Βίκτωρα σωστός. Σε ένα μόνο διαφωνώ και θα σου πω τι έχω δει από την εμπειρία μου, ως λάτρης των μακρινων βολών. Υπάρχει πολύς κόσμος που αναφέρεται στο ηθικό σκέλος του θέματος και έχει απόλυτο δίκιο.
Υπάρχει όμως μια διαφορά. Όταν μιλάμε για μακρινές τουφεκιες και όσοι από εμάς τις δοκιμάζουν, τις κάνουμε προσπαθώντας να καλύψουμε κάποιες προϋποθέσεις. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα.
Οι πάπιες μέχρι τα 35 μέτρα σκοτώνονται άνετα με ένα καλό 7αρι και με ένα τσοκ 3*. Υπάρχουν παλιοί ειδικά κυνηγοί που δεν χρησιμοποιουν πιο χοντρό σκαγι από νούμερο 6 στην πάπια. Τους βλέπεις όμως, όταν εμείς τρέχουμε για κυνήγι, αυτοί να γελάνε και να σφυρίζουν αδιάφοροι λέγοντας ότι, εμείς ξέρουμε πότε θα πάμε και πότε θα βαρεσουμε πουλιά και εννοούν τα 9 μποφόρ χιονοθυελλα με παγετό. Τότε λοιπόν τα παπιά υπάρχουν μέρες που τα πιάνεις με τα χέρια, που λέει ο λόγος. Αν εγώ για παράδειγμα βγω με 7αρια σκάγια και τουφεκαω τις πάπιες μια μέρα με καλοσύνη στα 40-50-60 μέτρα, θα θέλω κρέμασμα. Είμαι πολύ ευαίσθητος σε αυτό το θέμα. Δεν μπορείς να φανταστείς πως χαλιέμαι όταν χάνω ή τραυματιζω πουλί. Είχαμε πάει πέρσι για τσίχλες με τον Πανο 200χλμ ταξίδι από την Αθήνα. Είχα πάρει το δίκαννο μαζί μου, που ακόμα δεν το είχα τελειοποιησει πάνω μου. Μετά από τρεις ξεπουπουλιασμενες και τραυματισμενες τσίχλες, πάω και του λέω ότι εγώ τελείωσα για σήμερα. Δεν υπάρχει λόγος να χαλάω πουλιά.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι ειδικά στο κυνήγι της πάπιας με νούμερο 3 ή 4 σκάγια και με ένα ψαγμενο τσοκ 11/10 δεν έχω δει τους τραυματισμούς που νομίζει κάποιος ότι θα γίνουν. Τουλάχιστον με το δικό μου όπλο έχω δει ότι είτε θα πέσει είτε όχι. Δες τις αποτυχημένες βολές σε ψηλωμενα πουλιά στην shotkam, πουθενά δεν θα δεις σκαγιωμενο πουλί να τραβάει τραυματισμενο και να ανοίγει τα φτερά του να πέσει ένα χιλιόμετρο μακριά.
Από αύριο ξεκινάνε κατά την γνώμη μου τα μπασιματα στην τσίχλα. Θα πάω με μερικά 9-10, 8-9 και κάποια 7αρια. Πάνω μου θα έχω τα τσοκ 3* και 1*. Αν δω ότι περνάνε οι τσίχλες στα 40 -50 μέτρα δεν θα ρίξω 9-10 με το 3*, θα βιδωσω τον άσσο και θα ρίχνω 7αρια. Ένα σκαγι να την πάρει, θα πέσει.
Για όλα υπάρχει εξειδίκευση, γνώση, εμπειρία, το οποιον πάρει ο χάρος, μακριά από μας