Επειδή δεν θυμάμαι τι επερνα παλιά και ειχα πάντα μαζι μου,τι θα πρεπει να εχω ενεσιμο μαζι μου σε περίπτωση τσιμπιματος του συντρόφου μας απο οχια;
Κορτιζόνη ταχείας δράσης: Solu-medrol ή Solu-cortef των 500 mg όλο ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια
Αντιϊσταμινικό:Vetibenzamin inj(tripelennamine hydrochloride 20mg/ml)1ml/10kgr σωματ.βάρους
Αντιβιοτικά έγχυση τοπικά στην περιοχή γύρω γύρω από το δάγκωμα πχ: κρυσταλική αμπικιλίνη,αλλά και ενδοφλέβια για αποφυγή σηψαιμίας.
Μετάγγιση αίματος. Αν το ζώο παρουσιάσει διαταραχές πηκτικότητας τότε είναι αναγκαία.
Οροί ενδοφλέβια.
Διήθηση διαλύματος ξυλοκαϊνης 2% με αδρεναλίνη (1:1000) στην πληγή επιβραδύνει την απορρόφηση του δηλητηρίου.
ο καυτηριασμός της πληγής βοηθά πολύ στην εξουδετέρωση του δηλητηρίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί καυτό σίδερο ή ακόμη και αναμμένο τσιγάρο πάνω στην πληγή.
μπορείτε να χαράξετε προσεκτικά με ξυραφάκι ή μαχαίρι πάνω στο οίδημα και μετά να πλύνετε την πληγή με βάμμα ιωδίου ή αμμωνία
Αν υπάρχει αντιοφικός ορός αυτός δίδεται ως εξής:
μέχρι 2 ώρες από το δάγκωμα, ενίεται διηθητικά στην πληγή σε ποσότητα 50ml έως 200ml .Μετά από 2 ώρες από το δάγκωμα ο αντιοφικός ορός χορηγείται μόνο ενδοφλεβίως.Προσοχή στις αναφυλακτικές αντιδράσεις που μπορεί να παρουσιάσει.
Pάντα κάνουμε υποστηρικτική και συμπτωματική αγωγή στο ζώο.(κορτιζονούχα και αντισταμινικά σκευάσματα, αντιβιοτικά, καρδιοτονωτικά, οροί ενδοφλεβίως, κ.α.) Στενή παρακολούθηση του ζώου από κτηνίατρο για τουλάχιστον 24 ώρες.