Φτιάξ' το μόνος σου

Χάζευα χθες στο ίντερνετ τις ξύλινες βάσεις που τοποθετούν τα φυσίγγια στην ιδιογόμωση . Τα εργαλεία για την κατασκευή τα είχα αλλά δεν είχα κάποιο κομμάτι ξύλου στις κατάλληλες διαστάσεις , τελικά θυμήθηκα οτι σε μια γωνιά είχα κατι ξεχασμένα καδρονάκια. Πήρα ένα και άρχισα να μετράω 50x7 cm αρχικές διαστάσεις , χωρίς ιδιαίτερη μελέτη μου έβγαζε 2 σειρές ,συνολικά 32 θέσεις.
Μετά πήρα άλλο ένα , και μετά άλλο ένα.... και είπα να σταματήσω. Η αρχική σκέψη ήταν η δουλεια να γίνει σπίτι με το δράπανο πάγκου....Ευτυχώς ήμουν ανυπόμονος και ξεκίνησα στο μαγαζί, γιατί τελικά έβγαλε μια σακούλα πριονίδι.
Φυσικά ταλαιπωρήθηκα αφάνταστα να κάνω περίπου 100 θέσεις και σήμερα πονάω απο τον ώμο μέχρι τα δάχτυλα. Έβαλα και μερικές καβίλιες μεταξύ τους και τα ένωσα σε μια μονοκόμματη βάση 96 θέσεων. Της έριξα και ένα βερνικάκι και έτοιμη με μηδενικό κόστος (όλα τα υλικά τα είχα) .
image hosting over 5mb
upload pic
upload picture

Μας λέτε λίγο και μας τι είναι το φτερακι και πως ανοίγετε αυτά τα ποτηράκια;
Οι οπες ανοιγονται με την λεγομενη πεταλουδα. Ενα κοπτικο με μακρυα μυτη και φαρδυ στελεχος κοπης. Ειναι φθηνο και μπαινει ακομη και σρ τρυπανι χειρός.

Μπραβο για την κατασκευη!
Χρησιμοποιω μια αντιστοιχη,με διαφορες ως προς τη διασταση.Καλο ειναι να "αγκαλιαζει"τον καλυκα,τουλαχιστον,στο μισο του υψους του.Σκεφτητε το μισο....ταβλι.
Τρυπαμε ενα,αντιστοιχο στη διασταση,κομματι απο mtf η κοντρα πλακε θαλασσης,παχους 6mm.Το βιδωνουμε η καρφωνουμε,πανω στο αλλο και ....ετοιμοι.Βαφη της προτιμησης μας.Ειναι πολυ σιγουρο και σταθερο!Ειναι,βεβαια και πιο συνθετο στην κατασκευη του.Τρυπημα με φτερου 24mm.
Οπως ειπε ο γιαννης το mdf η το κοντρα πλακέ ειναι η καλυτερη λυση. Δε χρειαζονται πλανισμα, εχουν το ιδιο παχος παντου και ομορφη επιφανεια. Προσωπικα εχω φτιαξει μια τετοια βαση απο κοντρα πλακε θαλασσης(δλδ εξωτερικου χωρου) απο ξυλο συμηδας. Οι τρυπες εγιναν με δραπανο με βαση στο εδαφος και πεταλουδα(22 αρα νομιζω χωρις να ειμαι σίγουρος). Επισης εσπασα τις ακμες με ρουτερ χειρός και τέλος εριξα με ενα σφουγγαρακι βαφη νερού νο 19.
Το παχος του Κ. Π. Θ. ηταν 24 χιλιοστα. Επισης οταν τρυπαμε με πεταλουδα, να εχουμε στο μυαλο μας οτι η μυτη ειναι 1 εκ. Περιπου πιο μακρυα απο το στρογγυλο κοπτικο. Θα πρεπει να προσεχουμε μην ξετρυπησουμε την πλακα μας. Μονο για αισθητικους λογους.
 
Από ΜDF είναι Γιάννη?
Του γιαννη ειναι mdf Σπύρο. Καλυτερα να πας σε κοντρα πλακε. Ειναι αισθητικα ποιο ωραιο. Χωρις να σημαίνει οτι με mdf δε θα γινει η δουλειά. Ενα ρεταλι 25χ25 εκ, ειναι αρκετο πιστευω για 30 θεσεις περιπου
 
Τα 'πε ολα ο Αποστολος!
Το καλυτερο ειναι το "θαλασσης"
Καλο ειναι οταν ξετρυπαμε,να εχουμε το ξυλο εφαπτομενο σε επιφανεια "ρεταλι"για να μην πεταει σκληθρες στην εξοδο του τρυπανιου.Ο καλυκας εχει διαμετρο γυρω στα 23+mm στο φαρδυτερο σημειο του.Αν θυμαμαι.Δε μπορω να τον μετρησω τωρα.Τα εργαλεια μου ειναι 330 χλμ μακρυα.:(
Θα επανελθω....:)
 
Τα 'πε ολα ο Αποστολος!
Το καλυτερο ειναι το "θαλασσης"
Καλο ειναι οταν ξετρυπαμε,να εχουμε το ξυλο εφαπτομενο σε επιφανεια "ρεταλι"για να μην πεταει σκληθρες στην εξοδο του τρυπανιου.Ο καλυκας εχει διαμετρο γυρω στα 23+mm στο φαρδυτερο σημειο του.Αν θυμαμαι.Δε μπορω να τον μετρησω τωρα.Τα εργαλεια μου ειναι 330 χλμ μακρυα.:(
Θα επανελθω....:)
Τοτε Η πεταλούδα θα πρεπει να ειναι 24 χιλιοστων. Εαν παμε σε κοντρα πλακε και το πληρώσουμε, παμε σε απλο. Το θαλασσης ειναι πιο ακριβο και δε θα μας δωσει κατι παραπανω.
 
Τοτε Η πεταλούδα θα πρεπει να ειναι 24 χιλιοστων. Εαν παμε σε κοντρα πλακε και το πληρώσουμε, παμε σε απλο. Το θαλασσης ειναι πιο ακριβο και δε θα μας δωσει κατι παραπανω.
Το υλικο,νομιζω,πως πρεπει να ειναι το καλυτερο.
Ειναι κατι που το φτιαχνουμε για μακροχρονια χρηση.
Οχι πως δεν θα κανουμε τη δουλεια μας και με κατι ποιο οικονομικο.
Αυτες οι βασεις,που δειχνω,ειναι πανω απο 20 χρονων και δεν εχουν το παραμικρο προβλημα!
Πιο πολυ,ψυχολογικο ειναι το θεμα.:)
 
Εχω φτιαξει αρκετες βασουλες για μενα και για φιλους, δυο πραγματακια παρατηρησα...πρεπει να εχει ελαχιστο υψος 5 ποντους,καλυτερα MTFγιατι βγαινει λειο οταν το τρυπαμε με υψηλες στροφες,και για μενα που γεμιζω καποια χοντρα στο σαλονι μια λωριδα απο ψιλο ξυλο γυρω γυρω προστατευει τη περιοχη γυρω μας,και το κεφαλι μας φυςικα απο σκουποξυλα .sarcastic.σε περιπτωση που μας φυγουν καποια σκαγια.sarcastic.επισεις κανουμε 2-3 τρυπες στην αρχη τις πλακας και πισω ολες τις σειρες ετσι δουλευουμε καλυτερα τα φυσιγγια,με ενα χωνακι βιδωμενο στη αρχη τις πλακας εχουμε και τα δυο χερια ελευθερα.my man.
 
Το δοκίμασα το βράδυ , έφτιαξα 30 φυσίγγια , η συγκράτηση είναι άριστη και δεν αντιμετώπισα κάποιο θέμα γενικότερα.
Σε μονοβασικες δεν νομιζω να εχεις προβλημα.
Με τροποποιημενες και διβασικες δοκιμασες καθολου?
 
Χτες ειπα να πιασω το 687 να το καθαρισω. Αφου εγινε ο καθαρισμος, ειπα να λυσω και τους εξωλκεις να δω το προβληματακι που παρουσιασε χτες με την εξολκευση των φυσιγγιων με ψηλο μεταλλο, και προσεξα πως τα ελατηρια ειναι στραβωμενα, οποτε καποια στιγμη μαλλον θα αγορασω ενα σετακι για αλλαγη. Ομολογουμενως ομως στους καλυκες με μεταλλο εως 16χιλ δουλευει τελεια, αν και το προβλημα που ειδα χτες μαλλον οφειλεται περισσοτερο σε ιδεα μου και οχι σε πραγματικο γεγονος.
 
Σε μονοβασικες δεν νομιζω να εχεις προβλημα.
Με τροποποιημενες και διβασικες δοκιμασες καθολου?
Στις PSB1&2 είναι όλα καλά , όπως και την F2x28 .Αυτή που μου κολλούσε στο πλαστικό απο τους κάλυκες ήταν η MB32.
 
Στις PSB1&2 είναι όλα καλά , όπως και την F2x28 .Αυτή που μου κολλούσε στο πλαστικό απο τους κάλυκες ήταν η MB32.
Αφου ειχες με την mb32 προβλημα επρεπε να ειχες και με την f2x28 καθως και οι δυο ειναι τροποποιημενες,χωρις ομως να εχω γεμισει ποτε την f2x28 δεν μπορω να ειμαι σιγουρος.
Το ανοιγμα απο τις φουστες των συγκεντρωτηρων σε μια ακμη του γραφειου θα σε βοηθησει ωστε μπαινοντας ο συγκεντρωτηρας να ξυριζει την πυριτιδα απο τα τοιχωματα του καλυκα και να την κατεβαζει ολη στον πυθμενα.
Οταν γεμιζω διβασικες/τροποιημενες βαζω αποβραδυς τους καλυκες πανω σε μια μεταλλικη επιφανεια ωστε να απομαγνητιστουν οσο αυτο ειναι δυνατον.Μπορεις ακομα αυτην την επιφανεια να την συνδεσεις στην γειωση της μπριζας.
 
Για όποιον του έτυχε μερική ή ολική αποκόλληση ρίγας και δεν θέλει να καταφύγει άμεσα σε οπλουργό ας δοκιμάσει να την κολλήσει με Permatex Black Silicone Adhesive Sealant, Item #81158(16B).
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
 
Καθότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η άδεια κατοχής και το νέο μου όπλο δεν το έχω βγάλει για κυνήγι, είπα να το δώσω στον πατέρα μου για να του κάνει μερικές μικροεπεμβάσεις ώστε να το χαμηλώσω λίγο και να μακρύνω το κοντάκι. Θέλω να κάνω και μια επίσκεψη σε οπλουργό να μου πει τη γνώμη του αλλά προς το παρόν το αποτέλεσμα έχει ως εξής:

1. Για να κατέβει καθότι είχε ήδη την τελευταία σύσφιξη χρησιμοποίησε μισή κλίση από τις κλίσεις της franchi οι οποίες κάθονται καθότι το συγκεκριμένο όπλο έχει έρθει στα μέτρα του κατόχου του.
IMG_3865.jpg


2. Για την επιμήκυνση δεν ξέρω ακριβώς τι υλικό χρησιμοποιήθηκε, πάντως το έκοψε στο χέρι για να ταιριάξει όσο το δυνατό καλύτερα.
IMG_3866.jpg


3. Για το αισθητικό κομμάτι βάφτηκε με σπρέι και η βίδα της πάπιας (ματ όπως το γούσταρα)
IMG_3867.jpg

Το αποτέλεσμα είναι μεγάλη βελτίωση στην αίσθηση, το νιώθω πολύ καλύτερα στον ώμο μου και οι 71 πόντοι μου δίνουν καλύτερη σκοπευτική αίσθηση! Σημείωση, ο βακελίτης θα αλλαχθεί στο μέλλον με κάτι καλύτερο. Ελπίζω μέσα στην εβδομάδα να μπορέσω να το δοκιμάσω ώστε να βρω και τα αγαπημένα της φυσίγγια :)
 
Back
Top