Καποτε στο χωριο μου οταν γυριζε κανενας παππους στο καφενιο με λαγο μετα απο
"κυνηγι" χωρις σκυλο αρχιζε να λεει οτι τον βρηκε μυριζοντας κακαρατζες και γλυφοντας
πουναρια ενω μια νεραιδα βαραγε κλακετες στην πηγη.....Ολοι σε σταυροδρομια επεσαν
μιας και τα γεροντακια δεν μπορουσαν να περπατησουν αλλα ειχαν το μαραζι να παρουν
ενα τετοιο "ζουδι".Το να δεις εαν μια περιοχη κραταει λαγο ειναι σχετικα ευκολο αν εχεις
καλο ματι γιατι ως γνωστο που ελεγαν και οι παλιοι"Τον λαγο τον προδιδει ο κωλος του"
Το να πας απο πανω του ομως πρεπει να εισαι ο μαντης Καλχας και οχι κυνηγος.Πολλα
ακουγονται για ικανοτητες ευρεσης αλλα και ποσο μαλλον σκοπευτικες που περναγαν
μονοβολα απο βερες στα 100 μετρα ενω αυτη περιστρεφοταν.Το να βγεις στο βουνο και
να πατας περδικες και μπεκατσες ειναι το ιδιο οταν περπατας σε ολοκληρη Αθηνα και
ξαφνικα κολλησει στο παππουτσι σου ενα 50αρικο.Τυχη θελει και ας κραταει η περιοχη
θηραματα η χαρτονομισματα.Δεν χρειαζονται κοτσια για να κανεις καρτερι σε φασσες,
τσιχλες,τρυγονια,παπια παιδες.....υπομονη χρειαζεται και παρατηρητικοτητα,γνωσεις ομως
για το που θα κατσεις.Το πως θα κανει το "κυνηγι" του ο καθενας ειναι προσωπικο θεμα
αλλα πιστευω οτι καλο θα ηταν να αναλυσετε πως γινεται ενα κυνηγι λαγου-περδικας
μπεκατσας ωστε να μοιραζεται η γνωση,να θυμουντε οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι
που λενε.Γιατι αν δεν υπαρχει αναλυση ειναι σαν να λεμε "ειμαι ραβδοσκοπος αλλα παιζω
και 5 κουπονια την ημερα μπας και μου κατσει απο εκει το χρημα"
Ο γέρος μου κυνηγάει λαγό μόνο.
Δεν έχει κάτσει ποτέ του καρτέρι.
Επιλέγει μια περιοχή Αφού πρώτα έχει βρει φρεσκια αποβολή του λαγού.
Μετά με βάση την εμπειρία του υπολογίζει που περίπου θα κάθεται.
Συνήθως δεν κυνηγάει σε πυκνό για ευνόητους λόγους.
Μετά αρχίζει και ψάχνει...πετώντας πέτρες και χτυπώντας αγαθές κλαδιά κτλ...με απίστευτη υπομονή.
Μπορεί να ψάξει ένα μέρος ισο με ένα γήπεδο αλλά δεν θα αφήσει ούτε μέτρο αψαχτο.
Ακόμη και το καθαρό...ιδίως αν έχει βρέξει.
Και αν δεν βρει το λαγό θα συνεχίσει αύριο το παραπερα που έμεινε κτλ...
Οπότε θα τον ξεφωλιασει και θα τον χτύπησει περίπου όπως κάποιος που κυνηγάει με τα σκυλιά καβάλα.
αντιλαμβάνεσαι τι κόπο και γνώση θέλει όλο αυτό.
Ως αναφορά εμένα που κυνηγάω πέρδικες δεν είναι καθόλου τύχη του 50αρικου.
Προϋποθέτει πολύ δουλειά.
Έχω φάει τα πόδια μου στο βουνό για να ξέρω 20 σημεία που υπάρχουν οι πέρδικες.
Ξεκινάω λοιπόν για να ψάξω τα 5 από αυτά.
Ακόμη και αν δεν τις βρω οι πέρδικες είναι κάπου εκεί τριγύρω.
Ιδίως αν υπαρχουν σκαψίματα,Οι κουτσουλιες τους κτλ...
Για να ψάξω αυτά τα 5 μέρη μπορεί να κάνω 10,15 ή και 20 χλμ.
Όταν λοιπόν γινει η συναντηση θα τουφεκισω.
Αν έχω ρίξει μια είναι πιο εύκολο να τη βρω μόνος χωρίς σκύλο.
Αν έχω ρίξει περισσότερες αλλάζει το πράγμα.
Δυσκολεύει πολύ.
Ωστόσο για να βρω αυτά τα 20 σημεία έχουν λιώσει πολλά αρβυλα.