Κυνήγι χωρίς σκύλο!

Όχι βρε...Δεν είπα αυτό.

Λέω ότα Ρίχνω μια είναι πιο εύκολο να την βρω πάρα όταν κάνω ντουμπλε ή τριπλέτα.
Εννοείται ο σκύλος τη βρίσκει πιο εύκολα.
Απλώς ανέφερα πως εγώ δεν έχω.

Και βέβαια χρειάζεται γνώσεις...

Για την συμπεριφορα του λαγού...Πότε θα κατσει που...ανάλογα τον καιρό...Την εποχή...κτλ.

Γνώση του πως θα ψάξεις...Και από που θα πας.

Όσο για τις πέρδικες χρειάζονται πόδια και αρκετές γνώσεις αλλά σηκωνονται πιο εύκολα.

Για να τις βρει κανείς όμως μετά την τουφέκια έχει κόπο. Ιδίως αν δεν έχεις δει που ακριβώς έπεσε το πουλί.
Και κάτι άλλο.....Τώρα τελευταία οι πέρδικες δεν το πολύ λένε...

Φέτος άκουσα μια φορά τη λαλιά τους κι αυτό μια φορά που τις σκορπισα.

Τόσες άλλες φορές και τόσα άλλα σκορπισματα και από λαλιά τίποτα.

Βέβαια συνήθως το λένε το πρωί κι εγώ δεν παω πρωί όπως είπα.

Και άλλοι όμως που πάνε πρωί έχουν διαπιστώσει το ιδιο.
Ότι δεν το λένε τα πουλιά όπως παλιά.

Αυτά για τα μέρη μου.
Για τα άλλα μέρη δεν ξέρω.

Εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας. Σε οργασμό έρχεσαι είτε μόνος,είτε με σύντροφο. Έχω "κυνηγήσει" περισσότερο χωρίς σκύλο,πάρα με. Όταν πετύχεις να δεθείς με το σκύλο κ να ταιριάξει η χημεία σας,να τον νιώθεις αδερφό αλλά κ να το χει έμφυτο με τα θηραματα,τότε όλα τα άλλα πάνε περίπατο. Ο σκύλος σε κάνει μάγκα,απογειώνει την έννοια κυνήγι. Απ την ατομικότητα κ τον εγωκεντρισμό,του να σκέφτεσαι τι έκανα πάλι ο κερατάς,που βρήκα τις πέρδικες,πως "μυριστικα" το λαγό..που όντως είναι αρκετά δύσκολο,περνάς στη συντροφικότητα κ τη συνεργασία,φέρμες,απορτ,ξεφωλιασματα,παρέα.. νιώθεις ότι είναι το άλλο σου μισό ο σκύλος. Ότι σκύλο κ να έχεις ποτέ δεν θα είναι 100% σκούπα.. ποτέ δε θα βρίσκει όλα τα χτυπημένα να τα απορταρει.. κάποιες φορές μπορεί να μην είναι στη μέρα του.. σίγουρα όμως όταν βγαίνετε συνέχεια μαζί για κυνήγι,θα είναι ο μόνος φίλος σου που θα κάνει ότι περνάει απ' τη ..μύτη του για να περάσετε καλα!!
Ax ρε χαρη με εκανες και γελασα , Και εμεις αποτελεσμα ενος οργασμου ειμαστε , Ξερεις οτι λατρευω τα σκυλια ,Την περιδο κυνηγιου ειναι παντα μαζι μου ,τη νεκρα περιοδο τη βολτα μας θα την κανουμε στο βουνο και απο φροντιδα και φαγητο οτι καλυτερο μπορω μαγειρευουμε για το σκυλο, Ξερω ομως και κυνηγους που ζουν σε ενα μικρο διαμερισματακι κυνηγανε φασα και τσιχλα χωρις σκυλο ,Δεν μπορω να πω οτι δεν ειναι κυνηγοι

Χαρακτηρισε το όπως θες.
Δεν έχει σημασια.
Σημασία έχει πως το νιώθει αυτός που το ασκεί.
Τα εχω κανει φιλε μου,καλο ειναι καποιος να δοκιμαζει και τα δυο(με και χωρις) σκυλο
για να εχει μια πιο ολοκληρωμενη και σφαιρικη αποψη πανω στο κυνηγι.

Ax ρε χαρη με εκανες και γελασα , Και εμεις αποτελεσμα ενος οργασμου ειμαστε , Ξερεις οτι λατρευω τα σκυλια ,Την περιδο κυνηγιου ειναι παντα μαζι μου ,τη νεκρα περιοδο τη βολτα μας θα την κανουμε στο βουνο και απο φροντιδα και φαγητο οτι καλυτερο μπορω μαγειρευουμε για το σκυλο, Ξερω ομως και κυνηγους που ζουν σε ενα μικρο διαμερισματακι κυνηγανε φασα και τσιχλα χωρις σκυλο ,Δεν μπορω να πω οτι δεν ειναι κυνηγοι
Νίκο εννοείται ότι όλοι είμαστε κυνηγοί,απλά το να κυνηγάς παρεα με το σκύλο σου είναι πιο ολοκληρωμένο.. όπως προείπα τα πιο πολλά χρόνια κ γω μόνος πήγαινα,χωρίς σκύλο.

Τα εχω κανει φιλε μου,καλο ειναι καποιος να δοκιμαζει και τα δυο(με και χωρις) σκυλο
για να εχει μια πιο ολοκληρωμενη και σφαιρικη αποψη πανω στο κυνηγι.
Το χω δει ότι τα έχεις κάνει.
Μπορεί να παίξουμε ποδόσφαιρο και σε εσένα να αρεσει και σε μένα όχι.
Ούτε θα σε κακοχαρακτηρησω ούτε θα με κακοχαρακτηρησεις.

Έχω πάει κι εγώ για κυνήγι με άλλους που έχουν σκύλο Και ξέρω πως είναι.

Ωστόσο στην αρχή του θέματος αυτού εξηγησα αναλυτικά τα πως τα τι και τα γιατί.

Καθόλου προσωπικά.

Απλώς αν μιλούσαμε σε ένα καφενείο θα σε κοιτούσα και θα σου μιλούσα.
Εδώ αυτό το δίνω με το ύφος της παράθεσης.

Τι να πάρω προσωπικά;

Δεν με ενοχλείσε κάποια άποψη και μιλάω και γενικώς και ειδικώς ανάλογα τι απαιτεί η περίσταση.

Μην παρεξηγούμαστε άνευ λόγου συζήτηση κάνουμε και καθένας λέει την άποψη του , ούτε είναι περισσότερο κυνηγός αυτός με σκύλο η το αντίθετο.
Έχω κυνηγήσει και με τους δύο τρόπους το χαμε συζητήσει και παλιότερα στην πέρδικα πάλι, κάθε τρόπος έχει τις χαρές του προσωπικά από όταν έφτιαξα σκυλί έζησα εμπειρίες που ακόμα είναι χαραγμένες στην μνήμη μου. Μιας και μιλάμε για παράδοση σε μας παράδοση ήταν να την στήνει κάποιος απέναντι στην εισοδο της κουνελοτρυπας το ξημέρωμα η το σούρουπο περιμένοντας καρτερικά τα κουνελια, άλλες εποχές τότε τα πυρομαχικά ελάχιστα και ένα αγριοκουνελο στο τραπέζι της οικογένειας πολύτιμο. Κάποιοι νεότεροι το συνέχισαν και το συνεχίζουν μέχρι σήμερα, πήγα και γω μια φορά με ένα φιλαράκι με ένα 36αρι αυτός και γω άοπλος ποιο πολύ για παρέα, όταν τελικά τα κατάφερε αντιλαλουσαν τα τριγύρω βουνά από τις φωνές. Δεν έκατσα και δεν θα κάτσω ποτέ μου το θεωρώ μαφιοζικο χτύπημα χωρίς ευκαιρία διαφυγής του θηραματος. Ό άλλος παραδοσιακός τρόπος που δυστυχώς χάθηκε ήταν με ντόπια σκυλιά αγέλες και άοπλοι, ακόμα και νύχτα που ως γνωστό τα κουνέλια είναι νυκτοβια, κάθε σκυλί είχε αναπτύξει είτε από ένστικτο ειτε απο εμπειρια τον ρόλο του,άλλο ξεφωλιαστης άλλο δίωξη και αλλά από μόνα τους είχαν μάθει τις κουνελοτρυπα τις περιοχής και μόλις άρχιζε η δίωξη πήγαιναν και έπιαναν πόστα .
Κυνηγώντας δύο χρονιές χωρίς σκύλο δεν θυμάμαι να χτύπησα κανένα, έφτιαξα σκυλί έμαθε και στο κουνέλι και σε ότι θήραμα μπορούσα να βρω στο νησί, το σκυλί είναι συνεργάτης και φιλαράκι περισσότερο από τον οποιοδηποτε άνθρωπο και αλλά πολλά γιαυτο είναι στο πλευρό μας χιλιάδες χρόνια τώρα.
Άρχισε και η καρπωση αυτού του θηραματος που μέχρι χθες θεωρούσα φάντασμα και ένα κυνήγι που πρόσφερε δυνατές συγκινήσεις, δεν έκανα υπερβολές βέβαια ένα συνήθως μου ήταν αρκετό άντε δύο καμία φορά. Ακόμα και στα αλλά θηράματα η διαφορά είναι αξιοσημείωτη ,το σκυλί γεννά θηράματα στο βουνό, κάμπο, δάσος πέστε όπως θελεται.
Σε περάσματα ορτυκιων εκεί που κάποιος σήκωνε κατά τύχη δύο τρία με πολλές βόλτες και κωλογυρες, με ένα σκυλί που ξέρει στο ίδιο σημείο το θήραμα πολαπλασιαζοταν. Στην πέρδικα τι να πεις καλά ήταν να ναι καλή η χρονιά και να χει θήραμα, οι κυνηγοι της ξέρουν τα μέρη που κρατάνε και τα ψάχνουν επίμονα είτε με σκυλιά είτε χωρίς, οι πρώτοι θα διανύσουν τριπλάσιες αποστάσεις θα ξεχεριαστουν στις πετριες, και κάποιες φορές οι πέρδικες είναι τόσο κοντά τους χωρίς να έχουν ιδεα. Φυσικά και το σκυλί δεν θα τις βρει όλες, θα χάσει και λαβωμενες, αλλά για μένα προσωπικά έχοντας ζήσει και τους δύο τρόπους χωρίς σκυλί το θεωρώ λειψό είτε γιατί έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για τα σκυλιά είτε γιατί άνευ αυτών δεν νιώθω την ίδια συγκίνηση κάτι σαν το φαΐ το αναλατο.

Για να λυθουν καποιες παρεξηγησεις κ παρερμηνειες..
Καταρχην ο Στελιος ανοιξε ενα θεμα να τα λεμε εδω κ να ανταλλασουμε αποψεις οσοι για καποιον η καποιους λογους κυνηγαμε χωρις σκυλο..
Παραδεχτηκε επισης στο αρχικο του ποστ οτι ενας σκυλος θα του ηταν χρησιμος στο κυνηγι..
Σκοπος του δεν ηταν να γινει καποια "κοντρα" η συγκριση "δυνατοτητων" αναμεσα σε κυνηγους με η χωρις σκυλο..
Ουτε νομιζω να υπαρχει καποιος που να κυνηγαει χωρις σκυλο κ να λεει οτι περνει στον αερα την μυρωδια της περδικας η της μπεκατσας κ παει κ την φερμαρει...
Εννοειται οτι το να βγενουμε κυνηγι κ να φωναζουμε σαν παγανιερηδες πετωντας παντου πετρες κ κλωτσοντας οποιο θαμνο βρισκουμε μπροστα μας αυτο δεν ειναι κυνηγι..
Σχετικα με τον λαγο εχω ακουσει κ διαβασει για κυνηγους "ιχνηλατες" που καταφερναν οχι μονο να εντοπιζουν το γιατακι του αλλα κ πριν φτασουν σε αυτο σε αυτο να διακρινουν κ τις τουφες απο τα μαλλια του πανω στα βατα..αυτο απαιτει χρονια εμπειριας κ αριστη γνωση της βιολογιας του ζωου,που θα παει να "πιασει" αναλογα τις υπαρχουσες καιρικες συνθηκες κλπ.. Για αυτο κ δεν ειναι τυχαιο οτι αυτοι που το εξασκουν με επιτυχια εχουν καποια χρονακια στην πλατη τους..
Για να πιασεις τον λαγο πρεπει να καταφερεις σκεφτεις σαν λαγος...αυτο κ αν ειναι μαγκια...
Για τα ορτυκια οι παλιοι περναγαν ενα καλαμι στο πλαι της θηλιας της ζωνης του παντελονιου τους κ ετσι "σβαρνιζαν" απο που περναγαν για να σηκωνονται τα πουλια..
Καπιοι αλλοι για τον ιδιο λογο εραβαν κουδουνακια στα μπατζακια των παντελονιων τους..
Να πω κ την πατεντα που εκανε ο "Γιαννης-χανια" που επιανε με λαστιχακια αδεια μπουκαλακια νερου με πετραδακια χαμηλα στο παντελονι του..
Ειναι κ αυτες καπιοιες μεθοδοι..
Σχετικα με την νησιωτικη περδικα που ειναι ενα θηραμα(το αγαπημενο μου γευστικα απο ολα τα αλλα θηραματα) με το οποιο ειχα ασχοληθει αρκετα τα προηγουμενα χρονια εχω να (ξανα)πω τα εξης:
Ειναι γνωστο σε ολους οτι η περδικα οπου θα γεννηθει εκει θα πεθανει..ειναι γνωστοι οι τοποι της..ποτε δεν της κυνηγησα πηγενωντας το χαραμα η αργα το απογευμα με σκοπο να ακουσω το κοπαδε..βεβαιως αν τυχαινε κατα την πορεια μου να το ακουσω κατευθηνομουν προς τα εκει..
κανωντας λοιπον καποια κυνηγια σε συγκεκριμενους τοπους κ σε διαφορετικες ωρες της ημερας ειδα οτι πχ τις μεσημεριανες ωρες πιανουν αυτη την ρεματια,το απογευματακι η το πρωι "κατεβαινουν" η "ανεβαινουν" αναλογως τον τοπο..στανταρ μεριες ηταν τα φρεσκοργωμενα χωραφια οπου θα αναζητησουν τους διαφορους σπορους που εχουν βγει στην επιφανεια(εδω ομως συνηθως δυσκολευει αρκετα γιατι αν ειναι "ανοιχτο" το μερος τα πουλια βλεπουν τα παντα κ απο αποσταση..)
Και μικρα "τοπακια" τα οποια εχουν καει οπου θα πανε για το φρεσκο χορταρακι που θα ξεφυτρωσει...
Ουτε φωναξα ποτε,ουτε πεταξα πετρες στα τυφλα εκτος απο 2-3 περιπτωσεις που ακουσα τον "θορυβο" τον πουλιων μεσα στους θαμνους..
Τις εχω κυνηγησει κ με φιλο που ειχε σκυλια φερμας κ αν κ εχω δει φερμες μπορω να πω οτι δεν συγκινηθηκα ιδιαιτερα..
Αυτο που με εξιταρε ηταν να ξεσηκωνω εγω τα πουλια χωρις να εχω καποιον να μου τα "δειχνει"..
Ισως να ηταν κ αυτο το ξαφνικο φφφρρρρρ του κοπαδιου απο σημειο δεν το περιμενεις κ χωρις να εχεις σταματησει να παρεις...ανασα οπως γινεται στην φερμα..
Αυτο που παντα ευχομουν μετα απο καποια πετυχημενη βολη ηταν να παω κ να βρω το πουλι ξερο για αυτο και απεφευγα στην πορεια τις βολες σε μακρινες αποστασεις αλλα κ σημεια που κ να επεφτε το θηραμα εγω δεν θα μπορουσα να πηγενα να το βρω..εννοειται πως εχω χασει κ καποια τραυματισμενα πουλια γιατι ως γνωστον πιο ευκολα βρισκεις κουτσοφτερουγη τσιχλα παρα κοτζαμ περδικα..γιατι οπως ελεγαν κ οι παλιοι η περδικα τσακωνει τον λαγο..
Ομως καποτε κ οσοι εχουν σκυλια θα χασουν τραυματισμενα πουλια η θα τα δουν να ξεκοβουν απο το υπολοιπο κοπαδι κοβωντας ταχυτητα κ κατεβαζοντας τα ποδια σε μερος που δεν μπορουν να κατεβουν ουτε αυτοι ουτε κ τα σκυλια τους..
Την μεγαλυτερη ζημια κ σπαταλη σε αυτο το πολυτιμο θηραμα την κανουν οι τουφεκιες σε μεγαλες αποστασεις:το δυσβατο κ επικινδυνο πολλες φορες τοπιο και οι δυνατοτητα αυτου του πουλιου να "εξαφανιζεται" αμεσως μολις πεσει τραυματισμενο δεν προσφερονται για αυτες τις βολες..
Ειμαι πολυ περιεργος να δω αν και ποτε επιτελους θα το καταλαβουν αυτο οι φυσιγγοκατασκευαστες ωστε να παψουν να διαφημιζουν " περδικοφυσιγγα μεγαλων αποστασεων" κ εννιοτε περιεχοντας μεσα και σκαγια νουμερο 8....

Δυο ωραια αρθρα
https://www.ihunt.gr/content/i-apolaysi-toy-kynigioy-horis-skylo
https://kynoclub.gr/2014/08/25/η-απόλαυση-του-κυνηγίου-χωρίς-σκύλο/

Last edited:
Για να λυθουν καποιες παρεξηγησεις κ παρερμηνειες..
Καταρχην ο Στελιος ανοιξε ενα θεμα να τα λεμε εδω κ να ανταλλασουμε αποψεις οσοι για καποιον η καποιους λογους κυνηγαμε χωρις σκυλο..
Παραδεχτηκε επισης στο αρχικο του ποστ οτι ενας σκυλος θα του ηταν χρησιμος στο κυνηγι..
Σκοπος του δεν ηταν να γινει καποια "κοντρα" η συγκριση "δυνατοτητων" αναμεσα σε κυνηγους με η χωρις σκυλο..
Ουτε νομιζω να υπαρχει καποιος που να κυνηγαει χωρις σκυλο κ να λεει οτι περνει στον αερα την μυρωδια της περδικας η της μπεκατσας κ παει κ την φερμαρει...
Εννοειται οτι το να βγενουμε κυνηγι κ να φωναζουμε σαν παγανιερηδες πετωντας παντου πετρες κ κλωτσοντας οποιο θαμνο βρισκουμε μπροστα μας αυτο δεν ειναι κυνηγι..
Σχετικα με τον λαγο εχω ακουσει κ διαβασει για κυνηγους "ιχνηλατες" που καταφερναν οχι μονο να εντοπιζουν το γιατακι του αλλα κ πριν φτασουν σε αυτο σε αυτο να διακρινουν κ τις τουφες απο τα μαλλια του πανω στα βατα..αυτο απαιτει χρονια εμπειριας κ αριστη γνωση της βιολογιας του ζωου,που θα παει να "πιασει" αναλογα τις υπαρχουσες καιρικες συνθηκες κλπ.. Για αυτο κ δεν ειναι τυχαιο οτι αυτοι που το εξασκουν με επιτυχια εχουν καποια χρονακια στην πλατη τους..
Για να πιασεις τον λαγο πρεπει να καταφερεις σκεφτεις σαν λαγος...αυτο κ αν ειναι μαγκια...
Για τα ορτυκια οι παλιοι περναγαν ενα καλαμι στο πλαι της θηλιας της ζωνης του παντελονιου τους κ ετσι "σβαρνιζαν" απο που περναγαν για να σηκωνονται τα πουλια..
Καπιοι αλλοι για τον ιδιο λογο εραβαν κουδουνακια στα μπατζακια των παντελονιων τους..
Να πω κ την πατεντα που εκανε ο "Γιαννης-χανια" που επιανε με λαστιχακια αδεια μπουκαλακια νερου με πετραδακια χαμηλα στο παντελονι του..
Ειναι κ αυτες καπιοιες μεθοδοι..
Σχετικα με την νησιωτικη περδικα που ειναι ενα θηραμα(το αγαπημενο μου γευστικα απο ολα τα αλλα θηραματα) με το οποιο ειχα ασχοληθει αρκετα τα προηγουμενα χρονια εχω να (ξανα)πω τα εξης:
Ειναι γνωστο σε ολους οτι η περδικα οπου θα γεννηθει εκει θα πεθανει..ειναι γνωστοι οι τοποι της..ποτε δεν της κυνηγησα πηγενωντας το χαραμα η αργα το απογευμα με σκοπο να ακουσω το κοπαδε..βεβαιως αν τυχαινε κατα την πορεια μου να το ακουσω κατευθηνομουν προς τα εκει..
κανωντας λοιπον καποια κυνηγια σε συγκεκριμενους τοπους κ σε διαφορετικες ωρες της ημερας ειδα οτι πχ τις μεσημεριανες ωρες πιανουν αυτη την ρεματια,το απογευματακι η το πρωι "κατεβαινουν" η "ανεβαινουν" αναλογως τον τοπο..στανταρ μεριες ηταν τα φρεσκοργωμενα χωραφια οπου θα αναζητησουν τους διαφορους σπορους που εχουν βγει στην επιφανεια(εδω ομως συνηθως δυσκολευει αρκετα γιατι αν ειναι "ανοιχτο" το μερος τα πουλια βλεπουν τα παντα κ απο αποσταση..)
Και μικρα "τοπακια" τα οποια εχουν καει οπου θα πανε για το φρεσκο χορταρακι που θα ξεφυτρωσει...
Ουτε φωναξα ποτε,ουτε πεταξα πετρες στα τυφλα εκτος απο 2-3 περιπτωσεις που ακουσα τον "θορυβο" τον πουλιων μεσα στους θαμνους..
Τις εχω κυνηγησει κ με φιλο που ειχε σκυλια φερμας κ αν κ εχω δει φερμες μπορω να πω οτι δεν συγκινηθηκα ιδιαιτερα..
Αυτο που με εξιταρε ηταν να ξεσηκωνω εγω τα πουλια χωρις να εχω καποιον να μου τα "δειχνει"..
Ισως να ηταν κ αυτο το ξαφνικο φφφρρρρρ του κοπαδιου απο σημειο δεν το περιμενεις κ χωρις να εχεις σταματησει να παρεις...ανασα οπως γινεται στην φερμα..
Αυτο που παντα ευχομουν μετα απο καποια πετυχημενη βολη ηταν να παω κ να βρω το πουλι ξερο για αυτο και απεφευγα στην πορεια τις βολες σε μακρινες αποστασεις αλλα κ σημεια που κ να επεφτε το θηραμα εγω δεν θα μπορουσα να πηγενα να το βρω..εννοειται πως εχω χασει κ καποια τραυματισμενα πουλια γιατι ως γνωστον πιο ευκολα βρισκεις κουτσοφτερουγη τσιχλα παρα κοτζαμ περδικα..γιατι οπως ελεγαν κ οι παλιοι η περδικα τσακωνει τον λαγο..
Ομως καποτε κ οσοι εχουν σκυλια θα χασουν τραυματισμενα πουλια η θα τα δουν να ξεκοβουν απο το υπολοιπο κοπαδι κοβωντας ταχυτητα κ κατεβαζοντας τα ποδια σε μερος που δεν μπορουν να κατεβουν ουτε αυτοι ουτε κ τα σκυλια τους..
Την μεγαλυτερη ζημια κ σπαταλη σε αυτο το πολυτιμο θηραμα την κανουν οι τουφεκιες σε μεγαλες αποστασεις:το δυσβατο κ επικινδυνο πολλες φορες τοπιο και οι δυνατοτητα αυτου του πουλιου να "εξαφανιζεται" αμεσως μολις πεσει τραυματισμενο δεν προσφερονται για αυτες τις βολες..
Ειμαι πολυ περιεργος να δω αν και ποτε επιτελους θα το καταλαβουν αυτο οι φυσιγγοκατασκευαστες ωστε να παψουν να διαφημιζουν " περδικοφυσιγγα μεγαλων αποστασεων" κ εννιοτε περιεχοντας μεσα και σκαγια νουμερο 8....

Δυο ωραια αρθρα
https://www.ihunt.gr/content/i-apolaysi-toy-kynigioy-horis-skylo
https://kynoclub.gr/2014/08/25/η-απόλαυση-του-κυνηγίου-χωρίς-σκύλο/
Ωραίος.
Τα είπες ακριβώς.
Ούτε λιγότερα ούτε περισσοτερα.

Επιτέλους και ένα πολύ ωραίο βίντεο με κυνήγι πέρδικας χωρίς σκύλο.

Αξίζει μια ματιά μια που πολύ σπάνια θα δει κάποιος τέτοιο βίντεο.

Είναι αντιπροσωπευτικό και λύνει παρεξηγημένες αποψεις ως προς το πως γίνεται και γιατί και τι προσφέρει.

Προσωπικά μου άρεσε που το παρακολουθησα

Και ομως το κυνηγι χωρις σκυλι και υφισταται και μπορει να γινει. Ολοι εχουμε ακουσει ιστοριες απο παλιοτερους που "νοιωθανε" και διαβαζαν τους τοπους, ισως καποιοι να τους εχουμε δει κιολας
Δε πιστευω να ενωεις τους περδικαδες του νερου

Είναι αντιπροσωπευτικό και λύνει παρεξηγημένες αποψεις ως προς το πως γίνεται και γιατί και τι προσφέρει.

Πολύ ωραίο!

Ωραιο το βιντεο αλλα αν καταλαβα σωστα ο Συναδελφος κυνηγαει τις περδικες στην Κυπρο
Στην Κυπρο λοιπον απο Συγγενικα μου προσωπα οι οποιοι ειναι και Κυνηγοι
οι περδικες ειναι τοσες πολλες που μπορει να τις προγκηξει μεχρι και η Θεια η Μαγδαλω
δεν χρειαζεται και πολυ τεχνη απο την στιγμη που τις συναντουν ακομα και μεσα στους μπαξεδες
αλλωστε ειναι και εμφανες απο το βιντεο του Συναδελφου καθε 100 μετρα διαδρομης
προγκανε σαν τσιχλοκοτσυφα μεσα απο τα πυκνα
οπως και επισης αν παρατηρησουμε απο την αρχη το βιντεο
κινειται σε μια κυκλικη ακτινα ενος λοφισκου γυριζοντας τον δεκα φορες
κατι παρομοιο εδω στην Ελλαδα και με τοσες περδικες ειναι οχι σπανιο
ακατορθωτο ισως πριν 40 χρονια
Προσωπικα τετοιο ειδος κυνηγιου και ειδικα για την βασιλισσα των διασελων
δεν με ευχαριστει και νομιζω οτι δεν εχει καμια σχεση
με αυτο που περιγραφει ποιο πανω ο Τασος
Εδω εχουμε να κανουμε με ενα παραλληλο τυπο κυνηγιου πχ τσιχλας
μονο που εκει υπερεχει σε αριθμους η περδικα τιποτα το ιδιαιτερο
τιποτα το σημαντικο
Θυμιζει κυνηγι λαγου στις χωραφιες της Ουγγαριας που οι λαγοι ξεπροβαλλουν
απο τα σπαρτα σαν μελιγκονια [ μυρμηγκια ] ;)

Last edited:
Εγώ πάντως αναρωτιέμαι πάντως, τι τόσο ακατόρθωτο κάνουν οι Κύπριοι και έχουν τόσες πέρδικες, που τις σηκώνεις και με τα πόδια, ακόμα και γύρω απ' τα κατοικημένα μέρη, κι εδώ με παρόμοιο περιβάλλον, μπορείς να περάσεις μια κυνηγετική ζωή και να μην τύχει να δεις πέρδικα...

Θέμα περιβάλλοντος; Τροφής; Θηρευτών; Κυνηγετικής (κακής) διαχείρισης;

Είναι από απελευθερώσεις τα πουλιά στην Κύπρο ή άγρια;

Κάνουμε κάτι λάθος, ή πλέον η πέρδικα δεν ενδημεί στη χώρα μας;

Προσωπικά πολύ θα μου άρεσε να είχαμε κι εμείς έναν τέτοιον υγιή, άγριο πλήθυσμο και να μπορούσαμε να θηρεύσουμε 1-2, έστω ανά βδομάδα ή 15ήμερο, χωρίς να χρειάζεται να ανέβουμε στην ... κορυφή του Ολύμπου για να τις βρούμε!

Αντιπροσωπευτικό πάντως δεν είναι! Ούτε γκρεμια, ούτε σαρές ούτε κροκαλια ούτε τίποτα.

Αντιπροσωπευτικό πάντως δεν είναι! Ούτε γκρεμια, ούτε σαρές ούτε κροκαλια ούτε τίποτα.
Είναι προφανές πέρδικες απελευθέρωσης, καμιά σχέση με πραγματικά άγριες πέρδικες. Αυτές συμπεριφέρονται σαν ορτυκια, και από την άλλη αφού αντέχει μέσα στη κάψα να βαράει μαγκνουμ με ελαφρύ όπλο......άξιος........drunk..sarcastic..sarcastic..sarcastic.

Back