Απίκο

Βασιλη δεν βρισκω σκιτσο με το πως γινεται η μυτη αλλα σου εφτιαξα ενα προχειρο σχεδιο για να μπεις στο κλιμα...



Κοβεις τη μυτη να γινει πιο στιβαρο το καλαμι αν ειναι λεπτη... Κανεις μια θυλια(εγω την εκανα διπλη για αντοχη κ δεν εβαζα στριφταρι...απλα εδενα κατευθειαν την παραμανα της αρματωσιας) και την κολλας πανω στη μυτη του καλαμιου με καλη κολλα στιμγης... Η κολλα θα αποροθηθει απο το σχοινι κ θα γινει πετρα... Αφου στεγνωσει παιρνεις τον υπολοιπο σπαγκο κ αρχιζεις να φτιαχνεις σπιρες βαζοντας κολλα και τυλιγοντας τες σφιχτα κ κολλητα... Οταν φτασεις στη μυτη κανε αλλο ενα κομπακι αναμεσσα απο τη θυλια που εχεις αφησει κ αδειασε ολη την υπολοιπη κολλα απο πανω να γινει πετρα... Δεν πορκειται να σου σπασει ποτε κ πιστεψε με αντεχει κ μεγαλα ψαρια κ μεγαλα ζορια...
 
Έτσι ακριβώς!Αν είναι να σπάσει θα σπάσει η πετονιά η το καλάμι..όχι όμως κ η θηλιά..έχει τεράστιες αντοχες και το νήμα και η κόλλα.
 
Είσαι μεγάλος ρε Άρι, ευχαριστώ πολύ!!! Τον "έπιασα" τον κόμπο παιδιά, θα τεθεί σε εφαρμογή σύντομα ο κόμπος, σας ευχαριστώ!!!
 
Είσαι μεγάλος ρε Άρι, ευχαριστώ πολύ!!! Τον "έπιασα" τον κόμπο παιδιά, θα τεθεί σε εφαρμογή σύντομα ο κόμπος, σας ευχαριστώ!!!
Βασίλη φρόντισε όταν κολλήσεις να έχεις το καλάμι σε οριζόντια θέση και όχι κάθετα..Γιατί αν τρέξει κολλα και παει σε κάποια αρθρωση του καλαμιου (ενώ είναι ανοιχτό)και κόλληση τότε δεν θα κλεινει..Το έχω παθει για αυτό στο λέω..Αν κοιταξεις στην φωτο μου το καλάμι θα δεις ότι το πρώτο στελεχος είναι ανοιχτό..Τέλος πάντων λίγο το κακό..
 
Last edited:
  • Like
Reactions: DrV
Aν ειναι τηλεσκοπικο, πιασε και ξεβιδωσε απο πισω το ταπακι, και βγαλε μονο τη μυτη να κανεις τη δουλεια σου ευκολοτερα
 
  • Like
Reactions: DrV
Ψωμί χθεσινό, φιλέτα σαρδέλα περασμένα από μύλο (τότε δεν υπήρχαν mulltι), κοπανιστή, ψιλό σιμιγδάλι για σφίξιμο.
Για μαλάγρα τα κεφάλια από τις σαρδέλες και τα εντόσθια σε κουβά, χτυπημένα με ένα ξύλο και ανακατεμένα με χώμα μέχρι το χώμα να λασπώσει από το αίμα και τα σαρδελοζούμια.
Τι να πρωτοθυμηθώ, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πίσω από τον ναυτικό όμιλο. Εκεί ήταν το στέκι μας.
Μια μέρα ήρθε ο λιμενικός και μας έδιωξε, με τον πατέρα μου, φτάνει παιδιά αύριο πάλι, είχε γεμίσει το μάλλινο το τσουβάλι με κέφαλους μέχρι πάνω.
Μοίραζε τα ταψιά με τα ψάρια η συχωρεμένη η γιαγιά μου στο χωριό στα γειτονικά σπίτια.
Μια μέρα έρχεται ένας και καθόταν και χάζευε. Τι δόλωμα βάζετε; Του λέει ο πατέρας μου. Να πάρω ένα κοματάκι, ρωτάει. Πάρε, του λέει. Παίρνει λίγο και αρχίζει να φεύγει βιαστικά φωνάζοντας, ... να ξέρεις θα το πάω στο χημείο για ανάλυση ... .asking. .fff..very funny..ha ha ha.
 
Για ποια πατέντα λες;
Εδώ κύριε Γιάννη...

Όσον αφορά την πατέντα, πήγα σε ένα κοντινό κατάστημα με χρώματα σιδηρικά και σχετικά να πάρω κόλλα... είχε δύο τύπους, μία εποξική δύο συστατικών και μία απλή κυανοακριλική που κάνει ίδια δουλειά μου είπε με τη Logo στιγμής... πήρα για δοκιμή τη δεύτερη και αν στην πράξη δεν αντέξει θα πάω στην άλλη (με διπλή τιμή)
 
πήρα για δοκιμή τη δεύτερη και αν στην πράξη δεν αντέξει
Θα αντέξει κ παρά πολλά χρόνια Βασίλη δεν χρειάζεται ακριβοτερη.
Βάλε μπόλικη και γίνεται πετρα..
Όταν στεγνώσει τεσταρισε με το χέρι το νήμα τραβώντας προς τα κάτω θα δεις ότι έχει τεράστια αντοχή.Ψαρια να βρεις..:)
 
  • Like
Reactions: DrV
Εγώ την έχω φτιάξει τουλάχιστον πριν 5 χρόνια(με logo στιγμής)Και είναι ακόμα οκ.Επειδη δεν βρήκα χοντρό νήμα που μπαλωνουν δίχτυα.Την έφτιαξα με νήμα οικοδομής με το ίδιο αποτέλεσμα σε αντοχη.Εγω σηκώσει 800γρ λαβράκι στεγνά χωρίς πρόβλημα.Αυτο που πρέπει να προσέξεις είναι να μην αφήσεις την μύτη του απικο όπως είναι αλλά να την κόψεις λιγάκι γιατί αν κάτσει κάτι καλούτσικο θα έχεις θέμα.
 
  • Like
Reactions: DrV
Αυτο που πρέπει να προσέξεις είναι να μην αφήσεις την μύτη του απικο όπως είναι αλλά να την κόψεις λιγάκι γιατί αν κάτσει κάτι καλούτσικο θα έχεις θέμα.
Παλιότερα είχαν κυκλοφορήσει μυτες για καλαμια συμπαγεις με μεγάλη αντοχη αλλά και ελαστικότητα σωστή για το καρφωμα.
Βασίλη απίκο που κάνεις;
 
Έχω και ολόκληρη συλλογή από φελλούς, οι αγαπημένοι μου ήταν οι μικροσκοπικοί 2-3γρ το πολύ, αλλά έχω και μεγάλους αν έχει αέρα... Τα ωραία πιασίματα θυμάμαι από κάτι γεροντόσπαρους, που δεν βύθιζαν οι κερατάδες το φελλό, αλλά το έσερναν μαζίι τους σιγά σιγά και έπρεπε να προσέχεις πολύ την κίνηση του φελλού για να τους καταλάβεις και να τραβηξεις
Τέτοιους σπαρους ψαρευα στον κορινθιακο αρχές Δεκέμβρη στο σούρουπο μπροστά σε μια ταβέρνα που καθαριζαν ψάρια.Αγκιστρι ν.8 και ζυμαρι στον πάτο. Οι πιο μεγάλοι και νοστιμοι σπαροι που εχω φάει.
 
σαρδελες εμεναν δυο-τρεις μερες στον ηλιο πριν γινουν μαλαγρα... Αυτο πιστεψε με μενει στα χερια ακομα κ με γαντια.
Αυτή τη μαλαγρα δουλεύαμε για σαργους και μελανουρια στο κύμα με μεγάλη επιτυχία. Τα χερια τα ετριβα με λεμόνι και ξύδι αλλά όλο και κάτι έμενε. Μέχρι και χλωρινι αραιωμενη έβαλα. Αυτή η βρώμα της σάπιας σαρδελλας σκοτώνει κυριολεκτικά. Μέχρι και οι γάτες δεν σε πλησιάζουν.
 
Βασιλη φτιαξτο σωστα κ δεν θα σπασει ποτε... Εχουν περασει 12 χρονια απο οταν το πρωτοεφτιαξα κ ακομα ειναι πετρα... Κ πιστεψε με εχει βγαλει πολλα εως παρα πολλα κ μεγαλα ψαρια, κυριως κεφαλους κ σαργους... Κ υποψην ψαρευα παντα μυτη, χωρις φελλο, δηλαδη βυθομετρουσα, το καλαμι σε βαση κ τις τσιμπιες τις ενιωθα στη μυτη... Κ εκεινη η μοναδικη αισθηση του να καρφωνεις κ να κολλαει η μυτη στο νερο... Ωραιες εποχες, ειχε κ ψαρια βεβαια τοτε, αλλη ασισθηση να βγαζεις κεφαλους του κιλου με το απικο...
 
Βασίλη απίκο που κάνεις;
Περιμετρικά του λιμανιού, τα καλύτερα αποτελέσματα τα είχα πίσω από το λιμάνι στις πλάκες στο "Λιμανάκι" μπροστά και λίγο πιο πίσω, ανέβαινα και πάνω τους μέσα στη θάλασσα καμιά φορά (είχα ρίξει και βουτιά μικρός καταλάθος.buy buy. .llk.), στη ράμπα που ρίχνουν τα σκάφη μέσα στο λιμάνι, και από κει και πέρα στην προβλήτα της "Στεφανίας" και λίγο πιο πριν πάλι σε κάτι πλάκες στα "σκαλάκια" που λέμε εμείς...
Εκτός του χωριού μόνο στον Αγ. Κων/νο (στο δρόμο προς Αλιβέρι) θυμάμαι είχα δοκιμάσει στην προβλήτα αργά απόγευμα προς βραδάκι και ήταν επίσης καλά.
 
  • Like
Reactions: jnp
Αρε Γιωργη τι μου θυμισες με το δόλωμα κ την περιγραφή σου.
Μου λειψε πολυ αυτο το ψάρεμα.
Εμεις λεγοντας απίκο εννοουμε πάντα χωρις φελο κ πατωτα.
ομως πεθυμησα κ την εκδοχή του φελλου κ χωρις.
πηρα πολλά κμεγαλα ψαρια ετσι .
εχει κ αυτο τα μυστικα κ τον τροπο του κ πιστευω οτι μαζι με το πετακταρι ειναι ο πιο παραδοσιακος κ απλοϊκό ς τρόπος ψαρεματος με πολλες συγκινησεις.
 
αλλη ασισθηση να βγαζεις κεφαλους του κιλου με το απικο...

Και που να καρφώσεις τον κιλίσιο τον κέφαλο, με την σαλαγκιά, από την κοιλιά. Εκεί όπως λέει και ο Dimar, θέλει στάση για τσιγάρο και μετά συνεχίζεις ... .big smile.
 
Δεν έχω πιάσει τόσο μεγάλο κέφαλο στο απικο..Μεχρι 600γρ..Επίσης ποτέ δεν έχει τύχει να πιάσω σαργό καλό εκεί που ψαρεύω..Μόνο μελανουρια με κοντρα καιρό κ ψαρεύω πάντα με φελλό κοντοχοντρο για μελανουρια κ ψιλολιγνο για τους κεφαλους.Σαλαγκιες ν8-10 vmc.
Όταν πάρεις τσιμπια στο απικο από κάτι "καλό"τότε δύσκολα το απαρνιεσε..Έχει πολύ μαγκιά κ τέχνη αυτό το ψάρεμα και ας είναι τόσο μα τόσο απλό..Η μήπως έτσι φαίνεται?:);)
 
Στην αρχη παντα πρωτα το χορο λιγο μετα το μεσημερι τον ανοιγαν τα μελανουρια κ αν ειχε κ λιγο καιρο ερχονταν κ οι σαργοι... Εντονο κ βιαιο τραβηγμα της μυτης του καλαμιου κ τα δυο ειδη, χαρακτηριστικο τους... Μετα απο καμια ωρα αρχιζαν οι πρωτες πιπιλιες κ εβγαιναν οι πρωτοι μικροι κεφαλοι... Σιγα σιγα οι πιπιλιες γινονταν πιο δυνατες κ οι σαλαγκιες εδιναν τη θεση τους σε αγκιστρια νουμερο 3-4... Ηταν απολαυση οποτε ερχονταν οι μεγαλοι κεφαλοι... Οσο επεφτε ο ηλιος εκοβαν κ αυτοι κ λιγο πριν τη δυση χτυπαγε κ κανενας δυνατος σαργος... Αλλο τραβηγμα αυτος, εκει που τον ειχες φερει στην επιφανεια σου εκανε αλλο ενα κεφαλι κ σου γονατιζε τη μυτη στο νερο...
Τα ψαρια απο φυλαγονταν σε ενα μεταλλικο κλουβακι μεσα στο νερο κ λιγο πριν το φιναλε αφηναμε τα μικροτερα παλι μεσα κ κραταγαμε τα καλυτερα ψαρια...
Εχω πολλα κ ωραια ψαρεματα να θυμαμαι...
 
οι σαλαγκιες εδιναν τη θεση τους σε αγκιστρια νουμερο 3-4...
ΩΡΑΙΟΣ!!!Το αγκίστρι έχει καλύτερο κρατημα από την σαλαγκια κ λιγότερα ξεψαρισματα,πιστεύω για μελανουρι κ σαργο είναι ότι καλύτερο.Στους κεφαλους μόνο σαλαγκια.
 
Back
Top