Έχεις την άποψη σου και είναι σεβαστή. Καλό είναι να σέβεσαι και τις απόψεις των άλλων όμως. Ευχαριστώ.δηλαδη εισαι υπερ της εκπευδευσης την ανοιξη , και υπερ των ηλεκτονικων μεσων , που σιγα σιγα θα παει η περδικα σε αφανιζμο , οπως η μπεκατσα σε οριζμενα νησια , που ο καλυτερος μανιοδης μπεκατσας ,με ολα τα μοντερνα μεσα εχει κανει 15 μπεκατσες ολο τον χρονο
Άρη δεν είναι λίγοι φίλε μουΔεν φταίει ο σύλλογος κ το δασαρχείο... Η νοοτροπία ορισμένων φταίει...
Την πέρδικα τη κυνηγούν λίγοι, έπρεπε να τη σέβονται αν τη θεωρούν τόσο λεβεντικη όσο την τραγουδούν κ την διαφημίζουν...
Οι πληθυσμοί μειώθηκαν όταν σταμάτησαν οι ορεινές καλλιέργειες, οι καρπωσεις αυξήθηκαν όταν οι δρόμοι έφτασαν σε κάθε κορυφή κ η υποκρισία κάποιων ότι είναι το θήραμα της καρδιάς τους φαίνεται όταν επιστρέφουν στο αμάξι...
Δεν την ξέρω την πέρδικα, δεν την έχω κυνηγήσει, την έχω αγαπήσει μέσα από τα μάτια κ το φακό του Γιώργου Πέππα που τη λατρεύει κ μου έχει περάσει να την σέβομαι... Μου έχει δοθεί η ευκαιρία κάποιες φορές σε άλλα κυνήγια να σηκώσω πουλιά κ να τα καρπώθω αλλά δεν τα τουφεκισα ποτέ... Δεν ξέρω γιατί, ίσως γιατί χωρίς σκύλο μου φάνηκε ανούσιο, απλά μια τουφεκιά, είναι πάνω στη στιγμή αυτά, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αλλά όταν τις σηκώνα δεν μου έβγαινε να τις τουφεκισω... Σε κάποιους άλλους πρόσφερει συγκινήσεις που εγώ δεν ένιωσα με το φτερούγισμα της σκέφτηκα κ έμεινα σε αυτό...
Είναι και άλλα δυστυχώς ,για εμένα τεράστιο πρόβλημα είναι η μόδα με τους σκύλους ,κάποτε είχαμε 1 2 σκυλιά να κυνηγάμε ,τα πουλιά λιγόστεψαν και η λύση για πολλους είναι αφού δεν την βρίσκω με έναν σκύλο στο 4ωρο θα τον λειωσω στα εκπαιδευτικά να βγάζει 6ωρο και θα πάρω και δεύτερο να την κυνηγήσω μετά τις 13:00 μέχρι της 17:00 και επειδή πάω ΣΚ θα έχω και αλλα δυο για την άλλη μέρα αφού ειδικά το πρώτο το έλιωσα σήμερα οπότε αύριο δεν θα βγάλει 5ωρο ,και δεν είναι και μόνο αυτό είναι ότι θέλουμε να κυνηγάει στην πλαγιά 400 αρες και 500 αποστάσεις ,κάναμε τα σκυλιά απίστευτα ανοιχτά απίστευτα γρήγορα με τεράστιες αντοχές χωρίς να κατανοούμε ότι και ο τετράποδος φίλος μας έχει όρια και αυτά τα όρια τα έχουμε ξεφτιλισει για να βρούμε μια πέρδικα παραπάνω .Για να βγουν τέτοια σκυλιά υπεραθλητες θέλουν συχνότητα και ώρες στο βουνό που.αυτο αυτόματα ζοριζει την πέρδικα εξαιρετικά πολύ ,δεν αφήνεται το πουλί να ηρεμήσει ούτε στιγμή ,δεν αφήνεται το πουλι να γεννήσει ,δεν αφήνεται να κλωσησει τα αβγά της ,και εάν το κάνει δεν αφήνεται να μεγαλώσει τα περδικακια της από σήκωμα σε σήκωμα με αποτέλεσμα τα μικρά μιας και δεν έχουν ακόμα θερμορυθμιστικο σύστημα να πεθαίνουν.Βαλε και την τεράστια αύξηση των εχθρών της αλεπούδες κουνάβια γεράκια έρχεται και δένει το γλυκό .Σαφέστατα και αυτά που αναφέρεις έχουν συμβάλει .Η αντίστροφη μέτρηση εχει αρχίσει απο χρόνια Λευτέρη. Απο τότε που μεσα απο καποια προγράμματα για την κτηνοτροφία αλλά και αργότερα για την αξιοποίηση των ορεινών όγκων ,εχουν γεμίσει τα βουνά δρόμους. Φτάνεις πια σε οποια κορφή της Πινδου θέλεις με αυτοκίνητο.Συνεπώς αφου η πρόσβαση εχει διευκολυνθεί και ανα πάσα στιγμή μπορείς να εισαι εκει πάνω , να κατασκηνώσεις ,να παρακολουθήσεις ,να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου και όταν ερθει η ωρα για κυνήγι,όλα γίνονται ας πούμε πιο άνετα.
Θα μου πει κάποιος ναι,αλλά το βουνό θελει περπάτημα,ειναι δύσκολο και το κυνήγι της ακόμη πιο δύσκολο. Ναι ,αλλά για σκέψου να τραβάς ανάβαση απο τις 2 τη νύχτα για να βρεθείς το ξημέρωμα στον τόπο που θα κυνηγήσεις ,ενω τώρα αυτο μειώνεται κατα πολυ και ξοδεύεις την ενέργεια σου στο κυνήγι.
Τα θυμάμαι και τα νοσταλγώ είναι η αλήθεια .
Απ οταν λοιπόν γέμισαν οι κορφές δρόμους τα πραγματα δυστυχώς αλλαξαν και αλλάζουν.
Είπες πολύ σωστές κουβέντες φίλε Pain. Επίσης να συμπληρώσω ότι μεγάλο ρόλο στη μείωση της πέρδικας έχουν παίξει και τα περιοδικά του χώρου με όλη αυτή τη διαφήμιση για το "λεβέντικο" κυνήγι της και τα dvd που βγάζει που προωθεί ο κάθε επαγγελματίας κυνοτρόφος. Θυμάμαι όταν ξεκίνησα την πέρδικα, στα Τζουμέρκα, στην έναρξη, ήμασταν η παρέα μου (2 ή 3 άτομα) και δύο ακόμη παρέες. Βρίσκαμε καλύβα και η περιοχή είχε ελάχιστη όχληση. Ειδικά όταν περνούσε λίγο ο καιρός και έμπαινε καμιά μπεκάτσα ήμασταν μόνοι μας. Το 2010 που σταμάτησα την πέρδικα, στην έναρξη, στα ίδια μέρη, όχι καλύβα δεν βρίσκαμε, αλλά ούτε τόπο να κυνηγήσουμε. Τώρα φαντάζομαι θα είναι ακόμη χειρότερα. Αν δεν υπήρχαν γκρέμια και στεφάνια να πιάσει η πέρδικα όταν στριμωχτεί πολύ, θα είχε εκλείψει σε πολλές περιοχές. Η ικανότητά της αυτή σώζει μερικά πουλιά και γι' αυτό μπορεί και ξαναβλέπουμε πέρδικες σε πολύ πιεσμένα μέρη.Άρη δεν είναι λίγοι φίλε μου
Είναι και άλλα δυστυχώς ,για εμένα τεράστιο πρόβλημα είναι η μόδα με τους σκύλους ,κάποτε είχαμε 1 2 σκυλιά να κυνηγάμε ,τα πουλιά λιγόστεψαν και η λύση για πολλους είναι αφού δεν την βρίσκω με έναν σκύλο στο 4ωρο θα τον λειωσω στα εκπαιδευτικά να βγάζει 6ωρο και θα πάρω και δεύτερο να την κυνηγήσω μετά τις 13:00 μέχρι της 17:00 και επειδή πάω ΣΚ θα έχω και αλλα δυο για την άλλη μέρα αφού ειδικά το πρώτο το έλιωσα σήμερα οπότε αύριο δεν θα βγάλει 5ωρο ,και δεν είναι και μόνο αυτό είναι ότι θέλουμε να κυνηγάει στην πλαγιά 400 αρες και 500 αποστάσεις ,κάναμε τα σκυλιά απίστευτα ανοιχτά απίστευτα γρήγορα με τεράστιες αντοχές χωρίς να κατανοούμε ότι και ο τετράποδος φίλος μας έχει όρια και αυτά τα όρια τα έχουμε ξεφτιλισει για να βρούμε μια πέρδικα παραπάνω .Για να βγουν τέτοια σκυλιά υπεραθλητες θέλουν συχνότητα και ώρες στο βουνό που.αυτο αυτόματα ζοριζει την πέρδικα εξαιρετικά πολύ ,δεν αφήνεται το πουλί να ηρεμήσει ούτε στιγμή ,δεν αφήνεται το πουλι να γεννήσει ,δεν αφήνεται να κλωσησει τα αβγά της ,και εάν το κάνει δεν αφήνεται να μεγαλώσει τα περδικακια της από σήκωμα σε σήκωμα με αποτέλεσμα τα μικρά μιας και δεν έχουν ακόμα θερμορυθμιστικο σύστημα να πεθαίνουν.Βαλε και την τεράστια αύξηση των εχθρών της αλεπούδες κουνάβια γεράκια έρχεται και δένει το γλυκό .Σαφέστατα και αυτά που αναφέρεις έχουν συμβάλει .
Όχι δεν είναι χειρότερα είναι καλύτερα , έχουν πέσει όλοι στα γουρούνια και δεν είναι πλέον τόσο πολύ η περδικαδες στα βουνά.( Ο κόσμος είναι το πρώτο σαββατοκύριακο )Είπες πολύ σωστές κουβέντες φίλε Pain. Επίσης να συμπληρώσω ότι μεγάλο ρόλο στη μείωση της πέρδικας έχουν παίξει και τα περιοδικά του χώρου με όλη αυτή τη διαφήμιση για το "λεβέντικο" κυνήγι της και τα dvd που βγάζει που προωθεί ο κάθε επαγγελματίας κυνοτρόφος. Θυμάμαι όταν ξεκίνησα την πέρδικα, στα Τζουμέρκα, στην έναρξη, ήμασταν η παρέα μου (2 ή 3 άτομα) και δύο ακόμη παρέες. Βρίσκαμε καλύβα και η περιοχή είχε ελάχιστη όχληση. Ειδικά όταν περνούσε λίγο ο καιρός και έμπαινε καμιά μπεκάτσα ήμασταν μόνοι μας. Το 2010 που σταμάτησα την πέρδικα, στην έναρξη, στα ίδια μέρη, όχι καλύβα δεν βρίσκαμε, αλλά ούτε τόπο να κυνηγήσουμε. Τώρα φαντάζομαι θα είναι ακόμη χειρότερα. Αν δεν υπήρχαν γκρέμια και στεφάνια να πιάσει η πέρδικα όταν στριμωχτεί πολύ, θα είχε εκλείψει σε πολλές περιοχές. Η ικανότητά της αυτή σώζει μερικά πουλιά και γι' αυτό μπορεί και ξαναβλέπουμε πέρδικες σε πολύ πιεσμένα μέρη.
Μακάρι.Όχι δεν είναι χειρότερα είναι καλύτερα , έχουν πέσει όλοι στα γουρούνια και δεν είναι πλέον τόσο πολύ η περδικαδες στα βουνά.( Ο κόσμος είναι το πρώτο σαββατοκύριακο )
Aπο την δική μου πλευρά πατριώτη δεν ειναι οπως τα λες. Και το λέω με σιγουριά γιατί ξερεις πως καθε χρόνο Οκτώβρη και Νοέμβρη ειμαι πάνω και για πολλές μέρες. Το θεμα είναι οτι κάποτε ήταν μονο οι ντόπιοι. Τώρα έρχονται παρα πολλοί από Αθήνα και Πελοπόννησο.Όχι δεν είναι χειρότερα είναι καλύτερα , έχουν πέσει όλοι στα γουρούνια και δεν είναι πλέον τόσο πολύ η περδικαδες στα βουνά.( Ο κόσμος είναι το πρώτο σαββατοκύριακο )
Αυτή η φωτογραφία σίγουρα είναι φετινή.μιλαμε πολύ starΜέχρι τότε να είμαστε καλά να θυμόμαστε και πρώτα να ...είμαστε καλά όλοι...
Σημ. για την φωτό....όταν ξέρει τί έχει κάνει και ποζάρει σαν ...σταρ χαχαχαχα
View attachment 10976
Αυτή η φωτογραφία σίγουρα είναι φετινή.μιλαμε πολύ star![]()
Ναι τσουκαρ!Τσουκαρ έχετε εσείς εκεί?
ναι γιατι της εχουν ταραξη στα εκπαιδευτικα , και δεν κρυβοντε πλεον οπως θα επρεπε σαν εδαφοβια πουλια , που μονο με εναν καλο σκυλο θα μπορουσε να της βρει που ειναι κρυμενες κατω απο την μυτη σου ακομα και στα δεκα μετρα απο εσενα , και κανουν της ψοφιες , ακινητες για να μην αφηνουν μυρουδια και της εντοπιση ο σκυλοςΈχω δει πέρδικες να σηκώνονται πάνω από 200 μέτρα μακρυά επειδή με είδαν.
Όχι μια φορά.
Πολλές φορές το εχω συναντησει αυτό το φαινόμενο.