Για να λυθουν καποιες παρεξηγησεις κ παρερμηνειες..
Καταρχην ο Στελιος ανοιξε ενα θεμα να τα λεμε εδω κ να ανταλλασουμε αποψεις οσοι για καποιον η καποιους λογους κυνηγαμε χωρις σκυλο..
Παραδεχτηκε επισης στο αρχικο του ποστ οτι ενας σκυλος θα του ηταν χρησιμος στο κυνηγι..
Σκοπος του δεν ηταν να γινει καποια "κοντρα" η συγκριση "δυνατοτητων" αναμεσα σε κυνηγους με η χωρις σκυλο..
Ουτε νομιζω να υπαρχει καποιος που να κυνηγαει χωρις σκυλο κ να λεει οτι περνει στον αερα την μυρωδια της περδικας η της μπεκατσας κ παει κ την φερμαρει...
Εννοειται οτι το να βγενουμε κυνηγι κ να φωναζουμε σαν παγανιερηδες πετωντας παντου πετρες κ κλωτσοντας οποιο θαμνο βρισκουμε μπροστα μας αυτο δεν ειναι κυνηγι..
Σχετικα με τον λαγο εχω ακουσει κ διαβασει για κυνηγους "ιχνηλατες" που καταφερναν οχι μονο να εντοπιζουν το γιατακι του αλλα κ πριν φτασουν σε αυτο σε αυτο να διακρινουν κ τις τουφες απο τα μαλλια του πανω στα βατα..αυτο απαιτει χρονια εμπειριας κ αριστη γνωση της βιολογιας του ζωου,που θα παει να "πιασει" αναλογα τις υπαρχουσες καιρικες συνθηκες κλπ.. Για αυτο κ δεν ειναι τυχαιο οτι αυτοι που το εξασκουν με επιτυχια εχουν καποια χρονακια στην πλατη τους..
Για να πιασεις τον λαγο πρεπει να καταφερεις σκεφτεις σαν λαγος...αυτο κ αν ειναι μαγκια...
Για τα ορτυκια οι παλιοι περναγαν ενα καλαμι στο πλαι της θηλιας της ζωνης του παντελονιου τους κ ετσι "σβαρνιζαν" απο που περναγαν για να σηκωνονται τα πουλια..
Καπιοι αλλοι για τον ιδιο λογο εραβαν κουδουνακια στα μπατζακια των παντελονιων τους..
Να πω κ την πατεντα που εκανε ο "Γιαννης-χανια" που επιανε με λαστιχακια αδεια μπουκαλακια νερου με πετραδακια χαμηλα στο παντελονι του..
Ειναι κ αυτες καπιοιες μεθοδοι..
Σχετικα με την νησιωτικη περδικα που ειναι ενα θηραμα(το αγαπημενο μου γευστικα απο ολα τα αλλα θηραματα) με το οποιο ειχα ασχοληθει αρκετα τα προηγουμενα χρονια εχω να (ξανα)πω τα εξης:
Ειναι γνωστο σε ολους οτι η περδικα οπου θα γεννηθει εκει θα πεθανει..ειναι γνωστοι οι τοποι της..ποτε δεν της κυνηγησα πηγενωντας το χαραμα η αργα το απογευμα με σκοπο να ακουσω το κοπαδε..βεβαιως αν τυχαινε κατα την πορεια μου να το ακουσω κατευθηνομουν προς τα εκει..
κανωντας λοιπον καποια κυνηγια σε συγκεκριμενους τοπους κ σε διαφορετικες ωρες της ημερας ειδα οτι πχ τις μεσημεριανες ωρες πιανουν αυτη την ρεματια,το απογευματακι η το πρωι "κατεβαινουν" η "ανεβαινουν" αναλογως τον τοπο..στανταρ μεριες ηταν τα φρεσκοργωμενα χωραφια οπου θα αναζητησουν τους διαφορους σπορους που εχουν βγει στην επιφανεια(εδω ομως συνηθως δυσκολευει αρκετα γιατι αν ειναι "ανοιχτο" το μερος τα πουλια βλεπουν τα παντα κ απο αποσταση..)
Και μικρα "τοπακια" τα οποια εχουν καει οπου θα πανε για το φρεσκο χορταρακι που θα ξεφυτρωσει...
Ουτε φωναξα ποτε,ουτε πεταξα πετρες στα τυφλα εκτος απο 2-3 περιπτωσεις που ακουσα τον "θορυβο" τον πουλιων μεσα στους θαμνους..
Τις εχω κυνηγησει κ με φιλο που ειχε σκυλια φερμας κ αν κ εχω δει φερμες μπορω να πω οτι δεν συγκινηθηκα ιδιαιτερα..
Αυτο που με εξιταρε ηταν να ξεσηκωνω εγω τα πουλια χωρις να εχω καποιον να μου τα "δειχνει"..
Ισως να ηταν κ αυτο το ξαφνικο φφφρρρρρ του κοπαδιου απο σημειο δεν το περιμενεις κ χωρις να εχεις σταματησει να παρεις...ανασα οπως γινεται στην φερμα..
Αυτο που παντα ευχομουν μετα απο καποια πετυχημενη βολη ηταν να παω κ να βρω το πουλι ξερο για αυτο και απεφευγα στην πορεια τις βολες σε μακρινες αποστασεις αλλα κ σημεια που κ να επεφτε το θηραμα εγω δεν θα μπορουσα να πηγενα να το βρω..εννοειται πως εχω χασει κ καποια τραυματισμενα πουλια γιατι ως γνωστον πιο ευκολα βρισκεις κουτσοφτερουγη τσιχλα παρα κοτζαμ περδικα..γιατι οπως ελεγαν κ οι παλιοι η περδικα τσακωνει τον λαγο..
Ομως καποτε κ οσοι εχουν σκυλια θα χασουν τραυματισμενα πουλια η θα τα δουν να ξεκοβουν απο το υπολοιπο κοπαδι κοβωντας ταχυτητα κ κατεβαζοντας τα ποδια σε μερος που δεν μπορουν να κατεβουν ουτε αυτοι ουτε κ τα σκυλια τους..
Την μεγαλυτερη ζημια κ σπαταλη σε αυτο το πολυτιμο θηραμα την κανουν οι τουφεκιες σε μεγαλες αποστασεις:το δυσβατο κ επικινδυνο πολλες φορες τοπιο και οι δυνατοτητα αυτου του πουλιου να "εξαφανιζεται" αμεσως μολις πεσει τραυματισμενο δεν προσφερονται για αυτες τις βολες..
Ειμαι πολυ περιεργος να δω αν και ποτε επιτελους θα το καταλαβουν αυτο οι φυσιγγοκατασκευαστες ωστε να παψουν να διαφημιζουν " περδικοφυσιγγα μεγαλων αποστασεων" κ εννιοτε περιεχοντας μεσα και σκαγια νουμερο 8....
Δυο ωραια αρθρα
https://www.ihunt.gr/content/i-apolaysi-toy-kynigioy-horis-skylo
https://kynoclub.gr/2014/08/25/η-απόλαυση-του-κυνηγίου-χωρίς-σκύλο/