Αναγνώριση Μανιταριών



Περιοχή
Ζωγραφου-Αθηνα
Όνομα
ΓΙΩΡΓΟΣ
Και καλό είναι όταν δεν έχουμε κάποιον που να τα γνωρίζει άριστα να μην τα πιάνουμε κιόλας.Έχω διαβάσει ότι υπάρχουν μανιτάρια στον κοσμο (δεν ξέρω για την Ελλαδα) που είναι εξαιρετικά επικινδυνα ακόμα και στην επαφή με το δερμα
 
Όνομα
Τάσος
Και καλό είναι όταν δεν έχουμε κάποιον που να τα γνωρίζει άριστα να μην τα πιάνουμε κιόλας.Έχω διαβάσει ότι υπάρχουν μανιτάρια στον κοσμο (δεν ξέρω για την Ελλαδα) που είναι εξαιρετικά επικινδυνα ακόμα και στην επαφή με το δερμα
Ισχύει Γιώργο αλλά προσωπικά από όσα έχω διαβάσει, πρόκειται για ελάχιστα είδη παγκοσμίως. Για την Ελλάδα μας δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοιο μανιτάρι.
 
Περιοχή
Ζωγραφου-Αθηνα
Όνομα
ΓΙΩΡΓΟΣ
Είχα έναν γνωστό που διέθετε πιο πολύ χρόνο στα μανιτάρια παρά στο κυνηγι.Μου έκανε μαθήματα αλλά εγώ τα φοβόμουν.Μου έλεγε ότι τα δηλητηριώδη έχουν από κάτω άσπρες ακτίνες νομίζω, ενώ τα ακίνδυνα πιο σκούρες.Αλλά και τα ακίνδυνα αν δεν τα μαγειρεύεις καλά θέλουν Προσοχή.Πάντως εγώ ακόμα τα ψιλοφοβαμαι γιατί μπερδεύουν και έμπειρους συλλεκτες
 
Όνομα
Τάσος
Είχα έναν γνωστό που διέθετε πιο πολύ χρόνο στα μανιτάρια παρά στο κυνηγι.Μου έκανε μαθήματα αλλά εγώ τα φοβόμουν.Μου έλεγε ότι τα δηλητηριώδη έχουν από κάτω άσπρες ακτίνες νομίζω, ενώ τα ακίνδυνα πιο σκούρες.Αλλά και τα ακίνδυνα αν δεν τα μαγειρεύεις καλά θέλουν Προσοχή.Πάντως εγώ ακόμα τα ψιλοφοβαμαι γιατί μπερδεύουν και έμπειρους συλλεκτες
Γιώργο στην αναγνώριση των μανιταριών είναι αρκετά ποιό σύνθετα τα πράγματα από το χρώμα των ελασμάτων. Σε καμμία περίπτωση δεν ισχύουν γενικοί κανόνες του τύπου, αν τα ελάσματα είναι γκρι τότε το μανιτάρι τρώγεται. Τα μανιτάρια αναγνωρίζονται από όλα τα χαρακτηριστικά τους. Μέγεθος, χρώμα, δομή, μορφή, οσμή, μεταχρωματισμός, βιότοπος, χρονική περίοδος, ακόμα και αντιδράσεις σε χημικές ουσίες. Καθόλου απλά για τον αδαή. Μόνο αν αφιερώσεις χρόνο και κόπο θα μπορέσεις σιγά-σιγά να μάθεις με ασφάλεια κάποια ώστε να τα καταναλώνεις με ασφάλεια.
 
Όνομα
Τάσος
Τα μανιτάρια των φωτογραφιών έχουν φυτρώσει στον πλάτανο της αυλής μου.
Μπορεί κάποιος να τα αναγνωρίσει;
Ευχαριστώ πολύ!

View attachment 16699
View attachment 16700
View attachment 16701
View attachment 16702
View attachment 16703
Όταν βγάζουμε φωτογραφίες για την αναγνώριση μανιταριών είναι σημαντικό να υπάρχουν φωτογραφίες, εκτός από τον βιότοπο και την πάνω πλευρά και φωτογραφίες από την κάτω πλευρά, καθώς και μανιταριών σε τομή . Επίσης βοηθά και η μυρωδιά του μανιταριού στην αναγνώριση. Πάει κάπου το μυαλό μου για τα μανιτάρια αυτά, αλλά προτιμώ να το επιβεβαιώσω με τις πρόσθετες φωτογραφίες που πιστεύω μπορείς να βγάλεις.
 
Όταν βγάζουμε φωτογραφίες για την αναγνώριση μανιταριών είναι σημαντικό να υπάρχουν φωτογραφίες, εκτός από τον βιότοπο και την πάνω πλευρά και φωτογραφίες από την κάτω πλευρά, καθώς και μανιταριών σε τομή . Επίσης βοηθά και η μυρωδιά του μανιταριού στην αναγνώριση. Πάει κάπου το μυαλό μου για τα μανιτάρια αυτά, αλλά προτιμώ να το επιβεβαιώσω με τις πρόσθετες φωτογραφίες που πιστεύω μπορείς να βγάλεις.
20201003_091851.jpg20201003_091859.jpg20201003_091938.jpg20201003_091956.jpg

Τη μυρωδια θα την περιέγραφα ως τυπικη μανιταρίλα, ή μάλλον "ολίγον όξινη μανιταρίλα".
 
Όνομα
Τάσος
View attachment 16712View attachment 16713View attachment 16714View attachment 16715

Τη μυρωδια θα την περιέγραφα ως τυπικη μανιταρίλα, ή μάλλον "ολίγον όξινη μανιταρίλα".
Θαλή καλησπέρα.
Πρόκειται πιθανότατα για αγροκύβες.
Βγαίνουν σε πλατύφυλλα, κυρίως λέυκες, ιτιές, φτελιές κλπ.
Νομίζω έχω ξαναδεί άλλη μιά φορά σε πλάτανο. Η συνηθέστερη συνάντησή τους είναι σε κομμένες λεύκες, ή θαμέννα κομμάτια λεύκας. Γι΄αυτό και το όνομα έχει αλλάξει από agrocybe cylindracea, σε agrocybe aegerita, (η αγροκύβη της αιγείρου). Αίγειρος στα αρχαία ήταν η λεύκα. Μάλιστα είναι από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα άγρια μανιτάρια. Οι αρχαίοι έτριβαν ξερά μανιτάρια πάνω σε βρεμμένους κορμούς λεύκας και τα φύλαγαν σε υπόγεια, ώστε να καρπίσουν.
Θα ήθελα εδώ να πω ότι η αναγνώριση από φωτογραφίες, όσο καλές και αν είναι, πάντα εγκυμονεί τον κίνδυνο λάθους με εξαίρεση πολύ χαρακτηριστικά είδη, όπως η κανθαρέλλα, η μακρολεπιώτα η ψηλή και ο καίσαρας.
Γι΄αυτό θα ήθελα εξαρχής να ξεκαθαρίσω ότι η αναγνώριση των μανιταριών, σε εδώδιμα είδη, δεν αποτελεί και σύσταση για κατανάλωσή τους από τον συλλέκτη. Την ευθύνη για την κατανάλωση την έχει πάντα ο συλλέκτης αφού με βεβαιότητα πιστοποιήσει το μανιτάρι που συνέλεξε.
 

Alex37

Moderator
Όνομα
Αλεξανδρος
Γι΄αυτό θα ήθελα εξαρχής να ξεκαθαρίσω ότι η αναγνώριση των μανιταριών, σε εδώδιμα είδη, δεν αποτελεί και σύσταση για κατανάλωσή τους από τον συλλέκτη. Την ευθύνη για την κατανάλωση την έχει πάντα ο συλλέκτης αφού με βεβαιότητα πιστοποιήσει το μανιτάρι που συνέλεξε.
Μαλλον καπου εδω τελειωνει και ο τιτλος "αναγνωριση μανιταριων".
Δεν υπαρχει ουτε με φωτο.Μεγαλη προσοχη λοιπων και οπως λενε
και στο χωριο μου...Χορτα οσα μπορεις!!
 
Όνομα
Τάσος
Μαλλον καπου εδω τελειωνει και ο τιτλος "αναγνωριση μανιταριων".
Δεν υπαρχει ουτε με φωτο.Μεγαλη προσοχη λοιπων και οπως λενε
και στο χωριο μου...Χορτα οσα μπορεις!!
Αλέξανδρε δεν συμφωνώ. Ο λόγος είναι ότι μετά από μία φωτογραφική αναγνώριση, ο συλλέκτης μπορεί να ανατρέξει στο επιστημονικό όνομα, και να πιστοποιήσει πλέον με απόλυτη σιγουριά, αν είναι αυτό που συνέλεξε. Έτσι αποκτάς εμπειρία προοδευτικά και όταν το ξανασυναντήσεις είσαι σίγουρος ότι πρόκειται για το ίδιο είδος, που βρήκες παλαιότερα.
Δυστυχώς υπάρχουν πολλά είδη που μοιάζουν στα εξωτερικά τους γνωρίσματα μεταξύ τους και γι΄αυτό έγραψα ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε συστάσεις για κατανάλωση. Με την ζωή μας δεν μπορούμε να παίζουμε.
 

Alex37

Moderator
Όνομα
Αλεξανδρος
Αλέξανδρε δεν συμφωνώ. Ο λόγος είναι ότι μετά από μία φωτογραφική αναγνώριση, ο συλλέκτης μπορεί να ανατρέξει στο επιστημονικό όνομα, και να πιστοποιήσει πλέον με απόλυτη σιγουριά, αν είναι αυτό που συνέλεξε. Έτσι αποκτάς εμπειρία προοδευτικά και όταν το ξανασυναντήσεις είσαι σίγουρος ότι πρόκειται για το ίδιο είδος, που βρήκες παλαιότερα.
Δυστυχώς υπάρχουν πολλά είδη που μοιάζουν στα εξωτερικά τους γνωρίσματα μεταξύ τους και γι΄αυτό έγραψα ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε συστάσεις για κατανάλωση. Με την ζωή μας δεν μπορούμε να παίζουμε.
Δεν διαφωνουμε πιστευω πουθενα.Απλα απο φωτο δεν υπαρχει αναγνωριση ακομα και αν ειναι
απο ολες τις πλευρες και σε τομη.Ακομα και εγω να ημουν εμπειρος μανιταροσυλλεκτης
δεν θα επαιρνα την ευθυνη για καποιον μην τυχων και τουμπανιασει τρωγοντας τα.Δεν υπαρχει
100% αναγνωριση δηλαδη.Η ευθυνη ειναι στα χερια του συλλεκτη.
 
Θαλή καλησπέρα.
Πρόκειται πιθανότατα για αγροκύβες.
Βγαίνουν σε πλατύφυλλα, κυρίως λέυκες, ιτιές, φτελιές κλπ.
Νομίζω έχω ξαναδεί άλλη μιά φορά σε πλάτανο. Η συνηθέστερη συνάντησή τους είναι σε κομμένες λεύκες, ή θαμέννα κομμάτια λεύκας. Γι΄αυτό και το όνομα έχει αλλάξει από agrocybe cylindracea, σε agrocybe aegerita, (η αγροκύβη της αιγείρου). Αίγειρος στα αρχαία ήταν η λεύκα. Μάλιστα είναι από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα άγρια μανιτάρια. Οι αρχαίοι έτριβαν ξερά μανιτάρια πάνω σε βρεμμένους κορμούς λεύκας και τα φύλαγαν σε υπόγεια, ώστε να καρπίσουν.
Θα ήθελα εδώ να πω ότι η αναγνώριση από φωτογραφίες, όσο καλές και αν είναι, πάντα εγκυμονεί τον κίνδυνο λάθους με εξαίρεση πολύ χαρακτηριστικά είδη, όπως η κανθαρέλλα, η μακρολεπιώτα η ψηλή και ο καίσαρας.
Γι΄αυτό θα ήθελα εξαρχής να ξεκαθαρίσω ότι η αναγνώριση των μανιταριών, σε εδώδιμα είδη, δεν αποτελεί και σύσταση για κατανάλωσή τους από τον συλλέκτη. Την ευθύνη για την κατανάλωση την έχει πάντα ο συλλέκτης αφού με βεβαιότητα πιστοποιήσει το μανιτάρι που συνέλεξε.
Τάσο σε ευχαριστώ πολύ για την αναγνώριση μανιταριών που μου έκανες.
Αν οι τσίχλες κυμανθούν και φέτος στα περσινά και προπέρσινα επίπεδα, το παρόν νήμα θα είναι για εμένα το πιο ενδιαφέρον στο φόρουμ.
Ευχαριστώ και πάλι!
 
Όνομα
Γιώργος
Θαλή καλησπέρα.
Πρόκειται πιθανότατα για αγροκύβες.
Βγαίνουν σε πλατύφυλλα, κυρίως λέυκες, ιτιές, φτελιές κλπ.
Νομίζω έχω ξαναδεί άλλη μιά φορά σε πλάτανο. Η συνηθέστερη συνάντησή τους είναι σε κομμένες λεύκες, ή θαμέννα κομμάτια λεύκας. Γι΄αυτό και το όνομα έχει αλλάξει από agrocybe cylindracea, σε agrocybe aegerita, (η αγροκύβη της αιγείρου). Αίγειρος στα αρχαία ήταν η λεύκα. Μάλιστα είναι από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα άγρια μανιτάρια. Οι αρχαίοι έτριβαν ξερά μανιτάρια πάνω σε βρεμμένους κορμούς λεύκας και τα φύλαγαν σε υπόγεια, ώστε να καρπίσουν.
Θα ήθελα εδώ να πω ότι η αναγνώριση από φωτογραφίες, όσο καλές και αν είναι, πάντα εγκυμονεί τον κίνδυνο λάθους με εξαίρεση πολύ χαρακτηριστικά είδη, όπως η κανθαρέλλα, η μακρολεπιώτα η ψηλή και ο καίσαρας.
Γι΄αυτό θα ήθελα εξαρχής να ξεκαθαρίσω ότι η αναγνώριση των μανιταριών, σε εδώδιμα είδη, δεν αποτελεί και σύσταση για κατανάλωσή τους από τον συλλέκτη. Την ευθύνη για την κατανάλωση την έχει πάντα ο συλλέκτης αφού με βεβαιότητα πιστοποιήσει το μανιτάρι που συνέλεξε.
Τάσο καλησπέρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι από φωτογραφία είναι σπάνιο να γίνει ασφαλής αναγνώριση. Όσον αφορά το συγκεκριμένο μύκητα, δεν αμφισβητώ την απάντησή σου αλλά πως αποκλείεις να είναι στο γένος Hpsizygus sp. (H. ulmarius η H. tessulatus κ.λ.π.);
Ρωτάω για να καταλάβω αν υπάρχει κάποιο διακριτικό που βλέπεις ώστε να το μάθω! :)

Δεν διαφωνουμε πιστευω πουθενα.Απλα απο φωτο δεν υπαρχει αναγνωριση ακομα και αν ειναι
απο ολες τις πλευρες και σε τομη.Ακομα και εγω να ημουν εμπειρος μανιταροσυλλεκτης
δεν θα επαιρνα την ευθυνη για καποιον μην τυχων και τουμπανιασει τρωγοντας τα.Δεν υπαρχει
100% αναγνωριση δηλαδη.Η ευθυνη ειναι στα χερια του συλλεκτη.

Σε κάθε περίπτωση αν έχει κάποιος γνώση μυκητολογίας και σωστή οργάνωση, ώστε να μπορεί να εξετάζει τα καρποσώματα και τα σπόρια λεπτομερώς (μικροσκόπιο, χρωστικές, κλείδες κ.λ.π.) ναι τότε πράγματι κάνει αναγνώριση. (δεν το προχωράω περισσότερο δηλ. να κάνει PCR!). Πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλοί μύκητες προκαλούν ασθένειες σε φυτά και εκτός των συμπτωμάτων και των σημείων που φαίνονται στο φυτό, η αναγνώρισή τους συνήθως γίνεται από την μορφή, το μέγεθος, το σχήμα και τη διάταξη των σπορίων τους.:)
Σκέψου επίσης ότι εσύ ξεχωρίζεις τον σαργό, το σπάρο, την ούγενα, τον καμπανά, το μελανούρι, τη μουρμούρα , την τσιπούρα και το σκαθάρι και είμαι σίγουρος ότι δεν θα κάνεις λάθος αν σου δείξουν ένα από αυτά και σε ρωτήσουν, σκέψου τώρα κάποιον που έχει δει μόνο λίγα από αυτά και λίγες φορές και να τον ρωτήσουν!!!!
 

Vasilis

Staff member
Περιοχή
Σλοβακία
Όνομα
Βασίλης
Σήμερα είχα πάει βόλτα σε μια φάρμα με τον μικρό και κάτω από ένα δέντρο που δεν το πιάνει ο ήλιος είδα τα παρακάτω μανιτάρια. Σας θυμήθηκα και λεω κάτσε να δω αν θα γίνει αναγνώριση. Μιλαω για Σλοβακία πάντα.
 

Attachments

  • A4C3CA39-3F03-47A1-A2CC-238345AF89CF.jpeg
    A4C3CA39-3F03-47A1-A2CC-238345AF89CF.jpeg
    413,8 KB · Προβολές: 11
  • F12CFF4F-7283-4223-90E0-709B82E4A0F9.jpeg
    F12CFF4F-7283-4223-90E0-709B82E4A0F9.jpeg
    500,2 KB · Προβολές: 11
Όνομα
Τάσος
Τάσο άκυρο! αυτό που σου έγραψα, τώρα πρόσεξα σε μιά φωτό οτι έχουν δαχτυλίδι!!! :)
Ενω τα Hpsizygus sp. δεν έχουν.
Γιώργο μου καλημέρα. Δεν πρόλαβα να σου απαντήσω. Είναι και άλλα που έπιασε το δικό μου μάτι και τα αναφέρω. Το χρώμα των ελασμάτων που στα Hpsizygus sp. είναι σαφώς ποιό ανοιχτόχρωμα. Το δαχτυλίδι, αν και υπό εξαφάνιση φαίνεται και τέλος ένα χαρακτηριστικό που κάνουν οι αγροκύβες, αυτό το σχηματισμό στο πηλίδιο που θυμίζει κάτι σαν "πλακόστρωτο"...που είναι βέβαια συνηθισμένο στην ανομβρία και σε άλλα μανιτάρια. Φυσικά η απόλυτη πιστοποίηση έρχεται όπως πολύ σωστά γράφεις με την μικροσκοπική ανάλυση στα σπόρια. Πάντως σε βλέπω πολύ μελετημένο και σε χαίρομαι. Καλή εβδομάδα φίλε μου και σε όλη την παρέα.
 
Όνομα
Τάσος
Σήμερα είχα πάει βόλτα σε μια φάρμα με τον μικρό και κάτω από ένα δέντρο που δεν το πιάνει ο ήλιος είδα τα παρακάτω μανιτάρια. Σας θυμήθηκα και λεω κάτσε να δω αν θα γίνει αναγνώριση. Μιλαω για Σλοβακία πάντα.
Βασίλη μου καλημέρα.
Η αμανίτα που συνάντησες είναι πιθανότατα η amanita pantherina, αν και συνήθως το χρώμα του πηλιδίου (καπέλου) είναι συνήθως ποιό σκούρο καφέ. Έχει βέβαια τις χαρακτηριστικές άσπρες νιφάδες, αν και αυτές είναι μειωμένες. Παρατηρείται όμως συχνά, όπως και σε άλλα μανιτάρια, η υγρασία και η βροχή να "ξεπλένουν" σε ένα βαθμό τα αρχικά χρώματα αλλά και τις νιφάδες στους αμανίτες. Μάλιστα είναι συχνό το φαινόμενο αδαείς μανιταροσυλλέκτες, να συγχέουν, τον καίσαρα (amanita ceasarea) με την amanita muscaria, επειδή έχει χάσει τις ασπρες νιφάδες της από την βροχή και επειδή το χρώμα της από κόκκινο φαίνεται σαν πορτοκαλί.
Ο "πάνθηρας" ανήκει στα θανατηφόρα είδη, αν και ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι ένα μικρό σχετικά ποσοστό, 12% αυτών που τον κατανάλωσαν, έφυγε από τα εγκόσμια.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα συνάδελφοι εν όπλοις και εν καλάθοις...
 

Vasilis

Staff member
Περιοχή
Σλοβακία
Όνομα
Βασίλης
Βασίλη μου καλημέρα.
Η αμανίτα που συνάντησες είναι πιθανότατα η amanita pantherina, αν και συνήθως το χρώμα του πηλιδίου (καπέλου) είναι συνήθως ποιό σκούρο καφέ. Έχει βέβαια τις χαρακτηριστικές άσπρες νιφάδες, αν και αυτές είναι μειωμένες. Παρατηρείται όμως συχνά, όπως και σε άλλα μανιτάρια, η υγρασία και η βροχή να "ξεπλένουν" σε ένα βαθμό τα αρχικά χρώματα αλλά και τις νιφάδες στους αμανίτες. Μάλιστα είναι συχνό το φαινόμενο αδαείς μανιταροσυλλέκτες, να συγχέουν, τον καίσαρα (amanita ceasarea) με την amanita muscaria, επειδή έχει χάσει τις ασπρες νιφάδες της από την βροχή και επειδή το χρώμα της από κόκκινο φαίνεται σαν πορτοκαλί.
Ο "πάνθηρας" ανήκει στα θανατηφόρα είδη, αν και ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι ένα μικρό σχετικά ποσοστό, 12% αυτών που τον κατανάλωσαν, έφυγε από τα εγκόσμια.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα συνάδελφοι εν όπλοις και εν καλάθοις...
Σας ευχαριστώ κύριε Τάσο. Οφείλω να ομολογήσω πάντως πως η μανιταροσυλλογή είναι ένα χόμπι που με τραβάει πολύ και αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος να δηλητηριαστώ ή χειρότερα να δηλητηριάσω κανέναν, θα ασχολιόμουν μαζί του!
 
Όνομα
Νίκος
Καλημέρα σε όλους.
Με τα μανιτάρια ασχολούμαι τα τελευταία 5 χρόνια (σε ερασιτεχνικό επίπεδο φυσικά). Η αναγνώριση τους σαφώς και δεν είναι απλή περίπτωση. Θέλει πολύ διάβασμα καλή παρατηρητικότητα, υπομονή και κυρίως επιμονή. Αν έχεις και κάποιον μαζί σου ώστε αυτά που βλέπεις , μυρίζεις και διαβάζεις να τα συγκρίνεις μαζί του, τότε η εξόρμηση αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον.
Επειδή οι περισσότεροι από εμάς ασχολούμαστε με το κυνήγι, γνωρίζουμε τόπους με συνθήκες ιδανικές για τα μανιτάρια. Και αν όχι ξέρουμε να βρούμε τη βορινή πλευρά ενός βουνού, ξέρουμε τη βελανιδιά, τη λευκα και άλλα τέτοια που κάνουν την αναζήτηση πιο εύκολη. Κάπως έτσι μου ζητήθηκε η βοήθεια μου και κόλλησα.
Η ταυτοποίηση τώρα του κάθε μανιταριού που βρίσκουμε δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα είπατε και παραπάνω. Δεν αρκούν 2-3 φωτογραφίες. Και κυρίως δεν δοκιμάζουμε τίποτα αν δεν είμαστε 100% σίγουροι.
Θα παρακολουθώ την κουβέντα σας και όπου μπορώ να βοηθήσω αλλά και να βοηθηθω.
Έρχονται βροχουλες και σύντομα κι αυτά!!!
 

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Καλημέρα σε όλους.
Με τα μανιτάρια ασχολούμαι τα τελευταία 5 χρόνια (σε ερασιτεχνικό επίπεδο φυσικά). Η αναγνώριση τους σαφώς και δεν είναι απλή περίπτωση. Θέλει πολύ διάβασμα καλή παρατηρητικότητα, υπομονή και κυρίως επιμονή. Αν έχεις και κάποιον μαζί σου ώστε αυτά που βλέπεις , μυρίζεις και διαβάζεις να τα συγκρίνεις μαζί του, τότε η εξόρμηση αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον.
Επειδή οι περισσότεροι από εμάς ασχολούμαστε με το κυνήγι, γνωρίζουμε τόπους με συνθήκες ιδανικές για τα μανιτάρια. Και αν όχι ξέρουμε να βρούμε τη βορινή πλευρά ενός βουνού, ξέρουμε τη βελανιδιά, τη λευκα και άλλα τέτοια που κάνουν την αναζήτηση πιο εύκολη. Κάπως έτσι μου ζητήθηκε η βοήθεια μου και κόλλησα.
Η ταυτοποίηση τώρα του κάθε μανιταριού που βρίσκουμε δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα είπατε και παραπάνω. Δεν αρκούν 2-3 φωτογραφίες. Και κυρίως δεν δοκιμάζουμε τίποτα αν δεν είμαστε 100% σίγουροι.
Θα παρακολουθώ την κουβέντα σας και όπου μπορώ να βοηθήσω αλλά και να βοηθηθω.
Έρχονται βροχουλες και σύντομα κι αυτά!!!
Καλημέρα Νίκο και καλωσήρθες. Πέρνα από τη σχετική ενότητα https://www.hunterslife.gr/forums/threads/to-know-us-better-Γνωριμία.17/page-474 να μας συστηθείς και να σε γνωρίσουμε καλύτερα κιόλας.
 
Top