Ραβδωτό στο εξωτερικό, λειόκαννο στην Ελλάδα, γιατί;

Δεν είναι για ευρωπαϊκά κυνήγια προορίζεται για αφρικανικο βούβαλο και πανω, αλλά και εσείς εκεί στην Αμερική έχετε καναδυο επαγγελματίες,ειδικά στην Αλάσκα, που για τις γκριζλυ κουβαλάνε, 458 Winchester και, 416 Rigby.
Είναι πολλά τα γκρεινς . Για πολύ μεγάλα θηράματα.
 
http://www.classicarmsjournal.com/the-king-of-rifles/
Ίσως το καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο άρθρο που έχω διαβάσει για το 577 ΝΕ. (Ο Seyfried προτιμούσε το 577 ΝΕ από το 600 ΝΕ για ένα και μόνο λόγο. Τα βλήματα του 577 ΝΕ έχουν καλύτερη διάτρηση από αυτά του 600 ΝΕ, τουλάχιστον στα εργοστασιακά φυσίγγια της Kynoch).
Το 1991, τροποποίησε τον κάλυκα του 577 ΝΕ ώστε να δουλεύει σε bolt action (φθηνότερα) τουφέκια και δημιούργησε το 585 Nyati, δίνοντάς του και 500π/δ μεγαλύτερη ταχύτητα.
Το 1993 o Art Alphin ιδιοκτήτης της A-Square δημιούργησε το 577 Tyrannosaur. Λένε ότι φτιάχτηκαν λιγότερα από 25 τέτοια όπλα.
https://en.wikipedia.org/wiki/.577_Tyrannosaur
Εμείς, ακόμη ασχολούμαστε διαφωνόντας για το αν θα πρέπει να επιτραπούν τα ραβδωτά. Και όχι μόνο αυτό αλλά επιβάλλουμε και διαμετρήματα ο καθένας κατά το δοκούν, σαν ειδήμονες που είμαστε επί του αντικειμένου...
Παραδοσιακά κακομοίρηδες, όπως πάντα...



 
Αν επιτρέπονταν το κυνήγι με τα ραβδωτά ποιό (ποιά) διαμετρήματα θα επιλέγατε και γιατί;
Ένα straight pull bolt action.308, ένα bolt action .17 και ένα semi auto .22 για plinking. Ίσως το .308 bolt action δεν βγάζει τόσο νόημα για την Ελλάδα όσο ένα lever action .444, αλλά....
 
Για εδώ που έχουμε μόνο κυνήγι γουρουνιών όλα τα διαμετρηματα από, 270 winchester μέχρι και 9,3x62 είναι κατάλληλα, με πιο δημοφιλή σε χώρες που έχουμε ομοιότητες, όπως Ιταλία, Γαλλία, τα ,30αρια, ,30-06 και, 308 (7,62 x51 NATO).
Με .308 θα μείνει κρέας από το γουρούνι για να φαγωθεί; .think.
 
Με .308 θα μείνει κρέας από το γουρούνι για να φαγωθεί; .think.
Στα ραβδωτά η επιλογή βλήματος είναι συχνά πιο σημαντική από το διαμετρημα, με το κατάλληλο βλήμα όλα γίνονται, και όπως λέει ο leo το ,308 θεωρείται μεσαίο διαμετρημα για Ευρώπη, μικρό για Αφρική. Για αγριοχοιρους στα Καρπάθια πχ προτιμώνται μεγαλύτερα διαμετρηματα με πολύ βαριά βλήματα ειδικά για βαθιά διείσδυση. Τα γράφω λίγο ακαταλαβιστικα γιατί η αντιστοιχη ορολογία στα ελληνικά είναι ελλειπεστατη και η ακριβής μεταφορά των όρων στα ελληνικά μπορεί να γίνει μόνο περιφραστικα . Η ενέργεια που παράγει το ,308 είναι στο στόμιο όση και ενός δυνατού φυσιγγίου από 12αρι, η ορμή του 12αριου όμως πολύ ανώτερη και η φονικοτητα του σε μικρές αποστάσεις κατά πολλούς είναι πολύ ανώτερη.
 
Ένα straight pull bolt action.308, ένα bolt action .17 και ένα semi auto .22 για plinking. Ίσως το .308 bolt action δεν βγάζει τόσο νόημα για την Ελλάδα όσο ένα lever action .444, αλλά....
@leo μια sharp .50αρα,ένα lever .444, εννοείται ένα coach gun,κ ένα single action .44+ περίστροφο μακρύ....
Santa μ ακούς???
 
Last edited:
Μια χαρά είναι. Για την ακρίβεια θεωρείται ενδιάμεσο διαμέτρημα.
Το .223 rem κατεβάζει αγριόχοιρο;


Αν επιτρέπονταν το κυνήγι με τα ραβδωτά ποιό (ποιά) διαμετρήματα θα επιλέγατε και γιατί;
Εγώ μάλλον θα επέλεγα ενα σε .22lr για μικρά/επιβλαβή και πλινκ-πλινκ, κι ακόμα ένα σε .308 (ή .223) για μεγαλύτερα θηράματα και μπαμ-μπουμ .sex hard.
 
Να το πάμε και λίγο παρακάτω...
Ας πούμε ότι εκτός από τα μακρύκανα ραβδωτά επιτρέπονταν στην "πολιτισμένη" χώρα μας και το κυνήγι με όπλα χειρός (πιστόλια - περίστροφα) όπως ακριβώς στη "βάρβαρη" Αμερική.
Τι θα επιλέγατε από διαμετρήματα, μηχανισμούς λειτουργίας, κλπ;
 
Back
Top