Τρυγόνι - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Το τρυγόνι θέλει θυσίες φιλαράκια και μέσα στις θυσίες είναι και η ζέστη εκτός των άλλων,,που να κυνηγάς με 42+ να μη μπορείς να πιάσεις την πάπια του όπλου

Αναμφίβολα σίγουρα παίζει ρόλο και ο τόπος όπως πολύ σωστά αναφέρεις πιο πάνω Κώστα και το ποση διάρκεια έχει το πρωίνο τουφεκίδι που έχουν φάει

Παύλο θα το πω καλοπροαίρετα... :)
Μου φαίνεται παράξενο πως από τις 15:30 και μετά παίζουν τα πουλιά...Ενώ αυτή η ώρα είναι που ισκιώνουν στα δέντρα για δροσιά...
Όταν έβγαλα άδεια τα 2 πρώτα χρόνια καθόμουν και εγώ από τις 15:00 το μεσημέρι (από τη μανία μου) αλλά ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δν είδα ούτε ένα πουλί να παίξει ρε Παύλο...Ίσως διαφέρουν οι τοποθεσίες.....Πάντος εγώ δν ξανά βγείκα τόσο νωρίς....Πιάνω από 17:00 με 17-15 και μετά....

Αν και δεν εχω μεγάλη εμπειρία στο τρυγόνι,όμως πάνω σ αυτό που ειπες, ίσως να έχει να κάνει με το τι τρώει.
Τώρα που διαβάζω αυτά εδώ , θυμάμαι απο πολλά χρόνια πριν ,οτι όταν έπεφταν σε σιταριές ,τα έβλεπες μέχρι αργά. Τα τελευταια όμως χρόνια ό σες φορές τα εβλεπα σε ηλιόσπορε τρώγανε μεσημέρι. Θυμάμαι πως μου ειχε κάνει εντύπωση .
Τελευταία φορα που ήμουνα στον Εβρο τελη Αυγούστου και τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη ,έφευγα απο τα ηλιοσπορα στις 12 το μεσημέρι ,γύρναγα στο σπίτι να πάρω νερό ,καφε ,φρούτο και σε μια ώρα δρόμο ξανά πίσω.Ειχα λιωσει στην κυριολεξία.
Βεβαια επειδή εχω ενα κάψιμο και δεν μπορώ να φεύγω απο τον κυνηγότοπο ,παρά στη δύση , εξαντλούσα ολα τα περιθώρια,αλλά μετα τις 5 με 5,30 πανω απ τα τα ηλιοσπορα πετούσαν μόνο χελιδόνια. .

Last edited:
Αν και δεν εχω μεγάλη εμπειρία στο τρυγόνι,όμως πάνω σ αυτό που ες ίσως να έχει να κάνει με το τι τρώει.
Τώρα που διαβάζω αυτά εδώ , θυμάμαι απο πολλά χρόνια πριν ,οτι όταν έπεφταν σε σιταριές ,τα έβλεπες μέχρι αργά. Τα τελευταια όμως χρόνια ό σες φορές τα εβλεπα σε ηλιόσπορε τρώγανε μεσημέρι. Θυμάμαι πως μου ειχε κάνει εντύπωση .
Τελευταία φορα που ήμουνα στον Εβρο τελη Αυγούστου και τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη ,έφευγα απο τα ηλιοσπορα στις 12 το μεσημέρι ,γύρναγα στο σπίτι να πάρω νερό ,καφε ,φρούτο και σε μια ώρα δρόμο ξανά πίσω.Ειχα λιωσει στην κυριολεξία.
Βεβαια επειδή εχω ενα κάψιμο και δεν μπορώ να φεύγω απο τον κυνηγότοπο ,πατα στη δύση , εξαντλούσα ολα τα περιθώρια,αλλά μετα τις 5 με 5,30 πανω απ τα τα ηλιοσπορα πετούσαν μόνο χελιδόνια. .
Με λίγα λόγια παίζουν πάρα πολύ νωρίς εκεί....Ωρέ μπράααβο.

Και τη δε θα έδινα να κυνηγούσα κάπου εκεί ψηλά στη Μακεδονία ή Θράκη....Και ας ήμουν από το πρωί ως το βράδυ μόνο με καφέ και νερό... ;)

Με λίγα λόγια παίζουν πάρα πολύ νωρίς εκεί....Ωρέ μπράααβο.

Και τη δε θα έδινα να κυνηγούσα κάπου εκεί ψηλά στη Μακεδονία ή Θράκη....Και ας ήμουν από το πρωί ως το βράδυ μόνο με καφέ και νερό... ;)
Να δεις μετά , με τη όρεξη ρουφάς τα μπυρόνια το βραδυ .sarcastic.

Από τις 14:00 ξεκινάει το παιχνίδι πάνω. Μην ξεχνάτε ότι τα πουλιά βγαίνουν από την ρουτίνα τους. Όσα γλυτώσουν το πρωί, θα μείνουν νηστικά τελείως, αυτό θα τα κάνει να επιμήνουν. Κανονικά την πρώτη μέρα, δεν φεύγεις καθόλου. Λίγο ξεκούραση 12:00 με 14:00 σε καμιά σκιά και ξαναπιάνεις το τουφέκι στα χέρια.

Από τις 14:00 ξεκινάει το παιχνίδι πάνω. Μην ξεχνάτε ότι τα πουλιά βγαίνουν από την ρουτίνα τους. Όσα γλυτώσουν το πρωί, θα μείνουν νηστικά τελείως, αυτό θα τα κάνει να επιμήνουν. Κανονικά την πρώτη μέρα, δεν φεύγεις καθόλου. Λίγο ξεκούραση 12:00 με 14:00 σε καμιά σκιά και ξαναπιάνεις το τουφέκι στα χέρια.

Το αυτό... Δεν έχει σχέση το κυνήγι του τρυγονιου στη βόρεια Ελλάδα με αυτό στη νότια... Με 40 βαθμούς κ τον ήλιο να σε καίει μέσα στα λιοσπορα 3 το πολύ το μεσημέρι θα σκάσει το πρώτο... Ωραία αίσθηση... Νομίζεις ότι σε λυπάται ο θεός κ το στέλνει επάνω σου...
Τα πουλιά έχουν έννοια να φάνε επάνω κ με το τουφεκιδι πολλά έχουν τραφεί ελάχιστα... Δεν ξέρω αν φταίει ο τόπος, η μεγαλύτερη πυκνότητα τρυγονιων η το ένστικτο της επιβίωσης που ίσως όσο βορειότερα ανεβαίνουμε είναι εντονότερο, αλλά θα πουλιά ξεκινούν από νωρίς το μεσημέρι...
Στη νότια Ελλάδα δεν είναι έτσι, μπορεί να πέσουν στα σταρια ακόμα κ στις 7 το απόγευμα, ίσως δεν νιώθουν έντονα την ανάγκη για μάζεμα λίπους κ αποδημία, ίσως φταίνε οι καλλιέργειες, εικασίες κάνω απλά...
Στον Έβρο πάντως στις 5 κ 6 το απόγευμα τα περιμένεις απλά να επιστρέψουν στο νερό κ στις κουρνιες...
Σαν να έχουν άλλο θεό επάνω...
Νεραιδοπουλι μου έχει πάρει το μυαλό...
Κάτι που δεν είχα δει ποτέ είναι να κάνουν μπασιμο το απόγευμα...να βλέπεις αυτές τις μωβ τρυγονες να πετάνε ψηλά σαν χελιδόνια κ να στρώνουν στα δασάκια δίπλα στα λιοσπορα, μετατόπιση από βορειότερα...
Μεγάλο σχολείο μια έναρξη στα βόρεια σύνορα αν αγαπάς αυτό το θήραμα, αναθεωρείς πολλά πράγματα από τα περάσματιαρικα του Σεπτέμβρη που ξέρουμε εμείς...

Πρώτη μου φορά έναρξη στον Έβρο και αφού έχουμε κάνει κάποια αναγνωριστικά με τον Φίλο μου για το που θα κινηθούμε
το τελευταίο βράδυ πριν την έναρξη τον ενημερώνουν ότι το πρωί δουλεύει .fiurius.
Έτσι για να μην τραβιεμαι γυρω στα 100 χλμ μακριά μόνος μου
αποφάσισα την επόμενη ημέρα να κινήθω κοντά στο χωριό μπας και ρίξω κανένα καψιλι έτσι για το καλό
Στο σημείο που πήγα ήταν τελείως άκυρο
Με βλέπει ένας Συγχωριανός του Φίλου μου Λαγοκυνηγος που έκανε εκπαιδευτικό
και με στέλνει σε ένα σημείο που είχε δει να κινούνται πουλιά είχε και το μοναδικό φυτεμένο ηλιόσπορο στην περιοχή όλα τα άλλα ήταν βάμβακιες
Από τις 07.00 έως τις 12.00 το πρωί καθισμένος δίπλα σε μια συκιά έβλεπα μόνο συκοφαγους και χελιδόνια
Αφού είχα απελπιστει και ετοιμάζουν να φύγω και τις 13.30 άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα πουλιά και να βουτάμε καρφί στο ηλιόσπορο
Στην περιοχή που ήμουν δεν είχε ακουστεί τουφέκια από το πρωί δεν υπήρχε και λόγος αφού δεν είχε ενδιαφέρον
Έφυγα από το ηλιόσπορο στις 16.00 με 9 πουλιά και με πολλές αστοχίες λόγω νευρικότητας και ηλιοθεραπεία ς
αλλά το ευχαριστήθηκα
Τώρα γιατί τα πουλιά εκεί πάνω κινούνται τόσο αργά για την βοσκή είναι περίεργο
ίσως να οφείλεται στην πληθώρα της τροφής οπότε επιλέγουν να κινηθούν ποιο αργά αφού είναι χορτασμενα από τις προηγούμενες μέρες

Καλησπέρα κ εδώ σε εμάς λίγα τα πράγματα φέτος...αλλά πιστεύω τις επόμενες μέρες θα φανεί καλύτερα για το τι θα γίνει στην έναρξη...μια ερώτηση επδ δν έχω κυνηγήσει ποτέ απόγευμα τρυγονι...τι ώρες αρχίζει κ παίζει το απογευμα;;να φανταστώ μέχρι σούρουπο μένει στα ηλιόσπορος;
την πρωτη μερα ,ολη μερα !της αλλες μερες απο της 4 και μετα για β.ελλαδα,για ν.ελλαδα απο της 5-30 και μετα.

Σε μας εδω παντως στο νησι ξεκιναω καρτερι μετα τις 4.30 -5.00 και φτανουν μεχρι το σουρουπο περιπου που πανε για κουρνια..αν παω στον τοπο που τα κυνηγαω μεσα στο καταμεσημερο 14.00 - 15.00 με ασφακα φουλ πετρα και διασπαρτα 5 -6 ελιες δεξια και αριστερα δεν στεκεσαι για κανενα λογο..ειδικα για να φτασω στο καρτερι που ειναι στο νοτιοτερο ακρο του νησιου ή θα φτασω λειψανο ή θα με φαν τα φιδια

Φέτος είναι η μόνη χρόνια που δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο θα κυνηγήσουμε! Πουλιά δεν υπάρχουν πολλά, λιόσπορα δεν θα μείνουν πολλά οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται! Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα φέτος να "ξενιτευτούμε" σε άλλον νομό!

Last edited:
Φέτος είναι η μόνη χρόνια που δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο θα κυνηγήσουμε! Πουλιά δεν υπάρχουν πολλά, λιόσπορα δεν θα μείνουν πολλά οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται! Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα φέτος να "ξενιτευτούμε" σε άλλον νομό!
Γιωργαρε προσοχετο γτ αν πας σε άλλο νομό κ το δεις οργωμένο το χωράφι που μπορείς να δεις την προηγούμενη μέρα μετά δν σώζεται η κατασταση...στο λέω γτβτοβεπαθα προπερσι κ η Βενετία ήταν τεράστια!το νου σου επομενως

Status
Not open for further replies.
Back