Αναγνώριση Μανιταριών


Μήπως έγραψα το ανάποδο...;;; .think.
Όχι Κώστα, δεν είπα κάτι τέτοιο.
Αλλά ζητάω από το νήμα "αναγνώριση μανιτριών", μία αναγνώριση ενός μανιταριού και μου απαντάτε "τράβα ψώνισε από το σούπερ μάρκετ" .very funny.

Φυσικά καταλαβαίνω το χιούμορ και με χιούμορ απάντησα και εγώ.
 
Όνομα
Ηλίας
Χθες αφου δεν μας κάνανε τη χάρη τα πετούμενα...
Το γυρίσαμε στα μανιτάρια...
Ζαρκαδίσια(macrolepiota procera)
76686022_1294797714055990_3987933892328816640_n.jpg

75540090_995026154185131_1957368277852225536_o.jpg







75594553_995607510793662_5241309098531618816_o.jpg
 
Όνομα
Ηλίας
Φέτος γενικά ειναι μια χρονιά που απο μανιτάρια γίνεται ένας μικρός χαμός, και όσες "φολες" και να φάμε στο κυνήγι, μαζεύουμε απο κανένα μανιτάρι και αναπληρώνεται εν μέρη το κενο.

Μερικές απ τις "κυνηγετικές" επιτυχίες απ τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη.
Βολίτες, κοκινούσκες,ζαρκαδίσια και πρόβεια.
74670819_980522245635522_8592318672511434752_o.jpg
73316964_977069985980748_1348357785183584256_o.jpg

72920142_977070099314070_5886626242538504192_o.jpg

73546655_974835066204240_1476293840045342720_o.jpg

75521945_977820875905659_540967065259868160_o.jpg

78179393_506496236873223_61516447213420544_n.jpg

75513328_477935216152465_3561853401190891520_n.jpg


Και ενα large ζαρκαδίσιο 30 εκατοστών που σπάει το ρεκόρ του προηγούμενου γιγαντα της κυριακής (27 εκ).
Βγάζει 2 τηγανιές βαρβάτες μονο του.
77006277_1300729040098556_3094024724129251328_n.jpg
76968527_425001115089121_6357035524930142208_n.jpg
 
Όνομα
Ηλίας
Ωραίος αλλά τηγάνι; τα αδικείς, ψητά με λίγο βουτηρο και αλατάκι και πες μου
Καλησπέρα ΒΙΚ. Για μένα το βούτυρο είναι το ιδανικότερο υλικό που αναδεικνύει τη γεύση του μανιτάριου όσο πρεπει, απλά έτυχε η "παραγγελιά" απ το σπίτι να είναι σνιτσελ.
Της Κυριακής τα περισσότερα με βούτυρο γίνανε.
 
Περιοχή
Λυκόβρυση
Όνομα
Παντελής
Από το "Τελευταίο Τανγκο στο Παρίσι" ;)

Με το συμπάθιο και για να μαθαίνουν οι μικροί
Για μένα το βούτυρο είναι το ιδανικότερο υλικό που αναδεικνύει τη γεύση
Χαχαχα!!!! Ακριβώς!
 
Περιοχή
Αθήνα
Για εγκυκλοπαιδική και μόνο γνώση.
Τροφή μόνο για σκέψη και ως γενικές πληροφοριες απο το αρχείο μου :
http://www.agriamanitaria.gr/
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=206733
http://www.agriamanitaria.gr/?page_id=3041
https://www.tsemperlidou.gr/basilik...a-manitaria-tou-dasous-vrosima-ke-dilitiriodi

Ένα πολύ ωραίο βιβλίο
"Μανιτάρια του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης" του Άγγελου Παπαδημητρίου.

Στο LINK : https://www.agriamanitaria.gr/μανιτάρια-του-εθνικού-πάρκου-οροσειρ/

Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν (σε PDF) και να το έχετε μαζί σας πατώντας όπως λέει το site :

Το βιβλίο Μανιτάρια του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης του Άγγελου Παπαδημητρίου μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν πατώντας εδώ
 
Περιοχή
Χανιά
Εγώ λέω να πάρω μαζί έναν που δεν χωνεύω για να τα δοκιμάζει επί τόπου,να είμαι και σίγουρος.
Αν ήταν τόσο απλό, θα το κάνανε πολλοί .... .sarcastic.
Τι νομίζεις ότι είναι ; Λανέιτ ... που δεν προλαβαίνεις να κάνεις 2 βήματα ;;;;
Δεν είναι έτσι !! Περνούν ώρες, ή και μέρες, μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, και τότε το δηλητήριο έχει ήδη κυκλοφορήσει σ'όλο το σώμα, και είναι συνήθως πολύ αργά .... :(
Γι' αυτό εγώ προσωπικά, από αυτά που θα βρω μόνος μου, θα πάρω και θα φάω ΜΟΝΟ κουμαρίτες και πρινίτες ... Και κανα-δυο ακόμα είδη μόνο αν τα έχει βρει η μάνα μου !!! Τίποτα άλλο δεν δοκιμάζω, κι από κανέναν άλλον ...:):rolleyes:
IMG_20181027_094155.jpg
 
Περιοχή
Αθήνα -Τζουμέρκα
Όνομα
Δημήτρης
Εγώ λέω να πάρω μαζί έναν που δεν χωνεύω για να τα δοκιμάζει επί τόπου,να είμαι και σίγουρος.

Καλα που το ειπες.
Αλλη φορα θα σέρνω μερικούς vegetarian από κοντά για να δοκιμάζουν
Λέω μερικούς γιατί οπως και ναχει , θα έχω και απώλειες...... ;)
 
Περιοχή
Αθήνα
Περιοχή
Χανιά
Στέλιο
Κουμαρίτης είναι αυτό (το μανιτάρι του πρωτάρη)
https://www.agriamanitaria.gr/lactarius-deliciosus-λακτάριος-ο-νόστιμος-άγρια-μανιτά/
Τον έχω ακούσει και κιτρινούσκα.

Πρινίτης ποιό είναι? Μπορείς να το εντοπίσεις στο διαδίκτυο και να μας βάλεις link?
Σπύρο καλησπέρα. Έψαξα αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι από την ονομασία πρινίτες (είναι αυτά στη φωτο που έβαλα παραπάνω). Αλλά από φωτογραφίες καταλήγω ότι πρόκειται για το Russula delica ...
https://www.agriamanitaria.gr/russula-delica-άγρια-μανιτάρια/
https://en.wikipedia.org/wiki/Russula_delica
https://www.lemnosnature.gr/fungi/ρούσουλα-άσπρος-russula-delica/
Ταιριάζει σε όλα τα χαρακτηριστικά, το χρώμα (άσπρο), η οσμή (ευχάριστη στην αρχή και όταν αρχίζει να σαπίζει μυρίζει ψαρίλα), η γεύση (ελαφρά πικάντικη/πιπεράτη), βγαίνει όπου υπάρχει παχύ στρώμα από σάπια φύλλα, και συνήθως σκαλίζουμε τα φύλλα για να το βρούμε, γι'αυτό η επιφάνειά του είναι γεμάτη χώματα κι είναι μπελάς το καθάρισμά του...
Γενικά είναι ακριβώς όπως περιγράφεται στα παραπάνω λινκ. Είμαι 95% σίγουρος (... για να μην πω 99%) ότι είναι αυτό. ;)
 
Περιοχή
Χανιά
Στέλιο
Κουμαρίτης είναι αυτό (το μανιτάρι του πρωτάρη)
https://www.agriamanitaria.gr/lactarius-deliciosus-λακτάριος-ο-νόστιμος-άγρια-μανιτά/
Τον έχω ακούσει και κιτρινούσκα.
Επίσης, να πω, ότi ο κουμαρίτης (ή τουλάχιστον αυτό που λέμε κουμαρίτη εμείς εδώ στη Δυτική Κίσαμο) πολύ αμφιβάλλω ότι είναι ο lactarius deliciosus ή οποιοσδήποτε λακτάριος! Δεν ταιριάζει καθόλου ούτε με τις φωτογραφίες ούτε με τις περιγραφές ... Μάλλον πρόκειται για άλλο είδος, που βαριέμαι τώρα να το ψάξω, και τους λέμε εδώ κουμαρίτες γιατί τους βρίσκουμε σχεδόν πάντα κάτω από κουμαριές. Βάζω δυο φωτο, αλλά είναι παλιές και όχι τόσο καθαρές ...
024.jpg
IMG086.jpg
 
Περιοχή
Νεοχώρι Δομοκού - Φίλυρο Θεσσαλονίκης
Όνομα
Κωνσταντίνος
Καλα που το ειπες.
Αλλη φορα θα σέρνω μερικούς vegetarian από κοντά για να δοκιμάζουν
Λέω μερικούς γιατί οπως και ναχει , θα έχω και απώλειες...... ;)
...και μερικούς ψευτοοικολόγους ή οικολόγους του κώλου (οικωλόγους) !!!
 
Top