Η φωτιά στο ύπαιθρο και ιδιαίτερα στο δάσος είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα. Επειδή τα τελευταία χρόνια
τα δάση μας έπαθαν μεγάλη φθορά από πυρκαγιές, υπάρχουν αυστηρές διατάξεις για το άναμμα φωτιάς
στο ύπαιθρο. Είμαστε πάντοτε προσεκτικοί στο άναμμα της φωτιάς και παίρνουμε όλες τις απαραίτητες
προφυλάξεις. Όταν λοιπόν μπορείς ν' ανάψεις φωτιά πάρε διπλάσιες προφυλάξεις. Για ατομικό η ομαδικό
μαγείρεμα υπάρχουν και συσκευές υγραερίου (γκαζάκια). Παρακάτω Θα μάθεις πώς μπορείς ν' ανάβεις
φωτιά, αλλά και πώς Θα προφυλαχθείς εσύ απ' αυτήν, προφυλάσσοντας έτσι και τους άλλους .
Φρόντισε το σημείο που Θα ανάψεις φωτιά να μην είναι κοντά σε:
Θάμνους η κάτω από δέντρα.
Καθάρισε καλά το χώρο, σε διάμετρο 6μ., γύρω από το σημείο που Θα ανάψεις φωτιά, από ξερά κλαδιά, πευκοβελόνες, πουρνάρια και ότι μπορεί να πάρει φωτιά.
Συγκέντρωσε: όλα τα ξύλα που σου χρειάζονται για τη φωτιά και τακτοποίησέ τα κοντά σου.
Μάζεψε: όσα ξύλα σου χρειάζονται πραγματικά, ούτε: λιγότερα ούτε περισσότερα.
Φρόντισε: να υπάρχει πάντα ένα δοχείο με νερό η χώμα κοντά στο σημείο της φωτιάς.
Διαπίστωσε: από που φυσάει ο αέρας, έτσι ώστε να αερίζεται σωστά φωτιά σου.
Αν φυσάει δυνατά απέφυγε να ανάψεις φωτιά.
Για να ανάψεις τη φωτιά σου, καλό είναι να μεταχειρισθείς για προσάναμμα πούσι (ξερές βελόνες από
πεύκα), η ξερά λεπτά κλαδάκια, η ξερά κουκουνάρια. Τα ξερά κλαδιά που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος
των δένδρων είναι καλύτερα απ' αυτά που είναι πεσμένα χάμω. Αφού μαζευτούν τα ξύλα και κοπούν, τότε:
τα χωρίζεις σε: διαφορετικές στοίβες από χονδρά και λεπτότερα κομμάτια.
Αφού ετοιμάσεις το προσάναμμα, παίρνεις ένα κλαδί με διχάλα, μήκους 15 εκ. το χώνεις μέσα στη γη πλαγιαστό αφήνοντας τη διχάλα απ' έξω.
Τοποθέτησε το προσάναμμα γύρω από το ξυλάκι με την διχάλα, μετά βάλε ένα σπίρτο η ένα αναμμένο χαρτί κάτω από το προσάναμμα. Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζεις επαρκή αερισμό για να ανάψει η φωτιά σου. Όταν ανάψει καλά το προσάναμμα, άρχισε να βάζεις πιο χοντρά ξύλα.
Μην βάζεις, μαζεμένα πολλά κλαδιά και ξύλα στη φωτιά γιατί έτσι Θα την "μπουκώσεις" δηλαδή δεν Θα
παίρνει αέρα και Θα σβήσει n αν είναι πολύ ισχυρή θα χάσεις τον έλεγχό της.
Ποτέ και για κανένα λόγο μην αφήσεις τη φωτιά να καίει χωρίς να βρίσκεσαι εσύ n κάποιος άλλος να
την παρακολουθεί.
Για να σβήσεις τη φωτιά σου, μη ρίχνεις το νερό που έχεις όλο μαζί, γιατί έτσι γίνεται ατμός και δημιουργεί
ρεύμα αέρα, που μπορεί να τονώσει τη φωτιά.
Ρίξε το νερό χούφτα‐χούφτα και ξανάριξε νερό μέχρι να είσαι σίγουρος, ότι η φωτιά έσβησε.
Για πιο σίγουρα σκέπασε την και με χώμα. Πρόσεξε όμως πριν φύγεις να έχει σβήσει και η τελευταία σπίθα.
Οι παραπάνω συμβουλές είναι από τον Ερευνητικό Οργανισμό Ελλήνων.
τα δάση μας έπαθαν μεγάλη φθορά από πυρκαγιές, υπάρχουν αυστηρές διατάξεις για το άναμμα φωτιάς
στο ύπαιθρο. Είμαστε πάντοτε προσεκτικοί στο άναμμα της φωτιάς και παίρνουμε όλες τις απαραίτητες
προφυλάξεις. Όταν λοιπόν μπορείς ν' ανάψεις φωτιά πάρε διπλάσιες προφυλάξεις. Για ατομικό η ομαδικό
μαγείρεμα υπάρχουν και συσκευές υγραερίου (γκαζάκια). Παρακάτω Θα μάθεις πώς μπορείς ν' ανάβεις
φωτιά, αλλά και πώς Θα προφυλαχθείς εσύ απ' αυτήν, προφυλάσσοντας έτσι και τους άλλους .
Φρόντισε το σημείο που Θα ανάψεις φωτιά να μην είναι κοντά σε:
Θάμνους η κάτω από δέντρα.
Καθάρισε καλά το χώρο, σε διάμετρο 6μ., γύρω από το σημείο που Θα ανάψεις φωτιά, από ξερά κλαδιά, πευκοβελόνες, πουρνάρια και ότι μπορεί να πάρει φωτιά.
Συγκέντρωσε: όλα τα ξύλα που σου χρειάζονται για τη φωτιά και τακτοποίησέ τα κοντά σου.
Μάζεψε: όσα ξύλα σου χρειάζονται πραγματικά, ούτε: λιγότερα ούτε περισσότερα.
Φρόντισε: να υπάρχει πάντα ένα δοχείο με νερό η χώμα κοντά στο σημείο της φωτιάς.
Διαπίστωσε: από που φυσάει ο αέρας, έτσι ώστε να αερίζεται σωστά φωτιά σου.
Αν φυσάει δυνατά απέφυγε να ανάψεις φωτιά.
Για να ανάψεις τη φωτιά σου, καλό είναι να μεταχειρισθείς για προσάναμμα πούσι (ξερές βελόνες από
πεύκα), η ξερά λεπτά κλαδάκια, η ξερά κουκουνάρια. Τα ξερά κλαδιά που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος
των δένδρων είναι καλύτερα απ' αυτά που είναι πεσμένα χάμω. Αφού μαζευτούν τα ξύλα και κοπούν, τότε:
τα χωρίζεις σε: διαφορετικές στοίβες από χονδρά και λεπτότερα κομμάτια.
Αφού ετοιμάσεις το προσάναμμα, παίρνεις ένα κλαδί με διχάλα, μήκους 15 εκ. το χώνεις μέσα στη γη πλαγιαστό αφήνοντας τη διχάλα απ' έξω.
Τοποθέτησε το προσάναμμα γύρω από το ξυλάκι με την διχάλα, μετά βάλε ένα σπίρτο η ένα αναμμένο χαρτί κάτω από το προσάναμμα. Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζεις επαρκή αερισμό για να ανάψει η φωτιά σου. Όταν ανάψει καλά το προσάναμμα, άρχισε να βάζεις πιο χοντρά ξύλα.
Μην βάζεις, μαζεμένα πολλά κλαδιά και ξύλα στη φωτιά γιατί έτσι Θα την "μπουκώσεις" δηλαδή δεν Θα
παίρνει αέρα και Θα σβήσει n αν είναι πολύ ισχυρή θα χάσεις τον έλεγχό της.
Ποτέ και για κανένα λόγο μην αφήσεις τη φωτιά να καίει χωρίς να βρίσκεσαι εσύ n κάποιος άλλος να
την παρακολουθεί.
Για να σβήσεις τη φωτιά σου, μη ρίχνεις το νερό που έχεις όλο μαζί, γιατί έτσι γίνεται ατμός και δημιουργεί
ρεύμα αέρα, που μπορεί να τονώσει τη φωτιά.
Ρίξε το νερό χούφτα‐χούφτα και ξανάριξε νερό μέχρι να είσαι σίγουρος, ότι η φωτιά έσβησε.
Για πιο σίγουρα σκέπασε την και με χώμα. Πρόσεξε όμως πριν φύγεις να έχει σβήσει και η τελευταία σπίθα.
Οι παραπάνω συμβουλές είναι από τον Ερευνητικό Οργανισμό Ελλήνων.