Απίκο

Μάγκες καλησπέρα. Καμία αρματωσιά για απίκο έχετε να προτείνετε? Επίσης και το δόλωμα που χρησιμοποιείτε μαζί. Με ενδιαφέρουν σαργοί, μελανούρια, σπάροι, κακαρέλοι κυρίως!
Για αυτά τα ψάρια σου προτείνω διπλαρι με αγκίστρια και κατά δεύτερο λόγο σαλαγκια..όχι ότι κ η σαλαγκια δεν δουλεύει αλλά με τα αγκίστρια έχουμε πιο σίγουρα αρπαγματα.
Ο φελλός σου θα είναι τύπου Φινλανδίας από τους παλιούς τους κλασσικούς σε λίγο μεγάλο μέγεθος για να μην βουλιάζει από τα κύματα γιατί απικο για αυτά ψάρια χωρίς "καιρό" δεν νοείται.
Τώρα από ζυμαρια υπάρχουν πολλές παραλλαγές,όταν όμως έχει καιρό τα ψάρια τρώνε κυριολεκτικά τα πάντα κ με μανία αρκεί να υπάρχουν..
Και με απλό ψωμοτύρι σε τέτοιες συνθήκες μπορείς να κανεις καλή δουλεια.Όμως πιστεύω μια ζύμη με λιωμενη σαρδέλα η γαύρο(ειδικά για τον δεύτερο τρελενονται τα μελανουρια)και φρυγανιά τριμμένη είναι από τα καλύτερα δολώματα.
Αν την ψάρεψες με αγκίστρια βάλε κ λίγο αλεύρι μεσα για να κάθετε καλύτερα πανω..Μπορείς επισης αν θες να ρίξεις μεσα κ λίγο τυρί τριμμα κλπ..
Αν δεν μπορείς να βρεις σαρδέλα εξίσου καλή δουλεια κάνει κ η σαρδέλα κονσέρβα (πάρε από lidl που είναι φθηνές)αρκεί να είναι σε ηλιελαιο.
Θυμήσου ότι το πιο σημαντικό στα ψάρια που αναζητάς είναι η κατάλληλες καιρικές συνθήκες δηλαδή κόντρα καιρός κ αφρουδια.
Αν βρεις τον κατάλληλο τόπο που κρατάει τέτοια ψάρια θα τα βγάζεις κομπολόι..Το βάθος δεν έχει καμία σημασία εδώ,και σε ένα μέτρο νερό γίνονται σπουδαίες ψαριες.
Α ξέχασα!πολύ βασικό είναι το μαλαγρωμα!!!!!Στην αρχή μαλαγρωνεις καλα τον τόπο και ενδιάμεσα ρίχνεις κ από λίγη μαλαγρα..Μάλαγρα ρίχνεις κ όταν σου ξαγκιστρωνετε κάποιο ψάρι...

Last edited:
Τελειως διαφορετική αντιμετώπιση στο "κάρφωμα" όταν κάνουμε απίκο με σαλαγκια και όταν κάνουμε με αγκίστρι. Προσωπικά ποτε δεν συμπάθησα το αγκίστρι στο απίκο. Υπήρχαν πάρα πολλές φορές που η σαλαγκια ήταν μονόδρομος γιατί οι κεφαλοι δεν άνοιγαν το στόμα τους να φάνε παρά μόνο πιπιλαγαν ή κουτουλαγαν το δόλωμα. Αυτό που έψαχνα πάντα ήταν να βρω σαλαγκιες με μεγάλη νουλα στα αγκίστρια.
Το τσίμπημα του κεφαλου στο απίκο γίνεται πολλές φορές αντιληπτό πολύ δύσκολα σε βαθμό που να χρειάζεται μεγάλη εμπειρία για να το καταλάβεις. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ένα απλό τρεμουλιασμα του φελλου ήταν ικανό να με κάνει να καρφώσω δίνοντας μου το ψάρι και κάνοντας κάποιον που παρατηρούσε να αναρωτηθεί, τι ήταν αυτό που είδα και κάρφωσα αφού ουσιαστικά δεν φαινόταν κάτι.
Το απίκο με το άσπρο καρτελάκι στην άκρη του καλαμιού με κουραζε, πάντα δούλευα φελλό οριακά ρυθμισμένο με βαρυδακια φακές ώστε να μένει έξω από το νερό μόνο το κόκκινο μέρος.
Δόλωμα πάντα ψωμί χθεσινό, σαρδέλα φιλέτο λιωμένη, κοπανιστη και ψιλό συμιγδαλι.
Μπασμος, τα κεφάλια, τα έντερα, η πέτσα και τα κόκαλα από την σαρδέλα χτυπημένα μέχρι να λιώσουν τελείως σε έναν κουβά και ανακατεμένα με χώμα, τόσο όσο να γίνει λάσπη.
Η αρματωσιά λίγο πιο κοντή από το μήκος του καλαμιού. Αν έκανα απίκο στις μέρες μας θα έβαζα μια μονοκοματη αρματωσιά με αόρατη 20αρα ακριβή πετονιά και θα δούλευα απόχη. Ακόμα και στο απίκο με σαλαγκια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ψάρι το ψαρευουμε δεν το τραβάμε απλά ;)

Για το ψάρεμα του κεφαλου δεν το συζητώ Γιωργο είναι μονόδρομος η σαλαγκια.Μεγάλη νούλα,ίσια ακίδα, κοντό κοτσανι.
Ως γνωστόν αλλιώς τρώει ο κέφαλος κ αλλιώς τρώνε τα ψάρια που ανέφερε ο Βασιλης..Αυτά πιάνονται από μονα τους..
Τον κέφαλο πάντα με ψιλολιγνους φελλούς τον ψαρευω 5,5-6γρ,και πάντα σε θολά νερά μετά από κακοκαιρια τότε τρώνε με όρεξη κ βλέπεις βουλιαγματα στον φελλό.
Τον κατεβάζουν κάτω από την επιφάνεια κ τον κρατάνε εκεί ακίνητο..Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για κάρφωμα.
Και εγώ στο λιμανι 20αρι παραμαλλο χρησιμοποιώ..Στα βραχια όμως θέλει γερά εργαλεία εκεί δεν χρησιμοποιείτε αποχη γιατί πολύ απλα δεν βολεύει ο τοπος κ η υπάρχουσες συνθηκες..και ο σαργος του κιλού αναγκαστικα πρέπει να βγει στεγνά..Επίσης από κάτω μας παραμονεύουν κοφτερά βράχια για τις πετονιες μας..
30αρα μάνα και παραμαλλο 25-28 τουλάχιστον..
Σε καμία περίπτωση δεν ρισκάρουμε εκει,Εξάλλου δεν έχουμε να κάνουμε με καθαρά νερά.;)
Το καλάμι πρέπει να είναι ντουρο..

Last edited:
Το καλάμι πρέπει να είναι ντουρο..
Τι είχα τραβήξει για να βρω δυνατό καλάμι. Χωρίς υπερβολή είχα γυρίσει όλα τα μαγαζιά της Αθήνας. Οι περισσότεροι μαγαζάτορες μου λέγαν ότι ένα τέτοιο καλάμι, όπως μας το περιγράφεις, δεν είναι δυνατόν να το έχουμε στο μαγαζί γιατί είναι πανάκριβο και δεν θα το πουλήσουμε το πιθανότερο ποτέ. Θυμάμαι τελικά είχα καταλήξει σε ένα 9 μέτρα που ήρθε με παραγγελία και είχε κοστίσει πάνω από 200 € της Αγγλικής εταιρίας carbolino. Δεν πρόλαβα να το χαρώ όμως γιατί πολύ σύντομα, εκείνη την εποχή, γνώρισα το εγγλέζικο και τα ψάρια που έβγαλα σε 2-3 χρόνια δεν τα είχα δει ούτε στον ύπνο μου με το απίκο. :) Το καλάμι όμως έπεσε σε καλά χέρια αφού μέχρι και σήμερα το δουλεύει ο πατέρας μου ... .fishing.

Όντως τα μαγαζιά δεν φέρνουν τόσο ακριβά καλάμια γιατί δεν πουλιόνται εύκολα όπως σου είπαν.
Εγώ πάντα με καλάμια της πλακας των 20-25€ ψαρευω με την μόνη διαφορα ότι η μύτη τους είναι κομμενη κ δεν είχα ποτέ θέμα στις αντοχές.
Για το εγγλέζικο συμφωνώ ότι είναι σκούπα κ η μόνη ίσως τεχνική που μπορεί να δουλέψει σε καθαρά νερα(ίσως κ να ασχοληθώ κάποτε γιατί ποτέ δεν λέω ποτέ).
Το απικο είναι ομως το μόνο ψάρεμα που με κατάλληλες συνθηκες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δωσει τα περισσότερα ψάρια από κάθε άλλη τεχνική.
Το άλλο καλό είναι ότι μέχρι να καταλαβουν τα ψάρια μέχρι να καταλάβουν τι τους συμβενει έχουν βγει ήδη εξω..
Μπορεί πχ στο εγγλέζικο 2-3 μελανουρια πιασμένα συνεχόμενα να θεωρούνται πολλά από την άποψη ότι προηγηθεί κάποια μάχη κ έχουν τρομάξει τα υπολοιπα,στο απικο δεν υπάρχει αυτό το θέμα.
Είναι λάθος βέβαια η σύγκριση δυο διαφορετικών τεχνικών απλα το αναφέρω σαν παραδειγμα.

πολύ καλά προιόντα έχει ο Κεφαλάς Γιάννης από http://www.oceanicteam.gr/

όλα τα καλάμια και μηχανισμούς για heavy casting / εγγλέζικο / καλάμια σκάφους από εκεί τα έχω αγορασμένα , φανταστική ποιότητα και τιμή

όλα τα καλάμια και μηχανισμούς για heavy casting / εγγλέζικο / καλάμια σκάφους από εκεί τα έχω αγορασμένα , φανταστική ποιότητα και τιμή
Και καλό παιδί..Έχω ψωνίσει κάποια πράγματα.
Τα οικονομικά οceanic μπορεί να είναι φθηνά αλλά σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν στο μάτι ότι είναι της πλακας.
Και τα ryobi ωραία μηχανάκια.

Το απικο είναι ομως το μόνο ψάρεμα που με κατάλληλες συνθηκες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δωσει τα περισσότερα ψάρια από κάθε άλλη τεχνική.
Όχι Τάσο με τίποτα. Είναι αφιερωμένη η μισή μου ζωή στο απίκο και η άλλη μου μισή στο εγγλέζικο :)
Το θέμα της "σκούπας" όπως λες, δεν με ενδιαφέρει, γιατί τα μικρά ξαναγυρίζουν μέσα.

Στο μαγαζί του Γιάννη ψώνιζα από όταν ήταν παιδάκι ;)

Όχι Τάσο με τίποτα. Είναι αφιερωμένη η μισή μου ζωή στο απίκο και η άλλη μου μισή στο εγγλέζικο :)
Δεν ξέρω αν έχεις ψαρέψει απικο με κόντρα καιρό από βράχο για μελανουρια..;)
Το θέμα της "σκούπας" όπως λες, δεν με ενδιαφέρει, γιατί τα μικρά ξαναγυρίζουν μέσα.
Για τα μεγαλύτερα ψάρια το λεω:)

Τάσο, ειδικά στα μέρη σου που κρατάει λαβράκια, με το εγγλέζικο και με το κατάλληλο δόλωμα (ζωντανό γαριδάκι) θα είχες βγάλει μυθικούς λύκους ;) , που με καμία άλλη τεχνική δεν θα μπορούσες να προσεγγίσεις :)

Δεν ξέρω αν έχεις ψαρέψει απικο με κόντρα καιρό από βράχο για μελανουρια..;)
Έχω κάνει τα πάντα και με τις δύο τεχνικές. Την πληθώρα, την ποιότητα και τα μεγέθη των ψαριών που βγαίνουν με τον Εγγλέζο, το απίκο δεν τα έχει ούτε στο 1/100 :)
Μιλάμε όμως για τεράστια εμπειρία στο Εγγλέζικο που δεν μπορεί να περιγραφεί μέσα από πληκτρολόγιο.

τα μεγέθη των ψαριών που βγαίνουν με τον Εγγλέζο, το απίκο δεν τα έχει ούτε στο 1/100 :)
Μα εννοειτε αυτό,Δεν μπορείς να παλέψεις ένα μεγάλο ψάρι με το απικο με λίγα μέτρα πετονιάς..ούτε και πας για μεγάλα ψάρια με απικο.

Τάσο, ειδικά στα μέρη σου που κρατάει λαβράκια, με το εγγλέζικο και με το κατάλληλο δόλωμα (ζωντανό γαριδάκι) θα είχες βγάλει μυθικούς λύκους ;) , που με καμία άλλη τεχνική δεν θα μπορούσες να προσεγγίσεις :)
Εχεις δικιο σε αυτό.ομως αν δεν ήμουν ευχαριστημένος με τα πολυαγκιστρα κ τα μονα σε αυτό το ψάρι να είσαι σίγουρος ότι θα το είχα γυρίσει από καιρό στο εγγλέζικο.Αν και δεν μου αρέσει να ψαρευω με πολύ ψιλές πετονιες.
Εγγλέζικο θα μου άρεσε να δοκίμαζα αποκλειστικά για σαργο κ μελανουρι.

Τάσο μου δεν θέλω να στο παίξω πονηρός και έξυπνος αλλά αυτά τα μελανουράκια που βγάζει το παλικάρι, εγώ τα ξαναπετάω μέσα. Αν ήμουν με τον Εγγλέζο σε αυτόν τον τόπο θα έβλεπες μελανούρες παντόφλες :). Την μαλάγρα την ρίχνει λάθος :cool:. Τα μεγάλα μελανούρια είναι κάτω από τα μικρά και δεν μπορεί να τα φτάσει.

αλλά αυτά τα μελανουράκια που βγάζει το παλικάρι, εγώ τα ξαναπετάω μέσα.
Κατσε για να καταλάβω,δεν είναι κρατησιμα μεγεθη αυτά τα μελανουρια?
Το ότι δεν πιάνει μελανουρια παντόφλες δεν σημαίνει ότι είναι δύσκολο να πιαστούν με το απικο.

Κατσε για να καταλάβω,δεν είναι κρατησιμα μεγεθη αυτά τα μελανουρια?
Για μένα οριακά και ανάλογα με την αψαρία που έχω φάει εκείνο τον καιρό. Τα μισά από αυτά θα τα πέταγα. Όχι για να σώσω την φύση αλλά επειδή δεν θέλω να τρώω τηγανόλαδα αλλά ψάρι. Είναι υποκειμενικό το θέμα :)
Το ότι δεν πιάνει μελανουρια παντόφλες δεν σημαίνει ότι είναι δύσκολο να πιαστούν με το απικο.
Εξαιρετικά δύσκολο για την εποχή μας και για τα χοντρά εργαλεία του απίκο.
Σε 14,6mm παράμαλο έβγαζα ένα βράδυ πολύ αραιά μελανούρια από 300-μισό κιλό, διπλανό καλάμι τίποτα απολύτως με 20άρι παράμαλλο. ;)

Εξαιρετικά δύσκολο για την εποχή μας και για τα χοντρά εργαλεία του απίκο.
Σε 14,6mm παράμαλο έβγαζα ένα βράδυ πολύ αραιά μελανούρια από 300-μισό κιλό, διπλανό καλάμι τίποτα απολύτως με 20άρι παράμαλλο.
Γιωργο το ξαναλέω..Το απικο για μελανουρια με μπουνατσα ΔΕΝ δουλεύει
Όταν αλλάζει ο καιρός τα πάντα μεταφορφωνονται,τρώνε παρά πολύ καλύτερα κ σε πληροφορώ ότι εκει μέσα στην αφρουδια κ την θολούρα θα δεις μεγάλα μελανουρια κ με 30αρι παραμαλλο.
Σε καθαρά νερα θέλει εγγλεζο.

Back