Αποστασεις και μετρα λειοκανου οπλου

Από δύσκολο μέχρι αδύνατο γιατί η απόσταση αλλάζει διαρκώς.
Η λέξη "ζυγίζει" δέχεται παρερμηνείες.
Θεωρώ όλοι με το μέγεθος που βλέπουμε παίρνουμε αποφάσεις.
Για έναν έμπειρο που έχει ασχοληθεί κ έχει κοπιάσει για αυτό δεν νομίζω να είναι τόσο δυσκολο..Δεν λεω βέβαια να πεφτει "μέσα"..
Οσο για το μέγεθος όπως συμφώνησες κ εσυ ειναι κάτι που μπερδευει πολλες φορες ανάλογα κ το θηραμα...
Ότι μπερδεύει και πολλές φορές μάλιστα ειδικά σε μεγάλα θηράματα είναι σίγουρο Τάσο απλά θεωρώ ότι είναι πιο αξιόπιστο από το να προσπαθείς να υπολογίσεις μέτρα εκείνη την στιγμή
Δεν μιλάμε για ακριβή υπολογισμό γιατί τα μάτια μας δεν είναι λέιζερ...
Όλα γίνονται σε δευτερόλεπτα κ εκει φαίνεται κ η οποια εμπειρία...

Ουτε εγώ είμαι ικανός στο να μετράω τις αποστάσεις,αλλά ποτε δεν κοιτάω το μέγεθος για να δω αν θα ρίξω η οχι..

Αν μου φανεί η απόσταση παραπανω απο το όριο που έχω βάλει κ που έχω "αποτυπωσει" στο μυαλο μου τότε δεν σηκώνω το όπλο....

Last edited:
Όλα είναι θέμα αντίληψης ικανότητας και στο που θέλει να τουφεκαει ο κάθε ένας .Το ντουφέκι πάντως υποστηρίζει πολλά μέτρα .Θυμήθηκα με το θέμα απόστασης έναν παλιό συχωρεμενο τσιχλοκυνηγο πολύ δυνατό ντουφέκι που πήγαινε στις τσιχλες σχεδον μια προς μια φυσιγγι πουλί.Πολύ σπανια έχανε ντουφεκια και μου λέει γνωστός που είχαν κυνηγήσει μαζί πολλές φορες καλός και αυτός και θαυμαστής του γέρου δε σηκώνε ντουφέκι σε πουλί πάνω από 25 μετρ εντάξει του λέω αλλα από άριστος που μου λες σε μένα έπεσε στο πολύ καλός .

Όλα είναι θέμα αντίληψης ικανότητας και στο που θέλει να τουφεκαει ο κάθε ένας .Το ντουφέκι πάντως υποστηρίζει πολλά μέτρα .Θυμήθηκα με το θέμα απόστασης έναν παλιό συχωρεμενο τσιχλοκυνηγο πολύ δυνατό ντουφέκι που πήγαινε στις τσιχλες σχεδον μια προς μια φυσιγγι πουλί.Πολύ σπανια έχανε ντουφεκια και μου λέει γνωστός που είχαν κυνηγήσει μαζί πολλές φορες καλός και αυτός και θαυμαστής του γέρου δε σηκώνε ντουφέκι σε πουλί πάνω από 25 μετρ εντάξει του λέω αλλα από άριστος που μου λες σε μένα έπεσε στο πολύ καλός .
Για εμενα ανεβαίνει αυτός στο υπέρ...άριστος!!!

Κακός, μέτριος, καλός, άριστος είναι σχετικό κ είναι πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας μας....
Έτσι όπως μου τον περιγραφεις φίλε Γιάννη δεν έπρεπε να "πεσει από τα μάτια σου"....
Τι θα πει επειδη βαράει μέχρι τα 25μ....
Όσοι έχουμε ασχοληθεί έστω κ περιστασιακα μαζί της γνωριζουμε πως δεν είναι ευκολη η τουφέκια της...
Ξέρεις ποσα φυσίγγια πάνε στο βρόντο σε κάθε κυνηγετική περιοδο μέσα σε αυτό το ευρος αποστάσεων που τουφεκουσε ο παππους?
Μην πουμε βέβαια ότι κάποιοι για να έχουν επιτυχιες στις αποστασεις αυτες ρίχνουν μόνο με κυλινδρο-τσοκ διασποράς κ 10αρακια κ βαπτιζονται απο μονοι τους ως φοβεροί σκοπευτες....Γιατι σε άλλη περιπτωση τα βρίσκουν μπαστούνια και ας έχουν πετυχει κ την τελειοτερη...εφαρμογή του κοντακιου στο σωματυπο τους........

Προς Θεου, δεν μειωνω κανέναν για τις επιλογες του κ πολυ καλα κάνει ο καθένας μας κ επιλέγει ότι του αρεσει...
Αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή πηγαμε στα 50+μ όλοι οι υπόλοιποι είναι κατώτεροι..

Last edited:
Με τίποτε φίλε κανέναν δε θεωρώ κατώτερο απλά άλλο να κυνηγάς σε πληθώρα θηραμάτων και να διαλέγεις και άλλο το σήμερα που εκτός οτυκια μπεκατσες οι άλλες τουφεκιές ειναι άντε γεια τις πιο πολλές φορές

Με τίποτε φίλε κανέναν δε θεωρώ κατώτερο
Όχι για σενα, για όποιον έχει αυτη την αντίληψη....

απλά άλλο να κυνηγάς σε πληθώρα θηραμάτων και να διαλέγεις και άλλο το σήμερα που εκτός οτυκια μπεκατσες οι άλλες τουφεκιές ειναι άντε γεια τις πιο πολλές φορές
Ο καθενας διαλέγει που θα επιλέξει να σηκώσει το όπλο του είτε έχει πληθωρα θηραματων είτε όχι.....
το ορτυκι είναι φαινομενικά ο πιο ευκολος στόχος γιατί πεταει στρωτα αλλά αυτό δεν μας εξασφαλιζει παντοτε την επιτυχια.....
Η μπεκάτσα στα πυκνα όσοι την κυνηγάνε ξέρουν τις δυσκολιες.....
Με λιγα λόγια σίγουρο δεν είναι τίποτα όταν έχουμε να κάνουμε με βολές σε κινούμενο στόχο......

Last edited:
Η αναζήτηση όλο και μεγαλύτερων ορίων - αποστάσεων σε θήραμα είναι ηθικη ,υπάρχουν όρια στα όρια και αν ναι πως μπαίνουν .
Μαθήματα με δάσκαλο σκοποβολής
Προπόνηση στο σκοπευτήριο για επιβεβαίωση της σκοπευτικης βελτίωσης
Μετά στήσιμο του όπλου σε θέματα τσοκ φυσιγγι με πολλές δοκιμές για να δεις τα όρια του
Όποιος κάνει αυτά πιστεύω πως είναι και πιο έτοιμος και πιο ηθικός για μακρινές βολές σε σχέση με κάποιον που προσπαθεί να μάθει εις βάρος των θηραμάτων τραυματιζοντας τα
Εξαιρώ ορισμένους που απλά το έχουν εκ γενετής και θα χρειαστεί μόνο να ψάξουν τα όρια του όπλου τους μέσα από δοκιμές που θα κάνουν
Όταν κάποιος έχει την ικανότητα και όπλο- φυσιγγι που μπορεί σταθερά να παίρνει θηράματα σε μεγάλες αποστάσεις ας το κάνει
Όποιος δεν μπορεί ας χαλαρώσει και να δει όχι το ένα πού πήρε μακριά αλλά τα προηγούμενα εννιά που έφυγαν και μερικά από αυτά σκαγιασμενα
Και ναι εννοείται ότι υπάρχουν όρια στα όρια είπαμε μακριά αλλά δεν κρατάμε και τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή

Το ότι ο άνθρωπος πηγαίνει στο διάστημα πράγμα αδιανόητο πριν από κάποιες δεκαετίες , θεωρούμε σωστό να καταφέρουμε να παίρνουμε τσίχλα στα 100 και πάνω μέτρα .Το κυνήγι είναι άλμα εις μήκος;

Η αναζήτηση όλο και μεγαλύτερων ορίων - αποστάσεων σε θήραμα είναι ηθικη ,υπάρχουν όρια στα όρια και αν ναι πως μπαίνουν .
Παναγιώτη επειδή πολλές φορές αναφέρω την λέξη "ηθική" και προφανώς η ηθική έχει διαφορετική σημασία για τον καθένα θα σου πω πως την αντιλαμβάνομαι εγώ στο κυνήγι.
Εντελώς ανήθικα πράγματα είναι (δεν θα τα αναφέρω όλα ... το πιάνετε το νόημα)
1. Κυνήγι στα φώτα
2. Καρτέρι μπεκάτσας το χάραμα βράδυ
3. Κυνήγι στο νερό
4. Κυνήγι με προβολέα
5. Κυνήγι με ηχητικές συσκευές
6. Πέρδικες στον δρόμο
7. Κυνήγι σε περίοδο αναπαραγωγής
8. Παρατάς την αναζήτηση του χαμένου θηράματος γιατί "σήμερα έχει πράμα" ή γιατί "θα βρούμε άλλα παρακάτω" ή γιατί έπεσε ζωντανό και θα σπαταλήσω χρόνο κτλ κτλ

Η μακρινή τουφεκιά είναι ανήθικη όταν ρίχνεις για να ρίξεις.
Είναι ανήθικη όταν ξέρεις ότι η πιθανότητα να το πάρεις είναι ελάχιστη αλλά "είναι το μοναδικό που πέρασε σήμερα" ή "σιγά μην το ξαναδώ" ή οτιδήποτε το οποίο έχει σκοπό να πείσει τον εαυτό σου να κάνεις την βολή η οποία το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε αποτυχία.
Δεν μπορεί κανένας να πει ότι βολή μετά πχ τα 50μ είναι ανήθικη ... σίγουρα δεν το λέω εγώ.
Όταν ο συνειδητοποιημένος κυνηγός έχει κάνει δοκιμές, έχει αγοράσει εξοπλισμό, έχει κάνει μετατροπές (?) και πιστεύει ότι μπορεί να κατεβάσει θήραμα από τα 70μ καλά κάνει και πατάει την σκανδάλη.
Αν ρίξει 30 φυσίγγια και δεν έχει κατεβάσει τίποτα και συνεχίζει να ρίχνει εεεε κάτι δεν πάει καλά ... :)

Καλώς η κακώς το θέμα απόστασης πάντα υπήρχε και θα υπάρχει απλά όσο μειώνονται οι συναντήσεις με τα θηράματα η τα κυνηγάς με λάθος τρόπο όπως εμείς αφού δεν μας επιτρέπεται η χρήση ομοιωμάτων σε παπί και φασα .Θα αναγκαζόμαστε να ριχνουμε και μακριά αλλιώς πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το κυνήγι τους .Ο σωστός τρόπος κυνηγιού του κάθε θηραματος πιστεύω ότι αυτόματα σε φέρνει και στις κατάλληλες αποστάσεις και η αρχή στο μυαλό δεν είναι μαγκιά να ριχνω όπου να ναι .Προτιμώ σε κάποια θηράματα να μην ρίξω αν δεν βγουν ή δεν περάσουν εκεί που πρέπει .Αυτό γίνεται και στο καρτέρι αλλά και στο κυνήγι με σκυλί.Απλά η σκέψη και η θεωρία με την πράξη διαφέρει πάντα και αυτό αφορά την πλειοψηφία μας.

Έκατσα και διάβασα 11 σελίδες για να καταλήξω στο δημοφιλέστατο συμπέρασμα "εφόσον δεν μπορώ να το κάνω εγώ, τότε δεν γίνεται". Ευτυχώς υπάρχουν και μερικά ανοιχτά μυαλά ανάμεσα σας. Φτάσατε να αμφισβητείτε τα 50 μέτρα!!!!!!!! Λυπάμαι!

Παναγιώτη επειδή πολλές φορές αναφέρω την λέξη "ηθική" και προφανώς η ηθική έχει διαφορετική σημασία για τον καθένα θα σου πω πως την αντιλαμβάνομαι εγώ στο κυνήγι.
Εντελώς ανήθικα πράγματα είναι (δεν θα τα αναφέρω όλα ... το πιάνετε το νόημα)
1. Κυνήγι στα φώτα
2. Καρτέρι μπεκάτσας το χάραμα βράδυ
3. Κυνήγι στο νερό
4. Κυνήγι με προβολέα
5. Κυνήγι με ηχητικές συσκευές
6. Πέρδικες στον δρόμο
7. Κυνήγι σε περίοδο αναπαραγωγής
8. Παρατάς την αναζήτηση του χαμένου θηράματος γιατί "σήμερα έχει πράμα" ή γιατί "θα βρούμε άλλα παρακάτω" ή γιατί έπεσε ζωντανό και θα σπαταλήσω χρόνο κτλ κτλ

Η μακρινή τουφεκιά είναι ανήθικη όταν ρίχνεις για να ρίξεις.
Είναι ανήθικη όταν ξέρεις ότι η πιθανότητα να το πάρεις είναι ελάχιστη αλλά "είναι το μοναδικό που πέρασε σήμερα" ή "σιγά μην το ξαναδώ" ή οτιδήποτε το οποίο έχει σκοπό να πείσει τον εαυτό σου να κάνεις την βολή η οποία το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε αποτυχία.
Δεν μπορεί κανένας να πει ότι βολή μετά πχ τα 50μ είναι ανήθικη ... σίγουρα δεν το λέω εγώ.
Όταν ο συνειδητοποιημένος κυνηγός έχει κάνει δοκιμές, έχει αγοράσει εξοπλισμό, έχει κάνει μετατροπές (?) και πιστεύει ότι μπορεί να κατεβάσει θήραμα από τα 70μ καλά κάνει και πατάει την σκανδάλη.
Αν ρίξει 30 φυσίγγια και δεν έχει κατεβάσει τίποτα και συνεχίζει να ρίχνει εεεε κάτι δεν πάει καλά ... :)
το 2 δεν μου φαινεται ανηθικο για τους λογους που υπονοεις. Η τσιχλα , τα παπια , τα τρυγονια ,οι φασσες κανουν ακριβως τα ιδια δρομολογια για τροφη, νερο και κουρνια. Ειναι ανηθικο μονο και μονο γιατι κλεβεις μπεκατσες απο συγκυνηγους σου. Ειναι ανηθικο μονο γιατι ειναι παρανομο. Το ιδιο το να παρω ενα αρσενικο ζαρκαδι το Μαιο (περιοδος που κυνηγιεται στην ευρωπη το αρσενικο) ειναι ανηθικο γιατι ειναι παρανομο. Το κλεβω απο τους αλλους δηλαδη. Το ιδιο και το νυχτερινο κυνηγι γουρουνιου απο τη φυλαχτρα πανω στην ελια , εντος σεζον . Δεν παραβιαζεται καμμια ηθικη, κλεφτες ειναι.
Στην αμερικη εχουν απελπιστει με τα γουρουνια και επιτρεπεται ολο το χρονο με ολα τα μεσα και ολες οι ηλικιες (Τεξας κλπ)...και με ελικοπτερα . Αν κανεις διαχειρηση , δεν υπαρχει ηθικη

Τα τελευταια 10-15 χρονια , με την ελαττωση των τσιχλαδων στα κλασικα κυνηγοτοπια που φτανονται απο Αττικη (αργολιδα, κορινθια, βοιωτια, φθιωτιδα , ευβοια), οι ευκαιριες για μακρινες - ψηλες βολες εχουν μειωθει. Μιλαω για εκεινα τα κλασσικα ΣΑ και ΚΥ που γεμιζε η περιοχη τουφέκια και τα πουλια ανεμιζανε , ολο το πρωνο μεχρι μεσημερι. Θυμαμαι πχ στην Αταλαντη ή στο Μοδι που επιανα μια ελια και εριχνα σε 50-80-100 τσιχλες , ολες πανω απο 30-40 μ, οι μισες ρουαγιαλ.
Και οχι, δεν ειχε παντα περισσοτερα πουλια απο τωρα. και το 2017 ειχε , αλλα δεν ειχε κυνηγους.
Αλλοι εγκατελειψαν και αλλοι πηγαν στο γουρουνι στα χωρια τους τα ΣΚ.
Εγω που δεν παω υδροβια, ουτε τρυγονια στη μακεδονια , μια φασσα στα περασματα εμεινε και σιγα τις μακρυνες βολες.
Ξερετε που απολαμβανω καποιες ; στις κυριαρινες. Τη στηνω μακρυα 40-60 μετρα απο δυο ελατα που τα χωριζει δρομος συνηθως , και τις τουφεκαω οταν πανε απο το ενα στο αλλο.

Έκατσα και διάβασα 11 σελίδες για να καταλήξω στο δημοφιλέστατο συμπέρασμα "εφόσον δεν μπορώ να το κάνω εγώ, τότε δεν γίνεται". Ευτυχώς υπάρχουν και μερικά ανοιχτά μυαλά ανάμεσα σας. Φτάσατε να αμφισβητείτε τα 50 μέτρα!!!!!!!! Λυπάμαι!

Δασκαλε δεν αμφισβητησε κανεις τα 50 μετρα, Τα 50 μετρα ''υπαρχουν'' στο κυνηγι....αλλα παντα κατα
την γνωμη μου....ειναι πολλα τα μετρα.....και λιγοι τα εχουν!!! Και οταν λεω τα εχουν ....εννοω να εχεις
7-8/10 βολες.....και οχι 2/10 οπως εγω. Δεν σηκωνω οπλο στα 50 μετρα....γιατι ειμαι αστοχος....Σαν δασκαλος
που εισαι....ποσοι νομιζεις απο τους κυνηγους που δεν εχουν πατησει ποτε το ποδι τους σε σκοπευτηριο
εχουν αυτα τα μετρα ??? Μιλαω για 50 πραγματικα μετρα....και οχι βηματα οπως μετρανε οι περισσοτεροι
κυνηγοι. Εξωπραγματικες και τυχερες βολες στα 50+ μετρα ολοι εχουν...τα 50 πραγματικα μετρα πολλοι
λιγοι.....αυτη ειναι η γνωμη μου.....Θα ηθελα και την δικη σου ομως!!!

Back