Τουφεκιές στα όρια...

ωραια. θα σου στειλω και τις 2 να εχεις μια σε καθε χερι και λυθηκε το προβλημα
.yelling.
Ο Ραμπο σε κυνηγετική έκδοση....buy buy..sarcastic.
Παιδιά τα παλιάς γενιάς turkey chokes ήταν για τον φουτσο καβαλα. Όχι ότι δεν κάναν για την καθιστή γαλοπούλα αλλά για τουφεκιες στον αέρα ήταν άχρηστα. Έχουμε δοκιμάσει κάμποσα σε νερό τις μέρες που δεν είχε παιχνίδι και βλέπαμε κάτι ατράκτους και 30 μέτρα απόσταση.
Με τα τελευταίας γενιάς, κάτι φαίνεται να αλλάζει....
Λογικό είναι Γιώργο, αφού προοριζόταν για σταθερό στόχο τους ενδιέφερε μόνο το όσο το δυνατό, κατά πλάτος ''μάζεμα'' της κατανομής και όχι το κατά μήκος...
.xm.Πάντως από κάτι βιντεακια που έχω δει, πιστεύω, θα ήταν πολύ περισσότερο ορθολογικό να κυνηγιούνταν οι αγριογαλοπούλες με ραβδωτό μικρής έντασης, π.χ 0,22 LR, παρά με λειόκαννο και σκάγια...
Κατι αντίστοιχο με το κυνήγι ουρογαλλου, με ραβδωτο, στα δαση της Κεντρικής Ευρώπης...

Λοιπον για να ριξω και λιγο λαδι στη φωτια και να παρει λιγο μπρος η συζητηση θα ριξω νουμερα στο τραπεζι τα οποια φυσικα μπορουν να αμφισβητηθουν.

Απολυτο δραστικο βεληνεκεs λειοκαννου 119 μετρα, με σκαγια Ν5
Απολυτο δραστικο βεληνεκες λειοκαννου με σκαγια Ν8 σε τσιχλα 68 μετρα
Απολυτο δραστικο βεληνεκες λειοκαννου με σκαγια Ν7.5 σε τσιχλα 77 μετρα

Οπλο Cal. 12, τσοκ, φυσιγγια fully optimised

εχεις πεσει εξω φιλε

Παυλο, ας το πάρουμε απ' την ανάποδη στα πλαίσια της συζήτησης...
Ένα φυσίγγι για κίχλες 32 γρ Νο 8, έχει στην Ιταλική αρίθμηση 14σκ/γρΧ32=448 σκαγια...
Αν πάρουμε ως στάνταρ ότι για να την σίγουρη καταβολή της κίχλας, ο κυκλος των 75 εκ. πρεπει να έχει περίπου 250 σκάγια, τότε στα 68 μέτρα πρέπει ο συνδυασμός κάννης/φυσιγγίου να δίνει 55% συγκέντρωση...
Προσωπικά τέτοιες συγκεντρωσεις με Νο 8 σκαγια σ' αυτα τα μέτρα δεν έχω δει ακόμα, δεν λεω οτι δεν υπάρχουν, απλά εγω δεν έχω δει...
Η παραμένουσα ενέργεια του 8αριού στα 68 μ. είναι αρκετή για άμμεση καταβολή?

Σπυρο, αν μιλας για σιγουρη καταβολη εχεις απολυτο δικιο.
Εδω ομως μιλαμε για μεγιστη δυνατη καταβολη που συγκεντρωνει πολλες πιθανοτητες να καταβαλει το θηραμα σε αυτη την αποσταση. Η τσιχλα εχει μηκος σωματος 21 περιπου εκατοστα και για λογους απλοτητας στο μοντελο το κατεβασα στα 19 ουτως ωστε η διαμετρος των 75 εκ να χωραει περιπου 4 πουλια. Το μοντελο μου δεν εχει απαιτηση 55% σε αυτη την αποσταση πραγμα παρα πολυ δυσκολο , αλλα σκαγια σε ομαδες των δυο οχι μεγαλυτερες απο το μηκος του πουλιου. Σε καθε σκαγιο ψαχνεις το ταιρι του και αν ειναι σε αυτη την αποσταση εχεις ενα φονικο ζευγαρι, αν ειναι μονο του το διαγραφεις και δεν λες οτι και αν την παρει στο κεφαλι κτλ. Το ζητουμενο ειναι να εχεις αρκετα ζευγαρια στον κυκλο που να ειναι τουλαχιστον 30% του συνολου των σκαγιων στον κυκλο. Το μοντελο προσαρμοζεται στον τροπο που κυνηγαει ο καθενας μας πχ τσοκ απλο με μεγαλη ουρα διαγραφεις το τελευταιο εωαν τριτο τησ ουρας λογω κινητικης ενεργειας. Στα τσοκ φρενου που ριχνω εγω υπολογιζω μονο το κεντρο και διαγραφω την περιφερεια.
Η κινητικη ενεργεια φυσιγγιου που βαλεται με 400 μδ ειναι αρκετη για αμεση καταβολη στην περιπτωση που εισαι πανω στο στοχο με δυο σκαγια. Εννοειται το τσοκ εδω ειναι σφιχτο εως και παρα πολυ σφιχτο.

Εδω ομως μιλαμε για μεγιστη δυνατη καταβολη που συγκεντρωνει πολλες πιθανοτητες να καταβαλει το θηραμα σε αυτη την αποσταση. Η τσιχλα εχει μηκος σωματος 21 περιπου εκατοστα και για λογους απλοτητας στο μοντελο το κατεβασα στα 19 ουτως ωστε η διαμετρος των 75 εκ να χωραει περιπου 4 πουλια. Το μοντελο μου δεν εχει απαιτηση 55% σε αυτη την αποσταση πραγμα παρα πολυ δυσκολο , αλλα σκαγια σε ομαδες των δυο οχι μεγαλυτερες απο το μηκος του πουλιου. Σε καθε σκαγιο ψαχνεις το ταιρι του και αν ειναι σε αυτη την αποσταση εχεις ενα φονικο ζευγαρι, αν ειναι μονο του το διαγραφεις και δεν λες οτι και αν την παρει στο κεφαλι κτλ. Το ζητουμενο ειναι να εχεις αρκετα ζευγαρια στον κυκλο που να ειναι τουλαχιστον 30% του συνολου των σκαγιων στον κυκλο. Το μοντελο προσαρμοζεται στον τροπο που κυνηγαει ο καθενας μας πχ τσοκ απλο με μεγαλη ουρα διαγραφεις το τελευταιο εωαν τριτο τησ ουρας λογω κινητικης ενεργειας. Στα τσοκ φρενου που ριχνω εγω υπολογιζω μονο το κεντρο και διαγραφω την περιφερεια.
Η κινητικη ενεργεια φυσιγγιου που βαλεται με 400 μδ ειναι αρκετη για αμεση καταβολη στην περιπτωση που εισαι πανω στο στοχο με δυο σκαγια. Εννοειται το τσοκ εδω ειναι σφιχτο εως και παρα πολυ σφιχτο.
είναι λαθος να γραφουμε για τσιχλα σε τουφεκιες στα ορια , είναι σαν να ριχνουμε σε κουνουπι στα 15 μετρα το να ριχνουμε σε τσιχλα στα 60 μετρα πχ , η γνωμη μου είναι αυτή , παιζει τρομερο ρολο η εικονα , ο δισκος σπαει πολύ πιο ευκολα λογω χρωματος και αντίθεσης με το περιβάλλον , η τσιχλα ειδικα σε σκοτεινη μερα θελει διοπτρα με λειζερ για να την δεις καθαρα , οι δάσκαλοι ολοι λενε , το βλέπεις καλυτερα το σπας καλυτερα ρε μαγκες

Ναι βρε Δημήτρη, έχει όμως και η τσίχλα τα όρια της και είναι ωραίο να ακούς ένα βουνό να φωνάζει μπράβο, όταν αρχίζει τις κωλοτουμπες από εκεί που καλά δεν πολυφαινεται :)
Σίγουρα όμως ο άνθρωπος που ξεκίνησε αυτό το thread δεν είχε στο μυαλό του την τσίχλα ;)

Καλησπέρα στα παιδιά.
Χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν , κάπου εδώ μέσα είπε κάποιος ότι ο σωστός κυνηγός είναι αυτός που καταβάλει το θήραμα , αν βλέπει τα πόδια.
Αυτό το έχω κρατήσει και το εφαρμόζω και κατά σύμπτωση μου το είχε πει και παλιός κυνηγός.
Θεωρώ ότι με τις μακρινές τουφεκιές ξεφεύγουμε από την "ιεροτελεστία" του κυνηγιού.

είναι λαθος να γραφουμε για τσιχλα σε τουφεκιες στα ορια , είναι σαν να ριχνουμε σε κουνουπι στα 15 μετρα το να ριχνουμε σε τσιχλα στα 60 μετρα πχ , η γνωμη μου είναι αυτή , παιζει τρομερο ρολο η εικονα , ο δισκος σπαει πολύ πιο ευκολα λογω χρωματος και αντίθεσης με το περιβάλλον , η τσιχλα ειδικα σε σκοτεινη μερα θελει διοπτρα με λειζερ για να την δεις καθαρα , οι δάσκαλοι ολοι λενε , το βλέπεις καλυτερα το σπας καλυτερα ρε μαγκες
Την αποσταση που θα ριξεις σε ενα θηραμα πρεπει να υπολογιζεις το μεγεθος του θηραματος και την συχνοτητα που το συναντας. Απο την στιγμη που η τσιχλα ειναι το πολυπληθεστερο θηραμα που κυνηγαμε και το βλεπουμε σε αποστασεις απο πολυ κοντινες εως πολυ μακρυνες γιατι να ρισκαρεις μια μακρινη βολη; Αντιθετα στο λαγο για παραδειγμα που στον συναντας πολυ πιο σπανια σε μια σεζον λογικο ειναι να ρισκαρεις μια πιο μακρινη τουφεκια. Το ιδιο ισχυει και για αλλα θηραματα οπως πχ φασσες και υδροβια τα οποια δεν πλησιαζουν συχνα

Παύλο, το να υπολογίζεις ολικό μήκος σώματος 21 εκ. με τη ουρά και το κεφάλι, στην επιφάνεια που πρέπει να τρωθεί από 2 σκαγια, μου φαίνεται λίγο λάθος...
Κατά τη γνώμη μου, σαν επιφάνεια τρώσης, καλό είναι να υπολογίζεται μόνο η καθαρή επιφάνεια του κορμού (για να αποφεύγουμε την πιθανότητα του ''τυχαίου'' σκαγιού'') που δεν είναι πανω από 10 εκ.
Κιχλα δεν εχω αυτή τη στιγμή, αλλα έβγαλα μια σακούλα με μπεκανώτα απο τον καταψύκτη και το μήκος του κορμού τους είναι περίπου 8-10 εκ. πιστεύω και η κίχλα δεν έχει αξιόλογη διαφορα...

Ενα Νο 8 σκαγιο που φευγει με 400μ/δ απο το στόμιο, εχεις υπολογίσει τί μενουσα ταχύτητα διατηρεί στα 68μ.?

Ναι βρε Δημήτρη, έχει όμως και η τσίχλα τα όρια της και είναι ωραίο να ακούς ένα βουνό να φωνάζει μπράβο, όταν αρχίζει τις κωλοτουμπες από εκεί που καλά δεν πολυφαινεται :)
Σίγουρα όμως ο άνθρωπος που ξεκίνησε αυτό το thread δεν είχε στο μυαλό του την τσίχλα ;)
O Aρης που το ξεκινησε λοιπον το ξεκινησε για τα υδροβια πιο πολύ , και με βρισκει 100 % συμφωνο , η τσιχλα τι δουλεια εχει σε τετοιες τουφεκιες ? η τσιχλα να παει να βρει το IC και τα 2 χιλιοστα σκαγια να κανει παρεα , εδώ μιλαμε για 1 σκαγι UFO και τρελα και κορδελα ρε φιλε

εδώ μιλαμε για 1 σκαγι UFO και τρελα και κορδελα ρε φιλε
Εμένα θα το πεις; Ο Θεός με φώτισε κάποτε, πριν τα αντιπροσωπευσει η Max Gear και μου τα είχε φέρει φίλος από Αμερική. Ένα εμένα και ένα του Αρι. Τα πουλιά που παίρνω επαναλαμβανωμενα με αυτό το τσοκ πάνω στην οπτιμα και νούμερο 4 , δεν τα είχα δει ούτε στον ύπνο μου.

Να ρωτησω και εγω κατι...
Για μια ευστοχη τουφεκια "στα όρια" πρεπει να πληρουνται καποιοι παραγοντες. Θα σταθω σε εναν. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ. Προσωπικά αρκετα συχνα ζοριζομαι. Αρκετες φορες αγχωνομαι και βαζω παραπανω προσκοπευση. Π. Χ 1 1.5 μετρο στα 20 μετρα αποσταση. Υπαρχει καποιο βοηθημα; π. Χ να ξεκινάω μρ μια μικρη προσκο και μετα να διπλασιαζω η καποια αλλη;
Κατι ακομα. Σε μια μακρυνη βολη στα 45 μετρα π. Χ. Αλλαζει το σημειο σκοπευσης του οπλου; π. Χ πιο ψηλα;

Back