Ψαρόνια

Σε πολλές χώρες θεωρούνται επιβλαβή. Το ότι δεν έχει όριο στη ρυθμιστική μας μου δείχνει οτι και εδώ έτσι τα αντιμετωπίζουμε. Όποτε τα πετύχω τους ρίχνω. Δεν θυμάμαι αν έχω φάει ποτέ αλλά θα τα δοκίμαζα και ξέρω άτομα που τα κάνουν στιφάδο όταν πετύχουν αρκετά.

μικρός τα κυνηγούσα στην αρχή με αεροβόλο φλόμπερ και μετά με καραμπίνα η δίκαννο
τα τρώγαμε στο σπίτι κι η μητέρα μου τα έφιαχνε τέλεια
όταν παντρεύτηκα τα κυνηγούσα για ένα θείο της γυναίκας μου ο οποίος τα έκανε στιφάδο και ήταν ωραιότατα :)

Πέφτουν στα ψοφιμια!
Όχι για να φάνε τη σάρκα του ψωφιου ...
Προτιμάνε τα σκουλήκια, που τρώνε τη σάρκα!
κάποτε τα είδα να έχουν πέσει σε μια ψόφια αγελάδα κι από τότε σταμάτησα να τα τρώω αλλά όταν τα πετύχω στο κάμπο του Γραμματικού κάθομαι μέχρι αργά και δοκιμάζω τσοκάκια φυσίγγια αποστάσεις :)

Οσα ψαρονια κ να καταναλωσουμε δεν παθαινουμε τιποτα..
Σιγουρα ειναι πολυ πιο υγιεινα απο τα πιτογυρα κ τα αλλα σκατα που τρωμε καθημερινα..
Τα ψαρια τρωνε οτι πεφτει στο νερο,και τα σκουληκια μυγας (bigattini)ειναι ενα απο τα καλυτερα δολωματα..
Η κοτα και το γουρούνι τρωνε οτι βρουν κ φυσικα ειναι κ πεντανοστιμα..
Να μου πει κάποιος οτι δεν τα τρωω γιατι δεν μου αρεσει η γευση το δεχομαι..
Μου θυμιζει εναν που οταν δουλευα παλια στην οικοδομη μου ελεγε να ριχνω πολυ νερο οταν σκουπιζω γιατι η σκονη απο τα τσιμεντα κλπ ειναι "θανατος" ,Οταν ο ίδιος καπνιζε δυομιση πακετα τσιγαρα την μερα κ τα θεωρουσε αθωα..

Οσα ψαρονια κ να καταναλωσουμε δεν παθαινουμε τιποτα..
Σιγουρα ειναι πολυ πιο υγιεινα απο τα πιτογυρα κ τα αλλα σκατα που τρωμε καθημερινα..
Τα ψαρια τρωνε οτι πεφτει στο νερο,και τα σκουληκια μυγας (bigattini)ειναι ενα απο τα καλυτερα δολωματα..
Η κοτα και το γουρούνι τρωνε οτι βρουν κ φυσικα ειναι κ πεντανοστιμα..
Να μου πει κάποιος οτι δεν τα τρωω γιατι δεν μου αρεσει η γευση το δεχομαι..
Μου θυμιζει εναν που οταν δουλευα παλια στην οικοδομη μου ελεγε να ριχνω πολυ νερο οταν σκουπιζω γιατι η σκονη απο τα τσιμεντα κλπ ειναι "θανατος" ,Οταν ο ίδιος καπνιζε δυομιση πακετα τσιγαρα την μερα κ τα θεωρουσε αθωα..

Ωραίος Τάσο! Συμφωνώ 100%!.cool.

Όταν κάθε χρόνο, στο 2ο μισό του Οκτωβρίου, αφιερώνω το περισσότερό μου κυνήγι στα περάσματα της φάσσας, εάν τουφεκούσα ενδιάμεσα και τα σμήνη των ψαρονιών που περνάνε, τότε, άνετα θα γέμιζα ολόκληρα "τσουβάλια" από δαύτα...! Δεν χτυπάω τόσο πολλά φυσικά, γιατί είναι υπερβολή και θα πάνε χαμένα, κρίμα είναι...! Ειλικρινά πάντως, κάποιες μέρες στα μπασίματα του φθινοπώρου μπαίνουν ακατάπαυστα και με πολύ υψηλό ρυθμό...! Όταν κάποιες μέρες (από το ανωτέρω χρονικό διάστημα) δεν φαίνονται καθόλου οι φάσσες, τότε, μπορεί να ρίξω μερικές "διαλεχτές" ντουφεκιές στα ψαρόνια, ίσα - ίσα για να βγει ο μεζές ή η μαγειριά...! Έτσι για την πλάκα και το χαβαλέ περισσότερο...!

Κάτι αντίστοιχο με τη διχογνωμία για το εάν τρώγεται ή όχι το ψαρόνι, υπήρχε και σχετικά με την κίσσα, μέχρι τότε φυσικά που επιτρεπόταν το κυνήγι της, διότι τα τελευταία 13 χρόνια απαγορεύεται να κυνηγηθεί!
Ξέρω πολύ καλά λοιπόν, μερικούς συναδέλφους που την κυνηγούσαν, διότι είχε και "σεβαστό" μέγεθος και την έτρωγαν κανονικότατα...!
Βέβαια,να αναφέρω πως το ψαρόνι σαν είδος, ουδεμία σχέση έχει με την κίσσα...! Και επίσης, η κίσσα ανήκει επίσημα στην οικογένεια των "κορακίδων" με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το διατροφολόγιό της και το λοιπό "συγγενολόι" της, δηλαδή τις κουρούνες, τις κάργιες, τις καρακάξες κτλ. κτλ....! Το ψαρόνι αντιθέτως, ανήκει επισήμως στην οικογένεια των "στουρνίδων" και (το αναφέρω και πάλι) ουδεμία σχέση έχει με τα "κορακοειδή" και τις συνήθειές τους (διατροφικές ή άλλες...)!

Εμείς εδώ τα λέμε κουρκουβέλια. Τα πρώτα μου κυνήγια παρέα με τον παππού ήταν για κουρκουβέλια στα οποία είχε μεγάλο πάθος! Περίμενε να πέσουν πολλά μέσα στα καλάμια και με μια τουφεκιά με το μονόκαννο μαζευε καμια 10αρια.Ακόμα και σήμερα με ρωτάει αν χτυπάω κανένα όταν πηγαίνω για τσιχλίτσες. Δεν θα τα κυνηγίσω φανατικά αλλά θα ρίξω μερικές τουφεκιές το χρόνο. Στα μπασίματα του Οκτώβρη βλέπω τα πρώτα κοπαδάκια αλλά τον Γενάρη που μεζεύονται σε μεγάλες ομάδες το θέαμα είναι εντυπωσιακό! Εϊναι καλή προπόνηση πάντως για τα τσιχλάκια. Το κακό είναι πως στα περπατητά βγαίνουν μέσα απο τα βάτα σας τα κοτσύφια και έχουν φύγει αρκετές τουφεκιές κατά λάθος..sarcastic. Φέτος χτύπησα 3-4 όλα κι όλα και το ένα μάλιστα είχε κατακίτρινη μύτη σαν κότσυφας. Ξάδερφος μου είχε αναφέρει πως μια χρονιά είχε ρίξει σε ένα κοπαδάκι και αυά που έπεσαν είχαν ροζ-κίτρινο χρώμα.asking.. Μια χαρά τρώγονται, ειδικά με καλό βράσιμο και ριζάκι είναι σούπερ! Δυστυχώς πολλοί σε κοροιδεύουν όταν χτυπας ψαρόνια λέγοντας όπως αναφέρατε πως είναι βρωμιάρικα και πως μεταφέρουν ασθένειες. Περιμένω τη στιγμή που θα πέσω πάνω σε ένα σύννεφο απο δαύτα και να ρίξω απλά μια τουφεκιά..hunter.1

Αυτο το πουλι εχει θρεψει την βορια Κέρκυρα στα παλια τα χρονια που ήταν φτώχεια μεγαλη. με μια ντουφεκια εκοβεσ 20/30.και έτρωγαν για μια εβδομάδα μου το ελεγε ο παππούς μου αυτεσ τησ ιστορίες Δυστυχώς τα τελευταία χρονια το μπουλουκια που έρχονται ειναι μικρά και δεν μενουν ολλο τον χειμωνα οποσ εκαναν παλιά

Κάποια σουρουπα στο Δ του Έβρου παίζουν κάτι κοπάδια που πραγματικά αποτελούν ένα αξιοπερίεργο της φύσης. Είναι πυκνά κοπάδια με εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά που κάνουν κάτι φανταστικούς σχηματισμούς και ο θόρυβος που δημιουργούν ακούγεται και ένα χιλιόμετρο μακριά.

..........................Φέτος χτύπησα 3-4 όλα κι όλα και το ένα μάλιστα είχε κατακίτρινη μύτη σαν κότσυφας. Ξάδερφος μου είχε αναφέρει πως μια χρονιά είχε ρίξει σε ένα κοπαδάκι και αυά που έπεσαν είχαν ροζ-κίτρινο χρώμα.asking............................
Την εποχή του ζευγαρώματος η μύτη του θηλυκού γίνεται κίτρινη,του αρσενικού πορτοκαλί και μαυρίζει το στήθος του :)

.......................Δυστυχώς πολλοί σε κοροιδεύουν όταν χτυπας ψαρόνια λέγοντας όπως αναφέρατε πως είναι βρωμιάρικα και πως μεταφέρουν ασθένειες.
Δυστυχώς είναι αλήθεια γιατί παθαίνουν κάποιες ασθένειες που είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο και έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό :)

υ.σ. τα παραπάνω όπως και πολλά άλλα τα έμαθα από ένα φίλο που διάβαζε και ασχολιόταν με την θηραματολογία
ώρες στο κυνήγι όταν πηγαίναμε όταν γυρίζαμε όταν τα πίναμε μου μιλούσε γι αυτά
έφυγε νέος και ξαφνικά :(

Κάποια σουρουπα παίζουν κάτι κοπάδια που πραγματικά αποτελούν ένα αξιοπερίεργο της φύσης. Είναι πυκνά κοπάδια με εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά που κάνουν κάτι φανταστικούς σχηματισμούς και ο θόρυβος που δημιουργούν ακούγεται και ένα χιλιόμετρο μακριά.

Ψαρόνι ή Τζουλμάνι που το λέμε στα μέρη μου, αγαπημένο μικρό θήραμα του Οκτωβρίου - Νοεμβρίου κυρίως στα Γιάννενα. Το κυνηγούσα από μικρός με σφεντόνα και αεροβόλο, τώρα πλέον με σκάγια. Πάντα αφιερώνω μερικά απογεύματα για ψαρόνια και μπεκατσίνια περπατητό. Πεντανόστημος μεζές και του ταιριάζει τρομερά το κοκκινιστό και απαραίτητα συνοδεία κόκκινου κρασιού. Προσωπικά το προτιμώ σαν κυνήγι από την τσίχλα..γούστα είναι αυτά βέβαια :)
προσωπικό ρεκόρ 74 με μια βολή στο σήκωμα από χωράφι...20 λεπτά τα κυνηγούσα να τα μαζέψω .sarcastic.

Παιδιά είπαμε ρεκόρ...δεν είπα ότι το κάνω κάθε μέρα.....sarcastic.
για τις απορίες σας αυτό έγινε Οκτώβριος 2016 το κοπάδι ήταν τεράστιο και την βολή την έκανα με 9αρια 36γρ (πυρκαλ) στα 25 μ περίπου 4* τσοκάκι στο σήκωμα του κοπαδιού από το χωράφι που είχαν γίνει μπάλα...δεν πρέπει να πήγε σκάγι χαμένο!

Back