ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ

Ανοίγω αυτό το θέμα συζήτησης διότι πιστεύω ότι κατά καιρούς όλοι έχουμε δει όπλα και λέμε ωραία κατανομή και άλλο πυκνό κέντρο με κενά στην περιφέρεια . Κατά πόσο το ένα η το άλλο βοηθούν τον σκοπευτή γιατί εγώ πιστεύω πως πανάκεια λύση δεν υπάρχει και ότι η καλή κατανομή έχει πολύ μικρότερα όρια μέτρων από ότι μια ντουφέκια με δυνατό κέντρο και χαλιά περιφέρεια .Και το κάθε ένα εξυπηρετεί συγκεκριμένα μέτρα .
 
Ανοίγω αυτό το θέμα συζήτησης διότι πιστεύω ότι κατά καιρούς όλοι έχουμε δει όπλα και λέμε ωραία κατανομή και άλλο πυκνό κέντρο με κενά στην περιφέρεια . Κατά πόσο το ένα η το άλλο βοηθούν τον σκοπευτή γιατί εγώ πιστεύω πως πανάκεια λύση δεν υπάρχει και ότι η καλή κατανομή έχει πολύ μικρότερα όρια μέτρων από ότι μια ντουφέκια με δυνατό κέντρο και χαλιά περιφέρεια .Και το κάθε ένα εξυπηρετεί συγκεκριμένα μέτρα .
Εγω παντος θα προτιμούσα μια ισομερη κατανομή με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά στα 35μ, παρά έντονα κέντρα κ πολλά κενά στην περιφέρεια!
 
Συμφωνώ αλλά αυτή η ντουφέκια στα 45 θα σκότωνε? Αυτό το προβληματισμό θέτω γιατί μέχρι εκεί θα σε βοηθούσε κιόλας μετά όμως θα συνέβαινε το ακριβως αντίθετο γι'αυτό λέω ότι δεν είναι πανάκεια .
Ότι χάνεις κοντά το κερδιζεις στα μακρινα κ το αντίστροφο κ για αυτο λένε τα στενά τσοκ σου γεμίζουν την καρδιά κ τα ανοιχτά το σακίδιο!
 
Συμφωνώ αλλά αυτή η ντουφέκια στα 45 θα σκότωνε? Αυτό το προβληματισμό θέτω γιατί μέχρι εκεί θα σε βοηθούσε κιόλας μετά όμως θα συνέβαινε το ακριβως αντίθετο γι'αυτό λέω ότι δεν είναι πανάκεια .
Έχεις δίκιο.
Και για να θέσω εγώ άλλη μια ερώτηση.
Πόσο μεγάλο γεμάτο κύκλο θέλει ο καθένας μας στα 36μ για να έχει τις περισσότερες επιτυχίες σε όλες τις περιπτώσεις ;
30 εκατοστά, 70 εκατοστά, 100 εκατοστά ;

Δεν υπάρχει απάντηση Γιάννη γιατί κανένας δεν ξέρει σε ποιά απόσταση θα τουφεκίσει το θήραμα.

Τα πάντα είναι θέμα εκτιμήσεων.
Πχ τσίχλες εγώ τουφεκάω στα 25-35μ. Άρα ψάχνω ένα φυσίγγι, # σκαγιών και τσοκ με την πιο ανοιχτή, σχετικά ομοιόμορφη κατανομή στα 35μ και πυκνότητα σκαγιών που να βαράω την τσίχλα.
Παπιά τουφεκάω στα 45-55μ. Ψάχνω φυσίγγι, # σκαγιών και τσόκ με την πιο ανοιχτή ομοιόμορφη κατανομή στα 55μ και με τέτοια διάτρηση και πυκνότητα σκαγιών που να βαράω το παπί.

Είναι τόσο απλό (για μένα).

Με το όπλο σου και τα τσοκ σου, ψάχνεις να βρείς φυσίγγι και # σκαγιών που να έχει την ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ (όχι την μέγιστη) συγκέντρωση, και την απαραίτητη διάτρηση στα ΜΕΓΙΣΤΑ μέτρα που εκτιμάς ότι θα τουφεκίσεις η οποία όμως συγκέντρωση θα είναι τέτοια ώστε να καταβάλει το θήραμα (4-5 σκάγια περίπου).

Όλα τα παραπάνω αιρετικά προϋποθέτουν 2 πράγματα.
1. Ειλικρίνεια στα μέγιστα μέτρα
2. Το φυσίγγι να μην αλλάζει από παρτίδα σε παρτίδα
 
Last edited:
Είναι μια απλή πραγματικότητα που την περιεγραψες με πολύ ωραίο τρόπο .Και αν την σκεφτείς απομυθοποιείται και οποιαδήποτε κανη γιατί μπαίνει στην διαδικασία της υποκειμενικότητας και της σκοπευτικής δυνατότητας ακόμη και των μέτρων καταβολής που επιθυμεί ο κάθε ένας .Και μένει μόνο το θέμα αξιοπιστίας για να κρίνεις ένα όπλο ?Τι λέτε?
 
Και συνεχίζω ή μήπως για να κρίνουμε κανες πρέπει να αρχίσουμε να δοκιμάζουμε από 40 μέτρα και πάνω και ανάλογα την γκάμα φυσιγγίων όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερη κανη.Διοτι μέχρι τα 40 όλα σκοτώνουν ασχέτως τι τσοκ χρησιμοποιεί το κάθε όπλο για να ο πετύχε.Γιατι από κει και πάνω σφίγγουν τα γάλατα .
 
Είναι μια απλή πραγματικότητα που την περιεγραψες με πολύ ωραίο τρόπο .Και αν την σκεφτείς απομυθοποιείται και οποιαδήποτε κανη γιατί μπαίνει στην διαδικασία της υποκειμενικότητας και της σκοπευτικής δυνατότητας ακόμη και των μέτρων καταβολής που επιθυμεί ο κάθε ένας .
Έτσι ακριβώς όπως τα περιέγραψα είναι τα πράγματα (για εμένα).
Σκεφτείτε το.

Τι να την κάνω την 100% συγκέντρωση σε κύκλο 10 εκατοστών στα 40μ όταν πάω για μπεκάτσα ή για περπατητό τσίχλας στα πυκνά ;
Το πρόβλημα είναι τα παπιά στον θεό. Εεε αυτά αφήστε τα να φύγουν.

Και μένει μόνο το θέμα αξιοπιστίας για να κρίνεις ένα όπλο ?Τι λέτε?
Το θέμα αξιοπιστίας είναι βασικό.
Δεν κουβαλάς δεύτερο όπλο, δεν χάνεις το κυνήγι σου, δεν σπάνε τα νεύρα σου, δεν τρέχεις σε οπλουργούς, δεν αμφιβάλεις για την ποιότητα επισκευών, ΕΧΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΟΠΛΟ ΣΟΥ.
Παθημένος και μαθημένος.
 
Και συνεχίζω ή μήπως για να κρίνουμε κανες πρέπει να αρχίσουμε να δοκιμάζουμε από 40 μέτρα και πάνω και ανάλογα την γκάμα φυσιγγίων όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερη κανη.Διοτι μέχρι τα 40 όλα σκοτώνουν ασχέτως τι τσοκ χρησιμοποιεί το κάθε όπλο για να ο πετύχε.Γιατι από κει και πάνω σφίγγουν τα γάλατα .
Γιάννη ο Rob Roberts λέει διάφορα αλλά λέει και κάτι σωστό.
Σε κάθε όπλο ψάχνουμε αυτόν τον συνδυασμό ΤΣΟΚ, ΦΥΣΙΓΓΙΟΥ που να δίνει την καλύτερη συγκέντρωση στα απαιτούμενα μέτρα.

Αν θες να συγκρίνεις κάνες πρέπει να συγκρίνεις κάνες όχι τσοκ κτλ.
Άρα κύλινδρο και στις 2 και τουφεκιές στα πχ 30μ.
Θέλουν προσοχή 3 πράγματα.
1. Τουφεκάς με όσο το δυνατόν διαφορετικές γομώσεις σε γραμμάρια.
2. Τουφεκάς με όσο το δυνατόν διαφορετικά σεταπ και φυσίγγια.
3. ΡΙΧΝΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΤΟΥΦΕΚΙΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΟΚΙΜΗ (ιδανικά 10).
Αν μια κάνη (με κύλινδρο) τα πάει στις περισσότερες δοκιμές καλύτερα από την άλλη (μεγαλύτερα ποσοστά σκαγιών στον κύκλο), αυτή για εμένα είναι η καλύτερη αν την θες για μακρινές βολές :)
Μπορεί βέβαια στις αντίστοιχες δοκιμές με τσοκ να τα πάει χειρότερα. :)
Αυτό όμως από ότι καταλαβαίνεις είναι θέμα τσοκ και όχι κάνης ;)
 
Ότι και να κάνεις με το τσοκ η πιο καλή πάντα θα είναι πιο καλή γιατί η κανη δεν είναι μόνο τσοκ οι σοβαρές προδιαγραφές ξεκινούν από πίσω προς τα εμπρός . Αφορμή να ξεκινήσω την κουβέντα ήταν καθώς σκεφτόμουν σήμερα κάποιες συγκριτικές δοκιμές που έχω κάνει με κάποια όπλα που θεοποιουνται και δεν έχω δει εγώ κάτι τρομερό σε εκτός από πολύ καλές κατανομές σε νορμάλ αποστάσεις κάτι που αυτόματα τις βγάζει από το πλάνο των ντουφέκιων των υπερβολικά μεγάλων αποστάσεων και αυτόματα σε βάζεις σε σκέψεις για αυλούς τσοκ κτλ και εξηγεί κάποιους που γνωρίζω με κάποια θεοποιημενα όπλα να ψάχνουν τσοκ ειδικά για να σκοτώσουν στα 50 και 60 μέτρα πράγμα που προσωπικά δεν θεωρώ καθόλου εξωπραγματικό για ένα οπλό με συμβατικό αυλό και καλό φυσίγγι.
 
Ότι και να κάνεις με το τσοκ η πιο καλή πάντα θα είναι πιο καλή γιατί η κανη δεν είναι μόνο τσοκ
Θεόστραβα τσοκ, μη ομόκεντρα κομμένα, χτυπημένα, μη σωστή κατεργασία, οβάλ κτλ
Η "καλή" κάνη φαίνεται με κύλινδρο.
Έβαλες τσοκ, βγάζεις συμπέρασμα για το ζευγάρι κάνης-τσοκ, όχι μόνο για την κάνη.
Πως θα μετρήσεις αυλό και τσοκ για να βγάλεις σύσφιξη ;;; Θες αυλόμετρο.
Νομίζεις ότι θα βρεις τσοκ στην δεύτερη κάνη με την ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ σύσφιξη για να μπορέσεις να συγκρίνεις ; Ή θα συγκρίνεις ανόμοια πράγματα ;
οι σοβαρές προδιαγραφές ξεκινούν από πίσω προς τα εμπρός . Αφορμή να ξεκινήσω την κουβέντα ήταν καθώς σκεφτόμουν σήμερα κάποιες συγκριτικές δοκιμές που έχω κάνει με κάποια όπλα που θεοποιουνται και δεν έχω δει εγώ κάτι τρομερό σε εκτός από πολύ καλές κατανομές σε νορμάλ αποστάσεις κάτι που αυτόματα τις βγάζει από το πλάνο των ντουφέκιων των υπερβολικά μεγάλων αποστάσεων και αυτόματα σε βάζεις σε σκέψεις για αυλούς τσοκ κτλ και εξηγεί κάποιους που γνωρίζω με κάποια θεοποιημενα όπλα να ψάχνουν τσοκ ειδικά για να σκοτώσουν στα 50 και 60 μέτρα πράγμα που προσωπικά δεν θεωρώ καθόλου εξωπραγματικό για ένα οπλό με συμβατικό αυλό και καλό φυσίγγι.
Εγώ δεν έχω δει με τα μάτια μου κανένα όπλο να βγάζει εξωπραγματικές συγκεντρώσεις με οποιοδήποτε φυσίγγι. Με κάποια φυσίγγια ίσως ναι άξιες θαυμασμού, όχι εξωπραγματικές, με κάποια άλλα φυσίγγια όχι.
Κανονικά ξεκινάς να αγοράσεις όπλο με κριτήριο το θήραμα, τον τρόπο κυνηγίου και τις αποστάσεις.
πχ Μπεκάτσα, αξιόπιστο, ελαφρύ, κοντόκανο, να μην σκουριάζει εύκολα, ζυγισμένο, βλητική απόδοση αδιάφορη.
Παπιά σε μακρυνές αποστάσεις, αξιόπιστο, μακρύκανο 75+, βαρύ, να μην σκουριάζει εύκολα, ζυγισμένο ολίγον μπροστά, βλητική απόδοση καλή, θες δοκιμές.
Γουρούνι, αξιόπιστο, ελαφρύ, να αντέχει κακουχίες, slug, βλητική απόδοση αδιάφορη.

Με το βλητική απόδοση αδιάφορη δεν εννοώ να βαράει στραβά ή να είναι ελλατωματικό, εννοώ βλητική απόδοση της σειράς σε αποστάσεις μέχρι 40-50μ με δράμια ή μονόβολο.

Στα 60μ σκοτώνει επαναλαμβανόμενα το φυσίγγι με τα πολλά γραμμάρια, τις μεγάλες ταχύτητες, τα σκάγια με τις μεγαλύτερες πυκνότητες, τα σκληρά σκάγια, το buffer στα μολύβδινα και το τσοκ, όχι απαραίτητα το κομμάτι από το τσοκ και πίσω.
Και όλα αυτά με την προϋπόθεση να είσαι κέντρο.
Δικές μου απόψεις.
 
Το θέμα Βασίλη δοκιμής κανών με κύλινδρο μπορεί να ακούγεται σωστό αλλά δεν μπορεί να είναι απόλυτο διότι μπαίνει η παράμετρος πλαστική τάπα και ταίριασμα με αυλό πράγμα που έχω διαπιστώσει ότι υφίσταται.Θα ήταν σωστή σύγκριση μόνο με φυσίγγι χωρίς πλαστικά κυαθια μέσα σε αλλά μετά θα βγάλεις συμπεράσματα για φυσίγγια που δεν ρίχνεις συνήθως αφού σχεδόν όλοι ρίχνουμε φυσίγγια με πλαστικές τάπες μέσα.Ετσι κανη χωρίς τσοκαρισμα σε συγκριτικό τεστ δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα κατά την άποψη μου .Εδώ να φανταστείς ότι η πλήρη κυλινδρική δεν είναι ούτε για τα μονοβολα η ιδανικοτερη σε δοκιμές που έχω κάνει παλαιότερα είχα καλύτερο αποτέλεσμα με 4αρι η και 3αρι σε κάποιο μη σου πω ότι ένα όπλο έριχνε ολόισια στα 40 μέτρα με το 1αστρο ένα τύπο μόνο όλου.
 
Άρα κοιτώντας και τις ντουφέκιες του Νίκου με το απλό νορμάλ όπλο του καταλήγουμε πως μετά τον σκοπευτή απαραίτητο είναι το σωστό φυσίγγι τα υπόλοιπα βρίσκονται πίσω με διαφορα
Αν μιλάς για μακρινές βολές, ναι.
Άνθρωπος, φυσίγγι δοκιμασμένο με το όπλο, τσοκ.
Αυλός, κώνος, υλικό κανών, χρωμιώσεις, κρυογενικές κατεργασίες, μήκος θαλάμης έρχονται πίσω ή είναι αδιάφορα.

Κρατάω μια επιφύλαξη για τον αυλό σε γομώσεις πάνω από 45 γραμμάρια.
Θα το δούμε όμως και αυτό κάποια στιγμή.
 
Το θέμα Βασίλη δοκιμής κανών με κύλινδρο μπορεί να ακούγεται σωστό αλλά δεν μπορεί να είναι απόλυτο διότι μπαίνει η παράμετρος πλαστική τάπα και ταίριασμα με αυλό πράγμα που έχω διαπιστώσει ότι υφίσταται.Θα ήταν σωστή σύγκριση μόνο με φυσίγγι χωρίς πλαστικά κυαθια μέσα σε αλλά μετά θα βγάλεις συμπεράσματα για φυσίγγια που δεν ρίχνεις συνήθως αφού σχεδόν όλοι ρίχνουμε φυσίγγια με πλαστικές τάπες μέσα.Ετσι κανη χωρίς τσοκαρισμα σε συγκριτικό τεστ δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα κατά την άποψη μου .Εδώ να φανταστείς ότι η πλήρη κυλινδρική δεν είναι ούτε για τα μονοβολα η ιδανικοτερη σε δοκιμές που έχω κάνει παλαιότερα είχα καλύτερο αποτέλεσμα με 4αρι η και 3αρι σε κάποιο μη σου πω ότι ένα όπλο έριχνε ολόισια στα 40 μέτρα με το 1αστρο ένα τύπο μόνο όλου.
Δηλαδή αν βάλεις τσοκ, η τάπα θα ταιριάζει με τον αυλό ;;;;;; Αν δεν ταιριάζει, ... δεν ταιριάζει.
Γι' αυτό είπα ότι δοκιμάζεις πολλά φυσίγγια ή σετάπ και πολλές γομώσεις.

Ποια είναι η λογική του κώνου με μικρή γωνία και του διευρυμένου αυλού ;;;;;;
Βασικά γλυτώνεις άσκοπες παραμορφώσεις σκαγιών. Αφού λοιπόν τις γλυτώνεις θα δεις μεγαλύτερα ποσοστά ακόμα και με τον κύλινδρο. Το τσοκ τι σου χρειάζεται ;;;;

Πες μου εσύ πως θα συγκρίνεις 2 κάνες με τσοκ ακόμα και με την ίδια ακριβώς μετρημένη σύσφιξη αλλά με διαφορετική λείανση, διαφορετική διαμόρφωση του εσωτερικού του τσοκ και διαφορετική πίσω διάμετρο.

Τα μονόβολα άστα εκτός. Διαφορετική συζήτηση :)
 
Γιάννη ψάχνεσαι πολύ και καλά κάνεις.
Θα σου πω μερικά πράγματα που εγώ τουλάχιστον θεωρώ σωστά.
1. Ομοιόμορφη κατανομή στον κύκλο στα 36μ. Αυτό που λέμε αλατιέρα ή κόσκινο και με τέτοια πυκνότητα σκαγιών ώστε να βάλεις 4-5 σκάγια στο θήραμα.
Συνήθως δεν το βλέπεις.
Ψάχνοντας πολύ με τσοκ και φυσίγγια μπορείς να το πετύχεις.
Δεν έχεις όμως ακόμα 10μ, γιατί τα σκάγια στο θήραμα θα γίνουν 1-2.
2. Πυκνό κέντρο. Έχεις περισσότερα μέτρα αν η διάτρηση είναι επαρκής στα περισσότερα μέτρα. Θέλεις δοκιμές για να βρείς την μέγιστη δυνατή απόσταση την απαραίτητη συγκέντρωση και διάτρηση στο θήραμα που κυνηγάς.
3. Κώνος. Συμπιέζει ακτινικά την δέσμη των σκαγιών και τα παραμορφώνει λένε. Άλλοι το λένε ομαλή μετάβαση αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Μεγαλύτερη γωνία, μεγαλύτερες παραμορφώσεις, μικρότερα ποσοστά στον κύκλο και μικρότερες διατρήσεις.
Και εγώ ρωτάω ... Αν συμπιέσεις την δέσμη των σκαγιών από την διάμετρο της θαλάμης στην διάμετρο του αυλού σε 1.5 εκατοστό ή σε 5 εκατοστά την ίδια συμπίεση δεν εφαρμόζεις (την διαφορά των 2 διαμέτρων) ;;;
Επίσης έχουν δοκιμαστεί τελείως κωνικές κάνες με αυλό 70 εκατοστά. Δεν είχαν βελτιωμένες αποδόσεις. Ψάξε έχει ξανασυζητηθεί.
Η παραμόρφωση των σκαγιών συμβαίνει κατά την πυροδότηση ...
Εκεί έχεις τις μέγιστες πιέσεις και τις μέγιστες δυνάμεις.
Να δεχθώ ότι σε ψιλά, μαλακά σκάγια έχει κάποια επίδραση ο κώνος, άντε να δεχτώ 2-5%.
Ποιος ψάχνει βλητική υπεροχή με ψιλά και μαλακά σκάγια ;;;;
3. Διευρυμένος αυλός. Υπό διερεύνηση μόνο για μεγάλες γομώσεις, αλλά κρατάω μικρό καλάθι. Εδώ δεν έχουν βγάλει οι Αμερικάνοι ακόμα συμπέρασμα, βγάλαμε εμείς ;;;;
Επίσης είναι κάτι παλιό, όχι καινούργιο όπως παρουσιάζεται.
4. Μέταλλα κάνης. Άλλη μ@λακία. Οποιοδήποτε κράμα το στέλνεις σε ένα εργαστήριο και βρίσκεις την ακριβή σύστασή του. Λες να μην το έχουν σκεφτεί ή αν υπήρχε αυτό το μαγικό κράμα με τις φοβερές βλητικές ιδιότητες να μην χρησιμοποιούσαν όλοι το ίδιο;
5. Τσοκ. Θεωρητικά μεγαλύτερη σύσφιξη δίνει πυκνότερες κατανομές αλλά δεν είναι πάντα έτσι.
Υπάρχουν οι θεωρητικές συσφίξεις σημειωμένες πάνω στο τσοκ με απόκλιση + - 1* και οι πραγματικές αποτυπώσεις και ποσοστά στον πίνακα.
Δεν με ενδιαφέρουν πολύ τα τσοκ, δεν είμαι τσοκολάγνος, ξέρω όμως ότι είναι πολύ σημαντικά για τα ποσοστά στο χαρτί και ότι υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες.
Η ποιότητα κατασκευής και η κατεργασία είναι επίσης πολύ σημαντική.

Αυτά τα λίγα ξέρω, έχω διασταυρώσει με δοκιμές ή διάβασμα και πιστεύω και προσπάθησα να τα παρουσιάσω όσο πιο απλά μπορούσα.

Και φτάνουμε στο δια ταύτα.
Όλες οι κάνες βγάζουν τα ίδια ποσοστά;
Με τσοκ προφανώς όχι.
Με κύλινδρο δεν ξέρω :)

Έχε υπόψη ότι ίδια κάνη, ίδιο τσοκ, ίδιο εμπορικό καλό φυσίγγι, ριγμένο 2 φορές με διαφορά λεπτού μπορεί να έχει διαφορές 10-15% στην συγκέντρωση.

Όλα όμως τα όπλα με λίγο ψάξιμο σκοτώνουν καλά μέχρι τα 35-40μ.

Δεν χρειάζεται όμως τόση λεπτομέρεια και τόσο επιπλέον χρήμα για όπλα του 1-1.5k€.
 
Last edited:
Κανη η τσοκ τελείως κωνικό χωρίς παράλληλο τμήμα στο τέλος έχει χειρότερο αποτέλεσμα από το κλασικό με παράλληλο έχει αποδειχθεί από χρόνια. Ακόμη και η Μέρκελ έχει απειροελαχιστη σύγκλιση 1/10000 του χιλιοστού όπως κσι η φαμπαρμ κωνικό παράλληλο και ξανά το ιδιο.Κώνος σημαντικό ρόλο αλλιώς δεν θα τον είχε φτάσει η Μπερέτα 35 η ρρεμινκτον 6/8 εκ και η Γκουέρινι που σιγά σιγά κερδίζει έδαφος στα σκοπευτικά διπλό κώνο μέσα στη κανη .Όπως και ότι η κάθε κανη είναι μοναδική είναι και αυτό μια πραγματικότητα.Μαγικο δεν υπάρχει τίποτα αλλά όταν αναζητάς και δεν επαναπαυεσαι μόνο κερδισμένος βγαίνεις . Επειδή έχω δει όπως όλοι μας πολλους κυνηγούς και πολλά όπλα το μόνο που τα κερδίζει όλα κατά κόρον είναι ο δυνατός σκοπευτής είναι το μόνο που δεν μπορώ να θέσω σε αμφισβήτηση όλα τα υπόλοιπα τα αμφισβητώ μέχρι αποδείξεως του εναντίον πιστεύοντας πως κάποια είναι περισσότερο θεμα μάρκετινγκ παρά τρομερής ανακάλυψης από την κάθε εταιρία.
 
Back
Top