Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Απο την Τριτη 10/8 εχω την τυχη να βρισκομαι στην ορεινη Ευριτανια στο χωριο Νοστιμο. Τεταρτη πρωι πρωι λοιπον πινωντας τον ελληνικο κατω απο μια καρυδια, χαζευα την χλωριδα και την πανιδα του τοπου. Κισσες, τσιχλονια, ελατοπαπαδιτσες, γαλαζοπαπαδιτσες, κοτσυφια, 1 κεφαλα καθως και 1 συκοφαγο. Τα πρωτα 2 πρωινα ακουσα το μαγικο τσικ τσικ αλλα νομιζα οτι ηταν τσιχλονια τετοια εποχη. Το 2ο απογευματακι μετα το φαι καθως χαζευα, ερχεται και προσγειωνεται μπροστα μου μια τσιχλα. Μετα απο δυο πηδηματακια μενει ακινητη και με κοιταζε. Προσπαθησα σιγα σιγα να σηκωσω το κινητο για να την αποθανατισω αλλα ματαια. Κανει ενα πεταγμα συνοδευομενο απο το μαγικο τσικ τσικ και χωθεικε μεσα στα ελατα. Εγω να γελαω σαν βλακας κι ο θειος μου να απορει το γιατι. Αντε τωρα να του εξηγησεις το γιατι γελαω και γιατι μου εφτιαξε τοσο τη μερα. Ειχα ακουσει κι αλλες φορες οτι καποιες μπορει να μεινουν πισω για διαφορους λογους αλλα δεν το ειχα ζησει.
Πάντα έχει στην Ευρυτανία μόνιμους πληθυσμούς τσίχλας όλο το καλοκαίρι βλέπεις παντού.

Καλημερα, αποδοτικο πρωινο στους ντοπιους κοτσυφαδες στα αμπελια, πρωι απογευμα επιανες το οριο, αλλα την δευτερη μερα 5-6 με το ζορι... φυσιγγια ιδιογομωση 1.45 με 28γρ, νουμερο 9 με gm-3, cx-2000. ανοιχτο τσοκ 5 αστρα και τα πουλια μπουκα φωτια...
Αυτό το σεταπ δουλεύει άψογα κ στα καρτέρια του χειμώνα ανεβάζοντας την πυρίτιδα στο 1.50 κ πάτημα 57.7....sex hard. με 5* κ 3* κένταγε...με τη βύσμα το έχεις στημένο;;;

Φέτος οι γέννες των κοτσίφων στα δέντρα του κτήματός μου πήγαν πολύ καλά! Τα πρώτα πεταρούδια τα είδα αρχές Απρίλη όταν δοϋλευα με τον καταστροφέα στα λιοστάσια, μετά είδα γέννα τέλη Μαίου και μέσα Ιουλίου τα τελευταία! Κάθε ελιά είχε και πάνω της φωλιά!
Αυτή η φωτό είναι σημερινή πρωινή και κάθε μέρα είναι περίπου 20 που έρχονται στην περγουλιά και στις συκές και κάνουν τον χαμό τους! Στην φώτο φαίνονται 3 κοτσίφια ενώ είναι 4 και πέζουν στο έδαφος που δεν τα έποιασε η κάμερα άλλα 4!

Αυτό το σεταπ δουλεύει άψογα κ στα καρτέρια του χειμώνα ανεβάζοντας την πυρίτιδα στο 1.50 κ πάτημα 57.7....sex hard. με 5* κ 3* κένταγε...με τη βύσμα το έχεις στημένο;;;
Με GM3 στο 1.45 Χ28 αν είσαι καλή παικτούρα βάζεις VO 23 Κωστή και γαζώνει .

Οι ντοπιαρηδες κοτσυφες φετος είναι πάρα πολλοι. Αποψε αν εριχνα 10-12 τους ειχα για πλακα! Η απορία μου είναι που σκατα πανε και χάνονται προς το τέλος αυτού του μηνα? Έχω παει πολλές φορές τέλος Σεπτεμβρίου που έχει φτιάξει το φτερωμα τους και έχουν εξαφανιστεί!

Οι ντοπιαρηδες κοτσυφες φετος είναι πάρα πολλοι. Αποψε αν εριχνα 10-12 τους ειχα για πλακα! Η απορία μου είναι που σκατα πανε και χάνονται προς το τέλος αυτού του μηνα? Έχω παει πολλές φορές τέλος Σεπτεμβρίου που έχει φτιάξει το φτερωμα τους και έχουν εξαφανιστεί!
Τα ίδια και εδώ Δημήτρη. Στο μέρος που πλημμυρίζω και κάθομαι για τρυγόνια μαζέυονται πάνω από 20-25 κοτσυφια τώρα. Στο ίδιο μέρος μετά του Σταυρού και έως την επόμενη χρονιά πάλι δεν υπάρχει ούτε ένα σε ακτίνα χιλιομέτρου και βάλε γιατί κάνω περπατητά τσίχλας εκεί και δεν σηκώνεται ούτε ένας... Είναι εκπληκτικοί νομάδες και εκμεταλλεύονται κάθε πόρο φαγητού και νερού που βρίσκουν σε μεγάλες αποστάσεις.

Πιάνουν βαθιές ρεματιές πιο ψηλά, που κρατάνε κάνα νεράκι και κάνα σκουληκακι, πιθανώς να ανεβαίνουν και στα έλατα.

Πιάνουν βαθιές ρεματιές πιο ψηλά, που κρατάνε κάνα νεράκι και κάνα σκουληκακι, πιθανώς να ανεβαίνουν και στα έλατα.
Στα ελατα να δεις τι γίνεται Βασίλη. Τον Μάη που ανεβάζω μελίσσια το πρωί έχουν συναυλία κανονικη.
Στην περιοχή που ημουν αποψε υπάρχει πληθώρα τροφής και νερο. Τα πλατάνια είναι γεμάτα άγρια κλήματα φορτωμένα με αγριοσταφυλα. Η νομαδική συμπεριφορά που λέει ο Γρηγόρης μάλλον τα κάνει να μετακινούνται και σε νέα μέρη ειδικά αν βρέξει και μπορούν να βρουν φαΐ και νερο αλλου.

Ένας που το 25 το διαβάζει 20 και είναι πεπεισμένος ότι η τσιχλα έχει μειωθεί ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΆ επειδή έκοψαν τα βατα και τις μυρτιές στο χωριο του.
Εδώ άλλος...Έλεγε ότι τα αγριογούρουνα διώχνουν τις τσίχλες από τους λόγγους,..
Μην πω και άλλα...

Και εγώ τα ίδια παρατηρώ στους Κότσυφες. Πολλοί το καλοκαίρι και μετά εξαφανίζονται. Πιστεύω ότι μόλις αρχίσει η κυνηγετική πίεση τότε αλλάζουν τόπους και συνηθειες.
Ετσι! Εξυπνα πουλια!
Καταλαβαινουν τον κινδυνο και καταχωνιαζουν στα πυκνα!
Τσακωμο που ριχνει μαζι τους το κοκερ να τους κανει να βγουν απο τα πυκνα!!!

Απο δημοσιευση στο FB

Μπήκαν οι πρώτες τσίχλες.​

by kentayros στο 07/09/2021
Χθες μετά τη δουλειά, ανέβηκα στο χωριό (ορεινά στη Δυτική Φθιώτιδα) για να φέρω την πεθερά μου στη Λαμία.
kynigi-tsixla6362775546161151825.jpg

Μέχρι να μαζευτούμε, μας πήρε η ώρα, οπότε έφτασα να φορτώνω το αυτοκίνητο με όλα τα πράγματα της γιαγιάς, ενώ είχε πάρει να σουρουπωνει για τα καλά.
Φορτωμένος λοιπόν με βαλίτσες και μπαγκάζια, πηγαινοερχόμουν στο σπίτι όταν άκουσα το πρώτο «τσιπ – τσιπ».
Η κίνηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ενστικτωδεις και αντανακλαστική, το βλέμμα ψηλά για να την εντοπίσω.
Βλέπω λοιπόν δυο κυρίες να περνάν πάνω από το κεφάλι μου!
«Αποκλείεται» σκέφτηκα, «δεν θα είδα καλά, άλλωστε είναι πολύ νωρίς ακόμα», πριν καν προλάβω να ολοκληρώσω τη σκέψη μου, κι άλλο «τσιπ – τσιπ» και ακόμα μία τσίχλα με την ίδια πορεία που είχαν οι προηγούμενες.
Δυστυχώς με πίεζε ο χρόνος, οπότε δε καθησα να δω αν περνάνε κι άλλες, όμως σίγουρα μπήκαν πουλιά.
Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί τελικά αυτή η περίεργη χρόνια, ξεκινάει όμως με καλούς οιωνούς.

Απο δημοσιευση στο FB

Μπήκαν οι πρώτες τσίχλες.​

by kentayros στο 07/09/2021
Χθες μετά τη δουλειά, ανέβηκα στο χωριό (ορεινά στη Δυτική Φθιώτιδα) για να φέρω την πεθερά μου στη Λαμία.
kynigi-tsixla6362775546161151825.jpg

Μέχρι να μαζευτούμε, μας πήρε η ώρα, οπότε έφτασα να φορτώνω το αυτοκίνητο με όλα τα πράγματα της γιαγιάς, ενώ είχε πάρει να σουρουπωνει για τα καλά.
Φορτωμένος λοιπόν με βαλίτσες και μπαγκάζια, πηγαινοερχόμουν στο σπίτι όταν άκουσα το πρώτο «τσιπ – τσιπ».
Η κίνηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ενστικτωδεις και αντανακλαστική, το βλέμμα ψηλά για να την εντοπίσω.
Βλέπω λοιπόν δυο κυρίες να περνάν πάνω από το κεφάλι μου!
«Αποκλείεται» σκέφτηκα, «δεν θα είδα καλά, άλλωστε είναι πολύ νωρίς ακόμα», πριν καν προλάβω να ολοκληρώσω τη σκέψη μου, κι άλλο «τσιπ – τσιπ» και ακόμα μία τσίχλα με την ίδια πορεία που είχαν οι προηγούμενες.
Δυστυχώς με πίεζε ο χρόνος, οπότε δε καθησα να δω αν περνάνε κι άλλες, όμως σίγουρα μπήκαν πουλιά.
Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί τελικά αυτή η περίεργη χρόνια, ξεκινάει όμως με καλούς οιωνούς.

Ότι να'ναι...
Έχει και ντόπιες πες του του φίλου.

Status
Not open for further replies.
Back