Τρυγόνι - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Αυτό που με παραξένεψε, γι'αυτό και αιφνιδιάστηκα, είναι το ότι πρώτη φορά βλέπω τρυγόνι στο χωριό τέτοια εποχή, συνήθως τα λίγα ντοπιάρικα την έκαναν στις αρχές του Αυγούστου, πάντα αρκετές μέρες πριν τις 20.
Aγαπητέ Στέλιο, εγώ πιστεύω πως τα ντοπιάρικα τρυγόνια της κεντρικής και νότιας πατρίδας μας παραμένουν, λίγο - πολύ, στις θέσεις που φώλιασαν και γεννήθηκαν μέχρι και το 2ο 10ήμερο του Σεπτέμβρη, μερικά και μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα...! Αρκεί βέβαια, να τα συνδράμει λιγουλάκι και ο καλός καιρός, αλλά και η πληθώρα τροφής...
Αρκετοί, "ψαγμένοι" τρυγονοκυνηγοί το παρατηρούν αυτό κάθε χρόνο, άλλοτε πιο έντονο, άλλοτε λιγότερο φυσικά...!
Εγώ πάντως επέρυσι έβλεπα ντοπιάρικα τρυγονάκια (στον τόπο μου δεν πέφτουν περασματιάρικα του Σεπτέμβρη) μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου (νοτιοκεντρική Στερεά)...!
Καλός φίλος, κυνηγός, που γράφει εδώ, έχει κάμει ντοπιάρικα τρυγονάκια σε περιοχή της Αττικής (γνωστή για τα ντοπιάρικά της και όχι για τα Σεπτεμβριανά τρυγονοπεράσματα) τέλος Σεπτέμβρη...!

Last edited:
Καλημέρα σε όλους τους φίλους
Επιστροφή από άδεια και τα κεφάλια μέσα
19 του μήνα είχαμε ψήσιμο και φαγοπότι στο βουνό με τα φιλαράκια
Διαλέξαμε ένα κομμάτι μεταξύ Σοχου Ασκού
Αποτέλεσμα 17 πουλάκια 7 άτομα
Καλά ήταν
Να είστε όλοι καλά
καλα τρυγονοτοπια εκη πανω.my man.πονηρουληδεςςςςς.bye2.

Aγαπητέ Στέλιο, εγώ πιστεύω πως τα ντοπιάρικα τρυγόνια της κεντρικής και νότιας πατρίδας μας παραμένουν, λίγο - πολύ, στις θέσεις που φώλιασαν και γεννήθηκαν μέχρι και το 2ο 10ήμερο του Σεπτέμβρη, μερικά και μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα...! Αρκεί βέβαια, να τα συνδράμει λιγουλάκι και ο καλός καιρός, αλλά και η πληθώρα τροφής...
Αρκετοί, "ψαγμένοι" τρυγονοκυνηγοί το παρατηρούν αυτό κάθε χρόνο, άλλοτε πιο έντονο, άλλοτε λιγότερο φυσικά...!
Εγώ πάντως επέρυσι έβλεπα ντοπιάρικα τρυγονάκια (στον τόπο μου δεν πέφτουν περασματιάρικα του Σεπτέμβρη) μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου (νοτιοκεντρική Στερεά)...!
Καλός φίλος, κυνηγός, που γράφει εδώ, έχει κάμει ντοπιάρικα τρυγονάκια σε περιοχή της Αττικής (γνωστή για τα ντοπιάρικά της και όχι για τα Σεπτεμβριανά τρυγονοπεράσματα) τέλος Σεπτέμβρη...!

Πάντως πριν καμία 10 ετια όταν με φιλοξενούσαν φίλοι στην Κω και πηγαίναμε έναρξη πέρδικας στις 15 Σεπτεμβρίου ημέρα που άνοιγε το κυνήγι και για άλλα θηράματα επίσης ,συναντουσαμε αρκετά τρυγόνια και πολύ κοντά σε οικισμούς και μου προξενούσε εντύπωση πως πλησίαζαν τόσο κοντά στον άνθρωπο αυτά τα πουλιά που θεωρούνται πολύ καχύποπτα καμία σχέση με τις 18 ουρές..

Eχτές το απόγεμα δεν αντίκρισα ούτε ένα στο οπτικό μου πεδίο...!

Περιττό, επίσης, να σας αναφέρω, πως μέχρι στιγμής (και έως το Σ/Κ όπως προβλέπεται δυστυχώς), δεν έχω καρτερέψει απογευματινές ώρες δίχως να έχει έναν Β/ΒΑ της τάξεως των 6 μποφόρ...! Δεν πάει άλλο αυτό το "βιολί"! Το σιχάθηκα! Νισάφι!
Εδώ και καμιά 10αριά ημέρες το ίδιο, απαράλλαχτο σκηνικό: μέχρι το μεσημέρι ένα ήπιο έως μέτριο βοριαδάκι και από τότε κι έπειτα, έως να πέσει η νύχτα... "σηκώνει και τις πέτρες"!!! Λυσσομανάει...!!! Αυτοί οι αγριεμένοι βοριάδες το πάνε "σκοινί - κορδόνι" πολλές μέρες τώρα...! Πότε θα εξασθενίσουν επιτέλους να ησυχάσει το κεφαλάκι μας...;

Ίσως είναι κι αυτός ένας σημαντικός λόγος που δεν πετάν τα τρυγονάκια...

Last edited:
Βόλτα στα κοντινά χθες για καμια ωρίτσα...
στο 20λεπτο σκαει τουφεκια στα 300 μετρα περίπου, κοιτάω αριστερα να δω απο που ακουστηκε και βλεπω 4 να πανε γραμμή πανω απ το ρεμα και υπόλογίζω οτι θα το ακολουθήσουν και θα βγούν μπροστα μου (το ρέμα σχημάτιζε ενα Γ και εγω ημουν σχεδον στην ακρη του) στη γωνία απ το Γ υπάρχουν λευκάδια και εκει εχασα την οπτική επαφή μαζι τους, σε λιγα δευτερόλεπτα τα τα βλεπω να εμφανίζονται 100 μετρα μπροστά μου και αντί να συνεχίσουν το ρέμα για να βγουν ακριβώς στο καρτέρι τραβανε χειρόφρενο και καθονται μες το ρεμα....
τρεχω γρήγορα στην ακρη του ρεματος μπας και μπορεσω να τα πλησιάσω και σηκωθούν απ τη μεριά μου για τουφεκια....
Φτάνω 20 μετρα διπλα στα δεντρα (μηδεν ορατότητα στο πικνο) και ακουω φτερό...παει λεω φύγανε...
πιανω καρτερι στο ιδιο σημειο μπας και ακολουθήσει κανενα αλλο με μηδέν αποτελεσμα..μετα απο 20 λεπτα αρχισαν να παιζουν οι τσιχλες σαν τρελες, παω 50 μετρα πιο μπροστα, τουφεκάω μια που ηρθε βολικά και σηκώνονται και τα 4 τρυγόνια 50 μετρα μπροστα μου...που αν περπάταγα και δεν τουφέκαγα θα μου βγαίναν ολα στο πιάτο -_-
αλλο ενα περασε μακρινο μετα απο καμια ώρα κ αυτο αρκετα μακρια...
και έτσι έμεινα με την τσίχλα -_-

Παλι ατουφεκιστος εμεινα και σημερα μιας και δεν πεταγε πουπουλο..βαρεθηκα να κανω μεγαλυτερη βολτα γιατι εβγαλε ζεστη απο πολυ νωρις..6.30 29 βαθμους ειχε..αλλαξα μερος να χω και λιγο ισκιο το απολυτο τιποτα..μετα το γυρισα στα επιβλαβη αλλα ουτε και εκεινα ειχαν ορεξη για στενες επαφες σημερα

Ειπα να πιω το καφεδακι μου σημερα εξω στη φυση, μακρια απ τη φασαρια της πολης! Κατα τις 8:00 περιπου ημουν στο καρτερι μεχρι και τις 12:00 που εφυγα, δυο πουλακια περασαν και πηρα το ενα! 2953
2954
Γενικα η εικονα ηταν ψιλονεκρα...
Τι γινεται στα βορεια? Εχουμε καμια μετακινηση?

Ειπα να πιω το καφεδακι μου σημερα εξω στη φυση, μακρια απ τη φασαρια της πολης! Κατα τις 8:00 περιπου ημουν στο καρτερι μεχρι και τις 12:00 που εφυγα, δυο πουλακια περασαν και πηρα το ενα! View attachment 2953
View attachment 2954
Γενικα η εικονα ηταν ψιλονεκρα...
Τι γινεται στα βορεια? Εχουμε καμια μετακινηση?
Μια χαρα εισαι,φασουλι το φασουλι.

Καλησπέρα
Μια απογευματινή βόλτα για να δούμε ανά άλλαξε κάτι.
Δεν είχε κάτι αξιόλογο, δυο πουλάκια πέρασαν εντός βολής τουφεκιστηκαν και το ένα ήρθε μαζί μου. Το άλλο αρσενικό θα ήταν...
Ως συνήθως απο τα γραφόμενα μου έχουμε κάποια μετακίνηση γύρω στις 30/8 με 2/9.
Μέσα σε αυτές τις μέρες εμφανίζονται καινούρια πουλιά.
Για να δούμε θα είναι έτσι.

Kι εδω στο Μεσσηνιακο καμπο δεν πεταει ακομα τιποτα, τελείος νεκρα απο τρυγονακια...
φαινετε ακομα δεν εχουν κατεβει απο τα βορια, ειμαστε παντως εν' αναμονη.
Πέρυσι Γιώργο ειχε κανει κανένα καλό πέρασμα τον Σεπτέμβρη απο Βασιλιτσι ?? Για δες τις σημειώσεις σου :D

Xτες το απόγεμα, είδα μόνο 1 και πολύ μακριά...

Σήμερα, πάλι το απόγεμα, σαν να "ζωντάνεψε" κάπως το πράμα...! Λίγα λεπτά πριν τις 19:00, με καβάλησε εντελώς ξάφνου από πίσω-δεξιά μου ένα μπουλουκάκι 5-6 τρυγονάκια (μου φανήκανε μικρά, φετινάρια) με πολύ αραιή συνοχή μεταξύ τους και, πριν καλά-καλά καταλάβω τι γίνεται, χάθηκαν αστραπιαία και με ταχύτατους ελιγμούς...! Πάνω στην αναμπουμπούλα μου, διάλεξα ένα και του τη μπουμπούνισα, μάλλον το βρήκαν κάνα-δυο σκάγια, αλλά δεν μπόρεσα να διακρίνω εάν και πού ακριβώς έπεσε μες στη "ζούγκλα" που ήταν εκεί το μέρος...! Στη συνέχεια είδα άλλα δύο, αλλά μακριά, δεν μπορούσα να κάμω κάτι... Σύνολο δηλ., 7-8 τρυγόνια τα είδα απόψε, αν μη τι άλλο, ελπιδοφόρο για τις επόμενες ημέρες...

Υ.Γ.: Πάντως παιδιά το τρυγόνι διαθέτει μακράν το ταχύτερο και όλο ελιγμούς πέταγμα απ' όλα τα θηράματα...!!! Μόνο και μόνο το τρομακτικό "σφύριγμα" που ακούγεται όταν σκίζει με χίλια τον αέρα τα λέει όλα...!!!

Πέρυσι Γιώργο ειχε κανει κανένα καλό πέρασμα τον Σεπτέμβρη απο Βασιλιτσι ?? Για δες τις σημειώσεις σου :D

Βασιλιτσι περσι μια φορα ειχα παει δεν ειχα δει φτερο...
ομως απο αλλους που πηγαιναν τακτικα, ειχα ακουσει οτι
δεν ειχε κανει καποιο αξιολογο περασμα.

Status
Not open for further replies.
Back