Τα μέλια από κωνοφόρα είναι όλα από μελιτωματα. Δηλαδή προέρχονται από έντομα που προσβάλουν τα δέντρα και τρέφονται από τους χυμούς τους και εκκρίνουν αυτές τις ουσίες τις οποίες οι μέλισσες λαμβάνουν και τις επεξεργάζονται. Το πεύκο έχει το λεγόμενο εργάτη και μπορείτε εύκολα να το δείτε πάνω στο δεντρο. Είναι σαν μικρές τούφες από βαμβάκι στον κορμό και τα κλαδια. Το έλατο έχει πιο πολλά έντομα, τον κοριο, τις πράσινες αφιδες , την φούσκα και τέλος τον κόμπο που δίνει εξαιρετικό μελι. Μελιτωμα δίνει και η βελανιδιά που είναι φανταστικό σαν μέλι και καταμαυρο! Όσον αφορά την κρυσταλλωση όλα τα ανθομελα κρυσταλλωνουν γρηγορα. Το πεύκο αργα , εκτός και αν έχει και άλλες νομες μέσα οποτε θα "χοντρυνει " πιο γρηγορα. Το έλατο δεν κρυσταλλωνει σχεδόν ποτε. Έχω μέλι ελατου από το 2017 και δεν έχει κρυσταλλωσει. Απλά έχει γίνει σαν καραμελα! Τα μέλια στα σουπερμάρκετ δεν κρυσταλλωνουν γιατί έχουν υποστεί ραφιναρισμα. Αν θέλετε να κάνετε παλι μελι που έχει παγώσει ρευστό να το κάνετε σε μπεν μαρι και θεμοκρασιες νερού γύρω στους 40 βαθμους και όχι παραπάνω.