Αναγνώριση Μανιταριών



Μετά από τις βροχές των τελευταίων ημερών στην περιοχή, βρήκα σήμερα στο δάσος κοντά στο καρτέρι μου τα μανιτάρια των φωτογραφιών.
Μανιτάρια ποτέ δε μαζεύω διότι δε ξέρω να αναγνωρίζω ποιά είναι βρώσιμα και ποιά δηλητηριώδη, βλέπω όμως ότι στο φόρουμ υπάρχουν συνάδελφοι κυνηγοί που τα αναγνωρίζουν και τα μαζεύουν.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος τα αναγνωρίζει και αν μπορούν να φαγωθούν ή όχι.
Ευχαριστώ.














 
D

DrV

Μετά από τις βροχές των τελευταίων ημερών στην περιοχή, βρήκα σήμερα στο δάσος κοντά στο καρτέρι μου τα μανιτάρια των φωτογραφιών.
Μανιτάρια ποτέ δε μαζεύω διότι δε ξέρω να αναγνωρίζω ποιά είναι βρώσιμα και ποιά δηλητηριώδη, βλέπω όμως ότι στο φόρουμ υπάρχουν συνάδελφοι κυνηγοί που τα αναγνωρίζουν και τα μαζεύουν.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος τα αναγνωρίζει και αν μπορούν να φαγωθούν ή όχι.
Ευχαριστώ.














ναι, αυτά που έχουν το σάλιο από πάνω τρώγονται και εμείς τους λέμε σαλιαράδες, όπως και τα άλλα που είναι σε μια φωτό και μοιάζουν με αυγό και έχουν κι αυτά το σάλιο πάνω στο καπέλο και τους λέμε αυγουλάδες.
 
ναι, αυτά που έχουν το σάλιο από πάνω τρώγονται και εμείς τους λέμε σαλιαράδες, όπως και τα άλλα που είναι σε μια φωτό και μοιάζουν με αυγό και έχουν κι αυτά το σάλιο πάνω στο καπέλο και τους λέμε αυγουλάδες.
Ευχαριστώ πολύ!

Σάλιο δεν είμαι σίγουρος αν καταλαβαίνω τί εννοείς.
Πάντως λες ότι και τα δύο είδη μανιταριών που έχω στις φωτογραφίες τρώγονται. Σωστά;
 
D

DrV

Ευχαριστώ πολύ!

Σάλιο δεν είμαι σίγουρος αν καταλαβαίνω τί εννοείς.
Πάντως λες ότι και τα δύο είδη μανιταριών που έχω στις φωτογραφίες τρώγονται. Σωστά;
εγώ προσωπικά αυτά τα 2 είδη ξέρω να μαζεύω ναι, στο κάμπο που ζω χαμηλά μόνο τέτοια έχουμε (όταν έχουμε)
σάλιο εννοώ, όταν πιάνεις το καπέλο έχουν ένα ψιλοκολλώδες υγρό, σαν υγρασία πιο πολύ, που θυμίζει στην αφή το ανθρώπινο σάλιο, αν δεν το έχουν τα έχει "κάψει"-στεγνώσει το ξεροβόρι και δεν αξίζουν να μαζευτούν, όσο είναι φρέσκοβγαλμένα 1-2 ημερών είναι νόστιμα και μαγειρεύονται όπως περιέγραψα.
και το κοτσανάκι τους τρώγεται και ξεροτηγανίζεται στο τηγάνι, εγώ τα μαζεύω με σουγιαδάκι, δεν τα ξελακώνω, για να μείνει ο μύκητας μέσα και να ξαναβγάλει
 
D

DrV

οπτικά από αυτά στις φωτός, το τελευταίο συλλέγεται οριακά, βλέπω γυαλίζει από πάνω απ' το σάλιο, αλλά είναι 2-3 ημερών σίγουρα, κάποια παραπάνω είναι αυγουλάδες που μεγάλωσαν και άνοιξε το καπέλο τους, αυτά δεν θα τα μάζευα, θα μάζευα 1-2 μικρούς που βλέπω που είναι μέσα στο χορτάρι και γυαλίζουν από πάνω.
όταν γυρίσεις το καπέλο ανάποδα σ' αυτά δεν πρέπει να είναι λευκό, αν είναι λευκό δεν είναι το σωστό είδος, κανονικά έχουν από κάτω ένα ελαφρύ καφέ χρώμα, όταν σκουραίνει πολύ είναι δείγμα ότι είναι παλιό μανιτάρι, πολύ ώριμο και πάλι δεν αξίζει να φαγωθεί!
 
Περιοχή
Αθήνα -Τζουμέρκα
Όνομα
Δημήτρης
Κι εγω πριν λίγες μέρες που ήμουνα στην Ηπειρο,μια μερα βρήκα μαζεμένα αρκετά Ζαρκαδίσια τα οποία δεν είχαν ανοίξει ακόμη και απ ότι μου είπαν έτσι είναι και πιο νόστιμα.
Δεν έχασα λοιπόν την ευκαιρία να μαζέψω κάμποσα μιας και ήμουνα κοντά στο αμάξι.







 
Όνομα
Αλεξανδρος
Μου αρεσουν τα μανιταρια αλλα δυστυχως δεν ειχα καποιον να μου δειξει.
Εμεινα στην παροιμια "Χορτα οσα μπορεις και μανιταρια οσα ξερεις"
Προσοχη σε αυτους που ξερουν,μην κλαψουν μανουλες εδω μεσα!
 
Περιοχή
Αθήνα
Εμεινα στην παροιμια "Χορτα οσα μπορεις και μανιταρια οσα ξερεις"
Προσοχη σε αυτους που ξερουν,μην κλαψουν μανουλες εδω μεσα!
Συμφωνώ απόλυτα.
Όσο νόστιμα και να ειναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τα φας με οδηγίες απο απόσταση.
Για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις δες εδω:
https://www.proionta-tis-fisis.com/odigos-gia-ta-manitaria-tou-dasous-vrosima-kai-dilitiriodi/
Όσα ομως και αν νομίζεις πως έμαθες, πάλι να πειστείς πως ξέρεις ΤΙΠΟΤΕ.
Εδω ισχύει το αρχαίον "εν οιδα οτι ουδέν οιδα"
Το πολύ κακό με τα μανιτάρια ειναι πως αν πέσεις σε δηλητηριώδες, τις περισσότερες φορές δεν θα εμφανίσεις τα σημάδια μιας τροφικής δηλητηρίασης και έτσι έστω και τότε π.χ. να τρέξεις για αντίδοτα, φάρμακα, νοσοκομεία κτλ.
Η δηλητηρίαση "δουλεύει" μεσα και καταστρέφει όργανα και όταν εκδηλωθεί μπορεί να ειναι πολύ αργα.
ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.
Εκτός και αν τα μάζεψες με ντόπιο που τα ξερει και τα τρώει χρόνια.
Και με ...ρέγουλα.
 
Περιοχή
Αθήνα
Για εγκυκλοπαιδική και μόνο γνώση.
Τροφή μόνο για σκέψη και ως γενικές πληροφοριες απο το αρχείο μου :
http://www.agriamanitaria.gr/
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=206733
http://www.agriamanitaria.gr/?page_id=3041
https://www.tsemperlidou.gr/basiliki-fatourou/sport-health-wellness/odigos-gia-ta-manitaria-tou-dasous-vrosima-ke-dilitiriodi
Πριν ενα μήνα στα Γρεβενα, "ξέροντας" τα ζαρκαδικια μάζεψα με χαρά 2-3 σε ένα διάσελο. 10 λεπτά αργότερα ο φίλος με μεγαλύτερη εμπειρία στο βουνό μου είπε οτι δεν ειναι.
Ένας απο τους δυο μας ήταν λάθος.
Εγω δεν το ρισκάρισα .
Φωτογραφίες θα ανεβάσω συντομα.
 
Περιοχή
Άρτα
Όταν δεν είστε σίγουροι για το μανιτάρι, πέρα του ότι πολύ απλά δεν το τρώτε, μπορείτε απλά να το μαζέψετε και να φτιάξετε ένα αποτύπωμα των σπορίων του. Πολλά μανιτάρια που μοιάζουν μορφολογικά, έχουν διαφορετικά χρώματα σπορίων και είναι ένα ακόμη εργαλείο για την αναγνώριση, μαζί με την μορφολογία και τον τόπο που μαζεύτηκε..
 
Περιοχή
Αττική
Μετά από τις βροχές των τελευταίων ημερών στην περιοχή, βρήκα σήμερα στο δάσος κοντά στο καρτέρι μου τα μανιτάρια των φωτογραφιών.
Μανιτάρια ποτέ δε μαζεύω διότι δε ξέρω να αναγνωρίζω ποιά είναι βρώσιμα και ποιά δηλητηριώδη, βλέπω όμως ότι στο φόρουμ υπάρχουν συνάδελφοι κυνηγοί που τα αναγνωρίζουν και τα μαζεύουν.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος τα αναγνωρίζει και αν μπορούν να φαγωθούν ή όχι.
Ευχαριστώ.














χόρτα φάε όσα βρείς μανιτάρια όσα ξέρεις......λέει μια παλιά παλιά λαική παροιμία
σαλιαρομανίτες τις λέμε εμείς και συνήθως όπου φυτρώνουν δεν υπάρχουν δηλητηριώδη
τελειώνει γρήγορα τον κύκλο ύπαρξης του γιατί είναι μανιτάρι που προτιμά προσήλια και με πολλή υγρασία μέρη
μέτρια προς καλή γεύση τηγανητό αλλά και στο φούρνο όπου όταν αρχίζει να μαραζώνει ρίχνουμε κρέμα γάλακτος με κόκκινο πιπέρι γλυκό :)
πολύ ωραία και ωμά(όπως όλα τα μανιτάρια)με σφηνάκια βότκα russian standard η stoli
 
Last edited:
χόρτα φάε όσα βρείς μανιτάρια όσα ξέρεις......λέει μια παλιά παλιά λαική παροιμία
σαλιαρομανίτες τις λέμε εμείς και συνήθως όπου φυτρώνουν δεν υπάρχουν δηλητηριώδη
τελειώνει γρήγορα τον κύκλο ύπαρξης του γιατί είναι μανιτάρι που προτιμά προσήλια και με πολλή υγρασία μέρη
μέτρια προς καλή γεύση τηγανητό αλλά και στο φούρνο όπου όταν αρχίζει να μαραζώνει ρίχνουμε κρέμα γάλακτος με κόκκινο πιπέρι γλυκό :)
πολύ ωραία και ωμά(όπως όλα τα μανιτάρια)και σφηνάκια βότκα russian standard η stoli
Stolι μαστορα;)
 
Top