Πολυάγγιστρα

γεια σας φιλοι κατα διαστιματα γυριζουν κατι τρελα κομματια απο μπαφες κεφαλοι θερια και πελαγισια κοματια μιλαμε 3κιλα και αναμικτα κιλου πηγα και αγορασα κατι maruto 8αρακια παπαγαλε και μια 30αρα μισινα αορατη αλασκα φιλοι εκανα καλη αγορα εσεις τι μου προτινετε για τη συλληψη τους και τι δωλομα?? ακουω τις συμβουλες σας ευχαριστω
Θα σου πω και γω την γνωμη μου,εχοντας ψαρεψει επι σειρα ετων μπαφες μηνα Οκτωβριο που εκαναν την καθιερωμενη ετησια εμφανιση τους στα μερη μου κοπαδιαστα.

Αγκιστρια νο 7 εισαι καλα.
Εγω εβαζα αρκετα αγκιστρια στο πολυαγκιστρο,ισως και 10,αλλα σχετικα κοντα.
Το σκεπτικο μου ηταν οτι εχουν μικρο στομα,οποτε αυξανεις τις πιθανοτητες να καρφωθει καποιο και η πραξη με δικαιωσε σε σχεση με πολυαγκιστρα με λιγοτερα αγκιστρια.
Πετονια,μια καλη 0.30-0.35 και εισαι κομπλε.

Απο δολωμα,πρωτα σου προτεινω ψαροτροφη,αλλα σε μορφη σκονης και οχι "σπορακια".Ζυμωνεται πιο ευκολα.Θα την φτιαξεις σκετη με λιγο νερο,τιποτε αλλο.
Ακολούθως,οτι σου ειπε παραπανω ο Αλεξ.
Θα κρυψεις τα αγκιστρια μεσα σε μια "μπαλα" ψαροτροφης.Σε μας η ψαροτροφη δουλευει πολυ,γιατι εχει πολλα ιχθυοτροφεια η περιοχη,οποτε τα ψαρια ειναι "συνηθισμενα".Μπορει στον τοπο που ψαρευεις να μην δουλεψει.

Προσοχη ομως.Η "μπαλα" εχει ενα σεβαστο βαρος,οποτε θα πρεπει να κοιταξεις αυτο το βαρος να ειναι εντος του casting weight του καλαμιου σου (αν και εφοσον ψαρευεις με καλαμι).
Αν η "μπαλα" ξεπερνα το c.w.,τοτε μπορει να σπασει καμια πετονια στο πεταγμα ή να σπασεις κανενα στελεχος μπροστα.
Εχει συμβει ουκ ολιγες φορες.

Ενα δευτερο δολωμα που εχω δουλεψψει με εξαιρετικη επιτυχια,ειναι ο γαυρος.Τον τυλιγεις στο πολυαγκιστρο και το ριχνεις μεσα.

Κανε τις δοκιμες σου πανω σε αυτα που σου ειπαμε για αρχη και προσαρμοζεσαι αναλογως της καταστασεως.

Ενας ειναι ο κανονος που ισχυει στο ψαρεμα.Οτι δεν υπαρχουν κανονες
Οταν τα ψαρια πεινανε,θα φανε,ανεξαρτητου καιρου,δολωματος,βαθους,συνθηκων,ωρας κλπ κλπ.
Ψαρευε,ψαρευε ψαρευε και θα τα δεις ολα στην πορεια.
 
Θα σου πω και γω την γνωμη μου,εχοντας ψαρεψει επι σειρα ετων μπαφες μηνα Οκτωβριο που εκαναν την καθιερωμενη ετησια εμφανιση τους στα μερη μου κοπαδιαστα.

Αγκιστρια νο 7 εισαι καλα.
Εγω εβαζα αρκετα αγκιστρια στο πολυαγκιστρο,ισως και 10,αλλα σχετικα κοντα.
Το σκεπτικο μου ηταν οτι εχουν μικρο στομα,οποτε αυξανεις τις πιθανοτητες να καρφωθει καποιο και η πραξη με δικαιωσε σε σχεση με πολυαγκιστρα με λιγοτερα αγκιστρια.
Πετονια,μια καλη 0.30-0.35 και εισαι κομπλε.

Απο δολωμα,πρωτα σου προτεινω ψαροτροφη,αλλα σε μορφη σκονης και οχι "σπορακια".Ζυμωνεται πιο ευκολα.Θα την φτιαξεις σκετη με λιγο νερο,τιποτε αλλο.
Ακολούθως,οτι σου ειπε παραπανω ο Αλεξ.
Θα κρυψεις τα αγκιστρια μεσα σε μια "μπαλα" ψαροτροφης.Σε μας η ψαροτροφη δουλευει πολυ,γιατι εχει πολλα ιχθυοτροφεια η περιοχη,οποτε τα ψαρια ειναι "συνηθισμενα".Μπορει στον τοπο που ψαρευεις να μην δουλεψει.

Προσοχη ομως.Η "μπαλα" εχει ενα σεβαστο βαρος,οποτε θα πρεπει να κοιταξεις αυτο το βαρος να ειναι εντος του casting weight του καλαμιου σου (αν και εφοσον ψαρευεις με καλαμι).
Αν η "μπαλα" ξεπερνα το c.w.,τοτε μπορει να σπασει καμια πετονια στο πεταγμα ή να σπασεις κανενα στελεχος μπροστα.
Εχει συμβει ουκ ολιγες φορες.

Ενα δευτερο δολωμα που εχω δουλεψψει με εξαιρετικη επιτυχια,ειναι ο γαυρος.Τον τυλιγεις στο πολυαγκιστρο και το ριχνεις μεσα.

Κανε τις δοκιμες σου πανω σε αυτα που σου ειπαμε για αρχη και προσαρμοζεσαι αναλογως της καταστασεως.

Ενας ειναι ο κανονος που ισχυει στο ψαρεμα.Οτι δεν υπαρχουν κανονες
Οταν τα ψαρια πεινανε,θα φανε,ανεξαρτητου καιρου,δολωματος,βαθους,συνθηκων,ωρας κλπ κλπ.
Ψαρευε,ψαρευε ψαρευε και θα τα δεις ολα στην πορεια.
ευχωμε φιλε μου να καταφερω να ξεγελασω μια μεγαλη απο αυτες θα δοκιμασω αρκετα πραγματα που μου εχετε προτεινει και προτεινετε ακομα καθε πληροφορια και συμβουλη δεκτη εαν βαλω 8αρακια παπαγαλε ειναικαλη επιλογη μιας και εχω προχειρα αυτα η να παρω ενα κουτακι 7αρακι ευχαριστω που για τις συμβουλες
 
ευχωμε φιλε μου να καταφερω να ξεγελασω μια μεγαλη απο αυτες θα δοκιμασω αρκετα πραγματα που μου εχετε προτεινει και προτεινετε ακομα καθε πληροφορια και συμβουλη δεκτη εαν βαλω 8αρακια παπαγαλε ειναικαλη επιλογη μιας και εχω προχειρα αυτα η να παρω ενα κουτακι 7αρακι ευχαριστω που για τις συμβουλες
Βαλε και 8αρια αν τα εχεις προχειρα.
Φτιαξε ομως και κανενα με 7αρια.
 
Βαλε και 8αρια αν τα εχεις προχειρα.
Φτιαξε ομως και κανενα με 7αρια.
παπαγαλε και αυτα maruto η διαφορετικα πως τα χωρανε μες το στομα τους τα 7αρια χαχαχ εδω ειχα αμφιβολιες και για τα οχταρια λεω αποκλιετε μολις ειδα πως ειναι το στομα του κεφαλου λεω σιγουρα θελει δεκαρι χαχαχαχ αλλα σεβομε την συμβουλη σου γιατι εχω μηδενικη εμπειρια
 
γεια σας φιλοι κατα διαστιματα γυριζουν κατι τρελα κομματια απο μπαφες κεφαλοι θερια και πελαγισια κοματια μιλαμε 3κιλα και αναμικτα κιλου πηγα και αγορασα κατι maruto 8αρακια παπαγαλε και μια 30αρα μισινα αορατη αλασκα φιλοι εκανα καλη αγορα εσεις τι μου προτινετε για τη συλληψη τους και τι δωλομα?? ακουω τις συμβουλες σας ευχαριστω
Προτιμησε μαλακή κ ποιοτική πετονια..
Οι αόρατες πετονιες(τις θεωρώ περιττές σε αυτή την τεχνική) είναι ως επι το πλειστον σκληρές κ αυτό δεν μας κάνει γιατί θέλουμε ελαστικότητα που θα μας προσφερει ανοχή στους πολλους κόμπους που φέρει το πολυαγκιστρο, επίσης αν προκειται να δωλοσουμε ψαροδολια δεν "στρώνει" καλά πανω τους κ "τσακίζει" ευκολα....

Από δωλοματα δοκίμασε λευκό χωριάτικο ψωμί, ψωμί του τοστ, διάφορες ζύμες, κ ψαροδολια...

Αν δεις ότι τα ψάρια δεν έχουν όρεξη η είναι πονηρεμενα μπορείς να δοκιμάσεις με buldo η επιπλέουσα μπομπαρδα με την αρματωσια που περιγραφω..
https://www.hunterslife.gr/forums/threads/buldo-Μπομπάρδα.3110/

Εδω δώσε ιδιαίτερη προσοχη στους κομπους όταν δενεις τα παραμαλλακια με την "αόρατη" πανω στον κορμό της αρματωσιας, καλο σφίξιμο κ τεστάρισμα, γιατί λόγο σκληρότητας δεν στρώνει κ δεν κάθεται σωστά ο κομπος κ αν ασκηθεί δυναμη υπάρχει κίνδυνος να λυθει....

παπαγαλε και αυτα maruto η διαφορετικα πως τα χωρανε μες το στομα τους τα 7αρια χαχαχ εδω ειχα αμφιβολιες και για τα οχταρια λεω αποκλιετε μολις ειδα πως ειναι το στομα του κεφαλου λεω σιγουρα θελει δεκαρι χαχαχαχ
Τα φαινόμενα απατουν....
Σε μέρη που οι κεφαλοι δεν είναι πονηρεμενοι( συνήθως εκτός λιμανιου) το βασικό μου νουμερο είναι το 4αρι στα πολυαγκιστρα αφρου, άπειρα τα κεφαλοπουλα(οχι..κεφαλοι)που έχουν πιαστει με αγκιστρι στα χείλια.....
Και οπως κ να το κάνουμε σιγουρευει στο κράτημα του ψαριού , γιατί μην ξεχναμε οτι ειναι ενα εργαλείο που εκτός από το στόμα μπορεί να αρπάξει από όπου βρει.......
Ένας ακόμα λόγος είναι ότι δεν αναζητώ μικροψαρα, τα οποία πιανονται ευκολα στα μικρά αγκιστρια κ είμαι αναγκασμένος κάθε λιγο να βγάζω την αρματωσια έξω..

Όλα έχουν να κάνουν με την τεχνική, πχ δεν θα ψαρέψει κάποιος κεφαλους με εγγλέζικο κ 4αρι αγκιστρι , στα πολυαγκιστρα αλλάζει το πραγμα...........
 
Προτιμησε μαλακή κ ποιοτική πετονια..
Οι αόρατες πετονιες(τις θεωρώ περιττές σε αυτή την τεχνική) είναι ως επι το πλειστον σκληρές κ αυτό δεν μας κάνει γιατί θέλουμε ελαστικότητα που θα μας προσφερει ανοχή στους πολλους κόμπους που φέρει το πολυαγκιστρο, επίσης αν προκειται να δωλοσουμε ψαροδολια δεν "στρώνει" καλά πανω τους κ "τσακίζει" ευκολα....

Από δωλοματα δοκίμασε λευκό χωριάτικο ψωμί, ψωμί του τοστ, διάφορες ζύμες, κ ψαροδολια...

Αν δεις ότι τα ψάρια δεν έχουν όρεξη η είναι πονηρεμενα μπορείς να δοκιμάσεις με buldo η επιπλέουσα μπομπαρδα με την αρματωσια που περιγραφω..
https://www.hunterslife.gr/forums/threads/buldo-Μπομπάρδα.3110/

Εδω δώσε ιδιαίτερη προσοχη στους κομπους όταν δενεις τα παραμαλλακια με την "αόρατη" πανω στον κορμό της αρματωσιας, καλο σφίξιμο κ τεστάρισμα, γιατί λόγο σκληρότητας δεν στρώνει κ δεν κάθεται σωστά ο κομπος κ αν ασκηθεί δυναμη υπάρχει κίνδυνος να λυθει....


Τα φαινόμενα απατουν....
Σε μέρη που οι κεφαλοι δεν είναι πονηρεμενοι( συνήθως εκτός λιμανιου) το βασικό μου νουμερο είναι το 4αρι στα πολυαγκιστρα αφρου, άπειρα τα κεφαλοπουλα(οχι..κεφαλοι)που έχουν πιαστει με αγκιστρι στα χείλια.....
Και οπως κ να το κάνουμε σιγουρευει στο κράτημα του ψαριού , γιατί μην ξεχναμε οτι ειναι ενα εργαλείο που εκτός από το στόμα μπορεί να αρπάξει από όπου βρει.......
Ένας ακόμα λόγος είναι ότι δεν αναζητώ μικροψαρα, τα οποία πιανονται ευκολα στα μικρά αγκιστρια κ είμαι αναγκασμένος κάθε λιγο να βγάζω την αρματωσια έξω..

Όλα έχουν να κάνουν με την τεχνική, πχ δεν θα ψαρέψει κάποιος κεφαλους με εγγλέζικο κ 4αρι αγκιστρι , στα πολυαγκιστρα αλλάζει το πραγμα...........
δλδ φιλε πρεπει να βαλω λιγο μεγαλυτερα αγκιστρια ναμην πιανω μικρα δλδ ενα 4αρι 5αρι ειναι αρκετο ?
αλλα αν ειναι πονηρεμενα να βαλω ψιλοτερο αγκιστρι αν καταλαβα καλα ?
 
δλδ φιλε πρεπει να βαλω λιγο μεγαλυτερα αγκιστρια ναμην πιανω μικρα δλδ ενα 4αρι 5αρι ειναι αρκετο ?
αλλα αν ειναι πονηρεμενα να βαλω ψιλοτερο αγκιστρι αν καταλαβα καλα ?
Αυτό εχω δει στα αφρωτα πολυαγκιστρα με ψωμι σε περιοχές με καχύποπτα ψαρια....

Τα κοπαδια με τα κεφαλοπουλακια κάνουν κυκλους γυρω απο το δόλωμα η πηγαινοερχονται χωρις να το αγγίζουν....
Μόλις βάλεις μικρότερο κομμάτι ψωμιού με λιγότερα αγκιστρια κ μικρά ,θα ορμηξουν κ με την σειρά τους θα προσελκύσουν κ τον μπαμπα τους , γιατί απο μόνος του δεν κάνει το λαθος.........

Σε αυτή την περιπτωση θα δουλέψει καλα η αρματωσια που σου ειπα πριν, γιατί δεν πονηρευει τα ψάρια.....
 
Αυτό εχω δει στα αφρωτα πολυαγκιστρα με ψωμι σε περιοχές με καχύποπτα ψαρια....

Τα κοπαδια με τα κεφαλοπουλακια κάνουν κυκλους γυρω απο το δόλωμα η πηγαινοερχονται χωρις να το αγγίζουν....
Μόλις βάλεις μικρότερο κομμάτι ψωμιού με λιγότερα αγκιστρια κ μικρά ,θα ορμηξουν κ με την σειρά τους θα προσελκύσουν κ τον μπαμπα τους , γιατί απο μόνος του δεν κάνει το λαθος.........

Σε αυτή την περιπτωση θα δουλέψει καλα η αρματωσια που σου ειπα πριν, γιατί δεν πονηρευει τα ψάρια.....
ενταξι φιλε θα φτιαξω και πιο ψιλες και πιο χοντρες αρματωσιες να δενω τα αγκιστρια επανω κατευθιαν η σε μικρα παραμαλακια?
 
παπαγαλε και αυτα maruto η διαφορετικα πως τα χωρανε μες το στομα τους τα 7αρια χαχαχ εδω ειχα αμφιβολιες και για τα οχταρια λεω αποκλιετε μολις ειδα πως ειναι το στομα του κεφαλου λεω σιγουρα θελει δεκαρι χαχαχαχ αλλα σεβομε την συμβουλη σου γιατι εχω μηδενικη εμπειρια
Εγώ με αγορασμενο πολυαγκιστρο ν.5 έπιανα κεφαλιά του κιλού ,με ζυμάρι πάντα‼️
 
Εγώ με αγορασμενο πολυαγκιστρο ν.5 έπιανα κεφαλιά του κιλού ,με ζυμάρι πάντα‼️
θα δουλεψω και εγω φιλε ζυμαρι θα βαλω διαφορα πραγματα που εχω πχ. εχω κοντα στα πεντε κιλα σαρδελα λιγμενη κατεψυγμενη χωρις κεφαλι και αντερα θα βαλω και αλευρι και τυρια και σκορδα καπου ακουσα δε ξερω αν ισχυει και θα δειξει τι θα γινει διοτι σε καπια σημεια κοντα σε πετρες που ξενεριζουν και βραχια διασπαρτα δε μπορω να ριξω σαρδελα γιατι οποτε το επιχείρησα γιομισα σμερνα μαλλον σε τετια σημεια απο οτι κτλβ ψωμι και ζυμαρι θα δουλεψω και σε αμμουδιες κανα ψαροδολι
 
θα δουλεψω και εγω φιλε ζυμαρι θα βαλω διαφορα πραγματα που εχω πχ. εχω κοντα στα πεντε κιλα σαρδελα λιγμενη κατεψυγμενη χωρις κεφαλι και αντερα θα βαλω και αλευρι και τυρια και σκορδα καπου ακουσα δε ξερω αν ισχυει και θα δειξει τι θα γινει διοτι σε καπια σημεια κοντα σε πετρες που ξενεριζουν και βραχια διασπαρτα δε μπορω να ριξω σαρδελα γιατι οποτε το επιχείρησα γιομισα σμερνα μαλλον σε τετια σημεια απο οτι κτλβ ψωμι και ζυμαρι θα δουλεψω και σε αμμουδιες κανα ψαροδολι
Το βράδυ, συνήθως μόνο μουγκρια σε ψαροδολι
 
εχει και κατι σμερνες σε εμενα θερια δε προλαβενει να πατωσει η σαρδελα και φερνεις εξω δυο δυο
Θαλασσινό φίδι είδες ποτέ❓ψάρευα με ένα κομμάτι σαρδέλα σε 2.νουμερο μακρυκοτσανο ,45 λεπτά τζάμπα κ βερεσε‼️
 
ενταξι φιλε θα φτιαξω και πιο ψιλες και πιο χοντρες αρματωσιες να δενω τα αγκιστρια επανω κατευθιαν η σε μικρα παραμαλακια?
Τα παραμαλλακια συνήθως χρησιμοποιούνται σε πολυαγκιστρα με ψωμί γιατί το ψωμί μεσα στο νερό φουσκώνει κ κρυβει τα αγκιστρια..
Κάποιοι τα βάζουν κ στην ζυμη γιατί μόλις το ψάρι τρώει το αγκιστρι "πετάγεται"...

Εγώ παντα χρησιμοποιω χωρίς παραμαλλακια δεμένα απευθείας για να υπάρχει κάποια κόντρα όταν τρώει το ψάρι κ εφόσον έχουμε τυλίξει σωστά το δόλωμα, συν ότι κερδίζεις σε αντοχή......
@tasos hunter και μηπως μπορεις ναμου περιγραψεις πως δωλωνεις την προηγουμενη αρματωσια και πως τη δουλεβεις δλδ σταθερη η σνα σπινινγκ τη σερνεις σιγα σιγα
Το ψωμί του τοστ το κόβω με ψαλίδι σε μακρόστενα κομματακια αφαιρώντας την κόρα που υπαρχει περιμετρικα...
Την ψυχα του ψωμιού (που πρεπει να είναι φρέσκο) την κόβω χωρίς να την πιεζω, καλυτερα ειναι να την κόβεις με τα δόντια σου για να είναι αφράτη.....
Οσο ψαρευεις τα κλείνεις σε νάιλον σακουλα να μην περναει αέρας κ οχι μέσα στον ήλιο γιατί ξερενεται κ τρίβει.....


Κανείς την βολή σου κ το αφήνεις να ψαρευει μόνο του...
Το συρόμενo buldo προτιματε από το σταθερό γιατί αν φυσάει αερακι απομακρυνονται τα δολώματα από αυτό......
Η αλλιώς μια λευκή μπομπαρδα.....

Οι μεγαλες ειναι εξαιρετικος μεζες ομως οι ατιμες!

Μπολικο λεμονι και αλατι και ουζακι να χεις με καλη παρεα!!!
Φουρνο η τηγάνι ροδέλες....
Και στα καρβουνα ψητη γίνεται αλλά έτσι δεν έχω δοκιμάσει....

Όσο κακομουτσουνη είναι κ όσο την σιχαίνονται ορισμένοι άλλο τόσο νόστιμη είναι......
 
Back
Top