Πέρδικα - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
ναι γιατι της εχουν ταραξη στα εκπαιδευτικα , και δεν κρυβοντε πλεον οπως θα επρεπε σαν εδαφοβια πουλια , που μονο με εναν καλο σκυλο θα μπορουσε να της βρει που ειναι κρυμενες κατω απο την μυτη σου ακομα και στα δεκα μετρα απο εσενα , και κανουν της ψοφιες , ακινητες για να μην αφηνουν μυρουδια και της εντοπιση ο σκυλος
Για τα συγκεκριμένα μέρη που μιλώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Οι πέρδικες φεύγουν από πολύ μακρυά επειδή δεν έχουν συνηθίσει ανθρώπινη παρουσία.
Όχι μόνο εκπαιδευτικά με σκυλιά δεν γίνονται εκεί...Αλλά ούτε καν την περίοδο που επιτρέπεται το κυνήγι δεν βλέπεις άνθρωπο εκεί.

12 χρόνια κυνηγάω εκεί ζήτημα να χω δει δύο ή τρεις φορές άλλους κυνηγούς.

Οι πέρδικες φεύγουν από πολύ μακρυά επειδή δεν έχουν συνηθίσει ανθρώπινη παρουσία.
Όχι μόνο εκπαιδευτικά με σκυλιά δεν γίνονται εκεί...Αλλά ούτε καν την περίοδο που επιτρέπεται το κυνήγι δεν βλέπεις άνθρωπο εκεί.

Να συμπληρώσω ότι παλιότερα αυτά τα μέρη κυνηγιοταν πολύ διότι είχε πολλές πέρδικες.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια που δεν έχει πολλά πουλιά δεν πατάει άνθρωπος.
Και όποιος πατάει δεν ξαναπαταει διότι δεν πιάνει τίποτα.

Πρώτα απ όλα εδώ κάτω στην Κρήτη σπάνια θα δεις κυνηγούς με πουλοσκυλα.

Σε άλλο μέρος πιο πολυσυχναστο απ το άλλο που προανεφερα μπορεί να δεις ειδικά το πρώτο σ.κ. δέκα παρέες και κανένα πουλοσκυλο.

Λαγοσκυλα μόνο.

2 τύπους συναντάω κάμποσες χρονιές που έρχονται από Αθήνα με κάτι ποιντερ.

Αυτά συμβαίνουν τουλάχιστον στα μέρη που κυνηγάω εγώ.

συνηθως οι περδικες ποδαρονουν και φευγουν κρυφα με τα ποδια οταν παρουν χαμπαρι τον ανθρωπο ,

συνηθως οι περδικες ποδαρονουν και φευγουν κρυφα με τα ποδια οταν παρουν χαμπαρι τον ανθρωπο ,
Αυτό το ξέρουμε όλοι.
Το παραπάνω περιστατικό το αναφέρω ως παράξενο και ασυνήθιστο αλλά πέρα για πέρα αληθινό.
Μόλις σε δουν κάποιες πέρδικες από πολύ μακρυά φεύγουν με φτερό.
Χωρίς να είναι κυνηγημενες ή ενοχλημένες με εκπαιδευτικά.
Και χωρίς να είναι τυχαίο γεγονός.
Βλέπουν τον άνθρωπο και μετά φεύγουν.
200 και 250 μέτρα μακρυά.
Υποθέτω ότι σιγά σιγά αλλάζει η συμπεριφορά τους.
Όπως έχω αναφέρει και για το καθάρισμα τους.

Κάποιες φορές δεν ακούγεται τίποτα.
Ακόμη και να τις σκορπίσεις μετά άκρα του τάφου σιωπή.

Ενώ το φυσιολογικό ήταν να το λένε μετά από λίγο.

Τα έχω δει αυτά και τα κουβεντιαζω μαζί σας να μου πείτε κι εσείς τη γνώμη σας.

Εννοείται ότι δεν αναφέρω ότι αυτή είναι η συμπεριφορά της πέρδικας ως κανόνας.
Όμως υπάρχει αυτή η συμπεριφορά και είναι παρατηρημα οχι μιας ή δυο φορές.

Άλλη μια φορά που οι πέρδικες φεύγουν από μακρυά είναι όταν έχει ομίχλη.
Αν έχει ομίχλη και σε κάποια στιγμή φεύγει το σύννεφο για λίγο....Μόλις σε δουν οι πέρδικες από μακρυά φεύγουν με φτερό.
Είναι πιο ανήσυχες.

Επίσης με ομίχλη σε πολύ απρόσιτα βουνά και μέρη που δεν κυνηγιούνται εύκολα έχω δει λαγό και κάνει βόλτες μέρα μεσημέρι.
Δηλαδή δεν ήταν κρυμμένος στη φωλιά του όπως θα έπρεπε αφού ήταν μέρα.
Και μόλις έφυγε λίγο η ομίχλη των είδα και έκανε βόλτα σαν το κουνέλι.
Μετά που με ειδε εξαφανίστηκε.

Πάντως αυτή την συμπεριφορά δηλ. να παίρνουν φτερό από μακριά, συνήθως την έχουν πουλιά που είναι πιεσμένα κυνηγετικά. Σε χαλαρά πουλιά η συνήθης συμπεριφορά είναι να ποδαρώνουν.

Αυτό το ξέρουμε όλοι.
Το παραπάνω περιστατικό το αναφέρω ως παράξενο και ασυνήθιστο αλλά πέρα για πέρα αληθινό.
Μόλις σε δουν κάποιες πέρδικες από πολύ μακρυά φεύγουν με φτερό.
Χωρίς να είναι κυνηγημενες ή ενοχλημένες με εκπαιδευτικά.
Και χωρίς να είναι τυχαίο γεγονός.
Βλέπουν τον άνθρωπο και μετά φεύγουν.
200 και 250 μέτρα μακρυά.
Υποθέτω ότι σιγά σιγά αλλάζει η συμπεριφορά τους.
Όπως έχω αναφέρει και για το καθάρισμα τους.

Κάποιες φορές δεν ακούγεται τίποτα.
Ακόμη και να τις σκορπίσεις μετά άκρα του τάφου σιωπή.

Ενώ το φυσιολογικό ήταν να το λένε μετά από λίγο.

Τα έχω δει αυτά και τα κουβεντιαζω μαζί σας να μου πείτε κι εσείς τη γνώμη σας.

Εννοείται ότι δεν αναφέρω ότι αυτή είναι η συμπεριφορά της πέρδικας ως κανόνας.
Όμως υπάρχει αυτή η συμπεριφορά και είναι παρατηρημα οχι μιας ή δυο φορές.

Άλλη μια φορά που οι πέρδικες φεύγουν από μακρυά είναι όταν έχει ομίχλη.
Αν έχει ομίχλη και σε κάποια στιγμή φεύγει το σύννεφο για λίγο....Μόλις σε δουν οι πέρδικες από μακρυά φεύγουν με φτερό.
Είναι πιο ανήσυχες.

Επίσης με ομίχλη σε πολύ απρόσιτα βουνά και μέρη που δεν κυνηγιούνται εύκολα έχω δει λαγό και κάνει βόλτες μέρα μεσημέρι.
Δηλαδή δεν ήταν κρυμμένος στη φωλιά του όπως θα έπρεπε αφού ήταν μέρα.
Και μόλις έφυγε λίγο η ομίχλη των είδα και έκανε βόλτα σαν το κουνέλι.
Μετά που με ειδε εξαφανίστηκε.
Αυτό που περιγράφεις με την ομίχλη για τις πέρδικες είναι φυσιολογικό γιατί αισθάνονται ανήσυχες.

Πάντως αυτή την συμπεριφορά δηλ. να παίρνουν φτερό από μακριά, συνήθως την έχουν πουλιά που είναι πιεσμένα κυνηγετικά. Σε χαλαρά πουλιά η συνήθης συμπεριφορά είναι να ποδαρώνουν.
Άμα είσαι πάνω στο ταμπανι και πατάς τα κροκαλια και σε ακούσουν θα σηκωθούμε από μακριά , σηκώνουν και τους λαιμούς τους και σε βλέπουν δεν είναι θέμα άμα είναι κυνηγημενες.

Να προσθέσω αυτό γίνεται συνήθως όταν κυνηγάμε χώρις σκύλο η με σκύλο μικρής έρευνας.
Θυμάμαι μερικές φορές που δεν μας έβρισκε η έναρξη στα Τζουμέρκα και για κάποιους λόγους ήμασταν Ευρυτανία έναν ντόπιο τύπο μόνο του, χωρίς σκυλιά, με παλιά σκαρπίνια και μια μακρυκανη καραμπίνα σαν λούρος, να πηγαίνει σαν το κατσίκι στο βουνό και βαρούσε πέρδικες αφού τις σήκωνε με τα πόδια. Κυνηγούσε μόνο την πρώτη μέρα και δεν ξαναπατούσε το πόδι του εκεί.

Πρώτα απ όλα εδώ κάτω στην Κρήτη σπάνια θα δεις κυνηγούς με πουλοσκυλα.

Σε άλλο μέρος πιο πολυσυχναστο απ το άλλο που προανεφερα μπορεί να δεις ειδικά το πρώτο σ.κ. δέκα παρέες και κανένα πουλοσκυλο.

Λαγοσκυλα μόνο.

2 τύπους συναντάω κάμποσες χρονιές που έρχονται από Αθήνα με κάτι ποιντερ.

Αυτά συμβαίνουν τουλάχιστον στα μέρη που κυνηγάω εγώ.
Καλησπερα. Λοιπον αποτη καταλαβα κηνηγας Ψηλορείτη..οποτε εισαι κοντα στο ρεθυμνο.
Η απο ηρακλειο .
Ψηλορείτη κηνηγαω τις μπεκατσες ολοημερα οταν ερχομαστε απο χανια.
Απο ρεθυμνο και κατω οι ποιο πολοι κηνηγανε λαγο.
Εαν ερχοντουσαν χανιωτες θα εβλεπες αρκετες παρεες στα βουνα αλλα σε περδικα οι ποιο πολοι αρεσκοντε στο νομο και δεν διανειουν παρα πολλα χιλιομετρα.
Εμεις εχουμαι πολους κηνηγους που ασχολουντε με την περδικα και την μπεκατσα. Και τσιχλες φυσικά..
Παρα πολυ ομορφο βουνο ο Ψηλορείτης και ποιο βατο απο τα λευκά όροι ..
Οι απελευθεροσεις και ο εμπλουτισμος θυραματος καλα κανουν και γηνοντε αλλά για μενα πριν γηνουν ηθελε αλλη διαχείριση στο βιοτοπο που γηνετε..
Καλη συνεχεια και καλες βολτες

Καλησπερα. Λοιπον αποτη καταλαβα κηνηγας Ψηλορείτη..οποτε εισαι κοντα στο ρεθυμνο.
Η απο ηρακλειο .
Ψηλορείτη κηνηγαω τις μπεκατσες ολοημερα οταν ερχομαστε απο χανια.
Απο ρεθυμνο και κατω οι ποιο πολοι κηνηγανε λαγο.
Εαν ερχοντουσαν χανιωτες θα εβλεπες αρκετες παρεες στα βουνα αλλα σε περδικα οι ποιο πολοι αρεσκοντε στο νομο και δεν διανειουν παρα πολλα χιλιομετρα.
Εμεις εχουμαι πολους κηνηγους που ασχολουντε με την περδικα και την μπεκατσα. Και τσιχλες φυσικά..
Παρα πολυ ομορφο βουνο ο Ψηλορείτης και ποιο βατο απο τα λευκά όροι ..
Οι απελευθεροσεις και ο εμπλουτισμος θυραματος καλα κανουν και γηνοντε αλλά για μενα πριν γηνουν ηθελε αλλη διαχείριση στο βιοτοπο που γηνετε..
Καλη συνεχεια και καλες βολτες
Να είσαι καλά φίλε!
Δεν έχω κυνηγησει στα βουνά σας αλλά θα σου πω ότι επειδή ο ψηλορειτης είναι τεράστιας έκτασης έχει από βατό τερέν έως απίστευτα δύσκολο.

Καλά να σαι και πάντα με υγεία και καλά κυνηγια!!!

Λοιπόν θα ήθελα να πω κάποιες συμβουλές για το κυνήγι της πέρδικας.
Ισχύουν και για τα άλλα κυνήγια αλλά για της πέρδικας είναι πολύ πιο χρήσιμες.

Λοιπόν πριν ξεκινήσετε να έχετε καταναλώσει κάποια τροφή (Όχι αηδίες κάποιο υδατάνθρακα καλής ποιότητας,όπως μαυρο ρύζι ή μακαρόνια ολικής άλεσης με κάποιο επίσης καλό είδος πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο,κιμά κτλ)Δύο ώρες πριν!!!
Εγώ το τηρώ αυτό και δεν ξεκινάω χωρίς ενέργεια.
Επίσης οπωσδήποτε κάποιο καλο σνακ κατά τη διάρκεια.
Μπανάνα....σάντουιτς γαλοπούλα και τέτοια πράγματα.

Όπως δεν θα ξεκινούσες με το αμάξι σου για ένα μεγάλο δρομολόγιο χωρίς καύσιμο.

Και πάμε τώρα στο πιο σημαντικό....Την ενυδατωση.
Πιες αρκετό νερό(2 ποτηρια) ακριβως πριν ξεκινήσεις.
Και κατά τη διάρκεια του κυνηγιού μην περιμένεις να διψασεις για να πιεις νερό.
Πιες πριν διψασεις.
Όταν νιώσεις τη δίψα είναι ήδη αργά.
Σημαίνει αφυδάτωση και αφυδάτωση σημαίνει κούραση.
Εγώ κρατάω πάντα και ένα ισοτονικο ποτό όπως ίσως να έχετε δει σε κάποιες φωτο μου.

Και ναι κάνει τεράστια διαφορά στην κούραση ιδίως στις μεγάλες θερμοκρασίες που έχουμε εδώ.
15 Σεπτέμβρη σκάει την πέτρα ο ήλιος στο βουνό.

Όλα τα παραπάνω γι αυτούς που κάνουν πολυωρα και όλοημερα κυνηγια για αυτό το πουλί.
Είναι σημαντικό παιδιά γλιτώνεις κούραση!!!

Σήμερα ήταν να κάνω μια διαδρομή και να κατακτήσω μια ψηλή κορφή.
Όμως μου τα χάλασε ο καιρός και έτσι έκανα ακριβώς την ίδια πεζοπορία που είχα κάνει την προηγούμενη φορά,
τότε που έβγαλα τις φώτο με τις πέρδικες.

Σήμερα λοιπόν ακριβώς στο ίδιο σημείο και περίπου την ίδια ώρα:

Στο γυρισμό βρήκα και την παρέα της περδικουλας!!!

Να με συγχωρείται για τη λήψη αλλά σε σκαμενο χωράφι και τρέχοντας ώστε να προλάβω τη ληψη δεν θα μπορούσα να μην κουνάω με την κάμερα του κινητού.

Ούτε σταμπιλιζατερ έχει ούτε τίποτα.
Έκανα και λίγο ζουμ για να φαίνονται τα πουλιά καλύτερα κι έτσι κουνάει πιο πολυ.

Λοιπόν...
Τελευταίο σημερινό βιντεάκι θα είναι αυτό.
Έχω την αίσθηση ότι κυνηγώντας τις λίγο γίνονται όλο και πιο καλές οι αντιδράσεις τους.

Σε κάποια φάση κινήθηκαν αρκετά πιο γρήγορα και έξυπνα από τις προηγούμενες φορές.

Οπότε ελπίζω κάνοντας αυτό να τις κάνω πιο έξυπνες και πιο επιφυλακτικές με τον άνθρωπο.

Εννοείτε ότι δεν πρόκειται να κυνηγήσω αυτά τα πουλιά όταν ανοίξει η σεζόν για την πέρδικα και ας βρίσκονται δίπλα στο σπίτι μου.

Αντιθέτως θα προσπαθήσω να τις πονηρεψω μήπως και πιάσουν πουλιά.

Ξέρω βέβαια ότι θα τις κυνηγήσουν άλλοι αλλά δεν θα το κάνω και εγώ.

Τέτοια πουλιά δεν κυνηγώ.
Δεν μου λέει κάτι.

Να συμπληρώσω ότι ακριβώς από πάνω έκαναν πάρτυ τα γεράκια.
Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Λοιπόν...
Τελευταίο σημερινό βιντεάκι θα είναι αυτό.
Έχω την αίσθηση ότι κυνηγώντας τις λίγο γίνονται όλο και πιο καλές οι αντιδράσεις τους.

Σε κάποια φάση κινήθηκαν αρκετά πιο γρήγορα και έξυπνα από τις προηγούμενες φορές.

Οπότε ελπίζω κάνοντας αυτό να τις κάνω πιο έξυπνες και πιο επιφυλακτικές με τον άνθρωπο.

Εννοείτε ότι δεν πρόκειται να κυνηγήσω αυτά τα πουλιά όταν ανοίξει η σεζόν για την πέρδικα και ας βρίσκονται δίπλα στο σπίτι μου.

Αντιθέτως θα προσπαθήσω να τις πονηρεψω μήπως και πιάσουν πουλιά.

Ξέρω βέβαια ότι θα τις κυνηγήσουν άλλοι αλλά δεν θα το κάνω και εγώ.

Τέτοια πουλιά δεν κυνηγώ.
Δεν μου λέει κάτι.

Να συμπληρώσω ότι ακριβώς από πάνω έκαναν πάρτυ τα γεράκια.
Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Καλημέρα . Και σε μας (Β. Έβρο) όποτε άφησε ο σύλλογος κάποια πουλιά παρατηρήθηκε ότι με τους εδαφοβιους άρπαγες κάτι κατάφερναν αλλά τα γεράκια τους έσκιζαν το κορμί καθώς δεν γνώριζαν καμία άμυνα εναντίον τους . Αντίθετα παλαιότερα στο χωριό οι κότες μας ελευθέρας βοσκής (πραγματικά ελευθέρας που πηγαίναν μέχρι τα πρώτα χωράφια πέριξ του χωριού) με το που βλέπαν τον ίσκιο του γερακιού ή η γιαγιά μου τις φώναζε με ένα ήχο που έμοιαζε με του γερακιού γινόταν καπνός και κρυβόταν μέσα στο κοτέτσι.

Χιόνι πολύ στα στεκια της ορεινής μουσας.. Χιόνι φρέσκο πάνω απτο παλιό.. Συνηθισμένη όμως στις ανοιξιατικες κακουχίες αυτή.. Ελπίζω να έρθει άνοιξη όταν θα στρώσει στα αυγά κ όταν τα βγάλει βόλτα. Ο καιρός κάνει κουμάντο στους πληθυσμούς της..

Χιόνι πολύ στα στεκια της ορεινής μουσας.. Χιόνι φρέσκο πάνω απτο παλιό.. Συνηθισμένη όμως στις ανοιξιατικες κακουχίες αυτή.. Ελπίζω να έρθει άνοιξη όταν θα στρώσει στα αυγά κ όταν τα βγάλει βόλτα. Ο καιρός κάνει κουμάντο στους πληθυσμούς της..
εχουνε ξεκινησει και κανουν ζευγαρια ας ελπισουμε και φετος θα πανε ολα καλα.

Status
Not open for further replies.
Back