Αναγνώριση Μανιταριών



Όνομα
Τάσος
Agaricus Urinascens.
Καλημέρα συνάδελφοι. Θα αναφερθώ σε ένα υπέροχο άγριο αγαρικό που όλοι οι μανιταροκυνηγοί το θέλουν στο καλάθι τους. Τα αγαρικά είναι μεγάλη οικογένεια και επειδή κάποια από αυτά δεν είναι εδώδιμα θέλουν εμπειρία στην συλλογή τους. Το ποιό εύκολο να μάθουν οι άπειροι συλλέκτες ίσως είναι αυτό.
Ξεκίνησα με την λατινική του ονομασία. Το αγαρικό το ούροσμο, το οποίο το συναντάμε σε ορεινά λειβάδια , στα οποία υπάρχει κτηνοτροφία. Είναι μεγαλόσωμο μανιτάρι και μπορεί να φτάσει σε εντυπωσιακά μεγέθη. Προσβάλεται και αυτό από προνύμφες εντόμων, όπως όλα σχεδόν τα νόστιμα μανιτάρια. Μυρίζει γλυκάνισο. Ειδικά σε νεαρά καρποσώματα το άρωμα είναι έντονο. Καθώς ωριμάζει η μυρωδιά θυμίζει ούρα ζώου και από εκεί προέρχεται και το όνομά του - ούροσμο. Η μυρωδιά και το μέγεθος είναι κύρια χαρακτηριστικά αναγώρισης. Στις φωτογραφίες βλέπετε τα διαφορετικά μεγέθη ανάλογα με την χρονική στιγμή. Από το πρωτοεμφανιζόμενο καρπόσωμα έως και την πλήρη ανάπτυξη . Από τα μανιτάρια που γεμίζουν γρήγορα τα καλάθια και την καρδιάIMG_20181103_143158.jpg.IMAG2033.jpgIMG_0584.JPGIMG_20181103_141852.jpg
 
Περιοχή
Λυκόβρυση
Όνομα
Παντελής
Agaricus Urinascens.
Καλημέρα συνάδελφοι. Θα αναφερθώ σε ένα υπέροχο άγριο αγαρικό που όλοι οι μανιταροκυνηγοί το θέλουν στο καλάθι τους. Τα αγαρικά είναι μεγάλη οικογένεια και επειδή κάποια από αυτά δεν είναι εδώδιμα θέλουν εμπειρία στην συλλογή τους. Το ποιό εύκολο να μάθουν οι άπειροι συλλέκτες ίσως είναι αυτό.
Ξεκίνησα με την λατινική του ονομασία. Το αγαρικό το ούροσμο, το οποίο το συναντάμε σε ορεινά λειβάδια , στα οποία υπάρχει κτηνοτροφία. Είναι μεγαλόσωμο μανιτάρι και μπορεί να φτάσει σε εντυπωσιακά μεγέθη. Προσβάλεται και αυτό από προνύμφες εντόμων, όπως όλα σχεδόν τα νόστιμα μανιτάρια. Μυρίζει γλυκάνισο. Ειδικά σε νεαρά καρποσώματα το άρωμα είναι έντονο. Καθώς ωριμάζει η μυρωδιά θυμίζει ούρα ζώου και από εκεί προέρχεται και το όνομά του - ούροσμο. Η μυρωδιά και το μέγεθος είναι κύρια χαρακτηριστικά αναγώρισης. Στις φωτογραφίες βλέπετε τα διαφορετικά μεγέθη ανάλογα με την χρονική στιγμή. Από το πρωτοεμφανιζόμενο καρπόσωμα έως και την πλήρη ανάπτυξη . Από τα μανιτάρια που γεμίζουν γρήγορα τα καλάθια και την καρδιάView attachment 16141.View attachment 16138View attachment 16139View attachment 16140


Τέτοια (μάλλον) είχαμε φτιάξει με μπόλικο σκορδάκι και μου έμεινε η γεύση αξέχαστη, στα ορεινά της Δεσκάτης δίπλα σε μία κτηνοτροφική μονάδα! Αυτό ήταν το επιστέγασμα μετά από μια καταπληκτική έναρξη τρυγονιού στις 15 Σεπτέμβρη.

1600335368414.png 1600335414949.png


Μια βραδιά με φεγγαράδα μπροστά σε μιά μεγάλη φωτιά στην ύπαιθρο που τροφοδοτούσε το μαγγάλι συνεχώς με φρέσκο κάρβουνο.
1600341107609.png1600341334435.png

Καλή παρέα, με γέλια και πειράγματα, καλό κρασί, προβατίνα στη σχάρα, και άγρια μανιτάρια...

Αξία ανεκτίμητη!!!!!!
 
Όνομα
Τάσος
Τέτοια (μάλλον) είχαμε φτιάξει με μπόλικο σκορδάκι και μου έμεινε η γεύση αξέχαστη, στα ορεινά της Δεσκάτης δίπλα σε μία κτηνοτροφική μονάδα! Αυτό ήταν το επιστέγασμα μετά από μια καταπληκτική έναρξη τρυγονιού στις 15 Σεπτέμβρη.

View attachment 16147 View attachment 16148


Μια βραδιά με φεγγαράδα μπροστά σε μιά μεγάλη φωτιά στην ύπαιθρο που τροφοδοτούσε το μαγγάλι συνεχώς με φρέσκο κάρβουνο.
View attachment 16160View attachment 16161

Καλή παρέα, με γέλια και πειράγματα, καλό κρασί, προβατίνα στη σχάρα, και άγρια μανιτάρια...

Αξία ανεκτίμητη!!!!!!
Παντελή κοντά σε μαντριά βγαίνει συνήθως το agaricus bisporus , το αγαρικό το δίσπορο. Οι εικόνες που έχεις, συνηγορούν προς αυτό το μανιτάρι ή ίσως το agaricus arvensis. Πάντα με επιφύλαξη μιά και οι κοντινές λήψεις βοηθούν περισσότερο. Θα έλεγα με σχετική σιγουριά ότι τα περισσότερα δεν είναι agaricus urinascens. Τα αγαρικά όπως έγραψα δεν είναι εύκολα στην αναγνώρισή τους. Θέλουν προσοχή. Υπάρχει το agaricus xanthodermus που μοιάζει πολύ με εδώδιμα αγαρικά και είναι τοξικό. Επίσης το agaricus mollieri, το agaricus impudicus κ.ά., που προκαλούν δηλητηριάσεις.
Στα αγαρικά ένας γενικός κανόνας είναι ότι αυτά που μυρίζουν άσχημα (μυρωδιά φαρμακείου, ιωδίου κλπ.) δεν τα μαζεύουμε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα είναι καλά. Το ξανθόδερμο το μάζεψα κάποτε και μύριζε μιά χαρά. Στην συνέχεια όμως ο μεταχρωματισμός του στο άγγιγμα - κιτρινίζει- με οδήγησε σε αναλυτικότερο έλεγχο και το απέρριψα.
Υπάρχουν όμως και άλλα αγαρικά που κιτρινίζουν και είναι εξαιρετικά φαγώσιμα, όπως το ούροσμο που σας περιέγραψα, αλλά και το agaricus silvicola , το αγαρικό το δασόβιο, επίσης ένα εξαιρετικό εδώδιμο. Άλλα αγαρικά στο κόψιμο κοκκινίζουν, langei, litoralis κλπ. Από τα μικρά συνήθως σε μέγεθος αγαρικά το ποιό συνηθισμένο στα λιβάδια είναι το agaricus campestris. Συχνό στα λιβάδια είναι και το agaricus litoralis.
Γενικά επειδή είναι μεγάλη οικογένεια με πολλά εδώδιμα, αλλά και κάποια μη εδώδιμα θέλει προσοχή. Είναι από τις οικογένειες που δυστυχώς υπάρχουν είδη που δεν τρώγονται και μοιάζουν με άλλα που τρώγονται.
Όπως έχω γράψει και σε άλλα ποστ θέλει διάβασμα το αντικείμενο και το καλύτερο σενάριο είναι να έχεις μαζί σου κάποιον που να σε εκπαιδεύει, κάτι αντικειμενικά δύσκολο μιά και οι πραγματικοί γνώστες σπανίζουν.
 
Όνομα
Τάσος
Τέτοια (μάλλον) είχαμε φτιάξει με μπόλικο σκορδάκι και μου έμεινε η γεύση αξέχαστη, στα ορεινά της Δεσκάτης δίπλα σε μία κτηνοτροφική μονάδα!
Η παρέα και το σκηνικό υπέροχα Παντελή μου. Αυτά άλλωστε μένουν σαν χρυσή παρακαταθήκη στο βιβλίο των αναμνήσεων.
Πάντα τέτοια εύχομαι σε όλους.
 
Περιοχή
Λυκόβρυση
Όνομα
Παντελής
Τάσο καλημέρα, περίμενα το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης σου! :)
Δυστυχώς οι φωτογραφίες είχαν ληφθεί μόνο σαν αναμνηστικές και όχι για αναγνώριση...
Με όλα αυτά βέβαια με φόβισες περισσότερο, ευτυχώς ο φίλος που τα σύλλεξε είχε μαθητεύσει δίπλα στον Κωνσταντινίδη και εκ του αποτελέσματος ήταν εδώδιμα ;)
 
Όνομα
Γιώργος
Τάσο καλημέρα, περίμενα το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης σου! :)
Δυστυχώς οι φωτογραφίες είχαν ληφθεί μόνο σαν αναμνηστικές και όχι για αναγνώριση...
Με όλα αυτά βέβαια με φόβισες περισσότερο, ευτυχώς ο φίλος που τα σύλλεξε είχε μαθητεύσει δίπλα στον Κωνσταντινίδη και εκ του αποτελέσματος ήταν εδώδιμα ;)
Παντελή καλησπέρα, βάλε στο google να δεις τα agaricus που αναφέρει ο Τάσος, θα εκπλαγείς με την ομοιότητά τους αλλά και με την διαφορετική εικόνα που έχει το ίδιο είδος, ανάλογα την περιοχή και τις συνθήκες που βρίσκεται. Τα agaricus είναι κατά την άποψή μου, το καλύτερο γένος μανιταριών, για να πειστεί κάποιος ότι η πραγματική αναγνώριση του είδους στα μανιτάρια είναι πολύ απαιτητική εργασία. Η αναγνώρισή τους απαιτεί γνώσεις και εξοπλισμό, αν θέλει ο συλλέκτης να είναι 100% σίγουρος τι μάζεψε. Φυσικά ο Τάσος σαν πραγματικός και σοβαρός συλλέκτης απέφυγε να κάνει διάγνωση σε agaricus sp. από φωτογραφία!... και πολύ χαίρομαι που θα μας καθοδηγήσει! ;)
Έχω την εντύπωση ότι εκείνη τη βραδιά περάσατε πολύ πολύ ωραία...:).
 
Last edited:
Περιοχή
Λυκόβρυση
Όνομα
Παντελής
Τα agaricus είναι κατά την άποψή μου, το καλύτερο γένος μανιταριών, για να πειστεί κάποιος ότι η πραγματική αναγνώριση του είδους στα μανιτάρια είναι πολύ απαιτητική εργασία.

Ναι Γιώργο, τα πράγματα είναι πολύ πιό δύσκολα απ'όσο φανταζόμουν!!!
Παρά το ότι έχω αρχίσει και αποθαρρύνομαι, θα το παλέψω λίγο ακόμα...

Έχω την εντύπωση ότι εκείνη τη βραδιά περάσατε πολύ πολύ ωραία...:).
Μία από τις αξέχαστες βραδιές που έχω περάσει...
και αυτό το οφείλω στον καλό μου φίλο, γνωστό κινηματογραφιστή του χώρου, που μάζεψε και μαγείρεψε τα μανιτάρια, και μου έδωσε τη χαρά να με πάρει σ'αυτό το τριήμερο μαζί του ,
 
Όνομα
Τάσος
Τάσο καλημέρα, περίμενα το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης σου! :)
Δυστυχώς οι φωτογραφίες είχαν ληφθεί μόνο σαν αναμνηστικές και όχι για αναγνώριση...
Με όλα αυτά βέβαια με φόβισες περισσότερο, ευτυχώς ο φίλος που τα σύλλεξε είχε μαθητεύσει δίπλα στον Κωνσταντινίδη και εκ του αποτελέσματος ήταν εδώδιμα ;)
O κ, Κωνσταντινίδης είναι ο mushroom master της Ελλάδας μας. Ο δικός μου μέντορας και ας μην τον έχω συναντήσει ποτέ. Κορυφαίος στο αντικείμενο αυτό και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αν μαθήτευσε μαζί του ο φίλος σου σίγουρα μάζευε εδώδιμο είδος.
Τα αγαρικά είπαμε είναι από τα δύσκολα είδη στην αναγνώριση. Όπως και να έχει οι εικόνες αυτές είναι η πεμπτουσία της κυνηγετικής συνάντησης και παρέας. Ότι ωραιότερο. Πάντα τέτοια Παντελή μου.
 
Όνομα
Γιώργος
Τάσο καλησπέρα έχω ερωτήσεις, σε περιοχές που κάνουν pleurotus eryngii όπως η περιοχή μου, έβρεξε σήμερα 6ώρες, μικρής έντασης (ποτιστική) αλλά δεν θα βρέξει ξανά εντός των επόμενων 5-8 ημερών. 1) είναι ικανή μια τέτοια βροχή να κάνει συνθήκες καρποφορίας;
2) σε πόσες ημέρες με αυτές τις ψηλές θερμοκρασίες (ημέρα 30 0C - νύχτα 23 0C) θα έχουμε τυχόν καρποφορία; 3) Σε τέτοιου τύπου ερωτήσεις υπάρχει βιβλιογραφία.
Ελπίζω να μην έχω ρωτήσει υπερβολές και να μην σε ζαλίζω!
 
Όνομα
Γιώργος
Έχετε να προτείνετε κάποιο βιβλίο για αρχάριους;


Βασίλη ο Τάσος σίγουρα θα σου προτείνει κάτι κατάλληλο για να ξεκινήσει κανείς σωστά. Εγώ πάλι έχω να σου προτείνω το "Μανιτάρια φωτογραφικός οδηγός μανιταροσυλλέκτη" του Γιώργου Κωνσταντινίδη, δεν ξέρω αν είναι το καταλληλότερο για σωστό ξεκίνημα, εμένα όμως με έχει βοηθήσει πολύ.
 
Όνομα
Γιώργος
Και άλλη μια ερώτηση, αυτά που φυτρώνουν πάνω στους κορμούς των δέντρων είναι μανιτάρια; Σε αυτά υπάρχει τρόπος να ξεχωρίζουμε τα δηλητηριώδεις;
Ναι είναι καρποφορίες μυκήτων, κάποια είδη είναι φαγώσιμα κάποια άλλα όχι, χωρίς να είναι δηλητηριώδη (π.χ. σκληρά ή άγευστα) και όπως πάντα κάποια όταν καταναλωθούν, προκαλούν προβλήματα. Αν εννοείς να γίνει διάγνωση σε ένα μανιτάρι ότι προκαλεί πρόβλημα, χωρίς να γνωρίζουμε ποιό είναι αυτό το είδος, όχι δεν γίνεται, όπως και στα υπόλοιπα που δεν βγαίνουν σε κορμούς. Πρέπει πάντα να αναγνωριστεί το είδος και να δείς έπειτα από οδηγούς, τι συμβαίνει όταν καταναλωθεί από άνθρωπο (ωμό ή λίγο ή πολύ μαγειρεμένο). Για αυτό το λόγο η μανιταροσυλλογή ξεκινά πάντα με παρουσία και καθοδήγηση κάποιου που γνωρίζει. Βασίλη ξέχασα πρώτα να σου υπενθυμίσω τα DVD του Χριστογιάννη είναι σπουδαία από πολλές απόψεις.
 
Περιοχή
Λυκόβρυση
Όνομα
Παντελής
Βασίλη ξέχασα πρώτα να σου υπενθυμίσω τα DVD του Χριστογιάννη είναι σπουδαία από πολλές απόψεις.
Χαίρομαι που τα εκτιμάς κι εσύ που είσαι γνώστης του αντικειμένου, εγώ τα είχα αναφέρει πριν μερικές μέρες αλλά λόγω του ότι ο Γιάννης με τιμάει με τη φιλία του δεν ήθελα να θεωρηθεί ότι κάνω διαφήμιση. Μου δίνεις όμως την ευκαιρία να πω ότι έχουν γυριστεί κυρίως στα Γρεβενά, (πατρίδα του μανιταριού από όσο λέτε οι γνώστες) σε συνεργασία με τον Κωνσταντινίδη, που τώρα κατάλαβα μέσα από αυτή τη συζήτηση πόσο σπουδαίος είναι!
Για να λέει ο Τάσος :
O κ, Κωνσταντινίδης είναι ο mushroom master της Ελλάδας μας. Ο δικός μου μέντορας και ας μην τον έχω συναντήσει ποτέ. Κορυφαίος στο αντικείμενο αυτό και σε παγκόσμιο επίπεδο.
...τα υπόλοιπα είναι περιττά!
 
Χαίρομαι που τα εκτιμάς κι εσύ που είσαι γνώστης του αντικειμένου, εγώ τα είχα αναφέρει πριν μερικές μέρες αλλά λόγω του ότι ο Γιάννης με τιμάει με τη φιλία του δεν ήθελα να θεωρηθεί ότι κάνω διαφήμιση. Μου δίνεις όμως την ευκαιρία να πω ότι έχουν γυριστεί κυρίως στα Γρεβενά, (πατρίδα του μανιταριού από όσο λέτε οι γνώστες) σε συνεργασία με τον Κωνσταντινίδη, που τώρα κατάλαβα μέσα από αυτή τη συζήτηση πόσο σπουδαίος είναι!
Για να λέει ο Τάσος :

...τα υπόλοιπα είναι περιττά!
Ο Κωνσταντινιδης εχει παιξει πολυ μεγαλο ρολο γυρω απο την μανιταρογνωσια και πιστευω οτι χαρη σ αυτον που ανεδειξε τις παρα πολλες ποικιλιες που εχουμε αναγνωριστικε ο τοπος μου τα Γρεβενα σαν πατριδα του μανιταριου
 
Όνομα
Τάσος
Τάσο καλησπέρα έχω ερωτήσεις, σε περιοχές που κάνουν pleurotus eryngii όπως η περιοχή μου, έβρεξε σήμερα 6ώρες, μικρής έντασης (ποτιστική) αλλά δεν θα βρέξει ξανά εντός των επόμενων 5-8 ημερών. 1) είναι ικανή μια τέτοια βροχή να κάνει συνθήκες καρποφορίας;
2) σε πόσες ημέρες με αυτές τις ψηλές θερμοκρασίες (ημέρα 30 0C - νύχτα 23 0C) θα έχουμε τυχόν καρποφορία; 3) Σε τέτοιου τύπου ερωτήσεις υπάρχει βιβλιογραφία.
Ελπίζω να μην έχω ρωτήσει υπερβολές και να μην σε ζαλίζω!
Γιώργο καλημέρα και καλή εβδομάδα στην παρέα. Το pleurotus eryngii είναι και αυτό ένα από τα κορυφαία εδώδιμα είδη και Πανελλαδικά γνωστό με το όνομα αγκαθίτης. Το οφείλει στην συμβιωτική του ύπαρξη με κάποια είδη αγκαθιού. Η οικογένεια περιλαμβάνει και άλλα εξαιρετικά φαγώσιμα το pleurotus eryngii var.ferullae αλλά και το σπανιότατο pleurotus eryngii var.nebrodensis . Στον αγκαθίτη τώρα. Εμφανίζεται στα στελέχη των περυσινών ξεραμένων αγκαθιών, αλλά χρειάζεται και την παρουσία κοπαδιών στις περιοχές που εμφανίζεται που το βοηθούν στην ανάπτυξή του. Ένα από τα νοστιμότερα μανιτάρια με βεβαιότητα, αν και θα μας αφήσει κάποια αγκάθια στα χέρια όταν το μαζεύουμε από τα συμβιωτικά του αγκάθια. Στις ερωτήσεις σου.
Το ενδεχόμενο καρποφορίας είναι πάντα το ζητούμενο για ένα μανιταροσυλλέκτη. Παρακολουθεί τις βροχοπτώσεις στην περιοχή που τον ενδιαφέρει και την εξέλιξη της θερμοκρασίας προκειμένου να διαπιστώσει αν ο τόπος θα δουλέψει και πότε. Πέρα από αυτές τις γενικές γνώσεις, υπάρχει ένα κύριος προσδιοριστικός παράγοντας που πολλοί τον προσπερνούν. Δεν είναι άλλος από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής.
Έτσι παρότι σε μία περιοχή, έχει πέσει αρκετό νερό, επειδή οι θερμοκρασίες που ακολουθούν τις επόμενες ημέρες δεν δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του μυκηλίου, δεν θα έχει καρποφορία. Το κάθε μανιτάρι αναγνωρίζει ως ιδανική για την ανάπτυξή του διαφορετική θερμοκρασιακή συνθήκη. Έτσι έχουμε μανιτάρια (καλοκαιρινά) ή ποιό σωστά θερμόφιλα και μανιτάρια χειμερινά ή (ψυχρόφιλα).
Οι αγκαθίτες κάνουν καλές καρποφορίες στα κυκλαδονήσια, την Κρήτη και τα νότια νησιά μας γενικότερα την χειμερινή περίοδο.
Εγώ τους μαζεύω συνήθως Οκτώβρη σε υψόμετρο 900 μέτρων σε διαφορετικά βουνά, στην Στερεά και στην Πελοπόννησο.
Η ποσότητα βροχής, που συνήθως απαιτείται για να υπάρξει κάποια ουσιαστική καρποφορία, είναι συνήθως τα 30 χιλιοστά βροχής ως μίνιμουμ. Μπορεί και με μικρότερη ποσότητα βροχής όμως και με συνεχόμενους Νοτιάδες, να έχουμε καρποφορίες, γιατί τα πρωινά λόγω υγρασίας, είναι σαν να έχει βρέξει.
Αν όμως τις επόμενες ημέρες έχει Βοριά, όπως τώρα, μπορεί το έδαφος να στεγνώσει γρήγορα (ειδικά για τους αγκαθίτες, που φύονται σε ανοικτές εκτάσεις) και να μην υπάρξει καρποφορία.
Βιβλιογραφία σε τέτοιου τύπου ουσιαστικές ερωτήσεις, που αφορούν τον κάθε εν δυνάμει μανιταροσυλλέκτη, δεν υπάρχει.
Η γνώση αυτή αποκτάται, με την συνεχή παρατήρηση ενός τόπου και τότε μόνο μπορείς να βγάλεις ουσιαστικά συμπεράσματα, για το πως δουλεύει ο συγκεκριμένος τόπος με αυτές τις συνθήκες.
Αυτή η αποκωδικοποίηση είναι που κάνει και την διαφορά, στο κατά πόσον κάποιος θα μπορέσει να προβλέψει σωστά μία καρποφορία και να γεμίσει το καλάθι του, εν αντιθέσει με κάποιον που απλά από σύμπτωση θα συναντήσει κάποια μανιτάρια στην βόλτα του στην εξοχή.
Οι ερωτήσεις αυτές, ακόμα και όταν είσαι συστηματικός συλλέκτης όπως εγώ, πέρνουν πάντα βελτίωση για τον κάθε τόπο, αφού έχουμε φάει κάμποσα "παλτά", σε πολύωρες εξορμήσεις 400 και 500 χιλιομέτρων, που είναι αρκετά συνηθισμένες. Ακόμα και μετά από πολλά χρόνια μπορώ να πω ότι μαθαίνουμε. Το "γηράσκω αεί διδασκόμενος" σε απόλυτη εφαρμογή.
 
Όνομα
Τάσος
Έχετε να προτείνετε κάποιο βιβλίο για αρχάριους;
Βασίλη έχω μόνο αυτά τα 4 , και πλέον το διαδίκτυο.
Τάσο η ερώτηση του Βασίλη ισχύει και για μένα! τι έχεις να μου προτείνεις ;
Εκτός από αυτά τα βιβλία, υπάρχει στην γλώσσα μας και το "Μανιτάρια" του Ζαχαρία Αθανασίου. Εγώ έχω σαν ευαγγέλιο, το παλιό αλλά ίσως καλύτερο όλων, βιβλίο του Γ.Κωνσταντινίδη, το "1000 μανιτάρια της Δυτικής Μακεδονίας". Πέρα από αυτά ίσως το ποιό χρήσιμα σε έναν αρχάριο είναι αυτός ο οδηγός τσέπης του Κωνσταντινίδη, δηλ. το κάτω αριστερά στην φωτό του Γιώργου.
Βέβαια κάποια πράγματα έχουν αλλάξει (ονόματα, εδωδιμότητα σε κάποια είδη λόγω νέων μελετών κλπ).
Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μιά νέα επιστήμη σχετικά, η οποία λόγω του τεράστιου αντικειμένου που υπάρχει, είναι από τις λιγότερο ανεπτυγμένες παγκοσμίως. Την τελευταία 10ετία έχουν αρχίσει να υπάρχουν περισσότεροι μελετητές και εμφανίζονται πολύ συχνότερα νέα δεδομένα για διάφορα είδη. Γίνονται αλλαγές στα επιστημονικά ονόματα λόγω μικροσκοπικών αναλύσεων κλπ.
 
Όνομα
Τάσος
Και άλλη μια ερώτηση, αυτά που φυτρώνουν πάνω στους κορμούς των δέντρων είναι μανιτάρια; Σε αυτά υπάρχει τρόπος να ξεχωρίζουμε τα δηλητηριώδεις;
Βασίλη μου ο αριθμός των μανιταριών που χρησιμοποιούν σαν υπόστρωμα το νεκρό ή το ζωντανό ξύλο είναι πολύ μεγάλος.
Λίγα από αυτά αναλογικά είναι εδώδιμα, όπως ο πλευρωτός ο οστρεώδης, αλλά και το agrocybe aegerita, η armillaria mellea, το laetiporus sulphureus κλπ.
Καμμιά δεκαριά εδώδιμα μου έρχονται στο μυαλό, αλλά είναι εκατοντάδες τα μη εδώδιμα.
Γενικά πεδίο δράσης λαμπρό για όποιον θέλει να εντρυφήσει. Φυσικά για να μπορέσεις να τα αναγνωρίζεις ένας είναι ο κανόνας. ΔΙΑΒΑΣΜΑ...
Γενικοί κανόνες αναγνώρισης δυστυχώς δεν υπάρχουν.
 
Όνομα
Τάσος
Επειδή γράψαμε για τον αγκαθίτη (pleurotus eryngii) καλλο είναι να δούμε και μερικές φωτογραφίες με αυτόν. Παρατηρείστε τις χρωματικές διαφορές που υπάρχουν. Προσωπικά έχω μαζέψει καρποσώματα από κρεμ και σχεδόν λευκά, έως σκούρο καστανό. Όποιος τον γνωρίζει και τον μαζεύει, ξέρει την υπέροχη χαρακτηριστική του μυρωδιά. Συγνώμη δεν μπορώ να την προσδιορίσω λεκτικά.IMAG2412.jpgIMG_20181010_151124.jpgIMG_20181010_151136.jpgIMG_20181010_132924.jpgIMAG2413.jpg
 
Top