Ποιο αεροβόλο να πάρω?

Το ότι αγόρασα με γνώμονα μόνο την ταχύτητα ας εχετε δίκιο ήταν λάθος πάμε στα υπόλοιπα τώρα. 1) "VISOR GAMO 4X32 WR carabinas de aire comprimido | GAMO" https://www.gamo.com/es-int/visor-gamo-4x32-wr/# αυτή είναι η διόπτρα της gamo που αγόρασα 2) η βάση που διαθέτει το συγκεκριμένο αεροβόλο πέρα από ότι είναι ειδικός σιδηρόδρομος για όλες τις διόπτρες διαθέτει και μια οπή στη μέση για να μπει η γνήσια gamo διόπτρα η οποία έχει και αυτή αντίστοιχη οπή (αρσενικο-θυληκο) ώστε όταν βιδωνει πάνω να μην έχει κανένα τζόγο κάτι που δεν έχει καμία άλλη διοπτρα ακόμα και είναι ακριβή. 3) τζόγος τριξιματα μετά από 500 περίπου βολές ούτε κατά διάνοια και η κατασκευή του είναι πολύ ποιοτική για τα λεφτά του 4) την ταχύτητα δεν την έβγαλα από το μυαλό μου αυτή γράφει ο κατασκευαστής, τώρα αν λέει ψέματα τι να κάνουμε έτσι και αλλιώς σε ένα ψέμα ζούμε κάθε μέρα. Και ναι νομίζω ότι όλα αυτά είναι τυχαία μεν αλλά καλή επιλογή. 5) επίσης από την αρχή εξήγησα ότι δεν έχω εμπειρία αλλά αγόρασα ένα μοντέλο που θεωρώ για τα χρήματα του είναι ότι ποιο value for money κατά την προσωπική μου άποψη. 6)Και Κάτι τελευταίο με συγχωρείτε νόμιζα ότι λέμε εμπειρίες και γνώμες από αεροβόλα που διαθέτουμε και μετά είδα ότι το θέμα είναι: "τα σωστά κριτήρια επιλογής αεροβόλου". Ευχαριστώ πολύ.
Γιώργο καλημέρα!:)

Με το θάρρος, και με καλή πρόθεση και μόνο, θα σε συμβούλευα να πάρεις όσα μπορείς περισσότερα από το φόρουμ για το αντικείμενο, αντιπαραβάλλοντας μόνο με κριτική σκέψη ότι νομίζεις και φιλτράροντας τα!

Όπως σε αλλά θέματα έτσι και σ' αυτό , υπάρχουν παιδιά σαν τον Ηρακλή, που αν μη τι άλλο σίγουρα έχουν καλές προθέσεις, και έχουν αυξημένη εμπειρία!

Καμία φορά ο τρόπος γραφής οδηγεί σε αντιπαραθέσεις , και σίγουρα οι γνώμες για οποιοδήποτε θέμα δεν είναι ίδιες...Αλλά αν μπορείς και τα φιλτράρεις όλα, και να παίρνεις τα σωστά, μόνο κερδισμένος θα βγεις!...δογματικός, αιρετικός και απόλυτος να μην είσαι...

Φιλικά πάντα,

Γιάννης

Last edited:
Να ξεκαθαρισω απο την αρχη πως κανουμε συζητηση για να μαθαινουν και αλλοι που διαβαζουν και σε καμια περιπτωση δεν θελω ουτε να φανω ''εξυπνος'' ουτε ''ξερολας'' αλλα αυτα που λεω ειναι βαση εμπειριας και σε πολλα και τεχνικης.
Ξαναλεω λοιπον πως το οπτικο στο μονο που ειναι Gamo ειναι τα γραμματα....ειναι φασον προιον οπως και πολλα αλλα.
Ακαταλληλη για σκοποβολη(και οχι μονο) διοτι δεν ειναι MILD DOT(σταυρος με τελιτσες)το οποιο βοηθαει να ριχνουμε και σε διαφορετικες αποστασεις χωρις να χαλαμε το POI(κεντρο μηδενισμου).
Αυτο που εχει για βαση δεν ειναι απαραιτητο διοτι δεν χρειαζεται.......ολα τα αεροβολα εχουν αυλακιες στο κιλινδρο 11mm που ειναι κοινο σε ολα......σπανια καποιος θα χρειαστει 9mm και αυτο αν το απαιτει η βαση στιρηξης της διοπτρας(σπανιο φαινομενο).
Το stop του οπτικου παλι δεν χρειαζεται διοτι οι περισσοτερες βασεις το διαθετουν(pin stop) και κουμπωνουν πανω στο σωμα του αεροβολου στην καταλληλη τρυπουλα που διαθετουν ολα τα αεροβολα......οποτε καταλαβαινεις πως η ''παρουσιαση'' της βασης στα χαρακτηριστικα του οπλου δεν λεει τιποτα παρα να βγαλει εντυπωσεις.
Mην αναφερεσαι για ποιοτητα διοτι απεχει πολυ απο αυτην την λεξη οχι μονο το οπλο αυτο αλλα γενικα ολη η εταιρια...........αν θα μιλησουμε για Ισπανικα αεροβολα που αξιζουν την προσοχη μας τοτε μιλαμε μονο για την COMETA!!!
Οι ταχυτητες που γραφουν στις διαφημησεις απεχει κατα πολυ απο την πραγματικοτητα......κανεις δεν αναφερει με τι σφαιρακι μετρηθηκε .......τι βαρος.....τι υποδιαμετρημα και ποιον τυπο........οποτε καμια σχεση παλι.
Δεν μου εγραψες πια σφαιρακια ριχνεις???
Value for mοney δεν ειναι σε καμια περιπτωση.....οπως επισεις δεν αγωραζουμε οτιδηποτε ειναι φτηνο η το θεωρουμε εμεις φτηνο αλλα η επιλογη η ΣΩΣΤΗ ειναι για αυτα που μπορει να κανει!!!!
Συγνωμη φιλε μου αλλα ΄΄εμπειρια'' απο δυο οπλα δεν μπορεις να εχεις.......μια αποψη ναι.....
Στην αρχη του ποστ ΠΟΙΟ ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΝΑ ΠΑΡΩ εχω γραψει καποια πραγματα........ισως θα πρεπει να τα διαβασεις.
Σεβαστά όλα αυτά αλλά στο τέλος έγραψα ότι διαβασα μόνο το θέμα που λέει "ποιο αεροβόλο να πάρω" και δεν διάβασα την πρώτη σελίδα και θεώρησα ότι γράφουμε γνώμες από κατόχους διαφόρων αεροβόλων. Άρα έγραψα σε λάθος ποστ που έχει άλλο θέμα και γω έγραψα πολύ γενικευμένα μια απόψη συγχωρέστε με για αυτό. Επίσης δεν έγραψα με τι σφαιρακια ρίχνω καθώς άλλη ταχύτητα άλλη ακρίβεια δίνει το καθένα τα οποία η αλήθεια δεν γνωρίζω και θα ήταν λάθος να γράφω με τι ρίχνω.

Γιώργο καλημέρα!:)

Με το θάρρος, και με καλή πρόθεση και μόνο, θα σε συμβούλευα να πάρεις όσα μπορείς περισσότερα από το φόρουμ για το αντικείμενο, αντιπαραβάλλοντας μόνο με κριτική σκέψη ότι νομίζεις και φιλτράροντας τα!

Όπως σε αλλά θέματα έτσι και σ' αυτό , υπάρχουν παιδιά σαν τον Ηρακλή, που αν μη τι άλλο σίγουρα έχουν καλές προθέσεις, και έχουν αυξημένη εμπειρία!

Καμία φορά ο τρόπος γραφής οδηγεί σε αντιπαραθέσεις , και σίγουρα οι γνώμες για οποιοδήποτε θέμα δεν είναι ίδιες...Αλλά αν μπορείς και τα φιλτράρεις όλα, και να παίρνεις τα σωστά, μόνο κερδισμένος θα βγεις!...δογματικός, αιρετικός και απόλυτος να μην είσαι...

Φιλικά πάντα,

Γιάννης
Πολύ σωστά τα λετε. Εγώ απλά ήμουν αφελής και παρεξήγησα το θέμα που έχει θέσει ο κύριος Ηρακλής καθώς δεν διάβασα την πρώτη σελίδα. Θα μπορούσε να μου δωθεί μια πιο δογματική και αιρετική απάντηση και ίσως καταλάβαινα πιο γρήγορα ότι ήμουν άστοχος σε αυτά που έγραψα. Πάντα φιλικα

Πολύ σωστά τα λετε. Εγώ απλά ήμουν αφελής και παρεξήγησα το θέμα που έχει θέσει ο κύριος Ηρακλής καθώς δεν διάβασα την πρώτη σελίδα. Θα μπορούσε να μου δωθεί μια πιο δογματική και αιρετική απάντηση και ίσως καταλάβαινα πιο γρήγορα ότι ήμουν άστοχος σε αυτά που έγραψα. Πάντα φιλικα
Και αστοχος να εισουνα, που δεν εισουνα, τι εγινε? Καλα εκανες κι εγραψες οτι εγραψες. Κουβεντα κανουμε, δε συντασσουμε προυπολογισμο του κρατους, ουτε διαμορφωνουμε πολιτικη εθνικης αμυνας.:)

Σεβαστά όλα αυτά αλλά στο τέλος έγραψα ότι διαβασα μόνο το θέμα που λέει "ποιο αεροβόλο να πάρω" και δεν διάβασα την πρώτη σελίδα και θεώρησα ότι γράφουμε γνώμες από κατόχους διαφόρων αεροβόλων. Άρα έγραψα σε λάθος ποστ που έχει άλλο θέμα και γω έγραψα πολύ γενικευμένα μια απόψη συγχωρέστε με για αυτό. Επίσης δεν έγραψα με τι σφαιρακια ρίχνω καθώς άλλη ταχύτητα άλλη ακρίβεια δίνει το καθένα τα οποία η αλήθεια δεν γνωρίζω και θα ήταν λάθος να γράφω με τι ρίχνω.
Δεν νομιζω να ειναι προβλημα που εγραψες σε αυτο το ποστ.......τωρα για τα σφαιρακια θα σου πω πως παιζουν παρα πολυ μεγαλο ρολο στην ακριβεια της βολης........δεν ειναι ολα ιδια...σε γενικες γραμμες αποφευγουμε τα ισια και τα μυτερα καθως και καποια ''παραξενα'' που κυκλοφορουν και επισεις τα πλαστικα με ατσαλινη κεφαλη.
Πρεπει να ψαξουμε με δοκιμες ακομα και το υποδιαμετρημα που θα ταιριαξει στην καννη μας.

Στα 60 μ το βρήκα σχετικά ευκολα.
Στα 80, 90 νομίζω θα ζοριστω αρκετά.
Θελει δουλειά....

View attachment 43743
View attachment 43744
Έχεις δικιο, ίσως το 4,5 θα ήταν καλύτερη επιλογή για 80 90 μέτρα λόγο της μικρότερης καμπύλης, εγώ παντος δεν το μετανιώνω για το 5,5!! Και σε δοκιμές στα 90 μέτρα βαράω άνετα το κουτάκι του καφέ το μικρό που χτυπάς στο χέρι και με αέρα, με απόκλιση περιπου 20cm απο το κουτί να φανταστείς 4 σημάδια πιο κάτω και λίγο ακόμα στη Διόπτρα γιατί έχει μηδενιστεί στα 20 μέτρα !! IMG_20220321_002658.jpg

Ευχαριστώ πολύ Ηρακλή. Αυτό προορίζεται εφόσον το πάρω μόνο για σκοποβολή στο σκοπευτήριο στημένο οπότε δεν θα με ενοχλήσει το βάρος. Έχω εικόνα του συγκεκριμένου βάρους καθώς ασχολήθηκα κάμποση ώρα με ένα hw 97 που πρέπει να έιναι στα ίδια κιλά αν δεν κάνω λάθος χωρίς κάποια ενόχληση. Με το hw90 5.5 είναι εφικτες αξιοπρεπείς βολές(σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού 330ml) στα 100 μετρα βάση των δυνατοτήτων του όπλου όπως βγαίνει από το εργοστασιο (χωρίς μετατροπές)?
Εγώ με το hw77 k 5,5 το έχω άνετα το κουτάκι το 330ml στα 90 μέτρα, με μεγάλη καμπύλη, απλός πρέπει να μάθεις καλά το όπλο σου!!

Το 77αρι δεν εχει τη δυναμη που χρειαζεται για σκοποβολη στα 60-70 μετρα, τα μετρα αυτα ειναι πολλα για 12-13 ποδολιβρα.
Μια χαρά είναι δες στα 70 μέτρα!! Από ένα hw77 k 5,5!! Και κουτάκι απο καλαμάρι διαμπερες,δεν το λες και αδυναμο!!IMG_20220227_171421.jpg

Μια χαρά είναι δες στα 70 μέτρα!! Από ένα hw77 k 5,5!! Και κουτάκι απο καλαμάρι διαμπερες,δεν το λες και αδυναμο!!View attachment 45532
Για τα δικα σου δεδομενα, με 43 cm3 ογκο κυλινδρου σιγουρα δεν το λες δυνατο.........

Για τα δικα σου δεδομενα, με 43 cm3 ογκο κυλινδρου σιγουρα δεν το λες δυνατο.........

Για μένα είναι ικανοποιητικά δυνατό και βασικό ότι είναι και ευθειβολο κλείσαμε!! Τώρα στα 70 μέτρα βαράμε και ένα μικρό λεμόνι!! Τώρα να παρω ένα πιο δυνατό και να βαράω στα 40 μέτρα τενεκέ άστο καλυτερα!!

Για μένα είναι ικανοποιητικά δυνατό και βασικό ότι είναι και ευθειβολο κλείσαμε!! Τώρα στα 70 μέτρα βαράμε και ένα μικρό λεμόνι!! Τώρα να παρω ένα πιο δυνατό και να βαράω στα 40 μέτρα τενεκέ άστο καλυτερα!!
Eννοηται οτι το βασικο σε ενα αεροβολο ειναι να ειναι ευθυβολο και αν μη τι αλλο το συγκεκριμενο ειναι απο τα καλυτερα σε αυτο το τομεα, και η δυναμη στα αεροβολα ελατηριου δεν συμβαδιζει ευκολα με την ακριβεια στο χαρτι.

Καλημερίζω την πάτε με τις καλύτερες ευχές για Καλή Ανάσταση και με ένα Diana 35 του 1982 να αρχίζω την παριπετια μου με τα αεροβόλα στόχος μου το σημάδι και κανένα πουλάκι γύρω στα 25 μετρα

Back