Τουφεκιές στα όρια...

όχι αναποδα . πανε μονοβολα , εκτρέπονται , δεν ανοιγουν κλπ κλπ κλπ . κανονικο φυσιγγι σε στησιμο, κατηγορια open , όλα επιτρέπονται
Ακομα παμε τριτη δημοτικου εμεις δεν τα εχουμε αυτα τα μετρα η καλυτερα δεν τα πλησιαζουμε ουτε για αστειο...υπαρχουν ομως πολλοι γνωστοι που τα εχουν..εμεις ειμαστε μια τριχα απο τα αρ....ια τους προς στιγμης.και φυσικα τα μυστικα αυτα ειναι σφραγισμενα σαν ταφος Φαραω.ο sky τα εχει πλησιασει αρκετα σε ντουφεκιες στο κυνηγι ομως οχι σε στοχους

Πες τα φιλε Δημητρη γιατι ουτε εγω το εχω καταλαβει αυτο. Ποσες φορες με βορια στο Δ περνανε τα πρασινα 50 με 60 μετρα ψηλα και δεν χαμηλωνουν με τιποτα. Γιατι καποιος να μην χρησιμοποιησει τον καταλληλο συνδυασμο σε αυτη την αποσταση με κλειστο τσοκ της ταξης F-XF? Δοξα τω θεω υπαρχει μεγαλη γκαμα τσοκ στην αγορα για ολες τις αποστασεις οταν βρισκεσαι μεσα στα ορια του βεληνεκουςτου λειοκαννου.
Ετσι ακριβως φιλε.Σιγουρα δεν ειναι αποστασεις για ολους.Σιγουρα δεν μπορει να παρει αποτελεσμα καποιος μονο λογο εξοπλισμου.Στα σωστα χερια ομως κανουν αναμφισβητητα δουλεια.
. .well done.Φανταζομαι τη θα εχουν δει τα ματια σου εκει πανω, τη βολες εκτος οριων θα εχεις κανει και θα εχεις δει...
Εχω δει "τουφεκια" στο Δ που σε κανουν να νιωθεις αμηχανα.Να μην σε νοιαζει τοσο που δεν δουλευει το καρτερι σου αρκει που βλεπεις αυτα που κανει ο "αλλος" παραδιπλα.Να κοιτας την αδεια σου θηλια και να σου φταιει που τα πουλια πετουν στα συννεφα την στιγμη που ο "παραδιπλα δεν μπορει να τα σηκωσει...Αν βιωσεις μερικα τετοια σκηνικα αναθεωρεις αρκετα πραγματα "περι οπλων" γενικα..στη φασα τα υδροβια και τα τριχωτα.

Εχω δει "τουφεκια" στο Δ που σε κανουν να νιωθεις αμηχανα.

Ελα ρε, ποτε κυνηγησαμε διπλα-διπλα??? .yelling..yelling..yelling..sarcastic..sarcastic..sarcastic.

Να μην σε νοιαζει τοσο που δεν δουλευει το καρτερι σου αρκει που βλεπεις αυτα που κανει ο "αλλος" παραδιπλα.Να κοιτας την αδεια σου θηλια και να σου φταιει που τα πουλια πετουν στα συννεφα την στιγμη που ο "παραδιπλα δεν μπορει να τα σηκωσει...Αν βιωσεις μερικα τετοια σκηνικα αναθεωρεις αρκετα πραγματα "περι οπλων" γενικα..στη φασα τα υδροβια και τα τριχωτα.

Ετσι ακριβως, αυτα τα σκηνικα ειναι τροφη για σκεψη κ ψαξιμο... Να βλεπεις να τα σκοτωνουν εκει που δεν μπορεις εσυ κ να γυριζεις πισω κοβωντας παλια φυσιγγια, φτιαχνοντας καινουργια κ ψαχνοντας τι γινεται λαθος... .RESPECT.

Ετσι ειναι γιατι και το εξηδηκευμενο φησηγγη τι να το κανεις χωρις την καταληλη εμπηρια??
Αν η τουφεκια φευγει πισω απο το θηραμα, οτι κ να φτιαξεις θα απογοητευτεις... Πρωτα θελει τεχνικη καταρτιση η τουφεκια στα ορια κ συνηθεια της προσκοπευσης κ μετα καταλληλο φυσιγγι... ;)

Η συζήτηση αν και έχει βγει εκτός θέματος, πήγε πάλι στις μακρινές τουφεκιες. Επειδή συνήθως χρησιμοποιουμε τον George σαν παράδειγμα όταν θέλουμε να τεκμηριωσουμε τις δυνατότητες του λειοκαννου αλλά και του χρήστη αυτού και επειδή όντως ο ντρούλης, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι μια εξαίρεση, να σας θυμήσω τι έγραφε πριν λίγο καιρό ένα φίλος μας και πιτσιρικάς, ο Γεράσιμος όταν γύρισε από το παγκόσμιο πρωτάθλημα sporting στην Ιταλία. Αν θυμάμαι καλά είχε γράψει για τις κάρτες extreme long range shooting που είχε κερδίσει για τουφεκιές στα 75 μέτρα.
Ο μικρός Γεράσιμος, ούτε Perazzi έχει, ούτε κάποιος του γέμισε περίεργα φυσίγγια. Ένα παιδί που παλεύει καθημερινά σαν τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του. Από την άλλη δεν φαντάζομαι να αμφισβητεί κάποιος τις μετρήσεις των διοργανωτών μιας τέτοιας διοργάνωσης.

Οντως, θυμαμαι τοτε που το αναφερε. Το λειοκανο δεν εχει ως οριο τα 35 μετρα, οι δυνατοτητες των περισσοτερων απο μας ισως ειναι ως εκει. Επειδη ομως η μακρινη βολη ειναι και θεαματικη, και αντικειμενο συζητησης στις παρεες, πολυς κοσμος τις επιχειρει κατα τη διαρκεια του κυνηγιου. Επειδη ομως το πιατακι και το θηραμα ειναι 2 διαφορετικα πραγματα, πρεπει να εχουμε υποψιν οτι στο δευτερο εχουμε και την ηθικη υποχρεωση του γρηγορου ή προτιμοτερο του ακαριαιου θανατου. Το φαινομενο λοιπον να βλεπεις κοσμο να βαραει οτι βλεπει, επειδη τα φυσιγγια του "κοβουν ως εκει πανω", αφηνοντας τραυματισμενα και χαμενα θηραματα ειναι τουλαχιστον λυπηρο, αν οχι μη εντιμο.

Ο ντρουλης και φανταζομαι και αλλοι σαν αυτον, εριξαν καραβιες φυσιγγια σε σκοπευτηρια και μακρινες αποστασεις, μεχρι που να αποκτησουν εμπειρια και ταλεντο στις μακρινες βολες. Και ναι, το οπλο του George θα ειναι φτιαγμενο οπως το θελει, και το φυσιγγι του το ιδιο, αλλα σαν αυτον υπαρχει αρκετος κοσμος που ριχνει σε αυτες τις αποστασεις. Με προπονηση και δουλεια, και φυσικα και λιγο ταλεντο, μπορει ο καθενας μας να ανεβει επιπεδο, οχι ομως σε ζωντανους στοχους και τυχερες βολες.

Βίκτωρα σωστός. Σε ένα μόνο διαφωνώ και θα σου πω τι έχω δει από την εμπειρία μου, ως λάτρης των μακρινων βολών. Υπάρχει πολύς κόσμος που αναφέρεται στο ηθικό σκέλος του θέματος και έχει απόλυτο δίκιο.
Υπάρχει όμως μια διαφορά. Όταν μιλάμε για μακρινές τουφεκιες και όσοι από εμάς τις δοκιμάζουν, τις κάνουμε προσπαθώντας να καλύψουμε κάποιες προϋποθέσεις. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα.
Οι πάπιες μέχρι τα 35 μέτρα σκοτώνονται άνετα με ένα καλό 7αρι και με ένα τσοκ 3*. Υπάρχουν παλιοί ειδικά κυνηγοί που δεν χρησιμοποιουν πιο χοντρό σκαγι από νούμερο 6 στην πάπια. Τους βλέπεις όμως, όταν εμείς τρέχουμε για κυνήγι, αυτοί να γελάνε και να σφυρίζουν αδιάφοροι λέγοντας ότι, εμείς ξέρουμε πότε θα πάμε και πότε θα βαρεσουμε πουλιά και εννοούν τα 9 μποφόρ χιονοθυελλα με παγετό. Τότε λοιπόν τα παπιά υπάρχουν μέρες που τα πιάνεις με τα χέρια, που λέει ο λόγος. Αν εγώ για παράδειγμα βγω με 7αρια σκάγια και τουφεκαω τις πάπιες μια μέρα με καλοσύνη στα 40-50-60 μέτρα, θα θέλω κρέμασμα. Είμαι πολύ ευαίσθητος σε αυτό το θέμα. Δεν μπορείς να φανταστείς πως χαλιέμαι όταν χάνω ή τραυματιζω πουλί. Είχαμε πάει πέρσι για τσίχλες με τον Πανο 200χλμ ταξίδι από την Αθήνα. Είχα πάρει το δίκαννο μαζί μου, που ακόμα δεν το είχα τελειοποιησει πάνω μου. Μετά από τρεις ξεπουπουλιασμενες και τραυματισμενες τσίχλες, πάω και του λέω ότι εγώ τελείωσα για σήμερα. Δεν υπάρχει λόγος να χαλάω πουλιά.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι ειδικά στο κυνήγι της πάπιας με νούμερο 3 ή 4 σκάγια και με ένα ψαγμενο τσοκ 11/10 δεν έχω δει τους τραυματισμούς που νομίζει κάποιος ότι θα γίνουν. Τουλάχιστον με το δικό μου όπλο έχω δει ότι είτε θα πέσει είτε όχι. Δες τις αποτυχημένες βολές σε ψηλωμενα πουλιά στην shotkam, πουθενά δεν θα δεις σκαγιωμενο πουλί να τραβάει τραυματισμενο και να ανοίγει τα φτερά του να πέσει ένα χιλιόμετρο μακριά.
Από αύριο ξεκινάνε κατά την γνώμη μου τα μπασιματα στην τσίχλα. Θα πάω με μερικά 9-10, 8-9 και κάποια 7αρια. Πάνω μου θα έχω τα τσοκ 3* και 1*. Αν δω ότι περνάνε οι τσίχλες στα 40 -50 μέτρα δεν θα ρίξω 9-10 με το 3*, θα βιδωσω τον άσσο και θα ρίχνω 7αρια. Ένα σκαγι να την πάρει, θα πέσει.
Για όλα υπάρχει εξειδίκευση, γνώση, εμπειρία, το οποιον πάρει ο χάρος, μακριά από μας :)

Οχι παντα,Γιωργο!Οχι παντα....:)
Αναφέρεσαι σε overkilling φαινόμενο ή σε αδυναμία ενός σκαγιου νούμερο 7 να βάλει μια τσίχλα; Σε όποια περίπτωση και να αναφέρεσαι, πρόκειται για λάθος επιλογή φυσιγγίου, οπότε αν συμβεί δύο φορές απανωτά σταματάμε. :)

Σ'αυτες τις αποστασεις ειναι δυσκολο να υπαρξει overkilling.Εκει σκοτωνει χαλαρα το 7αρι.Με καιριο πληγμα ομως.Στηθος κι εμπρος.Αν ειναι κοιλια,θα τραβηξει,θα το "κοψει"εσωτερικη αιμορραγια και θα πεσει.Το ποσο θα τραβηξει....xm.
Το αν θα το αποκτησουμε.......pray to God.
Το πιο σιγουρο για πτωση,κοντινη,ειναι σε φτερο οταν προκειται για τραυματισμο οχι αμεσα θανασιμο.
Ποτε δε μου αρεσε το "ενα σκαγι",για αυτους τους λογους.

Γιωργο, για εναν κυνηγο που ριχνει συνειδητα σε καποιες αποστασεις, γνωριζοντας οτι εχει και το καταλληλο φυσιγγι, και τις τεχνικες γνωσεις, δεν μπορω να πω τιποτα. Η ενσταση μου ειναι στους "ελα μωρε, καποιο θα πεσει με κανενα σκαγι"

Μεχρι προτινος μακρινες βολες δεν εκανα καν. Τα τελευταια χρονια τις δοκιμαζω, κυριως στο σκοπευτηριο σε μακρινα πιατα, και σε αντιστοιχες βολες σε τσιχλα. Κυριος παραγοντας ο φοβος του χαμενου/τραυματισμενου. Με εκνευριζει και μενα αφανταστα, γιατι ειναι σπαταλη

Αναφέρεσαι σε overkilling φαινόμενο ή σε αδυναμία ενός σκαγιου νούμερο 7 να βάλει μια τσίχλα; Σε όποια περίπτωση και να αναφέρεσαι, πρόκειται για λάθος επιλογή φυσιγγίου, οπότε αν συμβεί δύο φορές απανωτά σταματάμε. :)
Eγω προσ. το 7 δεν το γουσταρω καθολου! στην τσιχλα. ετια για πολλα κοψοφτ. πουλια στο παρελθων.Πιστευω το νουμερο της τσιχλας ειναι το νο9. κοντα μακρια.

Eγω προσ. το 7 δεν το γουσταρω καθολου! στην τσιχλα. ετια για πολλα κοψοφτ. πουλια στο παρελθων.Πιστευω το νουμερο της τσιχλας ειναι το νο9. κοντα μακρια.
Επι χρονια,στην τσιχλα #9,5.Φ2,00mm.
Στα μπασιματα #8 η 7,5 με λιγο περισσοτερο φορτιο,για να αναπληρωσω αριθμο σκαγιων.Με το σκεπτικο να εχω καλες πιθανοτητες και σε καμια μπλε.Το#7 μονο σε γερακο-δεντροτσιχλα με πολυυυ κρυο.Υπο καλες συνθηκες #8.

κανεις λαθος , το 7 είναι μαγικο σκαγι , δωστου άλλη μια ευκαιρια , μπορεις να κανεις τα παντα με 7 ν σκαγι

θα βιδωσω τον άσσο και θα ρίχνω 7αρια. Ένα σκαγι να την πάρει, θα πέσει.
Για όλα υπάρχει εξειδίκευση, γνώση, εμπειρία, το οποιον πάρει ο χάρος, μακριά από μας :)
όταν εγραφα για τον ασσο πριν καποια χρονια σχεδόν ολοι με περναγαν για μουρλο η κατι άλλο , από σεβασμο στο θήραμα δεν πρεπει να τραυματίζουμε , η να το παρουμε η να παει για καφε το πουλακι , ειδικα οι πιο εμπειροι κυνηγοι που είναι και σκοπευτες είναι απαραδεκτο να ριχνουν με αναοιχτα τσοκ , εγω στην θεση σου θα ειχα το UFO μονιμα βιδωμενο στο κυνυγι

όταν εγραφα για τον ασσο πριν καποια χρονια σχεδόν ολοι με περναγαν για μουρλο η κατι άλλο , από σεβασμο στο θήραμα δεν πρεπει να τραυματίζουμε , η να το παρουμε η να παει για καφε το πουλακι , ειδικα οι πιο εμπειροι κυνηγοι που είναι και σκοπευτες είναι απαραδεκτο να ριχνουν με αναοιχτα τσοκ , εγω στην θεση σου θα ειχα το UFO μονιμα βιδωμενο στο κυνυγι
Σωστος ως προς τη δεοντολογια!:)
Οταν τουφεκισω την τσιχλα,στο περπατητο,στα 20μ και την πετυχω....τι θα παρω στα χερια?.xm.
Δεν μιλαω για κοντυτερα...

κανεις λαθος , το 7 είναι μαγικο σκαγι , δωστου άλλη μια ευκαιρια , μπορεις να κανεις τα παντα με 7 ν σκαγι
Μπα Δημητρη ... απο τσιχλα μεχρι τριγονι νο9 κοντα μακρια. οσες φασες μπικαν στον τιρο του 9αριου στα μπασιματα της τσιχλας με εκαναν να αναρωτ.για τα καπνηςματα που τους εκανα.ΕΠΗΣΗΣ εχω καψει και αρκετα σαρσελια σε απογευμ. καρτερια. Αμα κατι σου εχει κερδ. τιν ψηχολωγια ! Ξερεις!

Back