Αναγνώριση Μανιταριών



Περιοχή
Πετρούπολη
Όνομα
Κώστας
Μανιτάρια...
Το 2010-11 παραλίγο να αφήσω το κυνήγι για χάρη τους.what..what..what.
Ωραίοι μεζέδες που θέλουν όμως πολυ προσοχή....
Κάθε χρόνο αφιερώνω μια έξοδο στους ελατιάδες για χάρη τους και μην φανταστείτε
οτί γνωρίζω πολλά,δύο είδη μόνο...
 
Χόρτα φάε όσα θες,μανιτάρια μόνο όσα ξερεις.
Έλεγαν οι παλιοί και είχαν δίκιο..
Ένα είδος μανιταριου μαζευω,αλλά πάντα με συνοδεία ατόμου που γνωρίζει και πάντα του δείχνω τι μάζεψα γιατί τα φοβαμε..
Κουμαριτες τους λέμε εδώ και βγενουν τον Νοέμβρη με τις πρώτες βροχές..
(Συνήθως φυτρώνουν μέσα σε κουμαριές από όπου πήραν κ το όνομα τους)θέλουν προσεκτικό ψαξιμο και παρατηρητικότητα..
 
Περιοχή
Χανιά
Ένα είδος μανιταριου μαζευω...
Κουμαριτες τους λέμε εδώ και βγενουν τον Νοέμβρη με τις πρώτες βροχές..
(Συνήθως φυτρώνουν μέσα σε κουμαριές από όπου πήραν κ το όνομα τους)
Κουμαρίτες μαζέυω και εγώ που πλεόν τους ξέρω καλά...
.well done. .shake hands.

.eat. .eat. .eat. .sarcastic.
 
Περιοχή
ΚΑΜΑΤΕΡΟ-ΚΟΤΥΛΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Όνομα
ΚΩΣΤΑΣ
Δεν ξερω αν ισχυει αυτό που λενε ότι τα μανιταρια τα δηλητηριωδη δεν εχουν επανω τους ουτε εντομα ουτε μιρμιγκια κτλ από εκει τα ξεχωρίζεις
Εγω βρισκω πολλα εδώ στην Αττικοβοιωτια που παω για λαγο αλλα δεν ξερω να τα ξεχωρίζω μονο να τα χλαπακιαζω :rolleyes:
 
Μετά από τις βροχές των τελευταίων ημερών στην περιοχή, βρήκα σήμερα στο δάσος κοντά στο καρτέρι μου τα μανιτάρια των φωτογραφιών.
Μανιτάρια ποτέ δε μαζεύω διότι δε ξέρω να αναγνωρίζω ποιά είναι βρώσιμα και ποιά δηλητηριώδη, βλέπω όμως ότι στο φόρουμ υπάρχουν συνάδελφοι κυνηγοί που τα αναγνωρίζουν και τα μαζεύουν.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος τα αναγνωρίζει και αν μπορούν να φαγωθούν ή όχι.
Ευχαριστώ.














 
D

DrV

Μετά από τις βροχές των τελευταίων ημερών στην περιοχή, βρήκα σήμερα στο δάσος κοντά στο καρτέρι μου τα μανιτάρια των φωτογραφιών.
Μανιτάρια ποτέ δε μαζεύω διότι δε ξέρω να αναγνωρίζω ποιά είναι βρώσιμα και ποιά δηλητηριώδη, βλέπω όμως ότι στο φόρουμ υπάρχουν συνάδελφοι κυνηγοί που τα αναγνωρίζουν και τα μαζεύουν.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος τα αναγνωρίζει και αν μπορούν να φαγωθούν ή όχι.
Ευχαριστώ.














ναι, αυτά που έχουν το σάλιο από πάνω τρώγονται και εμείς τους λέμε σαλιαράδες, όπως και τα άλλα που είναι σε μια φωτό και μοιάζουν με αυγό και έχουν κι αυτά το σάλιο πάνω στο καπέλο και τους λέμε αυγουλάδες.
 
ναι, αυτά που έχουν το σάλιο από πάνω τρώγονται και εμείς τους λέμε σαλιαράδες, όπως και τα άλλα που είναι σε μια φωτό και μοιάζουν με αυγό και έχουν κι αυτά το σάλιο πάνω στο καπέλο και τους λέμε αυγουλάδες.
Ευχαριστώ πολύ!

Σάλιο δεν είμαι σίγουρος αν καταλαβαίνω τί εννοείς.
Πάντως λες ότι και τα δύο είδη μανιταριών που έχω στις φωτογραφίες τρώγονται. Σωστά;
 
D

DrV

Ευχαριστώ πολύ!

Σάλιο δεν είμαι σίγουρος αν καταλαβαίνω τί εννοείς.
Πάντως λες ότι και τα δύο είδη μανιταριών που έχω στις φωτογραφίες τρώγονται. Σωστά;
εγώ προσωπικά αυτά τα 2 είδη ξέρω να μαζεύω ναι, στο κάμπο που ζω χαμηλά μόνο τέτοια έχουμε (όταν έχουμε)
σάλιο εννοώ, όταν πιάνεις το καπέλο έχουν ένα ψιλοκολλώδες υγρό, σαν υγρασία πιο πολύ, που θυμίζει στην αφή το ανθρώπινο σάλιο, αν δεν το έχουν τα έχει "κάψει"-στεγνώσει το ξεροβόρι και δεν αξίζουν να μαζευτούν, όσο είναι φρέσκοβγαλμένα 1-2 ημερών είναι νόστιμα και μαγειρεύονται όπως περιέγραψα.
και το κοτσανάκι τους τρώγεται και ξεροτηγανίζεται στο τηγάνι, εγώ τα μαζεύω με σουγιαδάκι, δεν τα ξελακώνω, για να μείνει ο μύκητας μέσα και να ξαναβγάλει
 
D

DrV

οπτικά από αυτά στις φωτός, το τελευταίο συλλέγεται οριακά, βλέπω γυαλίζει από πάνω απ' το σάλιο, αλλά είναι 2-3 ημερών σίγουρα, κάποια παραπάνω είναι αυγουλάδες που μεγάλωσαν και άνοιξε το καπέλο τους, αυτά δεν θα τα μάζευα, θα μάζευα 1-2 μικρούς που βλέπω που είναι μέσα στο χορτάρι και γυαλίζουν από πάνω.
όταν γυρίσεις το καπέλο ανάποδα σ' αυτά δεν πρέπει να είναι λευκό, αν είναι λευκό δεν είναι το σωστό είδος, κανονικά έχουν από κάτω ένα ελαφρύ καφέ χρώμα, όταν σκουραίνει πολύ είναι δείγμα ότι είναι παλιό μανιτάρι, πολύ ώριμο και πάλι δεν αξίζει να φαγωθεί!
 
Περιοχή
Αθήνα -Τζουμέρκα
Όνομα
Δημήτρης
Κι εγω πριν λίγες μέρες που ήμουνα στην Ηπειρο,μια μερα βρήκα μαζεμένα αρκετά Ζαρκαδίσια τα οποία δεν είχαν ανοίξει ακόμη και απ ότι μου είπαν έτσι είναι και πιο νόστιμα.
Δεν έχασα λοιπόν την ευκαιρία να μαζέψω κάμποσα μιας και ήμουνα κοντά στο αμάξι.







 

Alex37

Moderator
Όνομα
Αλεξανδρος
Μου αρεσουν τα μανιταρια αλλα δυστυχως δεν ειχα καποιον να μου δειξει.
Εμεινα στην παροιμια "Χορτα οσα μπορεις και μανιταρια οσα ξερεις"
Προσοχη σε αυτους που ξερουν,μην κλαψουν μανουλες εδω μεσα!
 
Περιοχή
Αθήνα
Εμεινα στην παροιμια "Χορτα οσα μπορεις και μανιταρια οσα ξερεις"
Προσοχη σε αυτους που ξερουν,μην κλαψουν μανουλες εδω μεσα!
Συμφωνώ απόλυτα.
Όσο νόστιμα και να ειναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τα φας με οδηγίες απο απόσταση.
Για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις δες εδω:
https://www.proionta-tis-fisis.com/odigos-gia-ta-manitaria-tou-dasous-vrosima-kai-dilitiriodi/
Όσα ομως και αν νομίζεις πως έμαθες, πάλι να πειστείς πως ξέρεις ΤΙΠΟΤΕ.
Εδω ισχύει το αρχαίον "εν οιδα οτι ουδέν οιδα"
Το πολύ κακό με τα μανιτάρια ειναι πως αν πέσεις σε δηλητηριώδες, τις περισσότερες φορές δεν θα εμφανίσεις τα σημάδια μιας τροφικής δηλητηρίασης και έτσι έστω και τότε π.χ. να τρέξεις για αντίδοτα, φάρμακα, νοσοκομεία κτλ.
Η δηλητηρίαση "δουλεύει" μεσα και καταστρέφει όργανα και όταν εκδηλωθεί μπορεί να ειναι πολύ αργα.
ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.
Εκτός και αν τα μάζεψες με ντόπιο που τα ξερει και τα τρώει χρόνια.
Και με ...ρέγουλα.
 
Περιοχή
Αθήνα
Για εγκυκλοπαιδική και μόνο γνώση.
Τροφή μόνο για σκέψη και ως γενικές πληροφοριες απο το αρχείο μου :
http://www.agriamanitaria.gr/
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=206733
http://www.agriamanitaria.gr/?page_id=3041
https://www.tsemperlidou.gr/basilik...a-manitaria-tou-dasous-vrosima-ke-dilitiriodi
Πριν ενα μήνα στα Γρεβενα, "ξέροντας" τα ζαρκαδικια μάζεψα με χαρά 2-3 σε ένα διάσελο. 10 λεπτά αργότερα ο φίλος με μεγαλύτερη εμπειρία στο βουνό μου είπε οτι δεν ειναι.
Ένας απο τους δυο μας ήταν λάθος.
Εγω δεν το ρισκάρισα .
Φωτογραφίες θα ανεβάσω συντομα.
 
Top