν κανουν τον σκύλο.
Συμφωνω μαζι σου κ επαυξανω κ οποιος δεν το χει καταλάβει πρέπει να εμβαθύνει κ άλλο πιστευω.
Κανεις ομως δεν ειδα να χει πει οτι τα χαρτιά κανουν τον σκυλο.
Τα χαρτια σου λενε ομως το ποιον του σκύλου ωστε να ξέρεις τι θα πάρεις κ τι να περί μείνεις εαν το πλάσεις σωστα.
Το καλυτερο σκυλι να παρεις σε χαρτιά κ να το αφησεις στο κλουβι ενα χρονο οσα κ να δωσες ...οτι κ αν λενε τα χαρτια..κούτσουρο θα χεις.
Ισως το κούτσουρο νσ ταν καρυδια....μα πια το χεις κανει καρβουνο.
Έναν πάλι εχεις ενα χαρτι με τις καλύτερες υποσχέσεις κ οι γονεις απλά διακρίθηκαν σε αγωνες κ απλα εγοναν γεννητορες κ πανε χρονια να κυνηγήσουν. ...κ παλι σταχτη έχεις.

Έχοντας ομως ενα πεντικρι για ενα σκυλακι θαυμα απι γονείς που κυνηγανε κ τρελαίνεσε......τοτε εχεις κ το δικαιωμα οτι θα παρεις ενα σκυλι με ολες τις σωστες προδιαγραφές για να εξελιχθεί σε υπέροχο ζωο εαν το δουλεψεις σωστα.
Οποταν δεν ειναι τα χαρτια

Πιο απλά. .....τα χαρτια ειναι οι προδιαγραφες κ τι ιστορικό. ...που σου δίνουν το δικαιωμα να ψαξεις κ να δεις και εαν συμφωνείς και εξακριβωσεις αυτο που λενε...να περιμενεις τα καλυτερα δίνοντας τον καλύτερο σου εαυτο.
 
φιλε Γιωργο
οταν αναγκαζεις εναν σκυλο να μεινη ακινητος σε 1 σημειο για μιση ωρα σαν φανταρος πως νομιζεις το εκλαμβανεται το ζωο ως ξεφαντωμα;; Καθαρος εξαναγκασμος ειναι και στρες με αποτερο σκοπο ενα ζωο που να υπακουει χωρις σκεψη και δισταγμο δηλαδη στρατιωτης. Οσο ανεβαινουμε σε επιπεδο εντολων τοσο πιο υπακουα γινονται. Ολα αυτα εχουν την αξια τους σε βολτες σε παρκα η μεσα στην πολη , σε αγωνες η σε κυνηγια με σιγουρο θυραμα.
Σε αγνωστο κυνηγοτοπο ομως που στηριζομαστε αποκλειστικα στον σκυλο να βρει το θυραμα ολα αυτα τον μειωνουν σε πρωτοβουλια κ ενστικτο και οδηγουν σε αδειες τσαντες. Δεν λεω οτι ο σκυλος δεν θα κυνηγαει αλλα θα εξαρτατε υπερβολικα απο τον κυνηγο. Σε 1 δασος με 5 πουλια μπορει να μαντεψω που κριβεται το 1 για τα αλλα 4 στηριζομαι στον σκυλο. Αν καποιος αφιερωση ωρες μπορει να κανει παπαδες στην εκπαιδευση το θεμα ειναι την αξια ολου αυτου στο πραγματικο κυνηγι , τουλαχιστον οπως κυνηγο εγω. Για να μην μιλησω για το ποσο ευκολα μπορει να γινει η ζημια πανω στην εκπαιδευση και αυτο υσχιει για ολους . Ο κατσαντωνης καποτε ελεγε οτι μαθαινει στα σκυλια διασταυρωμενη ερευνα μονο με περιστερια γιατι υπαρχει πιθανοτητα να παθουν θυραματοφοβια την οποια ξεπερνουν αργοτερα κυνηγωντας αλλα θυραματα.
Το παραδειγμα με τα χαρτια το ανεφερα για να επισημανω τον τροπο που σκεφτωνται οι επαγγελματιες οχι τον τροπο που σκεφτομαι εγω.
Για χρονια πιστευα αυτο που διαβαζα αλλα η πραξη εδειξε οτι ηταν λαθος σε μενα αναφερομαι και στις εμπειριες μου δεν μπορω να μιλησω για καποιον που δεν γνωριζω.
Δεν γνωριζω απο γενετικη εγω μιλαω πρακτικα και απο βιωματα μου δεν μπορω να σου απαντησω σε επιστημονικο επιπεδο.
Εχεις δει ημιαιμα να μην βγαζουν κουταβια σε σχεση με τα καθαροαιμα αποδεδειγμενα;;; Το ζητημα για μενα αναμεσα σε καθαρα και μη ειναι απλα αισθητικο οχι κυνηγετικο.
Οσο για τους αγωνες αν διοργανωνονταν αγωνες 2 ωρων σε πεδινη και βαθμολογουνταν ο σκυλος που εβρισκε τα πιο πολλα πουλια οι αγωνες τον 15 λεπτον θα καταργουνταν απο μονη τους λογω ελειψης πελατιας.

Στην ουσια τωρα οταν τα ημιαιμα κυνηγουν και δινουν σκυλια που κυνηγουν( μιλαω για ζωα αριστα στο κυνηγι οχι μετριοτητες 1 απο αυτα ειναι δικο μου) σημαινει οτι καποια γονιδια κοινα και στους 2 γονεις ανεξαρτητου ρατσας μεταφερωνται στους απογονους οπως παραδειγμα η σταθερη φερμα οταν λοιπον βλεπεις 1 καρο καθαροαιμα τουλαχιστον ως φαινοτυπος να μην βγαζουν σωστη φερμα και συμφωνα με τα χαρτια τους να ειναι και υψηλης γενεαλογιας καταληγης στο αυτονοητο οτι καποιοι μας δουλευουν χοντρα. Δεν προτεινο σε κανεναν να το γυρισει ξαφνικα στα ημιαιμα αλλα αν τυχει ποτε μπροστα σε 1 να το κρινει σαν κυνηγος οχι σαν κριτης αγωνων ,εχω φιλους που τα απεχθανονται αλλα τουλαχιστον κυνηγετικα τα εκτιμουν.

φιλε Κουρτσχααρ
μιλαμε την ιδια γλωσσα, συμφωνο μαζι σου σε ολα. Δεν ειπα πουθενα οτι τα σκυλια μου ειναι ανυπακουα με το μη και το μπραβο και παντα με υπιο τροπο τα φερνω στα νερα μου. Παλιοτερα τα μαθαινα στο κατω για πανω απο ενα τεταρτο . Στο να τρωνε μετα απο εντολη μου και αλλα τετοια ημουνα και πιτσιρικας και ειχα αυθονω χρονο να περναω μαζι τους. Αυτο που παρατηρησα ηταν οτι τα σκυλια εχαναν την πρωτοβουλια τους ολο και περισοτερω περιμεναν απο μενα να παρουν εντολη στο τη να κανουν και που να ψαξουν, στα ορτυκια δεν ειχα θεμα αλλα στην περδικα και ιδιος στη μπεκατσα ειχαμε προβλημα , ετσι χαλαρωσα τα λουρια και τα αφηνω πιο ανεξαρτητα, καποιες φορες ειναι μπελας αλλα ειναι και πιο αποτελεσματικα κυνηγοσκυλα

Τα χαρτια εαν δεν εφαρμοστη καποιο συστημα D.N.A. test οπως αυτα που χρησιμοποιουν οι αμερικανοι δεν τα ξαναεμπιστευομαι. Εχω καει στο γαλα και πλεον φυσαω και το γιαουρτι
 
φιλε Γιωργο
οταν αναγκαζεις εναν σκυλο να μεινη ακινητος σε 1 σημειο για μιση ωρα σαν φανταρος πως νομιζεις το εκλαμβανεται το ζωο ως ξεφαντωμα;; Καθαρος εξαναγκασμος ειναι και στρες με αποτερο σκοπο ενα ζωο που να υπακουει χωρις σκεψη και δισταγμο δηλαδη στρατιωτης. Οσο ανεβαινουμε σε επιπεδο εντολων τοσο πιο υπακουα γινονται. Ολα αυτα εχουν την αξια τους σε βολτες σε παρκα η μεσα στην πολη , σε αγωνες η σε κυνηγια με σιγουρο θυραμα.
Σε αγνωστο κυνηγοτοπο ομως που στηριζομαστε αποκλειστικα στον σκυλο να βρει το θυραμα ολα αυτα τον μειωνουν σε πρωτοβουλια κ ενστικτο και οδηγουν σε αδειες τσαντες. Δεν λεω οτι ο σκυλος δεν θα κυνηγαει αλλα θα εξαρτατε υπερβολικα απο τον κυνηγο. Σε 1 δασος με 5 πουλια μπορει να μαντεψω που κριβεται το 1 για τα αλλα 4 στηριζομαι στον σκυλο. Αν καποιος αφιερωση ωρες μπορει να κανει παπαδες στην εκπαιδευση το θεμα ειναι την αξια ολου αυτου στο πραγματικο κυνηγι , τουλαχιστον οπως κυνηγο εγω. Για να μην μιλησω για το ποσο ευκολα μπορει να γινει η ζημια πανω στην εκπαιδευση και αυτο υσχιει για ολους . Ο κατσαντωνης καποτε ελεγε οτι μαθαινει στα σκυλια διασταυρωμενη ερευνα μονο με περιστερια γιατι υπαρχει πιθανοτητα να παθουν θυραματοφοβια την οποια ξεπερνουν αργοτερα κυνηγωντας αλλα θυραματα.

Αυτο εξηγώ..ότι δεν αναγκαζεις ένα σκύλο να μείνει ακίνητος..αλλά τον εκπαιδεύεις...το ότι οι περισσότεροι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό ή να το πιστέψουν ή να το δουν δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει!Η σωστή εκπαίδευση γίνεται με τέτοιο τρόπο κάθε φορά ανάλογα το χαρακτήρα του εκάστοτε ζώου και με τέτοια διαχείριση του περιβάλλοντος του σκύλου ούτως ώστε να γίνεται όσο πιο ευχάριστα όσο πιο διασκεδαστικά και όσο πιο δημιουργικά για το σκύλο χρησιμοποιόντας καθε φορά τα αντίστοιχα κίνητρα!Η πρωτοβουλία και το ένστικτο δεν μειώνονται με την εκπαίδευση αλλά με την κακή εκπαίδευση το ξαναλέω....ίσα ίσα που διοχετεύουμε την πρωτοβουλία και το ένστικτο του σκύλου προς όφελος μας αν εκπαιδευτεί σωστά!Και όλα αυτά γίνονται για έναν και μόνο λόγο....ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ούτε για βόλτες ούτε για πάρκα ούτε για αγώνες....!Οι ζημιές στην εκπαίδευση γίνονται με τον λάθος τρόπο αντιμετώπισης των σκύλων,με την βία,με την υπερβολική πίεση(δεν τα θεωρω αυτα εκπαίδευση)...αλλιώς ένας σκύλος δεν θα βγάλει ποτε θηραματοφοβία..εκτός και έχει νευρολογικά αίτια
 
Αν εκπαιδευσης ζωα εναντι αμοιβης;;;; Στο ρωταω γιατι μιλας με μεγαλη σιγουρια . Ξερω 2 παιδια που εχουν διπλωμα εκπαιδευτη η μια ειναι επαγγελματιας και 1 φιλο μου που εκπαιδευη κυνηγοσκυλα επαγγελματικα και κανεις τους δεν ειναι απολυτος .
Σου προτεινο να δεις το διπλο dvd-cd δεν θυμαμαι τι ηταν που ειχε κανει ο πετροχειλος πριν χρονια. Η φωτο που αναφερωμουν πιο πανω δειχνη τον εκπαιδευτη να "μαλωνει" τον σκυλο που παει να σπασει. Ολοι η εκπαιδευτες επιβολη χροισιμοποιουν ειτε προκειτε για ζωα ειτε για ανθρωπους
Ακομα και στους ανθρωπους δεν γινεται να τους διδαξες ολους με τον ιδιο τροπο ποσο μαλλον τα ζωα.
Τα ηλεκτρικα κολαρα εχουν γεμισει τον τοπο. Ολοι τον σκυλο βολτα με το λουρι τον βγαζουν . Τελευταια βγηκαν μεθωδη με κλικ και τροφη ισως να δουλευουν αν ο σκυλος εχει το μυαλο του στον μεζε και οχι στο πουλι.
 
Όχι όχι δεν είναι μόνο αυτό μέθοδος εκπαίδευσης....εννοώ τη διπλή ταινία του κυρίου Θωμά,είναι και αυτό μια μέθοδος αλλά όχι μόνο αυτή .Το ότι εχει γεμίσει ο τόπος κολαρα δείχνει το επίπεδο μας,την νοοτροπία μας σαν λαός που ψάχνουμε την εύκολη λύση χωρίς να μας ενδιαφέρει ο σωστός τρόπος.Ο κάθε εκπαιδευτής έχει την δική του άποψη...σεβαστή!Από την δουλειά των περισσότερων που έχω δει είναι για κλάματα ειδικά των κυνηγοεκπαιδευτων, άσχετοι εντελώς με το θέμα σκύλου νομίζοντας περνοντας ένα κόλαρο η ένα προνγκ ότι αυτό σημαίνει εκπαίδευση επειδή ο σκύλος εκτελεί.Αγνοουν την γλώσσα σώματος των σκύλων,και τα σήματα ηρεμίας,με μοναδικό επιχείρημα το "ξέρεις πόσα χρόνια έχω σκυλιά ή πόσα χρόνια εκπαίδευω".Βεβαια το επίπεδο μας σαν πελάτες πάλι είναι χαμηλό άρα όλο αυτό διαιωνιζεται.Δεν αναφέρομαι στους γνωστούς σας το λέω γενικά.Ο μεγάλος εκπαιδευτής Μπειλι λέει χαρακτηριστικά "εδώ εμείς μπορούμε να οδηγησουμε ένα δελφίνι να κάνει την ανάγκη του μέσα σε ένα κούβα με απόλυτα θετική μέθοδο,και εσείς για να κάτσει ο σκύλος τον πνίγετε".Δεν αναφέρω πως η κάποια πίεση σε κάποιες ασκήσεις δεν βοηθά, αλλά υπάρχει τροπος ακομα και αυτο να γίνεται με κάπως ευχάριστο τρόπο και διαφέρει τι εννοεί ο καθενας πίεση.Με την θετική εκπαίδευση γίνονται "παπαδες" όπως και με την παραδοσιακή μέθοδο,είναι στο χέρι του καθενός να επιλέξει ποια πιστεύει ότι δουλεύει καλύτερα.Επισης πλέον η άσκηση βίας-πιεσης είναι και παράνομο αν το πάρουμε κατά γράμμα του νόμου.
 

Δείτε αυτό το βίντεο,τι πιστευετε αν ζητήσουμε από τον σκύλο αυτό να μείνει στην θέση του θα αγχώθει;;;Και όλο αυτό με τι τρόπο να το έμαθε;;;;
Το βίντεο είναι από το πρωτάθλημα obedience της fci
ξανά αναφέρω πως υπάρχουν πολλοί δρόμοι εμείς επιλέγουμε ποιον θα πάρουμε ή ποιο συνδυασμό θα κάνουμε
 
Δηλαδή μόνο όσοι εκπαιδεύουν σκύλους επ' αμοιβή ξέρουν να εκπαιδεύουν;
Σάκης Β θα γνωρίζεις πως υπάρχουν εξαιρετικοί εκπαιδευτές επαγγελματίες (απ' αμοιβή) όπως και παντελώς άσχετοι που νομίζουν ότι κατέχουν κάτι, είδαν φως και μπήκαν (για την αμοιβή). Όπως υπάρχουν και πολλοί που νομίζουν πως με κόλπα, αμάθεια ή ημιμάθεια, παλιομοδίτικες δοξασίες, αβάσιμα αποφθέγματα κλπ κλπ πιστεύουν πως είναι ικανοί να εκπαιδεύσουν σωστά και ολοκληρωτικά τον σκύλο τους. Νομίζουν. Στην πραγματικότητα παίρνουν το 30-40% των φυσικών προσόντων των σκύλων τους. Αν είναι τυχεροί να ζουν σε περιοχή πλούσια σε θηράματα άντε να πάρουν το 50-60%, με την διαφορά πως αυτοί είναι απόλυτα ικανοποιημένοι γιατί και αυτό το 50-60% τους είναι πολύ. Θα πρέπει όμως να μάθεις πως υπάρχουν και κάποιοι, λίγοι μεν, αλλά πολύ καλοί δε, στο να εκπαιδεύουν σκύλους απλά και μόνο για την ικανοποίηση να "φτιάξουν" ένα σωστό σκύλο.
Έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα, έχουν παρακολουθήσει εντός και εκτός Ελλάδας μαθήματα, σεμινάρια, έχουν δουλέψει εκατοντάδες ώρες δίπλα σε καταξιωμένους εκπαιδευτές και όλα αυτά για να έχουν τους δικούς τους σκύλους σωστούς.
Το να πει κάποιος κάτι και να δείχνει σίγουρος, δεν σημαίνει πως θα τον πάρουν οι άλλοι στα σοβαρά. Όσο μεγαλύτερη ανακρίβεια λέει τόσο η σιγουριά του φανερώνει την πλήρη άγνοια του.
Επί του θέματος της εκπαίδευσης. Όσα είπε ο Γιώργος είναι πέρα για πέρα σωστά, μπορεί να μη τα περιέγραψε επακριβώς αλλά η ουσία είναι σωστή. Υπάρχουν μέθοδοι εκπαίδευσης φαινομενικά χωρίς καθόλου φόρτιση, λέω φαινομενικά γιατί μπορεί να μην υπάρχει οποιασδήποτε μορφής και βαθμού καταπίεση υπάρχει όμως η "μαθησιακή φόρτιση" γιαυτό κάθε άσκηση τελειώνει με αποφόρτιση, όπως, και στο μέσον της άσκησης αν διαπιστώσουμε πως ο σκύλος εκπέμπει σήματα ηρεμίας θα τον αποφορτίσουμε αμέσως.
Το ποιες είναι αυτές οι μέθοδοι, το πως τις εφαρμόζουμε, τι είναι τα σήματα ηρεμίας και πως τα εκμεταλλευόμαστε, και το τι σημαίνει αποφόρτιση κλπ είναι γνώση και εμπειρία ΔΕΝ είναι "θεωρίες", δεν είναι δύσκολα, ΔΕΝ χαλάνε τον σκύλο. Απλά πετυχαίνουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα γενετικά προσόντα του σκύλου σε σύντομο χρονικό διάστημα για να είναι ο σκύλος μας "προσοδοφόρος" από τις πρώτες του κυνηγητικές εξόδους. Φυσικά ότι μάθει ο σκύλος κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης θα πρέπει να το ολοκληρώσει πάνω στο θήραμα και μάλιστα όσο περισσότερο του δείξουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσο πιο σύντομα θα εμπεδώσει/συνδέσει την δουλειά που έκανε σαν μαθητής με αυτή του κυνηγίου. Και όσα περισσότερα θηράματα του δώσουμε τόσο πιο γρήγορα θα συσσωρεύσει εμπειρίες που θα τον κάνουν "μάστορα".
Όλα τα άλλα περί καταπίεσης, περί ανεξαρτησίας, περί πρωτοβουλίας περί στρατιώτη κλπ κλπ είναι ευφυολογήματα που χρησιμοποιούσαν οι "παλιοί" για να σκεπάσουν την άγνοια ή την ανικανότητα τους.
Όλος ο κόσμος εκπαιδεύει τους σκύλους του για το κυνήγι, για να φυλάνε και να οδηγούν ζώα, για να βρίσκουν ναρκωτικά- εκρηκτικά, για να οδηγούν τυφλούς, και για χίλιους δυο άλλους λόγους αλλά εμείς εδώ.... ωπα θα του κόψουμε τις πρωτοβουλίες. Συνάδελφοι, με μεθόδους πραγματικής και σκληρής πίεσης (όπως οι μέθοδοι που παλαιότερα ονομάζαμε Γερμανικές) δημιουργούνταν σκύλοι με απόλυτη πρωτοβουλία, όχι μόνο στα κυνηγόσκυλα αλλά και στους σκύλους στρατού ή αστυνομίας που από την πρωτοβουλία του σκύλου εξαρτώνται ζωές. Σκύλοι γενικού κυνηγίου όπως Ντράτχαρ, κούρτσχαρ, Βαϊμαράνερ, Βιζσλα κλπ κατά μεγάλο ποσοστό, στις χώρες που δημιουργήθηκαν οι φυλές, εκπαιδεύονταν με απόλυτη ποδηγέτηση, ακόμη και το απόρτ αν το είχε έμφυτο το κουτάβι του το δίδασκαν με force retrieving.
Αλήθεια, πιστεύει κανείς, πως ένας σκύλος οποιασδήποτε εργασίας ή καθηκόντων είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της φυλής του αν δεν αντέχει στην πίεση μιας οποιασδήποτε μορφής εκπαίδευση; Τι σόι κυνηγόσκυλο θα είναι ένας σκύλος που είναι ανίκανος σε ψυχισμό να υποστεί την εκμάθηση 5 εντολών, τι διάολο πρωτοβουλίες θα αναπτύξει στο περδικοβούνι η στο κοντοπούρναρο αν δεν έχει το σθένος να υποστεί μια μικρή ή μεγάλη πίεση από το αφεντικό του για να μάθει το ΕΛΑ (δεν μιλώ για κολάρα και προγκ) . Είναι δυνατόν ΝΑ ΑΤΟΝΙΣΕΙ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ από οποιαδήποτε εκπαίδευση; Αν ναι τότε το ΕΝΣΤΙΚΤΟ αυτό ήταν "πλαδαρό" δεν μου κάνουν τέτοιοι σκύλοι. Αν ο φερμαρισμένος σκύλος δεν είναι "απορροφημένος μέχρι θανάτου" στο πουλί που έχει μπροστά του ή είναι κακής γονιδιακής ποιότητας ή έχει εκπαιδευτεί ΛΑΘΟΣ. Αλλο το Λάθος εκπαίδευση και άλλο το άστο ανεκπαίδευτο γιατί θα χαλάσει... θα χαλάσει από όποιον δεν ξέρει να εκπαιδεύει.
Με απλά λόγια, αν τα Σέττερ μου έχαναν έστω και μια γραμμή του χιλιοστού από την πρωτοβουλία/ ανεξαρτησία τους μετά την εκπαίδευση θα τα στείρωνα ως μη ανταποκρινόμενα στη φυλή τους και θα τα δώριζα ή θα τα γηροκομούσα ως σκύλο συντροφιάς. Δεν συναίβηκε ποτέ.
 
Και κάτι που ειπώθηκε για την τροφή ως επιβράβευση. Ένας σκύλος που στον κυνηγότοπο ψάχνει για το μεζεδάκι και αγνοεί το πουλί δεν είναι κυνηγόσκυλο, ούτε καν σκύλος συντροφιάς, είναι πάνινος, λούτρινος.
Η τροφή ως ισχυρό ερέθισμα (ένστικτο επιβίωσης) είναι και ονομάζεται πρωτεύον ερέθισμα. Όταν έχουμε ανταμείψει αρκετές φορές με τροφή και ο σκύλος έχει καταλάβει πως όταν κάνει κάτι επιθυμητό θα φάει, κολλάμε και μια λέξη ή/και ένα χάδι, γεφυρώνουμε δηλαδή την τροφή με "μπράβο" ή χάδι και βαθμιαία αποσύρουμε την τροφή. Δηλαδή όταν ο σκύλος φτάσει για πρώτη φορά στον κυνηγότοπο θα έχει προ πολλού σταματήσει να ταΐζεται σαν ανταμοιβή.
 
Back
Top