Τουφεκιές στα όρια...

Προσωπική εκτίμηση οτι ειναι οι κορυφαίοι των ΗΠΑ στο sporting! ενας απο αυτούς ο Geben Miles ( με το Krieghoff) είχε κερδίσει τον αγώνα που έγινε στο Dubai το 2014 με έπαθλο για τον πρωτο 140000 δολλαρια..ο Digweed σε αυτο τον αγώνα ήταν 8ος!!!
Εδω τα αποτελέσματα εκείνου του αγώνα..
http://shootclay.co.uk/2014/03/05/day-four-scores-before-the-final/
Λέγετε οτι οι αποστάσεις ήταν εξωπραγματικές..αν διαβάσετε καλα τα αποτελέσματα είχαν παρει μέρος και 3 Έλληνες..
Και μερικές φωτο απο εκείνο τον αγώνα..
http://shootclay.co.uk/2014/02/24/nad-al-sheba-liveblog/
Κοίτα τι φτιάχνουν οι ανθρώποι μέσα στην ερημο! Φανταστείτε κάτι τέτοιο σε ένα ελληνικό τοπίο.
Αν και .off topic. πέρνωντας αφορμή τα RM SPORTING, που φαίνονται σε μια φωτογραφία, τα φυσίγγια που χορηγούν οι εταιρίες, σε αθλητές αυτού του επιπέδου είναι ίδια με αυτά που διατίθενται στην αγορά ή έιναι καποια ,costum να το πω, για τους συγκεκριμένους αθλητές και για τις συγκεκριμένες συνθήκες του συγκεκριμένου αγώνα.
 
Κοίτα τι φτιάχνουν οι ανθρώποι μέσα στην ερημο! Φανταστείτε κάτι τέτοιο σε ένα ελληνικό τοπίο.
Αν και .off topic. πέρνωντας αφορμή τα RM SPORTING, που φαίνονται σε μια φωτογραφία, τα φυσίγγια που χορηγούν οι εταιρίες, σε αθλητές αυτού του επιπέδου είναι ίδια με αυτά που διατίθενται στην αγορά ή έιναι καποια ,costum να το πω, για τους συγκεκριμένους αθλητές και για τις συγκεκριμένες συνθήκες του συγκεκριμένου αγώνα.

Πιστεύω πως είναι ίδια..
 
Καλημερα! Σπυρο καπου ειχα διαβασει οτι στον Digweed έφτιαχναν custom φυσιγγια! Αλλα γενικά νομίζω οτι ρίχνουν τα κανονικά καθε εταιρίας...επειδη στον αγώνα αυτο παιζόταν αρκετά χρήματα,απο οτι καταλαβαινω απο τις φωτο,μπορει να κανω και λάθος, όλοι έριχναν τα RM σε νουμερο 7,5,υποχρεωτικά...πρεπει να ειναι φοβερά φυσιγγια γιατι τα έριχνε ο Γεράσιμος στο αγώνα και είδα οτι τα θέριζε τα μακρινά πιάτα..στις πουλες που είδα τον Γερασιμο εδω έχασε σχετικά εύκολα πιατα που πιστευω,οτι τα είχε σίγουρα..τα δύσκολα μακρινά που έχαναν οι πιο πολυ πραγματικα τα θέριζε...Γερασιμε μπορούσες άνετα να εισαι 10 πιατα πανω στον αγώνα,απο οτι κατάλαβα την πρωτη μέρα που σε είδα...αλλα εχεις το μέλλον μπροστά σου,πιστευω αν συνεχισεις να ασχολεισε θα πας πολυ ψηλά! Μου περνάει απο το μυαλό στο mini,επειδή ήταν πολυ μικρο,μήπως περνούσε μεσα απο την κατανομή της τουφεκιας των 7,5 που ειναι λιγα σκάγια..έλεγα απο μεσα μου μήπως με ενα νουμερο 10 δεν θα το έχανες...
 
Last edited:
Άστο Γιάννη πονεμένη ιστορία.. :D..Όλοι κολλάνε σε κάποιο πιάτο..Οι πιο πολύ χάνανε τα τραπόπιατα που πραγματικά ήταν τρομερά γρήγορα και ανοδικά..Εγω πχ έχασα μόνο 1..Αλλά έχασα 10 4αρια που δεν χάσανε και πολλοί..Είναι που θα χάσεις το πρώτο πιατο για να αρχισουν οι ανασφάλειες..
 
  • Like
Reactions: jnp
Ρε συ μην στεναχωριεσε λεμε
Πρωτος αγωνας, απειρος σε τετοιουε αγωνες και τα πηγες ετσι και φοβασε?
Να μην σε φοβηζει κανενα πιατακι.
Ελα Κυπρο να σε παω η αλλιως παρε τα παιδια και πηγαινε σε καμια ταβερνα να χει 10-12 πιατα μεζε και περασε απο ολα.
να δεις που δεν θα σου ξεφυγει κανενα....διοτι εισαι εμπειρος.sarcastic..yelling..very funny.
Και στον αγωνα ετσι ειναι εμπειρια θες:)
 
Παντως εκτός, κυρίως, από τις πρώτες βολές του δευτερου σκοπευτή, που εριχνε με το που κουμπωνε το κοντάκι στο ζυγωματικό οι υπόλοιποι παρακολουθούθαν το στόχο αρκετά, ειδικά στις τραβέρσες.
Υπάρχει ένας κυνηγός στο χωριό μου ο οποίος δεν έχει πρόβλημα να ρίχνει είτε με σταματημένο το όπλο είτε με κίνηση. Σκεφτείτε ότι πήγαινε για χηνάρια με ένα πολεμικό που είχε βρει στο Γράμμο και τα χτυπούσε σε τρελές αποστάσεις.Βέβαια δεν θα έλεγα πως είναι και απο τους πιο ηθικούς τύπους στο άθλημα.

Εχω και εγώ ένα ερώτημα εμπειρικό κυρίως. Υπάρχει κάποιος μπούσουλας ωστε να ξέρουμε το μήκος καννών και τις αποστάσεις που βοηθάνε σκοπευτικά? Π.χ δίκαννο με 71 εκατοστά μέχρι τόσα μέτρα.Μπορεί κάποιος να κάνει μακρυνές βολές ή δεν θα ναι τόσο άνετα τα πράγματα;
 
Ένας απλός κανόνας είναι ότι στο περπατητο θα χρειαστούμε ένα όπλο από 61-66εκ κάννη..
Στο καρτέρι από 71-76εκ..
Με δίκαννο και 71εκ βαράς όσο μακρια μπορεί να "κόψει"
ένα κυνηγετικό όπλο..
Δεν έχει σημασία το μήκος αλλά το τσοκ του όπλου..
Δεν σημαίνει ότι ένα όπλο με 61εκ δεν θα μπορεί να κάνει μακρινές βολές..Απλά χάνει σε σκοπευτικη ευθεία..Εκεί είναι το πρόβλημα.
 
Last edited:
Επίσης Θυμαμε μια ερώτηση αναγνώστη παλιά στο περιοδικό Αρτεμις..
Ο οποίος απόρησε όταν σε κυνήγι μπεκάτσες με 51εκ κάννη (μπενελι)
Έριξε σε ένα περαστικό κοπάδι φασσες με ν7 επινικελωμενα μια τριαρα και πήρε δυο πουλιά πανω από 30μ..Και φυσικά ο αρθρογράφος του απάντησε ότι δεν παίζει ρόλο το μήκος της καννης για το αν ένα όπλο θα κόψει μακριά η όχι..Αυτό συνέβαινε στην εποχή της μαύρης μπαρούτης..
 
Last edited:
Τα μηκη κανων δεν βοηθανε καπου σκοπευτικα, σε βοηθανει ομως για να κανεις ομαλη την κινηση στο στοχο, χωρις σταματηματα και σπασμωδικες κινησεις. Δοκιμασε πχ να ακολουθησεις ενα στοχο με ενα σκοπευτικο βαρυ οπλο, και με ενα ελαφρυ κυνηγετικο. Θα δεις οτι στη δευτερη περιπτωση η παραμικρη μη ομαλη κινηση προκαλει μεγαλη κινηση της κανης, και φευγεις εκτος στοχου. Φυσικα ενας εμπειρος σκοπευτης δεν εχει τετοιο θεμα, καθως ξερει τι και πως, χωρις να επηρεαζεται απο μηκη κανων. Σε μας τους υπολοιπους το βαρυτερο οπλο βοηθαει στην αδρανεια και στο μη σταματημα κατα τον πυροβολισμο
 
Τα μηκη κανων δεν βοηθανε καπου σκοπευτικα,
Βίκτωρα κάποτε είχα κάνει ένα ας πούμε πειραμα.."Σημαδευα"της δεκαοχτουρες που πέρναγαν μακρια με ένα όπλο (φίλου) με μήκος 61εκ καραμπίνα και μετά με την δική μου που είναι 71εκ..
Σκοτάδι με την μερα σκοπευτικα..Σίγουρα το μακρύ υπερτερεί στα καρτέρια..Έτσι όπως το είδα με τα δικά μου ματια..Άλλος μπορεί να διαφωνήσει και φυσικά είναι δεκτό
 
Απλώς έχω δεί βιντεάκια του George Digweed kai το όπλο του έχει φουλ και τις 2 κάννες με 86 εκατοστα μήκος. Η απορία μου ήταν ως προς το μήκος των καννων και την σκοπευτική ''άνεση'' που προσφέρουν οι μακρύτερες στις long range βολες.
 
εγω θα πω τα δικα μου δεν ξερω κατι παραπανω !!!

αν εχω στα χερια μου για ημερισιο κυνηγι παπιας ενα οπλο 51-60 εκατοστων θα μου πεσουν τα αυτια θα νομιζω οτι βαραω με νεροπιστολο παει το ηθικο μου και η ψυχολογια μου αν ομως εχω στα χερια μου ενα με μακρια κανη 71 76 82 2 μετρα χαχαχ δεν ξερω και ποσο φτανουν μονο που το βλεπω και το κραταω φτιαχνομαι νομιζω οτι θα τα ριξω απο παντου χαχαχα δεν ξερω ετσι νιωθω !!!

αλλα κοιταξτε τωρα αλλαγη πορειας χαχαχα οταν ερθει το απογευμα και το σουρουπο που μαλωνω με της σκιες τοτε ναι θελω στα χερια μου αν γινονταν και ενα 45 ποντων χαχαχα για ευελιξια κ.λ.π τοτε το μακρη μου κακοφενετε !!! τι να πω δεν ξερω ψυχολογικα χαχαχα !!!
 
Εγώ πάντα θα κρατώ τις επιφυλάξεις μου για το αν είναι ίδιο το αποτέλεσμα με μια κάννη 61 πόντους και με μια κάννη 76 ή 81 πόντους, όσο και αν οι θεωρητικοί αναφέρουν πως οι σύγχρονες πυρίτιδες καίγονται στα πρώτα 50 cm της κάννης. Η ταχύτητα αυξάνεται όσο μεγαλώνει ή κάννη και όσο στενεύει το τσοκ. Για κάποιον που ρίχνει 10 ή 100 φυσίγγια την σεζόν, αυτό μπορεί να μην είναι αντιληπτό, για κάποιον που ρίχνει χιλιάδες (κυνήγι-σκοπευτήριο), πιστεύω είναι.
 
Οι μακριες καννες βοηθανε ανελπιστα στις μακρινες τουφεκιες απο σκοπευτικης αποψης για μενα...Περα απο την αδρανεια που μας βοηθαει να κινουμε το οπλο πιο ομαλα κ να σταματαμε την κινηση πιο αργα, αβανταρουν τον κυνηγο στην αντιληψη της προσκοπευσης... Ενα κοντοκανο οπλο με μικροτερη σκοπευτικη ευθεια θα χρειαστει να "τραβηχθει" απο πολυ εως αφανταστα μπροστα σε πολυ οριακες αποστασεις, ειδικα για καποιον που δεν εχει συνηθισει την εικονα της προσκοπευσης στα ορια...Ενα μακρυκανο οχι κ τοσο...
Αν κ πολλοι θεωρουν οτι βλητικα οι διαφορες ειναι μικρες, εγω κραταω τις επιφυλαξεις μου κ ειδικα σε προοδευτικες πυριτιδες... ;)
 
Νομιζω το εχω ξαναποσταρει, ενα καταπληκτικο αρθρο του Phil Bourjailly στο fieldandstream, 9 principles of shotgun shooting put to test:
Μια απο αυτη ηταν:

3. Are Short Barrels Better for Hunting in Brush?
2014shotguntest3.JPG



“Brush guns” often have very short barrels, so hunters can better negotiate heavy cover and take quick shots at fast-flushing birds. But do you lose velocity as you reduce barrel length? Are short barrels harder to hit with?

The Test
We set up an extreme example, using interchangeable 21- and 28-inch barrels on a 20-gauge 870. The target was a quartering bird set up to pass in front of a shooter stuck in a brushy thicket. He had to pick a window in the brush and make the shot quickly. It was a good approximation of a fleeting chance in the grouse woods. Each shooter fired 10 shots with a 21-inch barrel and 10 with a 28-inch barrel.

The Results
Avg. no. of hits with a 21-inch barrel: 1.6
avg. no. of hits with a 28-inch barrel: 4.8

The Takeaway
A short barrel is easy to swing and hard to hit with. Every member of our team shot better with the longer barrel.

TIP: Longer barrels make any gun easier to shoot, and that’s especially true with light small bores.


Και η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι και υπαρχει διαφορα στη βλητικη αποδοση και οτι η μακρια καννη υπερτερει λογω καλυτερου swing και στις κοντινες και στις μακρινες βολες. Μεταξυ 66 και 71 εκ ισως η διαφορα αυτη να ειναι μικρη, μεταξυ ομως 66 εκ και 76 εκ ειναι υπολογισημη.
 
Ένα πράγμα θα πω και είναι και η προσωπική μου άποψη..Όσο μακρύτερες είναι οι κάννες τόσο καλύτερη αντιμετώπιση έχεις ως προς το να καταλάβεις τι προσκόπευση πρέπει να βάλεις και εννοείτε πως έχεις καλύτερη αίσθηση της σκοπευτικής γραμμής..Έσκασε προχθές ένας κύριος στο μαγαζί και είχε στο αμάξι μια remington 1100 με μια κάνη 91 cm με σταθερό Full και ισχυριζόταν οτι πλέον μετά απο τόσα χρόνια κυνήγι τον ευχαριστούν μόνο οι οριακές τουφεκιές..Τι να το κάνω λέει να πάρω ένα παπί ή μια φάσσα στα 15 μέτρα?
 
Οι οριακες τουφεκιες ομως ρε συ Γερασιμε σου τονωνουν την αυτοπεποιθηση, ετσι δεν ειναι; Το ιδιο ειναι να σπασεις μια κοντινη τραβερσα στο pull και το ιδιο ενα πιατο τραπ με την δευτερη βολη σχεδον εκτος οριων; Βεβαια με τους 91 ποντους και φουλ τσοκ αντε να κατσεις απογευματινο σε τσιχλες. Αυτο το οπλο βγηκε μονο για συγκεκριμενα κυνηγια ετσι και αλλιως.
 
Back
Top