Καραμπίνα ή δίκαννο

Η φινέτσα και το ζυγισμα ενός δικαννου, και ειδικά πλαγιοκαννου, δεν συγκρίνεται με αυτοτελή...
Προσωπική γνωμη( κυνηγώ εδώ και 28 χρόνια με πλαγιοκαννο) ένα δικαννο με τσοκακια ( τα ποιοτικά δικαννα έχουν σταθερό τσοκαρισμα)
Καλύπτεις όλα τα τερέν..Και εκεί που θα χρειασθεί 2 ανοιχτά τσοκαρισματα, και εκεί που θα χρειασθεις 2 πιο σφικτά τσοκαρισματα..
Εγώ προτιμώ ένα δικαννο δισκανδαλο,με σταθερά τσοκαρισματα ( το κύριο όπλο που κυνηγώ έχει 4/2, έχω όμως και ένα με τσοκακια :) ) να έχω το κεφάλι μου ήσυχο από την ασθένεια της τσοκιτιδας...Και να " παιζω" μόνο με τα φυσσιγια...
 
Πιστεύεται πως ένα baikal με στάνταρ τσοκ βγάζει ίδια ντουφεκια με ένα που έχει πάνω δυο kikcs??? Ακόμα και στην ίδια σύσφιξη, ούτε για αστειο... έχουν γίνει εκατοντάδες δοκιμές, σε καμία μα καμία δεν υπερτερούσε το στάνταρ........
Φυσικά και το σταθερό τσοκ θα δώσει καλύτερη κατανομή . Τώρα για kicks και τα υπόλοιπα ... κρατά μικρό καλάθι .
 
Επιτρέψτε μου κάποιες σκέψεις:

Το γνωμικό Κώστα ολόκληρο λέει: "μπορείς να κοροϊδεύεις λίγο κόσμο για πολύ καιρό ή πολύ κόσμο για λίγο καιρό , αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα". Το ερώτημα είναι ποιος κοροϊδεύει; σίγουρα όχι ο Ρώσος που σου πουλάει , σε πολύ καλή τιμή ποιότητα αλλά όχι φινίρισμα. Ισως ούτε και ο Ιταλός που σου πουλάει σχεδιασμό και φινίρισμα σε τσιμπημένη τιμή. Τόσο το κοστολογεί και τόσο δέχεται ο πελάτης να το πληρώσει. Απομένει λοιπόν να δούμε το "για πάντα" του γνωμικού - αν δεν απατώμαι το είπε ο Αβραάμ Λίνκολν σε κάποια ομιλία του - δηλαδή το πόσο μακροχρόνια είναι η παραπάνω σχέση προσφοράς και αγοράς αν και νομίζω η μακροχρόνια παρουσία των Ρώσων στην αγορά (όχι μόνο την Ελληνική), είναι μία ένδειξη . Και για να μην κάνουμε μονομερή διαφήμιση τα παραπάνω δεν ισχύουν απαραίτητα μόνο για τα Baikal , υπάρχουν και τα Τoz, αλλά και κάθε όπλο που είναι φτηνό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καλή βάση για μετατροπές.

Συμφωνώ ότι τα πράγματα πωλούνται όσο αξίζουν και πολύ σωστά βάζεις το " σε σχέση με άλλα" και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: αν οι αλλαγές που κάνουμε εμείς, στα "φτηνά πλην τίμια" Baikal, γινόταν από ένα ιταλικό εργοστάσιο και είχαμε ένα αποτέλεσμα , με την γνωστή επιμονή των Ιταλών στο φινίρισμα και το δεδομένο των Ρώσων στην αντοχή, μέταλλα κλπ ποια θα ήταν η αξία των όπλων αυτών "σε σχέση με τα άλλα" από τα οποία σίγουρα υπερέχει; πόσο άραγε θα πουλιόνταν; σίγουρα όχι κάτω από τα 720€ που τελικά στοιχίζει σε μας που τα μετατρέπουμε και μάλλον πάρα πολύ παραπάνω. Με αυτό το σκεπτικό , άποψή μου είναι, οτι όταν μετατρέπεις ένα φτηνό όπλο, δεν πληρώνεις τελικά πολλά παραπάνω για αυτό που τελικά παίρνεις. Απλά σε περίπτωση μεταπώλησης δεν παίρνεις πίσω αυτά που ξοδεύεις. Αλλά όποιος κάνει τέτοιες μετατροπές μάλλον δεν έχει την μεταπώληση στο μυαλό του.

Επίσης σωστά τα λέει ο Σπύρος για την δημιουργικότητα που σου βγαίνει όταν τις μετατροπές τις κάνεις εσύ. Αλλωστε έχω ξαναπεί , ότι το ιερό δισκοπότηρο των σκοπευτών και των κυνηγών, το τέλειο κοντάκι , μπορεί κάποιος , για τον εαυτό του, να το αποκτήσει - κατασκευάσει πιο εύκολα αν πιάνουν τα χέρια του .


Δυστυχώς, για ποια μελέτη και τι εξέλιξη μιλάμε όταν είναι κοινώς αποδεκτό οτι η εξέλιξη του λειόκαννου σταμάτησε γυρω στα 1930; οι προσπάθειες που γίνονται για κάτι καινούριο είναι λίγες . Είδαμε το 828, τις κάννες διευρυμένου αυλού, τις tri bore κλπ , καλές προσπάθειες , δεν λέω, αλλά επί της πεπατημένης και δυστυχώς κάτι το έντελώς διαφορετικό εμπεριέχει ρίσκο και οι περισσότεροι, δεν ρισκάρουν αρκούμενοι να αναπαράγουν τα παλιά ( και πάλι δυστυχώς).

Και για να μην βγαίνουμε (πολύ) εκτός θέματος η αρχική φιλοσοφία στο δίκαννο, ήταν οτι η δεύτερη κάννη χρησιμοποιείται για την καταβολή δεύτερου θηράματος και όχι η δεύτερη ευκαιρία στο ίδιο θήραμα, θεώρηση πολύ αθλητική, που δύσκολα μπορεί να μεταφερθεί στον χρήστη της καραμπίνας. Και αξίζει να μας προβληματίσει αν ο αγοραστής της καραμπίνας έχει στο μυαλό του τις πολλαπλές ευκαιρίες στο ίδιο θήραμα ή τα περισσότερα θηράματα.

Ωχ πολλά έγραψα ... .think.
 
Δηλαδη το ποζε η κατω κανη δεν θα εχει την ιδια ευθυβολια οπως η πανω? Ρωταω γτ δεν εχω ασχοληθει με τέτοιο οπλο και τωρα σκέφτομαι να αγορασω
Όχι δεν έχει την ίδια ευθυβολία χρειάζεται να διορθώσεις στον κάθετο άξονα πριν ή μετα τη σύγκλιση της κάννης.
 
Η δική μου άποψη είναι, ότι τον ευχαριστεί, βολεύει και νιώθει σιγουριά τον καθένα.
Προσωπικά δεν βρίσκω κανένα προτέρημα, ομορφιά, χρηστικότητα, ζύγισμα και πιάσιμο στα αυτογεμή. Τα αντιπαθώ αυτά και όλα τα άλλα ραμποτικά αξεσουάρ τόσο στην θέα τους όσο και στην λειτουργία τους. Δεν με ξενίζει τίποτα περισσότερο στο κυνήγι από την θέα ενός σοβαρού κυνηγού που να κρατά αυτογεμές.
Ένα πλάγιο ή αλληλεπίθετο δίκαννο με 2 σκανδάλες και τσοκάρισμα αυτό που ταιριάζει στον χρήστη του για εμένα είναι το ιδανικό τουφέκι. Πλάγιο διαμετρήματος 16 και αλληλεπίθετο διαμετρήματος 20 θεωρώ την ποιο αρμονική επιλογή. Εξαιρούνται όλα όσα ανεμοβαράνε και κλωτσάνε σαν αλογομούλαρα!
 
Κύριοι μιας και ταιριάζει το νήμα παραθέτω δύο βλητικες δοκιμες την ίδια μέρα και ώρα με ίδιο τσοκαρισμα και φυσιγγια από το ίδιο κουτί και εννοείται στην ίδια απόσταση των 40 μέτρων. Η μία έγινε με την καραμπίνα μου beretta 391 urica 18.3. Η έτερη με το δικανο beretta ultra light ομοιου αυλου που απέκτησα πριν λίγο καιρό για τα περπατητα κυνήγια μου με τον σκύλο. Τα οπλα στήθηκαν στα 40 μετρα με το εργοστασιακό im (**) και πυροδοτησαν φυσιγγιο ρουμελιωτη 34γρ νο6. Το συμπεράσμα 5772δικο σας..5773
 
Ακριβως φιλε Διονυση,γι ´αυτο το λογο σταματησα τις δοκιμες στο χαρτονι!

Καλο ειναι να κανουμε δοκιμες με καποιες μαρκες φυσσιγιων που χρησημοποιουμε, ωστε να δουμε τι κατανομες εχουν στο οπλο μας, και εαν μας ικανοποιούνε, αλλα ποιος μας λεει οτι η τάδε εταιρια δεν θα αλλαξει το set up της του χρονου? ξανα πάλι δοκιμες?
 
Υποτίθεται πως το δικανο το πήρα για τις κοντινές τουφεκιες στα κυνήγια φερμας και η καραμπίνα είναι το καρτεροτουφεκο μου .very funny..very funny..sarcastic.
Αφού έχεις και εξωεργοστασιακα τσοκ δοκίμασε πάλι,αν και έχεις και πειραγμενη την καραμπίνα δοκίμασε πάλι έτσι από περιέργεια.
 
Κύριοι μιας και ταιριάζει το νήμα παραθέτω δύο βλητικες δοκιμες την ίδια μέρα και ώρα με ίδιο τσοκαρισμα και φυσιγγια από το ίδιο κουτί και εννοείται στην ίδια απόσταση των 40 μέτρων. Η μία έγινε με την καραμπίνα μου beretta 391 urica 18.3. Η έτερη με το δικανο beretta ultra light ομοιου αυλου που απέκτησα πριν λίγο καιρό για τα περπατητα κυνήγια μου με τον σκύλο. Τα οπλα στήθηκαν στα 40 μετρα με το εργοστασιακό im (**) και πυροδοτησαν φυσιγγιο ρουμελιωτη 34γρ νο6. Το συμπεράσμα View attachment 5772δικο σας..View attachment 5773
για τον αριθμό 300 πόσο σιγουρος είσαι?
 
Διάβασα όλο το νήμα.
Κάπου απορούσα , κάπου χαμογέλασα , κάπου σήκωσα το ένα φρύδι ............. ;) ;)
Αλλά εκεί που κυριολεκτικά έμεινα παγωτό ήταν η κουβέντα για τις συγκλίσεις των καννών στα δίκαννα , που λίγο πολύ έπαιρνες την εντύπωση ότι δημιουργούν πρόβλημα στην τουφεκιά και πρέπει να διορθώσεις στις μακρυνές βολές.
Και καλά ο έμπειρος , ο μέτριος όμως σκοπευτής .......... τι κάνει.......... χμμμμμμμμ .... παίρνει καραμπίνα.:(:(

Και σκέπτομαι ο φουκαράς εγώ ο μέτριος σκοπευτής.
Οι κάννες διασταυρόνονται στα 35 -40 μέτρα . Δηλαδή ξεκινώντας η πάνω με την κάτω ( που τα κέντρα τους έχουν 4-5 εκατοστά διαφορά ) διασταυρώνονται στα 35 -40 μέτρα ........... δηλαδή στα επόμενα 35 -40 ( 70 - 80 τελικά ) η κάτω κάννη θα ρίξει 4-5 εκατοστά επάνω από την πάνω κάννη.

Τώρα ρε γαμώτο κατάλαβα γιατί χάνω τα πουλιά στα 70 - 80 μέτρα . Λόγω της σύγκλισης στα δίκαννα.

Φτου .......... αύριο πουλάω το δίκαννο και πάω να πάρω καραμπίνα ..yel..yel..yel.
 
Κύριοι μιας και ταιριάζει το νήμα παραθέτω δύο βλητικες δοκιμες την ίδια μέρα και ώρα με ίδιο τσοκαρισμα και φυσιγγια από το ίδιο κουτί και εννοείται στην ίδια απόσταση των 40 μέτρων. Η μία έγινε με την καραμπίνα μου beretta 391 urica 18.3. Η έτερη με το δικανο beretta ultra light ομοιου αυλου που απέκτησα πριν λίγο καιρό για τα περπατητα κυνήγια μου με τον σκύλο. Τα οπλα στήθηκαν στα 40 μετρα με το εργοστασιακό im (**) και πυροδοτησαν φυσιγγιο ρουμελιωτη 34γρ νο6. Το συμπεράσμα View attachment 5772δικο σας..View attachment 5773
Κώστα τα φυσίγγια είναι εμπορικά .. οπότε κράτα μικρό καλάθι για την σύγκριση ;)
αν έχεις ευκαιρία κανε παλι την δοκιμή σου .. μπορεί να δεις αλλόκοτα αποτελέσματα
 
Back
Top