Τουφεκιές στα όρια...

Κορδέλα όχι στον κυνηγότοπο και λογικό είναι γιατί ποιός θα μας κοιτάξει με συμπάθεια αν μας δεί να μετράμε σε 6 διαφορετικά σημεία απ το καρτέρι μας η κάθε φορά που κτυπάμε 1 θήραμα .hair.
range finder άλλο ένα αξεσουάρ μαζί με φυσίγγια τσόκια μαχαίρι κάμερα ωτασπίδες γυαλιά καπέλο κ.λ.π.μήπως είναι υπερβολή;;;; και καλά όλα είναι χρειαζούμενα αλλά και range finder;;
Κολώνα της ΔΕΗ 9μέτρα πολυκατοικία 5οροφη 15 μέτρα και στον κυνηγότοπο που να τα βρείς....και άντε έχεις κολώνες έξω απ το σπίτι σου μένεις σε 5οροφη και είσαι φοβερά έμπειρος και τα έχεις περάσει στον σκληρό δίσκο του κεφαλιού σου....όταν τουφεκίσεις 60 μέτρα,από την κολώνα λείπουν 51 μέτρα κι από την 5οροφη 45....με ποια τεχνική και εμπειρία προσθέτεις 5μιση κολώνες και 3 5οροφες που έχει η έμπειρη μνήμη σου;;;;
Τεχνική σκόπευσης για μακρυνες αποστάσεις...ναι και τον κυριώτερο λόγο έχει η αντίληψη προσκόπευσης σε συνδυασμό με την τροχιά κίνησης του θηράματος και την εκτιμούμενη ταχύτητα του....όλα αυτά μετά από εξάσκηση πολλά φυσίγγια,εμπειρία και φυσικά αντίληψη και ταλέντο(προσωπικά δεν τα έχω)
Δεν φθάνουν όμως γιατί η δική μου γνώμη από εμπειρία συζητήσεις με άλλους κυνηγούς είναι ότι:
όλοι έχουμε κάνει τουφεκιές στα 50 μέτρα άλλά είναι μέχρι 10 φορές,όλοι έχουμε κάνει στα 70 μέτρα αλλά είναι 2-3 φορές στην κυνηγετική μας ζωή :)
Όλα τ άλλα Δημήτρη είναι η άγνοια(που δεν την έχεις γιατί γνωρίζεις πάρα πολλά και το έχεις αποδείξει)η είναι αυτοπροβολή το οποίο είναι δικαίωμα του καθενός από μένα σεβαστό και λέω ένα απλό <<ναι>>
αυτά από μένα προσωπικά και δεν θα συνεχίσω άλλο στην συζήτηση φοβούμενος κάποια κόντρα η παρεξήγηση...ευχαριστώ

Last edited:
Τα 60μ ειναι μεγαααλη αποσταση!
Ειναι, εφικτη η καταβολη του θηραματος εκει!Για ορισμενα τουφεκια,ορισμενα "τουφεκια"και ορισμενα φυσιγγια!
Το ερωτημα ειναι,για μενα,το κατα ποσο ειναι δεοντολογικο να επιχειρουμε τετοιες τουφεκιες.Μπορει να το επιχειρησουμε 10 φορες,να βαλουμε στο χερι 1-2πουλια και να ταισουμε με αλλα 2-3 ,τις.αλεπουδες και τα ποντικια.Αυτα ειναι αναλογα των σκοπευτικων δυνατοτητων,ενος εκαστου εξ υμων.Οσο "εκτος προδιαγραφων"ειναι η βολη,τοσο αυξανονται οι πιθανοτητες να πεθανει υποφεροντας ενα θηραμα.Δεν κακολογω οσους το κανουν!Μπορει το θηραμα να ειναι σπανιο και οι συνθηκες τετοιες,που να μην αφηνουν αλλα περιθωρια καρπωσης!
Ειναι προσωπικη επιλογη οπως προσωπικη ειναι και η αποψη μου!
Στο θεμα του υπολογισμου της αποστασης λειτουργουμε μονο εμπειρικα.Μιλαω για συνθηκες κυνηγιου,που οι μεταβλητες ειναι πολλες.Εξαρταται απο τον καθενα μας.Εχω ακουσει "μετρα"που μονο γελια προκαλουν.Συγκυνηγος μου αλλαξε φυσιγγια και τσοκ,σε πρωινο καρτερι τσιχλας,γιατι τα πουλια "περνουσαν στο Θεο",κατα την αποψη του!Καθομασταν σε 60 μ αποσταση.Καταφερε μια,που επεσε ακριβως αναμεσα μας και την πηρε περιχαρης οτι την "κατεβασε στα 50μ".Τι να του πεις?Απο εκει που στεκοταν,μεχρι εκει που μαζεψε το πουλι ηταν 29 βηματα.Τον εβαλα και τα μετρησε!Δεν βγαινανε τα 50μ...ουτε με καισαρικη!Εννοω το σημειο που βρηκαν τα σκαγια ,το πουλι.
Εγω επερνα τα πουλια με #10 και μουφα κι αυτος εφτασε να τους ριχνει με #8 και 1*!Μιλαμε για αποστασεις 20-25μ.Εκει ηταν "στο Θεο"!Το γεγονος οτι εμενε 1,5μ πισω στις τουφεκιες του,δεν τον απασχολησε!Τις δυνατοτητες τις δικες του και των οπλου-φυσιγγι του,τις αντιλαμβανεται ο καθενας μας διαφορετικα.Στη, χωρις σημειο αναφορας,σκοπευση μπορουμε να εμπιστευτουμε μονο τον εαυτο και την εμπειρια μας.Ανασυροντας αναλογες εικονες απο τη μνημη μας.
Τελικα, το ζητουμενο ποιο ειναι?
Να βρουμε την πραγματικη αποσταση η να θεωρησουμε πως η αποσταση ειναι η δεν ειναι καλη,για να επιχειρησουμε την τουφεκια?

Last edited:
Τα 35μ ειναι μια μακρινή τουφεκιά,Τα 45μ μια πολυ μακρινή τουφεκια,Και τα 55μ ειναι μια τουφεκια που δεν πρέπει να επιχειρήσει κανείς.
Αυτή την φράση είπε καποτε ο μέγας Γκαφ Τόμας..
Βέβαια απο τότε μέχρι τώρα έχουν αλλάξει τα πυρομαχικά αλλα κ πάλι δεν παύει να ειναι μακρινή απόσταση.
Εγώ τα 60μ δεν τα φτάνω με τιποτα..Και ούτε κ σηκώνω εκει όπλο..
Εχει μετρήσει την απόσταση με μεζουρα και τρόμαξα.
Κυνηγετική παιδια δεν ειναι μόνο να μην τουφεκαμε πχ στα καθιστά,Αλλα κ να μάθουμε να είμαστε συγκρατημενοι στις βολές μας..
Δεν υπαρχει χειρότερο πράγμα απο να βλέπεις κυνηγό σε καρτέρι που τουφεκαει στου διαόλου την μάνα κ να εχει κ απαιτήσεις κιόλας γιατί δεν επεσε...
Θα μου πεις ρε μεγάλε να μην ρίχνουμε δηλαδή στα 60μ η πιθανών κ παραπάνω(!!!)???
Φυσικά κ να ρίχνετε όσοι είστε σίγουροι για τις σκοπευτικες σας ικανότητες,Κ έχετε εμπιστοσύνη στα φυσιγγια σας..
Εγώ ανήκω στις πιο light καταστάσεις..

Έμπλεξαν πολλά θέματα μαζί και άκρη δεν βγαίνει. Δεοντολογία, παραπλανημένη αναφορά απόστασης λόγο ανθρώπινης αδυναμίας, εσκεμμένη παραπλάνηση σε αναφορά αποστάσεων για αυτοπροβολή και πολλά άλλα που ενώ μπορεί να έχουν ποσοστό αλήθειας, άκρη δεν βγαίνει γιατί κατά την γνώμη μου δεν είναι ξεκάθαρα τα ερωτήματα.

1ον) Πως γίνεται αναφορά σε απόσταση από μία κάμερα;
Καλό ερώτημα αλλά θέλει μεγάλη εμπειρία, εξοικείωση με την συγκεκριμένη κάμερα και καλή προαίρεση στα λεγόμενα του εκάστοτε χειριστή της. Αν τον εκάστοτε χειριστή της κάμερας τον αντιλαμβανόμαστε ως κάποιον που έχει ανάγκη την αυτοπροβολή, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Τότε ίσως να αντιλαμβανόμαστε και τον οποιονδήποτε που κινηματογραφεί τα κυνήγια του σαν επιδειξία.

Ας πάμε όμως λίγο στην ουσία. Το παπί στο 3:00 που "καπνίζει" είναι τουφεκισμένο μεταξύ 15 ως 20 μέτρων. Εκτός και αν θέλετε να πούμε ότι είναι τουφεκισμένο στα 5 μέτρα. Πρέπει να καταλάβουν όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν, ότι η συγκεκριμένη κάμερα έχει by default πολύ μεγάλο ζουμ για να μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό που δεν μπορεί να κάνει καμία άλλη action camera της αγοράς. Ακριβώς για τον λόγω αυτόν δεν είναι action camera.

Ας πάρουμε λοιπόν την πιο κοντινή εκδοχή, εγώ λέω ότι το παπί είναι τουφεκισμένο στα 15 μέτρα, υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι είναι πιο κοντά και αν ναι πόσο;

Last edited by a moderator:
Τάσο δοκίμασε το κάποια στιγμή και είμαι σίγουρος οτι αν πάρεις πουλί εκεί πάνω θα τα μαζεψεις θα γυρίσεις σπίτι και θα έχεις μόνιμο χαμόγελο μέχρι την επόμενη έξοδο

Θα νοιώσεις πολύ ωραία, θα σου έρθει στο μυαλό το που το είδες και τι έκανες από προσκοπευση και σίγουρα θα αναζητάς την εικόνα που έβλεπες μέχρι να πέσει στο έδαφος

Είναι ωραία η μακρινή τουφεκιά !!!

Μπορει να μην ειμαι εμπειρος κυνηγος ,αλλα λογο επαγγελματος τα 60 μετρα ξερεται που ειναι ...? Αν παρεις μια συνηκοια τις Αθηνας οχι στο κεντρο καθε στενο ειναι περιπου τα 40 m. Δηλαδη εναμιση στενο...δηλαδη αν παρεις τον πινακα του σκοπευτηριου και τον στησεις σε αυτην την αποσταση θα τον βλεπεις σε μια διασταση 20×20 cm.
Ελα τωρα βαλε τον ασσο και οτι σκαγια θελεις και πηγεναι μετα να δεις ποσα σκαγια θα εχει μεσα......και ελα πεσμου .hair.
Για μενα δεν υπαρχουν αυτες οι αποστασεις , μονο μονοβολο μπορει να την κανει.

Ρε παιδια εχετε δει ντουφεκιες στον πινακα στα 50μετρα,ακομα δεν το πιστευετε.hair.για να σας λυθει καθε απορια παρτε μια κορδελα και βαλτε το στοχο σε γρασιδακι η στη παραλια στα 50 και μετα στα 60 χωρις σημεια αναφορας και ντουφεκιστε και μετα πηγαινετε σε σημειο που εχει δεντρα και καντε το ιδιο.στη παραλια θα νομιζετε που θα πιασετε τον πινακα με το χερι.sarcastic.......μονο μην ντουφεκισετε με κανα ic η κανα lm εεεε.

Μπορει να μην ειμαι εμπειρος κυνηγος ,αλλα λογο επαγγελματος τα 60 μετρα ξερεται που ειναι ...? Αν παρεις μια συνηκοια τις Αθηνας οχι στο κεντρο καθε στενο ειναι περιπου τα 40 m. Δηλαδη εναμιση στενο...δηλαδη αν παρεις τον πινακα του σκοπευτηριου και τον στησεις σε αυτην την αποσταση θα τον βλεπεις σε μια διασταση 20×20 cm.
Ελα τωρα βαλε τον ασσο και οτι σκαγια θελεις και πηγεναι μετα να δεις ποσα σκαγια θα εχει μεσα......και ελα πεσμου .hair.
Για μενα δεν υπαρχουν αυτες οι αποστασεις , μονο μονοβολο μπορει να την κανει.
Δηλαδη για σενα ποιο ειναι το δραστικο βεληνεκες του λειοκανου.xm.

Κυνηγι και σκοπευτηριο. Συνθηκες πολλες φορες τελειως διαφορετικες. 60 μετρα. Ναι σκοτωνει αλλα με τσοκ φυσιγγια κλπ. Σαν μεσος κυνηγος οπως βγαινουν τα θηραματα στα 25 εως 30 κυνηγαω. Μετα απο εκει παιζω και με τυχη. Αλλα να πιασουμε καλες κυνηγετικες αποδοσεις με συχνοτητα στα 50 _60 μετρα γιατι; να αποδειξουμε τι; .xm.

Κυνηγι και σκοπευτηριο. Συνθηκες πολλες φορες τελειως διαφορετικες. 60 μετρα. Ναι σκοτωνει αλλα με τσοκ φυσιγγια κλπ. Σαν μεσος κυνηγος οπως βγαινουν τα θηραματα στα 25 εως 30 κυνηγαω. Μετα απο εκει παιζω και με τυχη. Αλλα να πιασουμε καλες κυνηγετικες αποδοσεις με συχνοτητα στα 50 _60 μετρα γιατι; να αποδειξουμε τι; .xm.
Κανενας δεν εχει να αποδειξη τιποτα και σε κανεναν....αυτοι που ντουφεκανε πραγματικα μακρια ειναι ανθρωποι με πολλα φυσιγγια στο ενεργητικο τους το εχουν και λιγο ,και φυσικα δεν κυνηγανε με κυλινδρους και 4αρια;)

17 σκάγια νούμερο ένα στον τενεκέ του λαδιού στα 60 μέτρα, Αργύρη. Όχι μόνο στην επιφάνεια του τενεκέ αλλά στο κέντρο του. Παρόντες Πανούτσος και Beret ... ευτυχώς δηλαδή :) Φυσίγγι 33γρ.
Αργύρη, έχε τα μάτια και το μυαλό ανοιχτό με αυτό που άρχισες να ασχολείσαι και δεν θα χάσεις... ;)

17 σκάγια νούμερο ένα στον τενεκέ του λαδιού στα 60 μέτρα, Αργύρη. Όχι μόνο στην επιφάνεια του τενεκέ αλλά στο κέντρο του. Παρόντες Πανούτσος και Beret ... ευτυχώς δηλαδή :) Φυσίγγι 33γρ.
Αργύρη, έχε τα μάτια και το μυαλό ανοιχτό με αυτό που άρχισες να ασχολείσαι και δεν θα χάσεις... ;)
.well done.Πες τα ρε alter....να φανταστω αντιγραφη του ρωσσικου.my man.

Μεχρι το πολυ 50 μετρα....και αυτοι που λενε για 60 εχουν πεσει πολλα μετρα εξω
Αλλα θα το κανω για να μου φυγει η απορεια ..
Καντο και θα δεις....εχω δει ντουφεκιες απο παιδια που κυνηγαμε μαζι που τρεμω να γραψω αποστασεις.hair.και οχι μια και δυο φορες,μαλιστα στο κουμπαρακι μου εχω κατεβασει το οπλο του αρκετες φορες

Γιωργο νουμερο ενα αν καταλαβα καλα ειπες ? Με αυτο εχεις κυνηγησει ποτε . Αν καταλαβα καλα μιλαμε για συνθηκες κυνηγιου ....ή βλητικες δοκιμες ? ,γιατι ετσι ξεκηνησε η κουβεντα για επιτυχιες μακρινες σε φτερωτα....xm. εκτος και δεν καταλαβα..!

Last edited:
Εγώ να πω την άποψη μου από την εμπειρία μου στο λαγο είναι πολλές οι φορές που έχουν βγει τουφεκιές κοντά στα 50 μέτρα και λίγες άλλα υπαρκτές στα 60+ πέρυσι ήμουν μπροστά σε τουφεκιά του πατέρα μου στα 60+ μέτρα με 2αρια μπορώ να το πω αυτό γιατί μιλάμε για 80 μετρημένα μεγάλα βήματα σε ευθεία... Στον Λαγο σχεδόν πάντα ντουφεκαμε κι ας είναι μακριά ή για να βάλουμε τα σκυλια ή για να του βάλουμε σκάγια έτσι ώστε να τον πιάσουν τα σκυλια στη δίωξη

Βέβαια να σημειώσω ότι τα φυσίγγια του λαγου έχουν έτσι κι αλλιώς μεγαλύτερο βεληνεκές από τα περισσότερα που βάζουμε σε άλλα θηράματα

Back