Διαβαζω, διαβαζω, διαβαζω κ καπου χανομαι, καπου χαλιεμαι, καπου προβληματιζομαι, τελοσπαντως ολα μεσα στη ζωη ειναι κ στην κουβεντα... Καταρχην δεν εχω καταλαβει ποιος ειναι ο κυριως προβληματισμος καποιων... Αν κανουν καποιοι αλλοι μακρινες βολες? Αν λενε οτι κανουν για να το πουν? Αν υπολογιζουν μονιμα λαθος την αποσταση? Η ειναι πεποισμενοι οτι επειδη δεν μπορουν να το κανουν αυτο, δεν μπορει κανενας?
Οπως λεει κ ενας φιλος μου, δεν ειναι "ολα για ολους"... Εγω ειμαι σκαραπας στα τεχνικα θεματα ας πουμε,πρεπει να υποστηριζω οτι επειδη δεν μπορω να κανω ενα αμξι βιδες κ να το ξαναδεσω, δεν μπορει κανενας? Εγω μπορω να ζωγραφιζω καλα απο την αλλη, δεν μπορουν ολοι, δεν ειναι κακο αυτο...
Εν παση περιπτωση οι τουφεκιες στα ορια ερχονται με την εμπειρια πανω σε συγκεκριμενα θηραματα, κ οχι στις τσιχλες... Γιατι στις τσιχλες που ειναι ενα θηραμα τοσο μικρο σε μεγεθος, δεν υπαρχει λογος να κανεις τετοιες βολες... Υπαρχουν τοσες ευκαιριες για κοντινες βολες, που πρεπει καποιος να ειναι κ λιγο πειργαμενος, με την καλη εννοια, για να αρχισει να ριχνει μονο σε οτι περναει μετα τα 50 μετρα... Κ προσεξτε, δεν λεω οτι δεν γινεται, λεω οτι ειναι πολυ δυσκολο...Γιατι? Γιατι η τσιχλα ειναι μικρη σε μεγεθος, γιατι τα ψιλα σκαγια εχουν μεγαλη απωλεια ταχυτητας κ οι προσκοπευσεις που απαιτουνται ειναι περα απο τα ορια λογικης καποιων κ γιατι αν το μερος δεν ενδεικνυται εχουμε κ μεγαλη απωλεια θηραματων, που ειναι κ το χειροτερο... Ο δισκος του τραπ σπαει στα 60 μετρα εντελως με ενα καλο οπλο, φουλ τσοκ κ σκαγια 24γρ ν7,5... Θεωρειτε οτι η τσιχλα δεν πεφτει?
Επιπλεον αν παρατηρησετε ολοι οσοι εχουν μια επιφυλαξη για τις αποστασεις, κ δεν ειναι κακο αυτο προς θεου, ειναι οι κυνηγοι της φερμας κ της τσιχλας κυριως... Δεν σημαινει οτι περιστασιακα δεν κυνηγατε κ αλλα θηραματα, αλλα δεν φτανει το περιστασιακα για να καταλαβετε τι απαιτει η τουφεκια στα ορια...
17 σκάγια νούμερο ένα στον τενεκέ του λαδιού στα 60 μέτρα, Αργύρη. Όχι μόνο στην επιφάνεια του τενεκέ αλλά στο κέντρο του. Παρόντες Πανούτσος και Beret ... ευτυχώς δηλαδή

Φυσίγγι 33γρ.
Διανοειστε το μεγεθος αυτου του γεγονοτος? 17 σκαγια στον τενεκε!!!! Φτανουν η δεν φτανουν τα σκαγια? Κ αν τελικα φτανουν στα 60 μετρα ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΜΕ ΚΟΡΔΕΛΑ γιατι πλεον αμφισβητειται κ η ικανοτητα ευρεσης των αποστασεων, γιατι αν ο χρηστης μπορει να τα στειλει αυτα τα σκαγια στο θηραμα να μην γινει σκονη η παπια σε αυτα τα μετρα...??? Η εμπειρια ειναι να μπορεις να στειλεις τα σκαγια στο θηραμα, δεν πεφτουν τα σκαγια στο χωμα μετα τα 40 μετρα, απλα οι περισσοτεροι δεν μπορουν να αντιληφθουν ποσο μπροστα πρεπει να πεταξουν το οπλο τους...
δεν έχω κυνηγήσει παπιά στον Έβρο.....μόνο 2-3 χρονιές που πρόλαβα επιτρεπόμενο τον Σχοινιά
έχω φίλους αρκετούς όμως που κυνηγούν κάθε χρόνο Έβρο και όταν τους ρώτησα μεμονωμένα αλλά και μαζεμένους όταν τους μαγείρεψα παπιά από το κυνήγι τους,με κορόιδευαν όλοι
λέγοντας μου ότι αυτά δεν γίνονται και ειδικά τα επανειλημμένα.....αυτό μου είπαν 6 άτομα αυτό λέω μιας και θίγεις το θέμα
Μακη, δεν γνωριζω τους φιλους σου που ανεβαινουν στον Εβρο, πολυς κοσμος ανεβαινει επανω... Πολλοι τον κυνηγουν στα καλα του κ στα κακα του... Τα παπια στο Δελτα δεν τα σκοτωνει πανατ ο κυνηγος, ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ... Αν ακποιος πεσει σε αυτες τις μερες, δεν εχει να κανει απολυτως τιποτα, περα απο το να βγει στο κυνηγι κ να εχει μια στοιχειωδη ικανοτητα... Οι μερες αυτες ειναι λιγες ομως, ολες τις υπολοιπες τα παπια τα σκοτωνει ο κυνηγος... Κ αν τα πουλια αρχισουν να βγαινουν στα 50 κ στα 60 μετρα αυτος ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ θα τα σκοτωσει εκει πανω... Λιγοι μπορουν, οι περισσοτερεες τουφεκιες φευγουν 2 κ 3 μετρα πισω απο τα πουλια...
Πετυχα μια φορα μια παρεα απο τον Πυργο κ πραγματικα τους χαζεψα... Τα πρασινα εμπαιναν απο 45 μεταρ κ πανω... Ημερα κ ολα ετσι... Τα σκοτωναν ολα, τα σκοτωναν ομως... Τα πουλαι βαραγαν μετωπικη με τοιχο κ επεφταν πατσαβουρια κατω... Δεν με νοιαζει με τι εριχνα, ποιοι ηταν κ τα σχετικα... Οι ανθρωποι το ειχαν δουλεψει το θεμα, λιγοι το εχουν αυτο... Οι περισσοετροι σκαγιαζουν πουλια κ τα κυνηγανε, αυτοι τα σκοτωναν...
Μήπως θα ήταν χρήσιμο να σκεφτούμε πρώτα σε πόσες τουφεκιές δεν έπεσε το θήραμα και όχι στη μια που έπεσε;
Αυτο Χρηστο για μενα πρεπει να μας προβληματιζει σε ολες τις περιπτωσεις... Την ιδια τροφη για σκεψη πρεπει να δινει σε καποιον αν σε ενα κουτι περνει 5 τσιχλες, ειτε τις παιρνει στα 20 ειτε στα 50 μετρα...
και οταν διαφωνούμε η ρωτάμε κατι για τις φοβερές και μυθικές ανακρίβειες που λένε , το κανουμε για να ανάψει η κουβέντα και οχι για να πικάρουμε.
Γιατι ρε Διονυση πρεπει ολονων οι κουβενετς να ειναι φοβερες κ μυθικες ανακριβειες??? Επειδη δεν το εχουμε κανει εμεις, δεν μπορει κανενας??? Κ εγω δεν μπορω να οδηγησω μια μηχανη σε πιστα, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι υπαρχουν ανθρωποι που μπορουν... Μηπως εχουμε μπερδευτει λιγο??
Η κουβεντα μας ειναι οι τουφεκιες στα ορια, τα ορια ειναι τα 60 μετρα για μενα, ας μεινουμε σε αυτο κ ας μην εχουμε στο μυαλο μας ειδικες περιπτωσεις ποιο μακρινων αποστασεων...
τελικά να τα εμπιστευόμαστε τα video ή όχι ????
αποφασίστε για τα δεδομένα του πώς γίνεται μια σωστή μέτρηση..και να ξανακουβεντιάσουμε.......
Ποιος ειπε ρε Βασιλη οτι βαζουμε ατ βιντεο για να μετρησουμε τις αποστασεις... Βλεπουμε κανενα ψαγμενο βιντεο, δειχνουμε καμια ιδιαιτερη προσκοπευση κ γινεται ντορος κ αααα κ ουου κ γιατι τοσο μπροστα κτλ... Βρε πεφτει το θηραμα με αυτην την φαινομενικα μεγαλη προσκοεπευση... αρα αυτη ειναι η σωστη κ προσφανως για να απαιτειται τετοια το θηραμα δεν ειναι στα 20 μετρα...
Άρα στατιστικά, η εκτίμηση που κάνουμε είναι πολύ πολύ πολύ χονδρική στα πολλά μέτρα.....ιδιαίτερα μάλιστα εφόσον μιλούμε για βολή προς τον ουρανό η οποία δεν έχει σχέση με τη βολή παράλληλα με το έδαφος βάση της Φυσικής που έχουμε διδαχθεί......
Οντως η βολη προς τον ουραννο εχει μεγαλη δοση σφαλαματος για τους μη μυημενους κ εμπειρους στο κυνηγι... Για τους εμπειροτερους μικροτερο σφαλμα, αλλα παντα υπαρχει...
Απο την αλλη ομως να ξερεις οτι η βολη σε τραβερσα, στα πλαγια δηλαδη, εχει ακριβως το αντιθετο σφαλμα... Μικροτερη δηλαδη υπολογισμενη αποσταση... Βαλε σε οποιον τσιχλοκυνηγο θελεις μια φασσα να περανει στα πλαγια στα 50 μετρα, ΟΛΟΙ Η ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ θα σου πουν οτι ειναι 35 κ θα αναρωτιουνται γιατι δεν επεσε με τα 9αρακια κ με τους 30 ποντους προσκοπευση...
Στα 60 η τσιχλα δεν πολυφαινετε...υπαρχουν αλλα πουλια που φαινονται και καλα μαλιστα.ποιος παλαβος κανει δοκιμες για τσιχλες στα 60 μετρα.xm.
Ετσι ακριβως... Δεν ειναι η τσιχλα για τουφεκιες στα ορια για πολλους λογους που ειπα κ παραπανω, λογους που δυσκολευουν το χρηστη, οχι γιατι δεν γινεται...
Όταν λες ότι πήρα ένα παπί στα 80 μέτρα ή μια τσίχλα στα 60 μέτρα , απλά κάνεις λάθος .
Δεν ξέρω τι κάνουν τα σκάγια από σουπερ ντούπερ φυσίγγι και από διαστημικό όπλο στο πίνακα δοκιμών , αυτό που ξέρω είναι ότι στο κυνήγι δεν μπορείς να υπολογίσεις την απόσταση σε έναν ψηλωμένο και ταχύτατο μικρό στόχο.
Όποιος δεν συμφωνεί με αυτό ας μας παραθέσει επιτέλους μια σοβαρή μελέτη που να λέει το αντίθετο.
Δεν υπαρχει λογος να παραθεσει κανενας τιποτα Διονυση... Δεν εχω να αποδειξω τιποτα σε καποιον αν εγω παιρνω το παπι στα 60 μετρα ουτε θα βαλω κ βεβαιαωση ιατροδικαστη για να το αποδειξω... Καλα κανει καποιον κ δεν συμφωνει, καλα κανει κ εχει τις αμφιβολιες του... Υπαρχουν καποιοι που λενε πραγματα για να υπερβαλλουν κ να δειχθουν, ετσι ειναι πολλοι ανθρωποι, υπαρχουν κ καποιοι ποου τα λενε γιατι ξερουν οτι αναμεσσα στους πολλους υπαρχουν κ οι λιγοι που κατι θα καταλαβουν... Ο εξυπνος ανθρωπος ακουει, κραταει στο μυαλο του κ επεξεργαζεται ακομα κ αν κατι του φαινεται πρωτογνωρο...
Το θέμα είναι αν με ένα κοινό τύπο όπλου ευρείας κατοχής, με μαμίσιο τσοκ, και με φυσίγγια εμπορίου, μπορούμε να έχουμε επαναλαμβανόμενες επιτυχίες στα 60 μέτρα και πάνω.
Χρηστο μην παμε στα 60 μετρα κ πανω, εκει οχι δεν μπορεις με αυτα που γραφεις να εχεις επαναλμαβνομενες επιτυχιες... Εκει θελει αλλα κολπα... Μεχρι τα 60 μετρα ομως, με πολυ προσεκτικη επιλογη φυσιγγιων κ οπλου, γιατι κυκλοφοουν πολλες σαβουρες, κ με σκοπευτικηκαταρτιση, μπορεις να εχεις καλες επιτυχιες...
Optima Plus Muller UFO / 50m / Lambro Blue / N.6
Κ ξαναερωτω εγω... Αν η τουφεκια εβρισκε τη φασσα στα 50 μετρα, θα επεφτε? Το ερωτημα που πρεπει να σας απασχολει ειναι τι κανω λαθος κ δεν βρισκουν τα σκαγια το θηραμα...
Κ φυσικα οταν μιλαμε για μακρινες βολες να εχουμε εξασαφλισμενο κ οτι θα βρουμε το θηραμα... Τι νοημα εχει μια βολη στα 50 μετρα στη φασσα σε ενα δυσβατο βουνο που ουτε που θα δουμε που θα πεσει το θηραμα κ δεν θα το φτασουμε? Για να ανεβασουμε την σκοπευτικη αυτοεκτιμηση μας? Ασε να μου λειπει...
Η Long range τουφεκια θελει συνεση, μυαλο κ ψαξιμο...