Ποιο αεροβόλο να πάρω?

Γνωριζει καποιος να μου πει πανω κατω τι βεληνεκες/εμβελια εχουν τα αεροβολα ελατηριου? Συγκεκριμενα το gamo big cat 1000-E που εχω? Οπου κι αν εχω μπει να ψαξω, δεν υπαρχει αυτη η πληροφορια. Υπαρχει μονο η ταχυτητα 360m/s. ευχαριστω!
Το κάθε μοντέλλο έχει τις προδιαγραφές του.
Άλλο έχει μεγαλύτερη δύναμη άλλο μεσαία άλλο μικρότερη - τη δύναμη την καθορίζουμε με βάση την αρχική ταχύτητα του βλήματος και το βάρος του (την κινητική του ενέργεια δηλαδή).
Πρακτικά μας ενδιαφέρει η απόσταση στην οποία είναι αξιοποιήσιμη η ακρίβειά του - δηλαδή μέχρι ποιά απόσταση συγκεντρώνει τις βολές του σε όσο το δυνατόν καλύτερη συγκέντρωση.
Αυτό διαφέρει επίσης κι ανάμεσα από όπλα της ίδιας περίπου δύναμης γιατί στην τελική εξίσωση παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Άν λόγου χάριν το Α τουφέκι έχει χάλια σκανδάλη ή μάπα κάννη σε σχέση με το Β τότε η ακρίβεια θα είναι χειρότερη στο πρώτο σε σχέση με το δεύτερο.
Το Gamo σου ΔΕΝ βγάζει αυτές τις αρχικές ταχύτητες βλήματος στην αληθινή ζωή - άν το ελέγξεις με χρονογράφο θα δείς την αλήθεια. Για το ωφέλιμο/χρήσιμο βεληνεκές που σε ενδιαφέρει θα το δείς μόνος σου κάνοντας βολές και δοκιμές. Θέλεις να χτυπάς κέρματα και καπάκια αναψυκτικών στα 30-40-50-60-70 μέτρα ή κουτιά αναψυκτικού ή κονσέρβας ή ντενεκέδες λαδιού άς πούμε;
Η συγκέντρωση των βολών σου θα σου υποδείξει αυτή την απόσταση σε πρακτικό επίπεδο.

Καλά για επαναληψιμοτητα σε κέρματα μετά τα 50-60 μέτρα με αεροβολα ελατηριου είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα με αυτά που έχω δει εγώ τουλάχιστον.. Εκτος και αν μιλάμε για 1 επιτυχημένη βολη στις 5

Καλά για επαναληψιμοτητα σε κέρματα μετά τα 50-60 μέτρα με αεροβολα ελατηριου είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα με αυτά που έχω δει εγώ τουλάχιστον.. Εκτος και αν μιλάμε για 1 επιτυχημένη βολη στις 5
Δεν μπορεί να γίνει εύκολα και δεν μπορεί επίσης να το κάνει ο καθένας (ασχέτως με την όποια ιδέα κι άν έχει για τις σκοπευτικές του ικανότητες). Οι αποστάσεις αυτές είναι ήδη μεγάλες για την κλίμακα αποστάσεων των όπλων ελατηρίου.

Και την ενεργεια της βολιδας πως την μετραω? Δεν ξερω αν το γνωριζεις το συγκεκριμενο αεροβολο αλλα μου ειχε πει καποιος (εδω μεσα) να μην εχω και πολλες απαιτησεις απο αυτο. Εγω χρησιμοποιω τις βολιδες της GAMO penetration και τα hunter. Εχω ριξει αμετρητα και με τα δυο και δεν μπορω να αποφασισω ποιο μου αρεσει καλυτερα.. δεν βλεπω διαφορες.. ισως τα πρωτα να εχουν καλυτερη ακριβεια, ισως! Για να σου δωσω να καταλαβεις αε πουμε στα 10 μετρα εχω πετυχει νονισμα 10λεπτο και με τις 2 βολιδες, αλλα στα 30 μετρα δεν μπορουσα να πετυχω ενα πορτοκαλι.. το πετυχαινα ξυστα απο την δεξια πλευρα.. δεν εχω διοπτρα! Εγω στην ουσια το αεροβολο το πηρα για κυνηγαω ποντικια! Γινεται χαμος εδω απο ποντικια
Το όπλο σου το είχα. Δεν είναι οτι καλύτερο αλλά είναι ευθύβολο και με ανεκτή σκανδάλη για τα λεφτά του (150 ευρώ).
Τώρα απο Gamo έχω το black 1000 σε 5,5 και είναι πολύ ευθύβολο.
Οι βολίδες της gamo δεν είναι καλές. Δοκίμασε JSB EXACT μεσαίου και μεγάλου βάρους.
Για να μετρήσεις την ενέργεια θες ταχογράφο.
Τσέκαρε αν χάνει αέρα από την τσιμούχα της κάννης.

Πορτοκάλι στα 30 m μετρημένα κιόλας και χωρίς διόπτρα αλλά με τα ανοιχτά σκοπευτικά και το όπλο στηριγμένο λογικά δεν θα έπρεπε να έχεις πρόβλημα να το πετύχεις όχι μία αλλά πολλές φορές.

Οι βολίδες της Gamo είναι φτηνές αλλά δεν διεκδικούν πρωτεία σε κανένα τομέα - ειδικά άν θέλεις να έχεις την καλύτερη δυνατή απόδοση. Για σκοποβολή σε κοντινές αποστάσεις με ανοιχτά σκοπευτικά καλές είναι αλλά μέχρι εκεί.
Δοκίμασε κάτι ποιοτικότερο να δείς τι γίνεται.

Δες το παρακάτω βίντεο ειδικά στο 03:49'' λεπτό πώς χτυπιέται μια χαρά το κέρμα κι από όρθια θέση (με διόπτρα) :

Απο όρθια σταση το βαραγα χωρις να το εχω στηριγμενο.. απο θεση πυρινηδων το πετυχαινα.. τα JSB που λεει ο φιλος απο πανω ειναι καλυτερα? Θεωρεις οτι φταινε τα σφαιρακια ή το αεροβολο ή και τα δυο?

Παιδια χρειαζομαι την συμβουλη σας για ακομα ενα θεματακι.. οταν πηγα και αγορασα το αεροβολο μου, ρωτησα τον μαγαζατορα αν ειχε εξαρτηματα καθαρισμου οπως οβελο για την καννη, και μου ειπε στην καννη να ριχνω 1-2 σταγονες πετρελαιο και μετα να ριχνω 3 με 4 σφαιρακια μαζεμενα.. ποια η γνωμη σας?

Παιδια χρειαζομαι την συμβουλη σας για ακομα ενα θεματακι.. οταν πηγα και αγορασα το αεροβολο μου, ρωτησα τον μαγαζατορα αν ειχε εξαρτηματα καθαρισμου οπως οβελο για την καννη, και μου ειπε στην καννη να ριχνω 1-2 σταγονες πετρελαιο και μετα να ριχνω 3 με 4 σφαιρακια μαζεμενα.. ποια η γνωμη σας?
20230214_100929.jpg
Εγώ χρησιμοποιώ τα παραπάνω.....Είναι τσόχα ,τα βρέχεις με ένα καλό CLP και τα ρίχνεις . Κάνουν καλή δουλειά δεν είχα πρόβλημα ποτέ μετά από χιλιάδες βολές με το ίδιο αεροβόλο.
Απέφυγε τον καθαρισμό με βέργα, μπορείς πάρα πολύ εύκολα να κάνεις Ζημιά.

Τρείς λέξεις:
Μήν το κάνεις.

Γιατί όχι, αν χρησιμοποιεί τη σωστή τεχνική;
Αυτή ΔΕΝ είναι η σωστή τεχνική.
Είναι συνταγή εγγυημένης δημιουργίας βλάβης στο κάθε όπλο ελατηρίου.
Πετρέλαιο στην κάννη και βολή μετά = βίαιη ανάφλεξη (φαινόμενο dieseling) που τόσο πολύ πασχίζουμε να αποφύγουμε στα αεροβόλα.

Αυτή ΔΕΝ είναι η σωστή τεχνική.
Είναι συνταγή εγγυημένης δημιουργίας βλάβης στο κάθε όπλο ελατηρίου.
Πετρέλαιο στην κάννη και βολή μετά = βίαιη ανάφλεξη (φαινόμενο dieseling) που τόσο πολύ πασχίζουμε να αποφύγουμε στα αεροβόλα.
Έχεις δίκιο για αυτό.
Εγώ αναφερόμουν στα VFG.

Έχεις δίκιο για αυτό.
Εγώ αναφερόμουν στα VFG.
Για όπλα χαμηλής ισχύος (κάτω από 7,5 Joules ή 5,5 - 6 ποδόλιβρες - ftlbs) όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα Ολυμπιακά αγωνίσματα αεροβόλου δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Για ισχυρότερα όπλα καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους γιατί στην πράξη δεν προσφέρουν ικανή αντίσταση (όπως ένα μεταλλικό βλήμα κάποιου βάρους και ανάλογων τριβών) και ισοδυναμούν σχεδόν με βολή χωρίς βλήμα = άλλο ένα πράγμα που πασχίζουμε επίσης να αποφύγουμε για να μην κάνουμε ζημιά στα εσωτερικά μέρη του όπλου μας.
Μια χρήση τους που συνηθίζεται είναι αυτή με την ταυτόχρονη γέμιση με βολίδα.
Μπαίνει το τσόχινο βύσμα πρώτα (καθαρό ή εμποτισμένο ελαφρά με καθαριστικό υγρό) και από πίσω μια μολυβένια βολίδα.

Μπαίνει το τσόχινο βύσμα πρώτα (καθαρό ή εμποτισμένο ελαφρά με καθαριστικό υγρό) και από πίσω μια μολυβένια βολίδα.
Έτσι ακριβώς!!!
Μάλιστα, όταν μέτρησα την ταχύτητά τους ήταν περίπου 100π/δ χαμηλότερη απ' ότι αν ρίχνονταν μόνο το βλήμα.

Για ισχυρότερα όπλα καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους γιατί στην πράξη δεν προσφέρουν ικανή αντίσταση (όπως ένα μεταλλικό βλήμα κάποιου βάρους και ανάλογων τριβών) και ισοδυναμούν σχεδόν με βολή χωρίς βλήμα
Σε PCP μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα?

Σε PCP μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα?
Όχι, δεν υπάρχει κάποιο θέμα.
Άν όμως η κάννη μαζεύει πολλά κατάλοιπα μολύβδου με αποτέλεσμα ελάττωση της ακρίβειάς της τότε ίσως χρειαστεί πιό δραστικός καθαρισμός από τα απλά τσόχινα βύσματα.

Για όπλα χαμηλής ισχύος (κάτω από 7,5 Joules ή 5,5 - 6 ποδόλιβρες - ftlbs) όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα Ολυμπιακά αγωνίσματα αεροβόλου δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Για ισχυρότερα όπλα καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους γιατί στην πράξη δεν προσφέρουν ικανή αντίσταση (όπως ένα μεταλλικό βλήμα κάποιου βάρους και ανάλογων τριβών) και ισοδυναμούν σχεδόν με βολή χωρίς βλήμα = άλλο ένα πράγμα που πασχίζουμε επίσης να αποφύγουμε για να μην κάνουμε ζημιά στα εσωτερικά μέρη του όπλου μας.
Κώστα αυτό με τη ταυτόχρονη γέμιση με βολίδα είναι πατέντα κάποιου? Νομίζω οτι δεν πρέπει.

Σου είπε μαλακίες Κώστα. Πάρε ένα σπρέυ ballistol. Κόψε ένα κομμάτι χοντρή μεσινέζα ψαρέματος που να αντέχει κιλά, κάνε μια θηλιά στη μία άκρη και περνα το στην κάννη με τη θηλιά να είναι στο πίσω μέρος της κάννης, εκεί που βάζεις σφαιράκι. Πέρνα στη θηλιά ένα μικρό πανάκι εμποτισμένο με μπάλιστολ και τράβα απο μπροστά. Συνέχισε μετά με στεγνά πανάκια μέχρι να βγαίνουν καθαρά. To πανάκι μικρό να μην σφηνώσει. Κάνε πρώτα δοκιμή. Αν ζορίζεται πολύ να περάσει μίκρυνε το. Με το ίδιο σπρέυ μπορείς να λιπάνεις τον άξονα της κάννης και τις αρθρώσεις του μοχλόυ όπλισης. Μή ρίξεις λάδι στην τρύπα του κορμού που βγαίνει ο αέρας και στο ελατήριο ή τη σκανδάλη. Ψέκασε λίγο ένα πανάκι μικροινων με μπαλιστολ και πέρνα όλο το όπλο εξωτερικά και είασο οκ.
https://www.hobbi.gr/ladi-syntirisi...kLyfCDRJsVj0aAgFXVWBzTCSYQ4FFpJRoCGYYQAvD_BwE

Last edited:
Back