Hunterslife Team
Staff member
Υλικά
- Πάπιες
- Κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκκάρι)
- Ερυθρός οίνος ξηρός
- Ντομάτες Φρέσκες Ώριμες
- Πελτές ντομάτας
- Φλούδα πορτοκαλιού
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ξύλο κανέλας
- Γαρίφαλο
- Φύλλα Δάφνης
Υλικά για μαρινάρισμα
- Χυμός πορτοκαλιού
- Κόκκινο κρασί
- Ξερά κρεμμύδια
- Φύλλα δάφνης
- Νερό
- Ξύδι λίγο
κτλ, κτλ, κτλ
Ξεπουπουλιάζουμε τις πάπιες (κάποιοι τις γδέρνουν, εγώ με τίποτα), τις καψαλίζουμε και τις "σχίζουμε" με ένα κοφτερό μαχαίρι, στην μέση κατά μήκος. Αφαιρούμε τα πνευμόνια και ξεπλένουμε καλά να φύγει όλο το αίμα. Τις κόβουμε άλλη μια φορά κάθετα, έτσι ώστε η κάθε πάπια να βγάλει 4 κομμάτια. Βάζουμε τις κομμένες πάπιες σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα υλικά για το μαρινάρισμα. Επειδή το μαρινάρισμα που κάνει ο καθένας μπορεί να διαφέρει, μπορεί να προσθέσει ότι άλλο επιθυμεί πλέων αυτών που γράφω στα υλικά για μαρινάρισμα. Οι πάπιες θα μπουν για δύο 24ώρα στην συντήρηση του ψυγείου μέσα στην μαρινάτα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια ολόκληρα μέχρι να πάρουν χρώμα. Βάζουμε κάθε φορά τόσα ώστε να σκεπαστεί ο πάτος της κατσαρόλας και μόλις πάρουν χρώμα τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα. Αφού σοτάρουμε όλα τα κρεμμυδάκια, τα αφαιρούμε όλα από την κατσαρόλα. Έχουμε ξεπλύνει από την μαρινάτα τα κομμάτια των παπιών, τα σκουπίζουμε από το νερό με χαρτί κουζίνας και τα σοτάρουμε στο ίδιο λάδι. Κατά τον ίδιο τρόπο, αφαιρούμε τα κομμάτια που έχουν ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.
Την τελευταία στρώση με πάπια δεν την βγάζουμε από την κατσαρόλα, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια μέσα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε 5 λεπτά να βράσει το κρασί ανακατεύοντας τα κομμάτια και προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες τριμμένες, τον πελτέ και την φλούδα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας. Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια, σκεπάζουμε με ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την φωτιά λίγο κάτω από το μισό.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν οι πάπιες για 2,5 ώρες τουλάχιστον και δοκιμάζουμε, αν έχουν μαλακώσει ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε λίγο την φωτιά για να εξατμιστεί το νερό και να δέσει η σάλτσα. Κατά την διάρκεια ανακατεύουμε ελαφρά (για να μην διαλύσουμε τα κρεμμύδια) και ελέγχουμε αν τυχόν θέλει νεράκι για να μην μας κολλήσει.
* Δεν αναφέρω ποσότητες γιατί όλα είναι σχετικά και αναλογικά με την ποσότητα του κρέατος.
- Πάπιες
- Κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκκάρι)
- Ερυθρός οίνος ξηρός
- Ντομάτες Φρέσκες Ώριμες
- Πελτές ντομάτας
- Φλούδα πορτοκαλιού
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ξύλο κανέλας
- Γαρίφαλο
- Φύλλα Δάφνης
Υλικά για μαρινάρισμα
- Χυμός πορτοκαλιού
- Κόκκινο κρασί
- Ξερά κρεμμύδια
- Φύλλα δάφνης
- Νερό
- Ξύδι λίγο
κτλ, κτλ, κτλ
Ξεπουπουλιάζουμε τις πάπιες (κάποιοι τις γδέρνουν, εγώ με τίποτα), τις καψαλίζουμε και τις "σχίζουμε" με ένα κοφτερό μαχαίρι, στην μέση κατά μήκος. Αφαιρούμε τα πνευμόνια και ξεπλένουμε καλά να φύγει όλο το αίμα. Τις κόβουμε άλλη μια φορά κάθετα, έτσι ώστε η κάθε πάπια να βγάλει 4 κομμάτια. Βάζουμε τις κομμένες πάπιες σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα υλικά για το μαρινάρισμα. Επειδή το μαρινάρισμα που κάνει ο καθένας μπορεί να διαφέρει, μπορεί να προσθέσει ότι άλλο επιθυμεί πλέων αυτών που γράφω στα υλικά για μαρινάρισμα. Οι πάπιες θα μπουν για δύο 24ώρα στην συντήρηση του ψυγείου μέσα στην μαρινάτα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια ολόκληρα μέχρι να πάρουν χρώμα. Βάζουμε κάθε φορά τόσα ώστε να σκεπαστεί ο πάτος της κατσαρόλας και μόλις πάρουν χρώμα τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα. Αφού σοτάρουμε όλα τα κρεμμυδάκια, τα αφαιρούμε όλα από την κατσαρόλα. Έχουμε ξεπλύνει από την μαρινάτα τα κομμάτια των παπιών, τα σκουπίζουμε από το νερό με χαρτί κουζίνας και τα σοτάρουμε στο ίδιο λάδι. Κατά τον ίδιο τρόπο, αφαιρούμε τα κομμάτια που έχουν ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.
Την τελευταία στρώση με πάπια δεν την βγάζουμε από την κατσαρόλα, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια μέσα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε 5 λεπτά να βράσει το κρασί ανακατεύοντας τα κομμάτια και προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες τριμμένες, τον πελτέ και την φλούδα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας. Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια, σκεπάζουμε με ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την φωτιά λίγο κάτω από το μισό.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν οι πάπιες για 2,5 ώρες τουλάχιστον και δοκιμάζουμε, αν έχουν μαλακώσει ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε λίγο την φωτιά για να εξατμιστεί το νερό και να δέσει η σάλτσα. Κατά την διάρκεια ανακατεύουμε ελαφρά (για να μην διαλύσουμε τα κρεμμύδια) και ελέγχουμε αν τυχόν θέλει νεράκι για να μην μας κολλήσει.
* Δεν αναφέρω ποσότητες γιατί όλα είναι σχετικά και αναλογικά με την ποσότητα του κρέατος.