Απολογισμός Κυνηγετικής Περιόδου

Είναι η πρώτη μου χρονιά που δεν κυνηγησα ορεινές εκτός τριών κυνηγιων
, εξαιτίας του χαμηλότατου πληθυσμού τους. Ελπίζω να ακαμψουν.
Βοηθάτε με όλες σας τις δυνάμεις κι εσείς οι ίδιοι γι' αυτό, αγαπητέ Δημήτρη...!!! Είναι κρίμα να χαθεί ένα τόσο όμορφο, "λεβέντικο" και ελληνικό (alectoris graeca) επιδημητικό θήραμα...!!!
Εγώ προσωπικά, λυπάμαι ειλικρινά για την κακή πληθυσμιακή κατάσταση της πετροπέρδικας, κι ας μην έχω ασχοληθεί ποτέ με το κυνήγι της...!!!
Μερικοί ανεγκέφαλοι δε, τις κυνηγούν λαθραία ακόμη και σε τόπους που δεν είναι καν κυνηγότοποι...!!!

Πως πηγε η φετινη κυνηγετικη χρονια ε??
Δεν αλλαζουμε κουβεντα λεω εγω...sarcastic.
Οσο αφορα την περδικα τα εχω πει πολλακις..
Φετος δεν πηγα ουτε μια φορα γιατι θεωρω στα ορια την κατασταση του πλυθησμου της τα τελευταια χρονια..
Και μπραβο σε οσους το καταλαβαν απο μονοι τους κ μειωσαν τις εξοδους τους..
Οπως επισης μπραβο που οι του κσ που ανοικω ζητησαν κ με γραπτη επιστολη στον δασαρχη να γινει κατι ωστε τα 4 πουλια να γινουν 2....
Νικολα δεν ειμαι σιγουρος οτι μειωση ειναι αποτελεσμα λαθροθηριας,ισως να μην πανε τελευταια οι γεννες..αλλωτε εβλεπα κ περδικοπουλα σε κεντρικους δρομους να περνανε απεναντι..εχω αρκετα χρονια να δω....

Κυνηγετική περίοδος 2019-2020
Γρήγορα πέρασε φέτος έχω την εντύπωση.
Η φετινή χρονιά στα τρυγόνια επέστρεψε στα χαμηλά στάνταρ του παρελθόντος. Μετά από ένα πολύ καλό 2018, ο Αύγουστος του 2019 ήταν σχετικά μίζερος. Υποσημείωση η αργότερη θέαση (και τουφεκια) τρυγονιου στα μέρη μου 22/9/19, δεν κατέρριψε το "ρεκόρ" που ήταν 24/9/18.
Πάμε στον Οκτώβρη, που μετά από αρκετά χρόνια ξέκλεψα λίγο χρόνο και ασχολήθηκα με τα μπασιματα, κάνοντας τρία ημερήσια καρτερια. Μέτρια μπασιματα φέτος, με φίλους που ξεκίνησαν σε καθημερινή βάση από αρχές Οκτώβρη μου μετέφεραν ότι όσο περνούσαν οι μέρες όλο και λιγόστευαν. Κάποιες καλές μέρες ήταν περί τις 10-17 Οκτώβρη. Τα πουλιά ξεκινούσαν με ένα καλό πέρασμα την πρώτη ώρα της ημέρας (7-8 την παλιά ώρα, 6-7 τη νέα) και μετά έκοβαν μαχαίρι.
Εγώ κυνήγησα 26-28, είδαμε μερικές φασσες, κρεμάσαμε και μία. Κοτσύφια φέτος δεν μπήκαν στα μπασιματα. Δεν υπήρξε καμία μέρα με πέρασμα κότσυφα. Φάνηκε αυτό και σε όλη τη διάρκεια της σεζόν που έβλεπες παρέες με 30-40-50 πουλιά και απ'αυτά τα κοτσύφια να είναι 0 έως 2.
Ο Νοέμβρης κι αυτός σε απογοητευτική εικόνα για τα δεδομένα της περιοχής μου.
Όσο πλησιάζαμε προς τα Χριστούγεννα το πράγμα άρχισε να γλυκαίνει, αλλά μόνο σε περπατητο αρκετών χλμ με παρέα 2-3 ατόμων. Το 2019 έφυγε και το 2020 μπήκε με μερικές καλές εξόδους, που θύμισαν παλαιότερα έτη. Ήταν για μια εβδομάδα περίπου από 28/12 έως 3/1 που η Ζηνοβία και ο Ηφαιστίωνας κατέβασαν τα πουλιά απ'τους κατάχιονους ορεινούς όγκους προς πρόποδες και τον κάμπο, σε βάτα, σκίνα και αγριλιές. Εμφανίστηκαν και μερικές μπεκάτσες τότε, αρκέστηκα στη θέαση της πτήσης τους ;)
Ο Φλεβάρης ξεκίνησε πολύ μέτρια, με ότι πουλιά είχαν απομείνει, λίγα σε αριθμό και αγριεμένα. Όταν έδειξε να κάνει την κλασική μπασιματομερα που μας φυλάει κάθε χρόνο στα μέσα του (πάντα γύρω στις 13-15 +/-) δυστυχώς η ατυχία μας χτύπησε την πόρτα και η σεζόν έληξε εκεί άδοξα.
Σε γενικές γραμμές ήταν μια χρονιά που κατάφερα αρκετές εξόδους σε σχέση με τον ελεύθερο μου χρόνο, είτε με τον πατέρα μου, είτε με φίλους και αυτό από μόνο του με ικανοποίησε. Ευχαριστήθηκα πολύ το ομαδικό περπάτημα στη φύση που μου αρέσει πολύ σε σχέση με το στατικό κυνήγι.
Εύχομαι η νέα σεζόν να μας βρει όλους υγιείς και οικονομικά εύρωστους ώστε να μπορούμε να ασχολούμαστε με την ψυχοθεραπεία αυτή που λέγεται κυνήγι!

Εγώ προσωπικά και στα τρυγόνια και στα υδρόβια που είναι τα μόνα κυνήγια που έκανα μαζί με δύο εξόδους στον λαγό έμεινα ευχαριστημένος!!!!
Τρυγόνια 31+(4 χαμένα)
Υδρόβια 35-40+(8-12 χαμένα)
Λαγός 2
Πάντα με παρέα τα νούμερα όχι μόνος!!!!
Μια καλή σχετικά χρόνια για τα δεδομένα του τόπου δεν θα την έλεγα άσχημη...

Last edited:
Πρώτη χρονιά από τα 18 μου που δεν έβγαλα άδεια γιατί έγινα μετανάστης. Πήγα μια βόλτα στο βουνό με τον αδερφό μου στην έναρξη για τρυγόνια και άλλες δύο βόλτες με τον πατέρα και τον αδερφό μου για τσιχλίτσες έτσι για να τις ακούσω και εγώ. Και του χρόνου να είστε όλοι γεροί και να έχετε την οικονομική ευχέρεια να βγάλετε την άδεια.

Μέτρια χρονιά η φετινή. Το βασικό στοιχείο είναι οτι δεν έκανε βαρύ χειμώνα. Κάποια πουλιά που μπήκανε νωρίς δεν σταθήκανε στην περιοχή μας, και μάλλον οπισθοχωρήσανε στα βορειότερα.
Τρυγόνι : -
Ορτύκι : 2 ορτύκια ένα τυχερό απόγευμα (χωρίς σκυλί)
Τσίχλες : 70 πουλάκια σε 9 εξόδους. Γενικά δεν υπήρχαν τσίχλες στο Πήλιο. Στα νότια του νομού υπήρχαν όλο το χειμώνα αρκετά πουλιά, ενώ στο τέλος εμφανίστηκαν στους κισσούς στο Πήλιο αρκετά κοτσύφια.
Τσαρτσαρογερακότσιχλες : Δεν πήγα βουνό, δεν είδα, δεν ξέρω.
Φάσσα : 0. Μόνο στα μπασίματα φάνηκαν πουλιά, μετά μία εδώ, μία εκεί.
Μπεκάτσα : Δεν είδα, δεν ξέρω.
Λαγός : 10 λαγούς πήρε η παρέα, καλή και πάλι η χρονιά.
Να μαστε καλά, να έρθει η 20η Αυγούστου, να χαρούμε το χόμπι μας. :) :) :)

για μενα απολογισμος σημενη το οτι εκανα ολαμου τα κυνηγια και ασχετως την καρπωση ειμαι γερος και δυνατος .my man. τελικα θα μπωρουσα να πω οτι η χρονια ητανε ΚΑΛΗ.well done.εαν δεν ειχα και τον θανατο της ποιντερινασμουυυυ:(:(

Αλλη μια κυνηγετικη περιοδος περασε στην ιστορια.Ευχομαι του χρονου σε πιο μυαλωμενες ντουφεκιες
και σε μηδενικα χαμενα θηραματα.Οι μεταβολες της θερμοκρασιας ανα χρονιες δεν ειναι στο χερι μας
τοσο οσο η επιλογη να τραβηξουμε την σκανδαλη.Με το να αφησουμε θηραματα να περασουν απο το
καρτερι μας δεν μας κανει λιγοτερο κυνηγους και κακους σκοπευτες.Θελω να πω με λιγα λογια οτι το
1/3 των θηραματων εμεινε κατω.Ας προσπαθησουμε ολοι μαζι για κατι καλυτερο!!Τελος ευχομαι αν
και βαρεθηκα να ευχομαι ολα αυτα τα 26 χρονια στη φυση,να καταλαβουν ολοι πως μαζευοντας
τα φυσιγγια απο κατω δεν ειναι αγγαρεια αλλα πολιτισμος!!!
Και του χρονου με υγεια παιδες......

Last edited:
Κανοντας τον απολογισμο της φετινης χρονιας το πρωτο και κυριο ειναι οτι τελειωσε χωρις εγω και το σκυλακι μου να εχω καποιο απροοπτο , ειτε απο θεμα υγειας ειτε απο κατι αλλο, κυνηγησαμε με πρωτο ζητουμενο την ασφαλεια και των δυο
Δευτερο γνωρισα απο κοντα δυο σπουδαιους ανθρωπους και κυνηγους τον Δημητρη ( dim 63) και τον Κωστα τους ηπειρωτες , ενω με τα περισσοτερα παιδια ηρθαμε πιο κοντα εστω και χωρις να γνωριζομαστε, παρα μονο μεσα απο τα ποσταρισματα και τις φωτογραφιες
Και τριτο μπορεσα και κυνηγησα πολλες φορες , ειδικοτερα τα τρυγωνια λιγα καθως μια καταιγιδα μια μερα πριν τα εδιωξε , στα ορτυκια φετος ειχε ενδιαφερον τοσο οσο καθε εξοδο να ειναι ευχαριστη ενω οι μπεκατσες υπηρχαν ολη την περιοδο με λιγοτερη καρπωση αλλα με περισσοτερες συναντησεις ωραιες φερμες απο την λωρυ , ενω μπορεσα και ανακαλυψα νεα πανεμορφα μερη κυριως ψηλα στο βουνο
Και οι τσιχλες στα μπασιματα ηταν αρκετες για να κανω ωραιες τουφεκιες
Και του χρονου σε ολους με υγεια

Να κάνω και έναν απολογισμό για το φόρουμ σε ένα βασικό μέτρο, τους επισκέπτες. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα το 2019 οι επισκέπτες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Αντίστοιχη εικόνα και για τα ποστς. Με λίγα λόγια το φόρουμ έχει ανωδική πορεία η οποία έχει τα πάνω και τα κάτω της λόγο εποχικότητας.

1583093342555.png

Ο απολογισμος της φετινής σεζόν είναι θετικός γιατί μετά από τρία χρόνια χωρίς σκύλο ήρθε στην οικογένεια ένα επανιελακι και γλύκανε τις βόλτες μου.
Από θηράματα φέτος ήμουν από μέτρια έως άσχημα αλλά όπως λεει και ο Σάκης όσο έχουμε την υγεία μας και βγαίνουμε έξω στην ύπαιθρο μόνο θετικό μπορεί να είναι το προσιμο.
Έχουμε και λέμε για τα θηράματα στον νομό Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα σε Ανατολικα και βόρειανατολικα σημεία του νόμου.
Τα τρυγόνια ήταν λιγότερα σε σχεση με πέρσι όπως και η κάρπωση.
Φασσες από τίποτα έως καθόλου. Πολύ λίγα τα πουλιά που γυρνούσαν εδώ με πολύ λίγες συναντήσεις.
Τσίχλες μόνο τις μεγάλες και τώρα τελευταία και γερακοτσιχλες τις συναντούσες κάθε φορά που έβγαινες.
Μπεκάτσες από την νέα χρονιά πιο πολλές συναντήσεις. Ίσως και λόγω νεαρού σκύλου που τις ξεσήκωσε να συναντούσα πιο πολλές με εμπειρο σκυλο νωρίτερα.
Αυτά κυνήγησα φέτος
Με υγεία του χρόνου και να ξαναβρεθούμε στα βουνά υγιής.

Απ τοτε που ξεκινησα το κυνήγι(30 χρονια) δεν υπήρξε χειρότερη χρόνια στα μέρη μου σε τσιχλοκοτσυφα....Χαρακτηριστικό παράδειγμα οτι ολη τη χρονιά τα κοτσυφια που χτύπησα ήταν 10 συν ένα χαμένο.... όταν άλλες χρονιές ήταν υπόθεση μιας ημέρας... ας ελπίσουμε σε καλύτερες χρονιες γιατί απ ότι βλέπω, χρόνο με το χρόνο όλο και χειροτερα.Τέλος πάντων με υγεία και του χρόνου!!

Καλή σαρακοστή σε όλους με υγεία απολογισμός χάλι μαύρο από ορτύκι μιας και είμαι από τη Μάνη εννοείται μεγάλο και το χαλί για τις τρυγωνες και ακόμη μεγαλύτερο σε τσιχλοκοτσυφα μόνο πέρδικα λαγό και γουρούνι έχει που για λαγό λίγοι έχουν σκυλιά για να ασχοληθούν καθώς ο πληθυσμός τείνει να γεράσει και οι κυνηγοί έχουν λιγοστέψει πολύ άσχημα και η μπεκάτσα τα τελευταία χρόνια τα καλύτερα σχεδόν καρτερία της Ελλάδος ορτυκιών τρυγωνιων είναι για κλάματα φίλοι που μένουν μόνιμα και βγαίνουν κάθε μέρα μου μεταφέρουν το χαλί αλλά είναι πανελλαδικό τελικά γιατί το διαπίστωσα εγώ που μένω Πειραιά που άλλες χρονιές μέχρι να τελειώσει ο Οκτώβρης είχα βαρεσει 300 τσίχλες και φέτος βαρεσα ούτε 100 ρίχνοντας πολύ χιλιόμετρο δε λέω γιατ υπόλοιπα ορτύκια λες και είναι είδος προς εξαφάνιση Τρύφωνα μόνο είδα αυτά τα ολίγα κλείνοντας όπως κάθε χρόνο με ελπίδα του χρόνου καλύτερα αν και βλέπω κάθε πέρσι και καλυτερα

Να κάνω και έναν απολογισμό για το φόρουμ σε ένα βασικό μέτρο, τους επισκέπτες. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα το 2019 οι επισκέπτες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Αντίστοιχη εικόνα και για τα ποστς. Με λίγα λόγια το φόρουμ έχει ανωδική πορεία η οποία έχει τα πάνω και τα κάτω της λόγο εποχικότητας.

View attachment 10127
γιατί δεν βάζετε και κανα μπανερ της google? θα βοηθήσει και τους διαφημιζόμενους και την μακροημέρευση του forum.
ενα φτανει μην το ξεφτιλίσετε.
όπως επίσης δεν πρεπει ολες οι κατηγορίες ή οι φώτο να ειναι ορατες χωρίς συνδεση.
κάθε φορουμ που ανταμείβει τους ενεργούς επισκέπτες του έχει τομεις που ανοίγουν ανάλογα με τον αριθμό των πόστ που έχουν κάνει. (κάποιες κατηγορίες δεν μετρουν σε αυτό τον αριθμό)
Θα πρέπει να σταματήσουν τα μελη να κανουν κοπυ παστε από αλλου γιατί θαβει το φορουμ στις μηχανες, ασε που ειναι ανφερ όταν δεν βαζουν ενεργό λινκ του κοπυ παστε.
Διυλίζουμε τον κώνωπα σε οτι αφορά τα τσοκάκια και καταπίνουμε τις προτάσεις για το σχεδιο νομου όσο αφορα την οπλοκατοχη - χρηση.

Αποτίμηση κυνηγετικής σεζόν λοιπόν, εντάξει την υγεία μας την έχουμε το χόμπι μας το κάναμε αλλά η χρονια θηραματικα ήταν φτωχή στην Εύβοια και ειδικότερα βορειοκεντρικα που έκανα τα κυνήγια μου.
Τρυγονια είχε ελάχιστα αλλά στην έναρξη ασχολήθηκα με τα αγριοπεριστερα.
Φασσες που είναι η μεγάλη μου αγάπη ελάχιστες και ακριβοθώρητες φέτος.
Μπεκάτσα ούτε μια έστω από τύχη φέτος.
Τσιχλες μέτρια χρονια, κοτσύφια που είναι και το ατού της περιοχής η χειρότερη χρονια φέτος. Το θήραμα που με ευχαρίστησε φέτος ήταν τα αγριοπεριστερα που από την έναρξη μέχρι τη λήξη έδιναν το παρόν σε μεγάλους αριθμούς, και του χρόνου με υγεία. Ένα μικρό διάλειμμα τώρα και μετά το Πάσχα ξεκινάω την άλλη μεγάλη αγάπη ψάρεμα

Από πλευράς μου (Βόρεια Ηλεία) όπως κάθε κυνηγός έτσι κ εγώ περίμενα την έναρξη στα τρυγόνια (τοπιάρικα) να πάω με λαχτάρα αλλά τα (κατασκοπευτικά μου) 20 μέρες πριν την έναρξη είχαν είδη χτυπήσει το 1ο καμπανάκι...
Αφού είχα εντοπίσει 4-5 πουλάκια κατά τύχη πάνω στις εξόδους με τη σκυλίτσα μου, πήγα να τα φυλάξω 2 κυριακές 1 εβδομάδα μετά την έναρξη λόγο δουλειάς πάντα...αλλά ούτε τουφεκιά δν έριξα...άφαντα!!
Περιμένοντας από μέρα σε μέρα τα περάσματα του Σεπτέμβρη, ξαφνικά στις 4 Σεπτέμβρη είχα την ατυχία να βρεθώ ξάπλα από τη μέση, άρα κάπου εκεί τέρμα οι υπολογισμοί για το συγκεκριμένο είδος....:confused:o_O
Ήρθε ο Οκτώμβρης κ ως ότου αρχίσουν τα υποτιθέμενα περάσματα έριξα τη ζυγαριά κατά 90% στη σκυλίτσα μου με εξόδους...
Από τσίχλες στα μπασίματα λίγα τα πουλιά, κατάφερα κάποιες βέβαια αλλά και πάλι.............
Το Νοέμβρη τώρα ξεκίνησα εντατικές εξόδους με τη σκυλίτσα για ορτύκια,μπεκάτσα κτλ αφού είχαν πέσει αρκετές βροχές...ως που ήρθε η 20η Νοεμβρίου κ ξεκίνησε η "μπάλα"....;)Πέσαμε σε ορτύκια κ μπεκατσίνια και ως τον Ιανουάριο χόρτασα εξόδους με τη σκυλίτσα, φέρμες και απόρτ η οποία πήρε τα μαθήματά της....;)
Γενικότερα ήταν κουκιά μετρημένα τα θυράματά μου φέτος (ορτύκια,μπεκάτσες,μπεκατσίνια,παπιά,τσίχλες)....την κάτω βόλτα την πήραμε μετά τις 5 Φεβρουαρίου αφού έβλεπα τα τσιχλοκάρτερα νεκρά κ να μη δουλεύουν, ασχέτος αν δοκίμασα 5 διαφορετικά καρτέρια εδώ κοντά λόγο περιορισμένου χρόνου...κάπως έτσι κύλισε για μ'ένα η φετινή ΦΤΩΧΗ χρονιά!!
Ελπίζω η νέα σεζόν να είναι πιο έντονη από θυράματα,τουφεκιές και γεμάτες όμορφες στιγμές...
Ως τότε λοιπόν χρειαζόμαστε αρκετή υπομονή για την επόμενη έναρξη στις 20 Αυγούστου...!! :)

20191123_165245.jpg

20191218_151552.jpg

20191124_110353.jpg

20191217_112538.jpg

Και όσοι μπορούμε καλό θα ήταν να μαζεύουμε πάντα τους άδειους κάλυκες όσο αυτό είναι εφικτό...!! :)

20200302_121548.jpg

Και του χρόνου με υγεία παλικάρια μου.:)fgr

Φέτος γενικά δεν ήταν καλή χρονιά και για μένα. Ευτυχώς που πήγαινε ο πατέρας μου σχεδόν κάθε μέρα το Σεπτέμβριο για κάνα ορτυκι γιατί φέτος δεν ευχαριστήθηκα τρυγόνια κι ορτυκια. Τσίχλες Χάλια η χρονιά με εξαίρεση μια φορά τον Οκτώβριο στη Θήβα και 2 φορές στην Πελασγια. Όλες οι υπόλοιπες φορές ήταν φόλα. Στη Βυτίνα φέτος εξαφανίστηκαν και τα κοτσύφια και τσίχλες λίγες. Τα απογευματινά ήταν απογοήτευση... και του χρόνου λοιπόν με υγεία και μονο- τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ας έχουμε υγεία να πηγαίνουμε κι όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν!

Back