Τα πρώτα βήματα

Η διαφορά της μαθησιακής φόρτισης με την κανονική(καταπίεση) είναι ότι στην πρώτη περίπτωση ο σκύλος μετα την εισαγωγική διαδικασία του ''τι θέλουμε'' έχει το βλέμμα του πες μου τι να κάνω ή πες μου να το ξανακάνω,ενώ στην δεύτερη περίπτωση έχει το βλέμμα του μην μου ζητησεις να το ξανακάνω σε παρακαλώ με επιπρόσθετα σήματα ηρεμίας που καταδεικνύουν το ίδιο χωρίς οι περισσότεροι να το βλέπουν!
 
Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ Μαθησιακής Φόρτισης από την Φόρτιση λόγω πιέσεως είναι πως η πρώτη προέρχεται από τον ίδιο τον σκύλο επειδή προσπαθεί να κατανοήσει κάτι ενώ η δεύτερη προέρχεται από τον άνθρωπο που ασκεί την πίεση. Αυτά που σωστά περιγράφεις είναι το αποτέλεσμα είτε της αποφόρτισης, είτε ο "εξωραϊσμός" της πραγματικής πίεσης με σύγχρονη ανταμοιβή (άλλο κεφάλαιο που δεν θέλει περισσότερο σχολιασμό).
 
Εγω μαλιστα παρατήρησα οτι σε εκπιδευτικο η κυνήγι και ειδικοτερα μετα απο μια ολοκληρωμενη επαφη θηραματος με ποντα φερμα βγαλσιμο και αντιστοιχα τουφεκια απορτ το σκυλι αρνειτε να παρει την τροφη ως επιβράβευση......θελει αμεσως να συνεχισει ''βγαζοντας'' αφρους απο την μανια για νεο θήραμα.

Συμφωνω χιλια τα εκατο με τον Κο Γιάννη.

Τα χει πει ολα παραστατικα κ σωστα με το δικο του μοναδικο τροπο παρουσίασης.

Ωστόσο Κυριε Γιαννη πιστεύω οτι ο Σακης δεν εννοει οτι εν σκυλί πρεπει να αφηνετε ανεκπαιδευτο στην τύχη του.
Εννοει ισως οτι κάποιες εντολές μπορει να στρεσαρουν το σκυλι.
Δεν ξερουμε τι εχει ''ζησει''
Ισως να μην εχει δει το παιδι διαφορετικών χαρακτηρων σκυλιά.
Σκυλιά που δεν μπορεις να τα στραβωκοιταξεις.....σκυλιά ισοροπημενα που δεν τα πτοει τιποτε...η εξαιρετικα παθιασμενα που ομως εχουν σκληρο χαρακτηρα και η τιμωρια λειτουργει αε αυτα αντιθετα
Ισως να χει δει ειτε απο επαγγελματιες ειτε απο ταχα δαυτους λαθος πρακτικες κ βιωματα.
Δυστυχώς οπως ειπατε αλλο οι τιτλοι αλλο η πραξεις.
Γιαυτο κ πολλοι χανονται συντομα.
Εδω εχω δει ''βαπτισμενο'' επαγγελματια να εκπαιδεύει σκυλί με λουρι σε περιστερια στην θαλασσα χωρις φοβιες η λάθος παρελθον και πανω απο 12 μηνων........ αντε μην πω τιποτε αλλο τραγελαφικο.
Πολλες φορες κ τα γραφομενα παρεξηγουνται η αλλα θελουμε να πουμε η αλλα εννοουμε.
Παντως συμφωνω με την τοποθετηση σας
 
Δεν αναφέρομαι προσωπικά στον Σάκη, αναφέρομαι στην διάχυτη και περιρρέουσα δική μας νοοτροπία περί εκπαίδευσης. Απλά ο Σάκης έστεισε την μπάλα για σουτ.
Ξέρεις καμιά εντολή "χάι χάι" "δω δω δω ρε" " αιιιιιιι εεεε" ;;; Πως τις μαθαίνουν οι σκύλοι και κατά πόσο τις εκτελούν; Η απόλυτη απαξίωση της νοημοσύνης των σκύλων. Η απόλυτη άγνοια του ανθρώπου.
Και επαναλαμβάνω, Δεν αναφέρομαι σε ένα άτομο, δεν υπάρχει όφελος να κοιτάμε το δέντρο όταν υπάρχει το δάσος.
 
Η διαφορά της μαθησιακής φόρτισης με την κανονική(καταπίεση) είναι ότι στην πρώτη περίπτωση ο σκύλος μετα την εισαγωγική διαδικασία του ''τι θέλουμε'' έχει το βλέμμα του πες μου τι να κάνω ή πες μου να το ξανακάνω,ενώ στην δεύτερη περίπτωση έχει το βλέμμα του μην μου ζητησεις να το ξανακάνω σε παρακαλώ με επιπρόσθετα σήματα ηρεμίας που καταδεικνύουν το ίδιο χωρίς οι περισσότεροι να το βλέπουν!
Βασικά Γιωργο οι περισσότεροι αγνωουν εντελως το τι λέει ο σκύλος η καλυτερα τι μας δείχνει κ εφαρμοζουν μεθοδους που ριδαν η άκουσαν η εφαρμοσαν σε σλλα σκυλιά αγνοοντας εντελώς τον χαρακτήρα του κάθε ζώου κ την φαση στην οποία βρίσκεται η βρισκονται οι ίδιοι.
 
συμφωνο απολυτα μαζι σας μεχρι να το δω στην πραξη . Οταν λεω στην πραξη ενοοω απο κυνηγοσκυλα που κυνηγουν οχι μετρια ζωα που φερμαρουν που και που. Δεν εχω δει κανεναν αξιολογο κυνηγο να ασχοληται με την εκπαιδευση περα απο τα τα βασικα κανεναν!! Για τον απλουστατο λογω οτι τα ζωα ειναι λαχια και οσο χρονο και αν εκπαιδευεις 1 μετριο ζωο καλυτερο κυνηγοσκυλο δεν γινεται . Ποσο ωραια τα λετε, εδω ειμαστε καθε μερα πανω στα πουλια και περνανε χρονια πριν δουμε καποιο αξιοολογω ζωο. Αν περιμενουμε να μαθουν τις εντολες για να βγουμε στο βουνο ζητω που καηκαμε . Οσον αφορα τον αριθμο θυραματον δικαιολογιες δεν υπαρχουν οποιος θελει βρισκει ξερω ατομα απο την καλαματα που ερχονται για εκπαιδευτικα στην μακεδονια και για μπεκατσες στην υπειρο και εχω 1 φιλο που ζει μεσα στις περδικες και παιζει με τα ορτυκακια εκτροφεις. Μη μου δειχνετε βιντεο με ζωο που κοιταν στα χερια για μεζεδες . Μπορω και εγω να σου δειξω παρα πολλα βιντεο απο εκπαιδευτικα η κυνηγι σε πεδινη ορεινη μπεκατσες ορτυκια με αψογα ζωα που δεν εμαθαν ποτε τους το κατω.
κουρτσχαρρ εχω δει ολα τα καλα και ολα τα κακα πιστεψε με και κατεληξα στο πιο απλο οτι στο κυνηγοσκυλο με ενδιαφερει η κυν αξια ας ειναι οπως θελει ο χαρακτηρας του αν εχει διαιθεση για κυνηγι θα τα βρουμε στην πορεια αλλιως θα χωρησουν οι δρομοι μας.

Διαφωνουμε στο τι ενοουμε ο καθενας καλο κυνηγοσκυλο( για μενα ειναι αυτο που μου γεμιζει την τσαντα) οποτε ακρη δεν θα βγαλουμε ποτε και απο μερια μου στεματαω εδω την συζητηση.
Για τα νεα παιδια που μας διαβαζουν δεν υπαρχουν μαγικες λυσεις ουτε ξορκια για τα κυνηγοσκυλα μονο το βουνο εκει φτιαχνωνται τα σκυλια.
 
Ωραίες συμβουλές....Ακραδαντα αντεπιχειρηματα...αχχχ ελληνική παθογενεια....στου κουφου την πόρτα όσο θέλεις βροντα....δεν θα ανοίξει ποτέ!Κρίμα...
 
Last edited:
Και τα βουνά δεν είναι για όλους....κάποιοι όπως εγώ δεν μπορούμε...και λόγω φυσικής κατάστασης αλλά και λόγω ότι φοβάμαι πάνω εκεί στην ερημια, τα σκυλιά τα έχω πιο πολύ για παιχνίδι και για παρέα,αντε να πάω και σε καμία έκθεση μορφολογιας...κυνήγι πολύ σπάνια σιχαίνομαι τα αίματα και φοβάμαι πολύ το μπαμ!!!!
 
Σακη ισως το πηρες στραβα ρε φιλε αυτο που γραψα κ το παρερμηνευσες.
Καμια διάθεση δεν ειχα να σδ μειώσω φιλε εσενα η τις γνώσεις σου.
Απολογουμε εαν σου εδωσα τέτοια εντυπωση.
Αν προσεξες κανω λαικ στα λεγόμενα σου γιατί τα νιωθω κ τα καταλαβαίνω.
Πρωτα που χα πολυ χρονο μάθαινα τα παντα στα σκυλιά μου.
Ακομη κ τωρα μαθαίνω την βασική αλλά εχω πλεον στσματησει να μαθαίνω αλλα περιττα πλεον από χρονο η ουσία σύμφωνα με το κυνήγι που κανω ΓΙΑ ΜΕΝΑ.
Π.χ πλεον δεν μαθαίνω ακινησία στο ξεπέταγμα.
Δεν μαθαινω ακινησία απεριόριστου χρονου.
Τα κραταω μονο για μερικά λεπτά .
Δεν κανει καθόλου κακό η εκπαίδευση οταν την κάνεις σωστά αλλά κ γω θεωρω οτι καποια πραγματα που για μενα δεν χρειαζετε να τους τα μαθαίνω πια απλα μιυ τρωνε χρόνο.
Π.χ κυνηγωντας κυριως τον λαγό κ σε πυκνα μερη καταλαβα οτι το να τους μαθαίνω την απόλυτη δΙασταυρωμενη έρευνα ηταν ανούσιο.
ΤΗΝ ακινησία το ιδιο καθώς στο κυκνο μπορούσαν να μου πάρουν τον λαγο στο πεταγμα.
Τα μαθαίνω ομως π.χ να τρυπωνουν στα βατα χωρίς φόβο κ με παθος.
Έχεις δει πολλα ποιντερ μεσα στο πυκνο αγκάθι και κατακαλοκαιρο?
Το κυνηγόσκυλο είναι για κυνηγι.
Μπορεις να το μαθεις τα παντα αν ξέρεις πως κ γιατί.
Κανεις δεν θα σε μαλώσει όμως εαν επιλέξεις τι να του μάθεις.

Θα διαφωνούσα εαν έλεγες οτι Δεν κάνουμε καθολου κ τιποτε από πλευράς εκπσιδευσης.
Εκει ναι.
Αλλά δεν εχεις πει κατι τέτοιο.

Οπως π.χ εδω που αμολανε λαγόσκύλα. ......βγάζουν λαγους.....αλλα το σκυλί βάζουν παγιδα να το πάρουν απ το βουνο με τροφή δηλαδη κλούβα γιατί ουτε καν τους πλησιαζει οταν κάποτε επιστρέφει.
Ναι κ αυτό το δα.
Φαντάσου τι σκυλί θα ειχαν εαν ηξερε κιολας τουλαχιστον.να επιστρέφει
 
Σακης Β, δεν θέλω να σε πείσω, ούτε καν μου περνά από το μυαλό, όπως δεν μου περνά από το μυαλό να με πείσεις να ξαναγυρίσω στο 1968 που έβγαλα την πρώτη μου άδεια. Τα ίδια άκουγα στα καφενεία και σκύλο της προκοπής δεν έβρισκα μέχρι το 1973 που απόκτησα από Ιταλία το πρώτο μου Σέττερ. Και για μένα το επιθυμητό είναι η τσάντα αλλά θέλω και τα νεύρα μου και το λαρύγγι μου άθικτα γιαυτό προτιμώ να έχω σκύλους εκπαιδευμένους.
Γενικώς από τις τοποθετήσεις σου έχω διαπιστώσει πως δεν έχεις καταλάβει τα σημαντικότερα, και όπως είπες και εσύ, δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο, θα ήταν ανώφελο να τα σχολιάσω ένα ένα από την αρχή. Θα σταθώ μόνο στο τελευταίο σου ποστ, έτσι για να σε βοηθήσω λιγάκι.
1.Όταν μιλάμε για εκπαίδευση δεν εννοούμε να μάθουμε στο κυνηγόσκυλο να ανοίγει το ψυγείο και άλλα τρυκ, εννοούμε τα "βασικά" που θα βελτιώσουν τις σχέσεις μας, την επικοινωνία μας και ότι "βασικό" αφορά το κυνήγι. Αυτά.
2.Με την εκπαίδευση δεν πετυχαίνεται το μέτριο σκυλί να γίνει καλύτερο, λάθος γνώμη έχεις. Αυτό που θα κάνει η εκπαίδευση είναι να αναπτύξει και να φέρει στη επιφάνεια με γρήγορους ρυθμούς όσα τα γονίδια του σκύλου προστάζουν. Ένας ανεκπαίδευτος σκύλος που τα γονίδια του τον προόριζαν να φτάσει π.χ. στο 90% θα παραμείνει στο 50% μέσα από εκατοντάδες λάθη του μέχρι να έρθει η πείρα (η αυτοεκπεύδευση) να τον ανεβάσει στο 60-65 άντε 70% μετά από 2-3 χρόνια. Ο εκπαιδευμένος σκύλος σε συντομότερο χρόνο θα φτάσει στο 85 ή και 90%.
3. Αυτό ακριβώς λέω και εγώ, πως παρόλο που είστε πάνω στα πουλιά περνάνε χρόνια για να δείτε ένα αξιόλογο σκύλο. Μήπως πρέπει να αλλάξετε νοοτροπία; Μήπως;
4. Δεν χρειάζεται να περιμένετε πολύ για τις εντολές, έτσι κι αλλιώς καμένοι είστε (όπως λες) δεν δοκιμάζετε να ασχοληθείτε όσο είναι νεαρά τα κουτάβια μήπως και δείτε καλύτερα αποτελέσματα σε συντομότερο χρόνο;
5. Όσο αφορά τον αριθμό θηραμάτων, πολύ σωστά τα λες, όποιος ενδιαφέρετε θα έρθει στα μέρη σας και από την Καλαμάτα, ενώ ο άλλος παίζει με τα υποκατάστατα... κακό του κεφαλιού του, ο σκύλος θέλει μετά την εκπαίδευση (τα ξαναέγραψα αυτά) πολλά θηράματα, θέλει βουνό, θέλει περπάτημα, θέλει κόπο και χρήμα. Πόσες φορές του επιτρέπουν του Καλαματιανού να έρθει εκεί οι νέες οικονομικές συνθήκες;
6, Δεν σου δείχνουμε σκύλους που ψάχνουν για μεζέδες, σου δείχνουμε σκύλους που περνούν από εκπαίδευση και παραμένουν χαρούμενοι και ανεξάρτητοι, όπως διαπίστωσες οι μεζέδες δεν υπάρχουν πια.
7. Συμφωνώ σταματάμε εδώ.
Ένα μόνο δεν καταλαβαίνω, γιατί όσοι είναι κατά (ή αδιάφοροι) της καθαροαιμίας, των γενεαλογικών χαρτών, της αξιοποίησης όλων των προσόντων ενός σκύλου μέσω της εκπαίδευσης, προσπαθούν να πείσουν τους υπόλοιπους και δη τους νέους για τις δικές τους απόψεις, που στο κάτω κάτω τα χαΐρια τους τα γνωρίζουμε εδώ και μισό αιώνα (εδω ειμαστε καθε μερα πανω στα πουλια και περνανε χρονια πριν δουμε καποιο αξιοολογω ζωο). Δεν αρκούνται σε αυτό αλλά κατακρίνουν όσους θέλουν καθαρόαιμους σκύλους και σωστά εκπαιδευμένους. Μου θυμίζει τους "φιλόζωους" που δεν αρκούνται στις εμμονές τους αλλά τα βάζουν με όλους τους άλλους και δη τους κυνηγούς.
 
Last edited:
Κύριε Γιάννη εάν ένα χρονιαρικο ποιντερ δεν βάζει καθόλου το θήραμα στο στόμα του πως γίνεται να του μάθεις απορτ?
 
καλησπερίζω.έριξα μια κλεφτή ματιά στο θέμα και παρατήρησα πως δεν αναφέρεται το θεμα στο οπίο θα αναφερθώ.
το θέμα λοιπόν είναι η βόλτα.και οι πρώτες βόλτες οι οποίες με αφορούν τωρα,καθως και τις βόλτες η ''εκπαιδευτικά'' στο μέλλον.

θελω λοιπόν να με φωτίσετε γράφοντας το πως εσείς ξεκινάτε με ένα κουτάβι τις πρώτες βόλτες που μόνο βόλτες δεν είναι. ειναι πολλά παραπάνω..

και θελω σημειώσω εδώ αυτό που με τρώει. θα ξεκινήσω οπως καταλάβατε τις πρώτες βόλτες.τις πρώτες επαφές με το(ν) έξω κόσμο -απο το σπίτι- .
θα το πάω λάου λάου στο δρόμο για αρχή με το λουράκι. στην αρχή δυο τετράγωνα πέρα μετα πέντε κτλλλ. ενδιάμεσα θα πάω να γνωρίσει λίγο το βουνό.ξέρω , ισως καλύτερα στο ίσο,μα .. δεν υπάρχει επαρκό.. θα κατσουμε λιγο και έπειτα σπίτι πάλι. όμως απο εκεί και πέρα,θα είναι ούτε μισό πρεβάζι δρόμος να ανεβούμε το βουνο. το λουράκι το οποίο ειναι για τα ''άλλα'' σκυλάκια, ετσι οπως το χαρακτηρίζω , θα γίνει ένα σχοινί 15μ. .. απλά και μόνο για να σιγουρευτώ και να πάρω μια γεύση να φύγει η περιέργεια. επειτα; ειμαι σιγουρος , αρκει μονο η διαπίστωση , πως θα έρχεται κοντά μου στο έλα. έχω αφιερώσει παααααρα πολύ χρόνο στη βασική..~~.seveys. μιλάω για πολύ χρόνο όμως. ξερει πανω κατω,βαλε βγάλε, 7 εντολές! .RESPECT.. ε μετά , θα την αφήσω λυτή. όπως πρέπει. είναι σχεδόν έτσι η να με χαρακτηρίσω ονειροπόλο;
και κάτι ακόμα για να βγάλω το άχτι μου, φυσικά δεν θα λείψουν οι βόλτες στο σκοπευτήριο με σκοπό κοινωνικοποίηση και να ακούσει και κανα αληθινό μπαμ.απο τουφέκι. γιατί στα καψούλια δεν δίνει πλέον ουδεμιά σημασία..!
 
Κύριε Γιάννη εάν ένα χρονιαρικο ποιντερ δεν βάζει καθόλου το θήραμα στο στόμα του πως γίνεται να του μάθεις απορτ?
Αν η ερώτηση απευθυνόταν σε μένα, ζητώ συγνώμη, δεν την είχα δει. Σήμερα την εντόπισα από την ειδοποίηση της καταχώρησης του Μιχάλης@artemis. Υποθέτω πως θα έχεις ήδη λύσει το πρόβλημα.
 
Καλησπέρα σας!Η ερωτηση ποια ειναι δεν καταλαβα;
χμμ. ουσιαστικά τα περισσότερα είναι αερολογίες. θελω να μου πείτε αν το χω θέσει σωστά στον σκ.δίσκο του εγκεφάλου το πως θα γίνει η αρχή.και αν είναι δυνατόν να συμπληρώσετε η αλλάξετε κάτι για να γίνει το καλύτερο δυνατόν.
 
Δεν αναφερετε την ηλικια του σκυλου!Εγω σε ενα κουταβι θα εβρισκα τι ειναι αυτο που του αρεσει περισσοτερο τι δουλευει με τον σκυλο περισσοτερο,εννοω τροφη καποιο παιχνιδι το οτιδηποτε.Και δεν θα εβγαινα 2 τετραγωνα στην αρχη αλλα ακριβως εξω απο την πορτα για 5-10 μετρα και μετα παλι μεσα.Θα ειχα προσεξει οσο ειναι δυνατον να μην εχει κινηση η να περναει καποιο θορυβωδες οχημα.Μετα απο εκει και υστερα θα μεγαλωνα και θα τα εκανα τα μετρα 20-30-50-100 κλπ κλπ παντα με το κινητρο μαζι μου ετσι ωστε αν συμβει κατι το οποιο θα ειναι ξενο για το σκυλο να το συνδυασει με το "κινητρο" η να το ξεπερασει με το κινητρο.Προσεξετε τα αδεσποτα οσο μπορειτε,αν και ειναι ενα μεγαλο προβλημα η συμπεριφορα τους!Θα πρεπει να συνντησει τα παντα ανθρωπους νεους ,γερους ,μικρους, μεγαλους, με καπελο ,με γυαλια ,με κουκουλες, μωρα, καροτσια αυτοκινητα μηχανακαι,αλλα ζωα,δρομους με κινηση,βολτα με το αμαξι ΜΕ ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ!Προσοχη ομως ΣΤΑΔΙΑΚΑ οχι πληθωρα και πλημμυρα ερεθισματων....κατι το οποιο ειναι το σκοπευτηριο που αναφερατε.Επισης ταυτοχρονα θα πρεπει να γινεται και η κοινωνικοποιηση με τα διαφορα περιβαλλοντα.Πολυ κοντο γρασιδι,πιο ψηλο,εδαφος με λιγο πετρα,εδαφος με θαμνακια,σς δασος,πιο σφιχτο μετα,πιο πετρωδες μετα,εισαγωγη στο νερο κλπ κλπ!Οσο για το σχοινακι αφου αναφερετε οτι η βασικη του ειναι πολυ καλη δεν νομιζω πως χρειαζεται,με τις εντολες και μονο μπορειτε να κανετς οτι διορθωσεις χρειαστουν.Τωρα ολα αυτα πολυ προσεγγιστικα....γιατι μεγαλο ρολο παιζει ο χαρακτηρας καθε σκυλου.....ολα αυτα που λεμε προσαρμοζονται στον εκαστοτε χαρακτηρα!
 
Back
Top