Τεχνικές σκόπευσης με λειόκαννο

Το αγκλε και το ανοιχτο στρογγυλο πιστολε,βοηθανε στις τραβερσες.
Υποχρεωνουν σε ανοιγμα του αγκώνα και σε καλυτερο κουμπωμα του χτενιου στο ζυγωματικο.
Σε καρτερισια κυνηγια,ειναι παραπανω καλο,απ'οτι ενδεχομενως πιστευουμε!
Ενα ακομη "συν" ειναι οτι ταιριαζουν στις περισσοτερες παλαμες.
Δεν υπαρχουν γωνιες,γενικοτερα επιφανειες που να ξενιζουν στην αφη.
Στα μονοσκανδαλα,πρεπει να ταιριαξει σωστα στο drop,το κοψιμο στο μπροστινο τελειωμα του χτενιου.
Αυτο,επειδη απουσιαζει αλλο σημειο στηριξης.
Παιζει ρολο και το σχημα του αγκλε στη λαβη.
Αν ειναι στρογγυλη η τομη του ή ποσο οβαλ.
Πολυ ωραιο και χρηστικο κοντακι!
Το "εφαγε"το σκοπευτικο οπλο και η μοδες που γεννησε....

Δεν με χαλουσε καθολου!:)
.shake hands.
Παιδιά ο Γιάννης το κάλυψε το θέμα πλήρως !!!
... Έχε χάρη Γιάννη, που το βράδυ ήμουν κουρασμενος και νύσταζα, και το άφησα να γράψω σήμερα ... και με πρόλαβες !!! .sarcastic. .sarcastic.
Να συμπληρώσω επίσης και μια δική μου παρατήρηση ότι, εξαιτίας του σχήματος, κι επειδή σε "αναγκάζει" να σηκώσεις πιο ψηλά τον αγκώνα - μπράτσο, έρχεται και η παλάμη πιο ψηλά, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια και με το άλλο χέρι (που κρατά την πάπια), δηλ. και τα δυο χέρια πολύ κοντά και σε παράλληλη γραμμή με τη σκοπευτική γραμμή του όπλου, και αυτό βοηθά να "δείξεις" το στόχο πιο εύκολα, πιο γρήγορα, και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επομένως είναι επίσης ιδανικό και για τις γρήγορες κοντινές ενστικτώδεις "μπηχτές" τουφεκιές ... Οπότε ναι, είναι κατά τη γνώμη μου το ιδανικό κοντάκι του μπεκατσοτούφεκου !!!
Για αυτούς τους λόγους μεγάλες εταιρείες, παλαιότερα τουλάχιστον απ' όσο ξέρω, REMINGTON, ITHACA κλπ. έβγαζαν κάποια μοντέλα ακόμη και των αυτογεμών ή των επαναληπτικών όπλων τους, με τέτοια κοντάκια, και που τους έδιναν ονομασίες όπως upland special, upland express κλπ. συνήθως με κοντές κάννες, προοριζόμενα δηλαδή για κυνήγια στα πυκνά (μπεκάτσα - ή, κυρίως ruffed grouse στην αμερική...)
Το άλλο προβαλλόμενο ως πλεονέκτημα, δηλ. της μετακίνησης του χεριού για το τράβηγμα της δεύτερης σκανδάλης, πέρα από το ότι δεν είναι και τόσο σωστό τεχνικά, όπως είπε κι ο Βίκτωρας, πιστεύω ότι είναι και κάπως "θεωρητικό και αμφιλεγόμενο", δηλαδή άλλοι το κάνουν κι άλλοι όχι. (Και πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και στο δισκάνδαλο με πιστολέ λαβή - άλλοι το κάνουν κι άλλοι όχι). Έχει να κάνει περισσότερο με την κατασκευή της παλάμης του καθενός, το μήκος, το πάχος και την ευλιγισία των δαχτύλων κλπ.
Προσωπικά, αν και δεν έχω μεγάλη εμπειρία με αγγλαί κοντάκι, δεν το βρήκα να με δυσκολεύει καθόλου, απεναντίας με βολεύει πάρα πολύ ... Κι επίσης μου αρέσει πολύ "οπτικά", είδικά σε ορισμένους τύπους όπλων. (Βασικά, στα μόνα όπλα που "δεν μου πάει καλά" από άποψη αισθητικής, είνα τα σ/π πολύ υψηλού προφίλ - Browning, Baikal κλπ.)
Και μην ξεχνάμε, δεν πρωτοεφαρμόστηκε στα αγγλικά δίκαννα ... Από την εμφάνιση των πρώτων πυροβόλων όπλων (εμπροσθογεμή), μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν ο βασικός, ο επικρατέστερος (ο μοναδικός σχεδόν, με ελάχιστες εξαιρέσεις) τύπος κοντακιού σε όλα τα επωμιζόμενα όπλα, ακόμη και στα ραβδωτά, κυνηγετικά και στρατιωτικά !!! ;)
 
Έχει καλυφθεί το θέμα από αυτά που έχουν γραφεί παραπάνω απλά μια παρατήρηση...
Το μεγαλύτερο σήκωμα των αγκώνων και η φαινομενικά άβολη στάση στην επώμιση ενός αγγλέ κοντακιού, σε σχέση με την πιο άνετη θέση των αγκώνων σε ένα πιστολέ, αυτή η "αγκύλωση" (καταχρηστικός όρος) δηλαδή του πάνω μέρους του σώματος αγκώνες-ώμους-στήθους, λειτουργεί ευεργετικά στο να μην στρέφουμε τους ώμους κατά την παρακολούθηση του στόχου σε μια τραβερσα, αλλά να μας "αναγκάζει" να παίρνουμε την κίνηση από τη μέση που είναι και το σωστό...

Προσωπικά την αλλαγή από πρώτη σκανδάλη σε δεύτερη και το αντίθετο, την κάνω τόσο μηχανικά που ούτε καν έχω προσέξει πως γίνεται...ο χρόνος αλλαγής σκανδάλης γίνεται υποσυνείδητα στη διάρκεια της ανάκρουσης της 1ης βολής και μέχρι να επανέλθουν οι κάννες στη σκοπευτική ευθεία για την δεύτερη ντουφεκια...
Το ίδιο υποσυνείδητα, κατά τη διάρκεια που έρχεται το όπλο στον ώμο, γίνεται και η επιλογή πια σκανδάλη θα τραβηχτεί 1η...

Οι παραπάνω παρατηρήσεις αφορούν την εμπειρία μου από χρήση δισκανδαλων όπλων και αγγλέ κοντακιών στο κυνήγι...
Για σκοπευτήριο δεν έχω την εμπειρία να μιλήσω...
 
Last edited:
Ειναι πολυ καλος ο μπαρμπας...την εχει σπουδασει την προσκοπευση με τοσα φυσιγγια που εχει καψει σε μακρινους φασιανους.
Είναι τουφεκος , πάντως από ότι βλέπω σε αρκετές τουφεκιές στα 40 με 45 μέτρα όπως λέει είναι το συννεφάκι από πούπουλα που αφήνει ο φασιανος που δείχνει κατά την γνώμη μου ότι περνει αρκετά σκάγια το θήραμα βοηθούν βέβαια τα στενά τσοκαρισματα που έχει το όπλο του αλλά και τα φυσίγγια πρέπει να είναι αρκετά συγκεντρωτικά.
 
Είναι τουφεκος , πάντως από ότι βλέπω σε αρκετές τουφεκιές στα 40 με 45 μέτρα όπως λέει είναι το συννεφάκι από πούπουλα που αφήνει ο φασιανος που δείχνει κατά την γνώμη μου ότι περνει αρκετά σκάγια το θήραμα βοηθούν βέβαια τα στενά τσοκαρισματα που έχει το όπλο του αλλά και τα φυσίγγια πρέπει να είναι αρκετά συγκεντρωτικά.
Τα φυσιγγια του λογικα ειναι τα gamebore που ειναι κορυφαια Κωνσταντινε, λογικα θα ειναι diamond shot τα σκαγια που ειναι παρα πολυ σκληρα,αλλα ειναι οντως τουφεκος!!!
 
Ο παππους το εχει πολυ το αθλημα..τον παρακολουθω χρονια και εχω παθει πλακα με κατι σκασιματα που κανει στα κυνηγια του ειδικα σε high pheasant..αυτον και τον γιωργακη τον digweed τους γουσταρω να βλεπω με τις ωρες βιντεο τους αλλα μετα με βαζουν σε πεορασμο να παρω κανα turkey τσοκ και θα βαραω τσιχλες στο Θεο
 
Τα φυσιγγια του λογικα ειναι τα gamebore που ειναι κορυφαια Κωνσταντινε, λογικα θα ειναι diamond shot τα σκαγια που ειναι παρα πολυ σκληρα,αλλα ειναι οντως τουφεκος!!!
Σίγουρα Αλέξανδρε αφού τα προμοταρει αλλά και η εταιρεία ζητάει την γνώμη του αφού τα δοκιμάσει, εκεί είναι και η διαφορά στα σκάγια αφού τα υλικά είναι γνώστης ιταλικής εταιρείας, ίσως και σε μερικές αμερικανικές πυριτιδες που γεμίζουν .
 
Back
Top