Τουφεκιές στα όρια...

Μάγκες.
Δεν εχω χρονο.
Απλα ειναι κριμα.
Τιποτα δεν ειναι αδυνατο και κανενας δεν μπορει να κρινει κανενα.
Εμαθα να κρινω πρωτα εμενα και αν μεινει χρονος απ τα δικα μου ''κακα'' να βλεπω και εαν εχουν οι αλλοι δικα τους.
Τι κυνήγι δενει κοσμο.
Αν καπου διαφωνειτε προσπαθειστε να τα βρείτε.

Όλα τα κυνήγια δεν είναι ίδια, όλα τα κυνήγια δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις ούτε απαιτούν τις ίδιες σκοπευτικές και άλλες ικανότητες. Όλοι εμείς που αναφερόμαστε σε αποστάσεις και οριακές βολές, δεν είμαστε οι τρελοί του χωριού που ξυπνήσαμε ένα πρωί και αποφασίσαμε να γράψουμε για πρώτη φορά στην ζωή μας σε τέτοια θέματα. Ακόμα και αν είχε γίνει αυτό, να είστε όλοι σίγουροι ότι δεν θα μπαίναμε σε αυτά τα χωράφια με σκοπό να κατηγορήσουμε, να ειρωνευθούμε και να δημιουργήσουμε αναστάτωση αλλά θα το κάναμε με σκοπό να μάθουμε. Ούτε είμαστε άνθρωποι, που όπως αναφέρθηκε, θέλουμε να να αυτοπροβληθούμε για κάποιο λόγο, από την στιγμή μάλιστα που δεν εμπλεκόμαστε σε καμία επαγγελματική σχέση με το κυνήγι. Όλοι εμείς είμαστε άνθρωποι που ταπεινά όλα αυτά τα χρόνια μαθαίνουμε, ρωτάμε, διαβάζουμε, πειραματιζόμαστε και γενικά είτε επειδή τα έφερε έτσι η ζωή (λόγω καταγωγής, λόγω συγκυριών, λόγω παρέας, κτλ), είτε γιατί τολμήσαμε, δοκιμάσαμε και άλλα πράγματα. Αν έχουν μάθει κάποιοι να θεωρούν τον εαυτό τους ως θεωρητικό φωτεινό παντογνώστη και ερχόμενοι σε αυτόν τον χώρο, ταράχθηκε η "πρωτοκαθεδρία" τους, δεν φταίει κανένας για αυτό.

Αναφερόμενος σε οριακές βολές, αναφέρομαι προσωπικά πάντα στα πλαίσια της αγοράς συμβατικών υλικών, όπως όπλα, φυσίγγια, κτλ, έχουμε φτύσει αίμα μεταφορικά και κυριολεκτικά μέσα σε αντίξοες συνθήκες, έχουμε βάλει την ζωή μας σε κίνδυνο αρκετές φορές χωρίς ίχνος υπερβολής, έχουμε ορκιστεί ότι αν πατήσουμε στο χώμα μετά θα πάμε να ανάψουμε κερί στην εκκλησία, έχουμε απογοητευθεί οικτρά από τις επιλογές μας, έχουμε νοιώσει να θέλουμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί όταν ενώ έβρεχε πάπιες, χήνες και φάσσες από τα γύρω καρτέρια, εμείς δεν ξέραμε να τουφεκίσουμε μετά τα 30 μέτρα, επειδή έτσι είχαμε μάθει να κάνουμε στην τσίχλα, έχουμε περάσει όλα αυτά και ξαφνικά αρχίσαμε να μαθαίνουμε.

Τι ακριβώς αρχίσαμε να μαθαίνουμε; Αρχίσαμε να μαθαίνουμε την διαφορά ενός όπλου από ένα άλλο. Αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι σημαίνει κάννη 60 πόντους και τι σημαίνει κάννη 81 πόντους. Τι σημαίνει αχρωμίωτη και χρωμιωμένη κάννη. Τι σημαίνει σκάγι νούμερο 8 ή 9 και τι σημαίνει σκάγι νούμερο 3 ή 4. Αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι σημαίνει τσοκ, αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι είναι τα μέτρα του όπλου, αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι σημαίνει παραλλαγή και απόκρυψη. Αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι σημαίνει σκόπευση και προσκόπευση, πληρώνοντας δασκάλους σκοποβολής και ρίχνοντας καραβιές ολόκληρες από φυσίγγια. Αυτά όλα ξεκινήσαμε να τα μαθαίνουμε με το ... στόμα κλειστό. Όταν άρχισαν να φαίνονται οι διαφορές του πριν και του μετά, πάλι δεν μιλήσαμε περιμένοντας να δούμε αν πρόκειται για κάτι τυχαίο ή σχετικά επαναλαμβανόμενο. Μιλάω στον πληθυντικό, όχι γιατί εκπροσωπώ κάποια κατηγορία κυνηγών, αλλά γιατί έχω μιλήσει πολύ με ανθρώπους που νοιώθουν τα ίδια πράγματα με εμένα. Το πιο βασικό όμως από όλα, είναι ότι αυτά τα μάθαμε και τα βιώσαμε στο πετσί μας, δεν τα ακούσαμε, δεν μας τα είπανε οι φίλοι μας που κυνηγάνε στο Δ, ούτε τα διαβάσαμε από κάποιον αρθρογράφο στο διαδίκτυο.

Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα, βλέπω ανθρώπους με μοναδική εμπειρία στο κυνήγι της τσίχλας, μάλιστα μερικοί το εξασκούν μόλις 2-3 χρόνια, να ειρωνεύονται όλους εμάς και να ζητάνε (νέα μόδα αυτό) επιστημονικές αποδείξεις για τα λεγόμενα μας. Η βλητική του λειόκαννου δεν διδάσκεται δυστυχώς στα πανεπιστήμια, αν πέρναγε από το χέρι μου θα εισήγαγα στην μέση και ανώτερη εκπαίδευση την βλητική του λειόκαννου και θα έδινα άδειες κρατικά πιστοποιημένες για την κατασκευή τέτοιων προϊόντων.

Βλέπω όμως με χαρά ότι μετά από κάποιες φωτογραφίες που επιμένω να βάζω, ότι μετατοπίστηκε η δυσπιστία και πλέων τα σχόλια των δύσπιστων έχουν πάρει 10 μέτρα προέκταση και ολοένα αναφέρονται τα 60 μέτρα, μάλλον τα 50 τελικά αρχίζουν και γίνονται αποδεκτά. Επειδή επίσης βλέπω μια νεόκοπη πρεμούρα για τα βίντεο, θα πω το εξής. Τα βίντεο της shotkam πέραν από τον διασκεδαστικό χαρακτήρα μπορούν να ληφθούν υπόψην και για εκπαιδευτικούς λόγους, αρκεί να υπάρχει η υποδομή για κάτι τέτοιο. Πάντα πίστευα ότι ένα σεμινάριο πρέπει να γίνεται μετά την βασική τριβή του εκπαιδευόμενου πάνω σε ένα αντικείμενο, έτσι και με την shotkam, αν θέλουμε να την δούμε σαν εκπαιδευτικό εργαλείο δεν θα μπορέσουμε αν δεν έχουμε τις απαραίτητες εκείνες εικόνες στο υποσυνείδητο μας που θα μας κάνουν να συσχετίσουμε την απόσταση από άλλες παραμέτρους όπως είναι η οπτική απεικόνιση ενός θηράματος σε σχέση με την απόσταση, όπως και η μετάφραση της προσκόπευσης σε σχέση με την απόσταση, πάντα λαμβάνοντας υπόψη και τα φυσίγγια που χρησιμοποιούνται για τα συγκεκριμένα κυνηγια και έχοντας στο μυαλό μας τα χαρακτηριστικά τους. Όσες φορές και να δει κάποιος ένα στιγμιότυπο καταβολής θηράματος, που δεν έχει αποθηκευμένη στο υποσυνείδητο του την απαιτούμενη προσκόπευση που χρειάζεται δεν θα καταλάβει ποτέ αυτό που βλέπει. Μια ακόμα παράμετρος από αυτούς που γνωρίζουν, είναι ο χρόνος καταβολής του θηραματος από την στιγμή της εκπυρσοκρότησης. Όταν για παράδειγμα βλέπουμε ότι τα σκάγια κάνουν κάποιες φορές μέχρι και 2 δευτερόλεπτα να κτυπήσουν το πουλί, τότε μπορούμε να αναλογιστούμε τις αποστάσεις φέρνοντας στο μυαλό μας τέτοιες περιπτώσεις.

Τέλος, όσες φορές και αν ρώτησα τους δύσπιστους σε ποια θηράματα αναφέρονται, απάντηση δεν πήρα, ίσως γιατί έτσι φαίνεται η ειλικρινής ή όχι, θέληση να γίνει μια επικοδομητική συζήτηση, από το να δημιουργήσουν ... μπαχαλάκι

. Ή μάλλον ο μόνος που μου απάντησε ήταν ο Χρήστος, λέγοντας μου ...γενικά. Χρήστο, δεν υπάρχει γενικά. Η τσίχλα στα 60 μέτρα δεν φαίνεται, τι "tiro" να σου δώσει για να την σημαδέψεις. Όπως επίσης και το ορτύκι, ακόμα πιο δύσκολα αφού δεν δίνει φόντο στον ουρανό. Το τρυγόνι μέχρι τα 50 μέτρα σου δίνει στόχο και είναι εφικτή η καταβολή του, σχετικά συχνά. Η φάσσα και τα υδρόβια δίνουν καλύτερο στόχο λόγο μεγέθους, με την φάσα να υστερεί έναντι των υδροβίων. Από εκεί και πέρα στα παπιά μπορεί να γίνει συχνό φαινόμενο η καταβολή τους, αν έχεις ρίξει χιλιάδες τουφεκιές σε τέτοιες αποστάσεις, δεν χρειάζεται να είναι σε θηράματα και το σκοπευτήριο μπορεί να σου δώσει μια τάξη μεγέθους των προσκοπεύσεων που συνήθως χρειάζονται. Επειδή πηγαίνεις για υδρόβια αν θες άκου μια συμβουλή, μια μέρα που θα χαράξει καλά βίδωσε στην optima το φουλ, βάλε και τρία φυσίγγια νούμερο 3 ή 4 γύρω στα 36 με 38γρ. Όταν θα εμφανιστούν παπιά σε δυσθεώρητο ύψος για σένα, πάτα καλά, σήκω όρθιος και βάλε ένα με ανοιχτά τα μάτια στο στόχαστρο, μείνε για δύο δευτερόλεπτα επάνω του ακολουθώντας το με την κάννη (αυτό βοηθάει ώστε να πάρουμε την ευθεία πτήσης που είναι από τα πιο δύσκολα) και άρχισε να επιταχύνεις το στόμιο προσπερνώντας το τόσο, ώστε να νοιώσεις πως πιέζεις τον εαυτό σου ενώ δεν το θέλει να τραβήξεις λίγο ακόμα μπροστά. Εκείνη την ώρα θα νοιώθεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις το πουλί με το όπλο τόσο μπροστά, προσπάθησε να ξεπεράσεις αυτό το άβολο συναίσθημα που θα σε κυριεύσει εκείνη των ώρα και συνέχισε για λίγο ακόμα την προπόρευση του στομίου μπροστά. Ξέρω, είναι άσχημο συναίσθημα εκείνη την στιγμή να κάνεις κάτι που νιώθεις άβολα να κάνεις και πάτα την σκανδάλη συνεχίζοντας την κίνηση. Στην δεύτερη τουφεκιά τράβα και άλλο το όπλο μπροστά και τα ξαναλέμε ... !

Και όμως γυρίζει .... :)

Γιωργο με ενδιαφέρει πολυ να μαθω τον τροπο που λες να τον εφαρμοζω.
Εγω ειμαι πολυ καλος στις γρηγορες βολες μαθημενος απο τα κυνηγια με σκυλο.
Εμαθα να σκουπιζω τον στόχο και πράγματι καποιες βολες μου απορω και γω πως γινονται τοσο γρηγορα.
Ομως στα μακρινα πουλια π.χ οταν παω στις τσιχλες και στις φασσες αυτες ειναι στα 40 μετρα ( μακρια για μενα που δεν ειμαι συνηθισμενος σε τέτοιες συχνες βολες ) και δεν πλησιαζουν αλλο οταν σκουπιζω σταματω το οπλο αφου εκει ουσιαστικα νομιζεις οτι παει αργα το πουλί.
Δοκιμασα την τεχνικη mainten lead με ελαχιστες επιτυχιες διοτι δεν μπορω να ειμαι μπροστα απο το πουλι σε συνεχομενη ''αργη'' κινηση και να βλεπω αυτο πιο πισω.
Στο σκούπισμα δεν το καταλαβαινω γιατι οπως περνω το στοχο παιζω.
Ομως με την maintain σταματω ασυναισθητα την κινηση.
Αυτο που λες ομως συνδιαζει και τα δυο σωστα?
Το καρφωνεις και μενεις πανω του και πριν πατησεις την σκανδαλη απλα σπρωχνεις το οπλο οσο πιο μπροστά μπορεις?
Θελω να το δοκιμασω φετος .
Ειδικα στις βασιλικες βολες σε γωνια 45 μοιρων.
Στις τραβερσες κουρσα στραβα κατι γινετε και με το σκουπισμα εκ μερους μου.
Στην βασιλικη βολη πρεπει να ερθει απο πανω για να μπορεσω να το παρω τοσο που πεφτει παντα πισω μου

λοιπον θα μιλησω εντελως προσωπικα. απο παπια δεν εχω ιδεα. ενενα οι βολες πανω απ τα 35 μετρα μου φαινονται υπερβολικες γιατι απλα κυνηγαω τσιχλα τρυγονι και φασσα περιστασιακα. δεν μου φαινονται ομως αδυνατον να γινουν βολες περα των 60 μετρων οταν βλεπω τον χοντρο που ριχνει τις φασσες και οταν βλεπω αγωνες περιστεροβολιας που ριχνουν κοινοι ανθρωποι με φυσιγγια εμποριου τα πουλια. περυσι ηρθε ο μαυρομματης γι αγωνες στα χανια, ιδιογομωτης δεν ειμαι, κι ελεγε οτι ειχαν στησει φυσιγγι γιατι ειχαν παει σ ενα μερος και τουφεκαγαν τα παπια μετα τα 100 μετρα. δεν γελασε κανεις μαζι του ουτε διαφωνησε. αν το ελεγα εγω θα μου δινανε χαπια. απο εκει και περα αν δεν μπορουμε να το κανουμε εμεις ας μην το δεχτουμε αλλα μην το ειρωνευομαστε κιολας.παρακολουθειστε λιγο τον χοντρο αλλα και αλλους ψαγμενους ανθρωπους και θα δειτε οτι αυτες οι τουφεκιες υπαρχουν και σε ορισμενες περιπτωσεις ειναι κι επαναλαμβανομενες. προσωπικα ξαναλεω οτι δυσκολα θα τουφεκισω πουλι μετα τα 35 μετρα γιατι απλα δεν εχω τις γνωσεις την εμπειρεια κι αν θελετε και την ικανοτητα

Ευριπίδη επειδή τον συνάδελφο χοντρό τον έχω δει σε όλες τις εκδώσεις, ποια είναι η ορολογία στα εγγλέζικα να δω κι εγώ το μικρό παιδί.

το thread λέγεται " Τουφεκιές στα όρια... "
κουβεντιάζουμε λοιπόν (και) οι αδαείς για να μαθαίνουμε , θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίζω να μπορώ να το κάνω χωρίς φόβο και πάθος, όντας άπειρος σε τέτοιες βολές και ανάμεσα σε αποδεδειγμένα σπεσιαλίστες του είδους....

Άρι, εφόσον με εγκαλείς, σου μεταφέρω ότι, έχω μάθει από τη δουλειά μου ότι για να βρεθεί ένα αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχουν δεδομένα και ζητούμενα...εδώ μου λείπουν δεδομένα !

Επιμένετε να με ειρωνεύεστε κατά ριπάς όταν αναρωτιέμαι για τον τρόπο υπολογισμού της απόστασης αλλά απάντηση ξεκάθαρη δεν παίρνω βέβαια....αυτό και μόνο με ενδιαφέρει πριν σχολιάσω/ρωτήσω λεπτομέρειες για όπλα κ φυσίγγια.....για εμένα, αυτή είναι λογική σειρά των ερωτήσεων και με αυτή τη σειρά τα κουβεντιάζω...όταν θα βάλω συγκεκριμένο συνδιασμό σε τουφέκι/φυσιγγι, στο στόχο, πρέπει να ξέρω να εκτιμήσω το αποτέλεσμα, όταν έρθει.......αυτός είναι ο τρόπος μου να αναλύσω το θέμα, κρατάω αυτά τα νέα πραγματάκια που μαθαίνω και γράφω τις ειρωνίες εκεί που δεν πιάνει μελάνι.
ο καθείς επιμένει σε μια γενικόλογη εξήγηση/παράθεση προσωπικών εμπειριών χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα...... ε αυτό δεν απαντά στο ερώτημά μου, πώς να το κάνουμε δηλαδή ????
πρέπει να πάρω απάντηση οπωσδήποτε ??? όχι απαραίτητα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει η ικανότητα απάντησης, αλλά ήταν μια εκλεκτή ευκαιρία να διαβάσουμε πολλές επιπλέον πληροφορίες περιφερειακά του θέματος, πραγματικά ενδιαφέρουσες για μένα με μόλις 12 χρόνια θεωρημένη Άδεια....

Μεγάλες εταιρίες κατασκευής τσοκ κατασκευάζουν κάποια για μεγάλες αποστάσεις.
Για παράδειγμα το Muller U4 η συγκεκριμένη εταιρία το προτείνει για πάνω από τα 60 μέτρα.
Άρα είναι κάτι το οποίο είναι εφικτό να γίνει.
Βέβαια αυτό δεν μπορεί ο καθένας να το πετύχει.
Εγώ θα δυσκολευτώ πολύ.
Κάποιος όμως που είναι εξοικειωμένος με το όπλο του και έχει ρίξει και σε 400-500 δισκάκια και έχει τα κατάλληλα τσοκ και φυσίγγια μπορεί να έχει επαναλαμβανόμενες επιτυχίες σε τέτοιες αποστάσεις.Αυτή είναι η γνώμη μου και μόνο.

Ευριπίδη επειδή τον συνάδελφο χοντρό τον έχω δει σε όλες τις εκδώσεις, ποια είναι η ορολογία στα εγγλέζικα να δω κι εγώ το μικρό παιδί.
τι εννοεις ορολογια? γκουγκλαρε το εξης shooting pigeons at 120 yards with george και θα σου πεταξει διαφορα με το χοντρο

Σεβομαι τα γραφομενα ολων. Αλλα γινομαι κουραστικος. Το ηθικο κομματι το σκεφτομαστε; πανω απο 60 μετρα δεχομαι οτι καταβαλετε στοχος. Θηραμα ομως πρεπει να τουφεκιζετε εκει; λ

Ξαναρωτάω λοιπόν υπάρχει κανείς με ένα κοινό τύπο όπλου ευρείας κατοχής, με μαμίσιο τσοκ, και με φυσίγγια εμπορίου, μπορούμε να έχει επαναλαμβανόμενες επιτυχίες στα 60 μέτρα και πάνω; Κύριοι αυτό νομίζω πως αυτό είναι το θέμα μας και όχι τα αποτελέσματα από τα πειραγμένα όπλα, τα φυσίγγια-πυραύλους και τα no limit τσοκ... Αν κάνω λάθος διορθώστε με. Αλλιώς απαντήστε με αυτά τα δεδομένα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ενοητε οτι για να φτεσεις εκει εισαι φουλ πατεντα, και σε οπλο και σε πιρομαχικο.

φυσικα οχι με φυσιγγι εμποριου.

θα δειτε καλυκες να κοβονται η να λιωνουν για καποιο λογο εγιναν ετσι.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επειδή πηγαίνεις για υδρόβια αν θες άκου μια συμβουλή, μια μέρα που θα χαράξει καλά βίδωσε στην optima το φουλ, βάλε και τρία φυσίγγια νούμερο 3 ή 4 γύρω στα 36 με 38γρ. Όταν θα εμφανιστούν παπιά σε δυσθεώρητο ύψος για σένα, πάτα καλά, σήκω όρθιος και βάλε ένα με ανοιχτά τα μάτια στο στόχαστρο, μείνε για δύο δευτερόλεπτα επάνω του ακολουθώντας το με την κάννη (αυτό βοηθάει ώστε να πάρουμε την ευθεία πτήσης που είναι από τα πιο δύσκολα) και άρχισε να επιταχύνεις το στόμιο προσπερνώντας το τόσο, ώστε να νοιώσεις πως πιέζεις τον εαυτό σου ενώ δεν το θέλει να τραβήξεις λίγο ακόμα μπροστά. Εκείνη την ώρα θα νοιώθεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις το πουλί με το όπλο τόσο μπροστά, προσπάθησε να ξεπεράσεις αυτό το άβολο συναίσθημα που θα σε κυριεύσει εκείνη των ώρα και συνέχισε για λίγο ακόμα την προπόρευση του στομίου μπροστά. Ξέρω, είναι άσχημο συναίσθημα εκείνη την στιγμή να κάνεις κάτι που νιώθεις άβολα να κάνεις και πάτα την σκανδάλη συνεχίζοντας την κίνηση. Στην δεύτερη τουφεκιά τράβα και άλλο το όπλο μπροστά και τα ξαναλέμε ... !

ανετα και πανεύκολα , αρκει να το πιστευεις ακράδαντα στο μυαλο σου και με δυο προϋποθέσεις , να ξερεις να ριχνεις σε αυτά τα μετρα και το πιο σπουδαιο ολων το οπλο σου να εχει ερθει γαντι επανω σου
Όπως βλέπετε υπάρχουν ενδιαφέρουσες αλλά αντίθετες απόψεις...

Οι προσωπικές εκτιμήσεις του κάθε ένα με αφήνουν αδιάφορο, έχω εξηγήσει παραπάνω τον λόγο που το βλέπω έτσι...δεν πείθομαι εύκολα χωρίς στοιχεία.....μάθαμε στο σανό και άλλη τροφή μας κάθεται βαριά...
Από το "είδα", "μου είπαν", "άκουσα", "βιντεοσκόπησα" μέχρι τη πραγματικότητα, η απόσταση είναι αποδεδειγμένα, χαώδης....οταν θα παρουσιαστούν αποδείξεις μετρήσιμες, είμαι ο πρώτος που θα χειροκροτήσει...πραγματικά ! Θα μπορούσαμε να στήσουμε κάποια στιγμή ένα τεστ σε πραγματικό τερραίν να τσεκάρουμε αυτό το ενδιαφέρον θέμα.
Επειδή όμως δεν θέλω να χαλάω χατήρια και καρδιές για ανούσιους λόγους, δέχομαι να διαβάζω τις επανειλημμένες επιτυχίες σας στα 60+ μέτρα, χωρίς άλλα σχόλια γιατί τελικά....."πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι".....
Μακαρι να γινονταν ολλα με τιπους και με μαθηματικα και να ιμασταν σηνδεμενοι σαν τον ματριχ. ΝΑτα εβλεπες ονλαιν, αλλα βλεπεις σηνηθως εισαι πισο απο το ματι του θεου,ΕΣΙ το οπλο σου και το θηραμα. Οτι γηνεται το ξερετε μονο εσεις.

Μακαρι να γινονταν ολλα με τιπους και με μαθηματικα και να ιμασταν σηνδεμενοι σαν τον ματριχ. ΝΑτα εβλεπες ονλαιν, αλλα βλεπεις σηνηθως εισαι πισο απο το ματι του θεου,ΕΣΙ το οπλο σου και το θηραμα. Οτι γηνεται το ξερετε μονο εσεις.
δεν λέω κάτι διαφορετικό φίλε μου.....συμφωνούμε απόλυτα στη τελευταία σου κουβέντα...
ειλικρινά, με εξιτάρει η μακρινή τουφεκιά και θα ήθελα να μπορώ να τη κάνω και εγώ γι αυτό επιμένω να μάθω "μετρήσιμες λεπτομέρειες"...

Επειδή πηγαίνεις για υδρόβια αν θες άκου μια συμβουλή, μια μέρα που θα χαράξει καλά βίδωσε στην optima το φουλ, βάλε και τρία φυσίγγια νούμερο 3 ή 4 γύρω στα 36 με 38γρ. Όταν θα εμφανιστούν παπιά σε δυσθεώρητο ύψος για σένα, πάτα καλά, σήκω όρθιος και βάλε ένα με ανοιχτά τα μάτια στο στόχαστρο, μείνε για δύο δευτερόλεπτα επάνω του ακολουθώντας το με την κάννη (αυτό βοηθάει ώστε να πάρουμε την ευθεία πτήσης που είναι από τα πιο δύσκολα) και άρχισε να επιταχύνεις το στόμιο προσπερνώντας το τόσο, ώστε να νοιώσεις πως πιέζεις τον εαυτό σου ενώ δεν το θέλει να τραβήξεις λίγο ακόμα μπροστά. Εκείνη την ώρα θα νοιώθεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις το πουλί με το όπλο τόσο μπροστά, προσπάθησε να ξεπεράσεις αυτό το άβολο συναίσθημα που θα σε κυριεύσει εκείνη των ώρα και συνέχισε για λίγο ακόμα την προπόρευση του στομίου μπροστά. Ξέρω, είναι άσχημο συναίσθημα εκείνη την στιγμή να κάνεις κάτι που νιώθεις άβολα να κάνεις και πάτα την σκανδάλη συνεχίζοντας την κίνηση. Στην δεύτερη τουφεκιά τράβα και άλλο το όπλο μπροστά και τα ξαναλέμε ...
Γιώργο δεκτό το μάθημα-συμβουλή και να είσαι σίγουρος ότι θα το δοκιμάσω και μακάρι να το επιτύχω! Σ΄ευχαριστώ και να είσαι καλά. ;)

Πριν ξεκινήσω να γράψω δύο πράγματα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη (Vasilis) για την διαφορετικότητα που πηγάζει από τα γραπτά του και τον σεβασμό που δείχνει στους συνομιλητές του, για την ακρίβεια "συγγράφοντες" του, αφού δυστυχώς ο γραπτός λόγος είναι εδώ μέσα ο μοναδικός που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Θα ήθελα να προτρέψω και τους υπόλοιπους να προσπαθούν να ξεχωρίζουν τις καλοπροαίρετες παρουσίες (μηνύματα) και να μην βιάζονται να τσουβαλιάζουν όλους ανεξαιρέτως σε μια κατηγορία που ειρωνεύεται και προκαλεί. Είναι εμφανές ότι εκφράζει τις απορίες του ειλικρινά και όπως τις νοιώθει, εξάλλου είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με την ιδιογόμωση, πράγμα που σημαίνει ότι έχει βλητικές ανησυχίες και δεν περιορίζεται σε θέσφατα και προκαταλήψεις. Είναι από τους πρώτους που εκφράζει πάντα τον θαυμασμό του για ένα ωραίο κυνηγητικό βίντεο, έχει κυνηγητική εμπειρία σε διαφορετικά θηράματα πέραν της αγαπημένης στους περισσότερους από εμάς τσίχλας και έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία του να διευρύνει τις κυνηγητικές του εμπειρίες και σε διαφορετικά κυνήγια, όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό για την χώρα μας και τις εποχές που ζούμε.
Βασίλη, σε ευχαριστώ προσωπικά για την ως τώρα παρουσία σου, θα ήθελα να είναι μεγαλύτερη, συγχώρεσε με αν η ειδική αναφορά σε σένα, σε κάνει να νιώθεις περίεργα αλλά ήταν κάτι που ένοιωθα και ήθελα να το εκφράσω.
Αυτό μάθημα όμως δεν μπορώ να το δεχτώ. Δεν χωρά καμμιά αμφιβολία για το κύρος και τον χαρακτήρα του Βασίλη. Δεν θα δεχτώ όμως να σε νοιώθω κριτή στα γραφόμενά μου. Δεν περιμένω από σένα να μου ανακοινώσεις ποιος είναι άξιος συγχαρητηρίων και ποιος όχι. Μπορείς με όποιους έχεις πρόβλημα να τους ονοματίζεις και όχι να τσουβαλιάζεις. Κατηγορείς κάποιους για τσουβάλιασμα ενώ στην πραγματικότητα το κάνεις (και; ) εσύ. Οι κριτικές και οι προτροπές που εκφράζονται από κάποιον δείχνουν ότι αυτός που τις κάνει έχει την αίσθηση ότι είναι ανώτερος από του υπόλοιπους. Αν είσαι το αφεντικό εδώ μέσα πες το καθαρά να το ξέρουμε. Δήλωσα από την αρχή άσχετος με τις εν λόγω τουφεκιές και παρακολουθούσα με ενδιαφέρον το θέμα εκφράζοντας τις απορίες μου. Ξαφνικά βγαίνεις εσύ να μας κρίνεις. Αυτό δεν το δέχομαι. Συγνώμη για το ύφος αλλά δεν δέχομαι να έχω "κριτική επιτροπή" πάνω από το κεφάλι μου ιδίως όταν δεν προσβάλλω και ειρωνεύομαι κανέναν.
Δηλώνω άσχετος και αποχωρώ από το συγκεκριμένο θέμα. Το αφήνω στους σχετικούς...

δεν λέω κάτι διαφορετικό φίλε μου.....συμφωνούμε απόλυτα στη τελευταία σου κουβέντα...
ειλικρινά, με εξιτάρει η μακρινή τουφεκιά και θα ήθελα να μπορώ να τη κάνω και εγώ γι αυτό επιμένω να μάθω "μετρήσιμες λεπτομέρειες"...
Διστυχως εκηνη την στηγμη μετραει η εμπηρια οι δωκ. που εχεις κανει να φτασης εκει . το να εισαι εκει,και η τιχη .Δεν υπαρχουν μετρησιμες λεπτομερειες.

Διστυχως εκηνη την στηγμη μετραει η εμπηρια οι δωκ. που εχεις κανει να φτασης εκει . το να εισαι εκει,και η τιχη .Δεν υπαρχουν μετρησιμες λεπτομερειες.
εφόσον δεν υπάρχουν μετρήσιμες λεπτομέρειες, θα αποφύγω να στηριχτώ στη τύχη και εμπειρία που μας περιγράφεις........να τουφεκάω στο +οο ελπίζοντας στη τύχη, δεν θα το κάνω.... θα μου σπάσουν τα νεύρα γιατί ο συνδιασμός τουφέκι/φυσίγγι δεν θα ξέρω πού πραγματικά πηγαίνει.....πρέπει να ξέρω που "δουλεύει" ένας συνδιασμός ώστε να δοκιμάσω το κάτι "παραπάνω"......

Μπορείς να κάνεις ασφαλή εκτίμηση της απόστασης ενός στόχου;;;;
Οι επιστημονικές μέλετες λένε ότι δεν μπορούν , εσύ λες ότι μπορείς , εγω διαφωνώ και είμαστε μια χαρά :)

Οκ, αφηνω πολλα αλλα, κ παμε εδω... Οι επιστημονες λοιπον μας λενε κ ποιο ειναι το σφαλμα εκτιμησης? Δηλαδη για ενα προπονημενο ματι ειναι το ιδιο με καποιον που δεν το εχει εξασκησειι... Καποιος που εχει τουφεκισει χιλιαδες θηραματα κ εχει ριξει εκατομμυρια φυσιγγια σε κυνηγι κ σκοπευτηρια αντιλαμβανεται το ιδιο λαθος την αποσταση με καποιον που ριχνει 100 φυσιγγια το χρονο?
Δηλαδη το σφαλμα ποσο ειναι, αφου μιλαμε για μετρησεις? Τα 50 μετρα που λεω εγω ας πουμε, ειναι πραγματικα 45 η ειναι 30 οποτε πεφτω 20 ολοκληρα μετρα εξω... Οχι τιποτα αλλο, απλα επειδη πολλες φορες στα καρτερια μου τα τσεκαρω τα ματια μου με σταθερα αντικειμενα μετρημενα με κορδελα θελω να ξερω... Αν το σφαλμα των ματιων ΜΟΥ συμφωνα με τους επιστημονες ειναι 20 μετρα, να ξερω να σας λεω οτι το πηρα στα 70 μετρα οταν το εχω παρει στα 50... .yel.
Εσυ Διονυση που οδηγεις κιολας μηχανη, ολοι οι ανθρωποι την ιδια αντιληψη της ορασης, του περιβαλλοντος κ τα ιδια αντανακλασστικα εχουν η ειναι καποιοι που ειναι πολυ πιο συγκεντρωμενοι η πιο ταλάντουχοι ας πουμε οποτε κ εξελισσονται πολυ πιο ευκολα?

Άρι, εφόσον με εγκαλείς, σου μεταφέρω ότι, έχω μάθει από τη δουλειά μου ότι για να βρεθεί ένα αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχουν δεδομένα και ζητούμενα...εδώ μου λείπουν δεδομένα !

Μακαρι ρε Βασιλη να μπορουσα να σου πω οτι βλεπω το θηραμα, υπολογιζω την αποσταση με το συνημιτονο της υποτινουσας της γωνιας, βαζω προσκοπευση 2 μετρα που την βρισκω διαιρωντας με τον περιοδικο αριθμο κ ριχνω, αλλα δυστυχως δεν ειναι ολα αριθμοι στη ζωη... Υπαρχει κ κατι που λεγεται ενστικτο κ πανω σε αυτο βασιζεται η σκοπευση κ γενικα ολη η επιτυχια στο κυνηγι κ στο σκοπευτηριο... Καποιοι λειτουργουν ετσι, δοκιμαζουν, αφηνουν τον εαυτο τους ελευθερο κ εχουν επιτυχιες κ καποιοι αλλοι υπολογιζουν προσκοπευσεις, κοιτουν την καννη αντι για το στοχο κ οι τουφεκιες τους μενουν εξαιρετικα πισω απο το θηραμα... Δεν μπορω λοιπον να σου πω εναν μαθηματικο τυπο υπολογισμου κ αν βρεις ποτε καποιον να το κανει φοβαμαι οτι οι πραγματικες επιτυχιες του στον κινουμενο στοχο θα ειναι κατω του μετριου...
Οταν λειτουργεις με το ενστικτο, ανασυρεις εικονες απο το υποσειδητο σου κ την εμπειρια σου... Αυτο θελει μεγαλη εμπειρια, αλλα απο ενα σημειο κ μετα οταν εισαι σωστος κ ανασυρεις την καταλληλη εικονα στην καταλληλη αποσταση νιωθεις πως ο χρονος τη στιγμη του πυροβολισμου "παγωνει"...

Σεβομαι τα γραφομενα ολων. Αλλα γινομαι κουραστικος. Το ηθικο κομματι το σκεφτομαστε; πανω απο 60 μετρα δεχομαι οτι καταβαλετε στοχος. Θηραμα ομως πρεπει να τουφεκιζετε εκει;

Το ηθικο κομματι για μενα ειναι η αρχη κ το τελος των επιλογων μου στο κυνηγι... Φυσικα κ με ενδιαφερει η αμεση καταβολη κ η ευρεση του θηραματος... Δεν με απασχολει η αποσταση που θα τουφεκισω, αν μου βγει στα 15 μετρα αλλα ειναι στο πυκνο δεν θα του ριξω, αν μου βγει στα 50 στο καθαρο και ξερω οτι ο εξοπλισμος μου ενδεικνυται γι αυτη την αποσταση θα το κανω...
Δεν θα τουφεκισω παπια στα 60 μετρα με 6αρια γιατι ακομα κ αν την βρω θα την τραυματισω... Με 3αρια ομως, το καταλληλο τσοκ κ την σιγουρια μιας επαναληψημοτητας που μου δινει πουλια στο χερι κ οχι ασκοπους τραυματισμους κατ επαναληψη, θα το κανω...

πρέπει να ξέρω που "δουλεύει" ένας συνδιασμός ώστε να δοκιμάσω το κάτι "παραπάνω"......
Κ πως το βρισκεις αυτο μερχι τωρα? Εχει ριξει σε καποιο πινακα δοκιμων στα 40 μετρα ας πουμε καποια φυσιγγια κ τσοκ για να δεις τι κανουν κ να εχεις ενα συνδυασμο που μπορεις να δοκιμασεις το κατι παραπανω?

εφόσον δεν υπάρχουν μετρήσιμες λεπτομέρειες, θα αποφύγω να στηριχτώ στη τύχη και εμπειρία που μας περιγράφεις........να τουφεκάω στο +οο ελπίζοντας στη τύχη, δεν θα το κάνω.... θα μου σπάσουν τα νεύρα γιατί ο συνδιασμός τουφέκι/φυσίγγι δεν θα ξέρω πού πραγματικά πηγαίνει.....πρέπει να ξέρω που "δουλεύει" ένας συνδιασμός ώστε να δοκιμάσω το κάτι "παραπάνω"......
Στροσου λιπων φιλε μου και ξεκινα τις δωκ. Χαλασε χριμα περασε απο αποτιχ. και επιτιχ.ροτα και ακου γνωμες κλησε 8αωρα στο εργαστηριο σου και ισος καποια στηγμη μαθεις πως δουλευει ο συνδιασμος, πρεπει πρωτα να δοκιμασεις το κατι παραπανω, ωμος. Εδω ειμαστε. οτι θες ροτας .

Μακαρι ρε Βασιλη να μπορουσα να σου πω οτι βλεπω το θηραμα, υπολογιζω την αποσταση με το συνημιτονο της υποτινουσας της γωνιας, βαζω προσκοπευση 2 μετρα που την βρισκω διαιρωντας με τον περιοδικο αριθμο κ ριχνω, αλλα δυστυχως δεν ειναι ολα αριθμοι στη ζωη... Υπαρχει κ κατι που λεγεται ενστικτο κ πανω σε αυτο βασιζεται η σκοπευση κ γενικα ολη η επιτυχια στο κυνηγι κ στο σκοπευτηριο... Καποιοι λειτουργουν ετσι, δοκιμαζουν, αφηνουν τον εαυτο τους ελευθερο κ εχουν επιτυχιες κ καποιοι αλλοι υπολογιζουν προσκοπευσεις, κοιτουν την καννη αντι για το στοχο κ οι τουφεκιες τους μενουν εξαιρετικα πισω απο το θηραμα... Δεν μπορω λοιπον να σου πω εναν μαθηματικο τυπο υπολογισμου κ αν βρεις ποτε καποιον να το κανει φοβαμαι οτι οι πραγματικες επιτυχιες του στον κινουμενο στοχο θα ειναι κατω του μετριου...
Οταν λειτουργεις με το ενστικτο, ανασυρεις εικονες απο το υποσειδητο σου κ την εμπειρια σου... Αυτο θελει μεγαλη εμπειρια, αλλα απο ενα σημειο κ μετα οταν εισαι σωστος κ ανασυρεις την καταλληλη εικονα στην καταλληλη αποσταση νιωθεις πως ο χρονος τη στιγμη του πυροβολισμου "παγωνει"...
.well done. σωστά γραμμένη, λογική, ρεαλιστική και αιτιολογημένη απάντηση.....well done.

φιλε ποσα χρονια εμπειρια εχεις με τα οπλα γενικα και με το κυνυγι ? τι θηράματα κυνηγας ? ποσα φυσιγγια το χρονο κατά μεσο ορο ριχνεις ? δεν σου κανω ανακριση , από περιεργεια ρωταω

Κ πως το βρισκεις αυτο μερχι τωρα? Εχει ριξει σε καποιο πινακα δοκιμων στα 40 μετρα ας πουμε καποια φυσιγγια κ τσοκ για να δεις τι κανουν κ να εχεις ενα συνδυασμο που μπορεις να δοκιμασεις το κατι παραπανω?
θα μου δώσει κάποιος μια συμβουλή για αποστάσεις ελαφρά πάνω από το όριο των 30μ και θα την ακολουθήσω να δω πόσο μπορώ να είμαι κοντά στο επιθυμητο αποτέλεσμα......όταν αυτός ο συνδιασμός "δουλέψει", θα πάω για πιό εξειδικευμένα στησίματα για το κάτι παραπάνω....
επίσης δεν πιστεύω απόλυτα στις δοκιμές σε βολές παράλληλα με το έδαφος και σε "ελεγχόμενο" περιβάλλον διότι θεωρώ ότι απέχουν τα αποτελέσματα από τις βολές υπό γωνία και προς τα πάνω......πυκνότητα αέρα, αυξανόμενη βαρύτητα κ.α. επηρεάζουν το αποτέλεσμα της οριακής βολής.....

Back