Τουφεκιές στα όρια...

Πεδιο αντιπαραθεσεων.......παντα ηταν!!!!
Τα μετρα αυτα που συζηταμε,ας παρουμε τα λιγοτερα απο τα πολλα(60),ειναι μια οριακη αποσταση!Καποια χρονια πριν,αυτον που τα ανεφερε για το λογο που συζηταμε,θα τον εδεναν με ζουρλομανδυα!
Η πληξη του θηραματος με καποιο σκαγι,σ'αυτα τα μετρα,ειναι εφικτη!
Η αμεση καταβολη του,επαφιεται στην ατυχια του η στην τυχη μας.Θεωροντας δεδομενη την σκοπευτικη μας επαρκεια και την αριστη αποδοση του οπλου μας,μενει ο παραγοντας φυσιγγι.Αυτο πρεπει να αποδιδει με καποιες επαρκεις μενουσες ταχυτητες και πυκνοτητα βολης.Αν στηριχτουμε στην πληξη απο (1) σκαγι,σε καιριο σημειο,λειτουργουμε το λιγοτερο αντιδεοντολογικα!Ως προς το θηραμα!
Ιδιογομωνω φυσιγγια 32 συναπτα χρονια.Γεμιζω,ζυγιζοντας ενα προς ενα ολα τα φυσιγγια μου και κλεινω προσπαθοντας την μικροτερη δυνατη αποκλιση.Στο υψος,στο βαθος ρελιου,στην εφαρμογη του στροφειου κλπ.5νταδες φυσιγγιων μου,που δοκιμαστηκαν σε σταθμο,εδωσαν αποκλισεις της ταξης των 20 bars.Οι ταχυτητες απεκλιναν μεταξυ τους,0,5μ στο v1.
Δεν το λεω για να περιαυτολογησω!
Εξηγουμαι:Το μεγαλο βασανο και ασταθμητος παραγοντας,ειναι τα σκαγια!
Ανομοιομορφια μεγεθους,μη σφαιρικοτητα των,ειναι δυστυχως ο κανονας!Μονο αυτος ο παραγοντας,αρκει,για να μας δωσει αποτελεσματα που δεν ανταποκρινονται στον κοπο και στον χρονο που διαθετουμε,προσδοκοντας το ΣΤΑΘΕΡΟ και ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ αποτελεσμα!
Δεν βαζω στον λογαριασμο,διαφορετικους ως προς τη δομη και ποιοτητα τους καλυκες,αντιστοιχα κυαθια,σταθερα καψουλια κοκ.
Για να εχουμε το αναμενομενο,σταθερο κι επαναλαμβανομενο,αποτελεσμα πρεπει να εχουμε σταθερες παραμετρους!
Η βολη με σκαγια,δεν μπορει να μας δωσει σταθεροτητα.Ακομη κι αν τα διαλεξουμε!Το 'χω κανει!
Αν μιλησουμε για σιδερενια σκαγια,μια απο τα ιδια στην ασταθεια του αποτελεσματος.Για λογους,βαρους-μαζας,ομοιομορφιας και παει λεγοντας....
Ο φιλος Γρηγορης(Venetatos),εχει αναφερθει στη σημασια του σκαγιου,ΜΕΤΑ τη βολη!
Στο κατω κατω,αυτο μας ενδιαφερει!
Αυτα θα "βρουν"το θηραμα!
Οταν στην κλασικη αποσταση των 35μ,εχουμε αποκλισεις της ταξης του 3-4%,απο τα προαναφερθεντα φυσιγγια(μετρημενα ενα προς ενα),τι περιμενουμε να δουμε στα 60μ?Ποσα θα ειναι τα κενα στην τουφεκια μας?Θα πετυχει καποιο σκαγι το θηραμα,με την απαιτουμενη δυναμη?
Ποσο τζογαρουμε?
Για την περιπτωση των ψηφων και "δραμιαρων"......
Αποκλειοντας,για ευνοητους λογους,την οριζοντια βολη με αυτα τα "φορτια",απλα θυμιζω, πως οτι εκτοξευουμε στον ουρανο,καποια στιγμη γυριζει στη γη.Λογω βαρυτητας.Ποιο κεφαλι μπορει να ειναι το τυχερο?
Η επιτυχεις βολες σ'αυτα τα μετρα μπορει να γινουν,εχουν γινει και θα ξαναγινουν!Αναμφισβητητο!!
Οι κατα πολυ περισσοτερες,ανεπιτυχεις ομοιες, ομοιως μπορουν να ξαναγινουν!Αναμφισβητητο!
Καθενας,επιλεγει και πραττει κατα το δοκουν!Και τα σκυλια δεμενα......
Ευτυχως που και καποιος καταλαβε τη σημασια της εξετασης των σκαγιων μετα τη βολη....ισως ποιο σημαντικη απο τον πινακα

Χριστο μου σιγα να μην κανουμε στα οπλα και αντιντοπινγκ κοντρολ. Ενοητε οτι για να φτεσεις εκει εισαι φουλ πατεντα, και σε οπλο και σε πιρομαχικο.

Με κάλυψες τρελλέ Κερκυραίε (το "τρελλέ Κερκυραίε" το λέω χαριτολογώντας αν μου επιτρέπεις) :) Να είσαι καλά! ;)

Εγώ ξαναλέω ειμαι άπειρος και μικρός Αλλά θα αναφερω τις λιγες εμπειρίες μου κι ας μην λαμβάνονται πολύ υποψην... λοιπον υπαρχουν 3 περιπτωσεις στις οποίες εχω δει αποτελεσματική ντουφεκια στα 60+ Όλες ήταν στον λαγο η 1η με σπάσιμο του πίσω ποδιου με φυσιγγι νο 3 lepre nsi και 1* η 2η με άμεση καταβολή φυσιγγι Magnum Remington no4 3* και η 3η επίσης άμεση καταβολη με remington απλό νο2 3*
Για το αν οντως ειναι θεμιτό και αν πρέπει να τουφεκαμεα σε τέτοιες αποστάσεις κι εγώ θεωρώ πως όχι αλλά όταν τουφεκας σκέφτεσαι τα πυρομαχικά σου και αποφασίζεις είναι διαφορετικό να τουφεκας μια τσίχλα με 9αρια στα 60+(εγώ το θεωρώ λαθος και ανωφελο) και άλλο ένα λαγο με 2,3,4 στα 60+

Δεν μου αρεςη να ντουφεκαω μακρια το ξαναλεω αν καποιος δεν το καταλαβε,δεν μου αρεςη να ντουφεκαω μακρια?μου αρεςει ομως να ξαχνομαι με φυσιγγια ιδιογομωσης που για μενα και για πολλους αλλους ειναι το μισο τους κυνηγι.δοκιμαζουμε ολα τα χοντρα μας με το 3αστερι στα 65 μέγαλα βηματα που ειναι περιπου 48-50 μετρα απο καποιον 1,75,και φυσικα παντα εξεταζονται τα σκαγια μετα τη ντουφεκια....ξερω ανθρωπους και εχω δει με τα ματια μου να βαζουν ολα τα σκαγια απο το φυσιγγι σε χαρτι παλετας στα 70+++++φυσικα οχι με φυσιγγι εμποριου.αλλος βαραει μοναχικα πουλια στα 100+++με κοσμο διπλα του να χαζευει φυσικα δεν μιλαμε για τσιχλιτσες που ουτε τις βλεπεις εκει πανω...ο Αγγλος χοντρουλης βαραει δισκακια στις 120 γιαρδες ον καμερα.εχω δει το sky να ριχνει πουλια με 1σσους σε αποστασεις τρελες για καποιον που δεν εχει σχεση με το θεμα.ο pintail εριξε πουλι σκοτωμενο οχι σπασμενο απο τα 100+++ και ο sky φετος παλι με 3 ντουφεκιες εριξε 5 σαρσελια στα 70 τραβερσατα...ολα γινονται τα σκαγια φτανουν εκει το μεγαλυτερο προβλημα ειναι ομως η προσκοπευση,οταν καταλαβουμε ποσο προσκοπευση θελει εχουμε κανει ενα βημα για το αλλο μισο θελουμε πυρομαχικο με υλικο απο κατω...ανοιχτε τα ματια σας και τα αυτια σας στα παντα.οταν θα δειτε καλυκες να κοβονται η να λιωνουν για καποιο λογο εγιναν ετσι.καληνυχτα

θυμάσαι στην Κόνιτσα που πήρα 4 κοκκινότσιχλες σε μισή ώρα περίπου
Ναι θυμάμαι , θυμαμαμαι κιόλας που σε έβριζα με την τεταρτη τσίχλα :D
Την κατέβασες "πατσαβουρα" απο ενα υψος που εμένα δεν μου πέρασε ουτε στιγμή να σηκώσω οπλο.
Δηλαδή αμα ηταν αυτη 35 μέτρα φανταζομαι πως θα ειναι οι αλλες στα 60.sarcastic.

Οι προσωπικές εκτιμήσεις του κάθε ένα με αφήνουν αδιάφορο, έχω εξηγήσει παραπάνω τον λόγο που το βλέπω έτσι...δεν πείθομαι εύκολα χωρίς στοιχεία.....μάθαμε στο σανό και άλλη τροφή μας κάθεται βαριά...
Από το "είδα", "μου είπαν", "άκουσα", "βιντεοσκόπησα" μέχρι τη πραγματικότητα, η απόσταση είναι αποδεδειγμένα, χαώδης....οταν θα παρουσιαστούν αποδείξεις μετρήσιμες, είμαι ο πρώτος που θα χειροκροτήσει...πραγματικά ! Θα μπορούσαμε να στήσουμε κάποια στιγμή ένα τεστ σε πραγματικό τερραίν να τσεκάρουμε αυτό το ενδιαφέρον θέμα.
Επειδή όμως δεν θέλω να χαλάω χατήρια και καρδιές για ανούσιους λόγους, δέχομαι να διαβάζω τις επανειλημμένες επιτυχίες σας στα 60+ μέτρα, χωρίς άλλα σχόλια γιατί τελικά....."πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι".....

Οι προσωπικές εκτιμήσεις του κάθε ένα με αφήνουν αδιάφορο, έχω εξηγήσει παραπάνω τον λόγο που το βλέπω έτσι...δεν πείθομαι εύκολα χωρίς στοιχεία.....μάθαμε στο σανό και άλλη τροφή μας κάθεται βαριά...
Από το "είδα", "μου είπαν", "άκουσα", "βιντεοσκόπησα" μέχρι τη πραγματικότητα, η απόσταση είναι αποδεδειγμένα, χαώδης....οταν θα παρουσιαστούν αποδείξεις μετρήσιμες, είμαι ο πρώτος που θα χειροκροτήσει...πραγματικά ! Θα μπορούσαμε να στήσουμε κάποια στιγμή ένα τεστ σε πραγματικό τερραίν να τσεκάρουμε αυτό το ενδιαφέρον θέμα.
Επειδή όμως δεν θέλω να χαλάω χατήρια και καρδιές για ανούσιους λόγους, δέχομαι να διαβάζω τις επανειλημμένες επιτυχίες σας στα 60+ μέτρα, χωρίς άλλα σχόλια γιατί τελικά....."πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι".....
Πήρα ένα 50άρι παπάκι , του έβαλα φίλτροχωάνη του πείραξα και τα πιστόνια και πιάνω τελική 200 χλμ άνετα , έχεις κανα πρόβλημα ;;;.hit..hit.

Σόρυ για το .off topic. αλλά με νευριάζουν αυτοί που ζητάνε συνέχεια αποδείξεις .Ασε μας ρε αδερφέ να γράψουμε ότι θέλουμε.sarcastic..sarcastic.

Πριν ξεκινήσω να γράψω δύο πράγματα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη (Vasilis) για την διαφορετικότητα που πηγάζει από τα γραπτά του και τον σεβασμό που δείχνει στους συνομιλητές του, για την ακρίβεια "συγγράφοντες" του, αφού δυστυχώς ο γραπτός λόγος είναι εδώ μέσα ο μοναδικός που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Θα ήθελα να προτρέψω και τους υπόλοιπους να προσπαθούν να ξεχωρίζουν τις καλοπροαίρετες παρουσίες (μηνύματα) και να μην βιάζονται να τσουβαλιάζουν όλους ανεξαιρέτως σε μια κατηγορία που ειρωνεύεται και προκαλεί. Είναι εμφανές ότι εκφράζει τις απορίες του ειλικρινά και όπως τις νοιώθει, εξάλλου είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με την ιδιογόμωση, πράγμα που σημαίνει ότι έχει βλητικές ανησυχίες και δεν περιορίζεται σε θέσφατα και προκαταλήψεις. Είναι από τους πρώτους που εκφράζει πάντα τον θαυμασμό του για ένα ωραίο κυνηγητικό βίντεο, έχει κυνηγητική εμπειρία σε διαφορετικά θηράματα πέραν της αγαπημένης στους περισσότερους από εμάς τσίχλας και έχει εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία του να διευρύνει τις κυνηγητικές του εμπειρίες και σε διαφορετικά κυνήγια, όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό για την χώρα μας και τις εποχές που ζούμε.
Βασίλη, σε ευχαριστώ προσωπικά για την ως τώρα παρουσία σου, θα ήθελα να είναι μεγαλύτερη, συγχώρεσε με αν η ειδική αναφορά σε σένα, σε κάνει να νιώθεις περίεργα αλλά ήταν κάτι που ένοιωθα και ήθελα να το εκφράσω.

Διαβαζω, διαβαζω, διαβαζω κ καπου χανομαι, καπου χαλιεμαι, καπου προβληματιζομαι, τελοσπαντως ολα μεσα στη ζωη ειναι κ στην κουβεντα... Καταρχην δεν εχω καταλαβει ποιος ειναι ο κυριως προβληματισμος καποιων... Αν κανουν καποιοι αλλοι μακρινες βολες? Αν λενε οτι κανουν για να το πουν? Αν υπολογιζουν μονιμα λαθος την αποσταση? Η ειναι πεποισμενοι οτι επειδη δεν μπορουν να το κανουν αυτο, δεν μπορει κανενας?
Οπως λεει κ ενας φιλος μου, δεν ειναι "ολα για ολους"... Εγω ειμαι σκαραπας στα τεχνικα θεματα ας πουμε,πρεπει να υποστηριζω οτι επειδη δεν μπορω να κανω ενα αμξι βιδες κ να το ξαναδεσω, δεν μπορει κανενας? Εγω μπορω να ζωγραφιζω καλα απο την αλλη, δεν μπορουν ολοι, δεν ειναι κακο αυτο...
Εν παση περιπτωση οι τουφεκιες στα ορια ερχονται με την εμπειρια πανω σε συγκεκριμενα θηραματα, κ οχι στις τσιχλες... Γιατι στις τσιχλες που ειναι ενα θηραμα τοσο μικρο σε μεγεθος, δεν υπαρχει λογος να κανεις τετοιες βολες... Υπαρχουν τοσες ευκαιριες για κοντινες βολες, που πρεπει καποιος να ειναι κ λιγο πειργαμενος, με την καλη εννοια, για να αρχισει να ριχνει μονο σε οτι περναει μετα τα 50 μετρα... Κ προσεξτε, δεν λεω οτι δεν γινεται, λεω οτι ειναι πολυ δυσκολο...Γιατι? Γιατι η τσιχλα ειναι μικρη σε μεγεθος, γιατι τα ψιλα σκαγια εχουν μεγαλη απωλεια ταχυτητας κ οι προσκοπευσεις που απαιτουνται ειναι περα απο τα ορια λογικης καποιων κ γιατι αν το μερος δεν ενδεικνυται εχουμε κ μεγαλη απωλεια θηραματων, που ειναι κ το χειροτερο... Ο δισκος του τραπ σπαει στα 60 μετρα εντελως με ενα καλο οπλο, φουλ τσοκ κ σκαγια 24γρ ν7,5... Θεωρειτε οτι η τσιχλα δεν πεφτει?
Επιπλεον αν παρατηρησετε ολοι οσοι εχουν μια επιφυλαξη για τις αποστασεις, κ δεν ειναι κακο αυτο προς θεου, ειναι οι κυνηγοι της φερμας κ της τσιχλας κυριως... Δεν σημαινει οτι περιστασιακα δεν κυνηγατε κ αλλα θηραματα, αλλα δεν φτανει το περιστασιακα για να καταλαβετε τι απαιτει η τουφεκια στα ορια...

17 σκάγια νούμερο ένα στον τενεκέ του λαδιού στα 60 μέτρα, Αργύρη. Όχι μόνο στην επιφάνεια του τενεκέ αλλά στο κέντρο του. Παρόντες Πανούτσος και Beret ... ευτυχώς δηλαδή :) Φυσίγγι 33γρ.

Διανοειστε το μεγεθος αυτου του γεγονοτος? 17 σκαγια στον τενεκε!!!! Φτανουν η δεν φτανουν τα σκαγια? Κ αν τελικα φτανουν στα 60 μετρα ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΜΕ ΚΟΡΔΕΛΑ γιατι πλεον αμφισβητειται κ η ικανοτητα ευρεσης των αποστασεων, γιατι αν ο χρηστης μπορει να τα στειλει αυτα τα σκαγια στο θηραμα να μην γινει σκονη η παπια σε αυτα τα μετρα...??? Η εμπειρια ειναι να μπορεις να στειλεις τα σκαγια στο θηραμα, δεν πεφτουν τα σκαγια στο χωμα μετα τα 40 μετρα, απλα οι περισσοτεροι δεν μπορουν να αντιληφθουν ποσο μπροστα πρεπει να πεταξουν το οπλο τους...

δεν έχω κυνηγήσει παπιά στον Έβρο.....μόνο 2-3 χρονιές που πρόλαβα επιτρεπόμενο τον Σχοινιά
έχω φίλους αρκετούς όμως που κυνηγούν κάθε χρόνο Έβρο και όταν τους ρώτησα μεμονωμένα αλλά και μαζεμένους όταν τους μαγείρεψα παπιά από το κυνήγι τους,με κορόιδευαν όλοι
λέγοντας μου ότι αυτά δεν γίνονται και ειδικά τα επανειλημμένα.....αυτό μου είπαν 6 άτομα αυτό λέω μιας και θίγεις το θέμα :)

Μακη, δεν γνωριζω τους φιλους σου που ανεβαινουν στον Εβρο, πολυς κοσμος ανεβαινει επανω... Πολλοι τον κυνηγουν στα καλα του κ στα κακα του... Τα παπια στο Δελτα δεν τα σκοτωνει πανατ ο κυνηγος, ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ... Αν ακποιος πεσει σε αυτες τις μερες, δεν εχει να κανει απολυτως τιποτα, περα απο το να βγει στο κυνηγι κ να εχει μια στοιχειωδη ικανοτητα... Οι μερες αυτες ειναι λιγες ομως, ολες τις υπολοιπες τα παπια τα σκοτωνει ο κυνηγος... Κ αν τα πουλια αρχισουν να βγαινουν στα 50 κ στα 60 μετρα αυτος ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ θα τα σκοτωσει εκει πανω... Λιγοι μπορουν, οι περισσοτερεες τουφεκιες φευγουν 2 κ 3 μετρα πισω απο τα πουλια...
Πετυχα μια φορα μια παρεα απο τον Πυργο κ πραγματικα τους χαζεψα... Τα πρασινα εμπαιναν απο 45 μεταρ κ πανω... Ημερα κ ολα ετσι... Τα σκοτωναν ολα, τα σκοτωναν ομως... Τα πουλαι βαραγαν μετωπικη με τοιχο κ επεφταν πατσαβουρια κατω... Δεν με νοιαζει με τι εριχνα, ποιοι ηταν κ τα σχετικα... Οι ανθρωποι το ειχαν δουλεψει το θεμα, λιγοι το εχουν αυτο... Οι περισσοετροι σκαγιαζουν πουλια κ τα κυνηγανε, αυτοι τα σκοτωναν...

Μήπως θα ήταν χρήσιμο να σκεφτούμε πρώτα σε πόσες τουφεκιές δεν έπεσε το θήραμα και όχι στη μια που έπεσε;
Αυτο Χρηστο για μενα πρεπει να μας προβληματιζει σε ολες τις περιπτωσεις... Την ιδια τροφη για σκεψη πρεπει να δινει σε καποιον αν σε ενα κουτι περνει 5 τσιχλες, ειτε τις παιρνει στα 20 ειτε στα 50 μετρα...

και οταν διαφωνούμε η ρωτάμε κατι για τις φοβερές και μυθικές ανακρίβειες που λένε , το κανουμε για να ανάψει η κουβέντα και οχι για να πικάρουμε.
Γιατι ρε Διονυση πρεπει ολονων οι κουβενετς να ειναι φοβερες κ μυθικες ανακριβειες??? Επειδη δεν το εχουμε κανει εμεις, δεν μπορει κανενας??? Κ εγω δεν μπορω να οδηγησω μια μηχανη σε πιστα, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι υπαρχουν ανθρωποι που μπορουν... Μηπως εχουμε μπερδευτει λιγο??
Η κουβεντα μας ειναι οι τουφεκιες στα ορια, τα ορια ειναι τα 60 μετρα για μενα, ας μεινουμε σε αυτο κ ας μην εχουμε στο μυαλο μας ειδικες περιπτωσεις ποιο μακρινων αποστασεων...

τελικά να τα εμπιστευόμαστε τα video ή όχι ????
αποφασίστε για τα δεδομένα του πώς γίνεται μια σωστή μέτρηση..και να ξανακουβεντιάσουμε.......

Ποιος ειπε ρε Βασιλη οτι βαζουμε ατ βιντεο για να μετρησουμε τις αποστασεις... Βλεπουμε κανενα ψαγμενο βιντεο, δειχνουμε καμια ιδιαιτερη προσκοπευση κ γινεται ντορος κ αααα κ ουου κ γιατι τοσο μπροστα κτλ... Βρε πεφτει το θηραμα με αυτην την φαινομενικα μεγαλη προσκοεπευση... αρα αυτη ειναι η σωστη κ προσφανως για να απαιτειται τετοια το θηραμα δεν ειναι στα 20 μετρα...

Άρα στατιστικά, η εκτίμηση που κάνουμε είναι πολύ πολύ πολύ χονδρική στα πολλά μέτρα.....ιδιαίτερα μάλιστα εφόσον μιλούμε για βολή προς τον ουρανό η οποία δεν έχει σχέση με τη βολή παράλληλα με το έδαφος βάση της Φυσικής που έχουμε διδαχθεί......
Οντως η βολη προς τον ουραννο εχει μεγαλη δοση σφαλαματος για τους μη μυημενους κ εμπειρους στο κυνηγι... Για τους εμπειροτερους μικροτερο σφαλμα, αλλα παντα υπαρχει...
Απο την αλλη ομως να ξερεις οτι η βολη σε τραβερσα, στα πλαγια δηλαδη, εχει ακριβως το αντιθετο σφαλμα... Μικροτερη δηλαδη υπολογισμενη αποσταση... Βαλε σε οποιον τσιχλοκυνηγο θελεις μια φασσα να περανει στα πλαγια στα 50 μετρα, ΟΛΟΙ Η ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ θα σου πουν οτι ειναι 35 κ θα αναρωτιουνται γιατι δεν επεσε με τα 9αρακια κ με τους 30 ποντους προσκοπευση...

Στα 60 η τσιχλα δεν πολυφαινετε...υπαρχουν αλλα πουλια που φαινονται και καλα μαλιστα.ποιος παλαβος κανει δοκιμες για τσιχλες στα 60 μετρα.xm.

Ετσι ακριβως... Δεν ειναι η τσιχλα για τουφεκιες στα ορια για πολλους λογους που ειπα κ παραπανω, λογους που δυσκολευουν το χρηστη, οχι γιατι δεν γινεται...

Όταν λες ότι πήρα ένα παπί στα 80 μέτρα ή μια τσίχλα στα 60 μέτρα , απλά κάνεις λάθος .
Δεν ξέρω τι κάνουν τα σκάγια από σουπερ ντούπερ φυσίγγι και από διαστημικό όπλο στο πίνακα δοκιμών , αυτό που ξέρω είναι ότι στο κυνήγι δεν μπορείς να υπολογίσεις την απόσταση σε έναν ψηλωμένο και ταχύτατο μικρό στόχο.
Όποιος δεν συμφωνεί με αυτό ας μας παραθέσει επιτέλους μια σοβαρή μελέτη που να λέει το αντίθετο.

Δεν υπαρχει λογος να παραθεσει κανενας τιποτα Διονυση... Δεν εχω να αποδειξω τιποτα σε καποιον αν εγω παιρνω το παπι στα 60 μετρα ουτε θα βαλω κ βεβαιαωση ιατροδικαστη για να το αποδειξω... Καλα κανει καποιον κ δεν συμφωνει, καλα κανει κ εχει τις αμφιβολιες του... Υπαρχουν καποιοι που λενε πραγματα για να υπερβαλλουν κ να δειχθουν, ετσι ειναι πολλοι ανθρωποι, υπαρχουν κ καποιοι ποου τα λενε γιατι ξερουν οτι αναμεσσα στους πολλους υπαρχουν κ οι λιγοι που κατι θα καταλαβουν... Ο εξυπνος ανθρωπος ακουει, κραταει στο μυαλο του κ επεξεργαζεται ακομα κ αν κατι του φαινεται πρωτογνωρο...

Το θέμα είναι αν με ένα κοινό τύπο όπλου ευρείας κατοχής, με μαμίσιο τσοκ, και με φυσίγγια εμπορίου, μπορούμε να έχουμε επαναλαμβανόμενες επιτυχίες στα 60 μέτρα και πάνω.

Χρηστο μην παμε στα 60 μετρα κ πανω, εκει οχι δεν μπορεις με αυτα που γραφεις να εχεις επαναλμαβνομενες επιτυχιες... Εκει θελει αλλα κολπα... Μεχρι τα 60 μετρα ομως, με πολυ προσεκτικη επιλογη φυσιγγιων κ οπλου, γιατι κυκλοφοουν πολλες σαβουρες, κ με σκοπευτικηκαταρτιση, μπορεις να εχεις καλες επιτυχιες...

.well done.

Optima Plus Muller UFO / 50m / Lambro Blue / N.6

Κ ξαναερωτω εγω... Αν η τουφεκια εβρισκε τη φασσα στα 50 μετρα, θα επεφτε? Το ερωτημα που πρεπει να σας απασχολει ειναι τι κανω λαθος κ δεν βρισκουν τα σκαγια το θηραμα...
Κ φυσικα οταν μιλαμε για μακρινες βολες να εχουμε εξασαφλισμενο κ οτι θα βρουμε το θηραμα... Τι νοημα εχει μια βολη στα 50 μετρα στη φασσα σε ενα δυσβατο βουνο που ουτε που θα δουμε που θα πεσει το θηραμα κ δεν θα το φτασουμε? Για να ανεβασουμε την σκοπευτικη αυτοεκτιμηση μας? Ασε να μου λειπει...
Η Long range τουφεκια θελει συνεση, μυαλο κ ψαξιμο...

Όλα τα κυνήγια δεν είναι ίδια, όλα τα κυνήγια δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις ούτε απαιτούν τις ίδιες σκοπευτικές και άλλες ικανότητες. Όλοι εμείς που αναφερόμαστε σε αποστάσεις και οριακές βολές, δεν είμαστε οι τρελοί του χωριού που ξυπνήσαμε ένα πρωί και αποφασίσαμε να γράψουμε για πρώτη φορά στην ζωή μας σε τέτοια θέματα. Ακόμα και αν είχε γίνει αυτό, να είστε όλοι σίγουροι ότι δεν θα μπαίναμε σε αυτά τα χωράφια με σκοπό να κατηγορήσουμε, να ειρωνευθούμε και να δημιουργήσουμε αναστάτωση αλλά θα το κάναμε με σκοπό να μάθουμε. Ούτε είμαστε άνθρωποι, που όπως αναφέρθηκε, θέλουμε να να αυτοπροβληθούμε για κάποιο λόγο, από την στιγμή μάλιστα που δεν εμπλεκόμαστε σε καμία επαγγελματική σχέση με το κυνήγι. Όλοι εμείς είμαστε άνθρωποι που ταπεινά όλα αυτά τα χρόνια μαθαίνουμε, ρωτάμε, διαβάζουμε, πειραματιζόμαστε και γενικά είτε επειδή τα έφερε έτσι η ζωή (λόγω καταγωγής, λόγω συγκυριών, λόγω παρέας, κτλ), είτε γιατί τολμήσαμε, δοκιμάσαμε και άλλα πράγματα. Αν έχουν μάθει κάποιοι να θεωρούν τον εαυτό τους ως θεωρητικό φωτεινό παντογνώστη και ερχόμενοι σε αυτόν τον χώρο, ταράχθηκε η "πρωτοκαθεδρία" τους, δεν φταίει κανένας για αυτό.

Αναφερόμενος σε οριακές βολές, αναφέρομαι προσωπικά πάντα στα πλαίσια της αγοράς συμβατικών υλικών, όπως όπλα, φυσίγγια, κτλ, έχουμε φτύσει αίμα μεταφορικά και κυριολεκτικά μέσα σε αντίξοες συνθήκες, έχουμε βάλει την ζωή μας σε κίνδυνο αρκετές φορές χωρίς ίχνος υπερβολής, έχουμε ορκιστεί ότι αν πατήσουμε στο χώμα μετά θα πάμε να ανάψουμε κερί στην εκκλησία, έχουμε απογοητευθεί οικτρά από τις επιλογές μας, έχουμε νοιώσει να θέλουμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί όταν ενώ έβρεχε πάπιες, χήνες και φάσσες από τα γύρω καρτέρια, εμείς δεν ξέραμε να τουφεκίσουμε μετά τα 30 μέτρα, επειδή έτσι είχαμε μάθει να κάνουμε στην τσίχλα, έχουμε περάσει όλα αυτά και ξαφνικά αρχίσαμε να μαθαίνουμε.

Τι ακριβώς αρχίσαμε να μαθαίνουμε; Αρχίσαμε να μαθαίνουμε την διαφορά ενός όπλου από ένα άλλο. Αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι σημαίνει κάννη 60 πόντους και τι σημαίνει κάννη 81 πόντους. Τι σημαίνει αχρωμίωτη και χρωμιωμένη κάννη. Τι σημαίνει σκάγι νούμερο 8 ή 9 και τι σημαίνει σκάγι νούμερο 3 ή 4. Αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι σημαίνει τσοκ, αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι είναι τα μέτρα του όπλου, αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι σημαίνει παραλλαγή και απόκρυψη. Αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι σημαίνει σκόπευση και προσκόπευση, πληρώνοντας δασκάλους σκοποβολής και ρίχνοντας καραβιές ολόκληρες από φυσίγγια. Αυτά όλα ξεκινήσαμε να τα μαθαίνουμε με το ... στόμα κλειστό. Όταν άρχισαν να φαίνονται οι διαφορές του πριν και του μετά, πάλι δεν μιλήσαμε περιμένοντας να δούμε αν πρόκειται για κάτι τυχαίο ή σχετικά επαναλαμβανόμενο. Μιλάω στον πληθυντικό, όχι γιατί εκπροσωπώ κάποια κατηγορία κυνηγών, αλλά γιατί έχω μιλήσει πολύ με ανθρώπους που νοιώθουν τα ίδια πράγματα με εμένα. Το πιο βασικό όμως από όλα, είναι ότι αυτά τα μάθαμε και τα βιώσαμε στο πετσί μας, δεν τα ακούσαμε, δεν μας τα είπανε οι φίλοι μας που κυνηγάνε στο Δ, ούτε τα διαβάσαμε από κάποιον αρθρογράφο στο διαδίκτυο.

Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα, βλέπω ανθρώπους με μοναδική εμπειρία στο κυνήγι της τσίχλας, μάλιστα μερικοί το εξασκούν μόλις 2-3 χρόνια, να ειρωνεύονται όλους εμάς και να ζητάνε (νέα μόδα αυτό) επιστημονικές αποδείξεις για τα λεγόμενα μας. Η βλητική του λειόκαννου δεν διδάσκεται δυστυχώς στα πανεπιστήμια, αν πέρναγε από το χέρι μου θα εισήγαγα στην μέση και ανώτερη εκπαίδευση την βλητική του λειόκαννου και θα έδινα άδειες κρατικά πιστοποιημένες για την κατασκευή τέτοιων προϊόντων.

Βλέπω όμως με χαρά ότι μετά από κάποιες φωτογραφίες που επιμένω να βάζω, ότι μετατοπίστηκε η δυσπιστία και πλέων τα σχόλια των δύσπιστων έχουν πάρει 10 μέτρα προέκταση και ολοένα αναφέρονται τα 60 μέτρα, μάλλον τα 50 τελικά αρχίζουν και γίνονται αποδεκτά. Επειδή επίσης βλέπω μια νεόκοπη πρεμούρα για τα βίντεο, θα πω το εξής. Τα βίντεο της shotkam πέραν από τον διασκεδαστικό χαρακτήρα μπορούν να ληφθούν υπόψην και για εκπαιδευτικούς λόγους, αρκεί να υπάρχει η υποδομή για κάτι τέτοιο. Πάντα πίστευα ότι ένα σεμινάριο πρέπει να γίνεται μετά την βασική τριβή του εκπαιδευόμενου πάνω σε ένα αντικείμενο, έτσι και με την shotkam, αν θέλουμε να την δούμε σαν εκπαιδευτικό εργαλείο δεν θα μπορέσουμε αν δεν έχουμε τις απαραίτητες εκείνες εικόνες στο υποσυνείδητο μας που θα μας κάνουν να συσχετίσουμε την απόσταση από άλλες παραμέτρους όπως είναι η οπτική απεικόνιση ενός θηράματος σε σχέση με την απόσταση, όπως και η μετάφραση της προσκόπευσης σε σχέση με την απόσταση, πάντα λαμβάνοντας υπόψη και τα φυσίγγια που χρησιμοποιούνται για τα συγκεκριμένα κυνηγια και έχοντας στο μυαλό μας τα χαρακτηριστικά τους. Όσες φορές και να δει κάποιος ένα στιγμιότυπο καταβολής θηράματος, που δεν έχει αποθηκευμένη στο υποσυνείδητο του την απαιτούμενη προσκόπευση που χρειάζεται δεν θα καταλάβει ποτέ αυτό που βλέπει. Μια ακόμα παράμετρος από αυτούς που γνωρίζουν, είναι ο χρόνος καταβολής του θηραματος από την στιγμή της εκπυρσοκρότησης. Όταν για παράδειγμα βλέπουμε ότι τα σκάγια κάνουν κάποιες φορές μέχρι και 2 δευτερόλεπτα να κτυπήσουν το πουλί, τότε μπορούμε να αναλογιστούμε τις αποστάσεις φέρνοντας στο μυαλό μας τέτοιες περιπτώσεις.

Τέλος, όσες φορές και αν ρώτησα τους δύσπιστους σε ποια θηράματα αναφέρονται, απάντηση δεν πήρα, ίσως γιατί έτσι φαίνεται η ειλικρινής ή όχι, θέληση να γίνει μια επικοδομητική συζήτηση, από το να δημιουργήσουν ... μπαχαλάκι

. Ή μάλλον ο μόνος που μου απάντησε ήταν ο Χρήστος, λέγοντας μου ...γενικά. Χρήστο, δεν υπάρχει γενικά. Η τσίχλα στα 60 μέτρα δεν φαίνεται, τι "tiro" να σου δώσει για να την σημαδέψεις. Όπως επίσης και το ορτύκι, ακόμα πιο δύσκολα αφού δεν δίνει φόντο στον ουρανό. Το τρυγόνι μέχρι τα 50 μέτρα σου δίνει στόχο και είναι εφικτή η καταβολή του, σχετικά συχνά. Η φάσσα και τα υδρόβια δίνουν καλύτερο στόχο λόγο μεγέθους, με την φάσα να υστερεί έναντι των υδροβίων. Από εκεί και πέρα στα παπιά μπορεί να γίνει συχνό φαινόμενο η καταβολή τους, αν έχεις ρίξει χιλιάδες τουφεκιές σε τέτοιες αποστάσεις, δεν χρειάζεται να είναι σε θηράματα και το σκοπευτήριο μπορεί να σου δώσει μια τάξη μεγέθους των προσκοπεύσεων που συνήθως χρειάζονται. Επειδή πηγαίνεις για υδρόβια αν θες άκου μια συμβουλή, μια μέρα που θα χαράξει καλά βίδωσε στην optima το φουλ, βάλε και τρία φυσίγγια νούμερο 3 ή 4 γύρω στα 36 με 38γρ. Όταν θα εμφανιστούν παπιά σε δυσθεώρητο ύψος για σένα, πάτα καλά, σήκω όρθιος και βάλε ένα με ανοιχτά τα μάτια στο στόχαστρο, μείνε για δύο δευτερόλεπτα επάνω του ακολουθώντας το με την κάννη (αυτό βοηθάει ώστε να πάρουμε την ευθεία πτήσης που είναι από τα πιο δύσκολα) και άρχισε να επιταχύνεις το στόμιο προσπερνώντας το τόσο, ώστε να νοιώσεις πως πιέζεις τον εαυτό σου ενώ δεν το θέλει να τραβήξεις λίγο ακόμα μπροστά. Εκείνη την ώρα θα νοιώθεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις το πουλί με το όπλο τόσο μπροστά, προσπάθησε να ξεπεράσεις αυτό το άβολο συναίσθημα που θα σε κυριεύσει εκείνη των ώρα και συνέχισε για λίγο ακόμα την προπόρευση του στομίου μπροστά. Ξέρω, είναι άσχημο συναίσθημα εκείνη την στιγμή να κάνεις κάτι που νιώθεις άβολα να κάνεις και πάτα την σκανδάλη συνεχίζοντας την κίνηση. Στην δεύτερη τουφεκιά τράβα και άλλο το όπλο μπροστά και τα ξαναλέμε ... !

Και όμως γυρίζει .... :)

Last edited by a moderator:
Όταν θα εμφανιστούν παπιά σε δυσθεώρητο ύψος για σένα, πάτα καλά, σήκω όρθιος και βάλε ένα με ανοιχτά τα μάτια στο στόχαστρο, μείνε για δύο δευτερόλεπτα επάνω του ακολουθώντας το με την κάννη (αυτό βοηθάει ώστε να πάρουμε την ευθεία πτήσης που είναι από τα πιο δύσκολα) και άρχισε να επιταχύνεις το στόμιο προσπερνώντας το τόσο, ώστε να νοιώσεις πως πιέζεις τον εαυτό σου ενώ δεν το θέλει να τραβήξεις λίγο ακόμα μπροστά. Εκείνη την ώρα θα νοιώθεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις το πουλί με το όπλο τόσο μπροστά, προσπάθησε να ξεπεράσεις αυτό το άβολο συναίσθημα που θα σε κυριεύσει εκείνη των ώρα και συνέχισε για λίγο ακόμα την προπόρευση του στομίου μπροστά. Ξέρω, είναι άσχημο συναίσθημα εκείνη την στιγμή να κάνεις κάτι που νιώθεις άβολα να κάνεις και πάτα την σκανδάλη συνεχίζοντας την κίνηση. Στην δεύτερη τουφεκιά τράβα και άλλο το όπλο μπροστά και τα ξαναλέμε ... !

γεια σου ρε Γιωργάρα !!! .congrats.

Τα πάντα είναι θέμα προπόνησης .yelling.
giphy.gif

Ευτυχώς αυτή την ιδιότυπη "τρομοκρατία" που όσοι εκφέρουν διαφορετική άποψη βαφτίζονται μπαχαλάκηδες , το φόρουμ την φτύνει αφού έχει αποκτήσει δική της δική οντότητα χωρίς καθοδηγητές .
Το αστείο είναι ότι ψάχνουμε να βρούμε ποιος ειρωνεύτηκε τους Κερκυραίους ώστε να αποκαταστήσουμε την τάξη , αλλά δεν διστάζουμε να αποκαλούμε "ταραχοποιούς" -μπαχαλάκηδες" ή είρωνες , τους συμφορουμίτες μας που τόλμησαν να κάνουν κριτική ή να ρωτήσουν ή να διαφωνήσουν .fff..

Λοιπόν ας κατέβουν από το καλάμι οι στρατηγοί κυνηγαραίοι με την τεράστια πείρα και ας μην κρίνουν την εμπειρία των τσιχλάδων διότι οι περισσότεροι τσιχλάδες διαβάζοντας όλα αυτά γελούν όταν θυμούνται τις ατελείωτες ώρες- μέρες προσμονής των περασματιάρικων τρυγονιών στην Μάνη ή την διαμονή τους σε σκηνές βδομάδες ολοκληρες στα φασοτόπια της Ηπείρου και την Μακεδονίας κλπ κλπ.
Και το πιο αστείο σε όλα αυτά είναι ότι όταν οι τσιχλάδες τα έκαναν όλα αυτά , οι στρατηγοί κυνηγαρέοι πήγαιναν ακόμα στο δημοτικό με κοντά παντελονάκια.sarcastic.

Αφήστε λοιπόν τις μπηχτές , βαρεθήκαμε , αφήστε το φόρουμ να λειτουργήσει ελεύθερα , δώστε τον "αέρα" τα μέλη να διαφωνήσουν χωρίς περιορισμό και όταν λέω χωρίς περιορισμό το εννοώ , διότι κανένα μέλος δεν έφτασε στο σημείο να αποδίδει χαρακτηρισμούς απαξιωτικούς τους στυλ "μπαχαλάκιας" στους συμφορουμίτες του.

Το θέμα είναι αν με ένα κοινό τύπο όπλου ευρείας κατοχής, με μαμίσιο τσοκ, και με φυσίγγια εμπορίου, μπορούμε να έχουμε επαναλαμβανόμενες επιτυχίες στα 60 μέτρα και πάνω
ανετα και πανεύκολα , αρκει να το πιστευεις ακράδαντα στο μυαλο σου και με δυο προϋποθέσεις , να ξερεις να ριχνεις σε αυτά τα μετρα και το πιο σπουδαιο ολων το οπλο σου να εχει ερθει γαντι επανω σου

Διονυση δεν ειναι υποτιμητικο καποιος να κυνηγα τσιχλα στη συντριπτικη πλειοψηφια των εξοδων του... Δυστυχως ειναι σημειο των καιρων, της καταστασης των μεγαλοπουλεων και της ευκολιας στην ευρεση θηραματος... Πολλοι απο την επαρχια αν μεναμε Αθηνα θα ασχολουμασταν σχεδον αποκλειστικα με αυτη, αλλα κ το αντιστροφο... Εγω τουλαχιστον δεν το εγραψα υποτιμητικα κ ουτε κ ειναι ετσι...
Απλα καποιος που κυνηγα τσιχλα ειναι πολυ δυσκολο να εχει αποψη για το αν μπορει το παπι να σκοτωθει στα 60 μετρα... Θελει η πολυ ταλεντο η αρκετες εκατονταδες τουφεκιες σε τετοιες καταστασεις για να αποκτησεις αποψη...
Παντως νομιζω οτι αρκετοι θιασωτες των μακρινων βολων αισθανθηκαν λιγο, πως να το πω κομψα, αβολα απο τα γραφομενα καποιων αλλων κ τη σιγουρια τους για το τι γινεται κ τι οχι, απο τη στιγμη μαλιστα που δεν φαινεται να εχουν κ την απαραιτητη εμπειρια...
Γιατι ξαφνικα, χωρις να ξερουμε καποιον, τον βγαλαμε λαθος στην εκτιμηση των αποστασεων, λαθος στα σωστα οπλα κ φυσιγγια, επιδειξιομανη επειδη λεει οτι τουφεκα ψηλα, σχεδον ψευτη μιας κ η αποσταση που λεει αποκλειεται να ειναι η σωστη κτλ κτλ απατωντας μαλιστα ιατροδικαστικη εξεταση του θηραματος για να πειστουν καποιοι για την αποσταση καταβολης...
Κ ερωτω εγω, ποιος ο λογος να σας πεισω για κατι που δεν σας ενδιαφερει? Ας λεω εγω τη μαλακια μου, καποιοι θα διαβαζουν κ θα προβληματιζονται, καποιοι θα καταλαβαινουν κ καποιοι θα νομιζουν οτι κανουν πλαιτσα...
Ετσι ειναι η ζωη, προσωπικα συνεχιζω κ αδιαφορω...

Κ ερωτω εγω, ποιος ο λογος να σας πεισω για κατι που δεν σας ενδιαφερει
τα ειπες όλα με αυτή την φραση και να συμπληρωσω , ποιος ο λογος να σας πεισω γενικα και για οτιδήποτε ? ο καθενας μας πιστευει μονο αυτά που θελει να πιστεψει , τα υπολοιπα η τα αποριπτει η τα ειρωνεευται , και το χειροτερο ολων είναι να ειρωνευεται καποιος νεος και απειρος , ο σεβασμος ειναι το σπουδαιοτερο ολων των προτερημάτων σε ένα ατομο , η ειρωνεια ότι χειροτερο

Γιατι ξαφνικα, χωρις να ξερουμε καποιον, τον βγαλαμε λαθος στην εκτιμηση των αποστασεων
Αρη δεν χρειάζεται να σε ξέρω ή να μην σε ξέρω για να σου πω ότι κάνεις λάθος στην εκτίμηση σου.
Ωραία και εγώ σου λέω ότι σε ξέρω και εμπιστεύομαι πάρα πολύ τα λεγόμενα σου και σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν σε θεωρώ επιδειξία και μυθομανή .
Μπορείς να κάνεις ασφαλή εκτίμηση της απόστασης ενός στόχου;;;;
Οι επιστημονικές μέλετες λένε ότι δεν μπορούν , εσύ λες ότι μπορείς , εγω διαφωνώ και είμαστε μια χαρά :)

Back