Απολογισμός Κυνηγετικής Περιόδου

Σεζόν 2014-2015....
Αναμνήσεις, σκέψεις και συναισθήματα από το τέλος της κυνηγετικής περιόδου...

Θα μου μείνει κάτι ανεξίτηλα χαραγμένο στην μνήμη από την φετινή σεζόν. Ζώντας την χειρότερη περίοδο της ζωής μου εκεί γύρω στα τέλη Οκτώβρη και έχοντας ξεκλέψει 2-3 ώρες για να βρεθώ στο βουνό προσπαθώντας να ξεχαστώ λίγο από τα προβλήματα και ενώ δεν πετάει απολύτως τίποτα, πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται και να αναρωτιέται αν είναι τόσο δύσκολο να συμβεί κάτι που να μου δώσει λίγο χαρά, όπως μια απρόβλεπτη συνάντηση με κάποιο θήραμα. Πριν προλάβω να τελειώσω την σκέψη μου, ένα κοπάδι αγριοπερίστερα πέρασε μπροστά μου σχεδόν 15-20 μέτρα ... !
Είναι από τα περιστατικά που σε κάνουν να πιστεύεις πως υπάρχει κάτι ανώτερο εκεί έξω.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπήρξαν όμορφες στιγμές στο αγαπημένο μου κυνήγι.
Σε μια κακοκαιρία στην Αταλάντη οι τσιχλες ήταν αμέτρητες και με αποζημίωσαν για μια ολόκληρη χρονιά.
Επίσης και το πρόσφατο ταξίδι στην Πρέβεζα με καλούς φίλους μου αφησε όμορφες αναμνήσεις.
Ηταν η πρώτη χρονιά της Σπίθας μου , η οποία λειτούργησε άριστα , δεν με κούρασε πουθενά και το σημαντικότερο ενσωματώθηκε στην παρέα:)

Φέτος όμως υπήρχε και ένας άλλος λογος , πολύ σημαντικός .....ο οποίος με έκανε να λέω απερίφραστα ότι ήταν μια εξαιρετική χρονιά , ισως η καλυτερη.
Φέτος δημιουργήθηκε το φόρουμ μας , ένας χώρος φτιαγμένος ακριβώς όπως τον ονειρευόμουν.

Για μενα λοιπόν η φετινή ηταν η καλύτερη κυνηγετική περίοδος της ζωής μου.:)

Last edited by a moderator:
Τελειωνουν οι μερες κ το μονο που σκεφτομαι ειναι να κανω το σταυρο μου το Σαββατο, στη ληξη, ακριβως οπως στην εναρξη κ να περιμενω με αγωνια την επομενη περιοδο... Τα τελαυταια χρονια εχω σταματησει να ευχομαι για μια καλυτερη απο αποψη θηραματων χρονια, αυτο που ευχομαι ειναι να εχω τη δυνατοτητα να ειμαι εκει εξω οσες περισσοτερες φορες μπορω... Η πλειθωρα θηραματων ερχεται σε δευετρη μοιρα...
Τα τρυγονια ηταν λιγα φετος στο δυτικο αξονα αλλα μου αφησε μια πολυ γλυκια γευση ο Σεπτεμβρης γιατι κυνηγησα μετα απο πολλα χρονια στη Μανη, πετυχα ενα δυο περασματακια, χαρηκα την ομορφια της κ ελπιζω να ειμαι καλα να καταφερνω καθε χρονο να πηγαινω για 3, 4 μερες... Ο πολιτισμος δεν εχει φτασει ακομα εκει κ απο μονο του αυτο ειναι ειδυλιακο...
Χαρηκα πολυ τις δυο φορες που ανεβηκα στον Εβρο με την παρεα μου, για τα γελια, τα πειραγματα, την ησυχια, τα κυνηγια μας... Δεν την αλλαζω αυτη την εβδομαδα με τιποτα...
Εδω στα νοτια τα υδροβια ηταν σχετικα λιγα, μεχρι το Δεκεμβρη μας εφαγαν οι νοτιαδες κ ευτυχως την κατασταση εσωσε ο παγος της πρωτοχρονιας που μας χαρισε μερικα πολυ ωραια κυνηγια, με πουλια που ειχα χρονια να δω... Μπεκατσινιαι οπως καθε χρονο εκανα αρκετα, αυτο σχετιζεται κυριως με την τριβη μου πανω στο συγκεκριμενο κυνηγι κ οχι με την πληθωρα των περασματων... Φετος δεν ειχαμε πολλα...
Μπεκατσες ειχαμε, ειδικα στο πουρναρι... Οι φιλοι εβρισκαν συνεχεια κ χαρηκα μερικα ωραια κυνηγια...
Οι φασσες δεν μας εκαναν την τιμη, περα απο καποια πουλια το φθινοπωρο, αλλα δεν τις κυνηγσα κ πολυ...
Οι τσιχλες αρκετα λιγοτερες απο περυσι, δεν τις κυνηγαω βεβαια πριν το φλεβαρη κ με αρκετες μετακινησεις...
Χαρηκα πολυ που ειδα το φιλο μου τον Αντωνη να χαιεται το καινουργιο του οπλο, κ ηταν σαν να τουφεκαγα εγω μετα απο καθε επιτυχια του...
Αν εχω να κρατησω μερικε στιγμες... Τα τρυγονια της Μανης που βιδωναν στις πλαγιες, τα παπια του Εβρου ( μια μερα το Νοεμβρη κ αλλη μια το Γεναρη),το κυνηγι τσιχλας στη Βοιωτια,η αποκτηση της σεττερους μου, την τριπλετα που εκανα στα πρασινα κ το γεγονος οτι ευαχριστηθηκα πολυ το δικαννο φετος σε μερικες πολυ ψηλωμενες τουφεκιες...
Να ειμαστε καλα κ του χρονου, οι καλοι φιλοι με λιγοτερες δυσκολιες να ειμαστε σε περισσοτερα κυνηγια παρεα...
Στην επομενη κοπη της πιττας μας, να ειμαστε ακομα περισσοτεροι κ πιο δεμενοι...

Aπο πλευρας καρπωσης ηταν ισως η χειροτερη χρονια της ζωης μου...αλλα μονο και μονο το πρωινο ξυπνημα στο καρτερι με αποζημιωνε με πολλα συναισθηματα...απο το καλοκαιρι στα τρυγονια και τα περιστερια μεχρι το τελος της σεζον περασαμε ακομα μια χρονια γεματη καθαρο αερα...αισθανομαι τυχερος που εχω αυτη την αγαπη για το κυνηγι και μπορω να ζω τετοιες στιγμες μακρια απο την καθημερινοτητα......καπου εδω πεφτουν οι τιτλοι τελους για φετος...υπομονη λοιπον μεχρι τον Αυγουστο...μεχρι τοτε ισως αρχισω παλι τις μετατροπες στα οπλα μου...οπως πχ βαψιμο παραλλαγη στο παλιο μου laurona!!!! :) :) :)

οπως πχ βαψιμο παραλλαγη στο παλιο μου laurona!!!! :) :) :)
τι είπες τώρα;;;;
κι αν το αφήσεις κάτω ψάχνοντας μια φάσσα να μην το βρίσκεις μετά;;;
δεν βλέπεις τις φωτό του Αρι που το κρεμάει πάντα σ ένα κλαρί την έχει πατήσει φαίνεται
.sarcastic.

Last edited:
τι είπες τώρα;;;;
κι αν το αφήσεις κάτω ψάχνοντας μια φάσσα να μην το βρίσκεις μετά;;;
δεν βλέπεις τις φωτό του Αρι που το κρεμάει πάντα σ ένα κλαρί την έχει πατήσει φαίνεται
.sarcastic.
....xaxaxaxa...απλα παντα πρεπει να κανω κατι για να περναω τον καιρο μου μεχρι το κυνηγι...το βαψιμο μου εχει μπει στο μυαλο και δυσκολα μου βγαινει...κοστιζει ομως...θα μαθω λεπτομεριες απο τον οπλουργο μου και θα πραξω αναλογα...φοβαμαι λιγο και το αποτελεσμα...εκτος αυτο οι καννες του λαυρονα ειναι περασμενες με μαυρο χρωμιο απο πανω απο το εργοστασιο...αν βαφτει παραλλαγη σημαινει θα φυγει και το χρωμιο αυτο???ειναι πολλα που δεν ξερω και πρεπει να μαθω..στη χειροτερη θα βαψω μονο τα ξυλα!!! :) :)

Η φετινή χρονιά για μένα ήταν αρκετά καλή θα έλεγα.Μιλάω πάντα για τον νομό Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής όπου κυνηγάω αποκλειστικά.
Τα τρυγόνια ήταν αρκετά και αν δεν έφευγαν τα μεγάλα δύο μέρες πριν την έναρξη,θα μιλούσαμε ίσως για μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων χρόνων.
Φάσσες είχε πολλές αλλά δεν ασχολήθηκα μαζί τους λόγο έλλειψης του κατάλληλου οχήματος.
Επίσης τα παπιά στην ευρύτερη περιοχή του δέλτα του Αξιού,ήταν και αυτά σε καλούς πληθυσμούς αλλά ούτε με αυτά κατάφερα να ασχοληθώ όσο θα ήθελα λόγο φόρτου εργασίας που δεν μου επέτρεπε να πηγαίνω τα απογεύματα.
Η μεγάλη έκπληξη όμως έγινε από τα δύο μεγαλύτερα είδη της τσίχλας τα οποία έκαναν πολύ δυναμική επανεμφάνιση μετά από αρκετά χρόνια απουσίας τους.
Σχεδόν όλα τα ορεινά της Θεσσαλονίκης είχαν πολύ καλούς πληθυσμούς μέχρι περίπου και τα μέσα του Γενάρη.
Επίσης και η κοινή τσίχλα μαζί με τα κοτσύφια πήγαν καλά στα παραδοσιακά τσιχλοτόπια της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

από τις χειρότερες χρονιές για μένα λόγω υποχρεώσεων στην δουλειά
πέρα απο τα μπασίματα που πήγα πολύ καλά μετά σχεδόν τίποτα
με την κακοκαιρία που γινόταν χαμός από τσίχλες ήμουν με ίωση
καλά να είμαστε όλοι και του χρόνου όρθιοι και πάλι να ρίξουμε τις τουφεκιές μας

Για μένα η χρόνια όσον αφορά τα ορτύκια ήταν ανέλπιστα καλή στα ντοπιάρικα ενώ από περάσματα μέτρια πράγματα. Τα υδρόβια φέτος δεν μπορώ να πω ότι τα ευχαριστήθηκα αφού πραγματοποίησα λίγες εξόδους περισσότερο λόγω καιρού με τις συνεχόμενες βροχές όπου όλα ήταν πλημμυρισμένα. Για την μπεκάτσα ήταν μια χάλια χρονιά όπου το μόνο κέρδος ήταν η αναζήτηση και η εύρεση νέων τόπων όπου γεροί να είμαστε του χρόνου θα τους ψάξουμε καλύτερα... Τα υπόλοιπα είδη δεν τα κυνηγώ, εκτός από μία φορά που πήγα τώρα τελευταία για φάσσες και μπορώ να πω ότι μου άρεσε!
Στα ευχάριστα είναι η δημιουργία αυτού του φόρουμ με την όμορφη παρέα του.
Στα δυσάρεστα η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί σε άλλο φόρουμ όπου διαδραματίστηκαν άσχημες καταστάσεις. Δεν νομίζω πως έχουμε να χωρίσουμε τίποτα αλλά καλύτερα να μην τα σκαλίζω...
Από το Σάββατο θα μας πιάσει όλους φαντάζομαι η κλασσική μελαγχολία της λήξης αλλά με την όμορφη παρέα που έχουμε, νομίζω πως θα έρθει γρήγορα και η έναρξη.
Υγεία να έχουμε ΟΛΟΙ και του χρόνου!

Υ.Γ. Ελπίζω από την Κυριακή το team να βάλει στο φόρουμ και μια αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις 20 Αυγούστου :)

Νομος Αργολιδας οπου εγω φετος ασχοληθηκα αποκλειστικα με τον Λαγο την Ελατοτσιχλα και την Κοινη Τσιχλα απο θεμα καρπωσης στον Λαγο καναμε με διαφορα την καλητερη χρονια με αρκετα θηραματα και μοναδικες στιγμες...
στης Τσιχλες πηγαμε παρα πολυ καλα με την περιοχη φετος να εχει πολλα περασματα αλλα και το πιο σημαντικο να κραταει μεγαλουσ αρηθμους ακομα και τωρα στα τελειωματα.
Η φετινη απογοητεθση ηταν με διαφορα με Μπεκατσες που κυριολεκτικα φετος δεν ειδαμε το χρωμα τους.:(
Τελος να αυχηθω η επομενη σεζον να παει τοσο γεματα οσο και η φετινη...

Από πλευράς θηραμάτων και ειδικά της φάσσας ήταν ίσως η χειρότερη χρονιά μου.
Αυτά που μου έμειναν όμως χαραγμένα στο μυαλό μου και θα με ακολουθούν μέχρι την επόμενη περίοδο είναι τα ατελείωτα χιλιόμετρα στους δύσκολους χωματόδρουμους και τα σκισμένα λάστιχα ,οι ατελείωτες ώρες απο το χάραμα ως το βράδυ με βροχή και παγωνιά στις απότομες ρεματιές και στα βουνά της Ηπείρου να περιμένω την συνάντηση με τις φάσσες. Πολλές μέρες συνεχόμενα από το πρωί ως το βράδυ .Στιγμές ταλαιπωρίας αλλά και νοσταλγίας .Γιατί αυτές είναι που κάνουν τελικά την διαφορά και μένουν στην μνήμη σου.
Επίσης τα τσιχλοκυνήγια πέριξ της Βοιωτίας με όλα τα φιλαράκια του φόρουμ που κάθε έξοδος ήταν και μια ευκαιρία για συνάντηση και για πειράγματα .Δεν μένει παρά να σας ευχαριστήσω και να είμαστε καλά να βρισκόμαστε πάντα.
Χάρηκα επίσης ιδιαίτερα που γνώρισα τον Αρη και τον Αντώνη σε μια μαζική έξοδο.
Το κυνήγι τελικά είναι όντως πολλά και αυτά τα πολλά πρέπει να τα χαιρόμαστε ένα ένα ξεχωριστά .

Φετος μπορεσα και κυνηγησα 4 βδομαδες στην Ελλαδα, αντι τις 3 που κυνηγουσα τις προηγουμενες χρονιες. 3 βδομαδες τις αφιερωσα στο κυνηγι τσιχλοκοτσυφων στη Κερκυρα και 1 βδομαδα κυνηγι υδροβιων στο Δ.
Ο τελικος μου απολογισμος περιπου 90 τσιχλοκοτσυφα και περιπου 20 παπια. Ισως ευχαριστηκα το κυνηγι οπως ποτε, οχι λογω καρπωσης, αλλα λογω ακαριαιων καταβολων σε παρα πολλες οριακες βολες και στα δυο θηραματα.
Ηταν επισης η χρονια που με εκανε να αναθεωρησω οτι ηξερα σε σχεση με τα τσοκ μεχρι τωρα. Παντα νομιζα οτι σφιγκοντας το τσοκ οτι κερδιζα σε μακρινοτερες αποστασεις λογω πυκνοτερης κατανομης θα το εχανα στα κοντινα πουλια για τον
ιδιο ακριβως λογο. Ημουν τελειως λαθος,
Αξεχαστο απο την φετινη χρονια θα μου μεινει ενα κυνηγι στο Δ που ζεσταινα τα δαχτυλα μου στο τσαι που ειχα στο θερμος εχοντας πεσει δυο φορες στο νερο και μια απιστευτη τουφεκια σε εναν πρασινο την ωρα που τα μαζευα για να φυγω λογω καταιγιδας. Τουφεκια beyond the outer limits που θαλεγε μια ψυχη με short range choke!!!
Ο χρονος μεχρι την επομενη σαιζον και το επομενο κυνηγι ειναι οντως πολυς, η αναμονη αυτη ομως σου δινει προσθετη αξια σε κατι που δεν μπορεις να εχεις καθημερινα.

Φέτος από θέμα κάρπωσης ήταν η καλύτερη μου, γιατί πολύ απλά ήταν και η πρώτη μου κυνηγετική περίοδο. Αυτό που χάρηκα πάντως και θα μου λείψει ήταν η λαχταρα του φίλου μου και δικια μου ποτε θα πάει 3 το απογευματάκι να ετοιμαστούμε, καφεδάκι στο χέρι και σφαίρα για το καρτέρι να ξελαμπικάρουμε λίγο.
Φέτος σαν πρώτη χρονια ήθελα να εξοικειωθώ με το κυνήγι και έκανα απλά πραγματάκια (Απογευματινό Καρτέρι για τσίχλες μονο) οποτε περιμένω την νέα περίοδο για να δοκιμάσω και αλλα κυνήγια.

Ακόμα δεν τελειωσε αυτή η κυνηγετική περίοδο και κάνουμε σχέδια για του χρόνου. Να είμαστε καλά με την υγεία μας όλοι και να εχουμε καινούργιες περιπέτειες από την καινούργια χρονια

Όπως έκανα τον Σταυρό μου το χάραμα της 20/8/14 στο Μόδι βάζοντας το πρώτο φυσίγγι στο δίκαννο σε κυνήγι τρυγονιού, ετσι τον ξαναέκανα σήμερα 28/2/15 το σούρουπο κάπου στην Βοιωτία σε κυνήγι τσίχλας βγάζοντάς το..Η ευχή μια! Να έχουμε υγεία και την επόμενη χρονιά ώστε να μπορούμε να κανουμε αυτο που μας αρέσει..αυτο που μας αναζωογονεί..αυτο που για μας είναι η ψυχοθεραπεία μας..
Να ευχαριστήσω ολα τα φιλαράκια μου απο δω μέσα (και οχι μονο) που κυνηγήσαμε παρέα..Panoutsos,AltairLusso,dim63,ASSOGL,vpentza,the zoo,Yannis304,aris_kalamata,Antonis Stamatiou(συγγνώμη αν ξεχνάω κάποιον).. παίδες να μαστε καλά να ανταμώνουμε στο βουνό και οχι μονο..
Οι στιγμές που κρατάω ειναι πιο πολλές απο το αγαπημένο μου θήραμα την φάσσα..
Η απρόσμενη φάσσα που πήρα κάπου στην Θήβα στις 12/10 στα μπασίματα..Το τετραήμερο 1/11 με 4/11 κυνηγώντας όλες τις μέρες στο βουνό παρέα με τον Γιώργο(the zoo)..τα μπασιματιαρικα κοπάδια που είδα στις 15-16/11 που ήταν κοντα στα 1000 πουλιά γεμίζοντας τις κορφές των βουνών της Φθιώτιδας Φάσσες..τον πρώτο ντουμπλέ με το δίκαννο μου στις 25/1 θα μου μεινει αξέχαστο το συννεφάκι πουπουλων που άφησαν..καθώς και το κοπάδι που μου ήρθε σε απόσταση αναπνοής την 31/1 στα βουνά της Μαγνησίας..
Τελευταία άφησα το κυνήγι στην Βοιωτία με την παρέα του Αρι και του Αντώνη, το σημερινό ολοήμερο, καθώς και την δημιουργία ετουτου του χώρου, του site μας..
Αντε να μαστε καλά και του χρόνου μάγκες..

Υγεία θα ευχηθώ σε όλους και εργασία.
Η χρονιά τέλειωσε με όμορφο τρόπο ήτοι παρέα με την παρέα στο βουνό...
Και του χρόνου.

Η χρονιά που τελείωσε έδειξε ότι ήταν μια από τις καλές χρονιές με πάντα ρυθμιστή 100% τις καιρικές συνθήκες που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις χρονιές 2004 μέχρι 2009. Τα τρυγόνια έδειξαν μετά από απουσία μιας εξαετίας και μιλάω πάντα για τα περάσματα ότι ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές αν και τα κυνήγησα ελάχιστα. Για τα ορτύκια τώρα τι να πώ ατέλειωτες συναντήσεις από 6 Σεπτεμβρίου μέχρι και τα τέλη Νοέμβρη περνάγανε πουλιά σε σημαντικούς αριθμούς ακόμα και αυτά που μείνανε και γίνανε ντόπια στις περιοχές Σπάτα Λεγραινά Ναύπλιο Ερμιόνη σήκωνα πουλιά από 1 εως 3 μέχρι και τέλος Φλεβάρη αν και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια με είχε προβληματίσει ο πληθυσμός τους.Στις τσίχλες τώρα από 12 Οκτώβρη μέχρι 5 Νοεμβρίου είχαμε 7 γερά μπασίματα σε τεράστιους πληθυσμούς μετά εξαφανίστηκαν για να ζήσουμε ένα καταπληκτικό δίμηνο σε πληθώρα θηραμάτων που μας άφησε με ανοιχτό το στόμα .Για τη μπεκάτσα τώρα που και αυτή την κυνήγησα ελάχιστα και με τις γενικές ομολογίες των καθαρόαιμων του είδους ήταν μια μέτρια χρονιά .Για τα υπόλοιπα θηράματα ( παπιά φάσες κτλ ) δεν έχω γνώμη όμως κάποιοι από αυτό το φόρουμ εξαιρετικά ντουφέκια και αξιόπιστα σε Αθήνα και επαρχία μπορούν να μας απαντήσουν. Τέλος εύχομαι την καινούρια χρονιά να μας βρεί υγιέστατους και όλους τους ανθρώπους που αγαπάμε γύρω μας χωρίς περικοπές στη χρονική διάρκεια με γελοίες και αβάσιμες αιτίες μείωσης της κυνηηγιτικής περιόδου.Αυτούς τους λεγόμενους νεκρούς μήνες πρέπει να είμαστε σε αφύπνιση για ότι μας ετοιμάζουν αν θέλουμε να είμαστε και του χρόνου και να ασκούμε την αγαπημένη μας δραστηριότητα.

Back