Μάγκες.
Δεν εχω χρονο.
Απλα ειναι κριμα.
Τιποτα δεν ειναι αδυνατο και κανενας δεν μπορει να κρινει κανενα.
Εμαθα να κρινω πρωτα εμενα και αν μεινει χρονος απ τα δικα μου ''κακα'' να βλεπω και εαν εχουν οι αλλοι δικα τους.
Τι κυνήγι δενει κοσμο.
Αν καπου διαφωνειτε προσπαθειστε να τα βρείτε.
Γιωργο με ενδιαφέρει πολυ να μαθω τον τροπο που λες να τον εφαρμοζω.
Εγω ειμαι πολυ καλος στις γρηγορες βολες μαθημενος απο τα κυνηγια με σκυλο.
Εμαθα να σκουπιζω τον στόχο και πράγματι καποιες βολες μου απορω και γω πως γινονται τοσο γρηγορα.
Ομως στα μακρινα πουλια π.χ οταν παω στις τσιχλες και στις φασσες αυτες ειναι στα 40 μετρα ( μακρια για μενα που δεν ειμαι συνηθισμενος σε τέτοιες συχνες βολες ) και δεν πλησιαζουν αλλο οταν σκουπιζω σταματω το οπλο αφου εκει ουσιαστικα νομιζεις οτι παει αργα το πουλί.
Δοκιμασα την τεχνικη mainten lead με ελαχιστες επιτυχιες διοτι δεν μπορω να ειμαι μπροστα απο το πουλι σε συνεχομενη ''αργη'' κινηση και να βλεπω αυτο πιο πισω.
Στο σκούπισμα δεν το καταλαβαινω γιατι οπως περνω το στοχο παιζω.
Ομως με την maintain σταματω ασυναισθητα την κινηση.
Αυτο που λες ομως συνδιαζει και τα δυο σωστα?
Το καρφωνεις και μενεις πανω του και πριν πατησεις την σκανδαλη απλα σπρωχνεις το οπλο οσο πιο μπροστά μπορεις?
Θελω να το δοκιμασω φετος .
Ειδικα στις βασιλικες βολες σε γωνια 45 μοιρων.
Στις τραβερσες κουρσα στραβα κατι γινετε και με το σκουπισμα εκ μερους μου.
Στην βασιλικη βολη πρεπει να ερθει απο πανω για να μπορεσω να το παρω τοσο που πεφτει παντα πισω μου
Δεν εχω χρονο.
Απλα ειναι κριμα.
Τιποτα δεν ειναι αδυνατο και κανενας δεν μπορει να κρινει κανενα.
Εμαθα να κρινω πρωτα εμενα και αν μεινει χρονος απ τα δικα μου ''κακα'' να βλεπω και εαν εχουν οι αλλοι δικα τους.
Τι κυνήγι δενει κοσμο.
Αν καπου διαφωνειτε προσπαθειστε να τα βρείτε.
Όλα τα κυνήγια δεν είναι ίδια, όλα τα κυνήγια δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις ούτε απαιτούν τις ίδιες σκοπευτικές και άλλες ικανότητες. Όλοι εμείς που αναφερόμαστε σε αποστάσεις και οριακές βολές, δεν είμαστε οι τρελοί του χωριού που ξυπνήσαμε ένα πρωί και αποφασίσαμε να γράψουμε για πρώτη φορά στην ζωή μας σε τέτοια θέματα. Ακόμα και αν είχε γίνει αυτό, να είστε όλοι σίγουροι ότι δεν θα μπαίναμε σε αυτά τα χωράφια με σκοπό να κατηγορήσουμε, να ειρωνευθούμε και να δημιουργήσουμε αναστάτωση αλλά θα το κάναμε με σκοπό να μάθουμε. Ούτε είμαστε άνθρωποι, που όπως αναφέρθηκε, θέλουμε να να αυτοπροβληθούμε για κάποιο λόγο, από την στιγμή μάλιστα που δεν εμπλεκόμαστε σε καμία επαγγελματική σχέση με το κυνήγι. Όλοι εμείς είμαστε άνθρωποι που ταπεινά όλα αυτά τα χρόνια μαθαίνουμε, ρωτάμε, διαβάζουμε, πειραματιζόμαστε και γενικά είτε επειδή τα έφερε έτσι η ζωή (λόγω καταγωγής, λόγω συγκυριών, λόγω παρέας, κτλ), είτε γιατί τολμήσαμε, δοκιμάσαμε και άλλα πράγματα. Αν έχουν μάθει κάποιοι να θεωρούν τον εαυτό τους ως θεωρητικό φωτεινό παντογνώστη και ερχόμενοι σε αυτόν τον χώρο, ταράχθηκε η "πρωτοκαθεδρία" τους, δεν φταίει κανένας για αυτό.
Αναφερόμενος σε οριακές βολές, αναφέρομαι προσωπικά πάντα στα πλαίσια της αγοράς συμβατικών υλικών, όπως όπλα, φυσίγγια, κτλ, έχουμε φτύσει αίμα μεταφορικά και κυριολεκτικά μέσα σε αντίξοες συνθήκες, έχουμε βάλει την ζωή μας σε κίνδυνο αρκετές φορές χωρίς ίχνος υπερβολής, έχουμε ορκιστεί ότι αν πατήσουμε στο χώμα μετά θα πάμε να ανάψουμε κερί στην εκκλησία, έχουμε απογοητευθεί οικτρά από τις επιλογές μας, έχουμε νοιώσει να θέλουμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί όταν ενώ έβρεχε πάπιες, χήνες και φάσσες από τα γύρω καρτέρια, εμείς δεν ξέραμε να τουφεκίσουμε μετά τα 30 μέτρα, επειδή έτσι είχαμε μάθει να κάνουμε στην τσίχλα, έχουμε περάσει όλα αυτά και ξαφνικά αρχίσαμε να μαθαίνουμε.
Τι ακριβώς αρχίσαμε να μαθαίνουμε; Αρχίσαμε να μαθαίνουμε την διαφορά ενός όπλου από ένα άλλο. Αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι σημαίνει κάννη 60 πόντους και τι σημαίνει κάννη 81 πόντους. Τι σημαίνει αχρωμίωτη και χρωμιωμένη κάννη. Τι σημαίνει σκάγι νούμερο 8 ή 9 και τι σημαίνει σκάγι νούμερο 3 ή 4. Αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι σημαίνει τσοκ, αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι είναι τα μέτρα του όπλου, αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι σημαίνει παραλλαγή και απόκρυψη. Αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι σημαίνει σκόπευση και προσκόπευση, πληρώνοντας δασκάλους σκοποβολής και ρίχνοντας καραβιές ολόκληρες από φυσίγγια. Αυτά όλα ξεκινήσαμε να τα μαθαίνουμε με το ... στόμα κλειστό. Όταν άρχισαν να φαίνονται οι διαφορές του πριν και του μετά, πάλι δεν μιλήσαμε περιμένοντας να δούμε αν πρόκειται για κάτι τυχαίο ή σχετικά επαναλαμβανόμενο. Μιλάω στον πληθυντικό, όχι γιατί εκπροσωπώ κάποια κατηγορία κυνηγών, αλλά γιατί έχω μιλήσει πολύ με ανθρώπους που νοιώθουν τα ίδια πράγματα με εμένα. Το πιο βασικό όμως από όλα, είναι ότι αυτά τα μάθαμε και τα βιώσαμε στο πετσί μας, δεν τα ακούσαμε, δεν μας τα είπανε οι φίλοι μας που κυνηγάνε στο Δ, ούτε τα διαβάσαμε από κάποιον αρθρογράφο στο διαδίκτυο.
Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα, βλέπω ανθρώπους με μοναδική εμπειρία στο κυνήγι της τσίχλας, μάλιστα μερικοί το εξασκούν μόλις 2-3 χρόνια, να ειρωνεύονται όλους εμάς και να ζητάνε (νέα μόδα αυτό) επιστημονικές αποδείξεις για τα λεγόμενα μας. Η βλητική του λειόκαννου δεν διδάσκεται δυστυχώς στα πανεπιστήμια, αν πέρναγε από το χέρι μου θα εισήγαγα στην μέση και ανώτερη εκπαίδευση την βλητική του λειόκαννου και θα έδινα άδειες κρατικά πιστοποιημένες για την κατασκευή τέτοιων προϊόντων.
Βλέπω όμως με χαρά ότι μετά από κάποιες φωτογραφίες που επιμένω να βάζω, ότι μετατοπίστηκε η δυσπιστία και πλέων τα σχόλια των δύσπιστων έχουν πάρει 10 μέτρα προέκταση και ολοένα αναφέρονται τα 60 μέτρα, μάλλον τα 50 τελικά αρχίζουν και γίνονται αποδεκτά. Επειδή επίσης βλέπω μια νεόκοπη πρεμούρα για τα βίντεο, θα πω το εξής. Τα βίντεο της shotkam πέραν από τον διασκεδαστικό χαρακτήρα μπορούν να ληφθούν υπόψην και για εκπαιδευτικούς λόγους, αρκεί να υπάρχει η υποδομή για κάτι τέτοιο. Πάντα πίστευα ότι ένα σεμινάριο πρέπει να γίνεται μετά την βασική τριβή του εκπαιδευόμενου πάνω σε ένα αντικείμενο, έτσι και με την shotkam, αν θέλουμε να την δούμε σαν εκπαιδευτικό εργαλείο δεν θα μπορέσουμε αν δεν έχουμε τις απαραίτητες εκείνες εικόνες στο υποσυνείδητο μας που θα μας κάνουν να συσχετίσουμε την απόσταση από άλλες παραμέτρους όπως είναι η οπτική απεικόνιση ενός θηράματος σε σχέση με την απόσταση, όπως και η μετάφραση της προσκόπευσης σε σχέση με την απόσταση, πάντα λαμβάνοντας υπόψη και τα φυσίγγια που χρησιμοποιούνται για τα συγκεκριμένα κυνηγια και έχοντας στο μυαλό μας τα χαρακτηριστικά τους. Όσες φορές και να δει κάποιος ένα στιγμιότυπο καταβολής θηράματος, που δεν έχει αποθηκευμένη στο υποσυνείδητο του την απαιτούμενη προσκόπευση που χρειάζεται δεν θα καταλάβει ποτέ αυτό που βλέπει. Μια ακόμα παράμετρος από αυτούς που γνωρίζουν, είναι ο χρόνος καταβολής του θηραματος από την στιγμή της εκπυρσοκρότησης. Όταν για παράδειγμα βλέπουμε ότι τα σκάγια κάνουν κάποιες φορές μέχρι και 2 δευτερόλεπτα να κτυπήσουν το πουλί, τότε μπορούμε να αναλογιστούμε τις αποστάσεις φέρνοντας στο μυαλό μας τέτοιες περιπτώσεις.
Τέλος, όσες φορές και αν ρώτησα τους δύσπιστους σε ποια θηράματα αναφέρονται, απάντηση δεν πήρα, ίσως γιατί έτσι φαίνεται η ειλικρινής ή όχι, θέληση να γίνει μια επικοδομητική συζήτηση, από το να δημιουργήσουν ... μπαχαλάκι
. Ή μάλλον ο μόνος που μου απάντησε ήταν ο Χρήστος, λέγοντας μου ...γενικά. Χρήστο, δεν υπάρχει γενικά. Η τσίχλα στα 60 μέτρα δεν φαίνεται, τι "tiro" να σου δώσει για να την σημαδέψεις. Όπως επίσης και το ορτύκι, ακόμα πιο δύσκολα αφού δεν δίνει φόντο στον ουρανό. Το τρυγόνι μέχρι τα 50 μέτρα σου δίνει στόχο και είναι εφικτή η καταβολή του, σχετικά συχνά. Η φάσσα και τα υδρόβια δίνουν καλύτερο στόχο λόγο μεγέθους, με την φάσα να υστερεί έναντι των υδροβίων. Από εκεί και πέρα στα παπιά μπορεί να γίνει συχνό φαινόμενο η καταβολή τους, αν έχεις ρίξει χιλιάδες τουφεκιές σε τέτοιες αποστάσεις, δεν χρειάζεται να είναι σε θηράματα και το σκοπευτήριο μπορεί να σου δώσει μια τάξη μεγέθους των προσκοπεύσεων που συνήθως χρειάζονται. Επειδή πηγαίνεις για υδρόβια αν θες άκου μια συμβουλή, μια μέρα που θα χαράξει καλά βίδωσε στην optima το φουλ, βάλε και τρία φυσίγγια νούμερο 3 ή 4 γύρω στα 36 με 38γρ. Όταν θα εμφανιστούν παπιά σε δυσθεώρητο ύψος για σένα, πάτα καλά, σήκω όρθιος και βάλε ένα με ανοιχτά τα μάτια στο στόχαστρο, μείνε για δύο δευτερόλεπτα επάνω του ακολουθώντας το με την κάννη (αυτό βοηθάει ώστε να πάρουμε την ευθεία πτήσης που είναι από τα πιο δύσκολα) και άρχισε να επιταχύνεις το στόμιο προσπερνώντας το τόσο, ώστε να νοιώσεις πως πιέζεις τον εαυτό σου ενώ δεν το θέλει να τραβήξεις λίγο ακόμα μπροστά. Εκείνη την ώρα θα νοιώθεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις το πουλί με το όπλο τόσο μπροστά, προσπάθησε να ξεπεράσεις αυτό το άβολο συναίσθημα που θα σε κυριεύσει εκείνη των ώρα και συνέχισε για λίγο ακόμα την προπόρευση του στομίου μπροστά. Ξέρω, είναι άσχημο συναίσθημα εκείνη την στιγμή να κάνεις κάτι που νιώθεις άβολα να κάνεις και πάτα την σκανδάλη συνεχίζοντας την κίνηση. Στην δεύτερη τουφεκιά τράβα και άλλο το όπλο μπροστά και τα ξαναλέμε ... !
Και όμως γυρίζει ....![]()
Γιωργο με ενδιαφέρει πολυ να μαθω τον τροπο που λες να τον εφαρμοζω.
Εγω ειμαι πολυ καλος στις γρηγορες βολες μαθημενος απο τα κυνηγια με σκυλο.
Εμαθα να σκουπιζω τον στόχο και πράγματι καποιες βολες μου απορω και γω πως γινονται τοσο γρηγορα.
Ομως στα μακρινα πουλια π.χ οταν παω στις τσιχλες και στις φασσες αυτες ειναι στα 40 μετρα ( μακρια για μενα που δεν ειμαι συνηθισμενος σε τέτοιες συχνες βολες ) και δεν πλησιαζουν αλλο οταν σκουπιζω σταματω το οπλο αφου εκει ουσιαστικα νομιζεις οτι παει αργα το πουλί.
Δοκιμασα την τεχνικη mainten lead με ελαχιστες επιτυχιες διοτι δεν μπορω να ειμαι μπροστα απο το πουλι σε συνεχομενη ''αργη'' κινηση και να βλεπω αυτο πιο πισω.
Στο σκούπισμα δεν το καταλαβαινω γιατι οπως περνω το στοχο παιζω.
Ομως με την maintain σταματω ασυναισθητα την κινηση.
Αυτο που λες ομως συνδιαζει και τα δυο σωστα?
Το καρφωνεις και μενεις πανω του και πριν πατησεις την σκανδαλη απλα σπρωχνεις το οπλο οσο πιο μπροστά μπορεις?
Θελω να το δοκιμασω φετος .
Ειδικα στις βασιλικες βολες σε γωνια 45 μοιρων.
Στις τραβερσες κουρσα στραβα κατι γινετε και με το σκουπισμα εκ μερους μου.
Στην βασιλικη βολη πρεπει να ερθει απο πανω για να μπορεσω να το παρω τοσο που πεφτει παντα πισω μου