Τουφεκιές στα όρια...

Παιδιά καλησπέρα....

Όντος αν είσαι πάνω στο πουλί με τι κατάλληλο σκαγι και όπλο πιθανό να το ρίξεις και στα 50 και στα 60 μετρα....

Αλλά πρέπει να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος αν ρίξεις τσίχλα στα 50 μέτρα και είναι ψηλωμενη τι πιθανότητα δίνεται να την βρεις έστω και αν είναι τεζα. Επειδή έχω σκύλο και για τσιχλοκυνηγια ειδικά αν πέσει σε πυκνό κλαφτα μέχρι να πας έχει σβήσει η μυρωδιά ....στα μεγάλα θηραματα είναι κάπως ευκολότερο αλλά και πάλι εξαρτάται που θα πέσει . Αντε και πας ψάχνεις μισή ώρα το βρίσκεις έχουν περάσει από το καρτερι σου 4-5 βολικά και τραβάς τα μαλλιά σου. Ακόμα και σε κυνήγι περδικας μου έχει τύχει σαν πιτσιρικάς να ξεκωλαει περδικα μόνη της από τα 35-40 μέτρα την αρχίζω πέφτει με την τρίτη και μετά φεύγει μπουλουκι από μπροστά μου .....
Που θέλω να καταλήξω ειδικά για νέους κυνηγούς ανάλογα την ημέρα πρέπει να προσέχουμε πόσο τουφεκαμε η ησυχία είναι μεγάλος σύμμαχος.

Και επειδή βγήκα λίγο εκτός θέματος.

Μόλις έχω παρει την maxus και πάμε σε ένα σημείο που είχα δει κάτι τρυγώνια... μέσα από το αυτόκινητό διακρίνω μια σιλουέτα σε κορυφή δέντρου λέω τρυγωνι! Αρχίζούμε σαν παρέα συζήτηση να ρίξω να μην ρίξω λέω ας ρίξω να δοκιμάσουμε και το όπλο βάζω ένα b&p F2 34 g 6ari τσοκ carlson *** αυτο που εξεχει λιγο σημαδευω μπαμ μαδαει σηκώνεται και πέφτει μετά από ένα μέτρο πάω να το μαζέψω....ήταν 18ουρα ..... 3 άτομα παρέα μέσο όρο 60 μετρα βγάλαμε την απόσταση.

Γιαννη το πρωτο νουμερο ειναι απο το παγκοσμιο του Digweed, τα αλλα δυο εχουν υπολογιστει απο μενα με μαθηματικο μοντελο.
Παυλο με Νο 5, σε ποιο θήραμα εχει κανει αυτό το ρεκόρ ο Digweed?
Για ρίξε λεπτομέρειες του μαθηματικού μοντέλου...;)
Έχεις κάνει δοκιμές (στατικές, δεν λεω στην κυνηγετική πρακτική) να επιβεβαιώσεις το μαθηματικό μοντελο?
Εννοείτε, απο περιέργεια ρωτάω και όχι για να σε αμφισβητήσω...

Γιαννη το πρωτο νουμερο ειναι απο το παγκοσμιο του Digweed, τα αλλα δυο εχουν υπολογιστει απο μενα με μαθηματικο μοντελο.
Η ερώτηση μου δεν έγινε για να αμφισβητησω!
Πως γίνεται ο υπολογισμος?Συνυπολογιζονται παραμετροι?Πόσα σκαγια θεωρείται πως είναι αναγκαια?choke?Λεπτομέρειες γενικοτερα?:)

Η ερώτηση μου δεν έγινε για να αμφισβητησω!
Πως γίνεται ο υπολογισμος?Συνυπολογιζονται παραμετροι?Πόσα σκαγια θεωρείται πως είναι αναγκαια?choke?Λεπτομέρειες γενικοτερα?:)

2 σκαγια στο πουλι υπολογισα παιδια. Απνοια και σφιχτο τσοκ για να μπορεσει η φιγουρα της τσιχλας να παρει 2 σκαγια σε εναν νορμαλ κυκλο 75 εκ.
Το ενα σκαγιο προυποθεση να βρει το πουλι σε καλο σημειο κεφαλι, λαιμο, στηθος.
Σκαγια καλης ποιοτητος και οσο γινεται σφαιρικα και οχι πολυσπορα οπωσ συνηθιζεται τελευταια.
Οχι flyers sτη τουφεκια, οχι μακρια ουρα, ολα το φορτιο ωφελιμο
Το μοντελο ειναι το Αμερικανικο που χρησιμοποιειται για τον υπολογισμο του δραστικου βεληνεκους διαφορων τυπων σκαγιων εκει.
Τωρα εμπειρικα που ρωτηθηκα για επαληθευση στο κυνηγι. Σε συνθηκες απολυτου βεληνεκους οπως αναφερα πανω θεωρω οτι εχω παρει πουλια, συμφωνα τα λεγομενα της παρεας μου. Εγω θεωρουσα τα μετρα ηταν λιγοτερα. Το οριο της comfort zone της δικιας μου στις τσιχλες ειναι τα 50 περιπου μετρα. Στο κολλητο μου μου κυνηγα με τσοκ γαλοπουλασ και Ν 7.5 ιδιογομωση εχουμε μετρησει τσιχλα με rangefinder σε τραβερσα στα 71 μετρα. Η ρουαγιαλ ειναι πολυ δυσκολο να μετρηθει.

ΨΑΛΗΔΙ με νο 0 το φησ. ηταν μαγνουμ τεκνα 2χ47+2αλευρι . Μετρα?? πολλα 1σκαγι στο στηθος και ενα στο φτερο. Το φτερο δυαλημενο. το πουλι ητεν λες και το χτπ. ηλ ρευμα. στα χοντρα νουμερα θες 1-2 σκαγια σε κερ. σημειο. δεν ισχ. ο κανονας του πολαπλου τραυματος εκει.Τηχερη τουφεκια??? θα σημφωνησο μαζι σας. Εφτασε??? σκοτοσε??? ναι ,οποτε μπορει ανα πασα στηγμη να ξαναγηνη.
Φιλε δεν μιλω ποτε για τυχερες ντουφεκιες εαν δεν ειμαι παρόν κ με άτομα τα οποια αφορα το κυνηγι στο οποιο εχουν αφιερωθεί.
Εμενα μου αρκει ο λογος σου οτι δυο σκάγια την εριξαν.
Εγω εχω ριξει λαγο με 4 μηδενικα.
Δεν αμφησβητω πότε κανέναν κ ειδικα για κυνηγι που δεν εχω κανει.
Δθαβασε οτι εγραψα μεχρι τωρα κ σου λεω οτι ειρωνικο ποσταρισμα η κουβεντα να ''ριχνω αδεια για να πιάσω γεματα'' δεν προκειτε να βρεις.
Γθαυτο κ τόνισα δυο φορες ότι η ερώτηση μου ηταν πραγματικη .
Κι πιστεύω οτι και φαίνομαι κ είμαι σοβαρος άνθρωπος.
Σε πιστευω κ εμπιστεύομαι την εμπειρια σου κ πίστεψε με δεν εχω λογο να μην το κάνω :)
Ρωτησα γιατι για κάποιον που δεν ξερει είναι φυδιολογικο νσ αναρωτηθεί εαν πέφτει το πουλί νε δυο σκαγια.
Η απάντηση μηδενικα μ κάλυψε

Φιλε δεν μιλω ποτε για τυχερες ντουφεκιες εαν δεν ειμαι παρόν κ με άτομα τα οποια αφορα το κυνηγι στο οποιο εχουν αφιερωθεί.
Εμενα μου αρκει ο λογος σου οτι δυο σκάγια την εριξαν.
Εγω εχω ριξει λαγο με 4 μηδενικα.
Δεν αμφησβητω πότε κανέναν κ ειδικα για κυνηγι που δεν εχω κανει.
Δθαβασε οτι εγραψα μεχρι τωρα κ σου λεω οτι ειρωνικο ποσταρισμα η κουβεντα να ''ριχνω αδεια για να πιάσω γεματα'' δεν προκειτε να βρεις.
Γθαυτο κ τόνισα δυο φορες ότι η ερώτηση μου ηταν πραγματικη .
Κι πιστεύω οτι και φαίνομαι κ είμαι σοβαρος άνθρωπος.

Παιδια εγω που τον εχω δει απο κοντα ειναι αυτα που λεει και του αρεσει πολυ ο μεζές! Ξέφυγα....terror.

βοηθησες πολυ.ΠΟΣΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ.εδω μιλαμε για ΚΥΝΗΓΟ που δεν εχει τη δυνατοτητα να ριχνει τα φυσιγγια που ριχνει ενας σκοπευτης

Δεν μπορω να καταλαβω ρε συ Ευρυπίδη μου..Δλδ εγω που ειμαι και κυνηγος και σκοπευτής δεν μετράει η γνώμη μου; Και στις μέρες μας ολοι πιστευω οι κυνηγοί έχουν πατήσει το ποδαράκι τους στο σκοπευτήριο και έχουν καταλάβει καποια πραγματα..Αν ενας κυνηγος πηγαίνει μονο κυνήγι και ρίχνει μια κούτα πχ την χρονο..Δεν θα μπορέσει ΠΟΤΕ να καταλάβει τι κανει το όπλο του και που μπορει να σκοτώσει.

Δεν μπορω να καταλαβω ρε συ Ευρυπίδη μου..Δλδ εγω που ειμαι και κυνηγος και σκοπευτής δεν μετράει η γνώμη μου; Και στις μέρες μας ολοι πιστευω οι κυνηγοί έχουν πατήσει το ποδαράκι τους στο σκοπευτήριο και έχουν καταλάβει καποια πραγματα..Αν ενας κυνηγος πηγαίνει μονο κυνήγι και ρίχνει μια κούτα πχ την χρονο..Δεν θα μπορέσει ΠΟΤΕ να καταλάβει τι κανει το όπλο του και που μπορει να σκοτώσει.
μα αυτο ειπα γερασιμε οτι βοηθησες πολυ. δεν ηταν ειρωνικο. γραφεις αυτο που ειπα. πολλα φυσιγγια.ποσοι σπο εδω μεσα ρε συ γερασιμε πανε σε σκοπευτηρια κι εχουν τους αγωνες που εχεις εσυ στις πλατες σου? ακομα κι εγω που εχω το σκοπευτηριο μες στα ποδια μου ποτε δεν θα ριξω τα φυσιγγια που θα ριξεις εσυ. το ιδιο πραμα λεμε. εγω ειμαι ενας μετριος κυνηγος αλλα δεν ειμαι σκοπευτης. καταλαβες πως το εννοω?φυσικα και δεν εννουσα κατι αλλο.δεν ξερω πως σλλιως να το πω. μετα τον φεβρουαριο που τελειωνει το κυνηγι θα ξαναπιασω τ οπλο τον ιουνιο για να παω 10 φορες στο σκοπευτηριο μεχρι να ξαναρχισει το κυνηγι για να μην ειμαι αλλου γι αλλου.τις ιδιες εμπειρειες εχουμε? πιστευω να εγινα κατανοητος

Last edited:
κι εδω επισης ειναι η ενσταση μου οσον αφορα τις αναφορες στις μακρινες τουφεκιες του συμπαθεστατου george.ο ανθρωπος αυτο κανει ολη μερα καθε μερα.δεν γινεται να εχουμε την εμπειρεια του. πως θα γινει δηλαδη?

κι εδω επισης ειναι η ενσταση μου οσον αφορα τις αναφορες στις μακρινες τουφεκιες του συμπαθεστατου george.ο ανθρωπος αυτο κανει ολη μερα καθε μερα.δεν γινεται να εχογμε την εμπειρεια του. πως θα γινει δηλαδη?
Μετά από πόσες βολές το πέτυχε? Από περιέργεια ρωτάω! Το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον πάντως γιατί εμένα με κάνει να θέλω να δοκιμάσω πράγματα...

Κανονησε να σε ριξουν σττην πηρα σαν μαγισα τον μεσαιωνα με αυτα που γραφεις..sarcastic.

Xαχαχα!!! Πολυ καλο! Ειπαμε τα νουμερα ειναι στο τραπεζι για συζητηση, δεν ειναι απολυτα, ειναι υπολογισμενα απο μενα και υπαρχει παιγνιδι λογω τυχον λαθους στο μοντελο. Μιλαμε για δραστικο βεληνεκες οχι το οτι καποιος παιρνει ακοπα πουλια σε αυτες τις αποστασεις

Μετά από πόσες βολές το πέτυχε? Από περιέργεια ρωτάω! Το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον πάντως γιατί εμένα με κάνει να θέλω να δοκιμάσω πράγματα...
βασιλη μου μιλαμε για πολλα καραβια φυσιγγια και οπλα φτιαγμενα πανω του. πιστευεις οτι οι κανες του perazzi που θα παρεις π. χ εσυ ειναι ιδιες με του george? οχι βεβαια. οπου υπαρχει αγωνας παει.τα τσοκ του ειναι συγκεκριμενα πολλα χρονια τωρα.μια ζωη το κανει αυτο απο μικρο παιδι.ωρες και ωρες και ωρες στους βατηρες

Απολυτο δραστικο βεληνεκες λειοκαννου με σκαγια Ν8 σε τσιχλα 68 μετρα
Παυλο, ας το πάρουμε απ' την ανάποδη στα πλαίσια της συζήτησης...
Ένα φυσίγγι για κίχλες 32 γρ Νο 8, έχει στην Ιταλική αρίθμηση 14σκ/γρΧ32=448 σκαγια...
Αν πάρουμε ως στάνταρ ότι για να την σίγουρη καταβολή της κίχλας, ο κυκλος των 75 εκ. πρεπει να έχει περίπου 250 σκάγια, τότε στα 68 μέτρα πρέπει ο συνδυασμός κάννης/φυσιγγίου να δίνει 55% συγκέντρωση...
Προσωπικά τέτοιες συγκεντρωσεις με Νο 8 σκαγια σ' αυτα τα μέτρα δεν έχω δει ακόμα, δεν λεω οτι δεν υπάρχουν, απλά εγω δεν έχω δει...
Η παραμένουσα ενέργεια του 8αριού στα 68 μ. είναι αρκετή για άμμεση καταβολή?

Παιδες θα σας καταθεσω μια αποψη προσωπικη γιατι δεν πρεπει να τουφεκαμε μακρυα.
το μεγαλυτερο μερος των κυνηγων πρεπει να εχει επιγνωση οχι μονο της αποστασεως αλλα και του χωρου που κυνηγα.Μπορει να εχει πυκνα και στα 20 μετρα πισω ή μπροστα ή πλαγια να υπαρχουν μεγαλες πυκνουδες. Αυτο εχει σαν συνεπεια να χανονται πολλα θηραματα εαν δεν εχεις σκυλο ή αν ο σκυλος δεν μπορει να μπει να τα βρει. Προσωπικη μου γνωμη και κατι που τηρω απο πολλα χρονια στο κυνηγι ειναι να αποφευγω τις μακρινες τουφεκιες, διοτι αυτο που περναει μακρια απο εμενα μπορει να περναει κοντα απο αλλον. Ευχαριστιεμαι το κυνηγι,οχι μονο διοτι ειχα εγω επιτυχιες, αλλα επειδη ειχε και ο συναδελφος μου. Τα δυσκολα και χαμενα πουλια, σε βαζουν να αφιερωνεις χρονο και κοπο στο να τα ψαχνεις να τα βρεις, σου δημιουργουν εκνευρισμο και στο τελος σου μενει μονο η χαρ ατης μακρινης τουφεκιας. Θα ηθελα να μην μου χαλαει καποιος συναδελφος τα πουλια, οπως δεν θα ηθελα να του χαλαω και εγω. Να ξερετε και να θυμοσαστε, οτι καποιο πουλι που περναει μακρια απο εσας που μπορει να καταβληθει με οριακη τουφεκια μπορει να περασει στο βεληνεκες ενος συναδελφου.
Καταθετω την προσωπικη μου αποψη χωρις να κατακρινω κανεναν.

Τωρα στα μπασιματα ειναι η ευκαιρια....βιδωσε τον Ασσο στο οπλο σου αφησε τα υπολυπα τσοκ σπιτι και προσπαθησε να κυνηγισεις μονο με αυτον,με καλο φυσιγγι και με μεγαλη πιστη στη προσκοπευση θα δεις πραγματα που δεν εχεις δει.

Παιδες θα σας καταθεσω μια αποψη προσωπικη γιατι δεν πρεπει να τουφεκαμε μακρυα.
το μεγαλυτερο μερος των κυνηγων πρεπει να εχει επιγνωση οχι μονο της αποστασεως αλλα και του χωρου που κυνηγα.Μπορει να εχει πυκνα και στα 20 μετρα πισω ή μπροστα ή πλαγια να υπαρχουν μεγαλες πυκνουδες. Αυτο εχει σαν συνεπεια να χανονται πολλα θηραματα εαν δεν εχεις σκυλο ή αν ο σκυλος δεν μπορει να μπει να τα βρει. Προσωπικη μου γνωμη και κατι που τηρω απο πολλα χρονια στο κυνηγι ειναι να αποφευγω τις μακρινες τουφεκιες, διοτι αυτο που περναει μακρια απο εμενα μπορει να περναει κοντα απο αλλον. Ευχαριστιεμαι το κυνηγι,οχι μονο διοτι ειχα εγω επιτυχιες, αλλα επειδη ειχε και ο συναδελφος μου. Τα δυσκολα και χαμενα πουλια, σε βαζουν να αφιερωνεις χρονο και κοπο στο να τα ψαχνεις να τα βρεις, σου δημιουργουν εκνευρισμο και στο τελος σου μενει μονο η χαρ ατης μακρινης τουφεκιας. Θα ηθελα να μην μου χαλαει καποιος συναδελφος τα πουλια, οπως δεν θα ηθελα να του χαλαω και εγω. Να ξερετε και να θυμοσαστε, οτι καποιο πουλι που περναει μακρια απο εσας που μπορει να καταβληθει με οριακη τουφεκια μπορει να περασει στο βεληνεκες ενος συναδελφου.
Καταθετω την προσωπικη μου αποψη χωρις να κατακρινω κανεναν.
Η άποψη σου με βρίσκει σύμφωνω 100%. Παρ' όλα αυτά θα ήθελα να φτάσω τις τουφεκιές στα δικά μου όρια!!

Back