Κυνήγι χωρίς σκύλο!

Screenshot_20200123-141159_Gallery.jpgScreenshot_20200123-140742_Gallery.jpg
Η Θήρα με σκύλο (ηγείται του κυνος) ή αλλιώς κυνήγι, είναι αναμφίβολα η αποκορυφωση της δραστηριότητας κ προκαλεί την απόλυτη διέγερση των αισθήσεων.. Δεν μπορώ όμως να αμφισβήτησω κ την τέχνη που χρειάζεται να ξεγιατακωσεις έναν λαγό με το μάτι κ την εμπειρία μονάχα. Σεβαστή η κάθε προσέγγιση.
Δεν είναι ηγείται του Κύνου.
Είναι κυνος άγεται... κυνος+άγω
Δηλαδή ο σκύλος ηγείται του ανθρώπου.
Όπως λέμε αγομαι και φερομαι.

Οταν ενας εμπειρος κυνηγος βγαζει το κουταβι εκπαιδευτικο κυνηγι ποιος αγει ποιον?
Ο σκυλος ειναι κομπαρσος και αν μαθει γινεται πρωταγωνιστης αφηνοντας τον
εκπαιδευτη του κομπαρσο στα επομενα κυνηγια?

Λέμε τι περιγράφει η λέξη και όχι τι μπορεί να συμβαίνει κατά περίπτωση.
Φυσικά ο άνθρωπος μπορεί να μάθει το σκύλο του και όταν ο σκύλος μάθει υπερτερεί του ανθρώπου λόγω ανώτερων αισθησεων.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αν ένας σκύλος δεν είναι καλός κυνηγός ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπερτερεί απέναντι του.

View attachment 8700View attachment 8701
Δεν είναι ηγείται του Κύνου.
Είναι κυνος άγεται... κυνος+άγω
Δηλαδή ο σκύλος ηγείται του ανθρώπου.
Όπως λέμε αγομαι και φερομαι.
Μπερδευτηκες με το "όνομα"μου μάλλον. Στην παρένθεση το γράφει.... Όποιος μπερδευεται εύκολα μπορεί να πάρει έναν σκυλο (δείκτη).. ;)

Ας διαβάσουμε λίγο Ξενοφών, κυνηγετικό τόμο κ περί ιππικης για να ξέρουμε ποιος καθοδηγεί ποιον. Όλα τα άλλα είναι για να λέμε...... Σεβαστό κ το κυνήγι χωρίς σκύλο. Το ειπα! Αλλά μην ψάχνουμε τώρα πειράματα!

κατά την γνώμη μου υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ότι το κυνήγι "προϋποθέτει" σκύλο και ότι ο κυνηγός νοείται εκείνος που ηγείται του σκύλου. Η
Νομίζω ότι κάνεις λάθος. Δεν είπε κανεις ότι κυνήγι νοειτω μόνο με σκύλο, εννοείτε ότι και χωρίς σκύλο μπορεί κάποιος να κυνηγήσει π. χ φασσες ή τρυγόνια κι άλλα θηράματα.Ξέρω πολύ κόσμο που δε κυνήγησε ποτέ με σκυλι... δηλ. τι να λέμε ότι αυτοί δεν ήταν κυνηγοί? δεν χρειάζεται να κολλάμε κυριολεκτικά στην έννοια της λέξης "κυνήγι". Όμως αν "κολλήσεις", αν συνδυάσεις μάλλον καλύτερα, το κυνήγι με σκύλο, μετά ακόμη και να μην χρειάζεται πάντα θα νοιώθεις κάτι να λείπει εάν απουσιαζει.....παντα κατά την άποψή μου.

Μπερδευτηκες με το "όνομα"μου μάλλον. Στην παρένθεση το γράφει.... Όποιος μπερδευεται εύκολα μπορεί να πάρει έναν σκυλο (δείκτη).. ;)
Φυσικά δεν μπερδευτικα.
Το σχόλιο μου ήταν πάνω στο σχόλιο που έκανε ο φίλος μοντεκαρλο με το όνομα σου.

Ούτε πειράματα κάνω ούτε Ξενοφών χρειάζεται να διαβάσω για να αναλύσω μια λέξη.

Πατάω λεξικό και βλέπω τι εννοεί η λέξη επ ακριβώς.

Τώρα ότι δεν είναι πάντα έτσι ακριβώς και ότι πολλές φορές χρησιμοποιουμε λάθος τις λέξεις και τις έννοιες τους το ξέρω επισης.

Ή μόνη εμπειρία μου από δικό μου σκύλο ήταν η εξής:

Είχα ένα λαμπραντορ στο σπίτι και καμία φορά όταν πήγαινα για τσιχλες το έπερνα μαζί για να κάνει βόλτα.

Φανταστείτε ότι ακόμη τότε δεν ήξερα ότι τα λαμπραντορ είναι σκυλιά επαναφοράς.

Και χωρίς καμία εκπαίδευση όταν χτυπουσα τσίχλα αυτό μου την έβρισκε.
Δεν μου την έφερνε.
Απλώς πήγαινε εκεί που έπεφτε και έτσι την εβρισκα εγώ.

Εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας. Σε οργασμό έρχεσαι είτε μόνος,είτε με σύντροφο. Έχω "κυνηγήσει" περισσότερο χωρίς σκύλο,πάρα με. Όταν πετύχεις να δεθείς με το σκύλο κ να ταιριάξει η χημεία σας,να τον νιώθεις αδερφό αλλά κ να το χει έμφυτο με τα θηραματα,τότε όλα τα άλλα πάνε περίπατο. Ο σκύλος σε κάνει μάγκα,απογειώνει την έννοια κυνήγι. Απ την ατομικότητα κ τον εγωκεντρισμό,του να σκέφτεσαι τι έκανα πάλι ο κερατάς,που βρήκα τις πέρδικες,πως "μυριστικα" το λαγό..που όντως είναι αρκετά δύσκολο,περνάς στη συντροφικότητα κ τη συνεργασία,φέρμες,απορτ,ξεφωλιασματα,παρέα.. νιώθεις ότι είναι το άλλο σου μισό ο σκύλος. Ότι σκύλο κ να έχεις ποτέ δεν θα είναι 100% σκούπα.. ποτέ δε θα βρίσκει όλα τα χτυπημένα να τα απορταρει.. κάποιες φορές μπορεί να μην είναι στη μέρα του.. σίγουρα όμως όταν βγαίνετε συνέχεια μαζί για κυνήγι,θα είναι ο μόνος φίλος σου που θα κάνει ότι περνάει απ' τη ..μύτη του για να περάσετε καλα!!

Εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας. Σε οργασμό έρχεσαι είτε μόνος,είτε με σύντροφο. Έχω "κυνηγήσει" περισσότερο χωρίς σκύλο,πάρα με. Όταν πετύχεις να δεθείς με το σκύλο κ να ταιριάξει η χημεία σας,να τον νιώθεις αδερφό αλλά κ να το χει έμφυτο με τα θηραματα,τότε όλα τα άλλα πάνε περίπατο. Ο σκύλος σε κάνει μάγκα,απογειώνει την έννοια κυνήγι. Απ την ατομικότητα κ τον εγωκεντρισμό,του να σκέφτεσαι τι έκανα πάλι ο κερατάς,που βρήκα τις πέρδικες,πως "μυριστικα" το λαγό..που όντως είναι αρκετά δύσκολο,περνάς στη συντροφικότητα κ τη συνεργασία,φέρμες,απορτ,ξεφωλιασματα,παρέα.. νιώθεις ότι είναι το άλλο σου μισό ο σκύλος. Ότι σκύλο κ να έχεις ποτέ δεν θα είναι 100% σκούπα.. ποτέ δε θα βρίσκει όλα τα χτυπημένα να τα απορταρει.. κάποιες φορές μπορεί να μην είναι στη μέρα του.. σίγουρα όμως όταν βγαίνετε συνέχεια μαζί για κυνήγι,θα είναι ο μόνος φίλος σου που θα κάνει ότι περνάει απ' τη ..μύτη του για να περάσετε καλα!!
.well done..well done..well done. .shake hands.

Καποτε στο χωριο μου οταν γυριζε κανενας παππους στο καφενιο με λαγο μετα απο
"κυνηγι" χωρις σκυλο αρχιζε να λεει οτι τον βρηκε μυριζοντας κακαρατζες και γλυφοντας
πουναρια ενω μια νεραιδα βαραγε κλακετες στην πηγη.....Ολοι σε σταυροδρομια επεσαν
μιας και τα γεροντακια δεν μπορουσαν να περπατησουν αλλα ειχαν το μαραζι να παρουν
ενα τετοιο "ζουδι".Το να δεις εαν μια περιοχη κραταει λαγο ειναι σχετικα ευκολο αν εχεις
καλο ματι γιατι ως γνωστο που ελεγαν και οι παλιοι"Τον λαγο τον προδιδει ο κωλος του"
Το να πας απο πανω του ομως πρεπει να εισαι ο μαντης Καλχας και οχι κυνηγος.Πολλα
ακουγονται για ικανοτητες ευρεσης αλλα και ποσο μαλλον σκοπευτικες που περναγαν
μονοβολα απο βερες στα 100 μετρα ενω αυτη περιστρεφοταν.Το να βγεις στο βουνο και
να πατας περδικες και μπεκατσες ειναι το ιδιο οταν περπατας σε ολοκληρη Αθηνα και
ξαφνικα κολλησει στο παππουτσι σου ενα 50αρικο.Τυχη θελει και ας κραταει η περιοχη
θηραματα η χαρτονομισματα.Δεν χρειαζονται κοτσια για να κανεις καρτερι σε φασσες,
τσιχλες,τρυγονια,παπια παιδες.....υπομονη χρειαζεται και παρατηρητικοτητα,γνωσεις ομως
για το που θα κατσεις.Το πως θα κανει το "κυνηγι" του ο καθενας ειναι προσωπικο θεμα
αλλα πιστευω οτι καλο θα ηταν να αναλυσετε πως γινεται ενα κυνηγι λαγου-περδικας
μπεκατσας ωστε να μοιραζεται η γνωση,να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι
που λενε.Γιατι αν δεν υπαρχει αναλυση ειναι σαν να λεμε "ειμαι ραβδοσκοπος αλλα παιζω
και 5 κουπονια την ημερα μπας και μου κατσει απο εκει το χρημα"

Last edited:
Καποτε στο χωριο μου οταν γυριζε κανενας παππους στο καφενιο με λαγο μετα απο
"κυνηγι" χωρις σκυλο αρχιζε να λεει οτι τον βρηκε μυριζοντας κακαρατζες και γλυφοντας
πουναρια ενω μια νεραιδα βαραγε κλακετες στην πηγη.....Ολοι σε σταυροδρομια επεσαν
μιας και τα γεροντακια δεν μπορουσαν να περπατησουν αλλα ειχαν το μαραζι να παρουν
ενα τετοιο "ζουδι".Το να δεις εαν μια περιοχη κραταει λαγο ειναι σχετικα ευκολο αν εχεις
καλο ματι γιατι ως γνωστο που ελεγαν και οι παλιοι"Τον λαγο τον προδιδει ο κωλος του"
Το να πας απο πανω του ομως πρεπει να εισαι ο μαντης Καλχας και οχι κυνηγος.Πολλα
ακουγονται για ικανοτητες ευρεσης αλλα και ποσο μαλλον σκοπευτικες που περναγαν
μονοβολα απο βερες στα 100 μετρα ενω αυτη περιστρεφοταν.Το να βγεις στο βουνο και
να πατας περδικες και μπεκατσες ειναι το ιδιο οταν περπατας σε ολοκληρη Αθηνα και
ξαφνικα κολλησει στο παππουτσι σου ενα 50αρικο.Τυχη θελει και ας κραταει η περιοχη
θηραματα η χαρτονομισματα.Δεν χρειαζονται κοτσια για να κανεις καρτερι σε φασσες,
τσιχλες,τρυγονια,παπια παιδες.....υπομονη χρειαζεται και παρατηρητικοτητα,γνωσεις ομως
για το που θα κατσεις.Το πως θα κανει το "κυνηγι" του ο καθενας ειναι προσωπικο θεμα
αλλα πιστευω οτι καλο θα ηταν να αναλυσετε πως γινεται ενα κυνηγι λαγου-περδικας
μπεκατσας ωστε να μοιραζεται η γνωση,να θυμουντε οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι
που λενε.Γιατι αν δεν υπαρχει αναλυση ειναι σαν να λεμε "ειμαι ραβδοσκοπος αλλα παιζω
και 5 κουπονια την ημερα μπας και μου κατσει απο εκει το χρημα"
Ο γέρος μου κυνηγάει λαγό μόνο.
Δεν έχει κάτσει ποτέ του καρτέρι.
Επιλέγει μια περιοχή Αφού πρώτα έχει βρει φρεσκια αποβολή του λαγού.
Μετά με βάση την εμπειρία του υπολογίζει που περίπου θα κάθεται.
Συνήθως δεν κυνηγάει σε πυκνό για ευνόητους λόγους.
Μετά αρχίζει και ψάχνει...πετώντας πέτρες και χτυπώντας αγαθές κλαδιά κτλ...με απίστευτη υπομονή.
Μπορεί να ψάξει ένα μέρος ισο με ένα γήπεδο αλλά δεν θα αφήσει ούτε μέτρο αψαχτο.
Ακόμη και το καθαρό...ιδίως αν έχει βρέξει.
Και αν δεν βρει το λαγό θα συνεχίσει αύριο το παραπερα που έμεινε κτλ...
Οπότε θα τον ξεφωλιασει και θα τον χτύπησει περίπου όπως κάποιος που κυνηγάει με τα σκυλιά καβάλα.

αντιλαμβάνεσαι τι κόπο και γνώση θέλει όλο αυτό.

Ως αναφορά εμένα που κυνηγάω πέρδικες δεν είναι καθόλου τύχη του 50αρικου.
Προϋποθέτει πολύ δουλειά.
Έχω φάει τα πόδια μου στο βουνό για να ξέρω 20 σημεία που υπάρχουν οι πέρδικες.
Ξεκινάω λοιπόν για να ψάξω τα 5 από αυτά.
Ακόμη και αν δεν τις βρω οι πέρδικες είναι κάπου εκεί τριγύρω.
Ιδίως αν υπαρχουν σκαψίματα,Οι κουτσουλιες τους κτλ...
Για να ψάξω αυτά τα 5 μέρη μπορεί να κάνω 10,15 ή και 20 χλμ.

Όταν λοιπόν γινει η συναντηση θα τουφεκισω.
Αν έχω ρίξει μια είναι πιο εύκολο να τη βρω μόνος χωρίς σκύλο.

Αν έχω ρίξει περισσότερες αλλάζει το πράγμα.
Δυσκολεύει πολύ.

Ωστόσο για να βρω αυτά τα 20 σημεία έχουν λιώσει πολλά αρβυλα.

Μετά αρχίζει και ψάχνει...πετώντας πέτρες και χτυπώντας αγαθές κλαδιά κτλ...με απίστευτη υπομονή.
Μπορεί να ψάξει ένα μέρος ισο με ένα γήπεδο αλλά δεν θα αφήσει ούτε μέτρο αψαχτο.
Οπότε θα τον ξεφωλιασει και θα τον χτύπησει περίπου όπως κάποιος που κυνηγάει με τα σκυλιά καβάλα.

Δυσκολεύει πολύ.

Επισης ηθελα να πω οτι δεν παω πρωί πρωί για κυνηγι που οι περδικες ειναι στο τρεξιμο.
Συνήθως ξεκινάω κατά τις 10 το πρωί και μέχρι να ξεκορφυσω πλησιάζει μεσημέρι.
Ιδίως από 15 Σεπτέμβρη που ξεκινάει εδώ η πέρδικα κάνει ζέστη.
Κι έτσι τις πιάνω στο ύπνο την μεσημέρια και τότε έχω εγώ το πλεονέκτημα.
Βέβαια αυτό όπως βλέπεις θέλει τρόπο και γνώση. Υπάρχει πλάνο.
Το αρνητικό είναι ότι τρώω όλη τη ζέστη.
Σχεδόν δεν υποφερεται.

Δυσκολεύει πολύ.

Αρα δεν υπαρχει καμια "γνωση" παραπανω απο αυτη που εχουμε σχεδον ολοι.
Ο Λαγας πριν αφησει τα σκυλια θα παει σε πονηρα σημεια να δει για κακαρατζες
φρεσκιες,ξερει πανω κατω που μπορει να τον βρει.......απλα ο μη εχοντας σκυλο
τα φερνει ολα καπακι για να τον πεταξει.
Ο περδικας εχει καλο αυτι αλλα και σκληρα καλαμια που λεμε και ξερει που
που ειναι οι περδικες πριν αφησει τα σκυλια του.....ο μη εχοντας σκυλο τα ξανα
φερνει ολα καπακι για να τις προγγιξει.Ειναι λιγακι εγωιστικο να λες οταν παιρνεις
μια περδικα οτι την βρισκεις πιο ευκολα απο σκυλο.Πολυ θα ηθελα να δω πως
βρισκεις μια περδικα που ξεκαρφωσε απο γκρεμι,διπλωσε απο την ντουφεκια
και χαθηκε στο πουθενα πιο ευκολα.
Αρα και στις δυο περιπτωσεις υπομονη-τυχη χρειαζεται και ποδια,τιποτα παραπανω.

Αρα δεν υπαρχει καμια "γνωση" παραπανω απο αυτη που εχουμε σχεδον ολοι.
Ο Λαγας πριν αφησει τα σκυλια θα παει σε πονηρα σημεια να δει για κακαρατζες
φρεσκιες,ξερει πανω κατω που μπορει να τον βρει.......απλα ο μη εχοντας σκυλο
τα φερνει ολα καπακι για να τον πεταξει.
Ο περδικας εχει καλο αυτι αλλα και σκληρα καλαμια που λεμε και ξερει που
που ειναι οι περδικες πριν αφησει τα σκυλια του.....ο μη εχοντας σκυλο τα ξανα
φερνει ολα καπακι για να τις προγγιξει.Ειναι λιγακι εγωιστικο να λες οταν παιρνεις
μια περδικα οτι την βρισκεις πιο ευκολα απο σκυλο.Πολυ θα ηθελα να δω πως
βρισκεις μια περδικα που ξεκαρφωσε απο γκρεμι,διπλωσε απο την ντουφεκια
και χαθηκε στο πουθενα πιο ευκολα.
Αρα και στις δυο περιπτωσεις υπομονη-τυχη χρειαζεται και ποδια,τιποτα παραπανω.
Όχι βρε...Δεν είπα αυτό.

Λέω ότα Ρίχνω μια είναι πιο εύκολο να την βρω πάρα όταν κάνω ντουμπλε ή τριπλέτα.
Εννοείται ο σκύλος τη βρίσκει πιο εύκολα.
Απλώς ανέφερα πως εγώ δεν έχω.

Και βέβαια χρειάζεται γνώσεις...

Για την συμπεριφορα του λαγού...Πότε θα κατσει που...ανάλογα τον καιρό...Την εποχή...κτλ.

Γνώση του πως θα ψάξεις...Και από που θα πας.

Όσο για τις πέρδικες χρειάζονται πόδια και αρκετές γνώσεις αλλά σηκωνονται πιο εύκολα.

Για να τις βρει κανείς όμως μετά την τουφέκια έχει κόπο. Ιδίως αν δεν έχεις δει που ακριβώς έπεσε το πουλί.

Back