Τουφεκιές στα όρια...

2) όταν μια τσίχλα απαιτεί 3 μέτρα προσκόπευση, σε τι απόσταση περίπου πετάει;

Είναι σίγουρο Βασίλη, μετρημένο με τη "μεζούρα", ότι είναι 3 ολόκληρα μέτρα η προσκόπευση...? Και ότι είναι η ενδεδειγμένη...?
Αμφιβάλλω λιγάκι...!
Και στο κάτω - κάτω τι σημαίνει αυτό...?
Και 'γω μπορώ να τις ντουφεκάω τις τσιχλίτσες στα 100 μέτρα, εντελώς αψυχολόγητα, με προσκόπευση 10 μέτρα...! Σημαίνει κάτι ουσιαστικό αυτό...?

Νικολαε, χάνεις την ψυχραιμία σου και δεν καταλαβαίνω τον λόγο.
Είπες ότι στα 50 μέτρα το 9αρι και το 8αρι θα κάνουν αέρα στην τσίχλα και σου απάντησα ότι το 8 και το 9 την τσίχλα την σκοτώνει μια χαρά στα 50 μέτρα.
Μου απαντάς λοιπόν το παραπάνω...!!!
Δεν είναι κακό βρε Νικόλαε να μην ξέρεις που σκοτώνει την τσίχλα το 8αρι.

Εντάξει, εντάξει...

και κέντρο και περιφέρεια Νικόλα γίνεται;think

Και γιατί όχι...? Με την έννοια να έχει, τέλος πάντων, μία, κατά κάποιον τρόπο, ομοιομορφία και ομοιογένεια ολόκληρη η κατανομή της ντουφεκιάς...! Με άλλα λόγια, να μην έχει πολλά ή/και μεγάλα κενά (ο ορισμός της ποιοτικής κατανομής)...!
Με αρκετές δοκιμές σε χαρτόνια (όπως ο Dave Carrie) ο καθένας μας θα μπορούσε, πιστεύω, να βρει ένα τέτοιο φυσίγγι με τέτοια, ποιοτική κατανομή (ή παραπλήσια έστω), σε συνδυασμό πάντα με το όπλο του (σύσφιγξη) και το θήραμα που τον ενδιαφέρει φυσικά...! Νομίζω γίνεται...!

Ναι Νικόλα, αλλά εκεί -στην κατανομή αλατιερα- έχεις μέτριας πυκνότητας κέντρο και μέτριας πυκνότητας περιφέρεια. Αν θες υπερπυκνο κέντρο αναγκαστικα έχεις αραιά περιφέρεια (φυσιγγια με πλαστικό συγκεντρωτηρα ή και ειδικά βυσματα). Αν έχεις πιο πυκνή περιφέρεια θα έχεις πιο αραιο κέντρο (φυσιγγια με αποκεντρωτηρα στυλ στοκα, direct). Τα πρώτα πρώτα είναι για κάθε "νορμαλ" απόσταση. Τα δευτερα για τις οριακες τουφεκιές, τα τρίτα για το πολύ 20μετρα. Ο κύριος Δημήτρης προφανώς αναφέρεται στα δευτερα...

Είναι σίγουρο Βασίλη, μετρημένο με τη "μεζούρα", ότι είναι 3 ολόκληρα μέτρα η προσκόπευση...? Και ότι είναι η ενδεδειγμένη...?
Αμφιβάλλω λιγάκι...!
Και στο κάτω - κάτω τι σημαίνει αυτό...?
Και 'γω μπορώ να τις ντουφεκάω τις τσιχλίτσες στα 100 μέτρα, εντελώς αψυχολόγητα, με προσκόπευση 10 μέτρα...! Σημαίνει κάτι ουσιαστικό αυτό...?
Νικόλα έγραψες ότι κάνεις τουφεκιές και στα 40-45 μέτρα. Για μένα μακρινές, ειδικά τα 45 θα τα έλεγα και οριακά για τις ικανότητες μου. Τι προσκοπευση βάζεις εκεί; υπολόγισε μόνος σου μέσα σου που περίπου χρειάζεται η 3μ προσκοπευση. Αν σ εκείνη την απόσταση μπορείς τεχνολογικά να έχεις αρκουμενη πυκνότητα σκαγιων, πράγμα που θεωρείς σύμφωνα με τα γραφόμενα σου νο1 παράγοντα, γιατί ν μην πέσει η τσίχλα; το δύσκολο σε όλο αυτό δεν είναι να πεις : τώρα βάζω 3 μέτρα προσκοπευση. Το δύσκολο είναι να καταλάβεις ποια είναι η εικόνα που αντιστοιχεί στα 3 μέτρα προσκοπευση. Εκεί δεν έχουμε όλοι το χάρισμα, με πρώτον εμένα! Υπάρχουν εγκεφαλοι που το έχουν... δεν είναι κακό να το παραδεχτουμε!

Πρέπει λοιπόν να προσέχω τι λέω γιατί καραδοκεί ο Overlord.
Πρέπει να του αποδείξω πράγματα του Overlord.
Αν το πήγαινες αλλιώς, πολύ ευχαρίστως να πηγαίναμε παντού, έτσι όπως το πας όμως δεν θα πάμε πουθενά. Δεν έχω αποθημενα με το κυνήγι, είμαι χορτάτος και δοξαζω τον Θεό γι'αυτό.
Ωστόσο γνωστούς έχω πολλούς που πάμε για κυνήγι, δεν πάω μόνος, απλά δεν μπορώ να πάω για κυνήγι με πρόσχημα την πρόκληση.
Αν αλλάξεις λίγο ύφος, πάμε όπου θες, δεν έχω πρόβλημα.
Ελα...με παρεξηγησες!
Ας χαλαρωσουμε λιγο..μην διαβαζουμε μονο με θυμο! Δεν εχω λογο να σε πικαρω.
Οπως ειπε και Νικος...κουβεντα κανουμε...σκοτωσε τες σε οτι μετρα θες.
Καλη συνεχεια!

Νικόλα έγραψες ότι κάνεις τουφεκιές και στα 40-45 μέτρα. Για μένα μακρινές, ειδικά τα 45 θα τα έλεγα και οριακά για τις ικανότητες μου. Τι προσκοπευση βάζεις εκεί; υπολόγισε μόνος σου μέσα σου που περίπου χρειάζεται η 3μ προσκοπευση. Αν σ εκείνη την απόσταση μπορείς τεχνολογικά να έχεις αρκουμενη πυκνότητα σκαγιων, πράγμα που θεωρείς σύμφωνα με τα γραφόμενα σου νο1 παράγοντα, γιατί ν μην πέσει η τσίχλα; το δύσκολο σε όλο αυτό δεν είναι να πεις : τώρα βάζω 3 μέτρα προσκοπευση. Το δύσκολο είναι να καταλάβεις ποια είναι η εικόνα που αντιστοιχεί στα 3 μέτρα προσκοπευση. Εκεί δεν έχουμε όλοι το χάρισμα, με πρώτον εμένα! Υπάρχουν εγκεφαλοι που το έχουν... δεν είναι κακό να το παραδεχτουμε!
Μην ψαχνεις προσκοπευση σε στανταρ νουμερα και αριθμους.Διαφερει αναλογα με την γωνια βολης οπως και αναλογα με την ταχυτητα του στοχου και αλλους βεβαιως παραγοντες που συχνα κουβεντιαζουμε.Το που και πως θα τουφεκισεις ενα πουλι ειναι καθαρα θεμα εμπειριας και αποθηκευμενων "φασεων" μεσα στο μυαλο μας.Και αν κατσεις και σκεφτεις λιγο θα διαπιστωσεις οτι τις περισσοτερες φορες που εριξες σε εναν "δυσκολο" στοχο και ειχες επιτυχια τους εριξες με τον ιδιο τροπο και στην ιδια γωνια βολης.Συνηθως δεν τουφεκαμε ολους τους δυσκολους στοχους.Τουφεκαμε αυτους που μας"βολευουν".Την εικονα που εχουμε αποθηκευση...

Και γιατί όχι...? Με την έννοια να έχει, τέλος πάντων, μία, κατά κάποιον τρόπο, ομοιομορφία και ομοιογένεια ολόκληρη η κατανομή της ντουφεκιάς...! Με άλλα λόγια, να μην έχει πολλά ή/και μεγάλα κενά (ο ορισμός της ποιοτικής κατανομής)...!
Με αρκετές δοκιμές σε χαρτόνια (όπως ο Dave Carrie) ο καθένας μας θα μπορούσε, πιστεύω, να βρει ένα τέτοιο φυσίγγι με τέτοια, ποιοτική κατανομή (ή παραπλήσια έστω), σε συνδυασμό πάντα με το όπλο του (σύσφιγξη) και το θήραμα που τον ενδιαφέρει φυσικά...! Νομίζω γίνεται...!
Στην ουσια ολοι αυτο ψαχνουμε φιλε Νικο.Μονο που μας το χαλα λιγο η ρουφιανα η φυσικη.Αν δηλαδη καταφερω και παρω μια ομοιομορφη κατανομη στα 50 πχ μετρα που ενδιαφερουν εμενα,στα 35 μετρα που γινοντε συνηθως δοκιμες σε κυκλο 75 εκ θα παρω εντονα κεντρα.

Περνωντας πάσα από τα λεγόμενα του μάστορα θα γράψω αυτό που μου έκανε εντύπωση με το muller U0 στον πίνακα με ένα 686 ενός φίλου ,έριξε με 32gr συγκεντρωτηρα και στον πίνακα στα 20μετρα η αποτύπωση της τουφεκια ήταν εξαιρετική αλλά το ίδιο εξαιρετική ήταν και στα 25 και στα 30 ακόμα και στα 35 μέτρα το θήραμα θα έπεφτε ,μου έκανε εντύπωση πως κράταγε της κατανομές στα αυξανόμενα μέτρα .Συγνώμη ξέρω ότι είναι εκτός θέματος το muller

Σχετικά με πολλά αρνητικά σχόλια φίλων για αποστάσεις βολής που δίνουν/ γράφουν διάφοροι και μεταξύ αυτών ο Μπάμπης Αιγινίτης.
Κατ’ αρχάς δεν τον ξέρω τον άνθρωπο (άμα τον ήξερα θα ήμουν σίγουρα και καλύτερος ) ούτε ανέλαβα τον ρόλο συνηγόρου του.
Θέλω όμως να κάνω μερικά σχόλια και παρακαλώ να διαβάσετε το πραγματικό περιστατικό που παραθέτω στο τέλος σαν παράδειγμα για τα γραφόμενά μου.

Αυτά που γράφονται σε μια επώνυμη δημοσίευση ή από αξιόπιστους επαγγελματίες, απευθύνονται στον μέσο όρο των αποδεκτών και κυρίως στους πλέον ανημέρωτους καθώς οι ψαγμένοι θα βρούν γρήγορα τα δικά τους μεγαλύτερα όρια.
Και έστω, λέει ο κύριος Χ απόσταση καταβολής τσίχλας π.χ. 35 μέτρα.
Φυσικά όταν είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους :

1. Ένα μέσο όπλο που μπορεί η κάνη του να είναι δίκαννο και 60 εκ (άρα μικρή σκοπευτική γραμμή, 25 πόντους πιο μικρή από καραμπίνα με κάνη 75 εκ).
2. Με κοντάκι που δεν είναι το ιδανικό ή αν είναι ΟΚ, ο κυνηγός δεν έχει σταθερές επωμίσεις
3. Με τσοκ που μπορεί να είναι και πολύ ανοιχτό (καθώς πάει το περπατητό του)
4. Με σκάγια που μπορεί να είναι από 24 γραμμάρια ή π.χ, 7άρια (άρα λίγα -αρκετοί δε λένε και εδώ πως βάζουν λίγα γραμμάρια ή χοντρα σκάγια?) ή είναι ιδιογόμωση (με τα καλά της αλλά και τα κακά της),
5. Με φυσίγγια μπορεί άριστα αλλά μπορεί και ετών και κακά αποθηκευμένα,
6. Με κρύο ή υγρασία (μειωμένη απόδοση) ή με πολύ ζέστη (που όπως γράφετε σκορπάει τα σκάγια ειδικά αν έχεις πολλά γραμμάρια),
7. Με άνεμο που μπορεί να είναι δυνατός ή αδύνατος και από οποιαδήποτε διεύθυνση
8. Βολές oχι μόνο στο καρτέρι (με την τσίχλα να πετάει αμέριμνη, ευθυγράμμως και ισοταχώς -όπως δείχνει και η shotcam) αλλά και στο περπατητό που το πουλί φεύγει αλαφιασμένο και με τσαλίμια μέσα από το σκίνο.
9. Από μέτριο σκοπευτή ή κυνηγό που δεν πολύ-τουφεκάει ή μπορεί έχει να τουφεκίσει από τον περασμένη χρονιά,
κτλ κτλ,

πόσο μέτρα απόσταση βολής/ καταβολής έπρεπε να λέει (και να δεσμεύεται κατά κάποιο τρόπο) ο άνθρωπος?

Μήπως έπρεπε να αραδιάσει τις «βελτιώσεις» που υπάρχουν και να κοκορεύεται πως ο ΙΔΙΟΣ βαράει τις τσίχλες στα 50+ μέτρα?
Ή μήπως δεν μπορεί ένας επαγγελματίας σκοπευτής (δεν ξέρω ούτε με νοιάζουν οι διακρίσεις του καθενός και αν είναι ενεργός ή …απόμαχος) όταν το κάνουν κατά δήλωσή τους επανειλημμένα, τόσοι φίλοι μη επαγγελματίες εδώ?
Τι θα λέγαμε μετά οι υπόλοιποι «συντηρητικοί» που επιμένουμε ότι τουφεκιά πάνω από 35-40 μέτρα είτε δεν την έχουμε, είτε δεν την βλέπουμε, είτε τα περισσότερα πουλιά ακόμη και αν πάρουν 1-2 σκάγια θα χαθούν?

Εγώ θα έλεγα ότι ο άνθρωπος αυτός μας σπρώχνει να βαράμε ότι και όπου πετάει, κάνοντας έτσι αβάντα στους κατασκευαστές και τους πωλητές φυσιγγίων από τους οποίους πληρώνεται!!!!

Αυτά λοιπόν που ανεβάζουν και δηλώνουν επώνυμοι σκοπευτές καθώς και εταιρίες αφορούν τον μέτριο σκοπευτή κυνηγό, με μεσαίο, απλό ή και καμιά φορά ακατάλληλο εξοπλισμό και προκειμένου να έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Στην συνέχεια θα σας δώσω ένα πολύ σοβαρό παράδειγμα.
Επαγγελματίες στρατιωτικοί, άσσοι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί σε εμπόλεμες ζώνες από όλες τις …πολιτισμένες χώρες και τους εξελιγμένους στρατούς.
Το ρεκόρ θανάτου από ελεύθερο σκοπευτή μέχρι πέρυσι, ήταν από απόσταση 2.475 μέτρων (το 2009 ο Βρετανός Craig Harrison σκότωσε Ταλιμπάν).
Τον Μάιο του 2017, ένας Καναδός σκότωσε μαχητή του ISIS από απόσταση 3.540 μέτρων!!!!
Πέρα από την (άχρηστη για πολλούς) πληροφορία και το «ακατόρθωτο» για όλους μας θέλω να σταθώ σε ένα σοβαρό σημείο.

Όπως θα διαβάσετε και στο σχετικό link (BBC παρακαλώ) η εταιρεία που κατασκευάζει το όπλο (McMillanTAC-50 sniper rifle) δίνει σαν απόσταση αποτελεσματικής (effective) βολής τα 1.800 μέτρα.

Καλά ηλίθιοι είναι οι κατασκευαστές του όπλου?
Γιατί δεν δίνουν 4.000 μέτρα για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους????

Τέλος, στον τίτλο του αρθρου γράφει το σημαντικό "..but how" (αλλά πως ?)

Αυτό το παράδειγμα νομίζω στηρίζει τα σχόλια μου για τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις που δίνουν οι διάφοροι ειδικοί.

Για όσους θέλουν να διαβάσουν όλο το άρθρο του BBC : http://www.bbc.co.uk/newsbeat/artic...for-the-longest-confirmed-kill-shot---but-how

Last edited:
Ναι Νικόλα, αλλά εκεί -στην κατανομή αλατιερα- έχεις μέτριας πυκνότητας κέντρο και μέτριας πυκνότητας περιφέρεια. Αν θες υπερπυκνο κέντρο αναγκαστικα έχεις αραιά περιφέρεια (φυσιγγια με πλαστικό συγκεντρωτηρα ή και ειδικά βυσματα). Αν έχεις πιο πυκνή περιφέρεια θα έχεις πιο αραιο κέντρο (φυσιγγια με αποκεντρωτηρα στυλ στοκα, direct). Τα πρώτα πρώτα είναι για κάθε "νορμαλ" απόσταση. Τα δευτερα για τις οριακες τουφεκιές, τα τρίτα για το πολύ 20μετρα. Ο κύριος Δημήτρης προφανώς αναφέρεται στα δευτερα...

Κάπως έτσι είναι Βασίλη...

Μελετήστε και το σχετικό άρθρο του "γκουρού" στην οπλογνωσία, Νικήτα Κυπρίδημου (1ος με τεράστια διαφορά σε γνώσεις όπλων και βλητικής από τον οποιονδήποτε στη χώρα μας...) στην κάτωθι διεύθυνση! Αξίζει τον κόπο: θα μάθετε πολλά...! Και να έχετε πάντα υπ' όψιν ότι:
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΥΣΗ ΜΑΣ (μελετήστε το άρθρο στη παρακάτω διεύθυνση και θα καταλάβετε πολλά για τη τουφεκιά του λειόκαννου με σκάγια...)

http://oplognosia.com/?p=6533

Xαμος εγινε...Ηρεμα παιδια,ηρεμα..
Βασιλη. η προσκοπευση ειναι υποκειμενικη.
Εγω σε αποστασεις 50 μετρων σε τραβερσα, βαζω 1 θηραμα μπροστα, με αυξανομενη ταχυτητα στομιου.
Σε βασιλικη τουφεκια δεν βαζω καθολου.

Τωρα το θεμα μετρων δεν επρεπε να το συζηταμε καν.Περαν την επικινδυνοτητα που εχει,ειναι καθαρα θεμα επιδειξης
.
ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ να κανουμε αυτην την συζητηση?
Εχει κατι που θα μας χρειαστει? Και τι ειναι αυτο?

Καλα κανουν και βαρανε, αυτοι που μπορουν και βαρανε μακρια,γιατι πρεπει να το επιδειξουν?
Τι θελουν να αποδειξουν?Γιατι δεν το κρατανε για τον εαυτο τους, και να αφησουν τους αλους να κανουν την δουλεια τους, στα μετρα που προτεινουν οι κατασκευαστες..Γιατι να ειναι μαγγας αυτος που βαραει μακρια και προσφερει τραυματισμους ,χαμενα θηραματα και πονο?

Βασιλάκη μου, σε τόσο μακρινές αποστάσεις για την τσιχλίτσα, άνω των 35 - 40 μέτρων, σαφώς και δεν τα καταφέρνουν όλοι...! Χρειάζεται τεράστια πείρα και χιλιάααααααδες τσιχλοντουφεκιές για να ντουφεκάς με εγγυημένες/δικαιολογημένες αξιώσεις μια τσιχλίτσα στα 40 (ή και λίγα περισσότερα μέτρα)...! Βέβαια, ο κίνδυνος του άσκοπου τραυματισμού και της απώλειας του μικρού αυτού θηράματος σ' αυτές τις αποστάσεις πάντα ελλοχεύει, και γι' αυτό δεν συνιστώ να ντουφεκάμε την τσιχλίτσα σε τέτοιες οριακές αποστάσεις, ειδικά εάν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε ικανοί/πεπειραμένοι και δεν νιώθουμε σίγουροι για την επιτυχία...!
Επίσης, σ' αυτές τις οριακές, προαναφερθείσες αποστάσεις στην τσιχλίτσα, τα ψιλά σκάγια (8 και ψιλότερα) που συνήθως χρησιμοποιούμε, ενδέχεται σε μεγάλο βαθμό να έχουν απωλέσει αρκετή κινητική ενέργεια (ειδικά τις ημέρες με "βαρύ" καιρό και "βαριά" ατμόσφαιρα), ούτως ώστε να κρίνονται (σχεδόν) ανεπαρκή για την (άμεση τουλάχιστον) καταβολή της (της τσιχλίτσας)...!
Τώρα, ως προς την πυκνότητα της ντουφεκιάς στις οριακές τσιχλοντουφεκιές, ας μην ξεχνάμε ότι τη θέλουμε κι αυτή σε μεγάλο βαθμό, διότι η τσίχλα είναι μικρή και εύκολο το να πέσει σε κάποιο κενό της κατανομής μας...! Δηλαδή, και η πυκνότητα ενδέχεται να μας προβληματίσει σε οριακές αποστάσεις για την τσίχλα...! Το αντίδοτο, βέβαια, σ' αυτό το προβληματάκι, είναι να μάθουμε να στέλνουμε το κέντρο της κατανομής/ντουφεκιάς μας πάνω στο πουλί, διότι το κέντρο δεν "πάσχει" τόσο εύκολα και τόσο πολύ από "φτωχή" πυκνότητα, όσο "πάσχει" η περιφέρεια...!

Μην ψαχνεις προσκοπευση σε στανταρ νουμερα και αριθμους.Διαφερει αναλογα με την γωνια βολης οπως και αναλογα με την ταχυτητα του στοχου και αλλους βεβαιως παραγοντες που συχνα κουβεντιαζουμε.Το που και πως θα τουφεκισεις ενα πουλι ειναι καθαρα θεμα εμπειριας και αποθηκευμενων "φασεων" μεσα στο μυαλο μας.Και αν κατσεις και σκεφτεις λιγο θα διαπιστωσεις οτι τις περισσοτερες φορες που εριξες σε εναν "δυσκολο" στοχο και ειχες επιτυχια τους εριξες με τον ιδιο τροπο και στην ιδια γωνια βολης.Συνηθως δεν τουφεκαμε ολους τους δυσκολους στοχους.Τουφεκαμε αυτους που μας"βολευουν".Την εικονα που εχουμε αποθηκευση...

.well done..well done. Προσυπογράφω Μήτσο!!!

Σχετικά με πολλά αρνητικά σχόλια φίλων για αποστάσεις βολής που δίνουν/ γράφουν διάφοροι και μεταξύ αυτών ο Μπάμπης Αιγινίτης.
Κατ’ αρχάς δεν τον ξέρω τον άνθρωπο (άμα τον ήξερα θα ήμουν σίγουρα και καλύτερος ) ούτε ανέλαβα τον ρόλο συνηγόρου του.
Θέλω όμως να κάνω μερικά σχόλια και παρακαλώ να διαβάσετε το πραγματικό περιστατικό που παραθέτω στο τέλος σαν παράδειγμα για τα γραφόμενά μου.

Αυτά που γράφονται σε μια επώνυμη δημοσίευση ή από αξιόπιστους επαγγελματίες, απευθύνονται στον μέσο όρο των αποδεκτών και κυρίως στους πλέον ανημέρωτους καθώς οι ψαγμένοι θα βρούν γρήγορα τα δικά τους μεγαλύτερα όρια.
Και έστω, λέει ο κύριος Χ απόσταση καταβολής τσίχλας π.χ. 35 μέτρα.
Φυσικά όταν είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους :

1. Ένα μέσο όπλο που μπορεί η κάνη του να είναι δίκαννο και 60 εκ (άρα μικρή σκοπευτική γραμμή, 25 πόντους πιο μικρή από καραμπίνα με κάνη 75 εκ).
2. Με κοντάκι που δεν είναι το ιδανικό ή αν είναι ΟΚ, ο κυνηγός δεν έχει σταθερές επωμίσεις
3. Με τσοκ που μπορεί να είναι και πολύ ανοιχτό (καθώς πάει το περπατητό του)
4. Με σκάγια που μπορεί να είναι από 24 γραμμάρια ή π.χ, 7άρια (άρα λίγα -αρκετοί δε λένε και εδώ πως βάζουν λίγα γραμμάρια ή χοντρα σκάγια?) ή είναι ιδιογόμωση (με τα καλά της αλλά και τα κακά της),
5. Με φυσίγγια μπορεί άριστα αλλά μπορεί και ετών και κακά αποθηκευμένα,
6. Με κρύο ή υγρασία (μειωμένη απόδοση) ή με πολύ ζέστη (που όπως γράφετε σκορπάει τα σκάγια ειδικά αν έχεις πολλά γραμμάρια),
7. Με άνεμο που μπορεί να είναι δυνατός ή αδύνατος και από οποιαδήποτε διεύθυνση
8. Βολές oχι μόνο στο καρτέρι (με την τσίχλα να πετάει αμέριμνη, ευθυγράμμως και ισοταχώς -όπως δείχνει και η shotcam) αλλά και στο περπατητό που το πουλί φεύγει αλαφιασμένο και με τσαλίμια μέσα από το σκίνο.
9. Από μέτριο σκοπευτή ή κυνηγό που δεν πολύ-τουφεκάει ή μπορεί έχει να τουφεκίσει από τον περασμένη χρονιά,
κτλ κτλ,

πόσο μέτρα απόσταση βολής/ καταβολής έπρεπε να λέει (και να δεσμεύεται κατά κάποιο τρόπο) ο άνθρωπος?

Μήπως έπρεπε να αραδιάσει τις «βελτιώσεις» που υπάρχουν και να κοκορεύεται πως ο ΙΔΙΟΣ βαράει τις τσίχλες στα 50+ μέτρα?
Ή μήπως δεν μπορεί ένας επαγγελματίας σκοπευτής (δεν ξέρω ούτε με νοιάζουν οι διακρίσεις του καθενός και αν είναι ενεργός ή …απόμαχος) όταν το κάνουν κατά δήλωσή τους επανειλημμένα, τόσοι φίλοι μη επαγγελματίες εδώ?
Τι θα λέγαμε μετά οι υπόλοιποι «συντηρητικοί» που επιμένουμε ότι τουφεκιά πάνω από 35-40 μέτρα είτε δεν την έχουμε, είτε δεν την βλέπουμε, είτε τα περισσότερα πουλιά ακόμη και αν πάρουν 1-2 σκάγια θα χαθούν?

Εγώ θα έλεγα ότι ο άνθρωπος αυτός μας σπρώχνει να βαράμε ότι και όπου πετάει, κάνοντας έτσι αβάντα στους κατασκευαστές και τους πωλητές φυσιγγίων από τους οποίους πληρώνεται!!!!

Αυτά λοιπόν που ανεβάζουν και δηλώνουν επώνυμοι σκοπευτές καθώς και εταιρίες αφορούν τον μέτριο σκοπευτή κυνηγό, με μεσαίο, απλό ή και καμιά φορά ακατάλληλο εξοπλισμό και προκειμένου να έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Στην συνέχεια θα σας δώσω ένα πολύ σοβαρό παράδειγμα.
Επαγγελματίες στρατιωτικοί, άσσοι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί σε εμπόλεμες ζώνες από όλες τις …πολιτισμένες χώρες και τους εξελιγμένους στρατούς.
Το ρεκόρ θανάτου από ελεύθερο σκοπευτή μέχρι πέρυσι, ήταν από απόσταση 2.475 μέτρων (το 2009 ο Βρετανός Craig Harrison σκότωσε Ταλιμπάν).
Τον Μάιο του 2017, ένας Καναδός σκότωσε μαχητή του ISIS από απόσταση 3.540 μέτρων!!!!
Πέρα από την (άχρηστη για πολλούς) πληροφορία και το «ακατόρθωτο» για όλους μας θέλω να σταθώ σε ένα σοβαρό σημείο.

Όπως θα διαβάσετε και στο σχετικό link (BBC παρακαλώ) η εταιρεία που κατασκευάζει το όπλο (McMillanTAC-50 sniper rifle) δίνει σαν απόσταση αποτελεσματικής (effective) βολής τα 1.800 μέτρα.

Καλά ηλίθιοι είναι οι κατασκευαστές του όπλου?
Γιατί δεν δίνουν 4.000 μέτρα για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους????

Τέλος, στον τίτλο του αρθρου γράφει το σημαντικό "..but how" (αλλά πως ?)

Αυτό το παράδειγμα νομίζω στηρίζει τα σχόλια μου για τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις που δίνουν οι διάφοροι ειδικοί.

Για όσους θέλουν να διαβάσουν όλο το άρθρο του BBC : http://www.bbc.co.uk/newsbeat/artic...for-the-longest-confirmed-kill-shot---but-how

Ποσειδώνα μου, σημαντικά τα όσα γράφεις, αλλά το (κατά τα άλλα διδακτικό και χρήσιμο για το πόσο επικίνδυνο είναι και που μπορεί να κάνει ζημιά το βλήμα ενός ραβδωτού) παράδειγμά σου στο τέλος, αναφέρεται σε ραβδωτό όπλο τεραστίου διαμετρήματος, και ουδεμία σχέση έχει με το λειόκαννο και τα σκάγια του...!!!

Xαμος εγινε...Ηρεμα παιδια,ηρεμα..
Βασιλη. η προσκοπευση ειναι υποκειμενικη.
Εγω σε αποστασεις 50 μετρων σε τραβερσα, βαζω 1 θηραμα μπροστα, με αυξανομενη ταχυτητα στομιου.
Σε βασιλικη τουφεκια δεν βαζω καθολου.

Τωρα το θεμα μετρων δεν επρεπε να το συζηταμε καν.Περαν την επικινδυνοτητα που εχει,ειναι καθαρα θεμα επιδειξης
.
ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ να κανουμε αυτην την συζητηση?
Εχει κατι που θα μας χρειαστει? Και τι ειναι αυτο?

Καλα κανουν και βαρανε, αυτοι που μπορουν και βαρανε μακρια,γιατι πρεπει να το επιδειξουν?
Τι θελουν να αποδειξουν?Γιατι δεν το κρατανε για τον εαυτο τους, και να αφησουν τους αλους να κανουν την δουλεια τους, στα μετρα που προτεινουν οι κατασκευαστες..Γιατι να ειναι μαγγας αυτος που βαραει μακρια και προσφερει τραυματισμους ,χαμενα θηραματα και πονο?

.well done..well done. Βασίλη μου προσυπογράφω!!!

Κύριοι συνάδελφοι, μελετήστε και αυτό το άρθρο του μεγάλου βλητικού και οπλογνώστη Νικήτα Κυπρίδημου στην εξής διεύθυνση (αξίζει τον κόπο, θα μάθετε πολλά):

http://oplognosia.com/?p=1895

Διαπραγματεύεται την ορθή και λογική επιλογή του τσοκ, αλλά αναδεικνύει και την πληρότητα και υπεροχή της "χρυσής τομής" στα τσοκ: του μισού τσοκ (2/4)... Επίσης, εξηγεί ότι το κέντρο της, οποιασδήποτε ανεξαιρέτως, ντουφεκιάς, με διάμετρο περίπου 37 εκατοστά, παραμένει φονικό για μεγάλη απόσταση...! Να γιατί πρέπει να μάθουμε να στέλνουμε το κέντρο της ντουφεκιάς μας στον στόχο...!

Μια ερωτηση...εσυ προσωπικα...στις 10... 50ρες τσιχλες που τουφεκας...ποσες τελικα παιρνεις;
Προσεξε τι θα πεις...γιατι σου εχω καρτερι ετοιμο...θα παμε μαζι...θα σε βιντεοσκοπισω...και μετα θα σε ανεβασω!!
Δικαιολογιες δεν υπαρχουν μετα!!
Να παμε μαζί στο καρτέρι εγώ είμαι των 45 μετρων.terror.βασικα το καρτερι θέλω να μαθω!;)

Επιτρέψετέ μου αγαπητοί φίλοι να σας αναφέρω κι ένα παράδειγμα απ' το μπάσκετ, κατ' αντιστοιχία με τις πολύυυυυυυ μακρινές (και μάλλον άσκοπες) ντουφεκιές στο κυνήγι:

Στο μπάσκετ, λοιπόν, το τρίποντο είναι από τη γραμμή που απέχει απ' το καλάθι 6,75 μέτρα (7,25 στις ΗΠΑ) και μακρύτερα φυσικά...
Ε λοιπόν, έχετε δει πολλές φορές τους μπασκετμπολίστες να επιχειρούν τρίποντα από τα 9, 10 ή και παραπάνω μέτρα...? Όχι βέβαια...! Γιατί δεν το κάνουν αυτό...? Διά τον απλούστατο λόγο, ότι άμα το κάνουν, οι πιθανότητες ευστοχίας/επιτυχίας μειώνονται δραματικά, λόγω υπερβολικά μεγάλης απόστασης...!!! Να γιατί, λοιπόν, κι εμείς, ως κυνηγοί δεν πρέπει να επιχειρούμε βολές από υπερβολικές αποστάσεις...!!!
Και εάν κάποτε, ένας καλαθοσφαιριστής ευστόχησε σε σουτ από "τρελή" απόσταση (π.χ. 15 μέτρα), αυτό δεν αποτελεί κανόνα, παρά μια μεμονωμένη εξαίρεση, και ούτε σημαίνει ότι είναι σωστό και ωφέλιμο να επιχειρεί συχνά σουτ από τέτοιες εξωφρενικές αποστάσεις, διότι στις 10 τέτοιες απόπειρες, ζήτημα είναι να ευστοχήσει σε 1...!!! Ούτε ο προπονητής του θα τον ενθαρρύνει για κάτι τέτοιο (αντιπαραβάλετε στη θέση του τον αντίστοιχο προπονητή σκοποβολής...) Έτσι λοιπόν, κι εμείς ως κυνηγοί, εάν κάποτε έτυχε και κατεβάσαμε μια τσίχλα απ' τα "μεσούρανα", αυτό δεν σημαίνει πως θα το κάνουμε συνέχεια, και καλό, πρέπον και συνετό είναι να μην επιχειρούμε καθόλου ξανά τέτοια ντουφεκιά τόοοοοοσο μακρινή, διότι το πιο πιθανό είναι να πάρουμε τα π@π@ρια μας σ' αυτές τις αποστάσεις...!!!

Back