Απίκο

Μπα, που να το βρεις να το αγοράσεις. Το πιάνει μόνος του ο ερασιτέχνης. Σε βραχάκια, σε λιμάνια, κτλ.

Μπα, που να το βρεις να το αγοράσεις. Το πιάνει μόνος του ο ερασιτέχνης. Σε βραχάκια, σε λιμάνια, κτλ.
Δεν ξέρω αν το έχεις δοκιμάσει, αλλά έχει αποτέλεσμα: κόβουμε ένα μπουκάλι του νερου λίγο πιο πάνω από τη μέση, βάζουμε μέσα μια πέτρα (για να κατεβει στο βυθό όταν το αφήσουμε)και πατάμε 1-2 αχινους μέχρι να γίνουν αλοιφή και τους ρίχνουμε μέσα. Βάζουμε το άλλο μισό μπουκάλι ανάποδα μέσα στο άλλο αφού έχουμε βγάλει το καπάκι, κάνουμε δύο τρύπες και δένουμε τα δύο μισά μπουκάλια μαζί. Δεμένο σε μία πετονιά, το κατεβάζουμε στο βυθό. Εγώ έτσι βγάζω δολώματα γαριδάκια, καραβιδακια.......

Εγω το βγαζα με μεγαλο δυνατο φακο κ μακρια αποχή το βραδυ.
Φαινονται τα ματακθα τους που λαμπθριζουν στο βραχο
Έτσι ακριβώς. Τα μεγαλύτερα λαβράκια της περιοχής δεν μπορούν με τίποτα να αντισταθούν σε μια ζωντανη γαριδουλα δολωμενη από την ουρά σε μικρούλι αγκιστρακι, ελεύθερη χωρίς βαριδι.

Δεν ξέρω αν το έχεις δοκιμάσει, αλλά έχει αποτέλεσμα: κόβουμε ένα μπουκάλι του νερου λίγο πιο πάνω από τη μέση, βάζουμε μέσα μια πέτρα (για να κατεβει στο βυθό όταν το αφήσουμε)και πατάμε 1-2 αχινους μέχρι να γίνουν αλοιφή και τους ρίχνουμε μέσα. Βάζουμε το άλλο μισό μπουκάλι ανάποδα μέσα στο άλλο αφού έχουμε βγάλει το καπάκι, κάνουμε δύο τρύπες και δένουμε τα δύο μισά μπουκάλια μαζί. Δεμένο σε μία πετονιά, το κατεβάζουμε στο βυθό. Εγώ έτσι βγάζω δολώματα γαριδάκια, καραβιδακια.......
ΩΡΑΙΟΣ Μυρο.το χω ξανακουσει αλλα δεν το κανα ποτε.
Προσοχη μονο απο τις πιλλιποδιες.
Δεν ξερω εαν τις έχετε η πως τις λέτε.
Ειναι εκεινα τα θαλασ. Σκουλικια σαν σαρανταποδαρουσες που μαε τρώνε συχνά κ την σαρδελα στο πολυαγκθστρο.
Επωδυνη η επαφη μαζι τους.

Έτσι ακριβώς. Τα μεγαλύτερα λαβράκια της περιοχής δεν μπορούν με τίποτα να αντισταθούν σε μια ζωντανη γαριδουλα δολωμενη από την ουρά σε μικρούλι αγκιστρακι, ελεύθερη χωρίς βαριδι.
Εγω δεν εφτασα κ δεν ειμουν ποτε του ''τεχνικιυ διαχωρισμόυ στο ψάρεμα.
Τοτε δεν υπηρχαν εγγλέζικα καστινγκ λογιων λογιων κλπ.
Αμα εισουν μαγκας ψαρευες με το μυαλο να πάρεις ψαρι.
Σε ενα μεγαλο λοιπον καλαμι με μηχανακι εβαζα φελλο βραδινό με μπαταρία συρομενο με ενα αυτοσχεδιο στοπερ στην μανα στο βαθος του λιμανιου πιυ το ξερα.
Γαριδουλα ζωντανη οπως λεειο Γιωργος κ ψάρεβσ τα λαβρακια στην εισοδο του λιμανιου μετά πιυ μπαιναν μεσα οι ψαροβαρκες.
Μεγαλες μαχες.
Που να ξερα οτι αυτο θα εξελισσόταν μετα και θα λεγοταν εγλεζικο.
Εμενα απλως έτσι ειχε κοψει η ξερη μου μια μερα
Το ψαρεμα θελει παρατηριτικοτητα κ να προσαρμόζεσε.
Ενα πρωι ειχα αργήσει κ μου χαν πιάσει το μερος του απικο ενας παππους κ κατι αλλα παιδιά.
Πηγα με το καφεδακι μου καλή μερισα....βλεπω το νερο καθαρό κ απο κάτω να παίζουν μουρμουρια κ λαβρακια....να πηγαίνουν στο φαι...κ μολις εφταναν στην σκια των ψαραδων στο νερο να χανονται.
Εγω δεν ειχα ανοιξει καλάμια. ....βλεπω να μην εχουν βγάλει λεπι κ ηταν ηδη 8 πάρα.
Λεω ευγενικα στο παππου να κατσει δυο μέτρα πισω στον ντοκο κ θα πάρει ψαρι.
Να με σκοτωσει ηθελε....παπου ξεκολα του λεω εισαι κ μεγάλος κ μην πεις αλλα δεν σηκώνω.
Μεινε εκει κ βλεπε τα αμα θες.
Σε λιγο σηκώσετε κ φευγει συνεχίζοντας τα λόγια αλλα τι να κάνεις .....τα βαζεις με κάποιον που μπορει..οχι με ανυμπορους.
Στείλω καλαμι λεω στα αλλα παιδια παιδες ελατε πισω κ θα πιάσετε ψαρι.
Πριν παει ο γερος στα 200 μέτρα ακουει τον χαμο κ βλέπει που βγαζω ενα περίπου κιλο.
Ενας μικρος ειχε τρελαθει απ την χαρα του.
Του εδειξα να δενει κλπ κ του εξηγησα δυο πράγματα.
Η χαρα του ηταν η ανταμοιβη μου.
Και στον κυνήγι κ στο ψαρεμα πρεπει να ξέρεις να ''βλεπεις''......
Εμαθα κ γω κατι απο τον ιδιότροπο παππου ομως.
Καλημερα που λες κ δεν σου λενε πισω....
Μετα δεν τους λες τιποτα.
Θα σου χαλάσουν μονο το κεφι.

Εγώ την ζωντανή γαρίδα την έπιανα ως εξής:
Σε ρηχά μωλακια έλιωνα σαρδέλες κ αμέσως εβγεναν για φαΐ(πρωινές ώρες καλύτερα)όπου και τις μάζευα με ένα αποχακι παιδικό που πουλάνε τα σούπερ μαρκετ.
Και ένα κόλπο φτιάξτε αποχακι από τούλι άσπρο μπομπονιερας,Πάνε κ μπενουν από μόνες τους μέσα χωρίς να φοβοντε!!

Σκουλικια σαν σαρανταποδαρουσες
Εδώ τις λέμε ψαλιδες..Η σωστή ονομασία είναι σκουλοπεντρα..
Αλίμονο κ το μπερδέψει κανείς με φαραώ...sarcastic..sarcastic..sarcastic.
Μια φορά είχα ρίξει ένα ψιλοπαραγαδο με ένα φίλο, με σουπια κοντά σε ξέρες για σαργους στην άκρη με τα κουπιά..Αγκίστρι και ψαλίδα,τις χτύπαγα στα πλαϊνά τις βάρκας για να φύγουν...fiurius.

Αποδίδει 100% ο κιουρτος από το κομμένο μπουκάλι..Στην ανάγκη σπάμε σαλιγκάρια κ πεταλίδες από τα βραχια κ τα βάζουμε μέσα..Αλλα το ψαροδολι της τρελενει.

Γιωργο αν και οφ,ξέχασα να αναφέρω έναν τρόπο που μου εχει δωσει πάμπολλες φορες μεγάλα μελανουρια ακόμα κ σε μπουνατσα τους καλοκαιρινούς μήνες..Αυτό ειναι το πολυαγκιστρα με διπλό γαύρο.
Ειδικά παλιά που είχε πιο πολλά τα μαλαγρωναμε πάνω από καΐκι στο λιμανι με σπασμένα κοχύλια κ αχινους που βρίσκαμε στο κατάστρωμα..
Πρασίνιζε η θάλασσα από κάτω..πεταγαμε το πολυαγκιστρα πιο μέσα κ κάθε μέρα γυρίζαμε με 6-7 κομμάτια ο καθένας..Έχω πάρει κ δυο μαζί στο ίδιο πολυαγκιστρο.

Βασιλη αν κ ακουστηκαν πολλες γνωμες θα σου πω κ εγω συντομα τη δικη μου... Για μια 6ετια περιπου σε μικρη ηλικια ειχα κολλησει ασχημα με το απικο... Δολωματα, μαλαγρες, καθε ειδους δοκιμες σε αρματωσιες, αναζητηση ακριβων κ ντουρων καλαμιων, αυτοσχεδιες πατεντες κ ολα τα συναφη... Ειχα παρει παρα πολλα ψαρια κ απο ενα σημειο κ μετα που εμαθα καποια πραγματα αρκετους μεγαλους κεφαλους που στο καρφωμα εκαναν τη μυτη του καλαμιου να κολα στο νερο... Πολυ ωραια αισθηση...
Απο δολωμα, τα δυο πιο αγαπημενα μου κ ευκολα... Ενα με ψωμι μουλιασμενο, τυρι κοπανιστη, λαδι κ φρυγανια κ αλλο ενα που αν εχει κ σαργους η περιοχη θα παρεις μερικους καλους με ρεγγα και φρυγανια... Αλευρι δεν εβαζα ποτε, περα απο λιγο για να φτιαξω το ζυμαρι γιατι ειχα δει οτι δεν το γουσταραν τα μεγαλα ψαρια...
Εγω ψαρευα σχεδον παντα με μυτη κ οχι με φελο, το γουσταρα περισσοτερο κ σε συνδυασμο με ενα καλο καλαμι καταλαβαινες ολες τις τσιμπιες στο χερι...
Αρματωσια για αρχη? Οτι πιο απλα, μια 30αρα-35αρα αορατη για μανα, ενα φελο, περαστο βαρυδι που να σταματα σε ενα πολυ μικρο στριφταρακι... Απο εκει κ κατω μια 22αρα αορατη, 35 ποντους παραμαλο κ μια σαλαγκια στο τερμα η ισως αν θες κ ενα αγκιστρακι λιγο πιο πανω με ενα παραμαλλακι 1 ποντο...
Τωρα για την "κοντρα" εγγλεζικου-απικου κ παρολλου που εγγλεζικο δεν εχω ψαρεψει ποτε αν κ το εχω ψαξει κ παρακολουθησει το θεμα, πιστευω κ εγω οτι την ποιοτητα κ τα μεγεθη των ψαριων του εγγλεζικου δεν θα τα πιασει ποτε το απικο... Μια καλη τσιπουρα η ενα καλο λαβρακι πολυ δυσκολα εως ποτε δεν θα πεσουν στο απικο... Σαργοι, μελανουρια κ κεφαλοι, θα πεσουν, ισως κ καλοι σε πολλες περιπτωσεις αλλα κ παλι η "απλοτητα" και η "φυσικοτητα" πιανουν τα ψαρια... Αν σημερα , ετσι οπως ειναι τα πραγματα πλεον, καθισει ενας απικαντζης κ ενας εγγλεζας διπλα διπλα σε ενα λιμανι, πιστευω οτι ο απικατζης δεν θα εχει καμια τυχη...
Δυστυχως η ευτυχως, τα ψαρια μαθαινουν κ εξελισσονται...

Δεν υπάρχει καμία κόντρα απικο εγγλεζικου γιατί ειναι δυο τεχνικές που διαφέρουν παρά παρά παρά πολυ σε όλες τις απόψεις.Η σύγκριση ειναι άνιση λοιπόν.Συγκρινετε το 12αρι με το φλωμπερ?
Οπου δεν μπορεί ψαρέψει το απικο ψαρεύει το εγγλέζικο,
Και όπου δεν μπορεί το εγγλέζικο ψαρεύει το απικο.
Απλα τα πράγματα.

Βασιλη αν κ ακουστηκαν πολλες γνωμες θα σου πω κ εγω συντομα τη δικη μου... Για μια 6ετια περιπου σε μικρη ηλικια ειχα κολλησει ασχημα με το απικο... Δολωματα, μαλαγρες, καθε ειδους δοκιμες σε αρματωσιες, αναζητηση ακριβων κ ντουρων καλαμιων, αυτοσχεδιες πατεντες κ ολα τα συναφη... Ειχα παρει παρα πολλα ψαρια κ απο ενα σημειο κ μετα που εμαθα καποια πραγματα αρκετους μεγαλους κεφαλους που στο καρφωμα εκαναν τη μυτη του καλαμιου να κολα στο νερο... Πολυ ωραια αισθηση...
Απο δολωμα, τα δυο πιο αγαπημενα μου κ ευκολα... Ενα με ψωμι μουλιασμενο, τυρι κοπανιστη, λαδι κ φρυγανια κ αλλο ενα που αν εχει κ σαργους η περιοχη θα παρεις μερικους καλους με ρεγγα και φρυγανια... Αλευρι δεν εβαζα ποτε, περα απο λιγο για να φτιαξω το ζυμαρι γιατι ειχα δει οτι δεν το γουσταραν τα μεγαλα ψαρια...
Εγω ψαρευα σχεδον παντα με μυτη κ οχι με φελο, το γουσταρα περισσοτερο κ σε συνδυασμο με ενα καλο καλαμι καταλαβαινες ολες τις τσιμπιες στο χερι...
Αρματωσια για αρχη? Οτι πιο απλα, μια 30αρα-35αρα αορατη για μανα, ενα φελο, περαστο βαρυδι που να σταματα σε ενα πολυ μικρο στριφταρακι... Απο εκει κ κατω μια 22αρα αορατη, 35 ποντους παραμαλο κ μια σαλαγκια στο τερμα η ισως αν θες κ ενα αγκιστρακι λιγο πιο πανω με ενα παραμαλλακι 1 ποντο...
Τωρα για την "κοντρα" εγγλεζικου-απικου κ παρολλου που εγγλεζικο δεν εχω ψαρεψει ποτε αν κ το εχω ψαξει κ παρακολουθησει το θεμα, πιστευω κ εγω οτι την ποιοτητα κ τα μεγεθη των ψαριων του εγγλεζικου δεν θα τα πιασει ποτε το απικο... Μια καλη τσιπουρα η ενα καλο λαβρακι πολυ δυσκολα εως ποτε δεν θα πεσουν στο απικο... Σαργοι, μελανουρια κ κεφαλοι, θα πεσουν, ισως κ καλοι σε πολλες περιπτωσεις αλλα κ παλι η "απλοτητα" και η "φυσικοτητα" πιανουν τα ψαρια... Αν σημερα , ετσι οπως ειναι τα πραγματα πλεον, καθισει ενας απικαντζης κ ενας εγγλεζας διπλα διπλα σε ενα λιμανι, πιστευω οτι ο απικατζης δεν θα εχει καμια τυχη...
Ρε συ αν διαβαζες το μυνημα που του στειλα θα χες κ έλεος.
Εισουν κ συ ψαγμενος.;)
Το μυστικο της ρέγγας το χω πει ηδη στον Τασο απο παλιά;)

Για την σαλαγκια εγω δεν εβαζα το αγκιστρι ξεχωριστά στο παραμαλλο
εδενα τι αγκιστρακι κολλητο στι τέλος του κοτσανιου της

Σαλαγκιες εκανα πατεντες.
Κολουσα δυι τριαρες μαζι κ φτιαχνα εξαρες με μακρύ κοτσανι;)

Εγώ σαλαγκια πάντα την βάζω μονη ν6-8 για ψάρεμα κεφαλου.
Το μυστικό σε αυτό το ψάρι ειναι πολυ μαλακό δόλωμα κ όχι αλεύρι στην ζύμη για να διαλυετε σε κάθε κάρφωμα.
Όταν βάλουμε σκληρό ζυμάρι συνήθως το παρατάει κ φευγει,αλλα κ να κάτσει ειναι δύσκολο να τον καρφωσουμε.
Πολυ ψαρεύουν με κλέφτη πχ μια σαλαγκια 3αρα η κ μεγαλύτερη κ 5εκ πιο πανω ένα αγκιστρακι..Η κατω σαλαγκια ειναι γυμνή,τινάζουν απότομα κ αρπάζουν τον κέφαλο από όπου βρουν.
Δεν το συνιστώ γιατί υπάρχουν πολλά ξεψαρισματα που θα διώξουν το κοπάδι που με κόπο μαζέψαμε..

Αρη μην το λες αυτο,σχεδον καθημερινα εκει που παω για ψαρεμα 2 απικατζηδες κανουν πολυ καλη δουλεια,με μεγαλους κεφαλους,σαργους σαλπες και που και που κανα λαυρακι,κι ολα αυτα στο απικο με καρτελακι!!!εγω κανω εξισου καλα και τις δυο τεχνικες απικο-εγγλεζικο και εχω να πω πως αν τα βαλεις απο κατω τα ψαρια στο απικο με καρτελακι βγαινουν κομπολοι και σε γρηγορους χρονους σε σχεση με το εγγλεζικο,αυτα βλεπω εγω που κανω εγγλεζικο απο το 2003 και τοτε με τρομερα αποτελεσματα,αντιθετως τωρα τελευταια εχουν δυσκολεψει τα πραγματα.Το απικο ομως δινει ακομη καλα και μεγαλα ψαρια εννοειται για τους ψαγμενους απικατζηδες!!!και κατι τελευταιο,σε αυτο που αναφερατε για διπλα διπλα απικο εγγλεζικο να ειστε σιγουροι πως ο χαμενος θα ειναι εγγλεζας γιατι η σαλαγκια μαλαγρωνει διαρκως και τα ψαρια κολανε στην κυριολεξια απο κατω!!μην παρεξηγηθω αυτα τα ζω σχεδον σε καθημερινη βαση τολαχιστον στα μερη που ψαρευω εγω!!παρολο την αρρωστια που εχω με το εγγλεζικο στο απικο αν βαλεις τα ψαρια απο κατω τα βγαζεις το ενα πισω απο το αλλο!!

εγω κανω εξισου καλα και τις δυο τεχνικες απικο-εγγλεζικο και εχω να πω πως αν τα βαλεις απο κατω τα ψαρια στο απικο με καρτελακι βγαινουν κομπολοι και σε γρηγορους χρονους σε σχεση με το εγγλεζικο,αυτα βλεπω εγω που κανω εγγλεζικο απο το 2003
παρολο την αρρωστια που εχω με το εγγλεζικο στο απικο αν βαλεις τα ψαρια απο κατω τα βγαζεις το ενα πισω απο το αλλο!!
Πεστα ρε Τάκη αλάνι..;)
Συμφωνώ κ σε όλα τα υπολοιπα..:)
ΥΓ ποιος είπε ότι δεν αποδίδουν τα παραδοσιακά ψαρέματα στις μέρες μας?

Κ γω πιστεύω οτι το απικο ειναι πολυ απιδοτικη τεχνικη γθα τους ψαχμενους.
Σε καποιους τοπους δεν σε αφηνει να πλεονεκτησεις αλλα μπας κ τα μαζεψες την εκανες.
Απο την αλλη εγώ μπορώ να κανω απικο καιβνα χω μεσα και ριγμενο ζωντανό για κυνηγιαρικα.
Δεν μενω σε μια τεχνικη δεμένος.
Ψαρεμα κανω

Back