Τουφεκιές στα όρια...

Στο μπάσκετ, λοιπόν, το τρίποντο είναι από τη γραμμή που απέχει απ' το καλάθι 6,75 μέτρα (7,25 στις ΗΠΑ) και μακρύτερα φυσικά...
Νικόλα θα πατήσω πάνω στο παράδειγμα σου και θα σου πω ότι ενώ για τον NBAer τα 7,25 είναι μια φυσιολογική απόσταση να ευστοχήσει σε τρίποντο με δυσκολότερες τις 7,5 και 8 μέτρα βολές, για τον Ευρωπαίο παίκτη τα 6,75 είναι η φυσιολογική απόσταση και τα 7,5 και 8 μακρινές-οριακές αποστάσεις που σπάνια θα επιχειρήσει σουτ. Υπάρχουν όμως και ελάχιστες περιπτώσεις Ευρωπαίων σουτέρ που κι από τα 7,5 και τα 8 βάζουν με επιτυχία τρίποντα με καλή συχνότητα. Όπως υπάρχουν αυτοί, έτσι υπάρχουν και κυνηγοί που μπορούν με καλή συχνότητα να παίρνουν πουλιά σε μακρινές-οριακές αποστάσεις. Και υπόψιν ο NBAer ναι μεν έχει προπονηθεί καλύτερα σε πιο μακρινές βολές, αλλά χρησιμοποιεί και μεγαλύτερη μπάλα, σε μεγαλύτερης διαμέτρου στεφάνι και πιο ψηλό. Δηλαδή παράγοντες που τον βοηθούν να επιτύχει στις μακρινές βολές, κατ' αναλογία με τον κυνηγό που θα χρησιμοποιήσει μακριά κάννη για πιο ακριβή σκόπευση, πιο σφιχτό τσοκ, πιο μεγάλο και σκληρό σκάγι. Αναλογικά ο Ευρωπαίος παίκτης που τα βάζει από τα 7,5 και τα 8 μέτρα είναι ο κυνηγός που βαράει την τσίχλα στα 50 μέτρα με τα 9αρια. Όπως υπάρχει ο πρώτος, υπάρχει και ο δεύτερος!

το ίδιο είναι ενας μπασκεμπολίστας που τρέχει ασταμάτητα πάνω κάτω να έχει την ίδια απόδοση από την αρχή εως το τέλος του αγώνα,όπως με έναν καρτερατζή που δεν το κουνάει ρούπι από το καρεκλάκι του και με το που δει το θήραμα το μόνο που κάνει είναι να επωμίσει και να πατήσει έχοντας την ευκαιρία να ξανα κάτσει στο καρεκλάκι να αναπληρώσει δυνάμεις ; το όπλο θα λειτουργεί πάντα και ασταμάτητα έτσι όπως πρέπει επίσης ενώ ο μπασκεμπολίστας όσο καλά προπονημένος και να είναι από την στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στο τερρεν θα αρχίζει να κουράζεται

μήπως έχουμε μπερδέψει κάποια πράγματα ; ρε παιδιά δεν είναι κακό, κάποιοι μπορούν κάποιοι δεν μπορούν,,,σεβόμαστε αυτούς που δεν μπορούν ας σεβαστούμε και αυτούς που μπορούν όμως και μη τους αμφισβητούμε

Last edited:
Κάποτε με φίλους χαλασαμε την Πρωτομαγιά κ καταλήξαμε να ψάχνουμε μεζούρες.. Τελικά βρήκαμε μια 50αρα σε μαγαζί ηλεκτρολογικων εγκατάστασεων που άνοιξε αργία μέρα! Απέναντι από το σημείο που είχαμε ανάψει σχαρες κτλ υπήρχε ένα ξύλινο σπιτάκι που κάποιοι της κυνηγετικής παρέας μας έλεγαν πως είναι 70 με 80 μέτρα.. Τελικά ήταν 48!
Αυτο ακριβως φιλε μου!
Δεν ειναι τα φυσιγγια..δεν ειναι τα τσοκ...δεν ειναι το μηκος της κανης..και η κατανομη!
Απλα δεν ξερουμε να υπολογιζουμε την αποσταση!
Επειδη ασχολουμαι και με τον αεροβολισμο....εχω αντιστοιχο παραδειγμα σαν αυτο που αναφερεις! Τα 50 μετρα...οταν "μπηκε" μετροταινια...ηταν 34!

Επειδη ασχολουμαι και με τον αεροβολισμο....εχω αντιστοιχο παραδειγμα σαν αυτο που αναφερεις! Τα 50 μετρα...οταν "μπηκε" μετροταινια...ηταν 34!

Και εγώ επίσης αγαπητέ Λόρδε...!!! Χαίρομαι πραγματικά που αλληλοκαταλαβαινόμαστε σχετικά με αυτό το "πολύπαθο" ζήτημα των αποστάσεων στις κυνηγετικές βολές, τις οποίες αποστάσεις, μερικοί τις έχουν "ξεχειλώσει" πραγματικά και κυριολεκτικά...!!!

Last edited:
το ίδιο είναι ενας μπασκεμπολίστας που τρέχει ασταμάτητα πάνω κάτω να έχει την ίδια απόδοση από την αρχή εως το τέλος του αγώνα,όπως με έναν καρτερατζή που δεν το κουνάει ρούπι από το καρεκλάκι του και με το που δει το θήραμα το μόνο που κάνει είναι να επωμίσει και να πατήσει έχοντας την ευκαιρία να ξανα κάτσει στο καρεκλάκι να αναπληρώσει δυνάμεις ; το όπλο θα λειτουργεί πάντα και ασταμάτητα έτσι όπως πρέπει επίσης ενώ ο μπασκεμπολίστας όσο καλά προπονημένος και να είναι από την στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στο τερρεν θα αρχίζει να κουράζεται

μήπως έχουμε μπερδέψει κάποια πράγματα ; ρε παιδιά δεν είναι κακό, κάποιοι μπορούν κάποιοι δεν μπορούν,,,σεβόμαστε αυτούς που δεν μπορούν ας σεβαστούμε και αυτούς που μπορούν όμως και μη τους αμφισβητούμε
Παύλο απ' ότι έχεις καταλάβει φαντάζομαι επειδή μερικοί δεν το προσπαθουν ή δεν μπορούν δεν θέλουν και να καταλάβουν.μην το κουράζεις αδικα

Το πρόβλημα ειναι για το ποιο όριο μιλάμε κάθε φορά. Κάποιος έχει το όριο του λειοκανου, άλλος την ικανότητας τους, άλλο του φυσιγγιου, άλλος βάζει το ηθικό κομμάτι. Γενικά χαλαρά παιδιά συζήτηση κάνουμε κι ας γράψει καθένας την άποψη του.

Νικόλα έγραψες ότι κάνεις τουφεκιές και στα 40-45 μέτρα. Για μένα μακρινές, ειδικά τα 45 θα τα έλεγα και οριακά για τις ικανότητες μου. Τι προσκοπευση βάζεις εκεί; υπολόγισε μόνος σου μέσα σου που περίπου χρειάζεται η 3μ προσκοπευση. Αν σ εκείνη την απόσταση μπορείς τεχνολογικά να έχεις αρκουμενη πυκνότητα σκαγιων, πράγμα που θεωρείς σύμφωνα με τα γραφόμενα σου νο1 παράγοντα, γιατί ν μην πέσει η τσίχλα; το δύσκολο σε όλο αυτό δεν είναι να πεις : τώρα βάζω 3 μέτρα προσκοπευση. Το δύσκολο είναι να καταλάβεις ποια είναι η εικόνα που αντιστοιχεί στα 3 μέτρα προσκοπευση. Εκεί δεν έχουμε όλοι το χάρισμα, με πρώτον εμένα! Υπάρχουν εγκεφαλοι που το έχουν... δεν είναι κακό να το παραδεχτουμε!
Θεωρώ ότι είναι θέμα εξάσκησης και πρακτικής και του εγκεφάλου...το είχαμε πει και παλαιότερα...βάλτε το αυτοκίνητο σας σε μια απόσταση από εσάς περίπου τα 50 μέτρα....κλειδωστε με το μάτι σας την απόσταση από τον μπροστινό προφυλακτήρα μέχρι τον πίσω....το αυτοκίνητο εχει μήκος περίπου τα 4 μέτρα χονδρικά.....αυτά τα 4 μέτρα κλειδωστε την εικόνα που σας δινει η απόσταση και πως τα φέρνει στο μάτι σας....για να το πω πιο χοντρικά πάρτε ένα χάρακα 30 cm και με τεντωμένο το χέρι προς την μεριά του αυτοκινήτου προσπαθηστε να δείτε πόσο θα το καλύψει ο χαρακας....κάπως έτσι καταλαβαίνεις πως δείχνουν στα πολλά μέτρα τα 3-4 μέτρα προσκοπευσης

Ποσειδώνα μου, σημαντικά τα όσα γράφεις, αλλά το (κατά τα άλλα διδακτικό και χρήσιμο για το πόσο επικίνδυνο είναι και που μπορεί να κάνει ζημιά το βλήμα ενός ραβδωτού) παράδειγμά σου στο τέλος, αναφέρεται σε ραβδωτό όπλο τεραστίου διαμετρήματος, και ουδεμία σχέση έχει με το λειόκαννο και τα σκάγια του...!!!
Νίκο
Δεν κατάλαβες το πνεύμα του παραδείγματος μου και δεν συγκρίνω μήλα με …..μύδια. Το κάνω …λιανά και φυσικά φιλικά :):

Όπως μια κορυφαία εταιρεία δίνει για το special (ραβδωτό) όπλο της δραστικό βεληνεκές 1.800 μέτρα,
και έρχεται ένας κορυφαίος ελεύθερος σκοπευτής και σκοτώνει (δεν τραυματίζει απλώς, αλλά τον χτυπάει ή στο κεφάλι ή στην καρδιά – στόχοι 20X20 ή 7X7 εκατοστά) άνθρωπο σε απόσταση 3.540 μέτρων (με χρόνο πτήσης του ειδικού βλήματος 10 ολόκληρα δευτερόλεπτα)
και η εταιρεία δεν αλλάζει/ διορθώνει το 1.800 σε π.χ. 4.000 μ. για να πουλήσει)

Έτσι με ένα λειόκαννο
που οι ειδικοί/ γνωρίζοντες δίνουν μια (μέση και για τον μέσο όρο για τους 9+ λόγους που έγραψα παραπάνω) απόσταση καταβολής μικρού θηράματος τα 35 μέτρα,
δέχομαι να υπάρχουν σκοπευτές και έμπειροι/ ψαγμένοι και με ταλέντο κυνηγοί (με τις καλύτερες επιλογές τους στις 9+ κατηγορίες - εξ ου και το "...But how") και χτυπάνε στα 50 ή και τα 60 μέτρα (με χρόνο πτήσης σκαγιών τα 20~25 εκατοστά του δευτερολέπτου)
και οι ειδικοί δεν αλλάζουν τα 35 μέτρα.

Το με τι ποσοστά το πετυχαίνουν σε αυτή την απόσταση, το τι καταφέρνω εγώ ή τι νομίζω, είναι άλλο πράγμα.

Θεωρώ ότι είναι θέμα εξάσκησης και πρακτικής και του εγκεφάλου...το είχαμε πει και παλαιότερα...βάλτε το αυτοκίνητο σας σε μια απόσταση από εσάς περίπου τα 50 μέτρα....κλειδωστε με το μάτι σας την απόσταση από τον μπροστινό προφυλακτήρα μέχρι τον πίσω....το αυτοκίνητο εχει μήκος περίπου τα 4 μέτρα χονδρικά.....αυτά τα 4 μέτρα κλειδωστε την εικόνα που σας δινει η απόσταση και πως τα φέρνει στο μάτι σας....για να το πω πιο χοντρικά πάρτε ένα χάρακα 30 cm και με τεντωμένο το χέρι προς την μεριά του αυτοκινήτου προσπαθηστε να δείτε πόσο θα το καλύψει ο χαρακας....κάπως έτσι καταλαβαίνεις πως δείχνουν στα πολλά μέτρα τα 3-4 μέτρα προσκοπευσης

Ωραίος δεν το είχα σκεφτεί.

Οσα δεν φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια λενε στο χωριο μου!Θηραματα δυνατα πεφτουν σε αποστασεις 60-70+ με μαλλινοταπα φυσιγγια.
Και οχι 1 στα 25 αλλα σερι!Αυτο ειναι γνωστο σε ολους μας.Το θεμα ειναι ποιος εχει την ορεξη να ασχοληθει και να δωσει χρημα και χρονο.
Θα ελεγα μετα απο τοσα χρονια ασχολιας σε ακραιες ντουφεκιες και ιδιογομωσης οτι το κλειδι σε ολα ειναι το κοντακι και μονο,μετα ο συνδιασμος
τσοκ-φυσιγγι-καιρος.Ο χωρος αυτος φτιαχτηκε για να λεμε την γνωμη μας και να μαθαινουμε ο ενας απο τον αλλο απο αυτους που τολμουν
να βγουν σε αυτα τα μετρα και να καταφερουν να εχουν αποτελεσματα.Δεν ειναι αρενα εδω για να σκοτωθουμε μεταξυ μας.Ας φτιαξει το
φορουμ εναν χωρο που να λεγεται ντουφεκιες στα 35μετρα το πολυ και να πανε αυτοι που το υποστηριζουν να βγαλουν τα ματια τους εκει.
Μπουγαδοκαυγαδες και ειρωνιες δεν βοηθανε στην βελτιωση των κυνηγων και των γνωσεων πανω στην βαλλιστικη.Ευχαριστω.............

Καλησπερα παληκαρια! Ένα ενδιαφέρον άρθρο!
http://w2.isolservers.org/article.asp?AID=3676

Το εχω βάλει πιο παλια! Όλα που γράφει πολυ ενδιαφέροντα.αλλα θα σταθώ σε ένα που αποτελεί δικαιολογία για όσους αμφισβητούν τις βολές πολυ μακρια..και αφορά την πτώση της τουφεκιας πολυ μακρια!!
´´3ον: Η πτώση της βολής λόγω απόστασης δεν πρέπει να σας απασχολήσει. Το κέντρο της βολής σας έχει μία απόκλιση προς τα κάτω περίπου 7,5 εκατοστά στα 35 μ. Δεδομένου ότι σε αυτή την απόσταση έχετε μια διάμετρο σκαγίων 75 εκ. στη ροζέτα σας, σίγουρα καταλαβαίνετε ότι αυτή η πτώση δεν είναι υπόλογισιμη’’
Άρα και πάντα κατα την γνώμη μου ούτε στα 50 μέτρα θα έχουμε σοβαρή απόκλιση της τουφεκιας μας λόγω πτώσης συμπέρασμα δικό μου!

Καλησπερα αυντροφοι!
Θα ηθελα να διευκρινησω...οτι ουδεποτε εγραψα...οτι ενα λειοκανο δεν εχει εμβελεια 50 60 70 ακομα και 100 και 110 μετρα!
Αλλωστε οι Gould brothers σπανε δισκο στις 125 γιαρδες με SX4 full choke και 5αρια long range ενω...καταφερνουν ευστοχες βολες με το ιδιο setup οπλου στις 100 γιαρδες με 7,5αρια ΑΑ. (Δεν μιλαμε βεβαια..για 8αρια ή 9αρια 28 γρ...αυτο το αφησαμε πισω)
Για αυτο δεν εχω σχολιασει καμια τεχνικη τοποθετηση μελους..σε οτι αφορα κατανομες..φυσιγγια κτλ.
Αυτο που "αμφισβηστω" και κανω κουβεντα ειναι την ικανοτητα μας στο να μετραμε τις αποστασεις με το ματι!
Αυτο που εγω βλεπω 35 μετρα..αλλος το βλεπει 50...αλλος 40 κτλ.
Αν θελετε...να "μεταφερουμε" την κουβεντα στο πως εκτιμαμε τις αποστασεις...γιατι το τουφεκιες στα ορια απο μονο του δεν λεει πολλα!!
Οταν στην εκτιμηση μιας αποστασης μπορει να εχω διαφορα 10 αλλα και 15 μετρων απο καποιον αλλο...τοτε εξορισμου εχουμε αλλα "ορια" μεταξυ μας.

Καλησπερα αυντροφοι!
Θα ηθελα να διευκρινησω...οτι ουδεποτε εγραψα...οτι ενα λειοκανο δεν εχει εμβελεια 50 60 70 ακομα και 100 και 110 μετρα!
Αλλωστε οι Gould brothers σπανε δισκο στις 125 γιαρδες με SX4 full choke και 5αρια long range ενω...καταφερνουν ευστοχες βολες με το ιδιο setup οπλου στις 100 γιαρδες με 7,5αρια ΑΑ. (Δεν μιλαμε βεβαια..για 8αρια ή 9αρια 28 γρ...αυτο το αφησαμε πισω)
Για αυτο δεν εχω σχολιασει καμια τεχνικη τοποθετηση μελους..σε οτι αφορα κατανομες..φυσιγγια κτλ.
Αυτο που "αμφισβηστω" και κανω κουβεντα ειναι την ικανοτητα μας στο να μετραμε τις αποστασεις με το ματι!
Αυτο που εγω βλεπω 35 μετρα..αλλος το βλεπει 50...αλλος 40 κτλ.
Αν θελετε...να "μεταφερουμε" την κουβεντα στο πως εκτιμαμε τις αποστασεις...γιατι το τουφεκιες στα ορια απο μονο του δεν λεει πολλα!!
Οταν στην εκτιμηση μιας αποστασης μπορει να εχω διαφορα 10 αλλα και 15 μετρων απο καποιον αλλο...τοτε εξορισμου εχουμε αλλα "ορια" μεταξυ μας.
Αυτό το δέχομαι και συμφωνω!.shake hands.

Οποτε εαν δεχθουμε οτι ο υπολογισμος της αποστασης ειναι σωστος, δηλαδη τα 50 μετρα ειναι οντως 50 μετρα, τοτε δεχομαστε οτι θα υπαρχουν και σκοπευτες, ή κυνηγοι, που θα ειναι ικανοι να σπασουν δισκο ή να παρουν θηραμα σε αυτες τις αποστασεις που λενε.

Οποτε εαν δεχθουμε οτι ο υπολογισμος της αποστασης ειναι σωστος, δηλαδη τα 50 μετρα ειναι οντως 50 μετρα, τοτε δεχομαστε οτι θα υπαρχουν και σκοπευτες, ή κυνηγοι, που θα ειναι ικανοι να σπασουν δισκο ή να παρουν θηραμα σε αυτες τις αποστασεις που λενε.
Αφού με είδες από κοντά ρε Βίκτωρ....τι αναρωτιεσαι???:D:D:D

Back