Σχετικά με πολλά αρνητικά σχόλια φίλων για αποστάσεις βολής που δίνουν/ γράφουν διάφοροι και μεταξύ αυτών ο Μπάμπης Αιγινίτης.
Κατ’ αρχάς δεν τον ξέρω τον άνθρωπο (άμα τον ήξερα θα ήμουν σίγουρα και καλύτερος ) ούτε ανέλαβα τον ρόλο συνηγόρου του.
Θέλω όμως να κάνω μερικά σχόλια και παρακαλώ να διαβάσετε το πραγματικό περιστατικό που παραθέτω στο τέλος σαν παράδειγμα για τα γραφόμενά μου.
Αυτά που γράφονται σε μια επώνυμη δημοσίευση ή από αξιόπιστους επαγγελματίες, απευθύνονται στον
μέσο όρο των αποδεκτών και κυρίως στους πλέον ανημέρωτους καθώς οι ψαγμένοι θα βρούν γρήγορα τα δικά τους μεγαλύτερα όρια.
Και έστω, λέει
ο κύριος Χ απόσταση καταβολής τσίχλας π.χ. 35 μέτρα.
Φυσικά όταν είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους :
1. Ένα
μέσο όπλο που μπορεί η κάνη του να είναι δίκαννο και 60 εκ (άρα μικρή σκοπευτική γραμμή, 25 πόντους πιο μικρή από καραμπίνα με κάνη 75 εκ).
2. Με
κοντάκι που δεν είναι το ιδανικό ή αν είναι ΟΚ, ο κυνηγός δεν έχει σταθερές επωμίσεις
3. Με
τσοκ που μπορεί να είναι και πολύ ανοιχτό (καθώς πάει το περπατητό του)
4. Με
σκάγια που μπορεί να είναι από 24 γραμμάρια ή π.χ, 7άρια (άρα λίγα -αρκετοί δε λένε και εδώ πως βάζουν λίγα γραμμάρια ή χοντρα σκάγια?) ή είναι ιδιογόμωση (με τα καλά της αλλά και τα κακά της),
5. Με
φυσίγγια μπορεί άριστα αλλά μπορεί και ετών και κακά αποθηκευμένα,
6. Με
κρύο ή υγρασία (μειωμένη απόδοση) ή με πολύ
ζέστη (που όπως γράφετε σκορπάει τα σκάγια ειδικά αν έχεις πολλά γραμμάρια),
7. Με
άνεμο που μπορεί να είναι δυνατός ή αδύνατος και από οποιαδήποτε διεύθυνση
8. Βολές oχι μόνο στο
καρτέρι (με την τσίχλα να πετάει αμέριμνη, ευθυγράμμως και ισοταχώς -όπως δείχνει και η shotcam) αλλά και στο
περπατητό που το πουλί φεύγει αλαφιασμένο και με τσαλίμια μέσα από το σκίνο.
9. Από
μέτριο σκοπευτή ή κυνηγό που δεν πολύ-τουφεκάει ή μπορεί έχει να τουφεκίσει από τον περασμένη χρονιά,
κτλ κτλ,
πόσο μέτρα απόσταση βολής/ καταβολής έπρεπε να λέει (και να δεσμεύεται κατά κάποιο τρόπο) ο άνθρωπος?
Μήπως έπρεπε να αραδιάσει τις «βελτιώσεις» που υπάρχουν και να κοκορεύεται πως ο
ΙΔΙΟΣ βαράει τις τσίχλες στα 50+ μέτρα?
Ή μήπως δεν μπορεί ένας επαγγελματίας σκοπευτής (δεν ξέρω ούτε με νοιάζουν οι διακρίσεις του καθενός και αν είναι ενεργός ή …απόμαχος) όταν το κάνουν κατά δήλωσή τους επανειλημμένα, τόσοι φίλοι μη επαγγελματίες εδώ?
Τι θα λέγαμε μετά οι υπόλοιποι «συντηρητικοί» που επιμένουμε ότι τουφεκιά πάνω από 35-40 μέτρα είτε δεν την έχουμε, είτε δεν την βλέπουμε, είτε τα περισσότερα πουλιά ακόμη και αν πάρουν 1-2 σκάγια θα χαθούν?
Εγώ θα έλεγα ότι ο άνθρωπος αυτός μας σπρώχνει να βαράμε ότι και όπου πετάει, κάνοντας έτσι αβάντα στους κατασκευαστές και τους πωλητές φυσιγγίων από τους οποίους πληρώνεται!!!!
Αυτά λοιπόν που ανεβάζουν και δηλώνουν επώνυμοι σκοπευτές καθώς και εταιρίες αφορούν τον μέτριο σκοπευτή κυνηγό, με μεσαίο, απλό ή και καμιά φορά ακατάλληλο εξοπλισμό και προκειμένου να έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.
Στην συνέχεια θα σας δώσω ένα πολύ σοβαρό παράδειγμα.
Επαγγελματίες στρατιωτικοί, άσσοι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί σε εμπόλεμες ζώνες από όλες τις …πολιτισμένες χώρες και τους εξελιγμένους στρατούς.
Το ρεκόρ θανάτου από ελεύθερο σκοπευτή μέχρι πέρυσι, ήταν από απόσταση 2.475 μέτρων (το 2009 ο Βρετανός Craig Harrison σκότωσε Ταλιμπάν).
Τον Μάιο του 2017, ένας Καναδός σκότωσε μαχητή του ISIS από απόσταση 3.540 μέτρων!!!!
Πέρα από την (άχρηστη για πολλούς) πληροφορία και το «ακατόρθωτο» για όλους μας θέλω να σταθώ σε ένα σοβαρό σημείο.
Όπως θα διαβάσετε και στο σχετικό link (BBC παρακαλώ) η εταιρεία που κατασκευάζει το όπλο (McMillanTAC-50 sniper rifle) δίνει σαν απόσταση αποτελεσματικής (effective) βολής τα 1.800 μέτρα.
Καλά ηλίθιοι είναι οι κατασκευαστές του όπλου?
Γιατί δεν δίνουν 4.000 μέτρα για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους????
Τέλος, στον τίτλο του αρθρου γράφει το σημαντικό "..but how" (αλλά πως ?)
Αυτό το παράδειγμα νομίζω στηρίζει τα σχόλια μου για τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις που δίνουν οι διάφοροι ειδικοί.
Για όσους θέλουν να διαβάσουν όλο το άρθρο του BBC :
http://www.bbc.co.uk/newsbeat/artic...for-the-longest-confirmed-kill-shot---but-how