Τουφεκιές στα όρια...

Το αναφερω γιατι ειναι πιο χοντρα σε σχεση με το 3 το 2 κλπ..αν ειναι να πω βολες αστο..78 μετρα μετρημενα με κορδελα σε χωραφια εφαγε γουρουνι δραμιαρες και γονατισε επιτοπου..απο μονοβολο παμε στα 100 πανω κατω..εκει μπορεις να το πεις και τυχη αλλα μου συνεβει δυο φορες..οσο για τις αποστασεις αυτες δεν υπερβαλω γιατι υπηρχαν ατομα και σε διπλανα καρτερια που με εβλεπαν να τουφεκαω

Για να πω και γω την ''ταπεινή'' μου γνώμη και μιλώντας πάντα από κυνηγετικής άποψης, η καλύτερη ντουφεκιά -ο καλύτερος συνδυασμός κάννης-φυσιγγίου καλύτερα- σε κάθε απόσταση και στην οριακή (το οριακή είναι αρκετά σχετικό), είναι αυτός που μου δίνει την καλύτερη ισοκατανομή στη Χ απόσταση και έχει τη μεγαλύτερη ωφέλιμη κατανομή, έχει δηλαδή σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο εμβαδού της κατανομής της, τέτοια πυκνότητα σκαγιών που να μου δινει 3-4 σκάγια ανάλογης διαμέτρου για τον όγκο του θηράματος και την απόσταση βολή για την άμεση καταβολή του..
Μέσα από δοκιμές όπλων-φυσιγγίων που έχω κάνει, είτε με δικά μου όπλα, είτε με φίλων, αλλά και απ' αυτα που έχω δει στο κυνήγι, μιλώντας πάντα για οριακές αποστασεις, το σφιχτότερο τσοκ που μου εδινε τις καλύτερες ντουφεκιές, με τις παραπάνω προϋποθέσεις, με σκάγια πιο ψιλά του 7 ήταν τα 6/10 και για χονδρυτερα του 7 εως 8/10...
Προσωπική άποψη...

Τα δικά μου όρια βέβαια είναι αρκετά ''ταπεινά''...καμιά 35-40 μέτρα για τα κιχλοκότσυφα και 45 βαριά 50 για φασσες-παπιά....sarcastic.
Φροντίζω όμως να εξασφαλίζω τις προϋποθέσεις συνάντησης με το θήραμα εντός των ορίων μου...

Το αναφερω γιατι ειναι πιο χοντρα σε σχεση με το 3 το 2 κλπ..αν ειναι να πω βολες αστο..78 μετρα μετρημενα με κορδελα σε χωραφια εφαγε γουρουνι δραμιαρες και γονατισε επιτοπου..απο μονοβολο παμε στα 100 πανω κατω..εκει μπορεις να το πεις και τυχη αλλα μου συνεβει δυο φορες..οσο για τις αποστασεις αυτες δεν υπερβαλω γιατι υπηρχαν ατομα και σε διπλανα καρτερια που με εβλεπαν να τουφεκαω
τα 100 μετρα ηταν πραγματικα 100 μετρα ? πως τα υπολογισες ?

Δημητρη τυχαινει στην παρεα να εχουμε εναν ξαδερφο πολιτικο μηχανικο και επειδη μετα το κυνηγι πει για δουλεια εχει μαζι στο αγροτικο τα εργαλεια του και μαζι και το λειζερ..ετσι το μετρησα..το κανε κυριως για πλακα αλλα οταν εγραψε την αποσταση του κοπηκε το γελιο

Για όλα υπάρχει εξειδίκευση, γνώση, εμπειρία, το οποιον πάρει ο χάρος, μακριά από μας :)
.shake hands.
Φίλε τα είπες όλα, αυτό είναι το παν...Να ξέρουμε, πρώτο και κύριο, τα δικά μας όρια...
Σωστά, σπάνια στην τσίχλα 7, έχω όμως μερικά για τις πολύ ψηλωμενες των μπασιματων. Ένα 7αρι ακόμα και στην κοιλιά θα μας δώσει την τσίχλα από πάρα πολύ ψηλά.
Εδω θα διαφωνήσω και ειδικά για σκάγιο στην κοιλιά...εχω δει κίχλα με κομμένο τον κώλο και τα έντερα έξω και να ''τραβαει'' αρκετά μακρυα και να χάνεται...
Για τους ''γλυκούς'' καιρούς των μπασίματων, πιστεύω, το 8 καλύπτει όλο το φάσμα των πιθανών αποστάσεων βολής...
Σε ''άλλους'' καιρούς και υπό προϋποθέσεις, εκεί ναι, ως μετρο αντιμετώπισης των καιρικών συνθηκών, μπορώ να δικαιολογήσω το Νο 7 στην κίχλα...;)

Αφου ειμαστε στο σωστο τοπικ ποσα πιστευεται ειναι τα μετρα ενος ΑΠΟΛΥΤΑ ψαγμενου φυσιγγιου με νουμερα 3 και με 1σσους....μιλαμε για απολυτα στημενου φυσιγγιου ιδιογομωσης για το οπλο μας...δεν μιλαμε το πουλι να παρει 5-6 3αρια η 3-4 1ασσους αλλα 2 τριαρια και 1 ασσο

Συμφωνώ με Γιάννη κ Σπύρο..Το έχω ξαναπει,Όποιον κυνηγό κ αν ρώταγα γιατί βάζει 7αρια στην τσίχλα μου έλεγε για να μην έχω τραυματισμένα..
Πέρσι κυνηγώντας τσίχλα έριξα αρκετά 7αρια(2,50mm)πειραματικα,κ διαπίστωσα ότι είναι μεγάλος μύθος αυτο(δεν μιλάω για κοψοφτερα)..
Ναι!Το ένα και μόνο 7αρι είναι ικανό να ρίξει την τσίχλα,Είτε επιτόπου,είτε κάποια μέτρα παρακάτω..,Ανάλογα που θα το "φάει":)
Δεν λέω ότι η τσίχλα είναι φασσα η κάτι άλλο,πολλές φορές ομως σε κάνει να απορείς που βρίσκει την δύναμη κ συνεχίζει..

Αφου ειμαστε στο σωστο τοπικ ποσα πιστευεται ειναι τα μετρα ενος ΑΠΟΛΥΤΑ ψαγμενου φυσιγγιου με νουμερα 3 και με 1σσους....μιλαμε για απολυτα στημενου φυσιγγιου ιδιογομωσης για το οπλο μας...δεν μιλαμε το πουλι να παρει 5-6 3αρια η 3-4 1ασσους αλλα 2 τριαρια και 1 ασσο
εννοεις ποιο είναι το μεγιστο δραστικο βεληνεκές ενός σπεσιαλ φυσιγγιου με ν 1 σκαγι ? θελεις να γινει ο πολεμος των αστρων ???

εννοεις ποιο είναι το μεγιστο δραστικο βεληνεκές ενός σπεσιαλ φυσιγγιου με ν 1 σκαγι ? θελεις να γινει ο πολεμος των αστρων ???
Γιατι να γινει πολεμος ρε φιλος....δεν μιλαμε για μπεκατσοντουφεκιες...ποσο λες να ειναι50-60-70-80???

Δεν ξέρω να σου πω γιατι το φυσιγγι που λες για μενα σημαινει ιδιογωμοση και οχι αγοραστο.
Αρα δεν εχω γνωση περι αυτου.
Αλλα δεχομαι να κανεις ψητο τα παπια και να ερθω να φαμε να πιούμε και να βγάλω τα σκαγια για να δώσουμε την απαντηση .:)

δηλαδή συμφωνα με το σκεπτικο σου είναι ιδια η τουφεκια της τσίχλας και της χηνας στα 50 ας πουμε πραγματικα μετρα ???πολύ κακως που γραφετε για τσιχλα σε αυτό το τοπικ , από καποια μετρα και μετα η τσιχλα φαινεται σαν κουκιδα

φιλε γιατι είναι άλλο κεφαλαιο το γουρουνι και τα μονοβολα και τα δραμια ?? εδώ είναι το καταλληλο τοπικ να μας πεις τις βολες που εχεις κανει
Εγώ πάντως μπερδεύτηκα. Τελικά τα όρια τα θεωρούμε ως τουφεκιά ανά μέγεθος σκαγίου, ανά θήραμα ή το που μπορεί να φτάσει κάτι που φεύγει από την κάνη μας;;; Νομίζω ότι κάθε απάντηση πάει στο πως μας βολεύει. Όπως και η τσίχλα έχει δικό της θέμα, έτσι έχει και το γουρούνι, έτσι έχουν και τα υδρόβια. Όπως και η τσίχλα φαίνεται κουκίδα στα 50 μέτρα, έτσι φαίνεται και το σαρσελι στα 100+ που φτάνουν τα δράμια. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τι θέλουμε να συζητάμε σε αυτό το θέμα. Είμαι και εγώ από αυτούς που θα ήθελα να μάθω τα μυστικά της τουφεκιας στα όρια από τους πιο έμπειρους αλλά βλέπω ότι αναλωνόμαστε εδώ.

σαρσελι στα 100+ που φτάνουν τα δράμια
φιλε μαλλον και εσυ δεν ασχολείσαι με τέτοιες τουφεκιες , υδροβιος κυνηγος να ριξει σε σαρσελι στα 100 πραγματικα μετρα δεν υπαρχει , η δικη μου θεωρια είναι το κάθε πραγμα στην ωρα του , το κάθε θήραμα στην αποσταση του , και ο κολιος τον Αυγουστο , το εχω ξαναγραψει , γνωμη μου ότι τουφεκιες περα καποιας απόστασης μονο σε μεγαλα παπια , χηνες , λαγο , φασσα και γουρουνι , και η φασσα μπαινει δεν μπαινει στο καρε

Με καιριο πληγμα ομως.Στηθος κι εμπρος.Αν ειναι κοιλια,θα τραβηξει,θα το "κοψει"εσωτερικη αιμορραγια και θα πεσει.Το ποσο θα τραβηξει....xm.

Χμμμ, μου δινει πασα αυτο... Καλο ειναι οταν δοκιμαζουμε την τυχη μας και την ικανοτητα μας στις μακρινες τουφεκιες να φροντιζουμε να εχουμε πληρη εικονα του στοχου... Αλλη εικονα εχουμε σε ενα παπι που μας ερχεται ρουαγιαλ η σε τραβερσα και το βλεπουμε ολοκληρο και αλλη οταν μας εχει καβαλησει κ μας φευγει πισοκωλα... Οταν εχουμε πληη εικονα του στοχου, οι πιθανοτητες καταβολης κ οχι τραυματισμου ειναι απειρα μεγαλυετρες... Πολυ μεγαλυτερη επιφανεια στοχου... ;)

Τα τελευταια χρονια τις δοκιμαζω, κυριως στο σκοπευτηριο σε μακρινα πιατα, και σε αντιστοιχες βολες σε τσιχλα. Κυριος παραγοντας ο φοβος του χαμενου/τραυματισμενου. Με εκνευριζει και μενα αφανταστα, γιατι ειναι σπαταλη

Πρωτα απο ολα πρεπει να αφηνουμε τον εαυτο μας ελευεθρο Βικτωρα και να πιστευουμε σε αυτο που θελουμε να πετυχουμε... Οι μακρινες τουφεκιες θελουν "αερα" και αυτοπεποιθηση ωστε να λειτουργησει ο ευατος μας με το ενστικτο... Αν ειμαστε προκατειλημενοι τα μονο που βλεπουν τα ματια ειναι μια αποτυχια σε ενα μακρινο δισκο, κ οχι ενα δισκο που δινει οδηγιες μεσω των ματιων και του εγκεφαλου μας για το που πρεπει να πεταξουμε το οπλο... Οταν ρωταγα ενα φιλο στο σκοπευτηριο γιατι δεν τουφεκαγε καποιους μακρινους δισκους που δεν τους επαιρνε με την πρωτη, η απαντηση ηταν γιατι ειναι μακρια και εχω U0 και U1 στο οπλο...
Ε και? Δοκιμασες και δεν εσπασε? Οχι απλα δεν σπαει εκει η απαντηση...
Συμπτωματικα το οπλο του το γοσταρα και μου ερχοταν και πολυ καλα οποτε επιχειρησα μερικες τουφεκιες εκει που θεωρητικα δεν εσπαγε ο δισκος... Ο δισκος οχι μονο εσπαγε, αλλα δεν εμενε κ κομματι για δευτερη τουφεκια... Μονο οταν το ειδε το επιχειρησε κ ο ιδιος... Καμια φορα θελει να πιεσουμε τον εαυτο μας για να δουμε τι μπορει να συμβει κ τι οχι...

Μπα Δημητρη ... απο τσιχλα μεχρι τριγονι νο9 κοντα μακρια. οσες φασες μπικαν στον τιρο του 9αριου στα μπασιματα της τσιχλας με εκαναν να αναρωτ.για τα καπνηςματα που τους εκανα.ΕΠΗΣΗΣ εχω καψει και αρκετα σαρσελια σε απογευμ. καρτερια. Αμα κατι σου εχει κερδ. τιν ψηχολωγια ! Ξερεις!

Αν ολα τα πουλια μου εμπαιναν μεχρι 35 μετρα, θα τουφεκαγα τα παντα με 8αρια... Τα παντα ομως με μονη εξαιρεση τις πολυ χαμηλες θερμοκρασιες... ενα καλο φυσιγγι κ με καλο LM στα 35 μετρα εχει τετοια πυκονοτητα που αν ειμαστε κεντρο, μια φασσα πρεπει να παρει απο 10 σκαγια τουλαχιστον επανω της... Με 10 σκαγια στα 35 μετρα ακομα κ 8αρια μαδιεται στον αερα για πλακα...

Δεν ριχνω οχι, επειδη ξερω οτι δεν εχω το ταλεντο, τις γνωσεις, πες το οπως θες, για μια τετοια βολη. Μιλαω θεωρητικα, για την καταβολη ενος στοχου στα 50 μετρα,

Ειδες που σου λεω κ παραπανω... Το δοκιμασες κ δεν μπορεις η απλα το ξερεις? ;)

Φροντίζω όμως να εξασφαλίζω τις προϋποθέσεις συνάντησης με το θήραμα εντός των ορίων μου...

Κ εγω το ιδιο για να ειμαι ειλικρινης και γι αυτο εχω σε γενικο βαθμο καλη καρπωση αναλογικα με τον αριθμο των πουλιων που θα δω... Καποιοι το λενε τυχη βεβαια.. .buy..yelling. απο την αλλη, δεν μπορεις να το κανεις αυτο σε ολα τα κυνηγια κ σε ολους τους τοπους... Φασσα στη βοσκη ας πουμε δεν θα τουφεκισω ποτε μετα τα 35 μετρα κ ισως κ να λεω πολλα, φασσα στον καμπο ομως θα τουφεκισω ακομα και στα 60...

Εδω θα διαφωνήσω και ειδικά για σκάγιο στην κοιλιά...εχω δει κίχλα με κομμένο τον κώλο και τα έντερα έξω και να ''τραβαει'' αρκετά μακρυα και να χάνεται...

Κ εγω το ιδιο κ γι αυτο δεν θελω τα πολυ χοντρα σκαγια... Προτιμω 3 καλα 5αρια στο σωμα παρα μια μπιλια στο στηθος η στην κοιλια... εχω δει πολλα πουλια να χανονται επειδη εχουν χτυπηθει με ενα πολυ χοντρο σκαγι και πουλια να πεφτουν, εστω κ λιγοτερο εντυπωσιακα, με ενα καλο φυσιγγι 2 και 3 νουμερα πιο ψιλο...

Με ενα απλο φυσιγγια ταχυτητας 420 μετρων αρχικης και σκαγια ν4, με χρηση μπαφερ ομως, κ ενα ψαγμενο σφιχτο τσοκ εχω δει τουφεκιες σε παπια σε πραγματικες τουφεκιες στα ορια ομως... Να φαινονται τα παπια σαν σταυρουδακια στον ουραννο...

Στέφανε, κατ'αρχάς τα θέματα είναι εδώ για να συζητάμε σχετικά πράγματα και να διευκολύνουμε τα μέλη/επισκέπτες να συζητούν και διαβάζουν αυτά που θέλουν. Όπως ανέφερε και ο Διονύσης παραπάνω δεν έγινε και τπτ να ξεφύγουμε λίγο από το θέμα, στο κάτω κάτω πως μπορεί κάποιος να ορίσει τα όρια συζήτησης του κάθε θέματος. Αν υπάρξει λόγος θα μεταφέρουμε τις συζητήσεις εκεί που πρέπει. Προς το παρόν δεν βλέπω το λόγο.
Επίσης, εσύ πως θεωρείς τα όρια; Εγώ π.χ. την τσίχλα δεν την βλέπω στα 50 μέτρα για να την τουφεκίσω, είναι ξώτιρα. Ακόμα κι ανήμουν απολύτως βέβαιος ότι αν την πετύχω θα πέσει δεν μπορώ τόσο εύκολα να τη σημαδέψω. Σε ένα μεγαλύτερο πουλί όπως είναι ένα παπί μπορώ να το σημαδέψω στα 50 μέτρα και πάλι όμως δεν ξέρω κατά πόσον μπορώ να το καταβάλω. Από όσα διαβάζω από ορισμένους παπιοκυνηγούς τα 50 μέτρα δεν θεωρούνται όριο για τα παπιά αφού τραβούν και μακρύτερα...

Εγώ πάντως μπερδεύτηκα. Τελικά τα όρια τα θεωρούμε ως τουφεκιά ανά μέγεθος σκαγίου, ανά θήραμα ή το που μπορεί να φτάσει κάτι που φεύγει από την κάνη μας;;;
Έδωσες την απάντηση από μόνος σου, αν βγάλουμε τα ερωτηματικά στο τέλος της πρότασης σου. Όλα αυτά τα τρία που αναφέρεις αποτελούν τους παράγοντες που φτιάχνουν μια τουφεκιά στα όρια...
Νομίζω ότι κάθε απάντηση πάει στο πως μας βολεύει.
Αν συμβαίνει αυτό, θα ήταν πολύ ωραίο και χρήσιμο να κάνεις συγκεκριμενες ερωτήσεις. Βοηθούν καμιά φορά σε πιο συγκεκριμένες απαντήσεις :)

φιλε μαλλον και εσυ δεν ασχολείσαι με τέτοιες τουφεκιες , υδροβιος κυνηγος να ριξει σε σαρσελι στα 100 πραγματικα μετρα δεν υπαρχει , η δικη μου θεωρια είναι το κάθε πραγμα στην ωρα του , το κάθε θήραμα στην αποσταση του , και ο κολιος τον Αυγουστο , το εχω ξαναγραψει , γνωμη μου ότι τουφεκιες περα καποιας απόστασης μονο σε μεγαλα παπια , χηνες , λαγο , φασσα και γουρουνι , και η φασσα μπαινει δεν μπαινει στο καρε
Όποιος δεν έχει ασχοληθεί και προσπαθεί να μάθει δηλαδή δεν είναι ευπρόσδεκτος να γράφει εδώ τις απορίες του; Δεν νομίζω ότι αμφισβήτησα οτιδήποτε λέτε για να δεχτώ σνομπαρισμα. Είπα ότι δεν είναι ξεκάθαρο το τι συζητιέται εδώ. Μου φαίνεται ότι κάθε απάντηση είναι πως βολεύει. Δεν πήρα απάντηση στην πρώτη ερώτησή μου παρά μόνο σε κάτι που απλά ανέφερα...

Back