Αναγνώριση Μανιταριών



Όνομα
Γιάννης
Συναντώ πολλά στους τόπους που κυνηγω και θα ήθελα πάρα πολύ να ήξερα έστω ένα δύο είδη και να τα μάζευα. Φοβάμαι πολύ όμως, ακόμα και οι φωτογραφίες που βάλατε αντί να με βοηθήσουν με τρόμαξαν ακόμα περισσότερο. Όλα ίδια μου φαίνονται....
Φίλε Κυριάκο, κι εγώ ένιωθα ντροπή που δεν ήξερα τί είναι όλα αυτά τα μανιτάρια που συναντούσα στο βουνό και τώρα με πικραίνει να τα βλέπω τσαλαπατημένα επίτηδες από άλλους που τα φοβούνται και τα μισούν επειδή απλά δεν τα γνωρίζουν. Θέλει όμως υπομονή και επιστήμη το μανιτάρι, αλλά, στο τέλος σε ανταμείβει, όχι μόνο γαστρονομικά αλλά και με όλα όσα σου μαθαίνει. Τα πρώτα τρία χρόνια, μάζευα μανιτάρια και απλά τα παρατηρούσα, ψάχνοντας για πληροφορίες σε βιβλία και διαδίκτυο, μέχρι που σάπιζαν, ώστε να δω ακόμα και το χρόνο αντοχής τους. Ξεκίνησα να τρώω από τα πιο σίγουρα και τώρα, μετά από δέκα περίπου χρόνια, τρώω αρκετά είδη με ασφάλεια, ίσως και μερικές δεκάδες. Το πιο σημαντικό όμως είναι οτι τα σέβομαι όπου τα συναντώ, αφού γνωρίζω την αξία τους και τη χρησιμότητά τους στο δάσος. Θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο μανιταροσυλλέκτη παρά κυνηγό, και, η διαδικασία της αναζήτησης των μανιταριών, σου μαθαίνει βήμα-βήμα τον κυνηγότοπο αλλά πιο πολύ σου μαθαίνει και να είσαι μέρος του. Γενικά, το μανιτάρι, εκτός από πηγή άφθονης πρωτεΐνης, είναι και πηγή μεγάλης γνώσης και χαράς.

PA151063.JPG
 
Όνομα
Γιάννης
Εγώ πάντως, θα αναφέρω ένα από τα πιο επικίνδυνα και θανατηφόρα μανιτάρια της χώρας μας, το οποίο μπορούμε εύκολα να το μπερδέψουμε με τα υπέροχα και πεντανόστιμα αγαρικά. έτσι, ώστε να γνωρίζουμε τη ύπαρξή του και τα χαρακτηριστικά του.

Amanita verna (Αμανίτης ο εαρινός)

Θανατηφόρο!!!


destroyingAngel.JPG

και το ξαδερφάκι του:
Amanita phalloides (Αμανίτης ο φαλλοειδής)
Θανατηφόρο!!!


amPhal01.JPGamPhal02.JPGamPhal03.JPG
Παρατηρήστε πόσo εύκολα μπορεί να μπερδευτεί με τη φαγώσιμη Volvariella speciosa!

Προκαλούν και τα δυο το φαλλοειδικό σύνδρομο απ' το οποίο, ούτε οι πεθερές δεν γλιτώνουν.


Μπορεί να είναι πολλά τα τοξικά μανιτάρια της Ελλάδος, όμως, χρήσιμη θα ήταν μια αναφορά στα πιο επικίνδυνα και πιο πιθανά να μπερδευτούν με τα φαγώσιμα.
 

Attachments

Όνομα
Γιάννης
Με τη σειρά μου, θα ήθελα να ρωτήσω τους γνώστες, τι είναι και σε τι οφείλεται αυτή η "πάθηση" των πόρων των βολιτών, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί:

P7035104.JPG

Δυστυχώς, το συναντώ συχνά αυτό το φαινόμενο.
 
Όνομα
Γιώργος
Με τη σειρά μου, θα ήθελα να ρωτήσω τους γνώστες, τι είναι και σε τι οφείλεται αυτή η "πάθηση" των πόρων των βολιτών, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί:

View attachment 15906

Δυστυχώς, το συναντώ συχνά αυτό το φαινόμενο.
Καλημέρα Γιάννη, πολύ ενδιαφέρον το πρόβλημα που παρουσιάζεις. Όπως σίγουρα γνωρίζεις οι βολίτες (τα porcini των Ιταλών) έχουν οικονομικό ενδιαφέρον σε αρκετές χώρες και πιστεύω ότι με ψάξιμο στο διαδίκτυο θα βρούμε πιθανότατα να έχει καταγραφεί το πρόβλημα αυτό. Σαν πρώτη εικόνα μοιάζει με μυκητολογική ασθένεια, αν έχεις κι' άλλες φωτό με την προσβολή καλό είναι να τις δούμε. Θα ψάξουμε και τα λέμε... :)
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Άλλος ενδιαφέρον τρόπος να μάθει κάποιος είναι να ακολουθήσει τυχόν ομάδες.Στην περιοχή μου έχει πάρει το μάτι μου ανά περιόδους, γιατί πάνε και σε άλλα μέρη κάθε σκ αν δεν κάνω λάθος, Μανιταροεξορμήσεις.
 

Alex37

Moderator
Όνομα
Αλεξανδρος
Άλλος ενδιαφέρον τρόπος να μάθει κάποιος είναι να ακολουθήσει τυχόν ομάδες.Στην περιοχή μου έχει πάρει το μάτι μου ανά περιόδους, γιατί πάνε και σε άλλα μέρη κάθε σκ αν δεν κάνω λάθος, Μανιταροεξορμήσεις.
Σαν ομαδική αυτοκτονία ακούγεται .sarcastic.Πρόσεχε μην πέσεις σε κανένα γκουρού μαϊμού,σαν αυτούς που έχουν ρίξει 500 φυσίγγια και έχουν γνωμη για τα χιλιάδες που δεν έχουν πιάσει στα χέρια τους...
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Σαν ομαδική αυτοκτονία ακούγεται .sarcastic.Πρόσεχε μην πέσεις σε κανένα γκουρού μαϊμού,σαν αυτούς που έχουν ρίξει 500 φυσίγγια και έχουν γνωμη για τα χιλιάδες που δεν έχουν πιάσει στα χέρια τους...
Τουλάχιστον τα 500 φυσίγγια είναι καλύτερα απο τα 500 ραδικάκια..sarcastic.
 
Όνομα
Τάσος
Εγώ πάντως, θα αναφέρω ένα από τα πιο επικίνδυνα και θανατηφόρα μανιτάρια της χώρας μας, το οποίο μπορούμε εύκολα να το μπερδέψουμε με τα υπέροχα και πεντανόστιμα αγαρικά. έτσι, ώστε να γνωρίζουμε τη ύπαρξή του και τα χαρακτηριστικά του.

Amanita verna (Αμανίτης ο εαρινός)

Θανατηφόρο!!!


View attachment 15901

και το ξαδερφάκι του:
Amanita phalloides (Αμανίτης ο φαλλοειδής)
Θανατηφόρο!!!


View attachment 15903View attachment 15904View attachment 15905
Παρατηρήστε πόσo εύκολα μπορεί να μπερδευτεί με τη φαγώσιμη Volvariella speciosa!

Προκαλούν και τα δυο το φαλλοειδικό σύνδρομο απ' το οποίο, ούτε οι πεθερές δεν γλιτώνουν.


Μπορεί να είναι πολλά τα τοξικά μανιτάρια της Ελλάδος, όμως, χρήσιμη θα ήταν μια αναφορά στα πιο επικίνδυνα και πιο πιθανά να μπερδευτούν με τα φαγώσιμα.
Καλημέρα Γιάννη. Πολύ σωστά όλα όσα γράφεις φίλε και φαίνεται ότι ασχολείσαι και εσύ χρόνια με τα μανιτάρια.
Ο αμανίτης ο φαλοειδής είναι το μανιτάρι στο οποίο οφείλονται, οι περισσότεροι θάνατοι πανευρωπαϊκά.
Εξαιτίας του πέθανε και ο πιτσιρικάς που ήταν 16 ετών πριν ένα μήνα περίπου στην Βόρεια Ελλάδα. Ο λόγος που πέθανε ο πιτσιρικάς, παρότι ο πατέρας του ήταν αρκετά έμπειρος συλλέκτης, ήταν ότι κατανάλωσε τον φαλλοειδή νομίζοντας ότι είναι αμανίτης ο καισαρικός (amanita caesarea). Πως έγινε αυτό το πολύ μεγάλο λάθος, παρότι τα συγκεκριμένα μανιτάρια μακροσκοπικά έχουν μεγάλες διαφορές;;; Ο λόγος είναι ότι και τα δύο, ανήκουν στην οικογένεια των αμανιτών και στο πρώιμο στάδιο εξέλιξής τους εμφανίζονται με την μορφή αυγού. Κυριολεκτικά μοιάζουν σαν μικρά λευκά στρογγυλωπά θα έλεγα αυγά. Στην συνέχεια σκίζουν το πάνω μέρος του αυγού και εμφανίζεται το μανιτάρι, που ακόμη και ένας νέος συλλέκτης μπορεί να ξεχωρίσει αν είναι καισαρικό ή κάτι άλλο. Αυτό γιατί ο καίσαρας (κορυφαίο φαγώσιμο είδος) έχει πορτοκαλί χρώμα από πάνω (πορτοκαλί πηλιοδερμίδα) και κίτρινα ελάσματα και πόδι (στύπος) από κάτω. Στις παρακάτω φωτό βλέπετε τα εντυπωσιακά χρώματα του καίσαρα καθώς και το χαρακτηριστικό κομμάτι στο κάτω μέρος του στύπου, όπου φαίνεται το υπόλειμμα που έχει μείνει από την αρχική μορφή του αυγού σαν λευκή σχισμένη θήκη. Στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται πως σκίζει το λευκό πέπλο για να αναδυθεί το μανιτάρι.
Επιστρέφοντας σε αυτό το θανατηφόρο περιστατικό λοιπόν, οι συλλέκτες μάζεψαν και αυγά χωρίς να μπουν στην διαδικασία να τα κόψουν στην μέση, ώστε να διαπιστώσουν αν επρόκειτο για τον καίσαρα ή τον φαλλοειδή. Ο μικρός την επόμενη ημέρα πήρε τα αυγά και τα έφαγε και το δυστύχημα έγινε...
 

Attachments

Όνομα
Τάσος
Τα porcini που πουλάνε ξέρει κανείς αν είναι άγρια ή καλλιέργειας;
Παντελή καλημέρα. Τα porcini (ιταλική λέξη που σημαίνει γουρουνάκια- λόγω του ότι είναι στρουμπουλά...χαχαχα) δεν καλλιεργούνται πουθενά. Υπάρχουν όμως περίοδοι που εμφανίζονται σε μεγάλες καρποφορίες και τότε μία συνήθης μέθοδος αποθήκευσης είναι η αποξήρανσή τους. Με αυτό τον τρόπο, τα εμπορεύονται και έτσι έχουν συνηθίσει οι περισσότεροι να τα αντικρίζουν στα σούπερ μάρκετ. Κατά την γνώμη μου, αν είσαι συλλέκτης, αποξηραίνεις τα μεγαλύτερα καρποσώματα και τα μικρότερα τα καθαρίζεις και μπαίνουν κατάψυξη, σε φέτες ή και ολόκληρα. Απλώς όταν πρόκειται να τα μαγειρέψεις δεν τα ξεπαγώνεις, (γιατί παπαριάζουν) αλλά τα βάζεις κατευθείαν στο τηγάνι ή την κατσαρόλα.
 
Όνομα
Τάσος
Καλημέρα Παντελή,
Δεν έχω υπόψιν μου για καλλιεργούμενα boletus, κάποιος σίγουρα θα γνωρίζει και θα μας πεί.;)
Γιώργο υπάρχουν κάποια βίντεο στο youtube που κάποιοι ρώσσοι, χρησιμοποιώντας βωλίτες τους αναμειγνύουν με άλλα υλικά και τα βάζουν σε δάση για να προκαλέσουν την εμφάνιση κάποιων βωλιτών σε αυτά τα σημεία. Ακόμα και σε γλάστρα έχω δει να το κάνουν. Τα αποτελέσματα βέβαια δεν μπορώ να τα γνωρίζω.
 
Όνομα
Τάσος
Με τη σειρά μου, θα ήθελα να ρωτήσω τους γνώστες, τι είναι και σε τι οφείλεται αυτή η "πάθηση" των πόρων των βολιτών, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί:

View attachment 15906

Δυστυχώς, το συναντώ συχνά αυτό το φαινόμενο.
Γιάννη η "πάθηση" αυτή είναι μιά μορφή επιμυκητίασης και οφείλεται στην υπερβολική υγρασία, που υπάρχει στο περιβάλλον που εμφανίζεται το καρπόσωμα. Ένας άλλος μύκητας δηλαδή προσβάλει το μανιτάρι και το αλλοιώνει κάνοντάς το μη εδώδιμο. Αλλοιώνεται χαρακτηριστικά και η μυρωδιά του βωλίτη μόλις προσβληθεί και είναι πραγματικά κρίμα να βρίσκεις ωραία καρποσώματα που τα πρόσβαλε ο hypomecys chryshospermus, όπως είναι το επιστημονικό του όνομα. Σε ξένες δημοσιεύσεις αναφέρεται σαν boletus eater fungus, δηλαδή ο βωλιτοφάγος μύκητας.
 
Περιοχή
Κερατσίνι - Αργολίδα
Όνομα
Κυριάκος
Καλημέρα Γιάννη. Πολύ σωστά όλα όσα γράφεις φίλε και φαίνεται ότι ασχολείσαι και εσύ χρόνια με τα μανιτάρια.
Ο αμανίτης ο φαλοειδής είναι το μανιτάρι στο οποίο οφείλονται, οι περισσότεροι θάνατοι πανευρωπαϊκά.
Εξαιτίας του πέθανε και ο πιτσιρικάς που ήταν 16 ετών πριν ένα μήνα περίπου στην Βόρεια Ελλάδα. Ο λόγος που πέθανε ο πιτσιρικάς, παρότι ο πατέρας του ήταν αρκετά έμπειρος συλλέκτης, ήταν ότι κατανάλωσε τον φαλλοειδή νομίζοντας ότι είναι αμανίτης ο καισαρικός (amanita caesarea). Πως έγινε αυτό το πολύ μεγάλο λάθος, παρότι τα συγκεκριμένα μανιτάρια μακροσκοπικά έχουν μεγάλες διαφορές;;; Ο λόγος είναι ότι και τα δύο, ανήκουν στην οικογένεια των αμανιτών και στο πρώιμο στάδιο εξέλιξής τους εμφανίζονται με την μορφή αυγού. Κυριολεκτικά μοιάζουν σαν μικρά λευκά στρογγυλωπά θα έλεγα αυγά. Στην συνέχεια σκίζουν το πάνω μέρος του αυγού και εμφανίζεται το μανιτάρι, που ακόμη και ένας νέος συλλέκτης μπορεί να ξεχωρίσει αν είναι καισαρικό ή κάτι άλλο. Αυτό γιατί ο καίσαρας (κορυφαίο φαγώσιμο είδος) έχει πορτοκαλί χρώμα από πάνω (πορτοκαλί πηλιοδερμίδα) και κίτρινα ελάσματα και πόδι (στύπος) από κάτω. Στις παρακάτω φωτό βλέπετε τα εντυπωσιακά χρώματα του καίσαρα καθώς και το χαρακτηριστικό κομμάτι στο κάτω μέρος του στύπου, όπου φαίνεται το υπόλειμμα που έχει μείνει από την αρχική μορφή του αυγού σαν λευκή σχισμένη θήκη. Στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται πως σκίζει το λευκό πέπλο για να αναδυθεί το μανιτάρι.
Επιστρέφοντας σε αυτό το θανατηφόρο περιστατικό λοιπόν, οι συλλέκτες μάζεψαν και αυγά χωρίς να μπουν στην διαδικασία να τα κόψουν στην μέση, ώστε να διαπιστώσουν αν επρόκειτο για τον καίσαρα ή τον φαλλοειδή. Ο μικρός την επόμενη ημέρα πήρε τα αυγά και τα έφαγε και το δυστύχημα έγινε...
Αγαπητέ Τάσο,

οι γνώσεις σου, που απλόχερα μοιράζεσαι μαζί μας, αναβαθμίζουν το forum και χαίρομαι που γράφεις εδώ! Επιπλέον, απολαμβάνω και τον γραπτό σου λόγο και τη χρήση της Ελλληνικής γλώσσας από μέρους σου.

Να είσαι καλά και καλές μανιταροεκδρομές!

YΓ. Ωραίο και το δαμασκινό στην φωτογραφία!

Γιάννης
 
Όνομα
ΒΑΣΊΛΗΣ
Καλημέρα Γιάννη. Πολύ σωστά όλα όσα γράφεις φίλε και φαίνεται ότι ασχολείσαι και εσύ χρόνια με τα μανιτάρια.
Ο αμανίτης ο φαλοειδής είναι το μανιτάρι στο οποίο οφείλονται, οι περισσότεροι θάνατοι πανευρωπαϊκά.
Εξαιτίας του πέθανε και ο πιτσιρικάς που ήταν 16 ετών πριν ένα μήνα περίπου στην Βόρεια Ελλάδα. Ο λόγος που πέθανε ο πιτσιρικάς, παρότι ο πατέρας του ήταν αρκετά έμπειρος συλλέκτης, ήταν ότι κατανάλωσε τον φαλλοειδή νομίζοντας ότι είναι αμανίτης ο καισαρικός (amanita caesarea). Πως έγινε αυτό το πολύ μεγάλο λάθος, παρότι τα συγκεκριμένα μανιτάρια μακροσκοπικά έχουν μεγάλες διαφορές;;; Ο λόγος είναι ότι και τα δύο, ανήκουν στην οικογένεια των αμανιτών και στο πρώιμο στάδιο εξέλιξής τους εμφανίζονται με την μορφή αυγού. Κυριολεκτικά μοιάζουν σαν μικρά λευκά στρογγυλωπά θα έλεγα αυγά. Στην συνέχεια σκίζουν το πάνω μέρος του αυγού και εμφανίζεται το μανιτάρι, που ακόμη και ένας νέος συλλέκτης μπορεί να ξεχωρίσει αν είναι καισαρικό ή κάτι άλλο. Αυτό γιατί ο καίσαρας (κορυφαίο φαγώσιμο είδος) έχει πορτοκαλί χρώμα από πάνω (πορτοκαλί πηλιοδερμίδα) και κίτρινα ελάσματα και πόδι (στύπος) από κάτω. Στις παρακάτω φωτό βλέπετε τα εντυπωσιακά χρώματα του καίσαρα καθώς και το χαρακτηριστικό κομμάτι στο κάτω μέρος του στύπου, όπου φαίνεται το υπόλειμμα που έχει μείνει από την αρχική μορφή του αυγού σαν λευκή σχισμένη θήκη. Στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται πως σκίζει το λευκό πέπλο για να αναδυθεί το μανιτάρι.
Επιστρέφοντας σε αυτό το θανατηφόρο περιστατικό λοιπόν, οι συλλέκτες μάζεψαν και αυγά χωρίς να μπουν στην διαδικασία να τα κόψουν στην μέση, ώστε να διαπιστώσουν αν επρόκειτο για τον καίσαρα ή τον φαλλοειδή. Ο μικρός την επόμενη ημέρα πήρε τα αυγά και τα έφαγε και το δυστύχημα έγινε...
Μεγάλη ανευθυνότητα και ακόμη περισσότερο αν έγινε από έμπειρο συλλέκτη. Κρίμα στο παιδί..
 
Περιοχή
Λυκόβρυση
Όνομα
Παντελής
Παντελή καλημέρα. Τα porcini (ιταλική λέξη που σημαίνει γουρουνάκια- λόγω του ότι είναι στρουμπουλά...χαχαχα) δεν καλλιεργούνται πουθενά. Υπάρχουν όμως περίοδοι που εμφανίζονται σε μεγάλες καρποφορίες και τότε μία συνήθης μέθοδος αποθήκευσης είναι η αποξήρανσή τους. Με αυτό τον τρόπο, τα εμπορεύονται και έτσι έχουν συνηθίσει οι περισσότεροι να τα αντικρίζουν στα σούπερ μάρκετ. Κατά την γνώμη μου, αν είσαι συλλέκτης, αποξηραίνεις τα μεγαλύτερα καρποσώματα και τα μικρότερα τα καθαρίζεις και μπαίνουν κατάψυξη, σε φέτες ή και ολόκληρα. Απλώς όταν πρόκειται να τα μαγειρέψεις δεν τα ξεπαγώνεις, (γιατί παπαριάζουν) αλλά τα βάζεις κατευθείαν στο τηγάνι ή την κατσαρόλα.
Τάσο σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου, διακρίνω αστείρευτη πηγή γνώσεων με βάθος στο θέμα, πάντα τεκμηριωμένη και με φωτογραφικό υλικό που για μας είναι πολύτιμο, και προθυμία να μας δώσεις τα φώτα σου.
Δεν θα αργήσουν και ερωτήσεις του τύπου "Τάσο σήμερα στο βουνό βρήκα αυτό, να το φάω; τι είναι;;;" :)

Αγαπητέ Τάσο,

οι γνώσεις σου, που απλόχερα μοιράζεσαι μαζί μας, αναβαθμίζουν το forum και χαίρομαι που γράφεις εδώ! Επιπλέον, απολαμβάνω και τον γραπτό σου λόγο και τη χρήση της Ελλληνικής γλώσσας από μέρους σου.

Να είσαι καλά και καλές μανιταροεκδρομές!

YΓ. Ωραίο και το δαμασκινό στην φωτογραφία!

Γιάννης
Συμφωνώ απόλυτα σε όλα και επαυξάνω!
 
Όνομα
Τάσος
Ευχαριστώ πολύ όλους τους φίλους για τα καλά τους λόγια και σχόλια.
Να είστε καλά λεβεντιές μου και να γνωρίζετε ότι θα είμαι πρώτα ο Θεός στην διάθεσή σας προκειμένου, με τις γνώσεις που απέκτησα διαχρονικά, να βοηθήσω "στο μέτρο του δυνατού" τους συναδέλφους κυνηγούς που τους ενδιαφέρει αυτό το κεφάλαιο της φύσης, που ονομάζουμε μυκοβασίλειο. Καλό βράδυ λεβεντιές μου, με μιά φωτό από τα πρώτα άγρια μανιτάρια που μάζεψα, που δεν ήταν άλλα από τις υπέροχες κανθαρέλλες, (canthrellus cibarius) κανθαρίσκος ο εδώδιμος. Κορυφαίο εδώδιμο μανιτάρι με υπέροχα αρώματα βερύκοκου και φρούτων.IMAG0088.jpg
 
Περιοχή
Εύβοια
Όνομα
Χρήστος
Ευχαριστώ πολύ όλους τους φίλους για τα καλά τους λόγια και σχόλια.
Να είστε καλά λεβεντιές μου και να γνωρίζετε ότι θα είμαι πρώτα ο Θεός στην διάθεσή σας προκειμένου, με τις γνώσεις που απέκτησα διαχρονικά, να βοηθήσω "στο μέτρο του δυνατού" τους συναδέλφους κυνηγούς που τους ενδιαφέρει αυτό το κεφάλαιο της φύσης, που ονομάζουμε μυκοβασίλειο. Καλό βράδυ λεβεντιές μου, με μιά φωτό από τα πρώτα άγρια μανιτάρια που μάζεψα, που δεν ήταν άλλα από τις υπέροχες κανθαρέλλες, (canthrellus cibarius) κανθαρίσκος ο εδώδιμος. Κορυφαίο εδώδιμο μανιτάρι με υπέροχα αρώματα βερύκοκου και φρούτων.View attachment 16023
Ευχαριστούμε κ.Τάσο για τις απίστευτες και αξιοζήλευτες γνώσεις σας και σύντομα θα σας χρειαστούμε για τυχόν αμφιβολίες και ό,τι άλλο προκύψει.Δεν είναι λίγο νωρίς για τα συγκεκριμένα η κάνω λάθος;
 
Όνομα
Γιάννης
Καλημέρα Γιάννη, πολύ ενδιαφέρον το πρόβλημα που παρουσιάζεις. Όπως σίγουρα γνωρίζεις οι βολίτες (τα porcini των Ιταλών) έχουν οικονομικό ενδιαφέρον σε αρκετές χώρες και πιστεύω ότι με ψάξιμο στο διαδίκτυο θα βρούμε πιθανότατα να έχει καταγραφεί το πρόβλημα αυτό. Σαν πρώτη εικόνα μοιάζει με μυκητολογική ασθένεια, αν έχεις κι' άλλες φωτό με την προσβολή καλό είναι να τις δούμε. Θα ψάξουμε και τα λέμε... :)
Γιώργο, ευχαριστώ!

Όπως φαίνεται, έχουμε την τύχη να έχουμε έναν έγκριτο γνώστη του αντικειμένου που απαντάει άμεσα σε οποιοδήποτε ερώτημα.

Δυστυχώς, οι Ιταλοί, γνώριζαν της αξία τους δεκαετίες πριν, όταν εμείς δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξή τους. Και λέω δυστυχώς γιατί, αν και εκτιμώ πολλά στοιχεία των γειτόνων μας, είναι ένας λαός με μεγάλη ροπή στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Όπου πατήσουν οι Ιταλοί, ροφοί, μπεκάτσες, βότανα και μανιτάρια, κινδυνεύουν με εξαφάνιση! Ακόμα και ο Κελτεμλίδης αναφέρει στο βιβλίο του «ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ» την καταστροφική τους δράση στο Γράμμο και το Βίτσι.
 
Top