Τουφεκιές στα όρια...

Τα ποσοστα επιτυχιας και αμεσης καταβολης θηραματος μας απασχολουν; ενταξη στα δισκακια και στους στοχους στο θηραμα ομως; μηπως εκει τουφεκοντας το σε αυτα τα μετρα περισοτερες πιθανοτητες εχουμε να το τραυματισουμε; ειναι ηθικα σωστο να το τυφεκαμε σ αυτες τις αποστασεις; .xm.

Προσωπικά λειτουργώ πρώτα με την αισθητική απόχρωση των επιλογών μου και μετά με την ηθική προσταγή της συνείδησής μου. Συνήθως οι επιλογές που προέρχονται από τις κατευθύνσεις αυτές, αν και πρόκειται για διαφορετικές ατραπούς, συμπίπτουν.
Δεν τουφεκάω μακριά επειδή έχω κάποιο τέτοιο βίτσιο, μακάρι να μην χρειαζόταν ποτέ, μερικές φορές όμως είναι μονόδρομος αλλά πάντα στα πλαίσια του εφικτού. Για τον λόγο αυτό δεν ένοιωσα ποτέ άβολα λόγω ασκοπων τραυματισμών.

Παιδιά να υπενθυμίσω οτι ο καθένας ειναι ελεύθερος να γράφει ότι θέλει και να διαφωνεί η να συμφωνεί όπου θελει.

Αν αυριο γραψω εγώ οτι με 50 φυσιγγια πηρα 50 πουλιά , εσείς εχετε κάθε δικαίωμα να πέσετε κάτω και να κρατάτε την κοιλιά σας απο τα γέλια με τις ανοησίες που σας ειπα.
Αν καποιοι την βρίσκουν να λενε οτι παιρνουν πουλιά στα 60-70-80-90 μετρα.......ναι δεν υπερβάλλω , εχουν γραφτεί πολλες φορές εδω μέσα αυτά τα μετρα , απλά βαριεμαι να ψαχνω το φορουμ για να βρω τα ποστ, ειναι δικαίωμα τους να το γράφουν.Απο εκεί και πέρα εμείς μπορουμε να συμφωνήσουμε , να διαφωνήσουμε , να γελάσουμε , να πουμε στην τελική την άποψη μας .

Επισης κάποια στιγμή καποιοι πρέπει να καταλάβουν οτι δεν ειναι το κέντρο του κοσμου μεσα στο φορουμ και οταν διαφωνούμε η ρωτάμε κατι για τις φοβερές και μυθικές ανακρίβειες που λένε , το κανουμε για να ανάψει η κουβέντα και οχι για να πικάρουμε.

....... εχεις ψηχολογια+ΟΠΛΟ στημενο για αυτο που κηνηγας+ σοστο πιρομαχικο και εισαι πανο στο θηραμα θα το καταβαλεις και στα 50 ΚΑΙ ΣΤΑ60 και ισος και λιγο παραπανο
αυτό το στημένο ΟΠΛΟ με το σοστό πυρομαχικό στα 30 μέτρα στην ίδια κυνηγετική ημέρα τι θα κάνει;;;;;; .xm.
φυλε το πιστευης ηοχι εχει γηνη δωκημη και εχει καταβληθη θηραμα απο το ενα τερμα στο αλλο.Το θηραμα καθησμενο 2 μετρα απο το εδαφος και το οπλο στηριγμενο. Γιαννη μου ολλα εχουν γηνη. ;)
προσωπικά Γιώργο δεν το πιστεύω και δεν το συζητάω καν
ακόμα και στημένο που λές το θήραμα η τουφεκιά δεν φτάνει σ αυτή την απόσταση για να δεχθώ ότι πήρε όλη την τουφεκιά μαζί με την όλη ουρά σκαγιών :)

Ακριβώς όση ήταν η μοίρα. Η μπίλια τον κάλυπτε ίσα -ίσα!
σωστός έτσι πρέπει να φαίνεται
ένας λόγος παραπάνω που δεν θα έκανα αυτή την δοκιμή :)

Εγώ για 200 μετρα δεν μίλησα ποτέ και δεν ξέρω γιατί το γράφεις δεύτερη φορά :) Επειδή εσύ δεν πετυχαίνεις την τσίχλα στα 50 μέτρα, δεν φταίω εγώ ;)
Καληνύχτα :cool:
Είπα ότι φταις σε κάτι? Τις τσίχλες στα 50 μέτρα τις πετυχαίνω σπάνια αν τις πετυχαίνω παρόλα αυτά το κέφι μου το κάνω όπως θα ξέρεις και ο ίδιος ;)

Αν την δεις στα 50 μετρα σφηραμου,η εγω ειμαι στραβος
Εκεί είναι που θέλω να καταλήξω...κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τις αποστάσεις διαφορετικά. Η πραγματικότητα είναι όμως πως μια τσίχλα στα 50 μέτρα θα φαίνεται πολύ λίγο. Αν βάλουμε τώρα ότι κινείται, τα ρεύματα αέρα, την βαρύττητα ανάλογα την γωνία θεωρώ πως η καταβολή της τσίχλας σε τέτοιες αποστάσεις πλησιάζει την τυχαιότητα. Κάποιοι σίγουρα είναι τόσο καλοί και τις πετυχαίνουν αλλά και πάλι σε κάθε κυνήγι δεν θα είναι υπερβολή να γραφτεί? Τέλος θέλω να πω κάτι και να τελειώσω με αυτή την κουβέντα. Κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να απέχουν από τυχόν διενέξεις και πολύ καλά κάνουν. Και εγώ τέτοιος είμαι. Αλλά ρε μάγκες κάποιες φορές όταν διαβάζω πράγματα που υποτιμούν την νοημοσύνη μου θέλω να καταλάβω ακριβώς τι συμβαίνει. Δεν έχω συγκεκριμένους ανθρώπους στο μυαλό μου αλλά πραγματικά χωρίς παρεξήγηση δεν μπορώ να διαβάζω ότι έπεσε φάσσα στα 200 μέτρα με δράμια. Το ξαναλέω πραγματικά χωρίς παρεξήγηση! Το λέω όμως γιατί ξέρετε πολλοί ότι από τέτοιες συζητήσεις ξεκινούν όλα και στο τέλος το φόρουμ θα γίνει αρτεμις 2...

Βασιλη , μαζι σου και εγω ,..... απλα το να πεσει η φασσα .... οκ ΘΑ ΠΕΣΕΙ, και εγω αν ειμαι σε ενα μερος που περνανε χιλιαδες κοπαδιαστα πουλια , ριχνω μια 3αρα με 15 μετρα προσκοπευση ...εεεεεε μετα απο 100 βολες , εστω και με πιθανοτητες 1 θα πεσει... εδω ο αλλος τις βαραει με το τοξο !!!
Απλα επειδη εχω κανει αρκετες βολες οριακες ...δεν θα πω αν ειναι 50 ή πανω απο 50 σε παπια και rock pigeons , που ειναι μιας και υπαρχει μετρηση με range finder .....αλλα ΔΥΣΤΥΧΩΣ εχω χασει/τραυματισει αρκετα ..... απλα οσο και αν εινια μαλακια ...μας πιανει η τρελα και θελουμε αυτηηηηηηηηηηηηηηη την μακρινη, τωρα την τσιχλα στα 50+ , μαγκια οποιος το κανει ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ

Καλημέρα μας:)
Η αληθεια ειναι μεταξυ και των δυο ''αποψεων'' που ακουστηκαν.
Το σίγουρο ειναι οτι οι μακρινες βολες με αξιωσεις χρειάζονται απιστευτη εμπειρία απο τον κυνηγο σε μακρινες βολες για να εχουν επαναληψη.
Θελουν συγκεκριμενες γομωσεις και τσοκ και συωκεκριμενη τεχνικη σκοπευσης και απευθύνονται συνηθως σε συγκεκριμενα θηράματα.
Επισης η εμπειρικη μετρηση της αποστασης ειναι κατι που πολυ λιγα ατομα κανουν αξιόπιστα με συνεχομενες εκτιμησης και ειναι κατι που διαπιστωσα σε πολλες συζητήσεις και πρακτικές εφαρμογες ακολουθουμενες με ρειντζ φαιντερ στηξ ενασχόληση μου με το αεροβολο.

Επιπλεον τα κυνηγια πιυ κανει καποιος ειναι σημαντικος παραγοντας στημ συχνοτητα των αποστασεων που θα ντουφεκαει και στην εμπειρία που εχει.

Καλο ειναι να διαφωνουμε με όμορφο τροπο και να επιλεγουμε τι θα αφομειωσουμε και τι οχι.
Αυτό μας δινει την δυνατοτητα και να μαθουμε και να μην χαλιομαστε.

Καποτε ψς καθαροαιμος σπριντερ ελαβα μερος σε ενα αγωνα ανωμαλου δρομου.
Φτανοντας πριν την εναρξη διαπιστωνω οτι μαζι μου βιαστικα εχω παρει μονο τα παπουτσια με καρφια ξεχνωντας τα κανονικα μιυ αθλητικα.

Ο δρομος ανωμαλος κυριολεκτικα με κυριος πετρα.

Τι θα εκανα λοιπον.

Ετρεξα τα χιλιομετρα με αυτα τα παπουτσια τερματιζοντας σε μια καλη σειρα αλλα τερματιζοντας συναμα και τον εαυτο μου παλευοντας να πατησω σταθερα την πετρα με καρφια.

Πεταξα τα παπουτσια φυσικα.

Το οτι τα κατάφερα δεν σημανει οτι θα τρεχουμε πια ανωμαλο δρομο με παπούτσια σπριντ.

Ενα οπλο και φυσιγκι ''φτιαγμενο'' για βολες στον βαλτο αν παει στην μπεκατσα η στο ορτυκι θα το κανεις προσαναμα στο τζακι.
Θα το λατρεψεις ομως στον βαλτο.

Σημασια εχει ΕΣΥ τι εχεις μαθει να κανεις με αυτο και αν εισαι τοσο μαγκας να ξερεις να το ''στηνεις'' καθε φορα με τετοιο τροπο ωστε να εχεις περισσότερες επιτυχιες αντι αποτυχιες.

Να ξέρεις πως να ριξεις και που και αναλογος θηεαματος.

Ριχνω σε μια κουρουνα με 10αρι διασποράς στα 50 μετρα με τσοκ 4-5.
Θα πεσει?
Ισως τυχαια.
Ριχνω σε μια κουρουνα μς τσοκ 1 στα δεκα μετρα με σκαι νούμερο 1 σε μια μπηκτη τουφεκια και ατσαλη επόμιση λογω ξαφνιασματος θα πεσει?

Η λυση ειναι στο εξης.
Βγηκα γα κουρουνες που συνηθως δεν πλησιάζουν πριν τα 50 μετρα και με ξαφνιασε και εχω τετπια εμπειρια....η βγηκα για ορτυκια που κυνηγαω συνηθως και της έριξα και αν πεσει επεσε.

Οποταν καλοι μου φιλοι ειναι πολοι οι παράγοντες.
Και το αποτέλεσμα υποκειμενικο.
Και το σίγουρο ειναι οτι το δραστικο βεληνεκες με συμβατικα φυσιγγια ειναι τα 36-40 μετρα και με ''εξειδικευμενα'' οπλα τσοκ και φυσιγγια μπορει να ανέβει πιστευω μεχρι και τα 60.

Βολες των 80-100 μετρων και πανω πιστευω καθαρα οτι θελουν και τυχη και απίστευτη εμπειρια για να μπορουν να επαναληφθουν γιαυτο και εαν δεν ριχνουμε καθημερινα φυσιγγια και δεν ειμαστε σιγουροι με δοκιμες οτι το κατεχουμε ...πολυ απλα καλυτερα να τις αποφευγουμε.

Δεν διαβασα περαν τον 5-10 προηγουμενων ποστ λογο χρόνου αλλα πιστευω οτι οταν βλεπουμε πρωτα το τι μπορουμε να κάνουμε εμεις συνηθως με βαση την εμπειρια μας ειμαστε καλυμενοι στο κυνηγι που κανει ο καθε ενας και σεβομαστε και τι μπορει να κανει και εχει εμπειρια ο αλλος.

Το μονο πιυ θα παρακαλουσα λοιπόν στις αποστασεις των 50-60 μετρων για τους φιλους που τις κάνουν συχνα και τις γνωριζουν ειναι να προσπαθειτε να μην χαλατε και το κυνηγι των διπλα αθελα σας με αυτες.
Αν ειστε για παπια και ειναι οι κυρίως βολη σας σε αυτή την αποσταση τοτε οκ.
Αλλα αν ειστε για φασσια και τα πουλιά θελουν να μπουν και φαίνεται οτι θα χαμηλώσουν και τα τουφεκατε σε αυτη την αποσταση τοτε χαλατε και εσας και τους διπλα σας.

Τιποτε δεν ειναι λαθος αρκει να ξέρουμε τι κυνηγαμε τι μπορούμε να κάνουμε και που σταματα η τεχνικη και αρχιζει η τυχη μιλώντας για βολες των 80-100 μετρων και εξαιροντας κυνηγους που ισως να τις κανουν αναγκαστικά συχνα σε καποια κυνηγια καθ εχουν ισως εμβαθυνει.

Εγω σπανια ριχνω στα 50 μετρα.
Εαν ειμουν αναγκασμενος να το εκανα θα φροντίζα να μαθω πως και που και σε πιο θηραμα.
Αλλα αν παω να κανω κανονα στα κυνηγια μιυ τις βολες 50 μετρων τοτε τα ορτυκακια θα με χαιρετουν και οι λαγοι μου θα γίνονται στιφαδο για αλλους ( στο πεταγμα )

Καλα κυνηγια σε όλους μας και καλη καρδιά:)

Προσωπικη μου αποψη οποιος ασχολειται με τη long range τουφεκια συστηματικα, μπορει και να εχει πολυ μεγαλα ποσοστα ευστοχιας σε τουφεκιες πανω απο τα 50 μετρα. Αυτο ομως απαιτει οπλο, τσοκ και φυσιγγια σε απολυτη αρμονια και παρα πολυ ψαξιμο. Ειδικα στο τσοκ οι απαιτησεις ειναι οσο πιο κλειστο γινεται, πολλες βολες σε στοχο και προπαντων αριστη αντιληψη της προσκοπευσης σε αυτες τις μακρινεσ αποστασεις οι οποιες μπορει και να φαινονται εξωφρενικες.
Το απολυτο βεληνεκες στο τελειο λειοκαννο με επαναλαμβανομενες επιτυχιες ειναι περιπου 80 μετρα. Χωρις να θελω να κανω διαφημιση σε καποια μαρκα οπλου ενα Perrazzi με σωστο τσοκ και αριστο φυσιγγι την εχει σταθερα αυτη την αποδοση.

Το απολυτο βεληνεκες στο τελειο λειοκαννο με επαναλαμβανομενες επιτυχιες ειναι περιπου 80 μετρα. Χωρις να θελω να κανω διαφημιση σε καποια μαρκα οπλου ενα Perrazzi με σωστο τσοκ και αριστο φυσιγγι την εχει σταθερα αυτη την αποδοση.
εγραψες

αυτό το στημένο ΟΠΛΟ με το σοστό πυρομαχικό στα 30 μέτρα στην ίδια κυνηγετική ημέρα τι θα κάνει;;;;;; .xm.

προσωπικά Γιώργο δεν το πιστεύω και δεν το συζητάω καν
ακόμα και στημένο που λές το θήραμα η τουφεκιά δεν φτάνει σ αυτή την απόσταση για να δεχθώ ότι πήρε όλη την τουφεκιά μαζί με την όλη ουρά σκαγιών :)

σωστός έτσι πρέπει να φαίνεται
ένας λόγος παραπάνω που δεν θα έκανα αυτή την δοκιμή :)
Καλημερα Μακη. στα 30 μετρα απλα το μονο που εχεις να κανεις ειναι να αλαξεις φησηγγη και τσοκ και εισαι οκ.Μου λες ευθεως οτι λεω ψεματα. απλα Μακη μου καλος η κακος η τουφεκια φτανει και παραφτανει εκει.Δεν εγραψα εγω οτι πηρε ολλη την τουφ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Το υφος μου ειναι φιλικο χωρ. δωση ηρονιας κατη που δεν φενεται λογω του γραφ. λογου.Καθως εχω καταλαβει οτι μηλ. με σοβαρο ανθ. και οχι με κανενα παιδακι..shake.

Ολο τα σνομπαρετε αυτα τα μετρα αλλα και θελετε και να τα φτασετε. Δεν παει ετσι φηλε!!!
Δεν τα σνομπαρει κανενας πιστευω. Ολοι αλλοι με εκπεδευση αλλοι στην τυχη εχουμε σηκωσει το οπλο και πηραμε πουλια. Το ηθικο θα το καταλαβουμε ποτε; οοιος μου πει οτι εχει τις ιδιες επιτυχιες σε αυτα τα μακρινα μερη με τις λογικες κυνηγητικα μιλαω βολες τοτε το βουλονω.

Καλημερα Μακη. στα 30 μετρα απλα το μονο που εχεις να κανεις ειναι να αλαξεις φησηγγη και τσοκ και εισαι οκ.Μου λες ευθεως οτι λεω ψεματα. απλα Μακη μου καλος η κακος η τουφεκια φτανει και παραφτανει εκει.Δεν εγραψα εγω οτι πηρε ολλη την τουφ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Το υφος μου ειναι φιλικο χωρ. δωση ηρονιας κατη που δεν φενεται λογω του γραφ. λογου.Καθως εχω καταλαβει οτι μηλ. με σοβαρο ανθ. και οχι με κανενα παιδακι..shake.
Διαβασε παλι το μηνυμα μου Γιωργο δεν υπαρχει ειρωνια γιατι δεν το επιτρεπει ο χαρακτηρας μου και η πορεια μο μεσα στα φορουμ
Δεν το δεχομαι οχι δεν σε πιστευω το οποιο παει να πει οτι και εφιχτο να ειναι δεν το δεχομαι
Αν αντιμετωπιζω καποιον σαν σοβαρο η σαν παιδακι κοιτα παλι σε παρακαλω τις σχεσεις μου. σε κυνηγια φιλικες συγκεντρωσεις η συζητησεις μεσα στο φορουμ .shake.

Εγω παιδια θελω να συζητήσουμε για την βολη του φιλου Γιωργου στα 50μ.Σιγουρα κ η ΒΕΡΕΤΤΑ 391 σε αυτην την αποσταση εχει καλη αποδοση με αυτό τον συνδυασμο τσοκ και φυσιγγιου αλλα κατά την γνωμη μου η τουφεκια αυτή δεν θα μας δωσει την τσιχλα σιγουρα.Αν υποθεσουμε ότι ο σκοπευτης είναι αριστος οι πιθανότητες για να καρπωθούμε την τσιχλα είναι κατω από μισες.Την γνωμη μου λεω και δεν θελω να ερθω σε κοντρα με κανενα.Για τα 50-60-70 μετρα ο καθενας εχει την δικη του αποψη,θα ηθελα να δω μια βολη στα 70μ. σε στοχο διαμετρου 76εκ. με ν.3 3,3μμ για παπια.Οποιος ανεβασει τετοια βολη εγω θα τον παραδεκτο.Για την ιστορια στον ανωτερω στοχο τουλάχιστον 90 σκαγια.Και κατι ακομα στα 10000τετ.εκ του πινακα δοκιμων χωρανε περιπου 285 τσίχλες αρα θελουμε 570 σκαγια στον στοχο.

Που ειναι αυτο το παιδι ο pintail χαθηκε να ανεβασει το βιντεο με τα πουλια να πεφτουν απο τα......αστο καλυτερα να μην πω γιατι δεν γινονται.sarcastic.

τελικά να τα εμπιστευόμαστε τα video ή όχι ????
αποφασίστε για τα δεδομένα του πώς γίνεται μια σωστή μέτρηση..και να ξανακουβεντιάσουμε.......

Βρε Φωτη ....μπορώ να ρίξω στα 50μ σε χαρτί...και να λέω ότι είναι 70μετρα ....ότι είμαι ο μέγας ιδιογομωτης...και ότι τα φυσίγγια μου έχουν αρχικές 599μ/δ και κατεβασω την τσίχλα από την Αλβανια

Back