Η φτήνια τρώει τον παρά.
Σύμφωνα με τον Τάκη Νατσούλη, η φράση αυτή έμεινε από μια συμβουλή που έδωσε ο ιδρυτής της Εθνικής Τράπεζας, Γεώργιος Σταύρος:
«Αποτελεί λάθος ότι εμπόριον είναι ν’ αγοράζετε όσο το δυνατόν πιο ευθυνά και να πωλήτε όσο το δυνατόν πιο ακριβά. Τούτο είναι ορθόν μόνο εις εκτάκτους περιστάσεις. Μόνιμον εμπόριον και τακτικούς πελάτας έχει μόνον εκείνος ο οποίος πωλεί πλέον ευθηνά από όσον άλλος. Τοιουτοτρόπως αποκτά και την φήμην του ευθυνού και δια τούτο του πλέον προτιμουμένου εμπόρου. Οι καιροί είναι και δια πολύ μακρόν χρόνον θα είναι δύσκολοι και το χρήμα ολίγον. Ο λαός, λοιπόν, θα δυσκολεύεται να αγοράζη. Ούτω το εμπόριον θα μαραίνεται, αν δεν διευκολύνωμεν τους αγοραστάς με, κατά το δυνατόν, μικράς τιμάς. Αποτελεί δε πειρασμόν η μικρά τιμή δι όσους έχουν αγοραστικάς ανάγκας. Η ευθήνεια κατατρώγει των πελατών το χρήμα και κάμνει πελάτας ακόμη και πολλούς από όσους δεν έχουν μεγάλην διάθεσιν ν’ αγοράσουν…».
Αυτά τα τελευταία λόγια του Γεωργίου Σταύρου τα διαμόρφωσαν και βγάλανε τη φράση: «η φτήνια τρώει τον παρά».
Άρα αγαπητέ montecarlo μάλλον λάθος έχεις ερμηνεύσει την γνωστή παροιμία. Ο μεγάλοτραπεζίτης δεν εννοουσε ότι το φθηνό προιον είναι άχρηστο ή προξενεί ζημιά, αλλά ότι λόγω των φθηνών τιμών μπορεί να παρασυρθεις σε αγορές που δεν χρειάζεσαι άμεσα.
Έτσι κι αλλοιως εγώ σου εύχομαι να μπορείς να είσαι πάντα κυνηγός και επίσης να είσαι ανοιχτοχερης στις αγορές σου.
Όταν όμως διαβάζουν οι αστοί κυνηγοί ότι ξοδεύεις 10 ευρώ καύσιμα για να πας κυνήγι τους χαλάς την εικόνα του χουβαρδα ανθρώπου...